سهم ریاست جمهوری احمدی نژاد در بالا رفتن احساس تکلیف های انتخاباتی

بخش داخلی الف، 28 مرداد 91

28 مرداد 1391 ساعت 9:56


فعالیت‌های انتخاباتی غیر مستقیم شروع شده است و انتظار می‌رود که به مرور اوج هم بگیرد و شاید در ادامه ، سردی فصل پائیز و زمستان در پرتو حرارت تشعشعات انتخاباتی چندان احساس نشود . تاکنون افراد زیادی چه به صورت علنی و چه در محافل خصوصی آمادگی خود را برای کاندیداتوری ریاست جمهوری یازدهم اعلام کرده‌اند . "احساس تکلیف کرده‌ام" ، "احساس تکلیف بکنم" و در نهایت "به من تکلیف کرده‌اند و یا تکلیف بکنند" ، این جملات و گزاره‌ها پای ثابت اظهارات افرادی است که قصد کاندیدا شدن در انتخابات آتی را دارند .
 
جامعه ما را چه می‌شود که افراد این‌گونه احساسی پیدا می‌کنند و آیا این احساس مفید است ؟ پاسخ این سؤال و سؤالات مشابه آن را خبرنگار الف در گفتگوی با کارشناسان مسائل سیاسی گرفته است .
 
"تعبیر احساس تکلیف امر خیلی پذیرفته شده ای نیست و افراد تمایل خود را به کسب موقعیت‌های سیاسی در این قالب مطرح می‌کنند که نباید به این عبارات توجه کرد" این را سلیمی نمین می‌گوید و اعتقاد دارد جامعه ما نیز این‌گونه اظهارات را نمی‌پذیرند : "بعضی از افراد جملاتی مانند احساس وظیفه و احساس تکلیف را از اوایل انقلاب عاریت می‌گیرند که افراد در آن زمان بر اساس احساس تکلیف وارد عرصه‌ها می‌شدند و واقعاً نیت خیری داشتند ، اما اکنون این عبارات را نمی‌توان عمومیت بخشید و عمومیت دادن این موضوع لوث کردن تعابیر ارزشمند است". سلیمی نمین عنوان می‌کند که طبیعی است بعد از ریاست جمهوری آقای احمدی نژاد بعضی از افراد احساس کنند که آن‌ها هم می‌توانند در قامت ریاست جمهوری در بیایند این از جهاتی حسن و از جهاتی می‌تواند به کشور لطمه وارد کند، حسن این کار در آن است که زمینه مشارکت گسترده فراهم می‌شود اما اینکه امر بر بعضی افراد مشتبه می‌شود که آن‌ها هم می‌توانند کشور را به لحاظ اجرایی اداره کنند و یک گام به جلو بردارند و پای در مسیر عمل بگذارند تبعاتی دارد و کارهای خود را در مسیر تبلیغات برای خود به پیش می‌برند.
 
عباس عبدی در پاسخ به این سؤال‌ها این‌طور می‌گوید که : "به دلیل روحیه ریاکاری که وجود دارد کمتر کسی منویات درون خود را برملا می‌کند و هر کس در صدد است قدرت خواهی خود را که لزوماً بد هم نیست پشت مفاهیم" احساس تکلیف" و "احساس وظیفه" و امثال آن پنهان کند لذا تا کنون نشنیده‌ام که کسی صریحاً بگوید می‌خواهد نامزد شود هر چند خیلی‌ها این ردا را بر قامت خود مناسب می‌دانند و پس از آقای احمدی نژاد همه چنین فکر می‌کنند. احساس تکلیف در واقع اصطلاح ریاکارانه همان قدرت جویی است که اصل مطلب هم که بد نیست گفته نمی‌شود و بجای آن مفاهیم مذهبی خرج می‌شود.
 
فاطمه امیری کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه احساس تکلیف همیشه باید باشد و افراد ابتدا در همان مناصبی که هستند باید احساس تکلیف کرده و به وظایفشان درست عمل کنند می‌گوید: احساس تکلیف یک امر درونی است،تشخیص آن به این آسانی نیست. اگر واقعاً احساس تکلیفی در بین باشد از این جهت که فضا را رقابتی می‌کند مفید و سازنده است.باید از ورود افراد و سلیقه های مختلف به فضای رقابتی استقبال کرد ولی هیچ مسئله ای نباید دلیل غیر عادی نشان دادن فضای کشور و  انتخابات شود.
 
محمد حسن قدیری ابیانه اعتقاد دارد بعضی از افراد نقدهایی را به دولت دارند و فکر می‌کنند که اگر خودشان به قدرت برسند می‌توانند این اشکالات را برطرف کنند . وی معتقد است : "اگر شناخت افراد از مسئله درست باشند و برای مشکلات موجود برنامه مدون و کاملی داشته باشند این احساس تکلیف مفید است و اگر شناخت نادرست و بر اساس توهم باشد این احساس تکلیف نیست و قدرت طلبی است". قدیری ابیانه با بیان اینکه قانون انتخاباتی ما ایراد افزود : "ایراد متوجه قانون ماست که اجازه می‌دهد افراد نامزد شوند ، البته صلاحیت این افراد را شورای نگهبان تعیین می‌کند . در برخی از کشورها نامزدها باید مراحل سختی را طی بکنند که بتوانند نامزد بشوند. مثلاً در بعضی از کشورها چند صد نفر از منتخبین مرد در مجلس، سنا و شوراهای شهر باید صلاحیت یک نفر را برای ریاست جمهوری تایید بکنند که وی بتواند نامزد ریاست جمهوری بشود ،اما در ایران تنها تأییدی که نیاز دارد ضوابطی مانند میزان تحصیلات و نداشتن سوء سابقه و .. است . البته شورای نگهبان نیز خواستار اصلاح این قانون شده است".
 
دوستی چندی پیش به مطلب زیبایی در این باره اشاره کرد و آن این است که جایی که پای یک متاع دنیایی و آنچه دارای ارزش و قیمت دنیایی وسط است افراد فوج فوج در راستای عمل به این تکلیف الهی احساس وظیفه می‌کنند! ولی خدا نکند روزی تکلیف به دادن مال یا جان باشد که در اینجا بقول سید الشهداء (ع):قل الدیانون!آری مردم باید ببینند که این کسانی که امروز برای تکیه بر مسند ریاست جمهوری احساس تکلیف کرده‌اند آیا دیروز هم برای خوابیدن پشت خاکریز پر خطر سنگر احساس تکلیف کرده بودند یا نه


کد مطلب: 164368

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcfvjdycw6dvma.igiw.html?164368

الف
  http://alef.ir