خراطی سنتی؛ هنر جادو با چوب

  4020106038

خراطی سنتی تقریبا از بین رفته و تعداد افرادی که این کار را انجام می دهند کاهش پیدا کرده و بازار نیز تقاضایی برای خراطی سنتی ندارد و جای آن را دستگاه‌های سی ان سی و اتوماتیک گرفته است.

خراطی سنتی؛ هنر جادو با چوب

به گزارش ایسنا، همه‌ی ما در محیط های مختلف شغلی و خانه از صنایع‌دستی چوبی بهره می‌بریم. اگر با دقت بیشتری به وسایل و اسباب محیط پیرامون خود توجه کنیم، می بینیم که مبلمان، میز و صندلی، کتابخانه و برخی از ظروف آشپزخانه و تزیینات خانه نمونه‌ای از صنایع‌دستی چوبی هستند. صنایع‌دستی چوبی به گروهی از صنایع‌دستی اطلاق می‌شود که در آن ماده اصلی کار هنرمند چوب است و او با استفاده از تکنیک‌های مختلف قطعات چوب را شکل می‌دهد و تزیین می‌کند و از آن‌ها آثار هنری زیبا پدید می‌آورد.

خراطی یکی از مهم‌ترین و کهن‌ترین فنون شکل‌دهی به چوب با استفاده از تراش دادن است که از آن برای ساخت بسیاری از صنایع‌دستی چوبی بویژه آثاری که به شکل گرد و مدور هستند، استفاده می‌شود.

در این گفت‌وگو هنرمند فعال در رشته خراطی از سابقه کار هنری خود می‌گوید.

رضا غلام ‌نژاد کارشناس صنایع چوبی و هنرمند فعال در رشته خراطی در گفت‌وگو با ایسنا، عنوان کرد: ۲۰ سال است که سابقه فعالیت در هنرهای چوبی دارم و در حال حاضر چهار سال به صورت تخصصی در زمینه خراطی سنتی (نرده، میله‌های ورزش زورخانه‌ای و...) و مدرن (کاسه تراشی و گوی تراشی) فعالیت می‌کنم.

غلام ‌نژاد اظهار کرد: خراطی از لغت خرط گرفته شده که به معنی تراشیدن چوب و برابر ساختن آن آمده است. در فارسی معادل تراشیدن، رندیدن، خراشیدن دانسته‌اند؛ و به طور معمول برای ساخت آثار گرد و مدور از خراطی استفاده می شود.

وی به پیشینه خراطی اشاره کرد و گفت: در ایران آثار باقی مانده از کاخ داریوش در تخت جمشید نشان می‌دهد که تخت و چهارپایه و عودسوز به شیوه خراطی ساخته شده است.

این هنرمند خراط با بیان اینکه درحال حاضر خراطی در مناطقی از کشور که چوب، به عنوان مهمترین ماده اولیه این هنر و صنعت یافت می‌شود رایج است، یادآور شد: چوب هایی که در خراطی استفاده می شود اغلب دارای بافت و تراکم یکنواخت هستند؛ مانند: چوب گردو، نارون، توسکا، زبان گنجشک، بید، چنار، گلابی و چوب سفید. از مهمترین مراکز می توان به رشت، دزفول، سقز، ارومیه، ساری و... اشاره کرد.

غلام ‌نژاد بیان کرد: محصولاتی که به روش خراطی تولید می‌شوند شامل عصا، وردنه، ظروف چوبی، مهر شطرنج، نرده، میله‌های ورزش زورخانه‌ای و... است.

وی ادامه داد: دستگاه خراطی، اره نواری، سمباده، مغار که از جنس فولاد آبدیده ساخته می‌شود و چوب که متریال اصلی کار است از ابزار اصلی برای هنر خراطی است.

خراطی سنتی؛ هنر جادو با چوب

مراحل ساخت یک محصول خراطی

وی افزود: چوب‌هایی که به صورت الوار شده است به وسیله اره نواری به ابعاد مورد نیاز برش می خورد، سر و ته کار را مرکز یابی می کنیم و با سمبه فلزی به مرکز کار ضربه می زنیم برای این که بر روی دستگاه خراطی به راحتی نصب شود؛ و چوب که به وسیله دستگاه خراطی محکم نگه داشته شده شروع به چرخش می کند و بعد به وسیله مغار به آرامی چوب را برش می دهیم. این سلیقه و خلاقیت خراط است که به چوب شکل مورد نظر را می دهد و در پایان هم با سمباده نرم سطح کار را پرداخت می‌کنیم.

غلام‌ نژاد یادآور شد: صاف و صیغل بودن سطح کار و رعایت تعادل و تقارن، نبودن موم یا شیره چوب بر روی چوب مورد استفاده در خراطی و استفاده از مواد کیلر، پلی استر و...که رنگ طبیعی چوب را داشته باشد از جمله نکات ویژه در مورد خراطی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.

بازار تقاضایی برای خراطی سنتی ندارد

این هنرمند در رابطه با وضعیت هنر خراطی، تاکید کرد: می توان گفت که خراطی سنتی تقریبا از بین رفته و تعداد افرادی که این کار را انجام می دهند کاهش پیدا کرده و بازار نیز تقاضایی برای خراطی سنتی ندارد؛ و جای آن را دستگاه‌های سی ان سی و اتوماتیک گرفتند که محصولات خراطی را به واسطه دستمزدهای کمتر خراط‌ها با قیمت پایین تر به بازار عرضه می‌کند به همین جهت خراط‌های سنتی به لحاظ شغلی و کسب درآمد با مشکل مواجه هستند.

خراطی سنتی؛ هنر جادو با چوب

غلام ‌نژاد ادامه داد: خراطی مدرن در بین قشر جوان و خلاق روند خیلی خوبی را در پیش دارد و بیشتر از طرح های سنتی مثل نرده فاصله گرفته و به ظروف آشپزخانه و تزیینات خانه می‌پردازد؛ هنر خراطی مدرن در حال حاضر بازار کار خوبی دارد و بازار فروش اینترنتی ظرفیت مناسبی برای فروش محصولات چوبی است.

وی تصریح کرد: ورود صنایع دستی چینی، تایلندی و پاکستانی از جمله مشکلات هنرمندان این رشته است چرا که رقابت کردن را برای هنرمندان ما سخت می کند البته در طی دو سال اخیر با توجه به  افزایش قیمت دلار واردات این محصولات کاهش پیدا کرده است. اما با توجه به گرانی مواد اولیه (چوب) و ابزارآلات و به تبع آن افزایش قیمت محصولات چوبی باید مخاطب را در رابطه با این گرانی توجیه کرد.

خراط باید هنرهای تجسمی را بشناسد

غلام‌ نژاد عنوان کرد: هنرمندان در رشته‌های مختلف هنری باید مهارت طراحی خود را تقویت کنند و با مبانی هنرهای تجسمی آشنایی داشته باشند و در رشته خراطی نیز صرفا مهارت کار با ابزار نمی تواند به خلق یک اثر خاص بیانجامد حتما هنرمند باید از دید زیبایی شناختی و هنری بهره‌مند باشد.

در مراکز آموزشی دولتی (فنی و حرفه ای، صنایع دستی) و آموزشگاه‌های نیمه خصوصی این هنر شاید به دلیل بازدهی کمتر و نداشتن مخاطب آموزش داده نمی شود؛ به همین جهت  آموزشگاه‌ها و کارگاه‌های خصوصی بیشتر به آموزش این هنر می پردازند همچنین این مراکز خصوصی به تازگی در کنار آموزش، اقدام به تولید ابزار مورد نیاز برای خراطی کردند.

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. فردوسی‌پور و فرش قرمزی که پهن نشده!

  2. پیشنهاد خواننده کیهان درباره‌ ‌حجاب در مترو

  3. تاریخ ابلاغ قانون حجاب مشخص شد

  4. صحنه وحشتناک ۲ زورگیر که گوش یک مرد را می‌برند!

  5. از برق تا تخم‌مرغ؛ افزایش حداقل ۴۰ درصدی نرخ سبد معیشت

  6. درخواست عجیب کارشناس تلویزیون از مردم برای فرزندآوری

  7. راز تحرکات جدید صهیونیست‌ها در جبهه لبنان

  8. چرا اروپا دنبال آغاز مجدد گفت‌وگوها با ایران است؟

  9. جزئیات تازه از ترور دانشمندان هسته‌ای/ وزیر پیشین اطلاعات: نیم‌ساعت قبل از آنکه برسیم، تروریست‌ها فرار می کردند

  10. گرد و خاک عارف علیه منتقدین دولت/ سه ماه قبل کجا بودید؟

  11. رهبر انقلاب: حکم اعدام نتانیاهو باید صادر شود/ بسیجی ایرانی یقین دارد روزی رژیم‌صهیونیستی را از بین خواهد برد

  12. خداحافظی با چادرخوابی خانواده‌های شهرستانی در اطراف بیمارستان‌ها

  13. با پول دناپلاس توربو چه خودروهایی می‌توان خرید؟

  14. رضا رشیدپور برای مذاکره با ایلان ماسک افتخار داد!

  15. پایتخت جدیدایران؛ شهری غیر از شهرهای مهم !

  16. دست هایی که بر سفره دراز نمی‌شود‌!

  17. تابعیت دوگانه جرم است؟

  18. روایت هولناک فردی که گوشش بریده شد | با کاتر گوشم را بریدند ... یکی از آنها فیلم می گرفت

  19. کارگران ۱۰۰ دلاری/ دستمزدهایی که ناگهان پودر می شود!

  20. رقم وحشتناک ارزش دارایی‌های ملکی بانک‌های ایران

  21. از انقلاب لشکر گرسنگان بترسید!

  22. پست‌گرفتن دختر پرحاشیه «صفدر حسینی» و ادامه انتصابات مورد سوال در دولت پزشکیان

  23. مردم نخورند و نپوشند تا جیب دولت پر شود؟!

  24. تصاویری از سوختن هولناک هواپیمای مسافری روس در فرودگاه

  25. بازی با مرگ؛ قلیان کشیدن جوان موتورسوار در اتوبان !

پربحث‌های هفته

  1. تکرار بازی سیاسی با مذاکره؟!

  2. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

  3. فردوسی‌پور و فرش قرمزی که پهن نشده!

  4. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  5. بازگشت روحانی به سیاست با پرواز در خواب/ نسخه‌ جدید لاریجانی/ ادعای تازه درباره تابعیت فرزندان ظریف

  6. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

  7. فمینیسم ایرانی و عبور از سکولاریسم

  8. بدهکاران، طلبکار شدند!

  9. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

  10. نفوذی‌ها چه کسانی و در کجاها هستند؟

  11. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  12. آواز خواندن یک روحانی با تک نوازی ویولون

  13. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

  14. درد بیمار و ناز طبیبان !

  15. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

  16. تنها فرمولی که دولت های ما بلدند!

  17. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

  18. چند نکته درباره تعامل عبدالحمید با دولت/ آیا پزشکیان همه صداهای اطراف خود را می‌شنود؟/ اولین قطعنامه فصل مدارا

  19. یارانه‌ها واریز شد

  20. دختر صفدر حسینی در دولت پست گرفت / فاطمه حسینی کیست؟

  21. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: اول قدرت بازدارنده همتراز، سپس مذاکره با آمریکا/ اقدام اروپا، نشان‌دهنده فعال‌شدن مکانیسم ماشه است

  22. امام جمعه اردبیل: امارات هیچ سندی بر مالکیت ۲ جزیره «آریانا» و «زرکوه» ندارد

  23. روایت عجیب حسن روحانی از نامزدی اش در انتخابات/ خواب سیدمحمد خاتمی را دیدم!/ خاتمی را زیر بالم گرفتم و به آسمان بردم!

  24. کمالوندی: ظرفیت غنی‌سازی را افزایش دادیم  

  25. محمد مهاجری به عراقچی: قرار نیست مملکت را از این وضع نجات دهید؟ /حمله گازانبری علیه ما شروع شده است

آخرین عناوین