نگاهی به تاکیدات رهبری در باب مبارزه با فساد در هر رده و سطحی

بخش داخلی الف، 27 بهمن 92

27 بهمن 1392 ساعت 10:18

یکی از دغدغه های همیشگی رهبر انقلاب اسلامی مبارزه با فساد و تخلفات اداری بوده است. دقت در بیانات و سخنرانی های رهبر انقلاب، بيانگر اين است که ايشان پیگیر مبارزه با فساد در هر رده و سطحی بودند و اجرای عدالت بدون تبعیض را در تمام سطوح جامعه خواستار بوده اند. این مطلب تلاش دارد نگاهی به تاکیدات رهبری در باب نظارت و حسابرسی بر تمامی نهادها حتی نهادهای زیر نظر خودشان بپردازد تا تلاش برای مبارزه با فساد در نزد مسئولان اجرایی، تقنینی و قضایی آشکارتر گردد.


دیروز سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس گفت که رهبر معظم انقلاب در دیدار اعضای این کمیسیون نظرشان را درباره نظارت بر نهادهای زیر نظر رهبری اعلام فرمودند و عنوان داشته اند که: این نهادها نمی توانند معاف از حسابرسی باشند. افضلی فرد در ادامه عنوان می کنند که ایشان در دیدار کمیسیون اصل ۹۰ فرمودند همه ارگان‌هایی که زیر نظر ایشان هستند باید نظارت شده و عملکردشان رصد شود.

سخنگوی کمیسیون با اشاره به اینکه رهبری تاکید داشتند تا به تخلفات مسئولان باید به صورت جدی و کامل برخورد شود عنوان می کند که رهبری به اعضای کمیسیون گفته اند که اگر شما به تخلفات مسئولان برخورد کرده و متوقف شدید، بسیار نامطلوب است اما اگر تا ته قضیه رفتید، من هم پشتیبان شما هستم.

با جستجو و دقت در بیانات پیشین رهبری می توان گفت که این موضوع، بحث جدیدی نیست و ایشان در مواقع و زمان های گوناگون راجع به این قضیه اظهار نظر کرده و همواره بر اینکه نهادهای زیر نظر وی نیز باید خود را پاسخگوی نهادهای نظارتی و حسابرسی بدانند موضوع تاکید داشته اند.

به عنوان مثال در دیدار دانشجويان و اساتيد دانشگاه صنعتى اميركبير در تاریخ ۹/۱۲/ ۱۳۷۹ با ایشان، در پاسخ به این سوال که "آيا نهادها و دستگاههاى مربوط به رهبرى تحت نظارت و بازرسى هستند يا فوق نظارتند؟" بیان می کنند که هيچ‌كس فوق نظارت نيست. خودِ رهبرى هم فوق نظارت نيست؛ چه برسد به دستگاههاى مرتبط با رهبرى. بنابراين همه بايد نظارت شوند.

رهبری در ادامه عنوان می کنند که نظارت بر كسانى كه حكومت مى‌كنند - چون حكومت به‌طور طبيعى به معناى تجمّع قدرت و ثروت است؛ يعنى اموال بيت‌المال و اقتدار اجتماعى و اقتدار سياسى در دست بخشى از حكّام است - براى اين كه امانت به‌خرج دهند و سوء استفاده نكنند و نفسشان طغيان نكند، يك كار لازم و واجب است و بايد هم باشد.

ایشان تقسیم بندی نهادها را به نهادهای زیر نظر رهبری و نهادهای غیر زیر نظر رهبری رد می کنند و با بيان اينكه همه نهادهاى دولتى و عمومى بايد از محاسبه باكى نداشته باشند، مي فرمايند: «آن را كه حساب پاك است، از محاسبه چه باك است». حسابشان را پاك كنند تا از محاسبه باكى نداشته باشند. بنابراين چنين نيست كه دستگاههاى مربوط به رهبرى از نظارت معاف باشند؛ نه، به‌نظر ما بازرسي‌ها لازم است. البته الان هم هستند و نظارت هم مى‌شوند. البته معناى اين حرف اين نيست كه هيچ خطايى اتفاق نمى‌افتد؛ اما بنابر مسامحه كردن و اجازه خطا دادن نيست.

همچنین رهبری در فرمان هشت ماده‌‌اى به سران قوا درباره مبارزه با مفاسد اقتصادی در سال ۱۳۸۰ بیان می کنند که: « در امر مبارزه با فساد نبايد هيچ تبعيضى ديده شود. هيچكس و هيچ نهاد و دستگاهى نبايد استثنا شود. هيچ شخص يا نهادى نميتواند با عذر انتساب به اينجانب يا ديگر مسئولان كشور، خود را از حساب كشى معاف بشمارد. با فساد در هر جا و هرمسند بايد برخورد يكسان صورت گيرد.»

یا جواب ایشان در پاسخ به نامه‌ رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در خصوص مجوز تجدید نظر در مصوبه تحقیق از دستگاه‌های زیر نظر رهبری، اجازه تجدید نظر در مصوبه مجمع تشخیص مصلحت مظام را صادر می کنند.

سال ۱۳۸۹ رئيس سازمان امور مالياتي از مخالفت مقام معظم رهبري با معافيت نهادهاي تحت نظر خود از پرداخت ماليات بر ارزش افزوده خبر داده و گفته بود: «معظم له تاكيد دارند كه همه نهادهاي اقتصادي مشمول قانون هستند و بايد ماليات بر ارزش افزوده را بپردازند.»

حال واضح است که با این همه تاکیدی که رهبر معظم انقلاب مبنی بر پاسخگویی نهادهایی که عموماً از محل درآمدهاي عمومي کشور تامين مالی مي شود حجت بر همگان تمام می شود و نهادی نمی تواند به این دلیل از حسابرسی و پاسخگویی شانه خالی کند.


کد مطلب: 215975

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcgun9xnak9qy4.rpra.html?215975

الف
  http://alef.ir