در واکنش به بیانیه جانبدارانه هابرماس درباره جنگ غزه منتشر شد انتقاد چهره های دانشگاهی جهان به فیلسوف مشهور آلمانی

گروه جهان الف،   4020902128 ۴ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲ تکراری یا غیرقابل انتشار

شماری از چهره های دانشگاهی بین المللی در واکنش به بیانیه ای که اخیرا از سوی برخی اساتید دانشگاه گوته فرانکفورت با محوریت فیلسوف مشهور آلمانی، یورگن هابرماس، درباره جنگ غزه منتشر شد، تاکید کردند: «اصول و استانداردهای حقوق بین‌الملل، همبستگی و کرامت انسانی، ما را وامیدارند تا تمامی طرف های درگیر در یک معادله جنگی نظیر جنگ غزه را مخاطبِ استانداردهای مذکور قرار دهیم.»

انتقاد چهره های دانشگاهی جهان به فیلسوف مشهور آلمانی

به گزارش الف؛ نشریه "گاردین" در مطلبی اقدام به انتشار بیانیه شماری از اساتید و چهره های دانشگاهی بین‌المللی در واکنش به بیانیه ای که اخیرا شماری از اساتید دانشگاه گوته فرانکفورت با محوریت جنگ غزه منتشر کرده اند، نموده است. بیانیه ای که عمدتا به صورت یکجانبه اقدام به اعلام همبستگی با ساکنان اراضی اشغالی کرده بود اما رویکردهای مشابهی را به نحوی عادلانه در رابطه با ساکنان نوار غزه که تحت شدیدترین حملات ارتش رژیم اشغالگر قدس قرار دارند، اتخاذ نکرده است. 

اساتید مذکور در نقد خود به بیانیه صادر شده از سوی دانشگاه گوته فرانکفورت، به طور خاص به این مساله اشاره کرده اند که در نگاه به مساله کرامت انسان ها، باید تمامی طرف ها را دید و البته که در مورد آنچه در قالب نسل‌کشی و اعمال جنایت علیه فلسطینی ها در نوار غزه اتفاق می افتد نیز بایستی بحث و مناظرات علمی و دقیقی انجام شود و اینکه بنا بر این باشد که راهِ هرگونه بحث و گفتگو و تحقیق در این زمینه بسته شود، رویکرد چندان منطقی نیست. 

متن منتشر شده از سوی شماری از اساتید بین المللی در نقد دیدگاه های ارائه شده در بیانیه اساتید دانشگاه گوته با محوریت جنگ غزه که توسط گاردین منتشر شده، می نویسد:

«ما امضاکنندگان متن حاضر، نگرانی عمیق خود را در رابطه با بیانیه موسوم به "اصول همبستگی" که توسط وب سایت مرکز تحقیقات دستورات هنجاریِ دانشگاه گوته فرانکفورت در تاریخ 13 نوامبر سال 2023 منتشر شده و توسط نیکول دیتلهاف، رینر فورست، کلاوس گونتر و یورگن هابرماس امضا شده اعلام می داریم. 

بیانیه مذکور از محدودیت های قابل توجهی در امر اعلام همبستگی با طرف های درگیر در جنگ غزه رنج می‌برد. نگرانی های ابراز شده در این بیانیه در رابطه با کرامت شهروندان و اسرای اسرائیلی، به نحو مشابهی، به غیرنظامیان فلسطینی ساکن در نوار غزه که با تهدید مرگ و ویرانی رو به رو هستند، گسترش پیدا نمی کند. البته که این نگرانی ها به مسلمانان ساکن در آلمان که با روندهای فزاینده اسلام هراسانه رو به رو هستند نیز گسترش پیدا نمی کند. همبستگی به این معناست که اصول کرامت انسانی بایستی در رابطه با تمامی انسان ها اعمال شوند. تحقق این مساله مستلزم این موضوع است که رنج و مشقت تمامی آن هایی که متاثر از جنگ و درگیریهای مسلحانه هستند، مورد شناسایی قرار گیرد. 

بیانیه مذکور به این مساله اشاره می کند که: استانداردهای قضاوت زمانی که نیات و اقدامات مرتبط با نسل‌کشی مربوط به اسرائیل هستند، دچار لغزش می شوند. در این راستا، مباحثات و گقتگوهای مختلفی در میان محققان حوزه نسل کشی و کارشناسان مسائل حقوقی در رابطه با اینکه آیا استاندارهای مرتبط با پدیده نسل کشی در چهارچوب جنگ غزه قابل مشاهده هستند، درگرفته است. 

گروه های حقوق بشری دادخواست ها و شکایت هایی را مطرح کرده و می کنند و تاکید می کنند که مسائل مختلفی را در رابطه با گزاره وقوع نسل کشی در نوار غزه در دیوان بین المللی دادگستری و دادگاه فدرال آمریکا ثبت می کنند. "عمر بارتوف"، استاد مطالعات نسل شی در دانشگاه براون به تازگی این نکته را به ما یادآوری کرده است که: ما از تاریخ آموخته ایم که قبل از وقوع یک نسل کشی بزرگ، بایستی هشدارهای لازم در مورد آن داده شود. اینکه پس از وقوع نسل کشی آن را محکوم کنیم، چندان درست و منطقی نیست. از این رو، به نظر من هنوز هم زمان باقی است. نشان دادنِ همبستگی و احترام گذاشتن به کرامت انسان ها به این معنا است که ما باید به این هشدارها توجه کنیم و فضا را برای مناظره و مباحثه و بازتاب احتمالات مختلف در مورد امکان وقوع نسل‌کشی، نبندیم. در این زمینه باید بحث های لازم انجام گیرد. 

بیانیه پیش‌گفته، 3 اصل راهنما را برای اقدام نظامی معرفی می کند: "اصل تناسب، جلوگیری از تلفات غیرنظامیان، و دست زدن به جنگ با چشم انداز ایجاد صلح در آینده". ما نگران هستیم که هیچ اشاره ای به اصول حقوق بین‌الملل نمی شود. اصولی که جنایات جنگی و اعمال جنایت علیه بشریت نظیر تحمیل مجازات دسته جمعی به غیرنظامیان، شکنجه و آزار و اذیت انسان ها، و تحریب زیرساخت های غیرنظامی از جمله مدارس، بیمارستان ها و مکان هایی نظیر عبادتگاه ها را محکوم و قدغن می کنند. 

بر پایه اصول و استانداردهای حقوق بین الملل، همبستگی و کرامت انسانی ما را وامیدارند تا تمامی طرف های درگیر در یک معادله جنگی نظیر جنگ غزه را مخاطبِ استانداردهای مذکور قرار دهیم. 

ما نمی توانیم اجازه دهیم که خشونت ها ما را به سمتی هدایت کنند که این اصول را رها کنیم. 

امضاکنندگان بیانیه: 

آدام توز(استاد تاریخ دانشگاه کلمبیا)

ساموئل موین(استاد حقوق و تاریخ دانشگاه ییل)

آمیا سرینیواسان(استاد تئوری اجتماعی و سیاسی دانشگاه آکسفورد)

نانسی فریزر(استاد علوم سیاسی و اجتماعی دانشگاه نیواسکول)

آلیس گری(استاد فلسفه دانشگاه نیواسکول)

لیندا زریلی(استاد علوم سیاسی دانشگاه شیکاگو)

چاندرا تالپد موهانتی(استاد دانشگاه سیراکیوز)

دِدریش دِدریشسن(استاد تئوری هنرهای معاصر آکادمی فاین آرتِ وین)

بیت روسلر(استاد فلسفه دانشگاه آمستردام)

کوئین اسلوبودیان(استاد تاریخ کالج ولزلی)

سیسیل مالاسپینا(مدیر برنامه در کالج بین المللی فلسفه در فرانسه)»

 

لینک: 

https://www.theguardian.com/world/2023/nov/22/the-principle-of-human-dignity-must-apply-to-all-people