دلیل فرسایشی شدن جنگ عراق علیه داعش

بخش خارجی الف، 24 اردیبهشت 94

24 ارديبهشت 1394 ساعت 12:59


پیشروی های ارتش عراق علیه داعش نزدیک به یک ماه است متوقف شده و حتی ارتش عراق در طول این مدت متحمل خسارت های سنگینی از سوی داعش شده است. به گونه ای که پالایشگاه بیجی بارها هدف حملات داعش قرار گرفته است. پیش از این ارتش عراق مانع از ورود داعش به این پالایشگاه شده بود اما در روزهای اخیر حملات مکرر داعش که یک بار حتی موفق به تصرف موقتی ۸۰ درصد آن شد، سبب شده است تا خسارت های سنگینی به این پالایشگاه وارد آید.

 این درحالی است که طرح آمریکایی تسلیح جداگانه کردها و اهل سنت عراق در عین تحریک انگیزه های مذهبی و تنش های طایفه‌ای در عراق می خواهد این موضوع را تحکیم کند که دیگر زمان مستقل دیدن کرد و اهل سنت و شیعه در عراق فرارسیده است؛ امری که نگرانی ملت و مسئولان عراقی را برانگیخته و در همان خط گروه تروریستی داعش، وحدت عراق را به سود تجزیه نشانه رفته است.

این طرح که کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا آن را پیشنهاد داده است به مبارزان عراقی در برابر داعش ۷۱۵ میلیون دلار کمک نظامی اختصاص داده است اما این کمک ها مستقیما به دولت مرکزی تحویل داده نمی شود بلکه بالعکس ۲۵ درصد آن بدون واسطه به پیشمرگ های کرد داده می شود. مرحله دوم طرح بستگی به عملکرد دولت عراق دارد. در صورتی که دولت عراق نتواند به تعهدات خود برای به جاآوردن شرایط اعطای کمک ها (اهداف تعریف شده در متن قانون) بعد از سه ماه عمل کند ۷۵ درصد باقیمانده از کمک ها به حالت تعلیق در می آید و در عوض، ۶۰ درصد کمک ها مستقیما برای کردها و اهل سنت ارسال خواهد شد. از اینجا طرح تجزیه عراق به طور جدی با جدا کردن حساب های امنیتی کردها و سنی ها از کلیت عراقی شان کلید می خورد.

مجید صفاتاج کارشناس مسائل بین‌الملی در گفت و گویی با الف در خصوص فرسایشی شدن جنگ عراق علیه داعش معتقد است: فرسایشی شدن جنگ عراق علیه داعش اقدامی هماهنگ با اجرای طرح تجزیه کشورعراق است.

وی با تاکید بر صهیونیستی بودن طرح تجزیه عراق تصریح کرد: بحران در عراق که با اشغال این کشور توسط آمریکایی ها در سال ۲۰۰۳ آغاز شد در ابتدا یک هدف نهایی و غیر اعلام شده داشت و آن هدف چیزی نبود جز تصرف کامل عراق و بهره گیری از منابع نفتی این کشور در راستای تثبیت هژمونی آمریکا در خاورمیانه و همان طور که جیمز ولسلی رئیس اسبق سازمان سیا در سال ۲۰۰۳ اعلام کرد؛ آمریکا به دنبال آن بود که با تصرف کامل عراق و در دست گرفتن پالایشگاه های این کشور ضمن انحلال اوپک، عربستان و ایران را نیز به زانو در بیاورد.

این استاد دانشگاه ادامه داد: اما پس از ورود ایالات متحده به معادلات میدانی عراق بعد از سال ۲۰۰۳ ما شاهد بودیم که آمریکا به گفته روزنامه نگاران و نظزیه پردازان مستقل امریکایی علی رغم هزینه ۱۰۰۰ ملیارد دلاری در جنگ عراق تحولات میدانی را به نفع جمهوری اسلامی ایران واگذار کرده است و این موضوع باعث شد که ایالات متحده با توجه به تغییر معادلات منطقه ای در خارمیانه از قبیل تثبیت روز به روز نظام بشار اسد در سوریه، اقتدار محور مقاومت در لبنان و مبارزه فراگیر مردمی در عراق علیه داعش روی به طرح گذشته همکارن صهیونیسم خود بیاورد تا بتواند با طرح تجزیه عراق شکستهای خود از ایران را جبران نماید.

صفا تاج با تاکید بر شکستِ سیاستهای اولیه ایالات متحده در عراق اولین طرح تجزیه عراق را طرحی صهیونیستی عنوان کرد وافزود: طرح گلدا مایویچ مایر اولین نخست وزیر زن رژیم صهیونیستی اولین طرح تجزیه کشور عراق بود که پیش از جنگ ۶ روزه اعراب و اسرائیل در سال ۱۹۶۸ مطرح شد. این طرح معتقد است؛ کشورهای یکپارچه در خاورمیانه قدرتی بلامنازع برای موجودیت رژیم اشغالگر قدس محسوب می شوند فلذا با تجزیه برخی از کشورهای پیرامونی اسرئیل می توان از قدرت آنها کاست.

در این طرح کشور عراق به سه کشورسنی نشین،کرد نشین و شیعه نشین تقسیم می شد و در حال حاضر با توجه به معادلات جدید منطقه ای کنگره آمریکا با طرح مجدد آن در پی امنیت سازی بیشتر برای همکار صهیونیسم خود و همچنین جبران شکستهایش از ایران است.

این استاد دانشگاه فرسایشی شدن جنگ عراق و تکفیری ها در مناطق سنی نشین را از اهداف ایالات متحده به منظور پیاده سازی طرح تجزیه عراق ارزیابی وخاطرنشان کرد: آمریکا به بهانه های مختلف در روند مبارزه با داعش سنگ اندازی می کند و از هیچ اقدامی فروگذار نیست و هر بار با اهدافی معین به بهانه عملیات علیه داعش نیروهای عراقی را مورد هدف قرار می هد و بارها نیز شاهد بودیم که به نیروهای تکفیری سلاح داده و حتی به گفته منابع عراقی؛ نخست وزیر عراق در سفر اخیرش به واشنگتن به روشنی تحت فشار آمریکایی ها قرار گرفت و آنها به او شرط کردند تنها در صورتی حاضر به حمایت از ارتش عراق و دولت او و رساندن سلاح به آن در برابر داعش و فعالیت های تروریستی آن هستند که نیروهای داوطلب مردمی شیعی در جبهه های مبارزه با داعش به ویژه در استان الانبار حضور نداشته باشند. ایالات متحده نیروهای داوطلب مردمی را نیرویی تحت فرمان ایران می داند که به اعتقاد آن در حقیقت نقش حلقه تکمیل کننده نفوذ ایران در عراق را بازی می کنند.

وی فرسایشی شدن جنگ را عامل ناامنی پایدار درعراق و زمینه ای برای بروز قدرتهای نوظهور منطقه ای عنوان وتصریج کرد: در شرایط نا امنی و فرسایشی جنگ، قدرتهای منطقه ای مثل اقلیم کردستان به سرکردگی مسعود بارزانی از فرصت به دست آمده استفاده کرده تا رویای داشتن سرزمینی کردی را به واقعیت نزدیک کنند که در این زمینه می توان به رایزنی های دیپلماتیک اقلیم کردستان در تلاویو و واشنگتن اشاره نمود.

این کارشناس مسائل بین المللی خواسته مسعود بارزانی برای استقلال از قدرت مرکزی درعراق را مسبوق به سابقه دانست و گفت: این منطقه به دنبال نا آرامی های بعد از تصرف موصل توسط داعش، سیاست استقلال طلبانه خود را علنی کرد اما به نبال نفوذ داعش به این منطقه بارزانی به قدرت مرکزی احساس نیاز کرد و به طور موقت حس استقلال طلبی را به فراموشی سپرد. اما در ماه های اخیر تحرکاتی را از سوی این اقلیم شاهدیم که رنگ و بوی استقلال طلبی دارد.

وی جلوگیری از تشکیل یک قدرت منطقه ای مبتنی بر آراء مردمی و هویت اسلامی را اصلی ترین هدف رژیم صهیونیستی و آمریکا در عراق ارزیابی و تاکید کرد: به هیچ عنوان آمریکا از یک عراق امن و یگپارچه حمایت نخواهد کرد و طرح کنگره آمریکا برای تجزیه عراق نیز شاهدی بر این مدعاست.

صفا تاج با تاکید بر فرسایشِ مهندسی شده جنگ در عراق، ایالات متحده را عامل اصلی این رویدا معرفی و تصریح کرد: اقدامات ایذایی ایالات متحده در تحولات میدانی جنگ به قدری مشهود است که هر گونه شکی را در این مورد از بین می برد فلذا نیات ایالات متحده در خصوص مبارزه با داعش در عراق نخ نما شده است و آمریکا نشان داده با فرسایشی نمودن جنگ به دنبال آن است که ضمن پایان دادن به نفوذ ایران در عراق این کشور را تجزیه نماید.

این استاد دانشگاه در ادامه گفتگوی خود با الف با اشاره به سفر هفته آینده حیدر العبادی به روسیه اظهار کرد: روسیه بعد از ایالات متحده آمریکا متحدی استراتژیک از لحاظ نظامی و اقتصادی برای اعراب محسوب می شود و نخست وزیر عراق هفته آینده به مسکو می رود تا شاید بتواند روس ها را راضی کند که برای ارتش عراق سلاح بفرستند و نیاز تسلیحاتی آن را برآورده کنند. به ویژه که امریکایی ها حاضر به برآورده کردن نیازهای تسلیحاتی ارتش عراق نشده اند در حالی که نیروهای عراقی نیاز مبرم به سلاح های جدید دارند.

با این حال عبادی تلاش دارد از تاکتیک معروف ایجاد موازنه در روابط بغداد با روسیه و ایالات متحده امریکا استفاده کند تا در صورت امکان بتواند از سلاحهای روسی در مبارزه با داعش بهره مند شود و روسیه هم به خوبی می داند که هرگونه تغییر در جغرافیای سیاسی خاورمیانه که منجر به روی کارآمدن دولتهای همسو با نظام سلطه جهانی به سرکردگی آمریکا باشد برای امنیت ملی و منافع روسیه درد سر ساز خواهد شد فلذا طبیعی است که سیاست روسیه در شرایط کنونی حمایت از دولتها و کشورهایی است که توانایی ایجاد ثبات در منطقه را داشته باشند.

صفا تاج در خاتمه با تاکید بر خواست آمریکا به فرسایشی شدن جنگ در عراق، آینده جنگ در این کشور را در ید نیروهای مردمی عراق دانست و خاطر نشان کرد: شواهد امر نشان می دهد که آینده نبرد در عراق به سمت و سوی آن چیزی که آمریکا می خواهد نخواهد رفت زیرا درعراق یک نیرویی وجود دارد با عنوان نیروی مردمی که این نیرو به عنوان یک پارامتر در امنیت ملی کشورها بسیار تاثیر گذار است. همانطور که در دوران دفاع مقدس این نیروی مردمی بود که تحت رهبری حضرت امام توانست نیروهای بعثی عراق را از پای دربیاورد و هم اکنون نیز درعراق نیروهای مردمی با توسل به فرامین مرجعیت شیعه بسیج شده اند و آمریکاییها معضل شان همین است که نظام عراق از یک پشتوانه مردمی برخوردار است. با توجه به این شرایط به نظر می رسد که آینده عراق به سمت و سوی تثبیت موقعیت نظام سیاسی عراق پیش خواهد رفت.


کد مطلب: 271026

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcf0yd0vw6dexa.igiw.html?271026

الف
  http://alef.ir