همه مواضع اسد؛ از پاسخ به اوباما تا برگزاری انتخابات

31 مرداد 1390 ساعت 14:44


بخش خبری الف
 
رئيس جمهوري سوريه در جديدترين موضع، عواقب اقدام نظامي عليه سوريه را فراتر از حد تصور غربي‌ها دانست و دعوت همتاي آمريكايي خود براي كناره‌گيري از قدرت را بي‌ارزش خواند و با بيان اينكه انتخابات پارلماني اسفندماه برگزار مي‌شود اعلام كرد، منظور غربي‌ها از اصلاحات تن دادن به خواسته‌هاي آنان و ترك «مقاومت» است.
 
به گزارش فارس، «بشار اسد» پس از گذشت حدود پنج ماه از بحران سوريه، شب گذشته در تلويزيون رسمي كشورش حاضر شد و در سخناني كه لحن اطمينان آن غالب بود، تاكيد كرد كه راهكار حل بحران سوريه از ابتدا سياسي بوده است و اصلاحات در اين كشور از جمله برگزاري انتخابات و اصلاح قانون اساسي ادامه دارد.
 
بشار اسد در اين سخنان پاسخ تهديدهاي كشورهاي غربي بخصوص آمريكا را صراحتا بيان كرد و با بيان اينكه كشورهاي غربي در صدد بودند نظام سوريه را ظرف چند هفته ساقط كنند، تصريح كرد كه رئيس جمهوري سوريه با اشاره آمريكا روي كار نيامده است كه با اشاره اين كشور برود.
 
بشار اسد مردم كشورش را به آرامش و عدم نگراني فرا خواند و با بعيد اعلام كردن اقدام نظامي عليه كشور خود تاكيد كرد كه تهديدها همان تهديدهاي قبل است اما در شكل و شيوه‌اي جديد مطرح مي‌شود.

وي با بيان اينكه انتخابات پارلماني تا ماه مارس برگزار مي‌شود، به اوضاع امنيتي كشورش به دليل حضور گروهك‌هاي مسلح اشاره و تصريح كرد كه وضعيت امنيت اكنون بهتر از قبل است.
 
 
* انتخابات پارلماني سوريه حدودا ماه مارس برگزار مي‌شود
 
بشار اسد در پاسخ به سوالي درباره اصلاح قانون اساسي و ماده هشتم كه حق حاكميت را به حزب بعث اين كشور مي‌دهد، گفت: اين موضوع يكي از مسائل مهمي بود كه در نشست اخير اعضاي حزب بعث بررسي شد. موضوع اصلاح ماده هشتم نيز مطرح است. اين موضوع جوهره نظام سياسي قانون اساسي است كه سخن گفتن از اصلاح آن بدون اصلاح موارد ديگر يا بالعكس منطقي نيست... بايد در قانون اساسي تجديدنظر كرد.
 
اسد در پاسخ به سوالي ديگر درباره زمان تقريبي اجرايي شدن اين اصلاحات از جمله قانون انتخابات و احزاب نيز گفت: تقريبا نه... دقيقا... در همين هفته يعني تا روز پنجشنبه بايد قانون جديد احزاب صادر شود. كميته مسئول يعني كميته احزاب كه متشكل از وزير كشور و يك قاضي و سه شخصيت مستقل است... تقريبا كار را به سرانجام رسانده است... قانون انتخابات هم آماده است ولي اين قانون از يك طرف به قانون احزاب مرتبط است و از طرفي ديگر به قانون آيين‌نامه‌هاي اداري داخلي، كه تا چند روز آينده آماده مي‌شود تا دستور اجراي آن نيز صادر شود، پس از اين است كه مي‌توان زمان دقيق انتخابات را مشخص كرد.
 
اسد در خصوص ويژگي‌هاي قوانين جديد گفت: از لحاظ فني، مواردي جديد دارد كه اعتبار و شفافيت انتخابات را افزايش مي‌دهد. اين از لحاظ نص قانون بود. ولي اجراي قانون، ديگر به موارد ديگر برمي‌گردد، راي‌دهنده ... اينكه چه كسي انتخاب مي‌شود ... ولي مهم اين است كه جوانان را به جلو برانيم... من در ديدارهاي چند ماه گذشته با اقشار مختلف احساس كردم كه جوانان احساس انزوا مي‌كنند و اين خطرناك است و موجب سرخوردگي مي‌شود.
 
اسد افزود: تاكنون سه قانون صادر شده است... لغو حالت فوق‌العاده، قانون احزاب و قانون انتخابات... تا چند روز آينده نيز تصميمي به نام كميته قانون احزاب صادر مي‌شود و پس از آن به طور مستقيم، هر كس بخواهد حزبي تاسيس كند مي‌تواند درخواست خود را به اين كميته بدهد و آنگاه مصوبه اجرايي مي‌شود... يعني از هفته آينده و آماده‌ايم كه عملا درخواست تاسيس احزاب جديد را دريافت و اعلام كنيم. ما اين موضوع را تمام شده مي‌دانيم.
 
 
* ماه دسامبر انتخابات اداري داخلي؛
 
رئيس جمهوري سوريه همچنين گفت: قانون آيين‌نامه‌هاي اداري داخلي نيز تا چند روز آينده اعلام مي‌شود. ارتباط اين قانون با قانون انتخابات كاملا طبيعي است. قانون اداري داخلي فرصت حداقلي 45 روزه را مهلت اعلام موعد انتخابات مي‌داند. زمانيكه مصوبه درباره تعيين موعد انتخابات اعلام مي‌شود، ما 45 روز يعني يك‌ماه و نيم فرصت خواهيم داشت. از آنجا كه وزارت آيين‌نامه‌هاي اداري داخلي نيز براي ايجاد تغييرات ساختاري خواستار همين مقدار مهلت زماني است ما مي‌توانيم بگوييم كه انتخابات اداري داخلي سه ماه پس از ابلاغ قانون برگزار مي‌شود يعني ماه دسامبر (آذرماه).
 
 
* انتخابات پارلماني ماه مارس آينده برگزار مي‌شود
 
رئيس جمهور سوريه افزود: قانون رسانه‌ها باقي مي‌ماند كه آن نيز تا قبل از پايان ماه رمضان صادر مي‌شود و اجراي آن را آغاز مي‌كنيم. يعني بعد از ماه رمضان بايد به مرحله تشكيل كميته و آغاز مطالعه براي بازبيني قانون اساسي اقدام كنيم. اين كميته دست‌كم سه ماه زمان نياز دارد و حداكثر هم به نطر من بيش از شش ماه هم زمان نمي‌خواهد. البته اين زمان دقيق است. برخي چهار ماه و برخي هشت ماه را پيشنهاد كردند ولي شش ماه ميانه است. فكر مي‌كنم شش ماه زمان منطقي است بنابراين مي‌توانيم بگوييم كه موعد برگزاري انتخابات پارلمان ماه مارس (اسفند ماه) خواهد بود. با اين اقدامات ما مرحله اصلاحات و قوانين را پشت سر گذاشته‌ايم و پس از آن وارد مرحله اجرايي مي‌شويم.
 
 
 * عواقب اقدام نظامي عليه سوريه بزرگ‌تر از حد تصور غرب است
 
بشار اسد در بخشي ديگر از سخنان خود به تهديدهاي نظامي كشورهاي غربي اشاره و در پاسخ به سوالي درباره حمله احتمالي ناتو تصريح كرد: در خصوص موضوع حمله نظامي، من در ابتدا مطلبي را از سال 2003 بيان مي‌كنم؛ سالي كه بغداد بدون مقاومت سقوط كرد و آمريكا در مخمصه نبود، شكست در افغانستان آشكار نشده بود... نوعي تسليم هراس‌برانگيز بين‌المللي مقابل آمريكا بود. يكي از مسئولان آمريكايي به ديدن من آمد و با همان منطق نظامي و به صورت مستقيم سخن گفت [و تهديد كرد] زيرا برنامه اين بود كه پس از عراق به سوريه بيايند و مي‌گفتند كه اينها را از شما مي‌خواهند اين، آن،‌آن و آن.
 
اسد افزود: پاسخ ما، رد همه اين حرفها و خواسته‌ها بود. پس از اين، تهديدهاي مستقيم عليه ما آغاز شد تا جايي كه نقشه‌هايي نظامي براي ما مي‌فرستادند و اعلام مي‌كردند كه مي‌خواهند دقيقا اين مكان‌ها را بمباران كنند. اين تهديد نظامي هر چند مدت يكبار تكرار مي‌شود... هر اقدام نظامي عليه سوريه عواقبي بسيار بزرگ‌تر از آن چيزي دارد كه تصور مي‌كنند؛ به چند دليل؛ اول موقعيت سياسي جغرافيايي سوريه است؛ علت دوم امكانات سوريه است كه فقط بخشي از آن را مي‌دانند و بخش‌هاي ديگر را كه تحمل نتايج آن را ندارند، نمي‌دانند.
 
بشار اسد افزود: بنابراين ما بايد ميان ارعاب و حقيقت موضوع، ميان جنگ رواني و حقيقت به طوري كه احتمالات را به كلي منتفي ندانيم، تفاوت قائل باشيم. ولي اين احتمال‌ها نبايد سبب ترس و نگراني ما بشود... اگر اينطور با تهديد نظامي يا شوراي امنيت برخورد كرديم، آسان‌تر مي‌توانيم با اين موضوع روبه‌رو شويم.
 
اسد در ادامه به سال 2005 سال ترور رفيق الحريري نخست وزير فقيد لبنان اشاره كرد كه پس از آن سوريه را به اين ترور متهم كردند و افزود: در سال 2005 هنگامي كه خواستند همين كار را پس از ترور رفيق الحريري بكنند، شوراي امنيت را واداشتند تا حاكميت سوريه را تحت عنوان تحقيقات سلب كند. ما در آن زمان كاملا شفاف بوديم و در سخنراني خود در دانشگاه اعلام كردم كه حاكميت ملي يا تصميم ملي از هر قطعنامه بين‌المللي مهم‌تر است. اين موضعي اصولي است.
 
اسد افزود: موضوع ترس... اين موضوع اكنون ميان مردم در حال تكرار است... من مي‌گويم بايد اصولي برخورد كرد... اگر از جنگ ترسيديم يا از شوراي امنيت يا از هر چيز ديگر، پس نبايد دم از اصول و حقوق خود بزنيم ولي اگر تصميم گرفتيم از حقوق خود دفاع كنيم و به اصول پايبند باشيم پس بايد ترس را به كناري بگذاريم. اگر تصميم گرفتيم كه بترسيم بايد تصميم را به مردم واگذار كنيم و من فكر نمي‌كنم مردم اين را بخواهند و به اين سمت حركت كنند كه البته در موقعيت‌هاي دشوار قبل هم، مردم چنين چيزي نخواستند. ما به جلو پيش خواهيم رفت.
 
اسد با اشاره به گرفتاري‌هاي آمريكا در عراق و افغانستان افزود: فراموش نمي‌كنيم كه اين كشورهايي كه تهديد مي‌كنند خود گرفتار و در مخمصه هستند... مخمصه‌هاي نظامي، اقتصادي، سياسي و حتي اجتماعي؛ يعني وضعيت اين كشورها در ضعف قرار دارد و حتي ضعيف‌تر از شش سال گذشته. ما كه شش سال پيش كه در اوج قدرت بودند به فشار آنان تن نداديم، امروز نيز تن نخواهيم داد... هرگز تن نخواهيم داد.
 
 
* سخنان اوباما ارزشي ندارد، رئيس جمهور سوريه ساخته آمريكا نيست كه با خواست آمريكا برود
 
بشار اسد در پاسخ به سوالي درباره اينكه در مقابل سخن باراك اوباما رئيس جمهور آمريكا كه از زبان وزراي خارجه انگليس، فرانسه و آلمان مطرح شد كه خواستار كناره‌گيري اسد شده است، گفت: قبلا هم در ديدارهاي مردمي به شكلي ديگر اين سوال را كرده‌اند... ما با هر حالتي به يك نحو برخورد مي‌كنيم. در مقابل كشورهاي دوست پاسخ مي‌دهيم تا موضع خود را روشن كنيم بخصوص اگر دريابيم كه موضعگيري اين كشورها با مواضع و حقيقت كنوني تناسب ندارد.
 
اسد گفت: اما در مقابل كشورهاي غير دوست گاهي پاسخ مي‌دهيم كه بگوييم اگر شما در سياست‌تان فراتر از حد معمول برويد ما هم آماده‌ايم خيلي فراتراز اين برويم. در حالت‌هاي ديگر نيز از پاسخ دادن امتناع مي‌كنيم تا بگوييم سخنان شما ارزشي ندارد. الان كه شفاف سخن مي‌گوييم در پاسخ به اين حرف مي‌گوييم، اين حرف [يعني، اسد از قدرت كناره‌گيري كند] به رئيس جمهوري گفته نمي‌شود كه منصب برايش مهم نيست... به رئيس جمهوري گفته نمي‌شود كه آمريكا آن را نياورده باشد، وي را غرب روي كار نياورده باشد. اين رئيس جمهور را ملت سوريه آورده است. اين حرف به ملتي گفته نمي‌شود كه در كنار مقاومت ايستاده است و از حقوق خود عقب‌ نمي‌نشيند. اين حرف‌ها به رئيس جمهوري گفته مي‌شود كه ساخته دست آمركيا باشد؛ به ملتي كه خوار و ذليل باشد و دستورات خارج را اجرا كند.
 
 
* درصدد بودند سوريه را ظرف چند هفته ساقط كنند
 
بشار اسد در اين گفت‌وگو كه 40 دقيقه طول كشيد،  در خصوص وضعيت امنيتي و مقابله با گروهك‌هاي مسلح اعلام كرد كه اكنون اوضاع بهتري حاكم است و در اين خصوص اطمينان داد.
 
اسد گفت: نمي‌توان بخش امنيت را از جوانب ديگر جدا دانست. جانب سياسي و اقتصادي و اجتماعي مهم است كه نام همه اينها را جانب سياسي مي‌گذاريم. آنچه امروز مهم است اين است كه طرح [توطئه] اين بار كاملا متفاوت بود. در صدد بودند نظام سوريه را طي چند هفته ساقط كنند. وضعيت بخصوص در هفته‌هاي گذشته، به سوي وضعيت امنيتي كشيده شد كه به مقرهاي ارتش، پليس، نيروهاي امنيتي حمله كردند، منفجر كردند، كمين گذاشتند. دستاوردهايي امنيتي داريم كه الان نمي‌توانيم آن را اعلام كنيم ولي من نگران نيستم. مي‌توانيم بگوييم كه وضعيت امنيت اكنون بهتر است.
 
 
* اصلاحات در نظر اروپايي‌هاي استعمارگر  يعني سلب حقوق و ترك مقاومت
 
اسد در خصوص خواسته غربي‌ها از سوريه براي اجراي اصلاحات گفت: اصلاحات براي كشورهاي غربي استعمارگر... نمي‌گويم همه غربي‌ها... مي‌گويم همه كشورهاي اسعمارگر غربي... اصلاحات فقط يعني اينكه آنچه از تو مي‌خواهند به آنان بدهي و به آنان بگويي كه من از همه حقوق خودم صرف‌نظر كردم.. اين معناي اصلاحات نزد غربي‌هاست... چشم‌پوشي از مقاومت... ترك حقوق... دفاع كردن از دشمنان خود... همه اين موضوعات بديهي كه از كشورهاي استعمارگر در غرب مي‌دانيم.
 
 
* حقوق بشر غربي‌ها را بايد در ميليون‌ها كشته و معلول و يتيم عراق و افغانستان ديد
 
اسد در خصوص موضوع حقوق بشر كه كشورهاي غربي آن را دستاويز انتقاد و حمله به سوريه كرده‌اند گفت: اساس اين حرف چيست؟ حقوق بشر يعني اينكه اساس سخن ما آن چيزي باشد كه غربي‌ها مي‌گويند؟ «اصل»ي كه هر وقت خواستند وارد منطقه ما شوند از آن صحبت كردند؟ من به كشورهاي غربي مي‌گويم كه بايد به تاريخ جاري اين كشورها نگاه  كرد. نيازي به ديدن تاريخ گذشته آنان نيست. ما از اشغالگري و استعمارگري‌هاي گذشته آنان صحبت نمي‌كنيم. امروز از افغانستان و عراق گرفته تا ليبي... چه كسي مسئول اين جنايات و كشتار است. ميليون‌ها كشته و قرباني. ميليون‌ها نفر ديگر و شايد ده‌ها ميليون نفر معلول و يتيم و بي‌سرپرست و مجروح.
 
اسد گفت: اگر فقط همين يك بخش را در نظر بگيريم و از حمايت كامل آنان از جنايت‌هاي اسرائيل عليه فلسطين و اعراب بگذريم بايد گفت حال چه كسي بايد از قدرت كنار برود؟ پاسخ روشن است.
 
 
* نزاع بر سر حاكميت سوريه است
 
بشار اسد در خصوص مناسبات سوريه با غرب و مشخصا كشورهاي قدرتمند گفت: اين مناسبات را بايد نزاع بر سر حاكميت ناميد. هدف مستمر آنان سلب حاكميت كشورها از جمله سوريه است. مشكل فقط با سوريه نيست. ما بدون راه دادن ترديد به خود، به حاكميت خود پايبنديم. اين ارتباط غرب با سوريه متعلق به حال نيست... فقط در بحران كنوني نيست. ما حتي در زمان‌هاييكه برخي فكر مي‌كردند كه مناسبات ما در ماه عسل به سر مي‌برد شاهد اين مناسبات بوديم و تلاش مي‌كردند به صورت لطيفي در امور داخلي ما دخالت كنند... به صورت كم‌كم كه ما عادت كنيم. ما كاري مي‌كنيم كه عادت كنند  كه سوريه كشوري است كه اجازه نمي‌دهد حاكميتش خدشه‌دار شود. اكنون اين روابط همچنان ادامه دارد و در بحران كنوني چيز جديدي نيست. زماني اين دام‌ها را با زبان تهديد مي‌گذارند زماني هم با زبان و ادبياتي زيبا. فرق در همين است.
 
 
 * مقاصد حقيقي سران تركيه را نمي‌دانيم
 
اسد در خصوص توصيه كشورهاي ديگر از جمله تركيه گفت: ما به طور كلي با مسئولان كشورهاي مختلف ديدار مي‌كنيم. نگراني از اين مطلب نداريم كه درباره امور داخلي صحبت كنيم. گاهي نصيحت‌هايي مي‌گيريم و گاهي درس‌هايي. اين يعني تعارفات و تشريفات. ولي اگر تجربه‌اي باشد بخصوص از كشورهايي كه شبيه ما هستند، استفاده مي‌كنيم. اين، موضوعي طبيعي است. ولي زمانيكه كار به تصميم‌گيري مي‌رسد، ما به هيچ كشوري چه نزديك چه دور اجازه نمي‌دهيم در تصميم گيري‌هاي سوريه دخالت كند. اين به طور كلي بود. اما در خصوص تركيه، بايد از چند منظر به آن نگاه كرد. در خصوص سخنان مسئولان تركيه، ما نمي‌دانيم كه مقاصد حقيقي آنان چيست. شايد نوعي خيرخواهي باشد كه هرازگاهي مي‌شنويم كه ما از اين امر تشكر مي‌كنيم. شايد هم نوعي نگراني باشد در خصوص بروز خلل در سوريه كه بر تركيه تاثير مي‌گذارد كه طبيعي است.
 
احتمال سوم اين است كه اين مواضع تلاشي است براي ايفاي نقش رهبري يا نقش يك معلم يا بازيگر نقش اول، آن هم به حساب مردم سوريه كه اين امر از طرف هر مسئولي در هر جاي دنيا از جمله تركيه باشد، مردود است.
 


کد مطلب: 114998

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcjhxevouqevhz.fsfu.html?114998

الف
  http://alef.ir