نظر منتشر شده
۸۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 283753
«برجام» چگونه اجرایی می‌شود؟/ مسیر 10 ساله «روز نهایی شدن» تا «روز خاتمه»
صادق قربانی، 28 تیر 94
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۸ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۱۴
شهر وین اتریش روز سه‌شنبه سرانجام پس از ۱۸ روز مذاکرات فشرده وزرای خارجه ایران و گروه ۱+۵، شاهد اعلام جمع‌بندی مذاکرات هسته‌ای بود.

در پایان این مذاکرات متنی ۱۵۹ صفحه‌ای (با احتساب ۵ ضمیمه) منتشر شد که روند اجرای توافق و همچنین افراد و نهادهایی که نام آن‌ها از فهرست تحریم‌ها خارج می‌شود، با جزئیات تشریح شده است.

آنطور که فارس نوشته،همانطور که چندی قبل از سوی منابع غیررسمی و نهایتا توسط سید عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه اعلام شده بود، توافق از زمان اعلام تا زمان اجرای رسمی، یعنی برداشته شدن تحریم‌های مالی، اقتصادی و بانکی، سه مرحله را سپری می‌کند.

آنطور که در متن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) اعلام شده، این سه مرحله عبارتند از روز نهایی شدن، روز توافق و روز اجرا:

- روز جمع بندی شدن (Finalisation Day): این روز همان سه‌شنبه (۲۳/۴) بود که وزیران هفت کشور با حضور در مقر سازمان ملل در وین رسما اعلام کردند بر سر متن به توافق رسیده‌اند و قصد دارند آن را اجرایی کنند.

در متن برجام در مورد این روز آمده است: «روز نهایی شدن، تاریخی است که در آن مذاکرات این برجام بین گروه ۵+۱ و ایران جمع‏ بندی شده، و بی درنگ به دنبال آن، قطعنامه‏‌ای که این برجام را تایید می‌کند به شورای امنیت سازمان ملل برای تصویب بدون تأخیر تسلیم خواهد شد.»

آنطور که مقامات طرفین اعلام کرده‌اند، پیش‌نویس قطعنامه شورای امنیت که به گفته یک مقام آمریکایی در آن زمانبندی اجرای تعهدات با جزئیات مشخص شده و ضمنا جمع‌بندی مذاکرات را تائید می‌کند، ظرف ۲ تا ۳ روز آینده، به دبیرخانه شورا ارائه می‌شود.

مقامات روس پیش از اعلام توافق ابراز امیدواری کرده بودند که قطعنامه مربوطه، تا پایان ماه جاری میلادی (دو هفته دیگر) تصویب شود.

در صفحه ۱۵۳ سند (ضمیمه پنجم برجام که هنوز ترجمه فارسی رسمی آن منتشر نشده)، در تشریح جزئیات مرحله نهایی شدن، آمده است:

۱. با پایان مذاکرات بر سر برجام، ۱+۵ و ایران این برجام را تائید خواهند کرد؛‌

۲. بلافاصله پس از پایان مذاکرات،‌ قطعنامه پیشنهادی شورای امنیت سازمان ملل، بدون تأخیر برای تصویب به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع می‌شود؛

۳. اتحادیه اروپا فورا قطعنامه شورای امنیت را تائید می‌کند؛

۴. ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شروع می‌کنند به ایجاد ساز و کارهای لازم برای اجرای اقدامات شفاف‌ساز ذیل برجام، تا این ساز و کارها برای پیاده‌سازی در روز اجرا، آماده باشد.

هرچند در متن برجام به این موضوع اشاره نشده، اما روند بررسی توافق در نهادهای قانونگذار کشورها نیز در همین مرحله و در فرصت ۳ ماهه‌ای که به این منظور پیش بینی شده، صورت می‌گیرد. قرار است کنگره آمریکا از یکسو و مجلس شورای اسلامی و شورای عالی امنیت ملی ایران متن برجام را مورد بررسی قرار دهند.

بررسی توافق در کنگره بر اساس قانون «بازنگری توافق با ایران ۲۰۱۵» صورت می‌گیرد. بر اساس این قانون، کنگره ۶۰ روز فرصت دارد (این فرصت در صورتی که توافق پیش از ۹ جولای حاصل می‌شد، ۳۰ روز بود) تا توافق را بررسی کرده و نهایتا آن را به رأی بگذارد. در صورتی که کنگره توافق را رد کند، باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا ۱۲ روز تقویمی برای وتوی توافق زمان خواهد داشت. در صورتی که او توافق را وتو کند، کنگره باز هم ۱۰ روز تقویمی زمان خواهد داشت تا به میزان ۲ سوم مجموع کرسی‌های سنا و مجلس نمایندگان، رأی مخالف با توافق جمع‌آوری کند که در آن صورت وتوی اوباما و توافق رد خواهند شد. (جزئیات بیشتر)

در ایران هم قانون الزام دولت به حفظ دستاوردهای هسته‌ای، که از سوی رئیس‌جمهور هم به دستگاه‌های مربوطه ابلاغ شده، این حق را به نهاد قانونگذار داده است که توافق را مورد بررسی قرار دهد. در این قانون به دوره زمانی بررسی اشاره نشده، اما نمایندگان مجلس شورای اسلامی می‌گویند این دوره می‌تواند در کمتر از سه ماه به پایان برسد. (جزئیات بیشتر)

در صورتی که دوره نظارت و بررسی توافق زودتر از ۹۰ روز به پایان برسد، با رضایت طرفین برجام، طرفین می‌توانند زودتر وارد مرحله بعدی شوند؛ یعنی «روز توافق».

- روز پذیرش (Adoption Day): هرچند بسیاری از رسانه‌ها، سه‌شنبه اعلام کردند که در وین توافق اعلام شده است، اما در عمل اعلام توافق زمانی که نهادهای قانونگذاری در دو کشور ایران و آمریکا توافق را تائید کرده باشند.

در متن برجام در مورد این مرحله آمده است: «روز توافق، نود روز پس از تایید این برجام توسط شورای امنیت سازمان ملل متحد، یا تاریخ مقدمی که با رضایت متقابل اعضای برجام تعیین شود خواهد بود که در آن، این برجام و تعهدات مندرج این برجام از تاثیر برخوردار خواهند شد. از این روز، اعضای برجام آغاز به فراهم آوردن ترتیبات و تمهیدات لازم برای اجرای تعهدات خود وفق برجام خواهند کرد.»

در صفحه ۱۵۳ سند (ضمیمه پنجم برجام)، در تشریح این مرحله آمده است:

۱. ۹۰ روز پس از تائید برجام توسط قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل که در بالا به آن اشاره شد، یا در تاریخی مورد رضایت دوجانبه طرفین برجام، رخ داده و از آن به بعد برجام لازم الاجرا می‌شود؛

۲. طرفین برجام از آغاز روز توافق تمهیدات و تدارکات لازم را از جمله تمهیدات حقوقی و اداری مربوطه برای اجرای تعهداتشان ذیل برجام، انجام می‌دهد؛

۳. ایران رسما به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اطلاع می‌دهد که از ابتدای روز اجرای توافق، پروتکل الحاقی را به صورت موقت اجرایی می‌کند، تصویب آن در مجلس را به بعد موکول کرده و ضمنا کد اصلاحی ۳.۱ را به طور کامل اجرایی می‌کند؛

۴. ایران پاراگراف ۶۶ از بخش M در رابطه با «نگرانی‌ها در مورد موضوعات گذشته و حاضر» در ضمیمه ۱ را اجرایی می‌کند (اجرای بندهای ۲، ۴، ۵ و ۶ نقشه راه مورد توافق میان ایران و آژانس که روز سه‌شنبه برای حل مسئله ابعاد احتمالی نظامی رونمایی شد) (متن نقشه راه)؛

۵. اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن، قانونی تصویب خواهند کرد که از روز اجرا موثر بوده و تمام مجوزهای مربوط به قوانین اعمال کلیه تحریم‌های اقتصادی و مالی مرتبط با هسته‌ای اتحادیه اروپا، که در بند ۱۶.۱ همین ضمیمه به آن‌ها اشاره شده است را همزمان با اجرای تعهدات ایران و تائید آژانس، لغو می‌کند؛

۶. ایالات متحده بر اساس اختیارات رئیس‌جمهور،‌ دستورالعمل‌های مربوطه را که از روز اجرا موثر بوده، صادر کرده و اعمال تحریم‌های قانونی مرتبط با هسته‌ای مشخص شده در بند ۱۷.۱ تا ۱۷.۲ این ضمیمه را متوقف می‌کند. رئیس‌جمهور (آمریکا) همچنین اقدامات مقتضی دیگر برای اجرای توقف اعمال تحریم‌های مشخص شده در بندهای ۱۷.۱ تا ۱۷.۴ این ضمیمه از جمله لغو فرمان اجرایی‌های مشخص شده در ۱۷.۴ و مجوزهای فعالیت‌های مشخص شده در بندهای ۱۷.۵ را انجام خواهد داد؛

۷. اعضای ۱+۵ و ایران بحث در مورد سندی رسمی که پیش از «روز اجرا» نهایی شده و در آن اعضای ۱+۵ تعهد محکم خود به پروژه به روزرسانی رآکتور آب سنگین اراک و تعریف مسئولیت‌های اعضای ۱+۵ را اعلام می‌کنند، آغاز خواهند کرد؛

۸. اتحادیه اروپا، اعضای آن و ایالات متحده رایزنی‌های مقتضی با ایران در مورد دستورالعمل‌های مربوطه و بیانیه‌های عمومی در مورد جزئیات تحریم‌ها و اقدامات محدودسازی که ذیل برجام رفع می‌شوند، را آغاز می‌کنند؛

در حقیقت در مرحله اعلام توافق، طرفین خود را برای اجرای توافق آماده می‌کنند. به نظر می‌رسد که این مرحله نیز با توجه به لزوم حل مسئله ابعاد احتمالی، بین ۲ تا ۳ ماه زمان ببرد.

یوکیا آمانو مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که باید در گزارش جامع خود حل مسئله ابعاد احتمالی نظامی را اعلام کند و گزارشش پیش شرط رفع تحریم‌هاست، روز سه‌شنبه گفت با توجه به نقشه راه، انتظار دارد گزارش ارزیابی مسائل گذشته و حال را روز ۱۵ دسامبر (۲۴ آذر) به شورای حکام آژانس ارائه دهد.

به همین جهت با فرض حل مسئله ابعاد احتمالی، می‌توان انتظار داشت که طرفین حدودا دی ماه وارد مرحله بعد، که مرحله اجراست، شوند.

- روز اجرا ( Implementation Day): در این مرحله است که برنامه جامع اقدام مشترک که از سوی طرفین مورد تائید قرار گرفته و تمهیدات آماده‌سازی مربوط به آن هم انجام شده، وارد فاز اجرایی می‌شود. تا این زمان تغییری در وضعیت تحریم‌های ایران صورت نمی‌گیرد و توافق ژنو، آنطور که روز سه‌شنبه توسط آمریکا و اتحادیه اروپا تمدید شد، اجرایی خواهد ماند.

در متن اصلی برجام در مورد روز اجرا آمده است: «روز اجرا، زمانی است که در آن، همزمان با گزارش آژانس مبنی بر راستی آزمایی اجرای تدابیر مرتبط با هسته‌ای ایران به نحو مندرج در بخش‌های ۱۴.۱ تا ۱۴.۱۲ پیوست ۵، اتحادیه اروپایی و ایالات متحده به ترتیب اقدامات مشروحه در بخش‌های ۱۵ و ۱۶ پیوست ۵ را انجام داده و منطبق با قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل، اقدامات شرح داده شده در بخش ۱۷ پیوست ۵ در سطح سازمان ملل متحد انجام می‌شود.»

با توجه به توضیحات صفحه ۱۵۴ سند (ضمیمه پنجم برجام)، در این مرحله به طور خلاصه موارد زیر صورت می‌گیرد:

۱. روز اجرا زمانی است که ایران تمهیدات مرتبط با هسته‌ای تشریح‌شده در پاراگراف ۱۵ به نحو مورد راستی‌آزمایی آژانس انجام داده و همزمان ۱+۵ اقدامات تشریح‌شده در پاراگراف‌های ۱۶ و ۱۷ زیر را انجام داده و اقدامات تشریح‌شده در پاراگراف ۱۸ در سطح سازمان ملل در هماهنگی با قطعنامه شورای امنیت انجام شود.

۲. ایران اقدامات مرتبط با هسته‌ای را آنطور که در ضمیمه ۱ آمده، انجام می‌دهد (اقدامات مربوط به رآکتور اراک، کارخانه آب سنگین، ظرفیت غنی‌سازی، تحقیق و توسعه سانتریفیوژها، سایت غنی‌سازی فردو، جنبه‌های دیگر غنی‌سازی، ذخایر اورانیوم و سوخت، تولید سانتریفیوژ، تکمیل مدالیته‌های مربوط به بازرسی‌های آژانس، پروتکل الحاقی و کد اصلاحی ۳.۱، شفافیت تولید قطعات سانتریفیوژی).

۳. اتحادیه اروپا به شرحی که در بند ۱۶ ضمیمه پنجم آمده، تحریم‌های مربوطه را لغو می‌کند. (شرح در صفحه ۱۵۵ سند)

۴. ایالات متحده اجرای تحریم‌های مربوطه را با توجه به استثنائات اعلام‌شده در صفحه ۱۵۵، متوقف می‌کند. آمریکا همچنین فرامین اجرایی ۱۳۵۷۴، ۱۳۵۹۰، ۱۳۶۲۲، ۱۳۶۴۵ و بخش‌های ۵ تا ۷ و ۱۵ فرمان اجرایی ۱۳۶۲۸ را آنطور که در بخش چهارم ضمیمه ۲ آمده، لغو کرده و مجوز اقدامات مشخص شده در بخش ۵ ضمیمه دوم را صادر می‌کند.

۵. منطبق با قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل که برجام را تائید کرده است، مجوزهای صادر شده در قطعنامه‌های ۱۶۹۶ (۲۰۰۶)، ۱۷۳۷ (۲۰۰۷)، ۱۷۴۷ (۲۰۰۷)، ۱۸۰۳ (۲۰۰۸)، ۱۸۳۵ (۲۰۰۸)، ۱۹۲۹ (۲۰۱۰) و ۲۲۲۴ (۲۰۱۵) با در نظر گرفتن احتمال اعمال مجدد در صورت بروز نقض جدی تعهدات برجام توسط ایران و همچنین بار در نظر گرفتن محدودیت‌های مشخص از جمله مربوط به انتقال اقلام حساس اشاعه‌ای، لغو می‌شوند.

۶. ۱+۵ تمهیدات مقتضی برای اجرای قطعنامه جدید شورای امنیت سازمان ملل را انجام خواهد داد.

رفع تحریم‌های تسلیحاتی
یکی از موضوعاتی که در دو هفته پایانی مذاکرات هسته‌ای مطرح شد و بسیاری آن را نقطه اختلاف جدی داخل ۱+۵، از جمله میان روسیه و آمریکا می‌دانستند، بحث تحریم‌های تسلیحاتی بود که بر اساس دو قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران اعمال و تشدید شده بودند. هرچند بهانه وضع این تحریم‌ها نیز مسئله هسته‌ای بود، اما کشورهای غربی به بهانه احتمال گسترش نفوذ منطقه‌ای ایران و از بیم واکنش متحدان منطقه‌ای خود، با برداشته شدن آن مخالف بودند.

با این وجود، پافشاری تیم ایرانی موجب شد تا نهایتا در روزهای پایانی اعلام شود که ۱+۵ با رفع این تحریم‌ها به صورت تدریجی موافقت کرده است.

منابع روس اعلام کرده‌اند که بر اساس توافق صورت‌گرفته میان طرفین، قرار است تحریم‌های تسلیحاتی پس از ۵ سال و تحریم‌های برنامه موشکی پس از ۸ سال از آغاز اجرای برجام، رفع شوند.

هرچند در متن منتشر شده، به این موضوع اشاره‌ای نشده است، اما تصور می‌شود که این مسئله در قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل و در ذیل بندی که برخی از محدودیت‌های آتی علیه ایران را حفظ می‌کند، اعلام شود.

سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه روز سه‌شنبه دو بازه زمانی ۵ و ۸ سال برای تحریم‌های تسلیحاتی و موشکی را تائید کرده و ضمنا گفته بود: «بین ایران و همکاران غربی ما مصالحه‌ای به دست آمد که ما هم از آن حمایت کردیم... ۵ سال، اما در طول این ۵ سال هم تحویل سلاح به ایران مقدور خواهد بود، اگر با اطلاع و روند راستی‌آزمایی در شورای امنیت سازمان ملل صورت گیرد.»

در بخشی از متنی هم که پیش از انتشار رسمی متن برجام، توسط وزارت خارجه در اختیار رسانه‌ها قرار گرفت، آمده است: «تحریم تسلیحاتی ایران لغو و با برخی محدودیت ها جایگزین خواهد شد، به نحوی که امکان واردات یا صادرات اقلام دفاعی به صورت موردی فراهم خواهد گردید. این محدودیت ها نیز بعد از ۵ سال به طور کامل لغو خواهد شد.»

مراحل پایان توافق
توافق در صورت اجرای موفق، دو مرحله دیگر نیز خواهد داشت؛ روز انتقالی و روز خاتمه.

در متن اصلی برجام در مورد روز انتقالی آمده است: «روز انتقالی، هشت سال پس از روز توافق خواهد بود، یا تاریخی که مدیرکل آژانس گزارشی ارائه کند دال بر اینکه آژانس به نتیجه گیری گسترده‌تر خود مبنی بر اینکه تمام مواد هسته‌ای در ایران در فعالیت‌های صلح آمیز باقی می‌ماند، هرکدام زودتر باشد. در آن روز، اتحادیه اروپایی و ایالات متحده به ترتیب اقدامات مشروحه در بخش‌های ۲۰ و ۲۱ پیوست ۵ را انجام داده و منطبق با قطعنامه شورای امنیت، اقدامات شرح داده شده در بخش ۲۲ پیوست ۵ در سطح سازمان ملل متحد صورت خواهد پذیرفت و ایران، منطبق با اختیارات قانونی رئیس جمهور و مجلس، تصویب پروتکل الحاقی را پیگیری خواهد کرد.»

در عمل در این زمان که در بیشترین بازه، ۸ سال پس از روز توافق خواهد بود، اتحادیه اروپا تحریم‌های اشاعه‌ای خود را رفع کرده، آمریکا برای لغو تحریم‌های تعلیق‌شده وارد عمل می‌شود و در مقابل دولت ایران هم برای تصویب نهایی پروتکل الحاقی و تبدیل آن به قانون در مجلس، اقدام خواهد کرد. (جزئیات بیشتر صفحات ۱۵۶ و ۱۵۷)

در مورد روز خاتمه نیز در متن برجام آمده است: «روز خاتمه قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد، روزی است که در آن، قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد که این برجام را تایید می‌کند، منطبق با شرایط خود خاتمه می‌یابد، که این روز ۱۰ سال از زمان روز توافق خواهد بود، مشروط به اینکه مفاد قطعنامه‌های قبلی بازگردانده نشده باشد. در آن روز، اتحادیه اروپایی اقدامات شرح داده شده در بخش ۲۵ پیوست ۵ را به انجام می‌رساند.»

روز خاتمه نیز که در صورت اجرای صحیح توافق و عدم بروز مشکل، ۱۰ سال پس از روز توافق بوده و در آن زمان اتحادیه اروپا باقی‌مانده‌های تحریم‌های خود را لغو کرده و همزمان عمر قطعنامه‌ موید برجام پایان یافته، برنامه هسته‌ای ایران از دستور کار شورای امنیت سازمان ملل خارج می‌شود. (جزئیات بیشتر صفحات ۱۵۸ و ۱۵۹).
 
کلمات کلیدی : توافق هسته‌ای
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۳:۲۲:۱۷
هیچ توجه کردید که چرا آمریکا این چنین سریع به دنبال از تصویب گذراندن این قطعنامه حتی قبل از تصمیم سنا خود است؟!... چون بعد از این تصویب، این قطعنامه که به تایید ایران هم رسیده می‌شه چهار چوب هر گونه توافق و چانه زنی‌ و اصلاحه جدید از سوی سنا و پنج کشور خواهد بود.... یعنی‌ ایران هرگز از این باتلاق دیگر نمیتواند مثلا به توافق ژنو بٔر گردد و هر گونه تغییری باید در این قعطنامه باشد...یعنی‌ میخوان تا در ایران هنوز به درستی متوجه نشدند که چه ابعاد منفی‌ برای ایران و نسلها داره اتفاق میفتاد و احیانا از تصویب آن جلوگیری کنند، کار از کار گذشته باشد.... واقعاً نهایت ناشی‌ گری از سوی تیم‌ مذاکره کننده و ایران.... متاسفانه... (3053262) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۴:۲۳:۳۰
عزیز من این توافق بسیار بسیار بسیار توافق بدی است ما هم می گوییم وحشتناکه اگر راه حل بهتری داری ارائه بده
بعد هنوز مجلس نرفته توی مجلس تصویبش نکنید
این همه اه و داد و بیداد نداره
طرف ده ساله کشور رو وارد بحران کرده حالا سنگه داره از توی چاه درمیاد اومده بالا سر چاهی که کنده میگه چرا اینطوری دارید درش میارید نه خیلی بده من قبول ندارم و... (3053371) (alef-13)
 
مهدی
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۸:۳۶:۴۹
این سنگ داره از چاه درمیاد ولی متاسفانه میخواد به داخل دره بیفته! (3053775) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۸:۴۴:۴۰
دوست عزیز، خوبه قبول داری که بسیار بد است... این راه هیچوقت مراد ملت را براورد نمیکند، بلکه خیال آنها را راحت می‌کند و دهها سال ایران را ضعیف باقی‌ خواهد گذشت... اما راه... تنها راه اینست که ایران و غرب و آمریکا ، در یک کاسه مسائل خود را حل کنند، تا زمانیکه ایران و آمریکا دشمن باقی‌ میمنند، هر گونه آتش بس تاکتیکی مانند این، به نفع آنها و تندروها خواهد بود نه ملت ایران.... تا زمانیکه ما می‌گوئیم فقط در این مورد و به دلیل امروز، مذاکره می‌کنیم، و آنها می‌گویند مسائل دیگر با ایران باقی‌ مانده، فقط ملت است که از حل مسائل به نفع خود محروم میشود، مگر نه تندرو‌ها که میگن چیزی تغییر نکرده، و آمریکا هم که میگه آنها به ما و دوستان ما ، آرزوی مرگ میکنند، و چیزی تغییر نکرده و سایه تحریم همیشه بالای سر ملت است... شما فکر می‌کنید، تا وقتی‌ این چنین روابطی بٔر قرار باشه، امکان داره هیچ شرکت خارجی‌ در ایران سرمایه گذاری کند؟!... همه چیزی که اتفاق میفتاد، باز شدن بیشتر نمایندگی‌ پورشه و... برای خارج کردن آن دلار نفتی‌ است که ممکن است آزاد شود (3053789) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۲۲:۱۲:۲۴
دوست عزیز یکم هم کسانی مقصر هستند در انداختن این سنگ در چاه که قرارداد سعد اباد را امضا کردند( که سرمان کلاه رفت به گفته رئیس دولت وقت) و چون ما تعلیق را برداشتیم ان ها تحریم مان کردند البته مقداری مقصر هستند (3054060) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۰۰:۳۰:۰۸
شما احتمالا حافظت ضعیفه و یه سری جملاتی مثل قطعنامه کاغذ پاره است و قطعنامه دانتان پاره شود و لولو و...رو نشنیدی یا یادت نمیاد
یه میل عجیبی به گرفتن قطعنامه دوستان در دولت قبل از خودشون نشون میدادن طوری که روسیه و چین هم رای منفی ندادن به قطعنامه
خیلی دارید با ظرافت تلاش می کنید کارایی که کردین رو بندازین گردن ادمای دیگه
هنوز دو سال از 92 نگذشته من خوب یادمه چه کسی دنبال قطعنامه بیشتر گرفتن بود در مناطرات و چه کسی دنبال حل و فصل موضوع بود.
این که دیگه تاریخ بیهقی نیست بگیم تاریخ تحریف شده و داستانهای مختلف براش بسازیم وسط عمر ما رخ داده خوب یادمونه (3054227) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۰۹:۱۳:۰۳
راه حل: اقتصاد مقاومتی؛
البته مذاکرات به نتیجه واقعی برسد تا حدودی گشایش ایجاد می کند. (3054609) (alef-13)
 
جوان ایرانی
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۴:۲۴:۳۸
مهمترین مشکل دولت الان اینه که سعی میکنه به مخالفانش احترام بذاره در صورتی که مخالفان بهش و به اکثریت احترام نمیذارن. رویکرد روحانی در مورد بحث تحریم و انرژی هسته ای مشخص بود و شعارش هم سانترفیوژ بچرخد به شرطی صنعت بچرخد. یعنی انرژی هسته ای رو به قیمت تحریم های سنگین و فلج شدن اقتصاد جامعه و کشته شدن بیماران به خاطر نرسیدن دارو و بالا رفتن ناهنجاریهی اجتمایی به علت فقر نمیخوایم. خوب اکثریت هم باهش موافق بودند و بهش رای دادند. حالا متاسفانه عده ای میخوان نظر خودشون رو تحمیل کنند. بهتره کاری نکنیم که صبر دولت و اکثریت تموم شه. (3053375) (alef-13)
 
صادق
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۷:۵۶:۴۳
خیلی باحالی......مخالفان توافق چه طور تحمیل کنند؟نقد و روشنگری رو تحمیل می دونید؟ (3053704) (alef-13)
 
ایرانی
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۲۳:۵۳:۲۱
اگر قرار باشه از کل متن فقط به همین مسئله گیر بدیم یعنی پس ما از حیث تجهیزات نظامی ضعف داریم و داریم از موضع ضعف برخورد می کنیم در حالی که مانوورهای ما نشان داده خوشبختانه اقتدار داریم پس منصافنه نیست که کل تبعات مثبت توافق را رها کنیم و بیافتیم به جون همدیگر که چی، که مثلا داستان موشک ها فلان و بهمان شد. بابا جان، فرماندهی کل قوا بهتر از من و شما تصمیم میگیرد بچه بازی که نیست.
ما از الف انتظار روشنگری به شیوه علمی تر و مستندتری داریم.
ممنون (3054183) (alef-1)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۸:۳۶:۰۶
دوست عزیز، این بیرون آوردن سنگ نیست، انداختن چندین سنگ دیگر است که مطمن بشوند که دها سال حتی بعد از چندین نسل از مدیر جهانی‌ و جوان ایرانی‌، این سنگ ته چاه باقی‌ مانده باشد... (3053772) (alef-3)
 
هادی
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۲۲:۵۹:۱۴
این توافق سنگ تحریم و تهدید را با امضا دولت روحانی محکم تر کرده است
نشستن مقابل 6قدرت ناشی از مقاومت چندساله و پیشرفت هسته ای بود
وگرنه آنها راه حلهای راحت تری را انتخاب می کردند.مانند لیبی-عراق-سوریه-یمن و ... اگر این دولت اهل مقاومت بود قطعا دستآوردهای بیشتری از این مذاکرات نصیب کشور می شد ام افسوس که نگاهشان از پایین به بالاست. (3054111) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۰۹:۱۳:۵۶
هادی جان حالا شما برو از بالا به پایین نگاه کن (3054612) (alef-13)
 
مریم
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۲۳:۰۱:۵۷
مثل اینکه وقتی رئیس جمهور محترم در سخنرانی بعد از توافق منتقدین رو تهدید کردن جنابعالی خواب تشریف داشتی یا همراه سایر ذوق زدگان رفته بودی تو خیابونا جیغ و هورا بکشی (3054116) (alef-3)
 
مودی
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۱:۳۶:۴۲
اگه معنی این خفقان رسانه ای و اون همه فحش روحانی به منتقدان ( برید به جهنم ،بزدل،ترسو ، مزدبگیر ، بیسواد ،بی شناسنامه و ....)اط نظر شماها میشه احترام .... میشه لطف کنید بگید پس احترامی یعنی چی ؟؟!!! (3055059) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۴:۴۷:۴۷
انقدر کامنت کپی پیس نکن برو کتاب بخون برات مفیدتره !هسته ای تموم شد برو دنبال زندگیت (3053416) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۹:۰۴:۱۲
دوست عزیز، این توافق از سوی میهن پرستان و نیروهای ملی‌ و ....قابل دفاع نیست، برای بیرون انداختن تندروها ، هزار راه دیگر است، نه اینکه در خارج مانند قجر به خواهیم امتیاز دهیم به امید اینکه در داخل وضع ما خوب شود (3053817) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۲۳:۳۵:۲۳
جالبیش اینجاست اگر بعد دولت اقای روحانی طرف مقابل دبه کرد وایران مجبور شد توافق را عمل نکند چه عواقبی گیربان ایران را خواهد گرفت؟؟
فقط این وسط ایران دوباره تحریم خواهد شد ( حتی بدتر و شدیدتر) وهمه میوفته گردن دولت ان زمان ( که چرا تحریم شدیم) (3054157) (alef-3)
 
جوادیان
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۰۷:۳۶:۵۷
نهایت اینکه تحریم ها مجددا به حالت اول بر می گردد که شما و دوستان شما بازگشت به این نقطه را دوست دارند. چیز دیگه ای می خواهد اتفاق بیفتد که ما نمی دانیم ؟ (3054424) (alef-13)
 
محمدیان
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۰۷:۳۸:۱۱
ولو به اندازه 24 ساعت تحریم بر داشته بشه و کشور بتونه برای چهار تا کودک نیازمند به دارو ، دارو تهیه کنه و این چهار کودک نمیرند والله ارزش داره. (3054427) (alef-13)
 
مشکین نقاب
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۱:۰۶:۴۴
«کلاهی‌که در ژنو برداشتند در وین گذاشتند!» (3054959) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۳:۲۲:۴۰
بزرگترین بعد منفی‌ چنین توافقی این است که علیرغم تعریفها و تبلیغ‌ها در صحنه جهانی‌ که ایران صلح دوست و چه و چه است ، حتی از سوی همان غربی‌ها، کشوری که چنین توافق یک طرفه یی را امضا و تایید کند، چه برای رابطه سیاسی و از آن مهمتر رابطه اقتصادی و سرمایه گذاری، جدیی‌ گرفته نمی‌شود... این اصل غریزی انسانها در تما دنیا است که تخم مرغ یا سرمایه خود را در سبد یا بانک ظریف و شکسستنی نگذارید (3053263) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۳:۳۹:۴۶
وقتی قرار شده بعد از 8 سال تحریمهای موشکی را بردارند کاملا مشخص است که در طی این 8 سال میخواهند چه بلایی سر سایتهای نظامی بیاورند!! البته اگر به 8 سال قانع شوند! (3053294) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۷:۰۷:۳۴
تحریم های موشکی از قبل بوده و جدید نیست و بسیاری از پیشرفت های ما در زمینه موشکی در زمان این تحریم اتفاق افتاده، می شه بقرمایید چه تفاوتی با وضع کنونی ما در این زمینه وجود دارد؟! ما که جدید تحریم موشکی نشده ایم (3053623) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۷:۳۹:۰۴
بله عزیزم! منتهی تفاوتش اینه که ما قبلا قطعنامه های شورای امنیت را قبول نداشتیم و لذا اجراش نمیکردیم !!! اما الآن داریم زیرش را امضا می کنیم! (3053676) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۹:۳۷:۳۳
قرار نیست ایران این قطعنامه را امضا کند اگر توافق در مجلس کشورها در مدت 90 روز تصویب شود موافقت نامه ای امضا می شود که طبق آن قطعنامه های شورای امنیت لغو شده یا تا 8 سال اعتبار پیدا کرده. و به جای آن شورای امنیت یک قطعنامه دیگر صادر کرده است. این ساز و کار به ما و مواضع ما ربطی ندارد و تنها مسیر برداشته شدن تحریم هاست که باید از آن عبور کنیم.ما هنوز هم می توانیم نسبت به قطعنامه های شورای امنیت اظهار بی اعتنایی و بی اهمیتی کنیم ( هرچند بی اعتنایی ما چیزی از آثار آن کم نکرده و نخواهد کرد). قرار نیست در صورت توافق ما برنامه موشکی خودمان را تحریم کنیم. در صورت عدم توافق هم به این معنی نیست که بنوانیم موشک بالستیک خرید و فروش کنیم. (3053880) (alef-1)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۲۱:۱۹:۳۸
عزیزم ایران باید 8 سال موشک هایش را محدود کند....یک سوال؟؟ غرب قرار از کجا بفهمه که ایران موشک جدید داره یا نه؟؟ خوب معلومه میاد از صنایع دفاعی بازدید (3054006) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۳:۳۹:۵۳
در متن تـــــــــــوافق هسته اي
زمان تعهدات ايران رو به اسم "روز پذيرشــ" آوردن
و تعهدات آمريکا رو به اسم"روز اجرا" آوردن
بعد مدام در همه جا مي گويند در روز اجرا تحريم ها لغو مي شود
يعني بعد از اينکه ما "راکتور هسته اي را تخريب کرديم و سانتريفويژها را نابود و فردو را تعطيل و.... "
تازه مي شود روز اجرا!! (3053295) (alef-13)
 
مجید ح
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۶:۵۵:۰۹
از کجای متن توافق همچین برداشتی کردین؟ یک بار دیگه متن همین خبر رو کامل بخونید، قسمت روز توافق و روز اجرا! در فاصله بین روز توافق و روز اجرا طرفین فقط تمهیدات و سند ها رو آماده می کنند و هیچ اقدام عملی از سوی دو طرف انجام نمی شه! (3053602) (alef-3)
 
علی
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۳:۴۰:۰۵
نکته جالب، اگر گفتن فاصله بین روز توافق و اجرا چند ساله؟ آفرین، 8 سال یعنی یا باید آژانس تایید کنه که ما توافق رو اجرا کردیم که تجربه 12 ساله نشون داده آژانس همیشه آخر همه گزارشاتش یه جمله مینویسه میگه "ما کاملا مطمئن نیستیم" یا باید هشت سال باید از روز توافق گذره! (3053296) (alef-13)
 
مجید ح
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۷:۰۰:۳۷
طبق گفته های آقای صالحی و تیم مذاکره کننده دیگه قرار نیست آژانس به صورت کیفی در مورد ماهیت صلح آمیز یا مشکوک هسته ای ایران اظهار نظر کنه و فقط در مورد مسائل کمٌی مثل تعداد سانتریفیوژها و سایر اقدامات مندرج در توافق گزارش خواهد داد.
از سایت الف می خوام پاسخ این نگرانی های مطرح شده از سوی کاربران رو در یک گزارش جداگانه منتشر کنه. (3053610) (alef-3)
 
یک ایرانی الف خوان
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۳:۴۰:۱۳
ساده لوحانه است اگر خیال کنیم دشمنی استراتژیک آمریکا با ایران با یک توافق حل خواهد شد . ظاهرا باید حتما زمان بگذرد تا بفهمیم قابل اعتماد نبودن یعنی چه ؟ برخی اوقات تا سرمان به سنگ نخورد حرف بزرگترمان را نمی فهمیم. (3053297) (alef-13)
 
بیگی
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۳:۴۰:۲۱
فقط صبر و گذشت زمان می تواند چهره واقعی دشمن ما را برای ذوق زدگان و زود باوران مشخص کند (3053298) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۴:۲۵:۱۵
راه حلت چیه؟ کشور در وضعیت بد اقتصادیه چه راه حلی داری؟ اول راه حل ارائه کنید بعد انتقاد. (3053379) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۲۱:۲۱:۳۲
راه حل می خوای؟؟
اینکه دولت 2 سال کشور را نگه دارد فقط برای توافق الان راه حله؟؟ این کار چه فرقی با 8 سال قبل دارد؟؟ (3054008) (alef-3)
 
مهران
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۱:۳۹:۵۵
شما یه کشور را الان معرفی کن که در وضع خوب اقتصادی قرار دارد.

قرار نیست که بخاطر وضع اقتصادی، تن به هر خفت و خواری بدهیم. (3055067) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۴:۲۶:۱۵
دوستانی که انتقاد دارید شایسته است راه حل عملی خود رو اول بفرمایید برای وضع کنونی کشور بعد زبان به انتقاد بگشایید. دقت کنید گفتم راه حل عملی نه شعار
اینکه نمیشه شما همش انتقاد کنی خب راه حلت چیه؟ چیکار کنن؟ (3053382) (alef-13)
 
صادق
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۷:۵۹:۱۱
اوباما: توافق نمیشد ما توان حفظ رژیم تحریم هارو نداشتیم!!!
این راه حل عملی (3053710) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۸:۱۷:۱۲
اینو اوباما برای مصرف داخل خودشون گفته
توافق نمیکردیم اجرای مصولبه سنا رو داشتیم. (3053741) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۲۱:۴۱:۳۶
مگه سیاستمداری می شناسید که حرفی که میزنه مصرف داخلی نداشته باشه (3054029) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۲۳:۲۷:۵۳
پس مسئولان ما حرفاشون مصرف داخلی نداره؟؟؟ (3054143) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۸:۴۸:۵۶
کنگره هم میگفت اگه مذاکرات نتیجه نداشته باشه تحریم های جدید تصویب می کنه! و منظور از جدید گسترش تحریم های قبلی نیست!! یه چیز جدیده! حالا حرف کی رو باور کنیم؟ شما به اوباما استناد می کنی من به کنگره!! (3053796) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۴-۳۱ ۱۸:۰۸:۱۵
و یک ملت چقدر میتونه خوار شده باشه که سرنوشتش با چانه زنی های کنگره و رییس جمهور یک کشور بیگانه تعیین بشه (3062282) (alef-13)
 
یا مهدی
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۹:۱۷:۰۷
حسن روحانی قبل از انتخابات: مشکل اصلی ما در مدیریت است و نه تحریم ها

حسن روحانی بعد از انتخابات: حتی مشکل آب خوردن مردم به تحریم ها مربوط است!!!!!


خودتان قضاوت کنید (3053843) (alef-3)
 
یک شهروند معمولی
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۰۰:۳۵:۴۱
هر دو گفته آقای روحانی (بدون توجه به تحریفهای شما) درسته چون مدیریت جهانی دوستت موجب این تحریمها شد! (3054241) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۰۰:۴۱:۴۵
باشه شماها خوبید ! جمع کنید اون مدیریت 8 سالتان را صحبت کنیم !!! (3054248) (alef-13)
 
رضا
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۰۰:۵۳:۴۹
دوست عزیز مطمئناً هر مشکلی راه حلی داره اما قعا راهش این نیست که ما از تـــــرس مرگ، خودکــــشی کنیم. (3054268) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۳:۱۱:۴۱
باسخ به. ٤٨ اولا شما كفته ايد راه حل هميشه راه حل قبل از جراحي عنوان ميشه طرف نظر كارشناسان مختلف را ميگيره وبعد وارد عمل ميشه وخودش را بدست جراح ميسپاره در عرض اين دو سال كي بحرف كارشتاسان گوش داد فقط اداي ان را در اوردند وميز گرد هاي مختلف گذاشتند انها حتي خطوط قرمز اعلامي را هم نديده گرفتند يكبار مذاكرات سعد اباد باعث ان همه قطع نامه شد كم بود كه حالا با تصويب اين توافق كه امروز ويا چند روز ديگر در شوراي امنيت تصويب خواهد شد نه تنها تمام ان قطع نامه ها را با تصويب اين قطع نامه قبول كرده ايم بلكه متعهد شده ايم بند به بند توافق را با تمام محدوديت هايش اجرا كنيم واگر راه حل مي خواهيد يك صدا ويك زبان همه از رهبري استدعا كنيم مثل دفعه پيش وارد عمل شوند چون جلو ض ررا هر چه زودتر بگيريم بهتر است مطمعن باشيد از اين توافق چيزي بغير از مطيع بودن در مقابل قدرت ها ٥+چيز ديگري استشمام نخواهد شد گرفتن امتيازهايي كه ما بفكر بدست اوردنش در اين توافق هستيم با اجراي اين توافق بدست نخواهد امد ازموده را ازمودن خطاست (3055461) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۳:۴۲:۵۹
ملتی که برای دنیاش عزت وشرفش را بفروشد محکوم به شکست است. (3053305) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۳:۴۸:۴۷
باور کنید اگه خودم هسته ای را با دست خودمون جمع میکردیم اینقدر که با این توافق ضرر می کنیم ضرر نمی کردیم. (3053314) (alef-13)
 
مهدی
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۴:۳۹:۰۹
موافقم. الآن مشکل هسته ای داره به سادگی به مشکل دفاعی و امنیتی گسترش پیدا میکنه. اونم در شرایطی که خودمون قبول کردیم! اگر قبلاً میگفتیم فلان محدودیت و تحریم غیر قانونیه، الآن خودمون پذیرفتیم! (3053404) (alef-13)
 
مریم
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۲۳:۴۴:۵۳
از نظر من اصلا هیچ حقی نداشتن در مورد تاسیسات نظامی و موشکهای ما توافقی می کردن. در آینده در تاریخ خواهند نوشت قرارداد ننگین 2015 وین (3054169) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۳:۵۳:۳۰
اکثر جنگ ها در دنیا به خاطر زیاده خواهی یک طرف و خوش خیالی طرف دیگر روی داده است (3053323) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۴:۰۰:۰۸
رفتن یک توافقی کردند که ملت همش باید تو استرس بازگشت تحریم ها باشند. همش بلا تکلیفی. اگه توافق اجرا بشه به طور میانگین ده سال عمر ملت به خاطر استرس کم میشه (3053331) (alef-13)
 
مریم
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۴:۴۲:۰۶
من هیچگاه سرسوزنی به آمریکایی ها اعتماد نداشتم و ندارم و مطمئنم جایی نمی خوابن زیرشون آب بره.


الانم که این بند 12 قطعنامه ی تصویبی سازمان ملل هم که دیگه الان نور علی نور شده.
چیزی که تیم مذاکره کننده هم حاضر به مصاحبه در موردش نشده. (3053408) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۴:۵۴:۲۱
چرا عاقل کند کاری که باز آرد پشیمانی .؟.!!! (3053426) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۵:۵۸:۲۸
دوستان طلبکار و همیشه منتقد:
انتقاد کار بسیار راحتیه کنار گود(گودی که ده ساله خودمون درست کردیم) می ایستیم بعد که طرف کارو تموم کرد بهش میگیم البته من نپسندیدم و ...دیگه طرف نمیگه فلان حرکتت اینطوری بود و بهتر بود اونطوری باشه یا راه حل من اینه
انتقادی که همراه راه حل نباشه از دید من یعنی تخریب
شما و من اگر انتقادی داریم باید مورد رو عنوان کرده و راه حل عملی خودمون رو بیان کنیم این شیوه ای که ما در پیش گرفته ایم که صبر می کنیم طرف حرکتش رو بکنه بعد انبوهی از تهمت و تخریب رو روانه می کنیم از دید من منصفانه نیست
اگر میخواهید نقد کنید نقد این مراحل رو داره اینو گفتم بهتون بگم که اموزش هم ببینید چون ظاهرا نقد رو نمیدونید چیه:
1-اونچه رو نادرست میدانید یا معتقدید بهتر میتونه باشه رو عنوان می فرمایید
2- راه حل درستی که در ذهن خودتون هست(عملی نه شعاری) رو بیان میفرمایید
3-نحوه اجرای راه حلتان را بیان می کنید
4-نقاط قوت و ضعف راه حلتان را بیان میفرمایید
5-نقاط قوت و ضعف راه حلتان را با راه حل طرف مقابل مقایسه می فرمایید
6-جمع بندی میفرمایید
7- از طرف مقابل میپرسید که چرا این راه حل را در پیش نگرفته
8- حرفهای طرف مقابل را می شنوید
9- قانع می شوید یا بر راه حل خودتان اصرار می کنید
10-طرف مقابل رو به در پیش گرفتن راه حل خودتون دغوت میفرمایید
تاکید می کنم شعار راه حل نیست حواستون باشه!!! همیشه این سوالو از خودتوئن بپرسید اگر این تفکر من راه حل بود پس چرا اجراش نکردن؟ شاید ناممکنه یا اصلا راه حل نیست! راه حل شما در این مساله باید همراه با عدد و رقم باشه که راه حل من این است و با اجرای این راه حل فلان مقدار پول میاد دست کارگر و اینقدر رشد اقتصادی داریم
اگر راه حل ندارید تنها جمله ای که باید بفرمایید اینه" این توافق را نمیپسندم به نظرم بسیار بد است اما راه حل دیگری هم به ذهنم نمیرسه"
دیگه این بحثهای عجیب غریب چیه راه انداختین؟
انتقادی که بدون راه حل یا گزینه دیگه ای هست رو بهش میگن تخریب
(محض اطلاع) (3053508) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۷:۲۶:۳۱
واقعیت این است تیم مذاکره کننده با سری خواندن جزییات مذاکرات اجازه هیچ انتقاد را به کسی ندادند و از خرد جمعی استفاده نکردند. الان به نظر من راه حل فوری اینه که این توافق رد بشود و مجلس اجازه ی پذیرش قطع نامه شورای امنیت را هم ندهد. بعد از آن برای شرایط اقتصادی اولا تحریم ها خیلی نمی تواند ماندگار باشد همان طور که خود نمایندگان و وزیرخارجه آمریکا اعتراف کردند. دوما بسیاری از مسائل با تدبیر قابل حل است. مساله کسری بودجه با تقویت مالیات که خود به خود دارد قوت می گیرد. مساله مسکن با مالیات بر خانه های خالی و حذف قیمت زمین از مسکن با استفاده از مالکیت عمومی در مسکن. مساله مفاسد اقتصادی با برخورد بدون اغماض توسط سه قوه. مساله کمبود بهره وری با ارزیابی در ادارات دولتی و جلوگیری از دادن حقوق بدون ارزیابی و غیره. چرا انجام نمی دهند؟ (3053649) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۷:۵۱:۱۳
دوباره نظر سطحی برادر ما اینایی که میگی 20 سال زمان میبره درست بشه !
شما تا 4ماه دیگه بیشتر منابع نداری (3053691) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۷:۵۳:۲۸
3تا مجلس و دوتا دولت دستتون بود چرا اینکارهایی که میگید در 1سال انجام میشه در 12سال نکردید؟ (3053696) (alef-13)
 
رضا
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۰۰:۵۸:۱۲
سال 82 تا 84 هم دولت دست دوستان شما و جناب روحانی بود. (3054283) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۱:۴۶:۰۵
دیدید حالا جنبه هیچ چیز را ندارید.

راه حل هم که ارائه می دهند وصلش می کنید به قبل (3055095) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۷:۵۷:۵۳
تو بمن بگو کدوم دولت درآمد مالیاتی را از 8 هزار میلیارد آورد 48 هزار میلیارد ؟حاضری مثل ایتالیا مالیات بپردازی ؟ برو تحقیق کن ببین کدوم یکی از این حرفات عملیه ؟
آیا نظامی ها و برخی از اقشار بر اساس ارزیابی بهره وری حاضرند تمکین کنند؟
اون مال زمانی است که همه در برابر قانون برابر باشند نه کشور ما که بعضی ها با بقیه ی مردم فرق دارند (3053707) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۹:۰۴:۴۱
باورش خیلی سخته دولت تو زمینه سیاست خارجی یه تنه جلو بره وقتی نمی تونه یه کنسرت یا اکران فیلم رو یه تنه جلو ببره! توافق در مجلس هم تصویب میشه! خیلی از نمایندگان کنگره هم گفته بودن اگه مذاکرات نتیجه نده تحریم های بیشتری تصویب می کنن! ایا فقط حرف وزیر خارجه امریکا حرفش سنده؟ مالیات هم که تکلیفش مشخصه! وقتی به صورت قانونی خیلی از سازمان ها رو از مالیات معاف می کنیم نباید انتظار داشته باشیم که همه مالیات بدن! مفاسد اقتصادی هم که به قول توکلی سیستماتیک شده! یعنی برخورد با افراد اونو ریشه کن نمی کنه! (3053821) (alef-13)
 
علی طیبی
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۶:۰۷:۵۵
من تعجبم از صدا وسيما است که چرا در بازی دولتمردان گرفتار شده و هیجان زده شده وادی کاذب را به مردم ناآگاه از متن تزریق میکند. (3053527) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۲۳:۳۱:۱۶
جالب اینجاست هیچکس حاضر نیست متن 159 صفحه ای را برای مردم بازگو کند و فقط گیر دادن به همان صفحات محدو که توسط دولت منتشر شده (3054148) (alef-3)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۶:۴۷:۵۹
سایت الف رویکرد مخالف با توافق هسته ای رو در پیش گرفته ، از کامنت های خوانندگان دلواپس بگیر تا تعداد لایک ها که مشخصه 10-12 تا همیشه تعداد اقلیت دلواپسن ، یعنی ی کامنت موافق نبود چاپ کنید !!!!؟ حتما نبوده دیگه همه مخالفن ! (3053592) (alef-1)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۰۹:۵۰:۴۵
خیلی باحالید. یعنی آخرش هستید. یعنی برای شما اتفاقی که داره برای مملکت میافته اصلا مهم نیست. فقط تعداد لایکهای دلواپسان مهمه؟ به جای اینکه بشنید کامنتهای الف رو بخونید و لایکها رو بشمارید یه کمی برید متن توافق رو بخونید، متن قطعنامه شورای امنیت رو بخونید و یه کم توضیحات اساتید حقوق بین الملل رو گوش کنید تا ببیند چه اتفاقی داره میافته و بفهمید به چه قیمتی دارید مملکت رو تقدیم میکنید... (3054720) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۷:۲۵:۳۹
یعنی موندم اگه کس دیگه به جای این تیم می رفت نمی تونست همچین توافقیرو به دست بیاره؟ (3053647) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۱۹:۱۳:۳۵
راه حـــــــــــــــــــــــــــــل عملی مرحمت کنید شــــــــــــــــــــــــــــــــــــــعار
راه حل نیـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــســــــــــــــــت.انتقاد باید همراه با راه حل عملی و ممکن باشه در غیر اینصورت تخریبه
1-راه حلتون رو بیان کنید
2- بفرمایید چرا در ده سال گذشته این راه حل اجرا نشده
3- میزان تاثیرش رو بر مشکلات اصلی کشور بیان کنید
4-مشکلات فرعی نتراشید و حلشون کنید باید مشکلات اصلی رو حل بفرمایید با راه حلتون.
برخی از مشکلات اصلی اینا است:
1-امکان مبادله و نقل و انتقال پول نداریم ای ایها الناس راه حل پول در برابر گندم هم فایده نداشت
2-دلار نیاریم داخل نرخ دلار بالا میره مشکل داریم
3-خیلی از شرکتها تحریم هستند نمیتونن فعالیت کنن
4- نفت نمیتونیم بفروشیم
5-سرمایه گذاری خارجی ممکن نیست
6-سنا امریکا مصوبه جدیدی داره که فروش نفت رو صفر میکنه حقوق کارمندا رو نمیشه داد
7-برای اکثر فعالیتهای اقتصادی تحت تحریم شورای امنیت سازمان ملل هستیم
برا اینا راه حل بدهید
و من الله توفیق (3053838) (alef-13)
 
هادی
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۲۲:۳۶:۵۱
1 ـ بحمدالله علم وفن آوری انرژی اتمی در کشور ما بومی شده وتحریم باشد یا نباشد خدشه ای به آن وارد نمی کند و گسترشش تابع منافع مادی کشور است . 2ـ تحریم هایی برکشور ما تحمیل شده که اثر منفی آنهادر ساختار اداری وقوانین اقتصادی موجود چندین برابر نمود پیدا کرده است . 3 ـ قطع ومسلم است که آمریکا واذنابش ، حتی روسیه وچین ، اگر منافعی نداشتند تن به این توافق نمی دادند . 4 ـ در بدترین وضع به نظر می رسد این منافع آمریکا ولو موقت برای مدتی مقداری از فشارها برکشورمان را کاهش می دهد وما می توانیم سریعا نسبت به باز سازی نظام مدیریتی وقوانین اقتصادی تحول ایجاد نمائیم، اگر برنامه ریزی تحول را به سازمان های معلول سیستم خراب موجود ندهیم . با عنایت به مطالب فوق ، توافق ، وضع را بدتراز حال فعلی نمی کند و طبق مثل معروف یک مو از خرس کندن غنیمت است . راستی اگر مساله ماشه نباشد ، این کشورها نمی توانند تحت عنوان حقوق بشر تحریم هایی بدتر از وضع فعلی تصویب کنند ؟ از شورای عالی امنیت ملی وریاست محترم جمهور وبه خصوص هیئت مذاکره کننده کمال تشکر وقدردانی را دارم که تا جائی که توانستند خطوط قرمز رهبری فرزانه مان را رعایت کردند . (3054082) (alef-1)
 
دلواپس دلواپسان
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۲۲:۵۰:۴۸
من موندم چرا به مذاکرات میگن ۱۲ساله یعنی اون چند سالم مذاکره انجام میشد بابا ایول (3054103) (alef-3)
 
رضا
۱۳۹۴-۰۴-۲۸ ۲۳:۰۰:۳۵
سلام علیکم :
شاکی و قاضی و داور و زور و وتو و حیله و همه و همه در اختیار طرف مقابل است. خوب معلوم است ته قضیه چه می شود. (3054114) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۰:۳۵:۳۸
خیلی بی انصاف و غرض ورزید دولت خودش را سپر بلای مردم کرد و تمام انتقادهای بلاوجه و فشارهای شدید رو به جان خرید تا بتونه گشایشی در امور گره خورده ی مردم حاصل کنه آنچنان دیپلماسی عقلایی به کار برد که ابرقدرت های جهانی رو دو سال پای میز مذاکرده نشوند و اونها را وادار به عقب نشینی از مواضع خصمانه ی خودشون کرد به جای سپاس و قدردانی و دست مریزاد به دولت یک عده کم سواد در عین حال بی اخلاق زبان تند و گزنده ی خود را در جهت تحقیر و تخفیف اقدام ارزنده و فتح الفتوح دولت به کار میگیرند.......... (3054845) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۲:۲۴:۳۸
توی ایران هم اتفاقا همه چیز دست طرف مقابل دولت و مردم میباشد (3055277) (alef-13)
 
مح
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۰۰:۰۵:۱۹
زاه حلش اینه که خود تیم مذاکره‌کننده به این پیش‌نویس قطعنامه اعتراض کنه و مجلس هم توافق را رد کنه و برگردند به میز مذاکره. (3054204) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۰۹:۴۷:۳۲
به نظر من حرف نهایی رو سخنگوی کاخ سفید زد وقتی گفت این بازرسی ها باعث میشه وقتی ما تصمیم به حمله نظامی بگیریم اطلاعات بیشتری از ایران داریم... متاسفم برای کسانی که خودشون رو آخر دیپلماسی میدونن و فکر میکنن به آمریکای جنایتکار جهانخوار و حامی رژیم کودک کش اسرائیل میشه اعتماد کرد.با این توافق ایران بیش از پیش در معرض خطر حمله آمریکا قرار خواهد گرفت... (3054710) (alef-13)
 
سلام
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۰:۴۵:۱۱
به نظر من این توافق بسیار خوب است. اگر ما واقعا دنبال بمب هسته ای نیستیم، نباید با بازدیدهای معمول آژانس که از تاسیسات هسته ای تمام کشورها انجام می شود مشکلی داشته باشیم. ضمنا 90 درصد تحریم ها در یک بازه 4 ماهه برداشته می شود و تا آن موقع ما هم کاری در جهت کاهش سانتریفیوزها و سایر تعهداتمون انجام ندادیم.
میلیاردها دلار داراییمان آزاد می شود، به جای جنس بنجل چینی و برنج هندی می توانیم واردات معاملات سودده با کشورهای اروپایی شویم، سرمایه گذاری خارجی و ورود گردشگر به کشور تسهیل می شود و هزاران نکته مثبت!
من واقعا نمی دونم چرا باید مخالف باشیم آآخه؟ مگه از رفاه و امید مردم باید ناراحت شد؟؟؟؟ (3054880) (alef-13)
 
ح.ج
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۵:۰۷:۴۸
سلام
با توجه به این قطعنامه پیشنهادی به شورای امنیت طرف مقابل با کوچک ترین بهانه ای میتونه کل تحریم ها را برگردونه وما هم هیچکاری نمیتونیم بکنیم چرا که طبق برجام به قطعنامه شورای امنیت متعهدیم و از طرفی براب روسیه و چین هم حق وتویی وجود نداره تا بخوان جلوی بازگشت تحریم ها رابگیرن. (3055972) (alef-13)
 
مهدی بوشهر
۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۵:۴۱:۱۳
ظریف دلش به جمله ای خوش است که گفته : هرگز یک ایرانی را تهدید نکنید ........( تهدید نکنید ما که خودمان هر چه بخواهید می دهیم ....دیگه چرا تهدید میکنید ؟!) (3056065) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.