پرسش‌و‌پاسخ طولانی اوباما با خبرنگاران درباره توافق

از پاسخ دادن به پرسش هاي ايران لذت مي برم/ ملاک آن چيزي نيست که مقامات مي گويند ملاک سند است

بخش خبری الف، 24 تیر 94

24 تير 1394 ساعت 23:03


خبرگزاری صداوسیما: باراک اوباما رییس جمهور آمریکا در جلسه سخنرانی خود در کاخ سفید درباره جمع بندی توافق هسته ای درباره مسئله هسته ای ایران گفت، دیروز یک روز تاریخی بود. توافق دراز مدت فراگیری که ما با متحدان و شرکایمان برای جلوگیری از دسترسی ایران به سلاح هسته ای به دست آوردیم نمایش قدرتمند رهبری و دیپلماسی آمریکا بود. این توافق نشان داد زمانی که از موضع قدرت و اصول رهبری کنیم، زمانی که جامعه بین المللی را حول یک هدف مشترک متحد کنیم و مصمم باشیم که مسایل را به صورت صلح آمیز حل و فصل کنیم به چه دستاوردهایی می رسیم. همانطور که روز گذشته گفتم مهم است که مردم آمریکا و کنگره فرصتی کامل برای بررسی این توافق داشته باشند. این فرایند اکنون آغاز شده است و من پیش از این با رهبران هر دو حزب اصلی در کنگره گفتگو کرده ام. تیم امنیت ملی من ارائه گزارش های مفصل درباره این مسئله را آغاز کرده اند من انتظار دارم که این گفتگوها و بحث هایی که در این باره صورت می گیرد بسیار گسترده و قوی باشد و باید هم اینگونه باشد چرا که این یک مسئله مهم است. سیاست های امنیت ملی ما زمانی که مورد بررسی دقیق و شفافیتی که دموکراسی می طلبد، قرار گیرد قویتر و موثرتر خواهد بود. همانطور که روز گذشته گفتم جزییات این توافق بسیار مهم است. درست به این دلیل است که تیم من به شدت و برای مدت طولانی در این زمینه کار کرده است تا بتوانیم به این توافق به نحو درست دست پیدا کنیم. همزمان با این که این توافق ادامه دارد امیدوارم که نگاه خود را از تصویر بزرگتر یعنی از فرصتی که این توافق ایجاد خواهد کرد برنداریم. همزمان با حرکت رو به جلو مهم است که همه گزینه های جایگزین و نیز گزینه اساسی که اکنون وجود دارد را به خاطر داشته باشند. با این توافق ما همه راههای ایران به یک برنامه تسلیحات هسته ای را می بندیم و برنامه هسته ای ایران برای سالها تحت محدودیت های شدید خواهد بود. بدون توافق این مسیرها بازخواهد بود هیچ محدودیتی بر برنامه هسته ای ایران نخواهد بود و ایران می تواند به بمب هسته ای نزدیکتر شود با این توافق ما نظارت بی سابقه و دایمی بر سایت های مهم هسته ای ایران به دست خواهیم آورد و گسترده ترین و سرزده ترین رژیم بازرسی ها و راستی آزمایی را خواهیم داشت که تاکنون درباره آن مذاکره شده است. بدون توافق هسته ای این بازرسی ها وجود نخواهد داشت و ما توان خود را برای نظارت دقیق بر برنامه هسته ای ایران و کشف هر گونه برنامه تسلیحات هسته ای پنهانی را از دست خواهیم داد. با این توافق اگر ایران تعهدات خود را نقض کند با پیامدهای واقعی روبرو خواهد بود و تحریم های مربوط به هسته ای که به فلج شدن اقتصاد ایران کمک کرد به سرعت بازخواهد گشت. بدون توافق رژیم تحریم های بین المللی از هم خواهد پاشید و توان اعمال دوباره آن بسیار کم است. با این توافق ما امکان حل و فصل صلح آمیز یک تهدید بزرگ برای امنیت منطقه و جهان را فراهم کردیم. بدون توافق ما ریسک جنگهایی دیگر در خاورمیانه را داریم و کشورهای دیگر در منطقه احساس خواهد کرد که آنها نیز باید برنامه هسته ای خود را دنبال کنند و تهدید یک رقابت تسلیحات هسته ای در بی ثبات ترین منطقه جهان ایجاد خواهد شد. همانطور که روز گذشته گفتم حتی با این توافق ما همچنان اختلافات شدیدی با ایران خواهیم داشت که شامل حمایت از تروریسم، استفاده از گروههای وابسته برای بی ثبات کردن مناطق مختلف خاورمیانه است.

بنابراین تحریم چند جانبه تسلیحاتی برضد ایران تا پنج سال دیگر همچنان پا برجا خواهد بود و محدودیت ها بر فناوری موشک های بالستیک این کشور هشت سال دیگر برضد این کشور باقی خواهد بود. به علاوه آمریکا تحریم های خود درباره حمایت ایران از تروریسم و موشک های بالستیک این کشور و نیز نقض حقوق بشر را حفظ و همکاری بی سابقه امنیتی با اسراییل حفظ خواهد کرد و شراکت خود با کشورهای عرب حوزه خلیج فارس را تعمیق خواهد کرد. با این حال مسئله اصلی این است که این توافق هسته ای تامین کننده منافع امنیت ملی آمریکا و متحدان آن است و از جدی ترین تهدید که دستیابی ایران به سلاح هسته ای است که می تواند منجر به مشکلات دیگر ناشی از ایران شود جلوگیری خواهد کرد. به این دلیل است که این توافق کشور آمریکا و جهان را امن تر و ایمن تر خواهد کرد.

درست به این خاطر گزینه جایگزین یعنی عدم محدودیت بر برنامه هسته ای ایران و فقدان بازرسی و نزدیک شدن ایران به سلاح هسته ای ریسک ایجاد رقابت تسلیحات هسته ای و افزایش ریسک وقوع جنگ وجود خواهد داشت که امنیت همه ما را به خطر می اندازند. این گزینه ای است که ما با آن روبرو هستیم اگر ما با هوشمندی انتخاب نکنیم من بر این باورم که نسل های آتی به شدت درباره ما قضاوت خواهند کرد که اجازه دادیم چنین فرصت هایی از دست برود. هیچکس نمی گوید که این توافق همه تهدیدهایی که ایران برای همسایگانش و همه جهان ایجاد می کند را از بین می برد. ما همزمان می دانیم که تحقق هدف اصلی این توافق نیازمند سالها تلاش و اقدام، نیازمند هوشیاری و توان اجرایی است.

باراک اوباما در ادامه گفت: این توافق ابزاری است که اطمینان یابیم ایران به سلاح هسته ای دست پیدا نخواهد کرد.از همان ابتدا این اولویت نخست من و ما بوده است.ما فرصت تاریخی برای داشتن جهان امن تر پیدا کردیم. فرصتی که بار دیگر در طول عمر ما بدست نخواهد آمد. من به عنوان رئیس جمهور و فرمانده کل مصمم هستم از این فرصت استفاده کنم.

رئیس جمهور آمریکا در ادامه کنفرانس خبری خود گفت:امید من این است که ما با این توافق به گفتگو با ایران ادامه دهیم.

آندرو بی از خبرگزاری فرانسه پرسید، دیروز شما گفتید این توافق مسیری جدید در روابط با ایران ارائه می کند.شما چه گام هایی خواهید برداشت تا ایرانی های میانه رو تر را توانمند سازید و آیا این توافق به شما اجازه می دهد با قوت بیشتر با اقدامات ایران در برهم زدن ثبات در منطقه مقابله کنید؟
باراک اوباما گفت:من می دانم پرسش های مشترکی در این زمینه است و به شما قول می دهم به پرسش شما پاسخ می دهم اما می خواهم به شما بگویم خطر چیست.شما صحبت های آغازین مرا دیدید اما می خواهم تکرار کنم زیرا تاکنون اعتراضاتی را نسبت به این توافق شنیده ام. راهبرد نخست ما درباره ایران این بوده است که اگر این کشور به سلاح هسته ای دست پیدا کند خطر بزرگی برای آمریکا و متحدان ما خواهد بود.بنابراین همه کارهایی که ما در شش سال و نیم گذشته انجام داده ایم برای این منظور طراحی شده بود که اطمینان یابیم این اولویت نخست را حل کنیم.به همین خاطر رژیم تحریم ها اعمال شد و ما توانستیم جامعه بین المللی از جمله برخی از کشورها را که زیاد به آنها نزدیک نبودیم بسیج کنیم با این تحریم ها همراهی کنند.این تحریم های فلج کننده به این خاطربدست آمد که توانستیم اجماع جهانی را درباره این که ایران دارای سلاح هسته ای برای همه مشکل ساز خواهد بود،بدست آوریم.به همین جهت حساب های ایران مسدود شد و آنها نتوانستند پول فروش نفت خود را بدست آورند. آنها به همین جهت در بازرگانی بین المللی مشکل پیدا کردند زیرا ما اجماع بین المللی را درباره این موضوع خاص اما عمیق بدست آوردیم و آن (جلوگیری از) احتمال دستیابی ایران به سلاح هسته ای بود.

باراک اوباما گفت:ضمنا این فقط اولویت من نبود.اگر شما به همه بحث ها در پنج یا شش سال گذشته نگاه کنید،متوجه می شوید این اولویت دموکرات ها و جمهوریخواهان و اولویت نخست وزیر نتانیاهو و اولویت متحدان ما درخلیج (فارس) قرار داشت که اطمینان یابیم ایران به سلاح هسته ای دست پیدا نخواهد کرد. این توافق که جان کری و وندی شرمن ،ارنست مونیز ،متحدان و شرکای ما ،پنج به علاوه یک درباره آن مذاکره کردند،به این هدف رسید.این توافق اولویت نخست را فراهم می کند و آن اطمینان از دست نیافتن ایران به سلاح هسته ای است اما ما همواره می دانیم که حتی اگر ایران به سلاح هسته ای دست پیدا نکند،همچنان چالش هایی را پیش روی منافع و ارزش های ما در منطقه و سراسر جهان قرار می دهد.بنابراین زمانی که این توافق اجرا شود،ما می دانیم که نگرانی های فوری درباره برنامه هسته ای ایران را برطرف خواهیم کرد.ما ذخایر آنها را نود وهشت درصد و تعداد سانتریفوژهای فعال آنها را به صورت چشمگیری کاهش خواهیم داد.ما رژیم بی سابقه (بازرسی ها)را برقرار خواهیم کرد و این فقط برای ده سال اجرا نمی شود.ما در زمینه ذخایر پانزده سال ادامه خواهیم داد.ایران به جامعه بین المللی قول داد سلاح هسته ای تولید نخواهد کردو اکنون در معرض اجرای پروتکل الحاقی قرار دارد که رژیم بازرسی و نظارت قوی تراست و این تا ابد ادامه خواهد داشت.

اوباما مدعی شد، ما تاسیساتی نظیر اراک را غیرفعال خواهیم کردکه خط تولید پولوتونیوم است که می تواند برای ساخت بمب از آن استفاده شود.ما ذخایر اورانیوم غنی شده را بسیار کاهش خواهیم داد و بازرسی از تمام زنجیره تامین خواهیم داشت.اگر ایرانی ها به سمت برنامه مخفی منحرف شوند،ما آن را خواهیم فهمید. بنابراین من با اطمینان می توانم بگویم و مهمتر این که کارشناسان هسته ای با اطمینان می توانند بگویند که ایران در موضع تولید بمب هسته ای قرار نخواهد گرفت.ما به اولویت نخست خود رسیدیم.

باراک اوباما گفت:ما همچنان با حمایت ایران از تروریسم و تامین مالی گروه های نیابتی خود نظیر حزب الله که اسرائیل و منطقه را تهدید می کند،مشکل داریم.ما با فعالیت های ایرانی ها در برهم زدن ثبات در جاهایی مانند یمن مشکل داریم.امید من این است که ما با این توافق به گفتگو با ایران ادامه دهیم و به آنها توصیه کنیم رفتار متفاوتی در منطقه داشته باشند.کمتر مهاجم و متخاصم باشندو بیشتر همکاری کنند و به شیوه ای عمل کنند که ما از کشورها در جامعه بین المللی انتظار داریم اما ما در حال باز کردن حساب بر روی این مسئله نیستیم. بنابراین این توافق منوط به تغییر رفتار ایران یا منوط به عملکرد ایران مانند دموکراسی لیبرال نیست.این توافق یک مشکل خاصی را حل می کند و آن اطمینان یافتن از دست نیافتن آنها به بمب است.نکته ای که من بارها گفتم این است که من معتقدم برای ما بسیار آسانتر خواهد بود رفتار نابکارانه ایران را کنترل کنیم و آنها را در صورتی که بمب نداشته باشند از حوزه های دیگر که علیه منافع ما یا متحدان عمل می کنند،به عقب بازگردانیم.

آیا آنها رفتار خود را تغییر خواهند داد وآیا ما همکاری بیشتر آنها در حل مسائلی مانند سوریه یا آنچه که عراق در حال وقوع است،متوقف کردن ترغیب حوثی ها در یمن خواهیم داشت؟ما به تماس با آنها البته برخلاف موضوع کوبا بدون عادی سازی روابط دیپلماتیک ادامه خواهیم داد.تماس ها همچنان محدود خواهد بود.ما مطمئنا تلاش خواهیم کرد آنها را ترغیب کنیم مسیر سازنده تر را در پیش گیرند اما ما بر روی این مسئله حساب باز نمی کنیم.در حقیقت ما با حل مسئله هسته ای در موضع قویتر خواهیم بود تا با اسرائیل ،کشورهای خلیج (فارس) و دیگر شرکا و اروپایی ها همکاری کنیم و به خاطر مسائلی که همچنان موجب نگرانی است،فشار بیشتر بر ایران وارد کنیم اما بحث هایی که می شنوم و قبل از اعلام توافق نیز وجود داشت،این است که این توافق همه مشکلات دیگر حل را نمی کند. این بحث برای رد این توافق است و این مبارزه با منطق است و هیچ معنایی ندارد و این نگاه نکردن به اولویت نخست ما است که آن اطمینان از دست نیافتن آنها بمب است.

خبرنگاری دیگر پرسید آیا از این که اسد دیکتاتور سوریه این توافق را پیروزی بزرگ برای ایران می نامدو کسانی که در تهران هنوز شعار مرگ بر آمریکا سر می دهند آن را می ستایند و همچنان نزدیک ترین متحد ما در خاورمیانه آن را اشتباه تاریخی می نامد ودر کنگره به نظر می رسد اکثریت علیه این توافق رای خواهند داد،موجب تامل شما نمی شود؟ من می دانم شما می توانید این رد توافق را وتو می کنید.آیا از این که می بینید اکثریت نمایندگان مردم در کنگره آن را رد می کنند و می گویند این توافق بد است،هیچ نگرانی ندارید؟
باراک اوباما گفت:این که آقای اسد و دیگران در تهران تلاش می کنند این توافق را آنگونه که می خواهند نشان دهند،موجب تامل من نمی شود.این کاری است که سیاستمداران انجام می دهند.این شیوه وجود دارد.شما به خاطر دارید در جریان این مذاکرات در چند ماه گذشته ، هر زمان رهبر معظم یا افراد دیگر چیزهایی را به دلایلی می گفتند.حرف هایی می زدند که دولت اوباما باید این را بدهد و باید در برابر آن تسلیم شود.اکنون ما سند داریم.شما می توانید ببینید این توافق به چه صورت است.ما نباید براساس حدس و گمان یا هیاهو درباره این توافق صحبت کنیم. شما می توانید بخوانید که این توافق چه می گوید و چه چیزی می خواهد.هیچ کس این مسئله را به چالش نمی کشد که بر اثر این توافق ایران باید به صورت چشمگیری ذخایر اورانیوم خود را کاهش دهد،از پولوتونیوم محروم شده است،تاسیسات فوردو این کشور که زیر زمینی است تغییر می یابد و ما رژیم بی سابقه و مقررات بازگشت سریع تحریم ها را در صورت فریبکاری آنها داریم.حقایق مشخص است و من درباره آنچه که بقیه می گویند،نگران نیستم.درباره کنگره باید بگویم که من امیدوارم همه در کنگره این توافق را براساس حقایق بررسی کنند نه براساس سیاست ،حاشیه رفتن ها و این که من این توافق را به کنگره برای مخالفت با یک رئیس جمهور جمهوریخواه آوردم و نه براساس حرف و حدیث ها بلکه براساس آنچه که منافع ملی آمریکا است.

من فکر می کنم اگر کنگره این کار را انجام دهد،اکثریت کنگره براساس حقایق باید این توافق را تصویب کند اما ما در واشنگتن زندگی می کنیم و سیاست نیز حاکم است.همانطور که دیروز گفتم من بر روی موافقت حزب جمهوریخواه با این توافق حساب باز نکرده ام.من انتظار دارم بحث ها براساس حقایق باشد و براساس پیش بینی ها یا اطلاعات نادرست نباشد ومن در این صورت از آن استقبال می کنم.

باراک اوباما گفت:نگرانی های مشروع و واقعی نیز وجود دارند که ما درباره آن صحبت کردیم.ما اختلافات گسترده ای با ایران داریم.اسرائیل نگرانی مشروع درباره امنیت خود در ارتباط با ایران دارد.ایران کشوری بزرگی است که نیروی نظامی قابل توجه دارد و ادعا کرده است اسرائیل نباید وجود داشته باشد و هولوکاست را نیز انکار کرده است و تامین مالی برای حزب الله فراهم می کند و در نتیجه موشک های آنها به سمت اسرائیل می رود. بنابراین اسرائیل دلیل خوبی برای نگران بودن دارد.

اوباما در ادامه اظهارات خود در کاخ سفید درباره جمع بندی مذاکره هسته ای ایران گفت، بنابراین دلایل بسیار خوبی وجود دارد که نشان می دهد اسراییلی ها به طور کلی درباره مواضع ایران در جهان نگران هستند، من این مسئله را به طور مستقیم با بنیامین نتانیاهو و به طور مستقیم با مردم اسراییل مطرح کرده ام. با این حال آنچه من همچنین بیان کرده ام این است که همه این تهدیدها وابسته به این است که ایران به سلاح هسته ای دست پیدا کند. هیچیک از مخالفت هایی که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسراییل مطرح کرده است و نیز مسئله ای که شماری از جمهوریخواهان پیش از این درباره آن صحبت کرده اند، شامل هیچ گزینه جایگزینی برای من نیست. من بارها می شنوم که گفته می شود این توافق بد است، این توافق به طور تاریخی بد است و این توافق موجب تهدید اسراییل و تهدید جهان و آمریکا می شود. سخنهای زیادی نظیر این مطرح می شود با این حال نمی شنوم کسی بگوید که گزینه جایگزین شما چیست. اگر نود و نه درصد از جامعه جهانی و اکثریت کارشناسان هسته ای در پی بررسی این توافق می گویند که این توافق از دستیابی ایران به سلاح هسته ای جلوگیری می کند و شما می گویید که این توافق یا نمی تواند جلوی دسترسی ایران به سلاح هسته ای را بگیرد یا اگر این کار را بکند موقت خواهد بود، یا اینکه به این خاطر که پس از لغو انسداد حسابهایشان پول هنگفتی به دست می آورند و مشکلات بیشتری ایجاد می کنند بنابراین باید گزینه های دیگری نیز داشته باشید که ارائه کنید و من نشنیدم گزینه ای ارائه شود و دلیل این مسئله این است که واقعا تنها دو گزینه وجود دارد. نخست اینکه مسئله دستیابی ایران به سلاح هسته ای به صورت دیپلماتیک از طریق مذاکره حل وفصل شود و یا اینکه از طریق اعمال زور و جنگ حل و فصل شود. اینها گزینه های پیش رو هستند اکنون می شنویم که برخی از منتقدان می گویند می توانستیم برای دستیابی به یک توافق بهتر مذاکره کنیم. خیلی خوب، این به چه معنا است؟ بسیاری از منتقدان می گویند توافق بهتر و قابل پذیرش این است که ایران هیچ ظرفیت هسته ای چه صلح آمیز و چه ظرفیت های دیگر نداشته باشد. مشکل این موضع گیری این است که هیچکس باور نمی کند که ایران این مسئله را یپذیرد و اینکه جامعه بین المللی نیز پذیرفته است که ایران یک برنامه صلح آمیز هسته ای داشته باشد. این در حالی است که جامعه بین المللی با آمریکا موافق است که ایران نمی تواند سلاح هسته ای داشته باشد. بنابراین ما اهرم دیپلماتیک برای حذف همه بخشهای برنامه هسته ای صلح آمیز ایران را نداریم. آنچه ما درباره آن اهرم داریم این است که اطمینان حاصل کنیم آنها به سلاح هسته ای دست پیدا نکنند. این دقیقا کاری است که انجام داده ایم. بنابراین اگر بخواهم به مسئله کنگره باز گردم باید بگویم من افرادی که مخالف این توافق هستند را به چالش می کشم که نخست پیش از آنکه درباره این توافق اظهار نظر کنند آن را بخوانند. دوم اینکه به طور مشخص توضیح دهند کجای این توافق از دستیابی ایران به سلاح هسته ای جلوگیری نمی کند و چرا درست می گویند و همزمان افرادی مانند ارنست مونیز که فیزیکدان دانشگاه ام آی تی و کارشناس این مسایل است اشتباه می کند. چرا بقیه جهان اشتباه می کنند و سپس باید گزینه جایگزین را ارائه کنند و اگر گزینه جایگزین این است که باید ایران را از طریق توان نظامی به زانو درآوریم بنابراین بگذارید که منتقدان این را بگویند و در این صورت است این یک بحث درست و به جا خواهد بود.

خبرنگار پرسید، آقای نتانیاهو می گوید شرایط به گونه است که ایران می تواند ۲۴ روز فراهم کردن دسترسی به سایت های مشکوک را به تاخیر بیندازد......
اوباما حرف وی را قطع می کند و می گوید: من بسیار خوشحالم که این یک نمونه خوب از مسایلی است که مطرح می شود. اجازه بدهید مسئله بیست و چهار روز را مطرح کنم که فکر می کنم امروز در محافل مختلفی مطرح شده و گفته می شود که این بازرسی ناکافی خواهد بود. باید به خاطر داشت که نخست ما بازرسی دایمی از سایت های اظهار شده هسته ای ایران از جمله فردو، نطنز، اراک، معادن اورانیوم، سایت هایی که در آنها قطعات سانتریفوژ تولید می شود را خواهیم داشت. این ها همه سایت هایی هستند که ما درباره آنها اطلاعات داریم ما نظارت بسیار پیشرفته دایمی و بیست و چهار ساعته از این سایت ها داریم. بنابراین مسئله بعدی که مطرح می شود این است که در صورتی که آنها بخواهند یک برنامه پنهانی را پیگیری کنند چه؟ یکی از امتیازات داشتن نظارت بر کل چرخه تولید هسته ای ایران این است که ایجاد یک برنامه پنهانی را بسیار دشوار می کند. معادن اورانیوم زیادی در ایران وجود دارد و اگر در واقع ما حساب آنها را در دست داشته باشیم اینکه اورانیومی استحصال و ناگهان بخشی از آن گم شود ایران باید در این باره توضیح دهد. بنابراین ما می توانیم با توجه به سایت های کنونی فعالیت های ایران را ردگیری کنیم تا اطمینان حاصل کنیم که هیچ انحرافی به سوی برنامه ای پنهانی صورت نمی گیرد. با این حال بیایید فرض کنیم ایران به شدت مصمم به اقدام درباره برنامه ای پنهانی است. آژانس بین المللی انرژی اتمی که سازمانی بین المللی است که وظیفه اش اجرای پیمان نامه عدم اشاعه تسلیحات هسته ای و نظارت بر فعالیت های هسته ای کشورهای جهان است، این توان را خواهد داشت که بگوید در سایت های هسته ای که ما نگران آن هستیم موردی مشکوک مشاهده کرده است و قادر خواهد بود که به ایران بگوید قصد رفتن برای بازرسی آن را دارد. حال اگر در اینجا ایران مخالفت کرد ، ما می توانیم این مخالفت ایران را رد کنیم. در توافق آمده است که ما می توانیم مخالفت ایران را رد کنیم و برای اجرای این مسئله و رد کردن مخالفت ایران نیازی به روسیه و چین نخواهیم داشت و اگر ایران به مخالفت خود در این زمینه ادامه داد ما در موضعی خواهیم بود که می توانیم تحریم ها را بازگردانیم و اعلام کنیم که ایران توافق را نقض و فریبکاری کرده است. درباره این مسئله که دسترسی به این سایت بیست و چهار روز طول می کشد باید بگویم که ماهیت سایت های هسته ای به گونه است که نمی توان آنها را پنهان نگه داشت. نمی توان این گونه سایت ها را روی یک چرخ دستی گذاشت و آن را به این طرف و آن طرف برد. و اگر ما به پنهانکاری درباره سایت هسته ای که به آن مشکوک و متوجه شدیم می توانیم همچنان آن را زیر نظر داشته باشیم این پنهان کاری به طور مشخص خواهد شد و ما می توانیم آن را به جامعه بین المللی ارائه کنیم. بنابراین ما این برنامه را به طور مداوم زیر نظر خواهیم داشت و اگر مواد هسته ای در این سایت باشد فیزیک دبیرستان به ما این نکته را یاد آوری می کند که دستکم یک ردی از آن باقی است و بنابراین ما می توانیم بگوییم که توافق نقض شده است. نکته این است که این توافق شامل قوی ترین رژیم بازرسی است که تاکنون درباره آن مذاکره شده است. آیا ممکن است که ایران به رغم وجود این سازوکار راستی آزمایی برای فریبکاری تلاش کند. حال اگر فریبکاری کند ما یک دوره زمانی فرار هسته ای یک ساله را ایجاد کرده ایم که یک سال به ما فرصت می دهد که با استفاده از زور واکنش دهیم و علاوه بر آن ما بند بازگشت سریع تحریم ها را ایجاد کرده ایم و بنابراین مجبور نیستیم از طریق سازمان ملل برای اعمال دوباره تحریم ها اقدام کنیم. بنابر این در واقع تنها استدلالی که می توان برضد سازوکار بازرسی ها داشت این است که ایران به شدت علاقمند به دستیابی به سلاح هسته ای است، اینکه هیچ رژیم بازرسی و راستی آزمایی کافی نخواهد بود زیرا آنها راهی برای دستیابی به سلاح هسته ای پیدا خواهند کرد چرا که غیرقابل اعتماد هستند. اگر دیدگاه شما این است شما به گزینه های که پیش ازاین گفته شد بازخواهید گشت این استدلال به این بدان معناست که نمی توان اصلا درباره این مسئله با ایران مذاکره کرد و با این گفته در واقع این مسئله مطرح می شود که باید به نیروی نظامی متوسل شد تا تضمین کرد ایران به سلاح هسته ای دست پیدا نکند و اگر کسی بخواهد این استدلال را مطرح کند چه رهبران جمهوریخواه باشند چه نتانیاهو و چه سفیر اسراییل آزاد است که این استدلال را مطرح کند با این حال به هیچ وجه قانع کننده و قابل قبول نیست.

باراک اوباما در ادامه نشست خبری خود در کاخ سفید به پرسش خبرنگاری درباره تحریم تسلیحاتی ایران پاسخ داد.
این خبرنگار گفت: پرسش من درباره تحریم تسلیحاتی و تحریم موشک بالستیک ایران است، چرا شما قبول کردید که این تحریم ها را در یک دوره پنج و هشت ساله ، بردارید. اکنون چنین مشخص شده است که این مسئله نقطه ای اختلاف برانگیز در کنگره است. آیا شما نگران هستید که تسلیحات ایران به حزب الله و حماس داده خواهد شد؟ آیا شما یا رئیس جمهور آینده آمریکا می تواند کاری بکند تا جلوی این کار را بگیرد؟
پرسش دیگر من این است که شما یک گام به عقب برگردید و به این توافق هسته ای ایران و دیگر موضوعات در خاورمیانه نگاه کنید، شما دوست دارید که وقتی کاخ سفید را ترک می کنید چه نوع خاورمیانه ای را در یکسال و نیم آینده در پایان دوره ریاست جمهوری خود شاهد باشید؟
رئیس جمهور آمریکا در پاسخ به این پرسش گفت:موضوع تحریم تسلیحاتی و موشک های بالستیک ،نگرانی واقعی برای ما است و نگرانی واقعی برای ما بوده است. به نفع امنیت ملی آمریکا است که مانع از آن شود که ایران تسلیحات را به حزب الله بفرستد یا تسلیحات را برای حوثی ها در یمن بفرستد که باعث تسریع در جنگ داخلی در یمن می شود!

رئیس جمهور آمریکا ادامه داد: ما براساس قانون بین الملل ،تعدادی از ساز و کارها را داریم که این اختیار را به ما می دهد تا جلوی محموله های تسلیحاتی ایران را بگیریم. یکی از این ساز و کارها قطعنامه شورای امنیت درباره ی برنامه هسته ای ایران است. اساسا ایران به علت آنچه که در فردو رخ داد مورد تحریم واقع شد، به علت پیروی نکردن از قطعنامه های قبلی شورای امنیت درباره برنامه هسته ای شان مورد تحریم واقع شد.

بسته تحریم هایی که روی آنها اعمال شده بود، موضوع تسلیحات و موشک های بالستیک را نیز شامل می شد.
بر اساس شروط قید شده در قطعنامه ی اولیه سازمان ملل ، واقعیت این است که زمانی که توافق بدست آمد و به جامعه بین المللی اطمینان داده شد که ایران سلاح هسته ای ندارد، در این صورت شما با دیدن متن شاید استدلال کنید که این منع تسلیحاتی و موشک های بالستیک بلافاصله رفع می شوند اما چیزی که من به مذاکره کنندگان ما گفتم این بود که با توجه به اینکه ایران اعتماد را نقض کرد و با توجه به اینکه همپیمانان ما در منطقه درباره فعالیت های ایران ظن دارند، پس بیائید به دنبال دستیابی به تمدید طولانی تر تحریم تسلیحاتی و موشک های بالستیک ایران باشیم ، که به این هم رسیدیم. ما براساس توافق جدید ، اکنون پنج سال ممنوعیت ورود و خروج تسلیحات به ایران را داریم و این ممنوعیت در مورد موشک های بالستیک هشت سال است. بخشی از علت اینکه چرا ما تمایل داریم ممنوعیت را تا پنج سال داشته باشیم و برای مدت طولانی تر نداشته باشیم این است که ما سایر قطعنامه های سازمان ملل متحد را داریم که فروش تسلیحات از طرف ایران به سازمان هایی مثل حزب الله را ممنوع می کند. ما سایر قطعنامه های سازمان ملل متحد و توافقنامه های چند جانبه را داریم که به ما این مجوز را می دهند که جلوی محموله های ارسالی از ایران را در سراسر منطقه بگیریم. پس ما طیفی از اختیارات حقوقی را در اختیار داریم. شاید براساس توافق هسته ای این اختیارات حقوقی پس از پنج یا هشت سال از بین بروند اما از جنبه دیگر، اختیارات حقوقی پابرجا خواهند بود و به ما اجازه داده خواهد داد تا جلوی این تسلیحات را بگیریم. واقعیت این است که این ممنوعیت ها به خودی خود اجرا نمی شوند، مثلا اینگونه نیست که سازمان ملل متحد توانایی مراقبت از اقدامات ایران را داشته باشد بلکه این ممنوعیت ها براساس قانون بین الملل به ما این اختیار را می دهد که به همراه همپیمانان و شرکای خود، مانع از انتقال محموله های تسلیحاتی شویم. اگر مثلا به این مشکل نگاه کنید که چگونه حزب الله این همه موشک دریافت کرد و تهدید بزرگی برای اسرائیل و بسیاری از دوستان ما در منطقه است، علت اش این نیست که این کار قانونی بوده باشد یا اینکه براساس قانون بین الملل مجاز بوده باشد ، بلکه علت اش فقدان اطلاعات کافی و ظرفیت ناکافی برای متوقف کردن این محموله ها بود.

رئیس جمهور آمریکا در ادامه اظهارات خود گفت: پس اصل ماجرا این است که ما در نگرانی های اسرائیل ، سعودی ها و شرکای خلیج(فارس) درباره اقدام ایران به انتقال دادن تسلیحات و ایجاد مناقشه و آشوب در منطقه، سهیم هستم. به همین علت است که من به این کشورها گفتم بیائید همکاری مضاعفی داشته باشیم و توان اطلاعاتی و توانایی مان در جلوگیری از این محموله ها را افزایش دهیم تا تعداد کمتری از این محموله ها از تور عبور کنند!
نکته ای که باید بگویم این است که ما همچنان این اختیارات حقوقی را در اختیار خواهیم داشت. روشن است که ما ممنوعیت های یکجانبه و تحریم های خود را در مورد موضوعات غیر هسته ای مثل حمایت از حزب الله پابرجا خواهیم داشت. در مورد موضوعات کلان در خاورمیانه باید بگویم که این بحث یک بحث طولانی تر است. به نظر من وقتی که من کلید کاخ سفید را به رئیس جمهور بعدی می دهم هدف مهم من این خواهد بود که ما در مسیر شکست دادن داعش باشیم، آنها بیشتر مهار شده باشند ، مسیر درست حرکت کنیم و روند حل کردن جنگ داخلی در سوریه را شروع کرده باشیم چون سوریه همانند یک زخم باز در منطقه است و باعث می شود که سازمان های تروریستی از این آشوب بهره برداری کنند.(من می خواهم وقتی کلید کاخ سفید را تحویل می دهم) ، اطمینان داشته باشم که در عراق ما نه تنها داعش را به عقب راندیم بلکه فضایی را ایجاد کردیم که در آن سنی ها و شیعیان و کردها به صورت کارآمد تر در کنار یکدیگر عمل کنند ، می خواهم که با همه شرکای ما در منطقه در تماس باشیم و به آنها بگوئیم که چگونه روابط امنیتی خودمان را تقویت کنیم تا این شرکا احساس کنند می توانند هرگونه تهدید احتمالی را حل کنند که شامل تهدیدات از طرف ایران هم می شود.

می خواهم تضمین های امنیتی بیشتر را برای اسرائیل فراهم کنم که شامل همکاری با اسرائیل می شود که این همکاری علاوه بر همکاری است که ما تا این لحظه داشته ایم، شامل کاری می شود که ما با شورای همکاری خلیج(فارس) در کمپ دیوید داشتیم و اطمینان حاصل کنیم که آن را اجرا می کنیم. اگر ما این کارها را بکنیم باز هم مشکلات خاورمیانه حل نخواهند شد چون بالاخره در نهایت ، این کار رئیس جمهور آمریکا نیست که همه مشکلات در خاورمیانه را حل کند، مردم خاورمیانه باید خودشان برخی از این مشکلات را حل کنند. به نظر من ، می توانیم برای رئیس جمهور بعدی آمریکا دست کم یک بنیان و اساس را برای ادامه پیشرفت در این عرصه ها فراهم کنیم. نکته آخری که می گویم این است که ما باید مشکلات جوانان در منطقه را با اشتغالزایی و فرصت آفرینی و بینش بهتر برای آینده ، حل کنیم تا این جوانان فریب بن بست های نابودگرانه و خشن سازمان هایی مثل داعش را نخورند. ما نمی توانیم این کار را خودمان به طور کامل انجام دهیم اما می توانیم به همراه سازمان ها ، کشورها ، سازمان های مردم نهاد و رهبران دینی که نیات خوب دارند این کار را بکنیم. ما باید در این زمینه عملکرد بهتری داشته باشیم.

درحالیکه خبرنگاران پرسش ها را از موضوع ایران به سمت سفر به کنیا و مسائل نژادی سوق داده بودند اوباما از خبرنگاران پرسید آیا تمام پرسش های مربوط به ایران مطرح شد است؟ من از پاسخ دادن به پرسش های ایران لذت می برم!


کد مطلب: 283310

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcezx8w7jh8vxi.b9bj.html?283310

الف
  http://alef.ir