ایران و الزامات توسعه پایدار

بخش تعاملی الف - سعید اسدی

15 مهر 1392 ساعت 6:43

اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.


کمیسیون جهانی محیط زیست و توسعه (WCED) اولین گروهی نبود که واژه ی توسعه ی پایدار را به کار گرفت و آن را تعریف کرد. زیرا افرادی چون ۱- روبرت آلن (Robert Allen) در سال ۱۹۸۰، ۲- جی کومر (J. Coomer) در سال ۱۹۷۹، ۳- میخائیل ردکلیف (Michael Redclif) در سال ۱۹۸۷، و ۴- مصطفی تولبا (Mustafa Tolba) در سال ۱۹۸۷ نیز، تعاریفی از مفهوم توسعه ی پایدار ارائه کرده بودند.

لیکن به نظر میرسدکه تعریف کمیسیون؛ بهترین، آسان ترین و کامل ترین تعریف از توسعه پایدار باشد. کمیسیون جهانی محیط زیست و توسعه در سال ۱۹۸۷ در گزارشی موسوم به" آینده مشترک ما" (our common future) که توسط دانشگاه آکسفورد انتشار یافت، توسعه ی پایدار را به عنوان الگویی از توسعه که نیازهای بشر را بدون از بین بردن توانایی نسل های آینده تامین می کند، تعریف کرد. همین تعریف ساده از توسعه ی پایدار توسط کمیسیون، باعث مشخص نمودن گام های عملی برای تحقق سیمای توسعه ی پایدار شد. در این گزارش، شرایط ضروری و الزامات اساسی برای تحقق توسعه ی پایدار در کشورهای جهان در آینده به شرح زیر آورده شده است:

۱- ۱- وجود یک نظام سیاسی که با تامین امنیت برای شهروندان، آن ها را در تصمیم گیری ها مشارکت دهد.
۲- ۲- وجود یک نظام اقتصادی که بتواند برای تنش های ایجاد شده از ناموزونی های توسعه، چاره اندیشی کند.
۳- ۳- وجود یک نظام تولیدی که ملزم به حمایت از محیط زیست باشد و محیط را اساس توسعه بداند.
۴- ۴- وجود یک نظام دانش فنی مناسب که الگوهای پایداری از تجارت مالی فراهم نماید.
۵- ۵- وجود یک نظام بین المللی که الگوهایی از تجارت و دارایی را ایجاد کند.
۶- ۶-وجود یک نظام مدیریتی قابل انعطاف که ظرفیت خود اصلاحی را داشته باشد.

حال مساله اساسی این است که وضعیت رفتاری کشور جمهوری اسلامی ایران با موضوع توسعه پایدارچیست و چگونه خواهدبود؟موضوعی که ۲۶سال است که ازطرح آن در سطح جهانی می گذرد!

۱- آیا کشور جمهوری اسلامی ایران قادر به ایجاد و رعایت الزامات توسعه ی پایدار هست وخواهدبود؟
۲- ایجاد و رعایت کدام یک از الزامات شش گانه ی توسعه ی پایدار برای کشور جمهوری اسلامی ایران ضروری تر و اساسی تر به حساب می آید؟وچرا؟در واقع تقدم و تاخر الزامات شش گانه فوق در کشور ایران چگونه است؟
۳- در مجموع،اگر کشور جمهوری اسلامی ایران بخواهد توسعه ی کشور را بر اساس الگوی توسعه ی پایدار مدیریت و هدایت نماید، اولا چه باید بکند؟ و ثانیا از کجا باید آغاز کند؟


کد مطلب: 201108

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcjyve8ouqeyvz.fsfu.html?201108

الف
  http://alef.ir