نظر برخی از مردم ایران درباره توافقنامه هسته ای به روایت شبکه دوم تلویزیون دولتی آلمان

11 فروردين 1394 ساعت 3:48


هنوز معلوم نیست که بالاخره چه بر سر مناقشه اتمی ایران خواهد آمد.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه دوم تلویزیون دولتی آلمان، «سِت.دِ.اف» اگر تهران امکان ساخت بمب اتمی را بیابد پس می توان گفت که امکان یک ستیز نظامی با اسرائیل نیز محتمل خواهد بود.
سالهاست که غرب با ایران در حال مذاکره است. در این مدت غرب از راهبرد چماق و هویج استفاده کرده است. از یکطرف اعمال تحریمهای اقتصادی علیه ایران و از طرف دیگر، پیشنهاد همکاریهای نزدیک اقتصادی به این کشور. اما به نظر می رسد گفتگوهای اتمی ایران در لوزان سوئیس اینبار به مرحله کاملا سرنوشت سازی رسیده است.

لوک والپوت، خبرنگار شبکه سِت.دِ.اف آلمان در تهران در مورد مذاکرات هسته ای گفت: به نظرم بارانی که در نخستین روزهای سال جدید ایرانی در این کشور در حال باریدن است و تعطیلات مردم را از بین برد، بخوبی می تواند حال و هوای این کشور را نشانمان دهد.

علیرضا مهرآیین، صاحب یک تعمیرگاه اتومبیل در تهران در این روزها نیز به سر کار آمده است تا بتواند از عهده مخارجش برآید. بسیاری از ایرانیها با بیکاری حدود بیست درصد و تورم فزاینده آنقدر در وضعیت بن بست قرار گرفته اند که دیگر از مذاکرات در جریان سوئیس نه خوشحال و نه ناراحت می شوند. مرتضی، کارگر این تعمیرگاه گفت: به همین دلیل است که من اصلا مذاکرات را دنبال نمی کنم.

البته امید به دستیابی به توافق آشکارا مشهود است. مهرآیین گفت: من به توافق امیدوارم. حتی اگر تحریمها بطور گام به گام نیز برداشته شود باز هم برای اقتصاد ما خوب و مطلوب است و ثبات اقتصادی برای ما به همراه می آورد.

دیروز بار دیگر آسمان پایتخت ایران، آبی شد و به طبق انتظار، بسیاری از مردم برای گذران تعطیلات سال نو به کوههای محلی دربند تهران آمدند. خیلی ها نگران بودند.

اما زهرا محمدی، یک زن خانه دار در گفتگو با سِت.دِ.اف گفت: من مذاکرات را خوب ارزیابی می کنم و وزیر امور خارجه ما می تواند به نتیجه خوبی در این مذاکرات دست پیدا کند و من به این مساله اعتقاد دارم.
پس از گذشت سالها افول اقتصادی و انزوای فزاینده بین المللی، بویژه جوانان ایرانی با گشوده شدن درهای کشورشان به سمت جهان خارج، هوای تازه استشمام خواهند کرد.

امیر بهروزفر، یک معلم انگلیسی در تهران گفت: تمام مردم به این توافقنامه امید دارند. چون تحریم بویژه زندگی طبقه متوسط از جمله دانشجویان را در ایران سخت و دشوار کرده است. با اینحال صدای متفاوت دیگری بخصوص از سوی روحانیت محافظه کار ایران و همینطور دستگاه امنیتی کشور به گوش می رسد. این افراد برغم کمی ها و کاستی های موجود و اینکه اقتصاد کشورشان تحت تاثیر تحریمها به درد آمده است اما به دستاوردهای انقلاب اسلامی ایمان دارند.

تقی کلهر، یک روحانی در تهران گفت: من در اینباره فقط می توانم دوباره به کلام رهبر عالیقدر ایران اشاره کنم که ما به آمریکایی ها اعتمادی نداریم و این آمریکاست که دارد از این مذاکرات به نفع خود استفاده می کند و وقت ما و جهانیان را هدر می دهد.

والپوت در پایان این گزارش گفت: دیگر قرار نیست زمان زیادی تلف شود. چون تا فردا باید چارچوب توافق هسته ای در لوزان سوئیس شکل گیرد؛ چرا که در صورت شکست مذاکرات، ایران بار دیگر به اعمال تحریمهای بیشتر تهدید خواهد شد.

در همین حال شبکه «سِت.دِ.اف» در گزارش دیگری گفت: بسته دیپلماتیک مربوط به حل و فصل مناقشه اتمی ایران در هتل لوکس «بوری واژ» لوزان سوئیس همواره بیشتر و بیشتر در حال صیقل یافتن است. تازه ترین دور مذاکرات اتمی ایران با شرکت وزرای خارجه پنج کشور وتودار شورای امنیت به همراه آلمان و نیز مسئول دستگاه سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنان در جریان است. همانطور که اشتاین مایر، وزیر خارجه آلمان نیز در گفتگوی امروز خود در شبکه «سِت.دِ.اف» اعلام کرد: شانس دستیابی به توافق تاکنون هرگز به این اندازه زیاد نبوده است.

مذاکرات دوازده ساله مناقشه اتمی با ایران بیشتر بر سر نیروگاه اتمی بوشهر و نیز دو تاسیسات اتمی دیگر یعنی نطنز و فردو است.

همه این تاسیسات به ماده اولیه اورانیوم دویست و سی و پنج نیاز دارند. این ماده کانی باید به کمک دستگاههای سانتریفوژ بیشتر غنی سازی شود. به نظر می رسد ایران باید متعهد شود که بیش از شش هزار و پانصد دستگاه سانتریفوژ خود را فعالسازی نکند. این گزارش با بیان آنکه برای استفاده صلح آمیز از انرژی اتمی به اورانیوم غنی شده با خلوص پنج درصد نیاز است، افزود: با اینحال برای تولید تسلیحات اتمی باید اورانیوم را بین هشتاد و پنج تا نود درصد غنی سازی کرد.

اینکه مدت زمان توافق چقدر باید باشد، دیگر مساله ای است که باید در این مذاکرات در موردش تصمیم گیری شود. ایران به پایان زودهنگام تحریمها امیدوار است تا به این واسطه بتواند اقتصاد خود را رونق بخشد. در این میان این توافق، منتقدانی از جمله بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل نیز دارد که معتقدند بهبود اوضاع اقتصادی ایران می تواند حکومت ملاها را در این کشور به سمت ساخت بمب اتمی سوق دهد و این خطر بزرگی است.نتانیاهو در اینباره گفته است: آن توافقی را که ما داریم می بینیم، ترس و نگرانی ما را بیشتر می کند نه چیز دیگر.

قرار است تا فردا طرفهای مذاکره کننده به توافق دست یابند. اشتاین مایر و فابیوس، وزرای خارجه آلمان و فرانسه سفر مشترک خود به قزاقستان را بخاطر این مذاکرات لغو کردند. شاید این به معنای یک پیشرفت تلقی شود.

لوک والپوت، خبرنگار سِت.دِ.اف آلمان در تهران در ارتباط مستقیم خبر این شبکه در پاسخ به این سئوال که آیا همه در ایران در خصوص دستیابی به توافق هسته ای، هیجان زده و امیدوارند، اظهار داشت: اکثر شهروندان ایرانی کاملا به این مذاکرات خوش بینند. آنها معتقدند که بالاخره این مذاکرات به نتیجه می رسد. این شهروندان، همان هایی هستند که روحانی را به عنوان رئیس جمهور خود برگزیده اند. آنها پنجاه درصد از واجدان شرایط شرکت در آخرین انتخابات ریاست جمهوری ایرانند. این مردم می خواهند بار دیگر اقتصاد کشورشان رونق یابد. ایران سالهاست که از اعمال تحریمها در رنج و سختی بسر می برد. به همین خاطر است که آنها به دمیده شدن هوای تازه به کشورشان امید دارند. البته همزمان گروههای محافظه کار و تندرویی از جمله دستگاه اطلاعاتی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و روحانیت نیز در ایران فعالند که خواهان دستیابی به توافق نیستند. این گروهها سالهاست که بطور موازی به فعالیتهای اقتصادی مبادرت دارند و حتی از ناحیه تحریمها درآمد خوبی کسب کرده اند و به لحاظ سیاسی برای آنها بهتر است ایران در منطقه و کشورهایی همچون لبنان، سوریه، عراق تا یمن فوق العاده فعال و موفق باشد. ایران امروز به سرزمین قسمت شده ای می ماند که در آن، اکثر مردم تحت رهبری عالیقدر ایران، آیت الله خامنه ای خواستار چنین توافقی هستند. او تاکنون به تیم مذاکره کننده هسته ای آزادی لازم را داده است و این یعنی آنکه او (رهبر ایران) معتقد به حصول این توافق است.


کد مطلب: 265163

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcaimnue49ni61.k5k4.html?265163

الف
  http://alef.ir