مسکن مهر شوم‌ترین میراث احمدی‌نژاد/ اختلاف نظر در تعیین صلاحیت رئیس جدید بورس

بخش اقتصادی الف، 25 آذر 93

25 آذر 1393 ساعت 8:46


* آرمان
- دولت با تعیین نفت ۷۰ دلاری، بهترین کار را انجام داده است

حمید حسینی عضو اصلاح‌طلب اتاق بازرگانی درباره کاهش قیمت نفت گفته است: قیمت نفت در هفته اخیر در محدوده ۶۰ دلار در گردش بود و این درحالی است که قيمت نفت در بودجه سال آينده براي هر بشکه ۷۲ دلار پیش‌بینی شده است. قيمت نفت در بودجه تبعات داخلی و خارجی دارد، اگر قیمت واقعی نباشد باعث کاهش درآمد دولت وکسری بودجه خواهد شد. لذا از این زاویه بعضی ازکارشناسان خواستار رعایت احتیاط و در نظر گرفتن قیمت کمتر در بودجه هستند. از طرف ديگر قیمت نازل این پیام را اشاعه می‌دهد که ایران این قيمت نفت را پذيرفته ‌و بقیه کشورها نیز مشابه این رقم را در بودجه‌نویسی مدنظر قرار می‌دهند و این موضوع باعث تثبیت قیمت در رقم نامناسب خواهد شد. به نظر من دولت بر اساس نگاه خوشبینانه قیمت نفت را در بودجه تعیین کرده ولی با توجه به درآمد- هزینه‌ای بودن بودجه این امر منجر به کسري بودجه و مشکلات بعدي آن نخواهد شد و بهتر است که مجلس این نرخ را تائید کند. تعیین نفت ۷۰ دلاری در بودجه کار مثبتی است چون از این مسیر مي‌تواند به بازار‌هاي جهاني سيگنال مثبت بفرستد و هم بازار‌هاي داخلي را سامان دهد چون رقم ۷۰ دلار درآمد‌هاي دولت را در سطح معقولي نگه مي‌دارد. از طرف ديگر بايد اين را درنظر گرفت که دولت بودجه عمراني را هم کاهش نداده و تلاش کرده کاهش درآمدهاي دولتي را از محل صرفه‌جويي در هزينه‌‌هاي جاري وسایر درآمدها جبران کند، تنها رشدي هم که در هزينه‌هاي جاري اعمال شده هزينه ۱۷ درصدي رشد حقوق کارکنان دولت است. بنابراين‌ به نظر مي‌رسد که دولت روند منطقي را براي مديريت اين اوضاع در پيش گرفته است. تصميم دولت براي بيشترنکردن نرخ ماليات‌ها وکسب درآمد بیشتر از طریق گسترش پایه مالیاتی و حذف معافیت‌های مالیاتی هم نشان مي‌دهد که دولت نمي‌خواهد به هيچ وجه در بازار داخلي رکود ايجاد کرده و آن را تشديد کند. با در نظر گرفتن همه اينها به نظر من دولت با امکاناتي که در اختيار داشته از اين بهتر کاري نمي‌توانست انجام دهد.

* ابتکار
- مسکن مهر شوم‌ترین میراث احمدی‌نژاد

این روزنامه حامی دولت در سرمقاله‌اش درباره مسکن مهر نوشته است: مسکن مهر عليرغم تبليغات وسيع سالهاي گذشته، شوم ترين ميراث به جا مانده از دولت محمود احمدي نژاد براي دولت حسن روحاني لقب گرفته و تاکنون مانند بختک روي اقتصاد نيمه جان کشور جا خوش کند. افزايش حجم نقدينگي، فشار تورمي و تشديد نوسان هاي قيمتي در بازار طلا و ارز، تخريب ترازنامه بانک مرکزي با وجود چاپ بدون پشتوانه هزاران ميليارد تومان اسکناس و کاهش منابع مالي در اختيار ساير بخش‌ها از جمله اصلي ترين پيامدهاي اقتصادي اجراي اين طرح بوده است. گفته مي‌شود حدود ۱.۲ ميليون واحد مسکن مهر نيمه کاره در کشور وجود دارد و بر اساس اعلام مسئولان اقتصادي کشور، دولت يازدهم ناگزير شده است که براي تکميل اين واحدها ۱۰۰ هزار ميليارد تومان از منابع بانک مرکزي (يعني دوبرابر کل بودجه اي که در دو دولت گذشته صرف اين پروژه شد) اختصاص داده يا در بودجه آتي پيش بيني کند تا بلکه اين ميراث شوم دست از سر منابع مالي و اقتصاد کشور بردارد. هرچند که شواهد نشان مي‌دهد که اين شهرک ها به دليل معارض اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي آنها، هيچ گاه موطني براي چند ميليون خانواده ايراني نخواهند شد و مانند وصله هايي ناجور و خالي از سکنه در جوار بافت شهرهاي مختلف کشور باقي خواهند ماند، اما دولت يازدهم ناگزير است که تعهدات ناشي از اين پروژه عظيم را تا تحويل آخرين واحد ساخته شده انجام دهد.

* اعتماد
- کاهش قیمت نفت، توطئه نیست

این روزنامه در واکنش به اظهارات دولتمردان درباره توطئه کاهش قیمت نفت نوشته است: چون كفگير ارزي ما به ته ديگ مي‌خورد، عربستان و امريكا را متهم مي‌كنيم. خوب آنها كه كار خودشان را مي‌كنند، ما چرا نبايد درس بگيريم؟... واقعيت اين است چه كاهش قيمت نفت توطئه باشد و چه آنكه از منطق بازار تبعيت كرده باشد، در اصل قضيه فرقي نمي‌كند. اگرچه به نظر مي‌رسد، كاهش موجود تركيبي از اين دو عامل است. از يك سو افزايش توليد نفت جهان و به ويژه امريكا و نيز كاهش رشد اقتصادي چين زمينه ساز كاهش قيمت‌ها شده و از سوي ديگر عربستان هم به دلايل سياسي و اقتصادي خواهان كاهش قيمت است، تا هم به ايران و عراق فشار آورده شود و هم اينكه توليد نفت‌هاي شني در ايالت متحده به صرفه نشود و سهم عربستان و اوپك در بازار نفت همچنان حفظ شود... حيف كه رييس‌جمهور قبلي معتقد بود نفت اصلا زير ۱۰۰ دلار نخواهد آمد، اندازه جيب دولت خود را داده بود تا براي نفت ۲۰۰ دلاري بدوزند. و در دولت موجود هم معاون رييس‌جمهور با قاطعيت رسيدن نفت به قيمت زير ۱۰۰ دلار را رد مي‌كرد. مساله اين نيست كه اشتباهي صورت گرفته است. بلكه مساله اين است كه شرط عقل نبود كه خود را با قيمت‌هاي بالاي نفت هماهنگ كنيم، در حالي كه در برابر كاهش آن نمي‌توانيم مقاومت كنيم. در هر حال گذشته گذشته است. بياييد و براي يك بار هم كه شده اقتصاد خود را به نحو صحيحي از شر نفت و درآمدهاي آن خلاص كنيم. اين جمله راحت عنوان مي‌شود ولي تبعات سنگيني دارد. فقط دولتي كه قدرتمند است مي‌تواند اين كار را انجام دهد ولي دولت ضعيف نه. دولتي كه در برابر وسوسه‌هاي نفت خويشتن‌دار باشد.

- ادامه برخورد شعاری وزیر راه با مسکن مهر
اعتماد از تداوم انتقادات وزیر راه از مسکن مهر گزارش داده است: عباس آخوندي، وزير راه و شهرسازي دولت يازدهم با سابقه مسكني‌اش، از همان ابتداي حضوردر راس ساختمان شيشه‌يي خيابان آفريقا انتقادات زيادي را به سياست‌هاي مسكني وارد كرد و به صراحت به «پروژه مسكن مهر دولت دهم» واكنش نشان داد. هرچند نمايندگان مجلس از يك سو و تعهدات دولتي از سوي ديگر وي را مجاب كرد، تا اين پروژه را ادامه داده و به سرانجام برساند. اما انتقادات و اظهارات وي در خصوص موضوعات مسكني دريك‌سال‌و اندي گذشته به خوبي نشان داد كه وي از اساس به اين پروژه و البته سياست‌هاي مسكني اجرا شده تاكنون انتقاد دارد. انتقاداتي كه موجب شده تا وي در محافل خبري و غيرخبري لب به اعتراض در خصوص تصميمات مسكني بپردازد. انتقاداتي كه گويا روز گذشته زمينه مهياتري براي ابراز يافتند و موجب شدند، تا عباس آخوندي، وزير راه و شهرسازي در چهاردهمين همايش سياست‌هاي توسعه مسكن شفاف‌تر به ابراز انتقادات خود بپردازد. انتقاداتي كه موجب شد تا اين عضو كابينه برخي ساختمان‌هاي ساخته شده در تهران را به قفس تشبيه كند.

- مصباحی‌مقدم: شیوه دولت غلط است
مصباحی مقدم در گفتگو با اعتماد، موارد زیر را بیان کرده است: متاسفانه روحيه محافظه‌كاري دولت در مديريت كشور و در مديريت يارانه‌ها چند آسيب به وجود آورده است كه يكي از آنها همين است كه در زمان‌هاي متفاوت اصلاح قيمت صورت مي‌گيرد و اين موجب نارضايتي مكرر مردم مي‌شود. ... سخنگوي دولت در مصاحبه‌هاي مكرر گفته ما قيمت حامل‌ها را با شيب ملايم پيش برديم و همين مسير را براي آينده پيش ببريم. من عرض مي‌كنم خطاي بزرگي است كه دارند مرتكب مي‌شوند. ما بايد هم چوب را بخوريم و هم پياز. هم هر سال شوك قيمت وارد كنيم و به دنبالش انتظارات تورمي را بالا ببريم و هم مردم را ناراضي كنيم. اتفاقا ما بايد گام‌هايي‌برداريم كه اين تغييرات قيمتي تمام شود... متاسفانه محافظه‌كاري دولت موجب شده دومرتبه مسيري دنبال شود كه تجربه شكست خورده قبلي را هم به همراه خود دارد... شايد دولت به خاطر رضايت مردم يا رضايت حاميان خودش و راي‌دهندگان از اينكه بخواهد شوك قيمتي وارد كند نگران است كه آنها ناراضي شوند. بايد گفت اين رفتار آنها را ناراضي‌تر خواهد كرد زيرا اين اقدام براي سال‌ها تكرار خواهد شد ولي اگر كاري كرديم كه طي يكي، دو، سه سال به نتيجه رسيد ديگر ما شاهد ايجاد شوك سالانه براي اصلاح قيمت‌ها نخواهيم بود و مردم به يك رضايت خاطر كاملي خواهند رسيد.شيوه‌يي كه دولت عمل مي‌كند شيوه غلطي است. ۳۰ درصد قيمت نان را بالا مي‌برند بدون اينكه هيچ گونه فايده‌يي براي منابع دولت داشته باشد. يعني يارانه آرد را همچنان مثل سال گذشته دولت بايد بپردازد. ... درآمد دولت در بهترين شرايط در سال جاري ناشي از صادرات يك ميليون بشكه نفت و ۳۰۰ هزار بشكه معاينات است و خبرهايي كه دارم حتي همين درآمد محقق نشده است. به علاوه بخشي از اين درآمد به صورت دلار و يورو است كه در حساب‌هاي خارجي ما قفل مي‌شود و دولت نمي‌تواند از آنها استفاده كند. دولت از آن بخشي از درآمد نفت مي‌تواند استفاده كند كه به صورت يوان، وون و روپيه پرداخت مي‌شود و اين به واردات مواد اوليه غذا و خوراك دام و طيور اختصاص پيدا مي‌كند يعني گندم، دارو و امثالهم وارد مي‌كنيم.... من معتقدم با كاهش قيمت نفت در واقع با مشكل جديدي روبه‌رو نمي‌شويم زيرا درآمد نفتي كه به دست مي‌آيد به دست ما نمي‌رسد كه بخواهيم روي آن حساب كنيم. حالا چه ۱۰۰ دلار فروش برود و چه ۷۰ دلار و ما ناگزيريم بخشي از آن درآمد را وصول شده تلقي كنيم و به بانك مركزي تكليف كنيم كه معادلش به ما پول بدهد. اين اتفاقي است كه رخ داده پس در واقع مشكل جدي به وجود نمي‌آيد اما در ظاهر درآمدهاي ما كاهش مي‌يابد و به عبارتي ديگر ذخيره‌هاي خارجي ما در بانك‌هاي خارجي بالا مي‌رود. اين ذخيره تا حالا ۱۳۰ ميليارد دلار شده و ما نمي‌توانيم از آن استفاده كنيم لذا از اين حيث جاي نگراني جدي نسبت به كسري بودجه نيست. شايد كمتر كسي متوجه اين نكته باشد.

* جهان صنعت
- اختلاف نظر در تعیین صلاحیت رئیس جدید بورس

جهان صنعت درباره انتخاب رئیس جدید بورس نوشته است: بعد از گمانه‌زنی‌های بسیار تکلیف رئیس جدید سازمان بورس از سوی شورای عالی بورس و اوراق بهادار روشن می‌شود‌. در حالی که روز گذشته قرار بر این بود که جلسه شورای عالی بورس و اوراق بهادار با دستور جلسه عضویت فطانت، گزینه احتمالی ریاست سازمان بورس در ترکیب هیات‌مدیره سازمان بورس در ابتدا و بعد در راس آن سازمان بورس برگزار و در خصوص آن تصمیم‌گیری شود اما اختلاف‌نظرهای موجود تا حدودی همه چیز را در ابهام فرو برد‌. مشکل از آن جایی آغاز می‌شود که برخی از اعضای شورای عالی بورس نسبت به تصمیم‌های دستوری خارج از شورا که مشخصا وزیر اقتصاد و سایر تصمیم‌گیرندگان موضوع تغییر ریاست سازمان بورس را نشانه گرفته است از اعمال نظرهای شکل گرفته ناراضی هستند اما آنچه مشخص است تصمیم این تغییر بزرگ از مدت‌ها قبل گرفته شده است و اینگونه واکنش‌ها در حال حاضر نمی‌تواند اتفاق تازه‌تری را به وجود آورد‌

* دنیای اقتصاد
- ریزش بورس به سبب تداوم رکود اقتصادی است

دنیای اقتصاد درباره علل سقوط شاخص بورس نوشته است: این مساله که شاخص کل بورس تهران در شرایط فعلی افت قابل توجهی داشته و به زیر ۷۰ هزار واحد رسیده را اگر غیرطبیعی بدانیم خطا کرده‌ایم؛ مگر نه اینکه بارها گفته‌ایم و باور داریم که بورس میزان الحراره و دماسنج اقتصادی است؛ بنابراین نمی‌شود علائم بیماری در اقتصاد را ببینیم، ولی اصرار داشته باشیم که حال بورس خوب باشد و شاخص افت نکند. برای این افت دلایل زیادی را می‌توان فهرست کرد: ۱- برآورده نشدن انتظارات بیش از واقع و بسیار خوشبینانه سرمایه‌گذاران از مذاکرات هسته‌ای در اوایل ماه جاری. ۲- افت شدید قیمت نفت در هفته‌های اخیر (که موجب افت بورس‌های منطقه نیز شده است) ۳- ارائه بودجه انقباضی و البته تا حدود زیادی منطقی از طرف دولت با تاکید بر اینکه ابهام‌های مهمی نیز در آن وجود دارد. ۴- موارد تعیین تکلیف نشده مهمی مانند سیاست‌های خصوصی‌سازی، وضعیت پالایشگاه‌ها و قانون مالیات‌ها. ۵- سیاست‌های پولی بلندمدت و کوتاه‌مدت. ۶- از همه مهم‌تر رکود شدیدی که همچنان در اقتصاد وجود دارد. اگرچه تلاش دولت بر این بوده است که اقتصاد را از رکود خارج کند و وارد رونق شود، اما به گواهی آمارهای در دسترس تنها در بخش خودرو و فروش نفت شاهد رونق نسبی بوده‌ایم که اولا تداوم آن با ابهام روبه‌رو است و ثانیا تکافوی خروج اقتصاد از رکود را نمی‌دهد.... نهایت تلاش دولت برای تحقق برنامه‌ای اقتصادی منتج به رونق و شکوفایی بوده است، اما از یکسو مشکلات به ارث رسیده فراوانی که در سال‌های اخیر داشته‌ایم و از سوی دیگر عدم انسجام لازم در تیم اقتصادی دولت محترم مانع از تحقق آرزو و شعارهای دولت تدبیر و امید شده و سبب شده است همچنان رکود تداوم داشته باشد. نکته دیگری که باید به آن توجه کنیم این است که خطاست اگر پنداشته شود تغییر مدیریت نهاد ناظر بازار سرمایه، به تنهایی موجب بهبود وضعیت بورس و شاخص‌های آن خواهد شد؛ زیرا از یکسو کارنامه تیم مدیریتی بازار سرمایه اعم از سازمان و شرکت بورس اوراق بهادار تهران از نظر ارتقای شفافیت، معرفی ابزار‌های جدید و توسعه کمی و کیفی بازار مجموعا قابل توجه بوده است اگر چه همواره برای انجام هر کار انجام شده‌ای راه بهتری وجود دارد.

* وطن امروز
- احتمال توقف مسکن مهر
این روزنامه در تحلیل حملات جدید به مسکن مهر نوشته است: با اظهارات شدید‌اللحن روز گذشته رئیس‌جمهور و وزیر راه و شهرسازی آیا پروژه مسکن مهر متوقف می‌شود؟ حسن روحانی و عباس آخوندی در دو نشست اقتصادی به انتقاد شدید از پروژه مسکن‌مهر پرداختند و سخنان آنان نشان می‌داد دولت تمایلی برای ادامه طرح مسکن مهر بعد از پایان تعهدات خود ندارد.


کد مطلب: 252761

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcaiunu649nm01.k5k4.html?252761

الف
  http://alef.ir