فیلترینگ تابناک؛ سئوال و سئوال و باز هم سئوال

شهاب خاکسار*، 14 بهمن 91

14 بهمن 1391 ساعت 12:16


یک هفته از فیلترینگ سایت خبری تابناک می گذرد و من هنوز به عنوان یک همکار رسانه ای و بلکه دوست اغلب روزنامه نگاران فعال در این سایت موفق خبری، همچنان اطلاعی از جزییات دلیل این برخورد قضایی ندارم، چنانکه به نظرم همکاران رسانه ای نیز، پیش از این از دلیل واقعی فیلتر شدن الف در تیرماه گذشته مطلع نشدند.

با وجود این، نکته مهم و اساسی در موضوع فیلترینگ سایت های خبری و تحلیلی، آن هم در قد و قواره تابناک، بیش از آن که مربوط به محتوای آن باشد، به میزان تحمل و تسامح مسوولان امر در برخورد با اشتباهات رسانه ای -که در بسیاری از موارد ناخواسته پیش می آید- مربوط می شود.

معتقدم چنانچه کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه فعالیت سایت ها، یا آن چنان که در رایانامه های ارسالی از سوی ایشان می آید، "کمیته امر به معروف و نهی از منکر مجازی" به نکات زیر توجه کافی داشته باشند، کمتر به این نوع برخوردها نیاز خواهد بود:

1- به عکس روزنامه که پس از چاپ و توزیع، اصلاح هرگونه خطا در محتوا، بسیار مشکل و تنها از طریق چاپ اصلاحیه، امکان پذیر است، در روزنامه نگاری مجازی، این امکان وجود دارد که در هر زمان و از هر مکان، به تصحیح اشتباهات احتمالی پرداخت و یا حتی در صورت لزوم، اقدام به حذف مطلب از سایت نمود.

2- برای رسانه ای که روزانه صدها خبر، تحلیل، گزارش و ... هزاران پانویس از خوانندگان در فضای مجازی منتشر می کند، احتمال بروز خطا، امری کاملاً بدیهی و پذیرفتنی است. آن هم رسانه هایی که در شرایط کنونی با کمترین نیروی انسانی و امکانات، سنگین ترین وظیفه را در عرصه اطلاع رسانی کشور ایفا می کنند و ما علی الاصول باید قدردان زحماتشان باشیم. جهت اطلاع خواننده، تعداد بازدیدکنندگان روزانه همین سایت تابناک تا پیش از فیلتر شدن، از مجموع شمارگان تمام روزنامه های کثیرالانتشار کشور بیشتر بود. رابطه ی مستقیمی است بین امکانات فنی و نیروی انسانی یک مجموعه رسانه ای یا سایت خبری و احتمال وجود خطا در محتوای آن رسانه. سایت های خبری و تحلیلی کشور در شرایط کنونی از هرگونه حمایت مالی و فنی مدعیان دولتی و غیر دولتی ناامید و منصرفند، ای کاش ایشان نیز اندکی از گستراندن سایه پرمهر خویش بر سر ما منصرف می شدند.

3- بد نیست از نظر دور نداریم که این سایت های خبری در فضای مجازی پر هیاهوی موجود به مقابله با یکه تازی رسانه های مجازی اردوگاه غرب و معاندان نظام برآمده و انصافاً باید تصدیق کرد که از پس این مهم نیز تاحدود زیادی برآمده اند. آیا بزرگوارانی که در پی هر خطای کوچک و بدتر از آن در پی مواجهه با هر مطلبی که به مذاق و سلیقه ایشان خوش نمی آید، کمر به فیلترینگ سایت های خودی می بندند، به این نیز اندیشیده اند که اگر «تابناک» و «الف» و ... نباشند، سربازان رسانه ای نظام در فضای مجازی کدامند؟ آیا پیش از صدور فرمان فیلتر شدن تابناک، اندکی به صدها هزار مخاطبی که روزانه به جای مراجعه به بی بی سی و صدای آمریکا و ده ها و بلکه صدها سایت خبری اردوگاه دشمن، به تابناک مراجعه می کردند نیز اندیشیده اید؟

4- رهبر معظم انقلاب بارها در حضور اصحاب رسانه - و آنچنان که شنیده ایم در غیاب ایشان به مسوولان امر- درباره کمک به رسانه های خودی در جهت تأمین محتوای مفید، آن هم در راستای تقویت این رسانه ها برای مقابله با اردوگاه رسانه ای غرب تذکر داده اند. این تذکرات تاکنون منتج به چه نتیجه ای شده است؟

5- در هر صورت اصحاب رسانه های خبری- تحلیلی، تمام همّ خود را مصروف این مبارزه کرده اند و در این راه همزمان در چند جناح می جنگند. خطاب به دوستان آمر به معروف و ناهی از منکر فضای مجازی عرض می کنم: اگر این تلاش ها را شایسته حمایت ندانسته و تنها غلط های این دیکته سخت و سنگین را می بینید، این شما و این گوی و میدان!
گر تو بهتر میزنی، بستان بزن! 
* سردبیر سایت الف


کد مطلب: 177366

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdch-qnz-23nqxd.tft2.html?177366

الف
  http://alef.ir