یادداشت‌های دوشنبه؛

دوستانه با صدا و سیما!

اکبر نبوی، 25 آبان 94

25 آبان 1394 ساعت 12:29


پیش نوشت
این نامه ی توصیفی/تحلیلی را در مهر هشتاد و نه برای یکی از مدیران ارشد سازمان صدا و سیما نوشتم و نزدیک به دو ماه پیش، در جلسه ای حضوری نسخه ای از آن را به آقای دکتر سرافراز ( رییس محترم سازمان ) تقدیم کردم.

برادر گرامی جناب آقای ........

با سلام و احترام
به نظر میرسد که گروههای فیلم و سریال شبکه های مختلف سیما برای انجام درست و شایسته وظایف رسانه ای خود باید به چند موضوع مهم توجه داشته باشند:
۱- مدیران گروه فیلم و سریال در کنار توجه به عناصر درام و نوع داستان پردازی و... به درونمایه های معرفتی آثار هم توجه داشته باشند. چرا که با جرأت میتوان ادعا کرد که بخش قابل توجهی از آثار نمایشی پخش شده دارای جهتگیری نرم و لطیفی از نگرشهای« سکولار» و بعضا « لائیک » هستند.
۲- انتقال مفاهیم دینی و معارف شیعی و احکام دین صرفا به گروههای معارف مربوط نمی شود. بلکه
همه ی گروههای برنامه ساز و بویژه گروههای فیلم و سریال نیز باید در این ارتباط خود را موظف بدانند.
( پیامهای آنتن باید یک مجموعه ی به هم پیوسته باشد. )
۳- داشتن نگاه استراتژیک در طرح و تصویب سریالها و تله فیلمها ، بسیار ضروری و خطیر است. دوستان باید متوجه باشند که « پانورامای » تولیدات نمایشی در نهایت چه تصویر واحدی از یک آهنگ واحد ارائه می کند. و اساسا آیا تصویر واحدی ( مثل یک پازل ) می توانیم از تولیدات داشته باشیم؟ یا قطعات این پازل، ناهمگون و بعضا معارض یکدیگرند؟
۴- مدیران گروه فیلم و سریال باید مواظب ضرورت سازیهای هوشمندانه « ماسون فرهنگی » باشند تا از نیازهای استراتژیک جامعه و نظام نسبت به آثار نمایشی غفلت نکنند.
۵- انتخاب تهیه کنندگان شایسته و واجد دانش مناسب فرهنگی و تولیدی، یکی از ضرورتهای بنیادین فیلم سازی است. واقعیت تلخ اینجاست که بالغ بر ۵۰ درصد از تهیه کنندگان سیما ازمعرفت فرهنگی، هنری و اجتماعی مناسب برخوردار نیستند. و اتفاقا این تهیه کنندگان بیشترین سهم از آنتن را نیز در اختیار دارند. همچنین برخی از تهیه کنندگانی که توانایی دارند، از دلسوزی و انگیزه ی لازم برای مراقبت و ارتقای کار نمایشی برخوردار نیستند و صرفا به کار تهیه به عنوان وسیله ای برای کسب وکار نگاه می کنند، نه یک اقدام فرهنگی و رسانه ای که در کنار آن میتواند به معیشت آنها نیز سروسامان بدهد. ( جناب آقای … عزیز! آنتن در اختیار تهیه کنندگان است. تهیه کنندگان فرماندهی لشکرهای عملیاتی ما هستند. باید ببینیم که لشکر را به کدام فرمانده تحویل می دهیم.)
۶- ترکیب شوراهای فیلم و سریال باید اصلاح شود. پیشنهاد می کنم که هر گروه فیلم و سریال دستکم دارای سه عضو تمام وقت و برخوردار از صلاحیت و اهلیت باشد تا در کنار کارمندان اداری گروههای فیلم و سریال شبکه ها، به تحلیل و ژرفکاوی فیلمنامه ها بپردازند و بازوی کارآمدی برای جلسات فیلم و سریال باشند. و صد البته باید به این اعضا دستمزد مناسب داد تا تمرکز اصلی و جدی کارشان بر وظیفه ی محوله باشد.
۷- برحسب موضوع فیلمنامه ها باید از روانشناسان و جامعه شناسان و کارشناسان زبده ی رسانه استفاده کرد تا پیامی که به جامعه منتقل می شود واجد عناصر مخل و ضد اهداف اصلی سریال و یا تله فیلمها نباشد. و این مهم باید جزو ضرورت های حتمی تک تک آثار نمایشی باشد، نه یک موضوع فرمایشی.
۸- ضعف داستان و درام و پرداختهای سطحی و سردستی یکی از مشکلات جدی فیلمنامه هایی است که بر اساس آنها تولیدات نمایشی شکل می گیرد. برای رفع این مشکل باید از داستان نویسان شایسته بهره گرفت. فیلمنامه امری تکنیکی است، ولی داستان، روایت و شخصیت پردازی و.. بخش خلاقه ی آن است . و اتفاقا در همین زمینه مشکل داریم.
۹- ظاهرا هیچ مکانیزمی برای ارزیابیکار تهیه کنندگان و کارگردانان وجود ندارد و سیستم تنبیه و تشویق موثری مشاهده نمی شود.
نکات دیگری هم وجود دارد که متعاقبا تقدیم خواهد شد.


کد مطلب: 310335

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcc1xq1p2bqs18.ala2.html?310335

الف
  http://alef.ir