جمعیت ایران و جهان به چه سمتی می رود؟

درحال پیر شدنیم!

بخش اجتماعی الف، 30 اردیبهشت

30 ارديبهشت 1394 ساعت 14:44


جمعیتی که در جهان زندگی می کنند، هم اکنون از 7 میلیارد نفر فراتر رفته است. حجم بسیار بالایی از این مقدار، مربوط به دو صده اخیر می شود. بطوری که تنها در دویست سال گذشته، جمعیت جهان کمتر از یک میلیارد نفر بود! قرن هجدهم میلادی آغاز سرعت گیری رشد جمعیت در جهان، خصوصا در کشورهایی که توسعه اقتصادی را آغاز کرده بودند بود.

به گزارش الف، طی قرن نوزدهم میلادی سرعت رشد جمعیت در دنیا با فراگیرتر شدن بهداشت، سه برابر بیشتر از قرن هجدهم بود، بطوریکه تنها طی یکصد سال (1900 تا 2000) جمعیت جهان از 1.5 میلیارد نفر به 6.1 میلیارد نفر رسید.

نمودار عمومی نرخ رشد و مرگ و میر جمعیت جهان برای هر 1 هزار نفر طی 1 سال


اما به دلایل مختلف، هنوز بیست سال از قرن بیست و یکم نگذشته که "سرعت رشد جمعیت در جهان" روند افزایش سابق را ندارد. بطوری که کشورهای جهان می کوشند با اتخاذ سیاست های مختلف، سهم بیشتری در افزایش جمعیت جهان داشته باشند.

نرخ رشد جمعیت کشور ایران


در کشور ما با توجه به کاهش رشد جمعیت در ساله های اخیر، رهبر انقلاب سی ام اردیبهشت سال گذشته طی ابلاغیه ای به رؤسای قوای سه گانه و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، سیاست های کلی جمعیت را ابلاغ کردند تا طی آن برنامه ریزی های لازم صورت بگیرد.

هم اکنون کشور ما اندکی بیش از 78 میلیون نفر جمعیت دارد و هفدهمین کشور پرجمعیت جهان محسوب می شود.

آمار پرجمعیت ترین کشورهای جهان


آمارهای مربوط به جمعیت مثل: فراوانی، تراکم، پراکندگی، نرخ رشد و ... برای کشورهای جهان از نظر امنیتی و برنامه ریزی اقتصادی بسیار حائز اهمیت است. نمودارهای ذیل طبق آمارهای رسمی سازمان ملل بدست آمده و اطلاعات کاملی از وضعیت جمعیتی در دنیا ارائه می دهد:

تراکم جمعیت کشورها در هر کیلومتر مربع در سال 2015


پیش بینی تراکم جمعیت کشورها در هر کیلومتر مربع در سال ۲۱۰۰


همچنین تصویر زیر، جمعیت فعلی جهان را با کیفیت بسیار بالا نمایش می دهد بطوریکه پراکندگی جمعیت در همه جای جهان بشکل کاملا محسوس قابل مشاهده است:

آنچه مسلم است، حجم جمعیت هر کشور با سرعت توسعه یافتگی و پیشرفت آن کشور رابطه مستقیم دارد. دقیقا برعکس تصوری که از طرف رسانه های معاند هر کشور درخصوص آن کشور القا می شود. مثلا در جنگ رسانه ای غرب با ایران، پیوسته القا می شود که "هم اکنون با سطح فعلی جمعیت امکانات جوابگوی ما نیست، لذا باید برای بهتر زندگی کردن، بچه نداشت، جمعیت کمتر داشته باشیم تا بتوانیم بیشتر از امکاناتمان استفاده کنیم". حال آنکه بسیاری از  نخبگان و صاحب نظران چنین نظری ندارند. مثلا ارتباط جمعیت با اقتصاد از افراد ذیل که از قضا غربی هم هستند به شرح زیر است:



متاسفانه، تحت تاثیر سیاست های اشتباه اخیر کشورمان، و نیز تبلیغات رسانه ها، آمارها نشان دهنده پیرتر شدن جمعیت کشور در سال های پیش رو می باشد بطوری که: از سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۰ سهم جمعیت جوان کشور روند نزولی داشته و در سال ۸۵، حدود ۳۵،۴ درصد جمعیت جوان ۱۵ تا ۲۹ سال در ایران داشتیم که در سال ۹۰ این رقم به ۳۱،۵ درصد کاهش یافته و می توان گفت در مجموع چهار درصد جمعیت جوان ما کم شده است.



با توجه به روندی که جمعیت جهان طی کرده است و نیز سیاست هایی که امروزه کشورهای مختلف برای جبران عقب ماندگی از رشد جمعیت کشورهایشان اتخاذ کرده اند! فکر می کنید در ما تاکنون در ایران چقدر درست عملکرده ایم؟ آیا ضرورتی برای ایجاد تغییر موثر در سیاست های جمعیتی ایران حس می کنید؟!


کد مطلب: 271872

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcefz8wwjh8fvi.b9bj.html?271872

الف
  http://alef.ir