نظر منتشر شده
۳۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 418183
ترامپ و فرصتی تکرار نشدنی‌ برای ایران
بخش تعاملی الف - علی امیری
تاریخ انتشار : يکشنبه ۷ آذر ۱۳۹۵ ساعت ۰۸:۴۳


بعد از پیروزی نامنتظره ترامپ و جمهوری خواهان در انتخابات اخیر آمریکا،  بحث روز در کشور ما این است که حالا رویکرد آمریکا در مورد برجام و از طریق آن در مورد ایران چه خواهد بود. در این یادداشت ما سعی‌ می‌کنیم فقط چند مورد در سیاست احتمالی‌ ترامپ در باره برجام و  رویکرد آینده آمریکا و ایران یادآوری نماییم:

۱- بر خلاف مواضع انتخاباتی، ترامپ و تیم‌ جدید رهبری آمریکا، هرگز توافق لفظی برجام (بعدا توضیح داده خواهد شد چرا لفظی!) را نقض یا لغو نخواهند کرد، چون متاسفانه تمام امتیازات مطلوب هسته ای را پیشاپیش گرفته اند.

۲-اما چیزی که ترامپ و جمهوری خواهان و متحد کنونی آنها یعنی‌ نتانیاهو را آزار میدهد، امکان استفاده ایران از امتیازات و امکانات ناچیزی است که برجام و فضای مثبت ایجاد شده توسط آن میتواند در روابط بین ایران و غرب و به خصوص اروپا به دست آورد و این میتواند سیاست استراتژیک و بلند مدت آمریکا و اسرائیل برای ایران، یعنی‌ تحت فشار بودن، ادامه فاصله ایران با دنیا و به خصوص ادامه تنش ایران با  دنیای غرب و تضعیف اقتصاد ایران را با چالش مواجه کند. همه هدف تیم‌ ترامپ این خواهد بود که ایران را از همین امکانات ناچیز نیز محروم کنند بدون اینکه برجام و ساز و کار بسیار محدود کننده آن برای ایران از بین برود.

۳- از اینرو از روز اولی‌ که ترامپ و تیم‌ جدید در ۲۰ ژانویه وارد کاخ سفید شوند، رویکرد آنها این خواهد بود که بدون مواجه مستقیم با ایران یا ریسک در خطر قرار دادن برجام،  با انواع و اقسام لوایح در کاخ سفید یا دستورات اجرائی، سعی‌ خواهند کرد انواع تحریم و محدودیت مالی و اقتصادی و سیاسی را برای کشور به بهانه‌های مختلف به وجود آورند و از همه مهمتر فضای مثبت ایجاد شده برای ایران از ناحیه برجام را چه در خارج از کشور و چه در داخل و به خصوص اقتصاد داخلی‌ از بین ببرند. عجیب نیست که با همین فضای مذاکرات و تعاملات آقای ظریف با آقای کری، دولت در تثیبیت نرخ ارز برای چهار سال گذشته علیرغم پایین آمدن قیمت نفت موفّق بود، ولی‌ دقیقا از زمان انتخابات آمریکا، بازار ارز ایران دچار بی‌ثباتی  شده است و قطعاً این بی‌ ثباتی و تشدید روندهای تضعیف ارزش پول ملی‌ با سیاست جدید ترامپ و نداشتن برنامه اقتصادی روشن توسط دولت سرعت خواهد گرفت.

۴- البته دوستان خواهند گفت که خوب اگر آن ها این رویکرد را در پیش بگیرند، ایران هم میتواند از برجام خارج شود، این دقیقا سیاستی است که آنها منتظر آن هستند. متاسفانه به دو دلیل بسیار مهم، ایران نه تنها امکان خارج شدن از برجام را ندارد، بلکه مجبور خواهد بود که با تمام نیرو خواستار احترام همه به برجام شود، که دقیقا منظور آمریکا حاصل می شود.

اما دو دلیلی که ایران در این بازی راهی‌ جز تاکید بر ادامه برجام ندارد:

۱- متاسفانه ما در برجام با یک ساده انگاری غیر قابل تصوری، تمام برگ های برنده خود را و امتیازات خود را  نقد به طرف مقابل داده ایم، و در صورت خارج شدن از برجام، چند سال طول خواهد کشید که دوباره به موقعیت قبل از برجام در صنعت هسته ا ی برسیم و این یعنی‌ زمان کافی‌ برای آمریکا برای فشار بر اروپا با این حقیقت که این ایران بود که از برجام خارج شد نه ما و این یعنی‌  محدود کردن هر چه بیشتر ایران.

۲- و از ان تاسف بار تر این حقیقت است که اصولا برجام یک توافق مکتوب و سند رسمی‌ نیست بلکه یک توافق لفظی است که حتی به امضا ریاست جمهوری آمریکا یا مقامات هیچ کدام از این ۶ کشور نرسیده و هرگز در مجالس آن ها به عنوان یک عهد نامه به تصویب نرسیده. واقعاً از آقای ظریف و برخی‌ دست اندر کاران سیاست خارجی‌ و تیم‌ مذاکره کننده که دهها سال در غرب زندگی‌ کردند و می‌دانند که در اینجا، کوچکترین سند رسمی‌ بدون امضا یعنی‌ هیچ، چگونه به این جمع بندی رسیدند که توافقی به این مهمی‌، نیازی به امضا و تصویب مجالس (از جمله سنا) ندارد، و حتی امضا ریاست جمهوری ایران یا آمریکا هم پای این توافق نیست. وقتی‌ سندی امضا ندارد، هیچ بار حقوقی هم نمیتواند داشته باشد.

به طور خلاصه، آمریکا هرگز از برجام خارج نخواهد شد، ولی‌ با علم به اینکه ایران نیز هرگز از برجام خارج نخواهد شد، با تمام قوا به تحریم ها و فشار و محدودیت از نوع جنگ سردی ادامه خواهد داد که این می تواند برای ایران هزینه بسیار سنگین و غیر قابل تحملی ایجاد کند.

نمونه بسیار ساده از این عملکرد، همین بحث صدور مجوز صادرات هواپیما به ایران است. بر اساس برجام آمریکا متعهد شده است که مجوز صدور این هواپیما‌ها را (آنهم فقط به صورت موردی!) به ایرباس و بوئینگ بدهد. که آن ها اجرا کردند و با تبلیغات بسیار صحبت از مجوز و وتو اوباما کردند. ولی‌ مشکل صدور هواپیما به ایران فقط مجوز نیست، بلکه بحث مالی و تامین مالی است که باز مجلس آمریکا قانونی‌ برای محدودیت موسسات مالی (نه صدور مجوز) برای همراهی با این معامله با ایران را تصویب کرد. از نظر حقوقی و آمریکا این یعنی‌ ما ضمن اینکه به برجام التزام داریم، ولی‌ مجبور نیستیم که در مورد بانک ها هم و مسائل مالی هم این التزام را داشته باشیم چون در برجام به آن اشاره نشده است!، و اگر تیم‌ مذاکره کننده صحبت از روح همکاری در برجام می‌نمایند، با عرض معذرت، همانقدر مستدل است که برخی‌ از دوستان با وجود ده ها سال زندگی‌ در غرب از توافق برجام که حتی یک امضا پای آن نیست، به عنوان سند یاد می کنند.

در پایان می شود نتیجه گیری کرد که ما در زمان ترامپ، با چالش بزرگی روبرو خواهیم بود و ترامپ بدون اینکه خود را درگیر مستقیم با ایران بکند، سیاست فشار و محدودیت را ادامه و افزایش خواهد کرد و دست ما با این سیاست با وجود توافق لفظی برجام چندان پر نیست ولی‌ هرگز هم قادر نخواهیم بود که طرفی‌ باشیم که از برجام خارج می شود و این یعنی‌ حرکت در نقشه از پیش طراحی شده آن ها.

در اینجا فقط به عنوان یک پیشنهاد راهکاری را ارائه می دهم که شاید بتواند مثمر ثمر باشد. گذشته از فضای تبلیغی که در انتخابات توسط ترامپ به وجود آمد، ترامپ به دلیل انبوه وعده ها، شدیدا در یکسال اول ریاست جمهوری تحت فشار خواهد بود و به این دلیل به شدت به دنبال کسب وجاهت از طریق نشان دادن توفیقی در سیاست داخلی‌ یا خارجی‌ است. اگر هوشیار باشیم، این می تواند یک فرصت بسیار عالی‌ برای ایران باشد. بار خلاف مواضع تند ترامپ، او به دنبال معامله است و به  خصوص علاقه دارد که در مورد ایران و برجام که بزرگترین دستاورد اوباما بوده است به دستاوردی برسد. با یک تیم‌ قوی مذاکره کننده (با عرض معذرت نه با تیم‌ قبلی‌ ک نتیجه کار آن را در برجام می بینیم) فرصت بزرگی برای ایران فراهم است که از این تشنگی ترامپ برای مقبولیت به نفع کاهش تنش با آمریکا و غرب و به نفع منافع ایران استفاده کند.
۱۳۹۶/۰۵/۱۷ ۰۷:۲۹
 
۱۳۹۶/۰۵/۰۳ ۱۱:۱۷
 
۱۳۹۶/۰۴/۱۲ ۱۰:۵۲
 
۱۳۹۶/۰۳/۲۲ ۱۰:۴۲
 
۱۳۹۶/۰۳/۱۶ ۰۴:۴۲
 
۱۳۹۶/۰۲/۰۴ ۱۰:۴۴
 
۱۳۹۶/۰۱/۲۶ ۱۰:۴۲
 
۱۳۹۵/۱۱/۱۶ ۰۸:۳۸
 
۱۳۹۵/۱۱/۱۱ ۰۷:۳۳
 
۱۳۹۵/۱۱/۰۴ ۱۰:۲۸
 
 
کلمات کلیدی : علی امیری
 
بهنام
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۰۹:۱۰:۲۴
قوی مثل آقای جلیلی
برگ.برنده ما تو مذاکرات چیه که تیم قوی بتونه روش مانور بده
اونا.کلی بذگ برنده.دستشونه
نقد کردن راحته ولی طرف مقابل هم.میدونه چی میخواد ابزارش رو هم تمام کمال داره (4034784) (alef-4)
 
جواد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۰۹:۲۱:۰۲
با خواندن بند 1 و بند 2 متوجه شدم نویسنده ی محترم از دلواپسان میباشند لذا از خواندن ادامه مطب صرفنظر کردم (4034813) (alef-4)
 
آرش
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۰:۵۸:۴۲
بقیه شو میخوندی نظرت بر میگشت و متوجه میشدی ایشون از حامیان برجام هم اونوری تره و دنبال مذاکره ی بیشتر با آمریکا و برجام 2 و ... خواهد بود گویی که تا اینجا هم از معامله با آمریکا خیلی سود عایدش شده و میخواد باز هم معامله ای دیگه رو با این آمریکای عزیز آغاز کنه. (4034997) (alef-4)
 
United States
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۱:۱۳:۵۷
دوستان این داستان تکراری مقایسه این دولت با آن دولت یا آقای ظریف با آقای جلیلی را پایان دهید، گمان می‌کنید که هر کس انتقادی از ظریف و دولت کنونی‌ داشت حتما طرفدار جلیلی و دولت قبل است و بر عکس. گویی در همه دنیا دو نفر و دو دید برای معیار وجود دارد و آن یا آقای ظریف است و یا آقای جلیلی. آقای جلیلی که همه می‌دانیم برای حل مساله مذاکره نمیکرد بلکه برای مرور زمان کردن مساله و با این دید ابتدایی و داخل کشوری که بله ، در دنیا مانند ایران، با کمی‌ کش و قوس ،با گذشت زمان مساله خود به خود و با گذشت زمان حل میشود و به اصطلاح مرور زمان میشود ، آقای ظریف و تیم‌ مشاوران سیاسی خارجی‌ و اقتصادی هم سؤ هم که دوباره با یک دید کاملا غیر حرفه یی با وجود ۳۰ سال زندگی‌ در غرب صحبت از حل مساله در سه ماه و تمام شدن همه تحریمها یا توصیه به آقای روحانی که شما بفرمایید در چند ماه میتوان پرواز مستقیم تهران- نیو یورک را بر قرار کرد یا بعد از برجام قیمت دلار به ۱۵۰۰ تومن می‌رسد ,میکرد و حالا نتیجه آن پیش بینی‌‌ها و وعده‌ها را به عینه میبینیم.ولی‌ باز حاضر به قبول و مواجه شدن با واقعیت نیستیم چون همه چیزی را که در ذهن خود از بالا بردن شخصی‌ تا همردیف امیر کبیر را ساختیم ،بر باد رفته خواهیم یافت و این را به منظره شکست شخصی‌ قلمداد می‌کنیم. آیا این جز نگاه حزبی و غیر ملی‌ به یک مساله فرا حزبی و ملی‌ نیست؟!!!. (4035029) (alef-4)
 
ابراهیم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۲:۰۳:۴۱
با نظر این نویسنده مخالف هستم.

1- این مقاله بر خلاف تیترش آکنده از بیم و یأس است و تنها در پاراگراف آخرسخنی کوتاه و گریخته از فرصت برای ایران میزند
2- فرصت تکرار نشدنیی که نویسنده از آن یاد کرده است صرفا فرصتی برای توافق با آمریکاست. آمریکایی که بارها و در برجام هم نشان داد در مذاکره به شدت حیله گر و حسابگر است و به قول معروف جایی نمیخوابد که آب زیرش برود.
3- به نحوی از توافق با آمریکا به عنوان فرصت یاد شده که گویی در توافق قبلی هم آمریکا و حتی غرب به تعهداتشان عمل کرده اند و به اصطلاح خوش حساب از آب در آمدند.
4- ایران در صورت نقض برجام میتواند به شرایط قبل از برجام برگردد شاید سریعتر از آنچه تصور میشود اما نگرانی غرب در واقع بازگشت ایران به شرایط قبل برجام نیست زیرا از ابتدا هم میدانستند ایران به دنبال تسلیحات هسته ای نیست. برجام، حقوق بشر و تحریمها همگی برای مهار و مدیریت ایران در منطقه جهان بوده و هست.
5- برجام که بدون امضاست اما سندی است که با قطعنامه ی شورای امنیت رسمیت پیدا کرده است
6- ایران در صورت نقض آشکار برجام از جمله موضوع تحریم 10 ساله که اخیرا رهبری هم به آن اشاره کرد میتواند با دیپلماسی فعال به صورت محقانه ای ادعای نقض برجام نموده و اقدامات متقابل و از جمله توقف یا خاتمه ی برجام را اعلام نماید.
رفتار آمریکا از ابتدای پسابرجام تا کنون که باعث شده حتی اروپاییها هم از برجام چیزی عایدشان نشود به ایران در اثبات این ادعا کمک میکند.
7- اما کلا همه چیز بستگی به عملکرد ما (دولت و ملت ایران) دارد. اقدام متقابل و توقف یا خاتمه ی برجام و از مدیران با جرأت و معتقد به قدرت درونی نظام بر میاید نه کسانی که تنها راه نجات را در همکاری با بیرون مرزها میدانند. (4035129) (alef-4)
 
Romania
۱۳۹۵-۱۱-۱۱ ۱۴:۵۹:۲۲
ما نفهمیدیم این فرصت تکرار نشدنی وی بود. مذاکره با آمریکا? یعنی ترامپ قراره امتیازات بیشتری بده? (4143332) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۰۹:۲۸:۳۳
کاملاً با نظر نویسنده محترم موافقم. به نظر من هم قطعنامه مورخ 14 جولای 2015 شورای امنیت سازمان ملل که با تصویب چین، فرانسه، آلمان، فدراسیون روسیه، پادشاهی متحده، ایالات متحده و اتحادیه اروپا همراه بوده مثل بقیه قطعنامه های دیگر «کاغذپاره» ای بیش نیست.
پیشنهاد می کنم که برای رسمیت دادن به این توافق، سران این کشورها در یکی از دفترخانه های «رسمی» تهران حاضر شوند و با همراه داشتن اصل شناسنامه، اصل کارت ملی، دو سری فتوکپی از تمام صفحات ( در صورت داشتن توضیحات لازم است که کپی تهیه شود)، دو قطعه عکس 3x4 اقدام به ثبت سند منگوله دار برجام نمایند. (4034836) (alef-4)
 
United States
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۱:۱۵:۰۱
دوستانی که میفرمایند سند قطعنامه سازمان ملل هست، پس چرا منتقدین برجم در آمریکا بارها و بارها گفتند که این عهد نامه نیست و فقط با نظر دولت به انجام رسیده، اگر انجور بود، می‌گفتند چون قطعنامه است دیگر آمریکا کاری نمیتواند بکند، کمی‌ اطلات حقوقی خود را بالا ببریم، قطعنامه جدید چیزی نیست جز ترکیبی‌ از ۵ قطعنامه گذشته، که بر تمام موارد قطعنامه‌های قبلی‌ تاکید می‌کند و حتی آن را چکش کاری می‌کند ولی‌ اینبار با تأیید خود ایران!!! از این بهتر برای آمریکا امکان نداشت! و اصلا چرا راه دور برویم، همین فرمایشات و وعده‌ها بود که وضع اقتصادی و دلار کشور را به امروز کشید. چطور آن وعده از تیم‌ اقتصادی و سیاست خارجی در مورد وضعیت اقتصادی که نتیجه نداد، همه انتقاد میکنند، ولی‌ دوباره با فقط احساس باز با وجود اینکه دیگر مشخص شده چه فاجعه بزرگی در برجام نه برای این دولت یا آن دولت، بلکه برای ۵۰ سال آینده کشور اتفاق افتاده ، همه دفاع میکنند. دوستان باور بفرمایید که با احساس و اینکه هر کس از آقای ظریف انتقاد دارد حتما طرفدار جلیلی است، به جای نخواهیم رسید. (4035031) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۶:۳۵:۱۸
شما نمی دانی شورای امنیت سازمان ملل قطع نامه جدید صادر کرده و قطع نامه های تحریمی را لغو کرده ؟! چطور چکش کاری کرده که لغو شده ؟! (4035611) (alef-3)
 
France
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۶:۳۹:۱۵
باز هم میگیم که "عهدنامه" نیست که نیاز به تصویب مجلس ایران داشته باشه ولی یک "سند حقوقیه" که توسط شورای امنیت تصویب شده و تصویب کردن یا نکردن مجلس ایران تاثیری در اون نداره. (4035622) (alef-3)
 
United States
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۴:۴۲:۵۱
واسه سند تو دفترخونه شاهد هم ميخوان! من هم پيشنهاد ميكنم نويسنده محترم بعنوان شاهد پاي سند رو امضا كنن. لطفا آدرس دفترخونه و زمان امضا رو اعلام كنيد. (4035429) (alef-4)
 
فرهاد
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۰۹:۳۳:۴۲
سلام من که نفهمیدم نویسنده در پی انتقاد از برجام بود یا فرصت بهره برداری از زمان ترامپ.به میخ زدی اما از نعل خبری نبود (4034851) (alef-4)
 
بیژن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۰۹:۵۰:۴۰
نویسنده مقاله چطوره شما را این بار به جای دکتر ظریف و همکارانش برای مذاکره بفرستند. بی انصافی خیلی بده حتی اگر فردی عادی در خصوص یک مسئول بنویسد. چطور شما می گویید برجام یک سند لفظی است در حالی که همین سند لفظی توانست کل تحریم های کمرشکن سازمان ملل را بلااثر کند. این حرف شما دقیقاً مساوی با کاغذ پاره خواندن تحریم ها توسط احمدی نژاد است (4034896) (alef-4)
 
United States
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۱:۲۶:۴۵
دوست عزیز، کمی‌ مطالعه خود را بالا ببرید، کلّ تحریمهای کمر شکن مربوط به سازمان ملل نبود، بلکه مربوط به همین تحریمهای ثانوی مجلس آمریکا بود که در برجام با زیرکی از تصویب آن شانه خالی‌ کردند و فقط در برخی‌ موارد مانند فروش نفت ( بدون قادر بودن ایران به استفاده از دلار آمریکا) و فقط با دستور اجرائی رئیس جمهور آمریکا که اوباما بود ، قابل فروش شد و هنوز هم ایران برای انتقال پول نفت فروش رفته خود به دلیل تحریمهای مجلس آمریکا مشکل دارد . البته این قوانین قبل از تحریمهای نفتی‌ هم بود، ولی‌ آمریکا بر اجرای آن تاکید نمیکرد، ولی‌ اتفاقی‌ که افتاده این است که بعد از برجام و نحوه برخورد دولتمردان و اشتیاق آنها به رفع همه تحریمها (در حالیکه هرگز برای رفع همه آن تحریمها مذاکره نمیکردند که اگر میکردند باید مجالس تصمیم گیری این کشورها و از جمله آمریکا را مجبور به تصویب برجم میکردند)،آنها ارزیابی کردند که تحریمها اهرم بسیار موثری برای فشار بر ایران است. و نتیجه اینکه ضمن بستن تمام راه‌ها که قبلان باز گذشته بودند، بانک اروپایی ، ژاپنی و فرانسوی را چنین نقره داغ کردند( فقط بانک اصلی‌ فغانسه را ۹ میلیارد دلار جریمه اکردند) که دیگر بعد از برجام هیچ بانکی‌ ، حتی در حد وام و فینانس یک هواپیما، حاضر با همکاری با ایران نیست که اگر بود، بعد از گذشت تقریبا یکسال از مذاکرات، حداقل دادن یک هوپیما نهایی‌ شده بود. (4035047) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۰۹:۵۶:۰۲
1- ویسنده فکر می کنه ترامپ تنهایی نظر می ده و عمل می کنه.
2- و اشتباه دومش اینه که ترامپ را یک تاجر منفعت گرا و منصف می بینه. (4034908) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۰:۱۴:۳۲
همه حرف شما درست اما بفرماييد نصب دوباره سانترفيوژهايي كه بدون تزريق گاز در حال چرخش بودند چرا بايد مدتها طول بكشد ؟

هدف از برجام لغو قطعنامه هاي سازمان ملل و شكست اجماع جهاني عليه ايران بود كه در همان روز اول حاصل شد ،‌
حال اينكه امريكا از موضع برتر سعي در حفظ فشار عليه تهران دارد ، بحث ديگري است ، اما اينبار امريكايي ها نمي توانند ايران را مقصر ماجرا معرفي كنند .

ضمنا" واقعا"‌دوست دارم بدانم امتيازات نقدي كه داده ايم چه بوده است (4034933) (alef-4)
 
United States
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۱:۳۹:۲۸
دوست عزیز، بزرگترین نگرانی آمریکا و حتی مخالفت و سختگیری فرانسه در مورد مساله هست یی ایران، نه فردو یا نطنز بلکه اراک بود. نیروگاه آب سنگین اراک تا ۹۰ درصد پیشرفت کرده بود، و اگر روشن میشد، هیچ قدرتی‌ حتی اسرائیل نمیتوانست دیگر به آن حمله کند، چون با حمله به اراک، کلّ منطقه حتی خود اسرائیل میتوانست آلوده شود. پس ایران با روشن شدن نیروگاه اراک، از خط قرمز آنها گذشته بود. ولی‌ ایران چه کرد، به راحتی بزرگترین نگرانی آنها یعنی‌ اراک را متاسفانه بتون کرد، و آقای صالحی، با افتخار، اعلام کرد که کار سیمان کاری اراک تمام شد!. گویی از فردا آن این انتظار را داشتند که دیگر آمریکا و اروپا و ژاپن، برای سرمایه گذاری در ایران هجوم بیاورند!.. ولی‌ چه شد، بزرگترین برگ برنه ایران را با تعجیل خود سیمان کردیم(از بین بردیم) و حالا اگر بخواهیم دوباره به ۹۰ درصد پیشرفت، و دوباره نگرانی آنها که بتوان آن نگرانی را تبدیل به امتیاز برای ایران کرد,برسیم، نیاز به ۸ تا ۱۰ سال کار بر روی یک نیروگاه کاملا جدید داریم، که عملا غیر ممکن است. این یعنی‌ امتیاز نقدی که دادیم، و در برابر به قول آقای سیف، تقریبا هیچ ، دریافت کردیم که نتیجه آن را امروز در خبرهای مربوط به برابری قدرت خرید ریال در برابر دلار در بازار تهران و اقتصاد ایران داریم میبینیم! (4035072) (alef-4)
 
س
United Kingdom
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۰:۳۸:۲۳
برام جالب بود که نویینده محترم اقای ظریفو مذاکره کننده ای ضعیف میدونن..میشه بپرسم طی چند سالی که اقای جلیلی که هیچ تحصیلاتی در حوزه سیاسته خارجه ندارن وقتی بار این مسئولیتو به عهده گرفت چه گلی به سر مردم و کشور زد؟؟؟
من به نوبه خودم از تلاشای اقای ظریف و همکارانشون واقعا ممنونم که آبروبه سیاسته خارجه ای که در دولت قبل کاملا از بین رفته بودو مجدد برگردوندن. (4034956) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۰:۴۳:۲۰
یعنی یکی از محاسن دنیای مجازی اینه که هر کسی می تونه مطلب بنویسه و مردم می تونن بفهمند که تفکرات و درک و فهم هر کی چیه و چقدره. دیگه بعیده روزی که تفکرات مثل تفکرات شما بین مردم خریدار داشته باشه. (4034962) (alef-4)
 
United States
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۴:۱۰:۰۶
ميشه بگيد چرا پشت سر اون آدم عوضي پرچم كشور من رو گذاشتين؟ اون آقا آمريكا رو نمايندگي ميكنه نه كشور من رو. لطفا عكس رو عوض كنيد! (4035346) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۱:۰۹:۳۷
آیا قطعنامه 2231 که در سازمان ملل به تصویب رسید برای تائید و امضای برجام نبود ؟ (4035022) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۱:۱۵:۰۵
خوب نویسنده توضیح می داد ما چه چیزی در برجام بصورت نقد به طرف مقابل دادیم؟ اینکه ایران نباید مواد و تجهیزات اتمی بیشتز از حدی که توان تولید بمب می کند داشته باشد در کنار این مطلب که ایران قصد تولید بمب اتمی ندارد نشان می دهد ما چیزی از دست ندادیم و به قول معروف روغن ریخته رو نذر امامزاده کردیم مگر آنکه بگوییم ما می خواهیم به بمب اتم دست پیدا کنیم و با این توافقنامه از آن محروم شده ایم. (4035032) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۱:۲۷:۱۵
اين اخرين جمله كه خواستار مذاكره براي كاهش تنش با امريكا و غرب به نفع منافع ملي ايران شدي خوب بود.

ترامپ هم اگه ميگه توافق بده اصلا كاري به مسايل قدرت و ژئوپولتيك نداره.
منظورش اينه كه چرا برا امريكا نون نداره.
از كيك اقتصادي ايران سهم ميخواد.
بايد ديد كه با توجه به بيكاري و مشكل اشتغال ايا جايي براي كار با دولت ترامپ به نفع منافع ملي داريم يا نه؟؟ اگر حتي ترامپ با اين حماقت ميتونه منافع ملي ما رو تامين كنه چرا كه نه ؟
كارشناسان بايد نظر بدن. (4035049) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۱:۴۹:۱۷
این مقاله حرفش اینه هر چی قبلا رشته ایم با اومدن ترامپ عملا پنبه میشه و باید بشینیم دوباره با اونها مذاکره کنیم،خب انتظار داره الان که هیچ برگ برنده ای نداریم و طرف حسابمون یک آدم تندرو و زبون نفهمه چه امتیازاتی ازش بگیریم!!!من فکر می‌کنم الان نه راه پس داریم ونه راه پیش ،کج دار و مریض باید با ترامپ سر کنیم و پیش بینی من اینه وضعیت بدتر از وضعیت فعلی میشه ولی شاید به شدت تحریم‌های سه چهار سال قبل نرسه (4035091) (alef-4)
 
مسعود
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۱:۵۹:۵۵
طوري نوشته انگار ايران فقط وفقط برنامه هسته اي را دارد وديگر مردم هيچ برنامه اي براي زندگي ندارند اين تعصب چقدر جلوي ديد ادم ها را محدود مي كند (4035120) (alef-4)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۲:۱۳:۳۴
تأييد سنا ؟مگر تأييد ميكرد
ضمنا اين آش شور راه حلي جز اين نداشت انگار نويسنده نميداند قبل إز برجام در چه موقعيتي بوديم ملت ايران ديگر طاقت جنگ ندارد (4035140) (alef-4)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۳:۳۷:۲۸
من نمیدونم ما که این کارشناسان زبده رو داشتیم چطور تو دولت قبل هفت تا تحریم فلج کننده سازمان ملل نصیبمون شد . ؟؟

مشکل افرادی مثل نویسنده محترم برجام یا تصادف قطار یا دلار نیست مشکلشون اینه که خودشون سرکار نیستن . دلشونم به حال مملکت و ملت نسوخته ؟

وحالا واقعیتی که همیشه مغفول میمونه .

واقعیت اینه که به برکت دسته گلهایی که همسلکان این آقا به آب داده بودند چنان کشور ما درگوشه رینگ قرار گرفته بود که در آمدن از اون کار حضرت فیل بود .
به همین خاطر مذاکرات ما با 6 کشور اصلا مذاکره دو طرف با قدرت مساوی نبود .

تیم مذاکره کننده خیلی هنر به خرج داد که توی اون وضعیتی که نه تنها نظام بلکه مملکت و تمامیت ارزی ما مورد تهدید قرار گرفته بود از حداقل توان چانه زنی حد اکثر استفاده رو کرد . (4035296) (alef-4)
 
ميرزا
United States
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۹:۴۴:۱۴
تماميت ارضي درسته نه ارزي! ارض به معناي زمين، ارز به معناي پول خارجي، و عرض به معناي پهنا مي باشد. (4035971) (alef-11)
 
United States
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۴:۱۴:۵۷
مقاله بسيار سطحي است. واضح است ايشان نه از دانش هسته اي اطلاعي دارند و نه از اصول ابتدايي سياست خارجي. (4035354) (alef-4)
 
United States
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۴:۱۹:۱۰
راهكارتون مذاكره است؟ اون كه انجام شد. لطفا راهكار منطقي تري ارائه كنيد. (4035362) (alef-4)
 
United States
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۴:۲۷:۱۵
آقاي نويسنده، قرار نيست هر سندي به امضاي شخص رييس جمهور هر كشوري برسه. نماينده اون كشور كفايت ميكنه. سياست بين الملل مثل كوچه بازار نيست كه بگن مرد خانواده (بابات) بياد فلان كار رو انجام بده. امضاي نماينده كشورها (در مورد برجام وزراي امور خارجه) كافي است. بعنوان مثال قطعنامه پايان جنگ ايران و عراق (مشهور به ٥٩٨) توسط هيچ رييس جمهوري امضا نشد، اما همچنان با گذشت نزديك به سي سال اجرا ميشه و كسي هم نميگه كو امضاي فلاني. حتي در اين مورد نه تنها ربيس دولت كه كل رژيم عراق جابجا شد! ولي قطعنامه پابرجاست. (4035388) (alef-4)
 
United States
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۲۳:۰۹:۴۴
دوست عزیز، واقعاً شما اعتقاد دارید قطعنامه ۵۹۸ اجرا می‌شه، اگر این اعتقاد و اطلاعات شما هست، ما حرفی‌ نداریم!! (4036222) (alef-11)
 
سعيدي
United States
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۴:۳۵:۳۳
بهتر است نويسنده محترم جهت آشنايي با ساز و كار، نحوه رسيدن به توافق، چگونگي اجراي توافقات و حقوق و مسئوليتهاي حاصل از امضاي قرادهاي بين الملل (دو و چند جانبه) كتابي در باب حقوق بين الملل مطالعه نمايند.
باسپاس امير سعيدي كارشناس ارشد علوم سياسي گرايش حقوق بين الملل (4035405) (alef-4)
 
United States
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۲۳:۱۹:۰۶
امير سعيدي عزیز ، ترامپ به کنار ، ولی‌ یعنی‌ تمام افراد جمهوریخواه که دهاه سال در امور سیاسی و پست‌های بالای بین المللی و سازمان ملل مانند جان بولتون که نماینده آمریکا در سازمان ملل بود و به هر حل ۴۰ سال است که در سازمان ملل و سیاست آن حضور داشتند و دارند و یا ۵۲ سناتور جمهوریخواه به اضافه ۲۲۰ نماینده جمهوری خواهد که دهاه سال در سیاست آمریکا و جهان هستند، مانند شما فکر نمیکنند و نمی‌دانند اگر این یک قرادهاي بين الملل چند جانبه است، نباید از ترامپ تقاضای لغو یا تغییر یک طرفه آن را داشته باشند؟!!... دوست عزیز که فوق لیسانس علوم سیاسی هستید و شاید احتمالا در اینجا (آمریکا از روی پرچم) هستید، دوباره از استاد اصلی‌ خارجی خود به پرسید، ضرر نمیکنید. مشکل ما در سیاست خارجی‌ کشور، همین ندانستن‌ها از افرادی است که دکترا و کارشناسی روابط بین‌الملل دارند!! (4036237) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۴:۴۳:۲۹
عید سال 1392 قیمت دلار 3200 تومان بود بعد از انتخابات ریاست جمهوری و برجام رسیده ایم به 3700 تومان این یک فاجعه است. منتها ما چشمانمان رو بستیم فقط کوکورانه افرادی رو تشویق می نمایبم که برجام را نهایی کردند. قبل از برجام شما با کارت اعتباری بین المللی از داخل ایران می توانستید خرید کنید (من بلیط ورودی باشگاه بارسا را برای بازدید خریدم 35 یورو) ولی بعد از برجام تمام خرید ها با کارت از ایران بسته شد این واقعیتی است که من خودم مشاهده کردم. (4035431) (alef-4)
 
فاميل دور
United States
۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۹:۳۳:۰۶
عيد سال ١٣٩٠ دلار زير ١٥٠٠ تومان بود اما زمستان همان سال شد ٣٢٠٠ تومان! حالا كدوم يكي فاجعه است؟ ٣٢٠٠ بشه ٣٧٠٠ يا ١٥٠٠ بشه ٣٢٠٠؟ من ديگه حرفي ندارم! (4035959) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.