نظر منتشر شده
۴۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 236292
آیا لازم است دانشجویان بورسیه شوند!؟
بخش تعاملی الف - وحید محبی
اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.
تاریخ انتشار : شنبه ۱۱ مرداد ۱۳۹۳ ساعت ۰۷:۵۸
به نظرم مطلبی که در مورد ۳۰۰۰ بورسیه مغفول مانده است و کسی به آن توجه نمی کند این است که صرفنظر از خطاهای احتمالی در نوع پذیرش، آیا اصل اقدام بورسیه کردن صحیح بوده است؟

اصولا بورسیه کردن در ایران زمانی مرسوم بود که چون تعداد فارغ التحصیلان دانشگاهی نسبت به تقاضای دانشگاه ها و یا سازمان ها کم بود و یا فارغ التحصیلان علاقمند به فعالیت در دانشگاه ها یا سازمان های واقع در مناطق محروم نبودند، این مراکز دانشجو را از بدو ورود به دانشگاه بورسیه خود می کردند و هم هزینه تحصیل او را به دانشگاه می پرداختند هم حقوق به خود دانشجو می دادند و در عوض دانشجو تعهد می داد که حتما بعد از خاتمه تحصیل در آن جا کار کند.

اما امروزه که تعداد فارغ التحصیلان مقطع دکتری با کیفیت و متعهد، چه از دانشگاه های داخل و چه خارج که متقاضی استخدام هیئت علمی در دانشگاه های محروم چه رسد به تهران و کلان شهرها می باشند، عملاٌ بیشتر از تعداد مورد نیاز دانشگاه ها هست این سوال پیش می آید که چرا وزرات علوم می باید به جای استفاده از فارغ التحصیلان موجود، با هزینه کردن مقادیر کلان آن از بودجه کشور و بیت المال مردم آن هم بدون انتشار فراخوان سراسری در روزنامه ها، اقدام به بورسیه کردن نماید؟

این مثل آن است که مثلا وزارت نفت یا نیرو به جای استخدام از این همه متقاضی استخدام، شروع به بورسیه کردن دانشجوهای ورودی برای سالهای آتی کند در حالی که می دانیم هم اکنون و هم در سال های آتی تعداد متقاضیان بیشتر از مشاغل هست.

بنابراین به نظر می رسد این کار وزرات علوم یک تحمیل بار مالی سنگین به بودجه می باشد و به نوعی از نظر سازمان بازرسی این موارد در شبهه اتلاف مالی قرار می گیرد که دارای تبعات خاص است.

ضمن این که آیا تضمینی هست این دانشجوی بورسیه با کیفیت عالی فارغ التحصیل شود؟

آیا انسان عاقل نقد ( انتخاب از بین چندین فارغ التحصیل با کیفیت امتحان پس داده آماده به خدمت بدون بار مالی) را رها می کند و نسیه ( دانشجوی بورسیه با هزینه و آینده مبهم؟) را می چسبد؟

اگر نگرانی وزارت علوم صلاحیت فردی اخلاقی سیاسی برای جذب در هیئت علمی است که این صلاحیت را بهتر می توان در یک فارغ التحصیل بررسی کرد یا در یک فردی که هنوز دانشجو هم نشده است؟

لذا مسدولان، مردم، دولت، وزارت علوم و نمایندگان مجلس بهتر است از این بعد هم به این قضیه نگاه کنند و صرفا بر خطاهای زمان پذیرش متمرکز نشوند.
لذا اگر به این موضوع همانند مناقصات و قراردادهای دولتی که سازمان بازرسی بررسی میکند نگاه کنیم این موارد مورد سوال است چرا که در این موارد که آگهی فراخوان داده نمیشود باید مجوز ترک تشریفات مناقصه اخذ شود.

یعنی سازمانی به جای استخدام از بین فارغ التحصیلان آماده به خدمت آمده است بدون آگهی و اعلام فراخوان عمومی شروع به انتخاب از بین کسانی که دانشجو نیستند و معلوم نیست چگونه باخبر شده اند نموده است آنها را دانشجو کرده است هم هزینه تحصیل آنها و هم حقوق به آنها را از بودجه عمومی پرداخته است.

حالا ما اصل قضیه را رها کرده ایم و پرداخته ایم به نحوه انتخاب

لذا پیشنهاد می شود اصل بورسیه کردن و به نام زدن کرسی های استادی لغو شود که خود منجر به صرفه جویی مالی برای کشور و مردم شده و این افراد در زمان فارغ التحصیلی در یک رقابت برابر با سایر فارغ التحصیلان برای استخدام در دانشگاه ها رقابت کنند.
 
کلمات کلیدی : وحید محبی
 
حسین
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۰۸:۱۷:۲۲
احسنت! (2281415) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۰۸:۴۴:۴۶
بورسیه لازم است ولی برای افرادباسواد که توان مالی هم ندارند.نه به روش احمدی نژادی.انها همه باید اخراج شوند (2281438) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۰۸:۴۸:۱۰
سلام
مگر اینکه یک فرد در زمان دانشجویی ان قدر احمق باشد که بورس شود. ایم فرصتی است برای وزارتخانه تا بتواند از حضور دانشجویان به بهانه تعهد محضری پس از فارغ التحصیلی استفاده کند. فردی که دکتری گرفته است و کاری هم از دستش بر می آید مطمئن باشید سراغ تدریس با این وضعیت پرداخت حقوق نخواهد آمد. نمونه اش من به عنوان یک دانشجوی بورسیه داخل که اولا اشتباه کردم بورس شدم ثانیا اگر بخواهم پس از فارغ التحصیلی هم به وزارت علوم بروم صرفا به خاطر جریمه تعهد است و نه چیز دیگر.
در کل بورس کردن دانشجویان بیشتر به نفع دولت است تا دانشجو (2281441) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۰۸:۵۵:۱۲
نکته جالبیه
در ایران و در دوره ای به دلیل لزوم بکارگیری افراد متعهد در پستهای حساس مملکتی، سیستم آموزشی، افرادی را با بودجه خود آموزش میداد و تحت عنوان بورسیه.

اما با گذشت 36 سال از انقلاب، نسلی که الان آماده تحصیلات عالیه هست، دچار برخی ابهامات اول انقلاب نیست. لذا این نوع بورسیه هم منتفی بنظر میاید.

حالا جالب است که برخی مدیران، کسانی را بورسیه دکتری در دانشگاه تهران کرده اند که مدرک ارشدشان را از دانشگاه آزاد و با معدل پایین اخذ کرده اند.

ترفندی که برای اینکار بکار میبرند این است که ابتدا فرد را در پردیس کیش ثبت نام می کنند و سپس او را به تهران منتقل می کنند.

این موارد کم نیست و موجب مضحکه وزارت علوم کشور است. (2281448) (alef-10)
 
سعید
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۰۹:۱۵:۰۹
در جواب این دوست خوبمان خواهندگفت ما میخواهیم با ایجاد خیال راحت در استادبعدازاین ها، شرایط را برای تمرکز بر فعالیت علمی فراهم آوریم.
اما به نظرمن این پاسخ هم بهانه ای بیش نیست، با بارسنگین مالی بورسیه های وزارت علوم میتوان شرایط بالنسبه متعادلی را برای همه دانشجویان فراهم آورد و در نهایت با رقابت علمی ایشان را برای منصب استادی مزین نمود به نصب.

این نویسنده محترم، نکته خوبی را اشاره کرده اندانصافا.

یاحق (2281461) (alef-10)
 
علي
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۰۹:۵۶:۵۸
به نظر من نويسنده اصل دليل بورسيه رو متوجه نبوده. در تمام دنيا دانشجوهاي دكتري رو بورسيه ميكنن تا در تامين هزينه زندگي در حين تحصيل دچار مشكل نشوند. مرسوم اين ميباشد كه دانشجوي دكتري تمام وقت خود را به تحصيل اختصاص دهد. پس براي همين مساله معيشت نبايد مانعي در اين راستا باشد. اما اينكه ميزان دانشجو در ايران بيش از نياز است يا لزومي به فرستادن دانشجو از طرف دولت براي تحصيل در خارج وجود دارد يا نه، بحث هايي جدا است و به نظر من ربطي به بورس كردن ندارد. (2281523) (alef-10)
 
جواد
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۰:۲۲:۴۳
ای اقای محترم تو مثل اینکه درایران زندگی نمی کنی اگر اقا زاده ها ونور چشمی ها بورسیه نکنند بس این افراد فراقانونی وصاحب ومالک ملک مملکت را چکار کنند تو تمام کشور های جهان بگردیدید ببنید یک نفر هم نماینده مجلس است هم دانشجوی دکتری درحین نمایندگی ووقتی نمایندگی تمام می شود ایشان مدرک دکتری هم میگیرد واقعا یک نماینده واقعی تمام وقتش صرف کار نمایندگی یا وزارت بکند بازهم کم می اورد خدایا به ما رحم کن (2281564) (alef-10)
 
تبریزی
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۰:۳۲:۴۹
من از یه زاویه دیگه به مساله نگاه می کنم. خود دانشجوها اگه یه مقدار فکرشون رو به کار بندازن متوجه می شن که در بسیاری از موارد ادامه تحصیل در مقطع دکترا فقط تلف کردن عمر و به جا گذاشتن هزینه هایی برای اونهاست که هیچ وقت جبران نمی شه (هزینه اجاره خونه یا خوابگاه در یک شهر دیگه - عقب افتادن از دنیای کار برای 5 سال و هزینه هایی که صرف نوشتن پایان نامه و خرید کتاب ها و مقالات خارجی می کنن و.....). الان اونقدر دانشجوی فارغ التخصیل در مقطع دکترا داریم که من نشستم حساب کردم دیدم امکان نداره هیچ وقت جایی برای من باز بشه و تا من بخوام قبول بشم و مدرک دکترا رو توی دستام حس کنم کلی دانشجوی فارغ التحصیل هم به تعداد قبلی اضافه شده پس دلیل منطقی برای ادامه تحصیل در این مقطع ندارم با این که برای مصاحبه هم رفتم. ضمن اینکه در سازمان ها ارزشی برای مدرک تحصیلی قائل نیستن و تنها عامل موثر در افزایش حقوق سنوات خدمته. دانشگاه ها هم که اشباع هستن پس بهتره برید دنبال خونه و زندگیتون و عمر خودتون رو پای مدرک نذارید. من با خیلی از کسایی که مدرک دکترا گرفتن حرف زدم و دیدم اکثرا ناراضی هستن از اینکه استخدامی نیست و باتدریس به صورت حق التدریس هم چرخ زندگی نمی چرخه. پس یا سعی کنید در سازمان های دولتی استخدام شید یا برید دنبال شغل آزاد. موفقیت با گرفتن دکترا در ایران برای اکثریت (البته نه برای همه) سرابی بیش نیست. (2281589) (alef-10)
 
hassan
۱۳۹۳-۰۵-۱۲ ۱۰:۴۲:۱۴
عزیز دل برادر من دوسال بعد فارغ التحصیلی ارشد بیکار بودم. آزمون استخدامی استانداری شرکت کردم ولی دولت جدید برای جذب افراد قبول شده بودجه اختصاص نداد. شغل آزاد هم پول و سرمایه میخواد با دست خالی که نمیشه. شرکتهای خصوصی هم که برید یک جارو میدن دستتون با ماهی ششصد تومن. (2283569) (alef-13)
 
حمید
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۰:۴۱:۱۷
در بسیاری از کشورهای پیشرفته هم بورس تحصیلی وجود دارد، با این تفاوت که استاد دانشجویی را برای انجام یک طرح علمی جذب و هزینه های تحصیل دانشجو را از محل درآمد آن طرح تامین میکند، پس از فراغت از تحصیل نیز صرفا مدرک تحصیلی به دانشجو ارائه میشود. بهتر ایت در ایران نیز چنین کاری انجام شود. (2281616) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۰:۴۵:۳۲
برادر این همان رانتی است که نام دیگرش دراینجا بورسیه می باشد گرفتی ؟! (2281624) (alef-10)
 
سعید
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۱:۲۰:۳۹
من خود از بورسیه خارج از کشور استفاده کرده ام و سالهاست که به میهن بازگشته و عضو هیئت علمی هستم. سالی که قصد شرکت در دکترا داشتم در رشته ما تنها دانشگاه تهران و آن هم فقط دو نفر دانشجوی دکترا می گرفت که یک نفرشان مربی از خود گروه بود. از بین هفتاد هشتاد متقاضی فقط یک دانشجو (باز هم از دانشگاه تهران) پذیرفته شد. من نمره زبان، آزمون، و مصاحبه خیلی خوبی داشتم ولی چاره ای نبود. در همان سال آزمون دکترای اعزام به خارج برگزار شد و من و چند نفر دیگر پذیرفته و اعزام شدیم... بیشتر این افراد امروزه از صاحبنظران و افراد ممتاز رشته خود هستند. در حالی که از خانواده ای شهرستانی و تنگدست بودم و حتی نمی توانستم هزینه یک ترم دانشگاه آزاد را که تنها گزینه باقی مانده بود بپردازم خداوند فصل جدیدی در زندگی من گشود و چنین فرصتی را برای من ایجاد کرد که هم دانش و تحصیلات خود را کامل تر کنم و هم با فرهنگ مردم دیگر کشورها آشنا شوم و امیدوارم مفید به حال جامعه و میهن خود باشم.

امروزه شرایط فرق کرده و آنقدر ظرفیت تحصیلات تکمیلی در کشور زیاد است که تقریبا هرکسی خواهان تحصیل در دوره دکتری باشد برایش ظرفیتی وجود دارد. با این حال به نظرم حق و حتی وظیفه همه دانشجویان دکتری است که از راه شرکت در همایش ها و یا گذراندن یکی دو ترم در دانشگاههای برتر جهان، دانش روز را کسب کنند اما بهتر است بورسیه محدود و قوانین آن اصلاح شود اما متوقف نشود. (2281696) (alef-10)
 
یاسر
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۱:۲۶:۵۱
دوست عزیز، به شتر گفتن چرا...؟ بقیه اش رو همه می دونن. قضیه ما هم توی سیستم آموزشی همینه. اصلا شما بفرمایید چرا اینهمه بودجه از مملکت باید صرف آموزش عالی رایگان بشه برای کسانی که اکثراً فقیر و ندار نیستن. درحالی که هزینه هر دانشجو در سیستم دولتی سه برابر دانشجوی دانشگاه آزاد هست. دست آخر هم راهی خارج میشن، یا بیکار می مانند و یا نهایتاً یک شغل کارمندی! اینهمه هزینه برای چی؟ اینهمه عمر مردم ما توی دانشگاه ها تلف میشه برای چی؟ مدرک پشت مدرک برای چی؟
تازه بدون توجه به محتوی بی محتوی! درس های دانشگاهی که خود داستان غم انگیزی هست (2281716) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۲:۰۳:۵۲
پس دانشجوی دکتری تو اون سن و سال چجوری زندگیش رو بگذرونه ؟!!!! (2281801) (alef-10)
 
دانشجو
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۲:۰۸:۴۹
اگه این حرف شما صحیح باشه پس اقدام دانشگاه علوم قضایی را نیز باید محکوم کرد. چرا که این دانشگاه هر سال قریب به 250 نفر را برای تصدی امر قضا در رشته علوم قضایی مقطع کارشناسی بورسیه می کند و جالب اینکه بدانید جدیدا در مقطع کارشناسی ارشد پیوسته هر سال 80 نفر را بورسیه می کند. حال با توجه با گفته شما باید این اقدام را نادرست و غیر منطقی خواند چرا که هرساله صدها نفر در رشته های علوم قضایی، حقوق، فقه و مبانی حقوق در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری با گرایش های مختلف فارغ التحصیل شده و جویای کار هستند پس بهتر نیست که دانشگاه علوم قضایی این قضیه را نادیده گرفته و خاتمه دهد و از بین فارغ التحصیلان فوق اقدام به پذیرش قضات نماید!!!!!! فتامل!! (2281824) (alef-10)
 
sina
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۲:۱۸:۰۰
با سلام
آنچه نگارنده مقاله نوشته اند فروش آینده است نه بورسیه! بورسیه به معنی استخدام قطعی در آینده نیست بلکه کمکی مالی است از طرف یک فرد یا موسسه برای تأمین مالی افراد مستعد تا از نظر مالی هنگام تحصیل خیلی در تنگنا نباشند. بسیاری از موسسات و حتی افراد معروف با شناسایی افراد مستعد هزینه تحصیلی آنها و مخارج فردی آنها در زمان تحصیل را می پردازند قرار هم نیست که در آینده آنها را استخدام کنند. اگر بورسیه را با معنای مورد نظر نگارنده تفسیر کنیم چیزی جز استثمار نیست. (2281854) (alef-10)
 
نیکو
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۲:۲۶:۰۹
به نظر میرسد اقدام وزارت علوم در بورسیه کردن نور چشمی ها پایمال کردن حقوق افرادی چون اینجانب است که با زحمت زیاد مدرک دکتری خود را در بهترین دانشگاه ایران ( دانشگاه تهران ) گرفته ام و بعد از چندین سال تدریس در دانشگاههای مختلف به صورت حق التدریس و حتی قرار گرفتن در لیست افراد پذیرفته شده برای هیئت علمی ، آنقدر این دست و آن دست کردند تا در شرایط سنی بالای 45 سال قرار گرفتم و گفتند خداحافظ . و ما هم که به جز خدا کسی را نداشتیم رفتیم به دنبال هندوانه فروشی و البته منتظر هستم تا مسئولین نظام پاسخ قانع کننده ای ارائه دهند . (2281869) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۲ ۱۸:۳۱:۱۱
دوست عزیز مطمئنی مشکل از خودت نیست؟ (2284614) (alef-13)
 
مهدی
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۲:۲۹:۱۸
به جای بورسیه حقوق هیئت علمی رو بالا ببرن بهترین بچه ها هم برمی گردن.
این روش رو عربستان داره اجرا می کنه. حقوق هیئت علمی ش رو مشابه حقوقی که به یه استاد در غرب میدن قرار داده. ماهی حدود ده هزار دلار. یه دانشجوی عربستانی توی کانادا نمی بینی که قصد داشته باشه بمونه و همه می خوان برگردن. البته این لازمه اش اینکه که همه مشاغل حقوق منطقی و معادل سازی شده با بقیه جاهای دنیا داشته باشن.
ما الان داریم سالی یه دانشجوی بورسیه رو سی هزار دلار خرج می کنیم که معلوم نیست برگرده و اصلا خوب درس خونده باشه یا نه. (2281878) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۲:۵۳:۰۸
نه بابا این همه می خورند شما به فکر 700 تومانی هستید که به این بی چاره ها می دن (2281929) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۳:۰۶:۱۶
یک رقابت برابر؟! بهتر است بگویید یک کنکور بی ارزش دیگر! و یک منبع درآمد دیگرتر برای سازمان سنجش! (2281955) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۳:۱۰:۵۰
بنده موافق بورسیه شدن دانشجوها که افرادی ثروتمند هستند نیستم بلکه معتقدم این هزینه ها و پولها باید به اختلاسگرهای عزیز داده شود. ما به حمد الله توانسته ایم در سه دهه گذشته بزرگترین اختلاس های تاریخ بشر را انجام دهیم اینهایی که دایم میگویند دستاوردها چیست خب این یک دستاورد است که در تاریخ بشر دو پا بی ساببقه است فلذا ما باید این اختلاس گرها را که مایه فخر ما هستند زنده نگه داریم. (2281967) (alef-10)
 
hadi
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۳:۲۵:۴۷
احسنت به این نگرش منطقی و تحلیل به جا (2281994) (alef-10)
 
علی 12
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۳:۳۶:۴۸
...شروع به انتخاب از بین کسانی که دانشجو نیستند و معلوم نیست چگونه باخبر شده اند نموده است ...
1- برای همه فراخوان انجام میشه. قبلا دو بار در سال بود، الان یکبار در سال و اردیبهشت ماه انجام میشه: jazb.msrt.ac.ir
2- مثل اینکه شما فارغ التحصیل شدی و سرت از این خوان گسترده بی کلاه مونده. شما به جای اینکه کل سیستم رو زیر سوال ببری، از تهران بیا بیرون، برو چند تا شهر ببین استاد نمیخوان؟
3- در تمام دنیا دانشجوهای مستعد به نوعی بورس میشن تا هزینه تحصیلشون به حداقل برسه و بتونن با خیال راحت به کارهای پژوهشی برسن. مطمئنا کیفیت کار چنین دانشجوهایی بسیار بالاتر از افرادی هست که بدون بورس بودن.
4- شما نگران هزینه مالی دولتی؟ میدونی کلا در سال چه پولی برای بورسیه ها میدن؟ کلا به اندازه ساخت یه بیمارستان 30 تختخوابی هم نمیشه.
5- از نامه شما معلومه که چقدر منطق و دلیل موجه پشت حرفهاتونه.
6- من خودم هنوز بورس نشدم، ولی دلیل نمیشه دیگی که برای من نمیجوشه، سر سگ توش بجوشه.
از الف تقاضا دارم هر نامه ای رو همینجوری روی سایت قرار ندن. (2282015) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۳:۵۹:۱۹
بورسیه لازم نیست چون هر دانشگاهی الان بخواهد در بیش از 95 درصد رشته های مورد نیازش نیروی واجد شرایط موجود است ! اما کسانیکه دارای مدارک کارشناسی نا معتبر و با معدلهای ناپلئونی در کارشناسی ارشد و در برخی موارد عدم گذراندن پایان نامه ! از روشهای معمول نمی توانند وارد دانشگاه شده و یا استخدام شوند لذا مثل برخی نمایندگان از فرصت های سیاسی ایجاد شده استفاده و با اخذ بورسیه علاقه شدید به شیفتگی خدمت خود را اعلام و اسباب رفاه خانواده را نیز با عدم پرداخت شهریه ها کمر شکن دانشگاهی فراهم می آورند. ( دانشگاه ارومیه در دولت قبلی برای حدود 100 نفر با قرار داد بین اداره ای کارشناسی ارشد برگزار و بعد از چند مرحله لغو دوره بالاخره به ثبت نام کنندگان مدرک کارشناسی ارشد اعطا کرد البته نه از نوع پژوهشی بود و نه آموزشی و ضمنا بدون واحد پایان نامه و الان برخی از آنها در دانشگاه فرهنگیان تدریس هم می کنند)
با این اوصاف ما تا سال بعد پیشرفتهای 50 سال آینده را طی یکسال بدست خواهیم آورد. (2282056) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۴:۰۴:۴۸
بله بورسیه دانشجویان لازم است . ولی باید شیوه آن اصلاح شود و نظارت بیشتری روی آن انجام گیرد . مثلا شرکت مایکروسافت هر ساله هزینه هایی را صرف دادن بودجه به تعدادی دانشگاه و مرکز تحقیقاتی می کند . این بودجه در اختیار اساتید آنجا قرار می گیرد که صرف بورسیه دانشجویان دکتری کنند . دانشجویانی که در طی تحصیل موضوعات مشخص شده این شرکت ها را در راس تحقیقات خودشان باید قرار بدهند .

در ایران این چرخه به صورت معیوب صورت می گیرد . چون شرکت ها و سازمان ها و دانشگاه خط مش کلی تحقیقاتی ندارند . بصورت پراکنده کار می کنند و هیچ گاه عمیق نمی شوند . چون نیازی ندارند . هر چیزی را خواستند وارد می کنند ، نیازی به طراحی نیست.

شما هم دیدتان را وسیع تر کنید . علم تخصصی تر از آن چیزی است که شما فکر می کنید . در حال حاضر مثلا تئوری کنترل در مهندسی برق و ریاضیات بالغ بر صد ها موضوع اختصاصی " تحقیق باز " دارد که در کشور هایی جهان اول بشدت مورد توجه قرار گرفته چون کلی شرکت خصوصی و دولتی در حال طراحی توربین های جت و گازی ، سیستم های هوشمند و الکترونیکی و غیره هستند . آنها نیاز به این دارند که دانشجویان دکتری را جذب کنند تا تحقیقات را برایشان انجام بدهند .

مثل ایران هم که نیست دانشجو را از نظر هزینه های زندگی رها کنند تا برود به دلالی و کارهای تکنسینی بپردازد تا هزینه ها خانواده و خود را تامین کند . آنها به انگیزه و تمام انرژی این دانشجویان نیاز دارند . به همین علت بورسیه شان می کنند و مدام ارزیابی می کنند تا کیفیت کار پایین نیاید . در صورت پایین آمدن کیفیت هم ، کمک های تحصیلی و بروسیه موجود را قطع می کنند . (2282080) (alef-10)
 
نیما
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۴:۱۱:۴۹
کاش کمی به قوانین بورسیه در کشورهای توسعه یافته دقت میکردیم تا چنین گزارشهای رقیقی را در سایت وزینی منتشر نکنیم. (2282088) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۴:۴۷:۴۶
آقاجون این یک نوندونی برای آقازاده ها و نورچشمی هاست (2282154) (alef-10)
 
ناشناس
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۵:۴۰:۱۸
بجای دادن بورس از کیسه ملت باید بانک ها به آنها وام بدهند با بهره کم و وثیقه کافی و تعهد کار بعداز اتمام درس بعداً از حقون آنان کم بکنند. (2282300) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۶:۴۰:۰۳
تو این رشته هایی که فرو پاشیده اصلا : جامعه شناسی ، اقتصاد ... بازم اضافه میشه نظر به این که اساتید جاممعه شناسی از ناکار آمدی این علم گفتند و اقتصاد که به وسیله ی استیگلیتز زیر سوال رفت .... (2282456) (alef-10)
 
بی نشان
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۶:۵۸:۰۳
بسیار ممنون از نظر خوبتون. کاملا موافقم. (2282507) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۷:۱۳:۳۹
بورسیه در شرایط فعلی که دانش آموختگان دکتری زیاد هستند چیزی نیست جز رانت. اگر شایسته سالاری ملاک بود چنین رانتی نبود یا دست کم افراد نخبه بورس می گرفتند (2282553) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۷:۲۶:۳۱
به نظر میرسد با توجه به سیستم جذب اساتید هیآت علمی بورسیه ها منطقی,باشند (2282580) (alef-10)
 
اکبر
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۷:۴۰:۴۸
بله تمام صحبتهای شما قسمتی درست است اما:
بورس تنها این نیست.
بورس برای آن است که کشور:
1- به کسانی که شایستگی دارند در امری تحصیل و تحقیق کنند ولی توانائی مالی ندارند کمک کند.
2- بورس برای این است کشور وقتی آینده نگری می کند که در آینده به چه تخصصی نیاز است ولی هنوز آن مطلب جا نیافتاده کمک کند تا در آینده تخصص مورد نظ تامین شود.
برای جلو گیری از رانت، سازمانهای بورس دهنده نباید به کارکنان خود بورس بدهند.
مثل آنکه کمیته امداد نباید از محل کمکها به کارکنان خود کمک مالی کند. (2282614) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۷:۴۱:۴۹
من که بورسیه نشدم ولی بورسیه مفید است چون مثل کشور های پیشرفته (از نظر ما خود فروختگان!) به دانشجوهای دکترا پول توجیبی می دهند تا آن ها با خیال راحت به تولید علم بپردازند و مثل ما نگران آینده خود نباشند...
این راحتی خیال و نگران آینده نبودن منجر به کیفیت بالاتر رساله و کارهای پژوهشی می شود. (2282617) (alef-10)
 
یک دانشگاهی
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۷:۴۴:۱۱
سوال بسیار دقیق و درستی است که سالهاست با مسولین این امر در دولت قبل و فعلی طرح نمودم وهنوز البته پاسخ درخوری دریافت نکردم.

بنظر اینجانب اگر فقط بخشی از بودجه یک فرد بورسیه خارج از کشور صرف تشویق افراد در بازگشت شود (البته با آیین نامه های درست و درمان نه مجددا گشودن راه رانت که الحمدلله کشور ما استعداد عجیبی در ضایع نمودن ایده های درست دارد. ) بسیار مفید و موثر خواهد بود.

صمیمانه امیدوارم مسئولین فعلی این امر این پیشنهاد را جدی بگیرند. (2282622) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۸:۱۳:۳۱
نظرات و انتقادات بسیار سازنده ای ارائه شد. امیدوارم مسئولین توجه نمایند. (2282685) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۸:۱۵:۱۳
سه نقطه جون!! همه جای دنیا به دانشجوی دکتری فاند و حقوق میدن....
دانشجوی دکتری تو ایران باید مثل .... ،داگ دو بزنه مدام هم استرس تز و استاد راهنما بالا سرش باشه.
یه راه درآمد هم که واسش هست اون هم بورس کردنشه. اون هم سه نقطه هایی مثل تو دارن اینجوری نقدش می کنن که هزینه دولت کم شه.
دولت بیجا می کنه دانشجو دکتری می گیره عرضه مدیریت کردنش رو نداره.
الان هم که اگه شما بورس وزارت علوم شی از سال اول تا آخر سال سوم روال اداری رو طول میدن که حکم بورست رو بدن. یعنی عملا نهایتا یک سال بهت حقوق میدن. اون هم حقوقی که صد تا تعهد ازت می گیرن و توش نوشتن دولت هیچ تعهدی به پرداخت حقوق نداره!!!!
یاد اون جمله معروفی افتادم که هر وقت میریم تو اداره جات دولتی وقتی میایم بیرون به همدیگه میگیم..... (2282687) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۸:۳۹:۳۱
این را من و شما میگوییم. آنهایی که با رانت آمده اند و خواهند آمد چنین اعتقادی ندارند (2282729) (alef-10)
 
غلام
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۸:۵۷:۴۵
اصل بورسیه داخل راهکاری جهت تداوم تحصیلات تکمیلی دانشجویان با استعداد در داخل کشور و ممانعت از خروج آنها از کشور است که متاسفانه با اهداف سیاسی آلوده شد و با بورسیه 3000 نفری عمدتا فاقد شرایط مورد سوء استفاده قرار گرفت. در کشورهای پیشرفته عمدتا از افراد با استعداد ایرانی یا غیر ایرانی حمایت مالی می شود اگر شما بورسیه را صحیح نمی دانید پس حمایت مالی کشورهای پیشرفته هم با این استدالال ناقص شما صحیح نیست. واقعیت این است که بورسیه مخصوص شایستگان است نه رانت خواران با نفوذ که سبب از بین رفتن آبروی و اعتبار آموزش عالی شده اند. به نظر می رسد که هدف از نگارش این مقاله پاک کردن سوال است که چرا 3000 بورسیه فاقد شرایط در دولت قبل بذل و بخشش شده است؟
بورسیه راهکار ایجاد انگیزه و عدم مهاجرت نخبگان است نه مجرای ارتزاق وابستگان به جریانات خاص .
اگر چه تردید ندارم که سایت الف این مطلب را همانند مطالب قبلی چاپ نخواهد کرد. (2282757) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۹:۰۷:۱۴
امثال بذر پاش فراموش نشوند!!! (2282780) (alef-10)
 
حمید
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۹:۴۱:۵۸
حرف واقعا حساب. این رانت را حذف کنید. (2282840) (alef-10)
 
یاس
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۹:۵۳:۰۸
احسنت به حرف حساب! هر چند شک دارم اگر این پول صرف حقوق به دانشجویان بورسیه نشود به نحو دیگری حیف و میل نخواهد شد! (2282863) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۱ ۱۹:۵۹:۰۰
اولا هنوز هم در بسیاری از رشته ها افراد حاضر به خدمت در نقاط محروم نیستند. و ظرفیت برای بورسیه وجود دارد.
ثانیا شما اصلا از سمت دیگر قضیه را نگاه کن:
دانشجوی دکتری در بالاترین سطح تحصیلی قرار دارد.
طبق فوانین وزارت علوم دانشجوی دکتری تنها باید مشغول به تحصیل بوده و حق هیچگونه اشتعالی را ندارد در ضمن دانشجوی دکتری موطف به حضور تمام وقت در دانشگاه است.
خالا شما ببین برای حوانی که حداقل ۴ سال (که گاها ۱۲ سال هم مشاهده شده است) از بهترین سنین جوانی را باید در دوره ی دکتری باشد و هیچ کاری هم انجام ندهد. چونه میتواند هزنه زندگی را بدست آورد؟! آیا جوان در سن ۳۰ سالگی هم سربار خانواده باشد؟! آیا شخصی که در بالاترین سطح تحصیلات جامعه است نباید ۱۰۰۰ تومان هم در آمد داشته باشد؟! هزینه تحصیل( شامل خوابگاه و عذا و رفت و آمد و ...) از کجا تامین شود؟! آیا ایشان نیاز به تشکیل زندگی ندارد (در خیلی از دانشگاه ها تعهد عدم ازدواج نیز گرفته می‌شود جدای از در آمد صقر).
پس اگر قرار است بورسیه ای انجام نشود و یک دانشجوی دکتری تا آخر تحصیل دغدغه شعل آینده را داشته باشد و نتواند به کار علمی خوب برسد، خوب است که حداقل حقوقی برای این دانشجویان در نظر گرفته شود.
مشابه با همه جای دنیا که دانشجوی دکتری شغل مخسوب شده و حقوق و مزایای زیادی دارد. (2282878) (alef-10)
 
بورسیه
۱۳۹۳-۰۵-۱۲ ۱۴:۲۱:۲۹
سلام امیدوارم سایت الف نظر بنده رو نمایش بده:
من یکی از سه هزار دانشجویان بورسیه هستم که با هزار بدبختی و یک سال و نیم دوندگی و شرکت در مصاحبه های متعدد موفق شدم پذیرش یکی از دانشگاه های کشور بشم البته بنده نه اقازاده هستم نه اظر سیاسی وابستگی خاصی به احمدی نژاد داشتم ضمن اینکه از لحاظ گزینشی هم سیستم قبلی با بنده مشکل داشت کارشناسی و ارشدم رو در بهترین دانشگاه های ایران بودم اگرچه معدل بنده بالا نبود ولی بر اساس شرایط مندرج در آئین نامه بورس تقریبا صلاحیت بورس رو داشتم متاسفانه فشار رسانه ها برای تخریب عملکرد دولت قبل باعث شده مشکلات بورسیه ها نادیده گرفته بشه بنده به عنوان دانشجوی دکتری( شما اصلا بگوئید فوق لیسانس) مجبور شدم به خاطر بورس از کارم که با هزار زحمت به دست اورده بودم با وجود زن و بچه انصراف بدم و الان نزدیک دو سال هست که بیکار هستم و طبق شرایط بورس چون به وزارت علوم تعهد دارم نمیتونم در جای دیگه ای استخدام بشم از طرف دیگه ای وزارت علوم هیچ کمکی به ما نمیکنه و مقرری ما هم پرداخت نشده ضمن اینکه یک ساله با روح و روان و ابرو و حیثیت ما داره بازی میشه و سرنوشت مبهمی داریم! ضمن اینکه فراموش نهکنید ما در دوران میانی و یا سالهای ابتدایی زندگی مان هستیم و واقعا تحمل این شرایط برای ما دانشجویان بورسیه بسیار سخت شده و بازیچه بازیهای سیاسی مسئولین قرار گرفته ایم. از سایت الف انتظار داریم تحلیل واقع بینانه تری از شرایط دانشجویان بورسیه داشته باشد اصلا انکار نمی کنیم که تخلفاتی صورت گرفته ولی الوده کردن فضا و جوسازی بر علیه بورسیه و بی سواد خوندن اونها اصلا کار صحیحی نیست ضمن اینکه این قبیل تسهیلات و بورسیه اه در همه جا مرسومه و کسی جلوش رو نمیگیره! مگه توی بانک ها نمیگن فرزندان کارکنان بانک در اولیت استخدام همان بانک هستند! مگه قوه قضائیه نیروهای خودش رو بورس نمیکنه؟ مگه وزارت امور خارجه همین کار رو نمیکنه در مورد دانشکده روابط بین الملل؟ و یا صدها و هزاران رانت در این مملکت که هیشکی بهش توجهی نداره ولی برای دانشجویان بورسیه همه شمشیر رو از رو کشیدن (2284052) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۲ ۱۹:۰۱:۵۳
بورس کردن دانشجو در مقطع دکتری وظیفه دولت هستش و در همه جای دنیا انجام میشه
به جای پاک کردن صورت مسئله باید راهکارهایی ارائه بشه که از رانت و تقلب در گرفتن بورسیه جلوگیری بشه... (2284659) (alef-13)
 
کمیل
۱۳۹۳-۰۵-۱۲ ۲۱:۵۷:۰۱
سالهاست که سریال اعزام بورسیه ها به خارج از کشور گزینشی انجام می گیرد. گاش گزینش علمی بود درصورتیکه از رانت ها برای انتخاب و اعزام دانشحویان بورسیه بخصوص رشته های بی ربط که بدرد کشورمان هم نمی خورد و مورد نیاز هم نیست . کمی به خود بیائیم و قبول کنیم این نه بنفع مملکت است نه نیازهای کشور را در دراز مدت برطرف می کند فقط و فقط بار مالی را به کشور تحمیل می کند و بس . (2284876) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۵ ۰۲:۳۵:۲۲
کاملا حق باشماست همین موضع را میشه نسبت به دانشگاه فرهنگیان گرفت که چرا با این همه فارغ التحصیل با مقاطع مختلف از دانش اموزان بعنوان معلم های اینده استفاده کرد و همزمان با دانشجو بودن حقوق نیز به انها تعلق گیرد (2289189) (alef-10)