نظر منتشر شده
۶۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 181891
اقتصاد نفتی و اثرات آن
مستی نفت، توهم بی‌نیازی و تولید ملی
دکترسید احسان خاندوزی*، 28 اسفند91
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۸ اسفند ۱۳۹۱ ساعت ۱۷:۱۲
بیماری هلندی اتفاقی نیست که هر روز بیفتد، زلزله‌ای است که هر چند سال رخ می‌دهد، اما ویرانی‌هایش تا سال‌ها گریبان‌گیر ماست. در سال تولید ملی، گرچه شاهد جهش درآمدهای نفت و گاز نبودیم، اما همچنان بخش وسیعی از مشکلاتی که با آن مواجهیم، پیامد زلزله‌ی بیماری هلندی در سال‌های ۱۳۸۵ و ۱۳۸۶ است.

۱. تولید ملی در ایران چند گونه دشمن و مانع دارد. برخی از آن‌ها نیازمند اصلاح قانون است، بعضی محتاج تغییر رویه‌های اداری است، برخی را با سیاست‌های جدید درمان می‌کنند و بعضی دیگر با فرهنگ‌سازی علاج می‌شوند. از تمام این دشمنان سخت‌جان‌تر آن‌هایی هستند که تمام ساختار اقتصاد و مناسبات دولت با جامعه را به زیان تولید و نوآوری، دگرگون می‌سازند و انگیزه‌های مولد را سرکوب می‌کنند. شناخت چنین بیماری‌های مهلک، اما به ظاهر شیرین، از سوی یک جامعه‌ی کوته‌نگر و نابالغ ممکن نیست و مداوای آن نیز تنها با تغییر دولت و قانون میسر نخواهد بود. جهش درآمدهای نفتی در اقتصاد ایران، از این دست بلیه‌هاست و چنین تأثیرات مانایی به زیان تولید داخلی دارد.

۲. تلقی کلاسیک از بیماری هلندی آن است که در اثر جهش درآمدهای صادرات منابع طبیعی:

· اولاً شکافی بین بازده آن بخش و دیگر بخش‌های اقتصادی پدید می‌آید کهآآ عوامل تولید را به آن سو سرازیر می‌کند و موجب تضعیف نسبی بخش کشاورزی و صنعت می‌شود.

· ثانیاً جهش درآمدهای صادراتی موجب جهش تقاضای داخلی می‌شود که در پی آن، افزایش واردات کالاهای قابل‌ مبادله و رشد قیمت کالاهای غیرقابل مبادله را به دنبال دارد که باز سرمایه‌ها را به سمت بخش غیرقابل مبادله، مانند زمین و مسکن سوق می‌دهد.

· ثالثاً به دلیل تمرکز رانت درآمدهای نفتی در دستان محدود، یک ساخت مشوق رانت‌جویی پدید می‌آورد (مگسان‌اند گرد شیرینی) که به دنبال خود تأثیرات سیاسی روشنی دارد.

· رابعاً جهش عرضه‌ی ارز به تقویت کاذب پول ملی و در نتیجه، ارزان شدن واردات و تضعیف تولید داخلی دامن می‌زند.

· خامساً لزوم تبدیل حجم هنگفت ارز به پول داخلی برای مصارف دولت، به افزایش دارایی ارزی بانک مرکزی و رشد پایه‌ی پولی می‌انجامد که نتیجه‌ای جز تورم ندارد.

به بیان دیگر، در بیماری هلندی، تمام راه‌ها به سمت تضعیف تولید ملی و تداوم تورم ختم می‌شود. برخی صاحب‌نظران خارجی از القابی مانند «کشاورزی‌زدایی» یا «صنعت‌زدایی» برای بیان آثار بیماری هلندی استفاده می‌کنند.

اگر عوامل جمعیت، صنعت و کشاورزی برای اقتصاد ایران یک برگ برنده هستند، تنها راه در امان بودن از این بیماری، کاهش سهم نفت از درآمدهای ارزی و کاهش سهم آن در منابع دولت (پایبندی به عدم ورود منابع صندوق توسعه‌ی ملی به بودجه و در مقابل حمایت از تولید داخل و در نهایت، رشد درآمد مالیاتی) است.

۳. از همه‌ی این پیامدها ناگوارتر، آن سرمستی ناشی از فزونی درآمدهای بی‌زحمت است که تعقل دولت‌ها را مختل می‌سازد؛ به نحوی که خود را از مصلحت واقعی تولیدکنندگان و موعظه‌های کارشناسان بی‌نیاز می‌بینند. پدیده‌ی «توهم بی‌نیازی» دولت‌های نفتی دو جهت دارد:

* نخست بی‌نیازی از رونق کسب‌وکار داخلی، زیرا بدون افزایش تولید و مالیات، امکان بیشتر خرج کردن را به دولت می‌دهد.

* دوم بی‌نیازی از دقت‌های کارشناسانه، زیرا درآمد هنگفت نفت سرپوشی بر ناکارآمدی‌ها خواهد بود. شما اگر تنها به قدر یک بار آسفالت بزرگراه بودجه داشته باشید، حتماً دقت کارشناسانه‌ی بیشتری دارید تا زمانی که می‌توانید در صورت خراب‌ شدن آسفالت، ده بار دیگر آن را بازسازی کنید. بدین ترتیب، ساختاری بنا می‌شود که با مراعات صرفه‌وصلاح بیگانه است؛ هرچند در ظاهر توصیه به رعایت بیت‌المال نماید! توهم بی‌نیازی، سر از طغیان درخواهد آورد (سوره‌ی علق، آیات ۶ و ۷).

۴. بیماری هلندی اتفاقی نیست که هر روز بیفتد، زلزله‌ای است که هر چند سال رخ می‌دهد، اما ویرانی‌هایش تا سال‌ها گریبان‌گیر ماست. برخی بیماری هلندی را با وابستگی به نفت یکسان می‌پندارند، در حالی که شرط وقوع بیماری هلندی، جهش یک‌باره‌ی درآمدهای نفت و گاز است و جهش هر سال رخ نمی‌دهد. در تاریخ نفت، نزدیک‌ترین جهش‌ها حداقل شش سال با هم فاصله داشته‌اند (شوک ۱۹۷۳ و ۱۹۷۹) و طی سال‌های پس از انقلاب اسلامی، ما تنها شاهد دو جهش شدید قیمت نفت بوده‌ایم (۱۳۵۹ و ۱۳۸۵). این جهش درآمدهاست که برای دولت‌ها همانند یک مسکر عمل می‌کند و تقاضای داخلی را نیز ناگهان بالا می‌برد و عرضه‌ی ارز را دچار شوک می‌کند و آن نتایج را به دنبال دارد. بنابراین اگر هر سال درآمد صادرات نفت و گاز یکی دو درصد افزایش یابد، تأثیرش بر ساختار اقتصاد دقیقاً مشابه جهش یک‌باره‌ی درآمد نفت نیست.

۵. از سوی دیگر، پیامدهای بیماری هلندی برای تمام اقتصادهای نفتی یکسان نیست. اگر می‌بینیم که در عربستان و کویت و قطر و امارات کمتر سخنی از بیماری هلندی به گوش می‌رسد، ناشی از آن است که در آنجا مشکلی به نام بیکاری وجود ندارد تا تضعیف تولید داخلی نگران‌کننده باشد و از اساس، کشاورزی و صنعت قابل توجهی وجود نداشته است که نفت آن‌ها را تخریب کند. در یک جمعیت کوچک، همگان برای ساکت شدن و راضی ماندن، بهره‌ای از آن رانت هنگفت دارند. نه تنها آن‌ها در داخل کشورشان خشنودند، بلکه شرکت‌های چندملیتی (که تولیدکننده‌ی اصلی در داخل آن کشورند) و بانک‌های خارجی (که حساب نفت امیرنشینان را نگهداری می‌کنند) همگی از شوک‌های مثبت نفتی خشنودند.

برای اقتصاد ایران لازم نیست تنها منتظر شوک قیمت جهانی نفت باشیم، فردای برداشتن تحریم صادرات نفت و گاز، شوک مثبت درآمدهای نفتی برای ایران حاصل خواهد شد، بدون آنکه قیمت جهانی نفت تغییری کرده باشد. باید برای آن روز به فکر سازوکارهایی باشیم که سکر نفتی بر تعقل دولت و مجلس ما چیره نشود.

۶. در این میان، بیش از همه، اقتصادهایی از بیماری هلندی در رنج و عذاب‌اند که اولاً جمعیت قابل توجهی دارند؛ ثانیاً غیر از نفت، صاحب چیز دیگری از خود هستند، یعنی کشاورزی و صنعت؛ و ثالثاً سهم عمده‌ی درآمدهای ارزی آن‌ها و منابع دولت آن‌ها وابسته به نفت است. در نتیجه اگر عامل اول و دوم (جمعیت، صنعت و کشاورزی) برای اقتصاد ایران یک برگ برنده است، تنها راه در امان بودن از این بیماری، کاهش سهم نفت از درآمدهای ارزی (رشد صادرات غیروابسته به نفت) و کاهش سهم آن در منابع دولت (پایبندی به عدم ورود منابع صندوق توسعه‌ی ملی به بودجه و در مقابل حمایت از تولید داخل و در نهایت، رشد درآمد مالیاتی) است.

۷. در سال تولید ملی، گرچه شاهد جهش درآمدهای نفت و گاز نبودیم، بلکه به عکس، تشدید تحریم‌ها به کاهش این درآمدها منجر شده است، اما همچنان بخش وسیعی از مشکلاتی که با آن مواجهیم، پیامد زلزله‌ی بیماری هلندی در سال‌های ۱۳۸۵ و ۱۳۸۶ است. اگر عاقل از یک سوراخ دو بار گزیده نمی‌شود، این بار باید چنان کمربندهای قانونی و نهادی و سیاسی را ببندیم که در صورت مواجهه با شوک نفتی آتی، دیگر بار تولید ملی و رفاه مردم را به مسلخ نبریم. کسی از زمان شوک نفتی آینده باخبر نیست، اما برای اقتصاد ایران لازم نیست تنها منتظر شوک قیمت جهانی نفت باشیم، فردای برداشتن تحریم صادرات نفت و گاز، شوک مثبت درآمدهای نفتی برای ایران حاصل خواهد شد، بدون آنکه قیمت جهانی نفت تغییری کرده باشد. باید برای آن روز به فکر سازوکارهایی باشیم که سکر نفتی بر تعقل دولت و مجلس ما چیره نشود.
* دکتر سید احسان خاندوزی، پژوهشگر اقتصادی
بازنشر از برهان
 
۱۳۹۱-۱۲-۲۸ ۱۷:۲۷:۲۲
اصطلاحی در این مورد وجود دارد به نام " نفرین منابع". به این معنا که کشورهایی که به لحاظ منبع، غنی باشند به واسطه این غنا دچار ضعف و انحطاط در آن حوزه خواهند شد.

متاسفانه این مشکل در کشور ما تنها مربوط به بخش اقتصاد نیست. ما دارای منابع عظیم دیگری نیز در جنبه های مختلف هستیم که به واسطه آن ها دچار نفرین منابع شده ایم. از جمله آن ها به فرهنگ و تمدن و اخلاق می توان اشاره کرد که نفرین آن ها دامن گیر کشور شده است (1198830) (alef-7)
 
Hungary
۱۳۹۱-۱۲-۲۹ ۰۱:۲۷:۱۴
یکی به من توضیح بده چطور کشور فقیر و در انزمان عقب افتاده نروژ با پیدا کردن منابع الومینیوم و نفت به بهترین کشور دنیا تبدیل شده ( دیگه عربستان را مثال نمیزنم چون ممکن است قابل بحث حاشیه ای باشد) اما نفت و منابع طبیعی دیگر برای ایران نفرین حساب میشود چرا یکبار به بی عرضگی خودمان در مدیریت اشاره نمیشود مثالهای از این قبیل از کشورهای دیگر زیاد است (1199450) (alef-6)
 
۱۳۹۱-۱۲-۲۹ ۲۱:۵۳:۳۷
با برداشته شدن تحریم ها قیمت ارزها باید بشدت کاهش یابد اما باید جلوی کالاهای خارجی مشابه ساخت داخل و کالاهای قاچاق گرفته شود و اینگونه عصر طلایی تولید در کشور شروع می شود چرا که تورم بشدت کاهش می یابد قدرت خرید مردم افزایش می یابد و قیمت تمام شده تولید کاهش می بابد و فروش محصولات کارخانه های داخلی بشدت افزایش یافته و می توان کارخانه های بسیاری راه اندازی کرد و کار پایدار و واقعی برای جوانان به تعداد بسیار بالا ایجاد کرد ایجاد کرد (1200167) (alef-10)
 
رضا
۱۳۹۱-۱۲-۲۸ ۱۷:۳۹:۰۶
مقالتون یکی از چندمصد مقالات تکراریست که سالهاست درکشورچاپ میشه وبه اجرای طرح هدفمندی یارانه ها ختم شد واین بلا سر ملت لومد.یک سوال دارم مگر همه این اصول که میگید در قبرس ویونان وکشورهایی که دقیقا برمبنای اقتصادی که شما برای ما شرح دادی اجرا نشد؟پس چرا کارشون به مالیات بستن برپول مردم در بانکها کشیده؟تا کی با این حرفها میخواهیم از مشکل اصلی اقتصاد ایران فرارکنیم که نه نفت است (بلکه نعمت است)ونه بیماری هلندی که واقعا دیگه منسوخ شدست بلکه فساد فراگیر وگستردست که چون موریانه داارد کشور رو میخورد. (1198856) (alef-7)
 
مهرداد
Russian Federation
۱۳۹۱-۱۲-۲۸ ۲۲:۲۱:۳۵
بیماری هلندی که پس از تجربه تلخ هلند (و البته انگلستان) پس از کشف شدن نفت و گاز در دریای شمال در دهه 1970 به این اسم نامیده شد،بحثی است که در کشورما و خصوصا میان اقتصاددانان بسیار رایج است. در حالی که نظریه و مدل بیماری هلندی، نظریه و مدلی است که مربوط به 30 و اندی سال پیش است که بسیاری از اقتصاددانانی که روی منابع طبیعی کار کرده اند، امروزه آن را به هیچ وجه پاسخگو نمی دانند.مشکلات اقتصادی به وجود آمده درکشورما به هیچ وجه ربطی به بیماری هلندی ندارد وریشه درخوب استفاده نکردن از حساب ذخیره ارزی،اجرای بیرحمانه ترین طرح صندوق بین المللی پول یعنی هدفمندی یارانه هاوپرداخت یارانه نقدی به مردم از سهم تولید وبودجه های عمرانی وتحریم های نفتی وبانکی شدید کشوربود.من خواهش میکنم با تحلیلهای به غایت ساده انگارانه وسطحی مشکلات جدید برای کشور درست نکنیم. (1199271) (alef-6)
 
abbas
۱۳۹۱-۱۲-۲۸ ۲۳:۳۱:۲۶
تعجبم از اینهمه رای مثبتی که داده شده
آقا رضا در کشورهای یونان و قبرس وضعیت فرق میکند آنها نه بر اساس منابع طبیعی بلکه بعلت بدهی زیاد به دیگر کشورها به این وضع افتادند. وقتی که واحد پول بسیاری از کشورهای اروپایی یورو شد این کشورهای فقیر اروپایی توانستند با استفاده از "آسانی گرفتن وام" خود را بشدت وام دار کنند و با استفاده از این وامها زندگی بهتری داشته باشند غافل از اینکه بلاخره یک روز این وامها باید بازپرداخت گردد. شخصا فکر میکنم کشورهایی همچون آلمان این مسئله را بخوبی میدانستند و با بدجنسی این کشورها را وابسته به صنایع کشور خود کردند . این وام ها کمک کرد که آلمان تولیدات با کیفیت خود را به این کشورها صادر کند. (1199331) (alef-6)
 
۱۳۹۱-۱۲-۲۹ ۰۰:۵۷:۰۸
قبول، اما ریشه‏ی فساد هم تنها مشکلات فرهنگی نیست؛ بخشی از ریشه‎ی فساد همان نفت است.
مثلا: خودروساز ما بی‏کیفیت می‏ساخت و می‎سازد. یکی از نشانه‎های بی‎کیفیتی، مصرف بالای سوخت است که بلای جان مردم تهران است. حالا اگر بنزین مفت نبود؛ اولش به همه‏ی ما فشار می‏آمد؛ اما بعد این خوددروسازِ رانت‎خوار یا ورشکسته می‏شد و یا یاد‏ می‏گرفت دُرست با مصرف کمِ بنزین بسازد. این یاد گرفتن هم تنها با ناز و نوازش بدست نمی‏آید؛ زور هم لازم است؛ زورِ طبیعی هم بهای بالای سوخت و نخریدنِ خریدار است.
ما عادت کرده‎ایم به تولید بها ندهیم چون می‎توانیم همان کالا را بهتر از غرب یا شرق (با پول نفت) وارد کنیم. این عادتِ ما، جوان بااستعداد ایرانی را فراری می‏دهد (وقتی خلاقیت و استعدادش - در تولید - به هیچ دردِ اقتصاد ما نمی‏خورد برای چه بماند). این عادتِ زشتِ ما، تولید کننده را ورشکسته می‏کند؛ و سرمایه‏دار را هم فراری می‏دهد (برای اینکه دولت با پولِ مفت نفت هرکاری دلش بخواهد می‏تواند بکند و در یک شب هر صنعتی را به خاک سیاه بنشاند) ... این است که شما را به خدا از این نفت خواری دفاع نکنید.
فقط ایکاش در سالهای 84 - 86 بجای نارنگی و موزی که با پول نفت وارد کردیم و خوردیم، ماشین ‏آلات کشاورزی وارد می‏کردیم که امروز با قطع پول نفت به این دردی که شما هم از آن می‏نالید مبتلا نباشیم؛ ایکاش. (1199428) (alef-6)
 
محمدی
United States
۱۳۹۱-۱۲-۲۹ ۱۰:۳۳:۳۵
دوست عزیز مشکل شما وبعضیها که بنزین 700تومانی که تا دوسال پیش 100تومان بوده مفت میدانند وبه احتمال زیاد 2000هزارتومان هم شود مفت میدانند دوچیز است1:جیب پر پول2:اطلاعات پایین.شما اصلا میدونی متوسط مصرف بنزین مردم ایرام در حال حاضر4.3 لیتر است که دم از مصرف بالای سوخت بعلت بنزین مفت میزنی؟بنزین مفت نیست جیب شما پرپول است.:طی سه ماهه پایان سال 89 تا پایان آبانماه سال 91 متوسط مصرف روزانه سوخت توسط خودروهای کشور در حدود 4.3 لیتر ثابت مانده است البته ثبات تقریبی بوده و از 4.25 در سه ماهه پایانی سال 89 به 4.31 در هشت ماهه نخست سال جاری رشد پیدا کرده است. این مسئله گویای دو موضوع است اول آنکه بهینه سازی مصرف بنزین در کشور به نقطه اوج خود رسیده و در صورتی که تلاش سود این حجم بیش از این کاهش پیدا کند به معنی کاهش کارایی و فشار بر سطح رفاه دارندگان خودرو است.
(1199600) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۲:۴۶:۴۰
صبر کنید؛ مصرف بنزین باز هم قابل کاهش است. نه با فشار بر رفاه مردم؛ که با صرف هزینه‏ی تحقیق و توسعه برای بهنیه‎سازی کارکرد موتورهای تولید داخل. با صرف هزینه برروی پاشنده‎های سوخت (injectors) یا روی میزان سوختی که در سیلندرها می‎سوزد (بهینه سازی اکسیداسیون). این را با اطلاع می‎گویم که گروهی از جوانان همین سرزمین بر روی این مسئله کار علمی کردند و به نتیجه هم رساندند؛ بعد آزمایش کردند و کاهش سوخت اتومبیل‎های داخلی را هم دیدند. اما دست آخر یکی از مسئولین مرکز پالایش و پخشِ ... پایش را توی یک کفش کرد که "غیر ممکن است بتوان سوخت مصرفی را با تغییر ترکیبش بیش از این کاهش داد!!!!".
حالا تقریبا اون کار پژوهشی به ورشکستگی رسیده‎است. چرایش برای اینکه لابد اون مسئول محترم ... است؛ اما چه چیز ایشان را ... کرده است؟ شاید همان دلارهای مفت نفتی.
(راستی دوست عزیز، بنده همان کسی هستم که از خوردن موز و نارنگی پشیمان بود:)؛ و با احترام عمیق فعلا داشتن خودرو هم محروم هستم:) ) (1202044) (alef-10)
 
معجونی
Sweden
۱۳۹۱-۱۲-۲۹ ۱۴:۴۶:۳۴
دوست عزیز اولا واردات هم برای هر کشوری لازمه حتی موز مثل هرجای دیگر دنیا که علاوه بر میوه های خودشان پر از میوه های وارداتی است پس مواظب باشید از شدت احساسات زیاد دچار تفریط نشید آن چیز که بد واردات بی رویه است.ثانیا قیمت بنزین درکشور با توجه به درآمدسرانه مردم وکیفیت زیادسوخت خودروهای ساخت داخل که نتیجه همان تفریط درحمایت از تولید است میباشدبه هیچ عنوان مفت نیست که هیچ، بلکه کمی هم بالاست ومصرف سوخت مردم بعلت قیمت سوخت درحال حاضر کاملا نرمال وبه اندازه است.میتوانید به آمارمراجعه کنید بدون اینکه به های وهوی ها توجه کنید.ثالثاکسی با استفاده بد ومصرفی صرف از نفت موافق نیست بلکه مردم میگویندچون کشور ما ازنعمت نفت وگاز برخورداراست وسومین منبع نفت جهان ودومین منبع گاز جهان هستیم بجای شعاراقتصادبدون نفت مسولان لطف کنند با یک برنامه ریزی درست از این منابع خدادی درجهت رفاه مردم وتوسعه زیرساختهاوتقویت پول ملی وقدرت خرید مردم استفاده کنند.سالهاست دراین کشور به نام حمایت از تولیدواینکه پول نفت چیز بدیست در حال نظریه پردازی به ضرر رفاه مردم وکاهش ارزش پول ملی وگسترش رانتخواری به نفع خود ونزدیکانشان هستند وتنهاکسی که از پول این منابع سرش بی کلاه مانده مردم بوده اندوگرنه همه اینهاکه شماوبنده گفتیم مردم بهتر از من وشما میدانند.خلاصه معنی وکلام مردم چه در رای به این کامنتها وچه درنظرات دیگر این است: ازطلا بودن پشیمان گشته ایم مرحمت فرموده مارا مس کنید (1199831) (alef-10)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۲-۲۸ ۱۷:۴۱:۱۲
مرد فقیرى بود که همسرش کره میساخت و او آنرا به یکى از بقالى های شهر مى فروخت. آن زن کره ها را به صورت دایره های یک کیلویى مى ساخت. مرد آنرا به یکى از بقالى های شهر مى فروخت و در مقابل مایحتاج خانه را مى خرید. روزى مرد بقال به اندازه کره ها شک کرد و تصمیم گرفت آنها را وزن کند. هنگامى که آنها را وزن کرد، اندازه هر کره ۹۰۰ گرم بود. او از مرد فقیر عصبانى شد و روز بعد به مرد فقیر گفت: دیگر از تو کره نمى خرم، تو کره را به عنوان یک کیلو به من مى فروختى در حالى که وزن آن ۹۰۰ گرم است. مرد فقیر ناراحت شد و سرش را پایین انداخت و گفت: ما که ترازویی نداریم. ما یک کیلو شکر از شما خریدیم و آن یک کیلو شکر را به عنوان وزنه قرار میدادیم. یقین داشته باش که: به اندازه خودت برای تو اندازه مى گیریم! (1198858) (alef-7)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۲-۲۸ ۱۷:۴۳:۰۰
تو پر از ارزو /من پر از سکوت /گفته ایم . . همه چیز را ..!!!! (1198864) (alef-7)
 
هموطن
۱۳۹۱-۱۲-۲۸ ۱۷:۵۹:۲۴
علی رغم اینکه بنده تخصصی در اقتصاد ندارم ولیکن سخنران کنفرانسی بودم در رابطه با عوامل رشد اقتصادی ..و تولید ملی .
زمانیکه به داستان بعد از جنگ جهانی دوم و تلاش بانوان دانمارکی که با دستان خالی زمین را شخم زده و سیب زمینی می کاشتند ؛ رسیدم اشگ در چشمان تمام بانوان حلقه زده و برای چند دقیقه بدون انقطاع کف میزدند .
این برای بنده که یک خارجی محسوب میشوم غرور انگیز بود . در ادامه گفتم : کشور امروز مدیون همت شما بانوانی هست که اراده ساخت و آبادانی سرزمینتان را بخرج دادید و تا سن 65 سالگی کار کردید و حتی بعد از باز نشستگی هم نیمه وقت کار کردید .
به این همت شما اضافه کنید تلاش برای برقراری بیشتر دموکراسی و تربیت سیاستمدان جوان و روشنفکر و ..... میشود همانی که امروز می بینیم دانمارک جزء 5 کشور مرفه جهان هست و بیش از 95 درصد از شهروندان خود را خوشبخت احساس می کنند که در این کشور زندگی میکنند .
حال اگر دانمارک روزانه ده هزار بشکه نفت هم داشت ؛ بنزین بجای لیتری13 کرون ؛ مجانی توزیع میشد .
فراموش نکنیم که دانمارک غیر از کشاورزی و دامداری صنعت قابل توجهی ندارد ولی مسئولین دلسوز و سالم دارد که نه حساب بانکی خارج دارند و نه رانت خوار هستند و نه رشوه می گیرند و نه اقوام و نزدیکان را به کارهای پر مسئولیت می گمارند ..... ولی تا جائیکه می توانند تولید می کنند که محصولات این کشور نه تنها در اروپا بلکه در آسیا و حتی آمریکا خریدار دارد .
ما چه تولید می کنیم ؟ نفت و گاز ؛ خدا برکت بدهد دلار آمریکائی را !! (1198902) (alef-6)
 
Denmark
۱۳۹۱-۱۲-۲۹ ۱۲:۵۵:۴۱
دوست عزیز
اتفاقا دانمارک از نظر صنعت هم خیلی پیشرفته است و در تعدادی از صنایع شرکت های بسیار مشهوری دارد. البته تمامی این پیشرفت با جمعیت حدود 5 میلیونی بدست آمده! (1199711) (alef-10)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۲-۳۰ ۱۱:۱۶:۳۱
شما زیاد نگران نباش. در این 8 سال ثابت شد که تنها چیزی که به تخصص نیاز ندارد اقتصاد است. (1200466) (alef-10)
 
علیرضا
۱۳۹۱-۱۲-۲۸ ۱۸:۰۰:۳۴
ایشان مثل اینکه بدجوری شیفته مکتب اتریش وشیکاگو هستند.متاسفانه اقتصاددانان ما یا دربست دراختیار تفکر شیکاگو واتریش هستند ویا دربست دراختیار تفکرات اقتصادی نهادگرابا ملزومات خودش.اقتصاددانی که با توجه به شرایط واقعی وملموس کشور تفکرات اقتصادی خودش را کامل وممزوج کند مانند آقای دکتر سبحانی واقعا درکشور ما کم است. (1198907) (alef-7)
 
۱۳۹۱-۱۲-۲۸ ۱۸:۰۹:۴۴
آقای دکتر درمان مصیبت اقتصادی امروز کشور را بفرمایید که چیست این که بیماری هلندی نیست هست ؟ (1198927) (alef-7)
 
abbas
۱۳۹۱-۱۲-۲۸ ۲۳:۳۹:۰۲
اگر من بخواهم جواب بدهم میگویم تمام همت مان برای تولید باشد تولید ، تولید و تولید . هرچه سرراهش باشد باید برداریم از قانون گرفته تا آدمهای کم بهره
وقتی تولید کننده قویی باشیم (مازاد تولید داشته باشیم) اقتصاد ما را وادار به این میکند که
ثروتمند باشیم
تورم را کاهش دهیم
رفاه عمومی را در دسترس همه قرار دهیم
و مالیات ها را افزایش دهیم
خودبخود این اتفاقها می افتد (1199334) (alef-6)
 
گیتی
۱۳۹۱-۱۲-۲۹ ۱۳:۵۸:۲۲
باوضع نا به سامان اقتصاد ونوسان سلیقه ای ارز هیچ سرمایه داری چه کوچک چه بزرگ جرات نمی کند خودش را گرفتار تولید کند .از طرفی نگاهی به واردات مااز کشور چین بکنید که عملاباعث شد صنعت کفش زمینگیر بشود یا قالی بافی ما به فلاکت بیفتد وکارخانه های نساجی وتولید لباس نابود بشوند حکایت زیاد است برادر .مردم همت دارند اما حامی ندارند. (1199778) (alef-10)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۲-۳۰ ۱۱:۱۸:۰۰
دیگه درمان فایده ندارد. باید به فکر کفن و دفن بود. (1200468) (alef-10)
 
دلی خون
United States
۱۳۹۱-۱۲-۲۸ ۱۸:۱۴:۱۳
فروش نفت خام مرد ورشکسته ای را میماند که هر ماه جهت گذران زندگی یکی از لوازم خانه را به حراج میزند پول نفت خوردن برای مسولین بی ملاحظه تاراج منابعی است که هرگز جبران نمی شود... (1198932) (alef-7)
 
زجاجی
Germany
۱۳۹۱-۱۲-۲۸ ۱۸:۱۹:۴۳
نویسنده برای اینکه به محض اینکه بعد از نوشتن دلایلشان در اخ وقبیح بودن درآمدهای نفتی وگازی برای کشور،کسی کشورهای عربی را برای رد ادعاهای ایشان مثال نیاورد خود بازیرکی قبل ازهمه با اشاره به این موضوع که{اگر می‌بینیم که در عربستان و کویت و قطر و امارات کمتر سخنی از بیماری هلندی به گوش می‌رسد، ناشی از آن است که در آنجا مشکلی به نام بیکاری وجود ندارد تا تضعیف تولید داخلی نگران‌کننده باشد و از اساس، کشاورزی و صنعت قابل توجهی وجود نداشته است که نفت آن‌ها را تخریب کند. در یک جمعیت کوچک، همگان برای ساکت شدن و راضی ماندن، بهره‌ای از آن رانت هنگفت دارند.}حال برای مثال واینکه معلوم شودمقاله ایشان اطلاعات غلط به خواننده میدهد فقط به یک قسمت از روزنامه هموطن سلام چاپ تهران درباره امارات اشاره میکنم.{درآمد حاصل از صادرات نفت 45 درصد از درآمد صادراتی این امارات را تشکیل می داد.
امارات به منظور کاهش وابستگی اقتصاد به منابع طبیعی به توسعه ساخت و ساز، زیرساخت های تولید و بخش های خدماتی روی آورده است. هم اکنون ارزش پروژه های عمرانی در دست اجرا دراین کشور عربی حدود 350 میلیارددلار است وانتظار می رود تا چند سال آینده بیشتر شود.
درسال 2007 میلادی درآمد صادراتی امارات 162 میلیارد دلار و هزینه وارداتی آن 94 میلیارد دلار برآورد می شود. 45 درصد از درآمد صادراتی امارات به نفت خام و مابقی به گاز طبیعی، ماهی های خشک شده، خرما و صادرات مجدداختصاص دارد.}
تاکارشناسان ما برای اثبات ادعاهای خود حاضرند آسمان وریسمان به هم ببافند وضع از این بهترنمیشود. (1198939) (alef-6)
 
شکوهی
United States
۱۳۹۱-۱۲-۲۸ ۱۸:۳۵:۲۸
ماایرانیها متخصص استفاده بد از نعمات خداوند هستیم.اعتقاد به اینکه استفاده حداقلی از نعمت نفت وگاز کلید پیشرفت کشوره در اعماق ذهن بسیاری از اقتصاددانان وسیاستمداران ما نفوذ کرده وهمواره باعث شده رفاه مردم کشورهای عربی که با استفاده درست ومناسب وسرمایه گزاریهای کلان درصنعت نفت وگازشان کسب کرده اند با دیده تحقیر وخدای ناکرده حسادت نگاه کنیم وبا انگهای مختلف سعی در ناپایدار جلوه دادن این رفاه مثلا درصدوپنجاه سال آینده داشته باشیم.حال آنکه باید پرسید اگرآنها بااستفاده از نعمت نفت وگاز قراراست درصدوپنجاه سال آینده به مشکل بربخورن پس مشکل چیست که کشورما بعنوان دومین منبع گازی جهان وسومین منبع نفت جهان از همین حالا به مشکلات عدیده مبتلا شده؟پس مشکل از نفت وگاز نیست از جای دیگرست آدرس غلط ندهید.در ضمن درآخرتوجه شمارابه یک خبر فقط جهت اطلاع جلب میکنم= (معتبرترین نشریه علمی جهان با تحلیل آمار مقالات 39 کشور برتر جهان در زمینه تولید علم، عربستان سعودی را دارای بالاترین رشد در مقالات تولیدی و ژاپن را دارای افت شدید در تولید علم معرفی کرد.) (1198952) (alef-6)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۲-۳۰ ۱۱:۱۹:۱۵
ما ایرانیها تنها متخصص یک چیز هستیم اون هم غرور و حرف تو خالی زدن است که منشا همه بلاهای دیگر است (1200471) (alef-10)
 
۱۳۹۱-۱۲-۲۸ ۱۸:۴۵:۳۰
دلت خوشه ها ! اینها تحریم ها رو بر نمی دارن خیالت راحت باشه! (1198961) (alef-7)
 
۱۳۹۱-۱۲-۲۹ ۰۰:۵۸:۱۹
بهتر، کمی از این اقتصاد رانت‏خوار دور می‏شویم؛ البته فقط یک کمی نه بیشتر (1199430) (alef-6)
 
۱۳۹۱-۱۲-۲۹ ۰۹:۱۱:۳۹
تحریم های کشور عراق که در شورای امنیت وضع شده بودند بعد از 8 سال اشغال این کشور لغو شدند. واقعا حتی سیاسیون کشور هم نمی دانند که شورای امنیت چگونه معرکه ای است و هنوز کسانی را محکوم می کنند که هدفشات از دیپلماسی در پرونده هسته ای عدم ارجاع پرونده به شورای امنیت بود. (1199558) (alef-6)
 
على
۱۳۹۱-۱۲-۲۸ ۱۹:۴۶:۰۵
دوستان عزيز سايت وزين الف
با سلام وتبريك سال نو
رشد جامعه با افزايش دانسته هاى افراد ان جامعه ممكن است
مقاله فوق بسيارمفيدفايده بود. نفت درواقع بلاى جامعه نيست و بلكه به مانند چاقويي است دولبه
بسته به اين است كه دست چه كسى است (1199046) (alef-7)
 
لاهیجی
United States
۱۳۹۱-۱۲-۲۸ ۱۹:۵۱:۲۸
مقاله ای سطحی بود.این مشکلات که ایشان با آب وتاب آنهارا توضیح دادوخیال کرد کشفیست که ایشان کرده وحتی جامعه را بانگاه ازبالابدلیل وجودآنها متهم به کوته نظری ونابالغی کرد یک راه حل ساده داشت ودارد به نام صندوق ذخیره ارزی که اتفاقا درکشورماهم وجود دارد که متاسفانه به سازوکارهای آن دراین سالها بدلیل تحریمهای شدید وندانم کاریهای اقتصادی دولت توجه نشده.اصولا دراقتصاددنیا دیگر نظریه ای به نام بیماری هلندی منسوخ شده میباشدونظریه هایی به مراتب بروزتر وغیرساده انگارانه تر جای آنرا گرفته.موضوع آنچنان که ایشان گفته پیچیده نیست وده سال برای آن فکرشده حال اگر دولت به آن توجه نکرده دلیل بر کوته نظری ونابالغی جامعه نیست.صندوق ياد شده چند كاربرد عمده دارد: اول اينكه درآمد حاصل از ثروت ملي يك كشور را از نظر زماني و توزيع بين نسلي‌، به شكلي مناسب مديريت مي‌كنددوم اينكه اين صندوق در تثبيت نرخ ارز و جلوگيري از شوك‌هاي ناشي از نوسان نرخ ارز و يا ميزان ارز در يك كشور تاثير بسيار كارآمدي دارند‌. سوم، با ايجاد موانع شديد قانوني، دست دولت از اين ثروت بادآورده كوتاه شده و دولت صرفا به كارايي اقتصادي بخش خصوصي و مالياتي كه از اين بخش دريافت مي‌دارد، بسنده كرده و علا‌وه بر اينكه به دولتي پاسخگو و كوچك و با تمركز حداقلي تبديل مي‌شود، تمام تلا‌ش خود را براي ايجاد زمينه‌هاي موفقيت بخش خصوصي ايجاد كرده و خود را بعنوان رقيب بخش خصوصي در نظر نمي‌گيرد. و در آخر اينكه اين صندوق سبب كسب اعتبار جهاني براي كشور مورد نظر شده و مسبب ورود سرمايه گذاران خارجي به آن كشور مي‌شود.نتیجتا کار بجایی نمیرسه که بدلیل کاهش شدید ارزش پول ملی کشور در شرف اخراج از صندوق بین المللی پول قرار بگیرد. (1199051) (alef-6)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۲-۳۰ ۱۱:۲۲:۴۷
من هم کاملا" موافقم. فقط موندم چطور امکان دارد یک نفر بیاید در یک کشور 8 سال هر کاری دلش بخواهد انجام دهد و هم هم بدانند دارد چکار می کند ولی کسی نتواند کاری بکند .
پس این نشان می دهد ما مشکل سیستم سیاسی داریم و اینکه چطور چنین کسی می تواند به کارش ادامه دهد که تا این موضوع حل شود همه کارها خراب و نیمه تمام می ماند. (1200476) (alef-10)
 
۱۳۹۱-۱۲-۲۸ ۱۹:۵۶:۳۱
مطلب فوق یکی از نمودهای اجرای چشم بسته الگوهای ترجمه ای است از انجا بیکه اقتصاد خوانا ن ما از خود دانشی عرضه نمیکنند هم اجرای نظریات وارداتی مشکلاتی ایجاد میکند مانند همان بیماری هلندی و هم تحلیل مشکلات ایجاد شده در قالب الگوهای نظام سرمایه داری صورت میگیرد و نامگذاری میشود بازهم مانند بیماری هلندی مثل مطلب بالا.
چرا هیچ راهاکر اجرائی مطرح نمیشود؟ (1199054) (alef-7)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۲-۲۸ ۲۰:۰۹:۰۸
امیدوارم کسی که شعارش دولت قانون و اقتصاد بدون ربا است در انتخابات پیروز شود. (1199067) (alef-7)
 
ایرانی
۱۳۹۱-۱۲-۲۸ ۲۰:۲۸:۵۱
کاش به جای حجاب
حیا اجباری بود شرف اجباری بود
راستی و درستی اجباری بود
کاش داشتن معرفت و وجدان اجباری بود (1199097) (alef-7)
 
۱۳۹۱-۱۲-۲۹ ۲۰:۴۷:۱۳
اونوقت مرتضوی چی می شد (1200121) (alef-10)
 
----
۱۳۹۱-۱۲-۲۸ ۲۰:۳۶:۲۴
راستی تو دنیای اقتصاد بیماری بنام بیماری ایرانی بوجود اومده؟ بهترین مدلش هم وضعیت فعلی اقتصاد ایرانه (1199108) (alef-7)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۲-۳۰ ۱۱:۲۴:۲۳
جدیدا" " توهم" را می خواهند به عنوان مرض خطرناک مخصوص ایرانیها معرفی کنند. (1200479) (alef-10)
 
بیژن
۱۳۹۱-۱۲-۲۸ ۲۰:۳۸:۲۰
من نمی دانم چرا همه جو گیر شده و درباره نفت این قدر بدگمان هستند. آقا چرا این مایه حیات را دست کم می گیرید. کجای نفت بد است این مدیریت غلط شما مسئولین محترم و برنامه ریزیهای غلط شماست که کشور را به منجلاب کشانده است. نفت ارزشمندترین موهبتی است که خداوند به ملت پاک و شریف ایران هدیه داده است. اگر خوب استفاده شود می تواند ایران را به ابرقدرت اقتصادی و اعتقادی جهان تبدیل کند اما افسوس که نفت تبدیل به شمشیری در دست زنگی مست شده است و مردم از این نعمت خدادادی بهره ای نبرده اند و برخی خواص دارند میلیارد میلیارد از قِبَل این نعمت پول به جیب می زنند. (1199111) (alef-7)
 
abbas
۱۳۹۱-۱۲-۲۸ ۲۳:۴۵:۰۴
یه مثل است که میگوید " باد آورده را باد میبرد"
پول نفت اغوا کننده است
تنها کشوری که بخوبی توانست از این پول بهره درست ببرد نروژ بود (1199341) (alef-6)
 
۱۳۹۱-۱۲-۲۹ ۲۰:۴۳:۴۱
این باد آورده نیست. خدادادی ست.منتها هر ملتی به اندازه شعورش از اون میتونه استفاده کنه.ملت ایران هم شعورش را دارد هم لیاقتش منتها دستهایی دراز و جیبها و طمعهایی سیری ناپذیر امان مردم را بریده.و اینجاست که بی اعتمادی درست میشه و کشور ضربه میبینه.حتی تحریم هم نمیتونه اراده ملت رو بشکنه اما بی عدالتی و تبعیض در سطح زندگی و بی تفاوتی مسئولانی که خود را به خواب زده اند میتونه معادله رو به هم بزنه. (1200112) (alef-10)
 
امیر
۱۳۹۱-۱۲-۲۸ ۲۰:۴۲:۳۵
وقتی این تعاریف غلط از نفت را می خوانم یا می شنوم که ای کاش ما نفت نداشتیم و نفت موجب بدبختی کشور شده و ... یاد یک کلک پدرم در بچگی می افتم: هر وقت مادرم برنج می پخت پدرم می گفت ته دیک خیلی چیز مزخرفی است هر کس بخورد یاخودش میمیرد یا پدرش. حالا هم نفت ایران این حکایت را پیدا کرده آقایان دم از بد بودن درآمد و اقتصاد نفتی می زنند و از آن طرف پول نفت را به جیب خودشان می زنند. (1199115) (alef-7)
 
منصف
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۲-۲۹ ۰۹:۱۱:۰۲
اصل مطلب را گفتی. مفهومی در اقتصاد هست به نام سرمایه اجتماعی. تا وقتی سرمایه اجتماعی کم است، رشد اقتصادی با مشکل روبروست.
مثال واضح هم همین آقای امیر است که در خانواده ای با پدر دروغگو بزرگ شده است. امروز همه کس را مانند پدرش دروغگو میداند، حتی اگر یک نفر یک نظریه علمی بدهد.
با نفت یا بی نفت، بیاییم پدران خوبی برای فرزندانمان باشیم، دروغ نگوییم، تهمت نزنیم، امانتدار باشیم، دزد نباشیم. تا حداقل فرزندانمان زندگی بهتری داشته باشند. (1199555) (alef-6)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۲-۳۰ ۱۱:۲۶:۵۶
اولش رو خوب اومدی ولی به بقیش هیچ ارتباطی نداشت.
در واقع ادامه درستش این بود که چون سرمایه اجتماعی از بین رفته مردم دیگر هیچ اعتمادی به دولت و عملکرد و حرفهایش ندارند و ای مشود که حتی سکه های طلا هم روی دست دولت می ماند! (1200482) (alef-10)
 
۱۳۹۱-۱۲-۲۸ ۲۱:۱۲:۴۳
تنها درمان بیماری اقتصادی ایران ایجاد دیپلماسی قوی عاری از افکار دشمن انگارانه است شعار الان ایرانیان به نظر من باید این باشد = همه دنیا تا زمانی که منفعتی به هموطنان ایرانی میرسانند خوب هستند و دوست و برادر حالا چه امریکا باشد چه چین یا روسیه (1199166) (alef-7)
 
۱۳۹۱-۱۲-۲۸ ۲۱:۴۲:۲۷
بیماری هلندی اتفاقی نیست که هر روز بیفتد، زلزله‌ای است که هر چند سال رخ می‌دهد، اما ویرانی‌هایش تا سال‌ها گریبان‌گیر ماست ....تا سال ها بدبختیم و سال ها عقب می افتیم (1199212) (alef-7)
 
طه
Romania
۱۳۹۱-۱۲-۲۸ ۲۱:۴۷:۰۸
من متوجه منظور مقاله نویس نشدم.منظورشون این بود با برداشتن تحریمهای نفتی وبانکی شوک مثبت براقتصاد وارد میشه وباید جلوی این شوک مثبت رو بگیریم؟؟؟!!!خوب ایشان راهکار بدن که این شوک مثبت رو تبدیل به شوک منفی کنیم.خوبه؟الف هم فکر کنم دچار کمبود مقالات اقتصادی شده. (1199221) (alef-6)
 
وطن پرست
۱۳۹۱-۱۲-۲۸ ۲۲:۵۴:۳۵
الف التماس ميكنم نظرمو چاپ كن.دوستان شركت ما در كويت فعال است و آنجا از طريقي تعدادي فلنچ دهانه چاه نفت ساخت oil state امريكا در سايزهاي مختلف از طريق يك واسطه امريكايي خريديم و به خيال اينكه به تحريم ها لگد خواهيم زد تفكرات وطن پرستانه مان قلقلك شد و با هزار ترس و بدبختي اين فلنچ هارو وارد ايران كرديم و با خوشحالي به شركت نفت با قيمتي نصف قيمتي كه شركت نفت ميخريد اعلام كرديم.واما بشنويد از جواب شركت نفت:شما از شركتهايي نيستيد كه شركت نفت از شما خريد ميكند پس با اين شركت ها تماس بگيريد و اصلن چرا به ما زنگ ميزنيد؟؟؟!!!!ديگه اينجا زنگ نزنيد!!!عكس العمل ما!!!!!!!!!!!!وقتي به شركتهاي وابسته شركت نفت مراجعه كرديم و موضوع را گفتيم ميدانيد چه گفتند؟؟؟اين فلنچ هارو از كجا عوردين؟دزدي نباشن!الان آغاجاري احتياج داره به چين سفارش داديم ولي قيمت سه برابر شما دادن ما هم سفارش داديم!!!حالا اگه شما ميخواهيد بفروشيد بايد بصورت آهن قراضه و كيلويي 900 تومان (9000 ريال) به ما بفروشيد!!!درصورتي كه اين فلنچ ها برگه سبز و نامه خريد دارند و ايران هم احتياج دارد. .........خدا ميدونه چه خبره تو اين شركتهاي دولتي و ما منافع چه كساني رو تهديد كرديم كه بايكوت شديم.يا علي. (1199306) (alef-6)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۲-۳۰ ۱۱:۲۹:۱۹
مطمئن باشید وقتی کشوری به فلاکت می افتد یک جایی فساد اتفاق افتاده . این قانونی است که همه جا صادق است از آمریکا گرفته تا یونان و... (1200485) (alef-10)
 
۱۳۹۱-۱۲-۲۹ ۰۰:۱۰:۳۳
بیماریه ایران نه هلندیست! نه اتریشی! و نه هیچ چیز دیگر...
بیماریه ایران نداشتن رسانه های آزاد است.کشوری که رسانه ی آزاد نداشته باشد گویی که چشم و گوش ندارد.حتماً پول و دارایی ملتی که نه می بینند و نه می شنوند را راحت تر و بدون هیچ ترسی می توان خورد، تا ملتی که به واسطه ی رسانه ها که همانا چشم و گوش ملتشان هستند، هم می بینند و هم می شنوند.
و البته بیماریه دیگری هم هست که شما اهل فن و کارشناس به آن گرفتارید و آن ول کردن کت و چسبیدن به دکمه است! (1199371) (alef-6)
 
حکیم
۱۳۹۱-۱۲-۲۹ ۲۳:۴۷:۴۱
فقط رسانه ؟
قاضی عادل نمی خواد؟
حزب نمی خواد؟
تعجبم چرا همه محصولات غرب خوبند اما سیستم هایی که آنها را رشد دادند و توسعه یافته اند مثل احزاب و آزادی رسانه نزد حکومت ایران بد است (1200267) (alef-10)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۲-۳۰ ۱۱:۳۱:۰۷
ای غرب گرا! تازه رسیدی به حرف ارو پاییها که می گویند رکن اساسی دموکراسی رسانه های آزاد است . (1200487) (alef-10)
 
محمدرضا
۱۳۹۱-۱۲-۲۹ ۰۰:۳۰:۲۱
١-گراني نفت يابرداشتن تحريم كه باعث وجود دلار ميشود بلاست يا نبودن ان كه نزديك است كارخانه هاورشكست شوند؟
٢-بازده نفتي دولتي است چه شكافي ايجاد ميشود غيراز بي توجهي به كشاورزي وصنعت
٣-جهش صادرات دولتي راچه به قيمت مسكن
٤-مگسان دورشيريني را بامگس كش ميزنند نه اينكه درمغازه شيريني فروشي راتخته كنند
٥-تقويت كاذب پول ملي كدام است چرادنبال تضعيف پول ملي هستيد اينقدر پول ملي راتضعيف كرديد كه نصف شده يعني مانند اين است كه دشمن نصف مملكت مارا گرفته بدون دردسر
٦- ازكي تاحالا پشتوانه ارزي مذموم است يه نگاهي به ذخيره ارزي چين بيندازيد
٧-اگركشاورزي يك پشتوانه نفتي داشته باشد كه حمايتش كند بداست يااينكه كشاورز پول تراكتوروگازوييلش رانداشته باشد
٨-دولت اگردولت باشد بادرامدزياد مست نميشود به داد مردمي كه راي داده اند ميرسده
٩-سوءمديريت كه هنوز پل افتتاح نشده اب انراميبرد چه ربطي به درامدزياد دارد
١٠-دلايلتان براي قطر وعربستان درست نيست كافيست يك رييس جمهورمثل صدام داشته باشند تاببينيد سوءمديريت چه هاكه نميكند
١١_اگرهنوز كاملا ورشكسته نشده ايم به دليل داشتن دوريال ذخيره ارزي نفت است
خداوندا يك مديرمدبر برمابگماركه بااين نعمت نفت كه به ماارزاني داشته اي محتاج نان شب نباشيم (1199394) (alef-6)
 
حکیم
۱۳۹۱-۱۲-۲۹ ۲۳:۵۷:۲۷
در پاسخ نظر فوق:
1-قرار است کارخانه ها درآمد ملی را زیاد کنند نه اینکه خود بودجه نفتی را قورت دهند بهتر است کارخانه ای که درآمد زا نیست و به بودجه نفتی وابسته است بسته شود مثل خودرو چون نشان از این دارد که در آن صنعت مزیت رقابتی نداریم.
2- مدیر خوب از فضا نمی آید از سیستم درست خواهد آمد
مدیر خوب هم این محیط نمی تواند کاری پیش برد خودش یواش یواش تغییر خواهد کرد چون میبیند هر کاری بکند پاسخ گو نباید باشد اول باید عدالت خانه و مجلس و رسانه ها را آزاد کرد تا مسئول پاسخ گو شود
مسئولی که میبیند میتواند بودجه جاری دولتش را از پول نفت تامین کند و کسی هم کاری ندارد هر کسی باشد فاسد خواهد شد.
3- ایتدا باید رانت ها و زمینه های فساد را در قوانین از بین برد پول نفت باید فقط صرف پروژه های دیر بازده ساخت زیر ساخت ماننند بهداشت و آموزش شود. (1200273) (alef-10)
 
محمدرضا
۱۳۹۲-۰۱-۰۱ ۱۷:۴۶:۱۷
حرف من اين است كه پول نفت نعمت خدادادي است كشورقطرازميدان مشترك مانفط وگاز ميبرد سرانه درامدش ١٠٦هزار دلاره مشكل ما مديريت است كه فكرنكنم قحط الرجال باشد (1201295) (alef-10)
 
۱۳۹۱-۱۲-۲۹ ۰۱:۴۲:۴۰
سلام تشکر میکنم از نویسنده مقاله بسیار دقیق و خوب بود.در واقع وقتی درآمد بی زحمت و باد اورده باشه تعهد و انضباط اقتصادی را از بین میبرد و قدرت کاذب بوجود می آورد که خود باعث فساد و رانت میشود. (1199459) (alef-6)
 
۱۳۹۱-۱۲-۲۹ ۰۲:۱۰:۵۲
راه حل بسیار ساده است نیاز به این همه فلسفه چینی ندارد.نفت باید ملی شود نه اینکه دولتی!!!درآمد حاصل از فروش نفت باید در صنایع و زیر ساخت های کشور خرج شود نه اینکه در اختیار دولت قرار بگیرد.دولت باید مخارجش را از مردم بگیرد نه اینکه مردم دستشان جلویه دولت دراز باشد باید دولت توسط مالیات حقوق بگیر مردم باشند.در اینصورت دولت فرمانبردار مردم خواهد بود نه اینکه مردم فرمانبردار دولت!!! (1199468) (alef-6)
 
۱۳۹۱-۱۲-۲۹ ۰۳:۳۴:۲۹
نفت سرمایه ملی ماست.معلوم نیست آیا 30 سال دیگه با پیشرفت دنیا جهان مثل امروز به نفت وابسته باشه پس باید بفروشیم حالا خام یا به صورت محصولات پتروشیمی.مادر جنده خار کسه ای که این مطلب بالا رو نوشتی من به شخصه زنت گائیدم.کس ننت (1199487) (alef-6)
 
حکیم
۱۳۹۱-۱۲-۲۹ ۲۳:۳۸:۲۴
بیماری هلندی است راه حل نروژی دارد
کاری که نروژ میکند راه حل است .

باید قانون بگذارند تا پول نفت صرف سرمایه گذاری فقط در کارهای دیر بازده مانند آموزش وبهداشت و سرمایه گذاری های ملی در پروژه های بالای پنجاه سال برگشت سرمایه شوند .

در پروژه هایی صرف شود که کسی رقبتی به سرمایه گذاری در آنها ندارد
نباید صرف هزینه های جاری دولت شود
هزینه جاری دولت باید از جیب مردم ومالیات تهیه شود

نفت یا هر منبع دیگری پون سرمایه نسل های آتی هم هست باید فقط و فقط صرف سرمایه گذاری های بسیار دیر بازده ساخت زیر ساخت های ملی مانند راه آهن و فرودگاه و مخابرات و جاده و آموزش و بهداشت و نظایر آن شود نباید در این پروژه ها دنبال صرفه اقتصادی زود بازده بود تمام (1200257) (alef-10)
 
مصلح
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۲-۲۹ ۰۶:۳۳:۰۴
بهترین راه حل مشکل پول نفت این است که پول را به مردم بدهیم و آنها را به تشویق به سرمایه گذاری پول های دریافتی در صنعت و بانک ها نماییم. (1199500) (alef-6)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۲-۳۰ ۱۱:۳۲:۲۳
دادند دیگه. منتها بعضیها ماهی 50 تومن گیرشان آمد بعضیها 3000 میلیارد. (1200488) (alef-10)
 
Norway
۱۳۹۱-۱۲-۲۹ ۰۸:۵۲:۰۴
اصلاح قوانین و تغییر رویه های اداری همه و همه برمی گردد به منش و فرهنگ به اصطلاح نخبگان و ملت . چه کسی باید قوانین را اصلاح کند و چه کسانی باید تغییر در رویه های اداری را ایجاد نمایند ؟ چه کسی باید مدیر شایسته را انتخاب کند و چه کسانی بایستی نظارت کنند تا امور بنحو احسن انجام شوند؟ در بخش مردمی هم نیازی به برشمردن ضعف هانیست زیرا همه ما کم و بیش با انها اشنا هستیم .
اصل قضیه دردرون ماست . در لابلا و عمق جانمان نفوذ دارد. مسئول و مدیر یک جور و دیگری طوردیگر .
بیماری هلندی را برما نازل کردند . می توانستند نکنند. چه کسانی و تحت چه شرایطی کردند ؟ قطعا این بیماری اتفاق افتاده است و سراب نیست. سوء تدبیر نیز و بی تخصصی بشدت وجود داشته است . سیستم ها نیز برای جمع کردن و اصلاح امور نامطلوب بوده اند.
اصلاح این قبیل امور زمان بر هستند. جوامع نیز یا متوجه شده و اصلاح می کنند و یا به بلای عظیم تر و نابودی و تجزیه مبتلا خواهند شد. این سرنوشت مانیز هست . منطق دنیا و جهان امروز انگونه که به وضوح مشاهده می شود منطق خوردن و خورده شدن است. کشورها به یکدیگر هیچگونه رحمی ندارند. اگر اهل خوردن نیستیم که انشاا.... نباشیم بایستی نگذاریم که خورده شویم.
عقب ماندگی های تاریخی نیزبه بخش های جبری کار اضافه شده است.
فساد گسترده ای که بنده بسهم خود و بنابه ماهیت حرفه خود با پوست و گوشت
احساس می کنم بازتاب بی سیستمی ها ، عدم بکارگیری مدیران شایسته است که ان نیز بنوبه خود برمی گردد به :
الف - فرهنگ عمومی
ب- عقب ماندگی های تاریخی
ج- جبریات تحمیل شده از خارج که البته با ندانم کاری داخلی بارمنفی ان بشدت تشدید می شود.

راه حل :
1- اصلاح تدریجی ادم ها و سیستم ها دریک رابطه متقابل . انچه را که نویسنده محترم نگران ان بوده اند نیز غیر مستقیم برمیگردد به همین قضیه . زمینه مزمن تر شدن بیماری بیماری هلندی فراهم خواهد شد.لیکن ایا سیستم ها و مدیریت ها قادر به رفع ان خواهند بود؟
2- اگر بخواهیم بین انسان و سیستم اصالت و اولویت را به حرکت انسانها بدهیم ،ایا معیارها و ضوابط برای تعیین مدیران کلان و میانی تعریف شده هستند که معیارهاتقریبا تعریف شده اند. لیکن سازو کارهای انتخاب و ارزیابی بسیار ضعیف ، سنتی و کاملا ابتدایی است .ایا معیارها رعایت می شوند؟ رجل ملی چه کسانی هستند ؟ ایا تمامی اینهایی که مسئولیت گرفته اند جزو رجال ملی اند و یا به اصلاح بورخورده در جمعند ؟
علاج این کارها با ورود یک پهلوان ملی حل نمی شود . پهلوان می خواهد لیکن درایت و عقل جمعی نیز لازم است. به همان اندازه که در عقل جمعی پیشرفت داشته ایم کشورراحفظ کرده و به ان اندازه که خودمحوری کرده ایم به بلا و مصیبت دچار شده ایم. (1199546) (alef-6)
 
۱۳۹۱-۱۲-۲۹ ۱۰:۱۳:۲۲
اشکال اساسی این است که دولت های ما عموما دولت های سیاسی هستند نه اقتصادی یعنی سیاست بازی جای برنامه را گرفته وتا چنین است اوضاع همین است . (1199589) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۱-۰۳ ۰۲:۵۲:۲۵
این بخاطر این است که ما موجودی به نام حزب نداریم. برای همین دولت‏ها برنامه‏ی منسجم ندارند. پاسخگو هم نیستند. (1202049) (alef-10)
 
۱۳۹۱-۱۲-۲۹ ۱۱:۲۶:۳۸
حالا دیگه نفت بد شد؟؟ مشکل اصلی ما درآمد نفتی نیست.

مشکل ما وجود قدرتهایی است که پاسخگو نیستند.

مشکل دولتی کردن فرهنگ و اقتصاد و ....است.

مشکل ما ایجاد یک فرهنگ من درآوردی دولتی است.

مشکل ما خوردن و ریخت و پاش منابع ایران و دهن کجی به ایران و ایرانیت است. (1199638) (alef-10)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۲-۳۰ ۱۱:۳۳:۱۷
دقیقا". ما مشکل سیاسی و از نگاهی دیگر ایدئولوژیک داریم نه مشکل اقتصادی (1200490) (alef-10)
 
۱۳۹۱-۱۲-۲۹ ۱۲:۱۵:۴۳
عزیز نویسنده چرا هر وقت در این کشور شرایط نا به سامان می شود و بدخلاقی و گرانی بیداد می کند و ... به نفت و درآمد نفتی حمله می کنید؟ (1199680) (alef-10)
 
احسان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۲-۲۹ ۲۰:۴۴:۲۱
یک سوال از جمعئیت 75میلیونی ما چند نفر در کار تولیدی مشغول هستند.سهم مادر تو لید کالا ئی که مصرف میکنیم چقدر است.ایا اگر این درامد اسان وبی دردسر نفت در اختیار ما نبودما بازهم میتوانستیم به این روش زندگی دردنیا ادامه دهیم .ایا اصلا انقلاب اسلامی هدف نهائی اش تولید وخود کفائی است . ایا با نگاهی به کاندید های ریاست جمهوری این دوره جواب ها مشخص نمیشود. (1200115) (alef-10)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.