کتابخانه فاطمه ها، رایحه خودباوری در محروم ترین نقاط کشور

علی نبوی، 24 تیر 92

24 تير 1392 ساعت 15:34


در روزگاری که فرهنگ و هنر چه از جهت ارزش گذاری و چه ازلحاظ امکانات مادی مورد کم لطفی جامعه قرار می گیرد،حرکات خودجوش فرهنگی بسیار شریف و محترم جلوه می کنند.

در تیرماه سال ۱۳۸۹ فرزاد میرشکاری در روستای دهکهان از توابع کهنوج کرمان حرکتی را آغاز کرد، که به مرور زمان بر سر زبانها افتاد و طرفداران خاص خود را از میان مردم روستا و حتی سایر شهرها بدست آورد. بی تکلف بودن این حرکت مصداق جمله " هر آنچه از دل برآید بر دل نشیند" است.

برای ایجاد این حرکت تنها یک فکر سالم و شوق کودکانی بی آلایش و عزمی مصرانه لازم بود که فرزاد میرشکاری و فاطمه ها در خود دیدند. آنها بدون آنکه از کسی توقع داشته باشند خود به فکر مرتفع ساختن نیاز و علاقه خود افتادند تا ثابت کنند که قطعه مفقوده فرهنگ سازی تنها بودجه و امکانات نیست بلکه یک ذهن خلاق و دلی مشتاق است.
پس از رسانه ای شدن موضوع راه اندازی کتابخانه فاطمه ها در دی ماه سال ۹۰ به تدریج توجه نهادها و مسئولین به این اتفاق نو جلب شد. این بار نیز مانند همیشه خیرین از قافله عقب نماندند و انسانی خیرخواه در تیرماه سال ۹۱ با ساخت کتابخانه جدید و بزرگتر شرایط را برای اعضای کتابخانه مطلوب تر ساخت.

فرزاد میرشکاری با تلاش ها و پیگیری های خود گام های مفیدی در جهت توسعه کتابخانه چه از لحاظ فیزیکی و چه از لحاظ فعالیت را بدون هیچ چشم داشتی انجام داده است. او کتابخانه را تبدیل به یک پایگاه فرهنگی آموزشی برای سنین مختلف روستا کرده تا کتابخانه فاطمه ها حرکتی پیشرو باشد.
برای اطلاع بهتر از شرایط کتابخانه با فرزاد میرشکاری تماس گرفتیم تا حال و روز کتابخانه فاطمه ها و فعالیت های آنان را جویا بشویم. او هم با استقبالی گرم ما را از فعالیت های کتابخانه آگاه ساخت.

به گفته میرشکاری کتابخانه فاطمه ها در حال حاضر دارای طیف مراجع و اعضای متفاوتی است که از کودک ۵ ساله تا بزرگسال ۵۰ ساله را شامل می شود. استقبال این چنینی از کتابخانه، موجب افزایش کتاب ها نیز شده است، به طوری که در حال حاضر کتابخانه دارای ۱۰ هزار جلد کتاب است.

میرشکاری علت اصلی ایجاد چنین کتابخانه ای را ایجاد فرهنگ کتاب خوانی در میان کودکان و نوجوانان می داند. به همین منظور علاوه بر تنوع در مضمون، تامین کتاب های مخصوص سن آنها نیز از اولویت های اصلی کتابخانه بوده و قسمت اعظمی از کتاب ها را در بر دارد.

او در مورد آینده بسیار خوش بین بود و از توفیقات بیشتر از کاستی ها گفت. وی بیشتر ترجیح می دهد تا بر تلاش خود بیافزاید تا آنکه مشکلات و موانع را رصد کند. این همت او و اقبال مردم روستا موجب توجه به کتابخانه شد و شاید تنها درخواست حرکت "فاطمه ها" توجه بیشتر از سوی رسانه ها باشد.

نهاد و موسسات گوناگونی یار و یاور فاطمه ها بوده اند که به راه های مختلف از آنها حمایت کرده اند. از جمله این نهادها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
دبیرخانه کانون فرهنگی هنری جنوب استان کرمان
اداره ارشاد شهرستان کهنوج
کتابخانه عمومی استان کرمان
کانون توسعه فرهنگی کودکان
موسسه پژوهشی کودکان دنیا
موسسه نیکوکاری رایحه

به گفته میرشکاری، ایجاد کتابخانه موجب شور و شوق در روستا شده است و شناخته شدن این روستا به عنوان روستایی پیشرو در عرصه کتابخوانی برای اهالی روستا جالب و خوشحال کننده است.

فرزاد میرشکاری طرحی برای تاسیس کتابخانه در روستاها ارائه کرده و منتظر نتیجه آن است. او ایجاد فرهنگ کتابخوانی را از بزرگترین دغدغه های خود می داند و اجرای این طرح را برای نوجوانان و جوانان روستا بسیار مفید می داند.

او برکات پیاده شدن این طرح در روستا را رضایت بخش برشمرد و نمونه هایی از آن را اینگونه بیان کرد: با شروع به کار کتابخانه مسئله اصلی کمبود کتاب بود که با رسانه ای شدن کتابخانه از سراسر کشور بالغ بر ده هزار جلد کتاب جمع آوری و برای کتابخانه فرستاده شده است. همچنین برای تنوع در مطالعه ۱۲۰ نسخه مجله نیز به کتابخانه تزریق شد. با افزایش تعداد کتاب در کتابخانه، طبیعتاً تعداد اعضا نیز افزایش یافت و کتابخانه با دست بازتری به عضو گیری اقدام نمود. تعداد اعضای فعلی کتابخانه در حال حاضر بیش از دویست نفر است.

کتابخانه فاطمه ها با برگزاری جشنواره کتاب باحضور دانش آموزان تهرانی در این کتابخانه پیوندی میان دانش آموزان بومی روستا و شهر تهران ایجاد کرد. این حرکت به نوعی باعث درک متقابل کودکان و نوجوانان از شرایط مختلف یکدیگر می شود.

برای گسترش فعالیت های فرهنگی نیز اقدام به ثبت و راه اندازی کانون فرهنگی فاطمه ها شد. این کانون زیر نظر دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری جنوب استان کرمان تشکیل شد تا گام مهمی در جهت یک حرکت فرهنگی سازمان یافته باشد. با کسب موفقیت های متعدد توسط کتابخانه روستا های اطراف نیز به الگوبرداری از مدل فرهنگی حرکت فاطمه ها بصورت داوطلبانه و توسط جوانان بومی پرداختند تا به تدریج اثرات فرهنگی کتابخانه در میان دیگر روستا ها نیز نمایان شود.

بانی کتابخانه فاطمه ها در ادامه می گوید: در ضمن فعالیتهای فرهنگی کتابخانه، پتانسیل دیگری در روستا رصد و مورد استفاده قرار گرفت. پتانسیلی که در بسیاری از روستاها وجود دارد و از آن غافل هستیم. با مراجعه افراد مختلف بویژه گردشگران به روستا بازار فروش صنایع دستی روستا نیز رونق گرفت. این یک مدل ساده برای استفاده از منابع محدود در محیطی محدود بود که به نحوی مطلوب انجام گرفت. تشکیل تیم فوتبال کتابخانه فاطمه ها اقدام دیگری بود که با انجام آن بستری برای فعالیت های ورزشی از سوی یک پایگاه فرهنگی ایجاد شد. می توان گفت میرشکاری با این اقدام تلاش کرده تا علاوه بر سلامتی ذهنی مردم وستا سلامتی جسمی و نشاط آنان را نیز تامین کند.

فرزاد میرشکاری با شروع یک حرکت ابتدایی و خودجوش و توسعه آن، به واقع یک حرکت فرهنگی نو در کشور پیاده کرد.
تصاویری که در پایان این گزارش می بینیم، از شور و شوق مردم و همچنین توجه افراد مختلف نسبت به کتابخانه حکایت دارد که توسط خود میرشکاری تهیه شده است.


تصویر نمای اولیه کتابخانه فاطمه ها در روزهای نخست تأسیس



تصویر ساختمان جدید کتابخانه فاطمه ها که خیری آن را برای اعضای پرتعداد این کتابخانه ساخت


مشهدی نرگس هرگز تصور نمی کرد بعد از یک عمر زندگی در روستا روزی هنر دستش باارزش شود و به فروش برسد.


برگزاری جنگ شادی در روستای دهکهان و حضور قابل توجه کودکان به همراه خانواده هایشان


برگزاری دوره ی آموزشی صنایع دستی و نقش آن در اقتصاد یک روستا از طرف کتابخانه


کتابخانه فاطمه ها مجری مراسم مذهبی روستا


تیم فوتبال کتابخانه فاطمه ها، قهرمان لیگ فوتبال دهستان دهکهان


برگزاری کارگاه آموزشی بازیهای فکری در کتابخانه و استقبال اعضا


آموزش کامپیوتر واستفاده از اینترنت در کتابخانه


تقدیر از موسس این کتابخانه توسط اساتید دانشگاه تهران با حضور مصطفی رحمان دوست


کد مطلب: 193024

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcgxw9qtak9yz4.rpra.html?193024

الف
  http://alef.ir