جوان نوشت: در حالی که برخی از رسانههای داخلی به اشتباه و رسانههای خارجی از سر عناد و دشمنی و تهییج مردم به اعتراض مدعی شدهاند که یارانه نان به طور کلی در حال حذفشدن است و ابرتورم در اقتصاد ایران در اثر اصلاح نرخ ارز ۴ هزارو ۲۰۰ تومانی در راه است، سخنان روز گذشته نمایندگان دولت و مجلس در صحن مجلس نشان داد که اولاً یارانه نان سنتی در حال پرداخت است و صرفاً یارانه آرد با مصارف صنعتی و نیمهصنعتی تغییر کردهاست و دوماً تأکید شد با هدف تقویت قدرت خرید مردم از محل درآمدهای ناشی از اصلاح نرخ یارانه کالابرگ به مردم ارائه شود تا مصرفکنندگانی که مصارف استانداردی از کالاهای یارانهای داشتند، اصلاً دچار تغییر هزینه معیشت نشوند.
سالیان سال است که به شکل توزیع گسترده و کور یارانهها در اقتصاد ایران جاری و ساری است، به همین دلیل عدهای با درک ارزش حقیقی کالاهای یارانهای سیستم و ابزاری به راه انداختهاند که بیشترین مصرف را از کالاهای یارانهای به خود اختصاص دهند، این وضعیت تا جایی ادامه یافتهاست که دولت و مردم دیگر فهمیدهاند یارانههای پرداختی به شیوههای فعلی کمکی به طبقات ضعیف جامعه نمیکند و شیوه پرداخت یارانهها در اقتصاد ایران باید تغییر کند.
متأسفانه دولت یازدهم و دوازدهم حتی در بعد تکمیل اطلاعات اقتصادی اعم از دارایی، سرمایه، درآمد و هزینه و انواع مصارف تمامی ایرانیها و همچنین اشخاص مهاجر اعم از قانونی و غیرقانونی کوتاهی کردهاست، زیرا اگر امروز دیتا در اختیار دولت سیزدهم بود، به سادگی میشد معادل آنچه در بودجه در حوزه یارانهها پرداخت میشود، به حساب بانکی اشخاص واریز کرد و مردم خودشان برای یارانه خود تصمیم بگیرند.
از آنجایی که برخی از سرمایهگذاران و شکارچیان یارانهها در اقتصاد ایران مخالف ساماندهی یارانهها هستند، زیرا منبع اصلی درآمدشان قطع میشود، تاکنون فرایند هدفمندی یارانهها انجام نشدهاست، اما به جهت خشکسالی و رخدادهایی که در کشورهای تولیدکننده بزرگ مواد غذایی و محصولات کشاورزی در حال وقوع است و نرخ جهانی مواد غذایی را با رشد مواجه کردهاست، دیگر نمیشود شاهد هرج و مرج در حوزه یارانهها بود و یارانهها از ارز گرفته تا کالا و انرژی نیاز به اصلاحات دارد، اما اصلاحات حسابشده و با برنامهریزی دقیق تا جامعه دچار آسیب نشود.
طی روزهای اخیر دولت تصمیم گرفت یارانه آرد را با مصارف صنعتی و نیمهصنعتی تغییر دهد، با وجودی که یارانه نان سنتی هیچ تغییری نکردهاست و نرخ نان نیز تغییر نخواهد کرد. برخی از رسانههای داخلی به اشتباه و بسیاری از رسانههای خارجی فارسی زبان از سر عناد و تهییج مردم به اعتراض مدعی شدند که یارانه نان به طور کل در ایران حذف شدهاست و با اصلاح ارز ۴ هزارو ۲۰۰ تومانی عنقریب است که اقتصاد ایران دچار ابرتورم شود.
همین بیانصافی خبری موجب شد دولت و مجلس برای ایجاد آرامش در جامعه و همچنین انعکاس ضرورت اصلاح یارانهها در اقتصاد دور هم بنشینند و با یکدیگر سخن بگویند و به جامعه اطمینانخاطر دهند که مصالح اقتصادی آنها در تصمیمات اقتصادی کاملاً لحاظ خواهد شد.
در همین راستا مجلس تأکید کرد که دولت پیش از عملیاتی کردن طرح اصلاح بخشی از یارانهها باید زیرساخت کالابرگ را جهت پرداخت هزینههای جبرانی اصلاح مذکور به حساب مردم فراهم آورد.
قالیباف: کالابرگ الکترونیکی اجرایی شود
در همین رابطه محمدباقر قالیباف در نطق پیش از دستور خود در نشست علنی روز گذشته مجلس شورای اسلامی یکشنبه هجدهم اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ گفت: امروز یکی از مباحث مهمی که مورد توجه نمایندگان مجلس قرار دارد و نمایندگان بر حسب تکلیفی که وظیفه خود میدانند باید به آن بپردازند، مسائل مربوط به گرانیها و مشخصاً گرانی آرد صنعتی و ماکارونی است.
به گزارش فارس رئیس مجلس اظهار داشت: مسئله اصلی که باعث نگرانی بیشتر مردمشده این است که گرانی اخیر شروع گرانی کالاهای اساسی باشد که معیشت مردم به آن گره خوردهاست.
وی افزود: ریشه این نگرانیهای مردم به این برمیگردد که اگر قرار است ارز ترجیحی مربوط به کالاهای اساسی هدفمند شود، گرانیهای شدیدی در دیگر کالاها که مرتبط با آن هستند، ایجاد خواهد شد. گرانی آرد صنعتی و ماکارونی به گونهای بود که باعث افزایش نگرانی مردم شد.
رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: ارز ترجیحی باعث حیف و میل دهها میلیارد دلار سرمایه کشور شده و علاوه بر این ارز ترجیحی به هیچوجه نتوانسته باعث کنترل گرانیها هم شود.
قالیباف خاطر نشان کرد: در این وضعیت هر کارشناس دلسوز اقتصادی این مسئله را تأیید میکند که ارز ترجیحی باید هدفمند شود. بنابراین درباره اصلاح اصل هدفمند کردن یارانه ارز ترجیحی همه اجماع دارند، اما درباره نحوه اجرای آن ما حرفهای جدی داریم.
وی افزود: از نظر ما حفظ قدرت سفره مردم در کالاهای ضروری معیشتی اصل اول است و مردم باید یک آرامش معیشتی صد درصدی داشته باشند و بعد ما سیاستهای مربوط به ارز ترجیحی را تغییر دهیم و هدفمند کنیم، در غیر این صورت اتفاقی که بر سر ماکارونی افتاد، برای دیگر کالاها با ابعاد بسیار گستردهتری خواهد افتاد.
رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: ما با هر گونه اقدام درباره ارز ترجیحی قبل از اجرا شدن کالابرگ الکترونیکی مخالفیم. در حقیقت کالابرگ الکترونیکی باید اجرایی شود و این نظر دولت و رئیس محترم جمهوری اسلامی نیز هست و قیمت کالا در توزیع کالابرگ الکترونیک باید همان قیمت شهریور ۱۴۰۰ باشد و این هم موضع مجلس است و هم موضع دولت.
قالیباف خاطر نشان کرد: ما در مجلس مصمم هستیم که یک راهبرد ضدگرانی قوی را پیگیری کنیم، بنابراین از این پس در جلسات نظارتی مجلس مسئله گرانی را با اولویت پیگیری خواهیم کرد و اجرایی شدن قانون مصوب مجلس را با دقت در اجرا نظارت خواهیم کرد.
وی افزود: همچنین لازم است که تأکید کنم دو موضوع سلامت و نان در جامعه ما از یک اهمیت ویژهای برخوردار است، نان قوت غالب جامعه است و موضوعش با دیگر کالاها متفاوت است. در موضوع سلامت نیز بیماری خودش به اندازه کافی خانوادهها را به زحمت خواهد انداخت، بنابراین موضوع دارو و نان موضوع ویژهای برای ماست.
رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: اولاً کل جمعیت کشور تحت پوشش قرار خواهند گرفت و ثانیاً در چارچوب یک مصرف بهینه نباید هیچ محدودیتی در میزان مصرف طبیعی آن برای مردم اعمال شود. همچنین در خصوص سلامت علاوه بر اقداماتی که به طور طبیعی برای دارو و به طور کلی انجام خواهد شد، مجلس در قانون بودجه سال ۱۴۰۱ قریب به ۶ میلیون نفری که بیمه نبودند، ۶ هزار میلیارد تومان برای بیمهشدنشان در نظر گرفت تا همه مردم تحت پوشش سلامت بدون هیچ هزینهای قرار گیرند که گزارشها نشان میدهد بخش قابلتوجهی از افراد هم به صورت غیرحضوری بیمه سلامتشان دنبالشده یا کارت سلامت برای کسانی که صعبالعلاج هستند و داروهای ویژه استفاده میکنند، ۵ هزار میلیارد تومان برایشان پیشبینی شده و کارت سلامت برای آنها صادر شدهاست.
قالیباف خاطر نشان کرد: بنده بعد از بررسیهای لازم و با توجه به تجربه اجرایی که دارم، از اجرایی بودن این طرح کاملاً اطمینان دارد.
وی ادامه داد: گر چه مجلس در لایحه بودجه ۱۴۰۱ اصرار داشت که رقم پیشنهادی دولت برای سیاستهای جبرانی کافی نیست و به همین دلیل آن را حدود ۵۰ درصد افزایش داد، اما در صورتی که با توجه به افزایش قیمتهای جهانی نیاز به اصلاح بودجه وجود داشتهباشد، مجلس آماده است در این زمینه با دولت همکاری کند.
رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: برای مجلس اصل است که قدرت خرید مردم برای کالاهای اساسی حفظ شود و در این راستا برای رفع هر مشکلی هر تصمیمی که لازم باشد، اتخاذ میکنیم.
قالیباف خاطر نشان کرد: در جلساتی که با آقای رئیسجمهور داشتم و بحثهایی که در شورای هماهنگی اقتصادی صورت گرفت، مجموعه دولت تصمیم گرفتهاست که هر گونه پرداختی را در چارچوب کالابرگ الکترونیکی کالاهای اساسی انجام دهد و قانون مجلس در این زمینه مبنا قرار گیرد و با جدیت کار به پیش رود. آقای رئیسجمهور در این باره در اسرع وقت با مردم صحبت خواهد کرد.
حفظ قدرت خرید مردم در دستور کار دولت است
از سوی دیگر سیداحسان خاندوزی، وزیر امور اقتصاد و دارایی در نشست علنی دیروز مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: پیرو مصوبه بودجه سال ۱۴۰۱ که دولت را مکلف به ساماندهی ارز ترجیحی کرده و حکم مشابه این مصوبه در سال گذشته، دولت سیزدهم تلاش کرده تا زمینههای اجرای این حکم را در ستاد اقتصادی دولت برنامهریزی کند.
وی تأکید کرد: اگر دولتهای گذشته بستر اطلاعات الکترونیک و سامانه را فراهم میکردند، امروز میتوانستیم بدون سیاست قیمتی مانع قاچاق و ابزار کنترلی بازار شویم، اما متأسفانه این موضوع فراهم نشد، زیرا اتخاذ سیاست قیمتی برخلاف یکی از جریانهای آزادیگرا در حوزه اقتصاد بود.
وزیر امور اقتصاد و دارایی تأکید کرد: راهبرد دولت سیزدهم این است که اصلاح ساختار و سیاست قیمتی مقدم بر سایر موارد است؛ البته این موارد به تنهایی حلکننده قاچاق، دورریز و پایینبودن بهرهوری نیست و بر همین اساس اصلاح ساختار در اولویت کار دولت قرار گرفت.
خاندوزی تأکید کرد: امیدواریم به جهت انجام تکلیف قانونی مجلس در آینده سایر موارد غیر از آرد و نان مصرفی را نیز به شکل کالابرگی از طریق همین سامانه در اختیار مردم قرار دهیم تا تضمینی باشد برای امنیت غذایی مردم که در شرایط فعلی اقتصادی جزو اولویتهای مشترک مجلس و دولت خواهد بود.