درباره مصاحبه اخیر ترکان درباره مجلس؛

نقد مجلس یا شانه خالی کردن از زیر بار مسئولیت

مهدی موسوی، 24 دی 92

24 دی 1392 ساعت 9:08


اکبر ترکان، مشاور ارشد رئيس‌جمهور و مديرعامل مناطق آزاد، در مصاحبه با یکی از روزنامه ها سخنانی را مبنی بر این که «برخي از نمايندگان مجلس بر اساس اعتقادات‌شان عمل مي‌كنند بنابراين طبيعي است كه فاصله بين مجلس و دولت زيادباشد» یا«۸۰ نفر در مجلس هستند كه براي ناكام گذاشتن دولت ظاهرا مشغول برنامه‌ريزي و طرح ريزي هستند. اين تعداد نماينده مشغول مديريت فضاي مجلس هستند» عنوان کرده اند.

اما بیت الغزل سخنان ایشان این بود که «شما فكر نكنيد كه يك نفر در مملكت وجود دارد كه مي‌گويد من قانون را قبول ندارم؛ بلكه اين يك جريان مشخص بود كه مي‌گفتند ما قانون را قبول نداريم. اكنون 49/5 درصد آرا را شامل مي‌شوند. اين 49/5 آرا كساني بودند كه در مقابل جرياني كه مقابل قانون ايستاد سكوت كرد. اين 49/5درصد سكوت كردند و نگفتند كه تو بي‌جهت فكر كردي كه مي‌تواني قانون را قبول نداشته باشي. قبول نداشتن قانون، قبول نداشتن مقررات، قبول نداشتن نظم و انضباط موجب مي‌شود كه نه يك بابك زنجانی بلكه«بابكان»پديد بيايد.»

با خواندن این جملات جناب ترکان، سوالاتی به ذهن خطور می کند که از این قرار است:
۱- آیا تمام کسانی که به کاندیداهای رقیب رای داده اند قانون شکن بوده و تمام آنها در مقابل نقض پی در پی قانون توسط دولت قبل سکوت کرده بودند؟.

۲- ایشان به چه دلیل و با چه مجوزی حدود نیمی از مردم را به قبول نداشتن قانون، نظم و انظباط متهم می کنند؟

۳- به نظر می رسد بعد از گذشت حدود هفت ماه از انتخابات، دیگر ماندن در فضای انتخاباتی چندان راه و روش مناسب و پسندیده ای نباشد. به خصوص اینکه بعد از هر انتخاباتی باید تلاش شود تا دو یا چنددستگی حاکم بر جامعه در زمان انتخابات پایان یابد و سعی شود تا شهروندان جامعه در قالب یک کلیت واحد قرار گرفته و تجلی یابند. ایشان با این سخنان آیا به زعم خود می توانند به چنین هدفی دست یابد؟

۴- ایشان اصولا برای شهروندانی که به جناب روحانی رای نداده اند حق و حقوق سیاسی و اجتماعی قائل هستند یا خیر؟

۵- آیا این سخنان با رویه اعتدالی حاکم بر دولت یازدهم و سخنان رئیس جمهور مبنی بر «مصم بودن دولت برای تعامل با مجلس» همخوانی دارد و اصولاً این نوع صحبت کردن منادی چنین پیامی می تواند باشد؟

۶- جناب ترکان در حالی عنوان می کند که نمایندگان طرفدار خط مشي منسوخ شده دولت قبل هستند که همین مجلس بیشترین ایستادگی ها را در مقابله با رویه ها و سیاست های اشتباه دولت قبل داشت( ناگفته پیداست این اظهار نظر به معنای دفاع از تمامی افعال مجلس فعلی نیست)

براساس آمار در سال اول مجلس نهم، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، ۴۹۴۳ مرتبه به اعضای کابینه دولت دهم تذکر داده اند. نکته جالب این جا می باشد که در این بین بیشترین تذکر را خود رئیس جمهور دریافت کرده است و کمترین آن را وزیر اطلاعات دریافت نمود. در واقع از این آمار سهم رئیس جمهور قبلی ۶۶۸ مورد بود.

این در حالی است که طبق گزارشی که معاون نظارت مجلس از عملکرد سه ماه اول دولت روحانی منتشر کرده، نمایندگان مجلس از شهریور ماه سال جاری تا هفته نخست آذر ماه٬ بیش از ۱۴۰۰ بار به وزرای دولت روحانی تذکر داده‌اند. از میان اعضای کابینه٬ حسن روحانی٬ رییس دولت٬ با ۲۲۲ تذکر بیشترین تعداد تذکرها از نمایندگان مجلس را دریافت کرده است.

با یک نگاه کلی می توان متوجه شد که با توجه به وجود تقریبا دو تفکر متفاوت در دولت یازدهم و مجلس نهم این امر تا حدودی می تواند طبیعی باشد و یا اینکه حداقل غیرعادی جلوه نمی کند. ولی جناب ترکان به این سوال پاسخ دهند که اگر این مجلس طرفدار رویه منسوخ شده دولت قبل بوده و هست پس چرا این همه سوال و تذکر در یک سال اول تقارن دولت دهم و مجلس نهم وجود داشته است؟

۷- جناب ترکان مشخص نمایند که از ایجاد شکاف در جامعه و دو قطبی کردن جامعه چه نفعی می برند که کمر همت برای اجراسازی این کار بسته اند؟

البته نمایندگان مجلس باید تلاش کنند تا از ابزارهای و راه حل های دیگری نیز برای حل مشکلات و پاسخگویی دولت و اعضای کابینه استفاده کنند و سعی کنند رویه تفاهمی بر دولت و مجلس حاکم باشد. به طور کلی اعتقاد و پایبندی به رویکردهای مشورتی و مشارکتی و درگیر نمودن جناح های مختلف و کسب رضایت(حتی حداقلی آنها)می تواند هزینه های بلندمدت اقدام جمعی را کاهش دهد.

نکته آخر اینکه به نظر می رسد متاسفانه دولت روحانی چابکی و چالاکی لازم را در مقابله با مشکلات عدیده حوزه های مختلف دارا نیست و این شائبه را بوجود می آورد که قصد دولت از پررنگ نمودن مشکلات و موانع و یا با حساب باز کردن بیش از حد بر عوامل خارجی، شانه خالی کردن از زیر بار مسئولیتی است که برعهده گرفته اند.


کد مطلب: 211835

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdchxznim23nz6d.tft2.html?211835

الف
  http://alef.ir