نظر منتشر شده
۱۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 347906
تاملی بر انتشار یک گزارش تصویری؛
فاصله ارزش خبری تا ارزش اجتماعی
سید ناصر نعمتی، 5 اردیبهشت 95
تاریخ انتشار : دوشنبه ۶ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۰۸:۴۲
فاصله میان گزارش «خشونت اجتماعی» تا «درد اجتماعی» را باید یکی از مصداق‌های فاصله «ارزش خبری» تا «ارزش اجتماعی» دانست. وظیفه دیده بانی رسانه‌ها آن‌ها را مکف کرده است تا به منظور هشیارسازی جامعه همیشه دردها را گزارش کنند و ظرافت گزارشگری اجتماعی رعایت مرزهای باریکی است که نمی‌گذارد صرفاً خشونت تصویر شود بلکه «دردِ خشونت» را در قاب رسانه تصویر می‌کند.

توجه بی اندازه به ارزش‌های خبری و به خصوص «درگیری۱» که برای مخاطبان پرجاذبه است گاهی رسانه‌ها را به ورطه ای می‌اندازد که در گزارشگری خود ارزش‌های اجتماعی را فراموش می‌کنند. آن چه به عنوان «مسئولیت اجتماعی» رسانه‌ها شناخته می‌شود، حساسیت به همین مرزهایی است که نمی‌گذارد منافع اجتماعی فدای جذب مخاطب شود.

این حساسیت‌ها مانع این می‌شوند که هر رویدادی به خبر تبدیل شود. رعایت مصالح عمومی شاید یک عنوان نه چندان شفاف باشد اما در جریان دروازه بانی خبر به گونه ای نقش ایفا می‌کند تا فقط ارزش‌های خبری تعیین کننده نهایی اخبار رسانه‌ها نباشند و ارزش‌های اجتماعی نیز جای خود را در این جریان پیدا کنند. کاری که در گزارش تصویری که با عنوان «۲۱ روز شکنجه زجرآور برای زن بی پناه» انتشار یافته از آن غفلت شده است.

این گزارش تصویری که به شکنجه‌های یک زن و دخترانش توسط همسر معتادش اختصاص دارد صحنه‌هایی را به تصویر کشیده است که حذف آن‌ها به اصل آن گزارش آسیبی نمی‌زند بلکه از درجه خشونت روایت شده در آن می‌کاهد. آن چه باید در انتشار این گزارش به آن فکر کرد، این است که چه عناصری اصطلاحاً «تأکیدگذاری و تأکید زدایی» شده‌اند.

آن چه در این تصاویر دیده نمی‌شود ریشه‌های خشونتی است که از آن صحبت می‌شود (اعتیاد مرد سرپرست خانواده) و تنها خشونتِ اعمال شده تصاویر را پرکرده‌اند. این به معنای انکار استفاده از تصاویر خشونت در گزارش‌هایی از این دست نیست اما باید دانست مرز این نوع گزارشگری توجه به دردِ اجتماعی است و نمایش خشونت نیز باید به خدمت این هدف دربیاید.
۱- رویدادهایی که در آن برخورد و درگیری وجود دارد، مورد توجه مخاطب بوده و در رسانه‌ها منتشر می‌شوند.
 
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۶ ۰۸:۵۶:۰۵
اتفاقا صرف پرداختن به اعتیاد مرد نمی تونست این جنایت وحشتناک رو پوشش بده. پرداختن به اعتیاد مرد فقط می گه این مرد مریضع و باید درمان بشه . نمی گه که این مرد جانی هم هست و باید محازات بشه. (3666363) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۶ ۰۹:۰۵:۲۰
آنچه مسلم است حق با نویسنده محترم در شرایط "عادی" است کما اینکه چند نکته پیرامون تصویر خشونت و خشوت انگاری لازم به توضیح است:

1- نمونه هایی بسیار متعددی از خشونت خانگی در کشور موجود است(اعظم اولین و آخرین آن نیست) که هر از چندی رونامه ها و در صفحات حوادت و اجتماعی خود به آنها پرداخته و اما عدم روایتگری تصویری آنها عمق ناجوانمردانه این خشونتها علیه زنان را به هیج وجه به تصویر نکشیده و نخواهد کشید چنانچه یک خواننده گذرا در صفحات روزنامه بعد از قرائت ادبیات خشونت بار نویسنده تجسم بلاواقع از وقوع حادثه در ذهن پرورش داده و با اندک افسوسی از کنار آن می گذرد حال آنکه تصویر گری آن به این سیاق عمق فاجعه موجود را به تصویر کشیده و چیزی از آن نگذشته بود که سخنگوی دستگاه قضا نیز در خصوص آن اظهار نظر کردند.

2- در یک شرایط عادی نشانگاه های خشونت دارای تعریف مشخص و معینی است و فرد با تلقی از نوع خاصی از رفتار نابهنجار روانی و اجتماعی خشونت را تعریف و تصور می کند اما در این مورد بخصوص (اعظم) فرد هرچقدر بتواند رفتار خشنی از یک عمل در قبال خانواده را تصور نماید به هیچ روی این حد از استمرار خشونت خانگی را نمی تواند متصر باشد( صورت اعظم گواه استمرا شکنجه های مدارم همسر افیونی) بنا براین گاه لازم است تا همان به قول جنابعالی عمق خشونت اعمال شده نمایان باشد تا آگاهی عمومی در خصوص ریشه های خشونت اعمال شده (اعتیاد) از انتزاع ذهن مخاطب خارج شده و به انضمام تصویر در آید! (3666375) (alef-13)
 
Germany
۱۳۹۵-۰۲-۰۶ ۰۹:۱۹:۲۰
امروز هم خبري خواندم كه يك مرد شيشه مصرف كرده و همسرش را كشته و بطور حق به جانب مي گويد كه تحت تاثير شيشه بودم !! از اين دست اخبار در روزهاي اخير بسيار شنيده ايم
فكر مي كنم حاكميت بايد سريعا وارد ميدان شود و اخطار بدهد كه مصرف شيشه به هيچ عنوان دليل موجه براي انجام جنايت نيست و افراد چون با علم به اينكه از حالت طبيعي خارج مي شوند و امكان دارد دست به جنايت بزنند ،شيشه مصرف مي كنند ،جرمشان سنگين تَر هم مي شود .و حتي اگر اولياي دم رضايت دهند حاكم شرع حكم قصاص نفس خواهد داد .
به اين طريق خيال همه ي افراد كه سراغ شيشه و مواد روان گردان مي روند راحت مي شود كه عاقبت كار بسيار شوم خواهد بود
البته در مورد أسيد پاشي هم لازم است اين اقدام توسط حاكم شرع انجام شود كه افراد به اميد رضايت گرفتن با تهديد يا هر روش ديگر ،جامعه را نا أمن نكنند (3666392) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۶ ۰۹:۴۱:۴۵
اگر عکسها منتشر نمیشد، عواطف مردم جریحه دار نمیشد و مرد جانی با وثیقه بیست میلیونی آزاد میشد!
انتشار عکسها و بازخورد عمومی از این جنایت روی قاضی و نظرش و حکمش تاثیر داره پس منتشر کنید (3666432) (alef-13)
 
سارا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۶ ۰۹:۴۴:۱۷
جالبه اگر کسی تو همین سایت در مورد حقوق زنان و مهریه و حق طلاق و حق حضانت فرزندان و ... حرف بزنه تمام این آقایون حمله می کنند که آی زن ما مارو بیچاره کرده و دار و ندار مارو بالا کشیده و کار نمی کنه و فقط بلده پول خرج کنه و ...
در حالیکه بخاطر برخی قوانین امثال این زن صدایشون به جایی نمی رسه و تو این جامعه مثل این زن بیچاره خیلی داریم ولی کارای شوهراشون اصلا رسانه ای نمی شه که به گوش کسی برسه . (3666436) (alef-13)
 
amir
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۶ ۱۰:۵۷:۰۵
عجبا.
اگر این تصاویر انتشار نمیافت آن واکنش ها هم نبود.

کلا سرمان را در برف کنیم راحت تریم گویا!!

شما خبر را سانسور نکنید مردم خود فهم دارند و سطح خشونت را نیز می فهمند.

اگر آن عکسها منتشر نشود مردم در خوابی خرگوشی خواهند رفت و حتی این خبر هم مانند هزاران خبر دیگر به گوشه ای می خزید.

جفایی که در جاهایی در حق زنها میشود ارزش نشان دادن دارند.

کاش بفهمید که

"مردم می فهمند" (3666553) (alef-13)
 
۱۳۹۵-۰۲-۰۶ ۱۲:۱۳:۱۵
کسی نگفته سانسور شود، مساله تفاوت نگاه در عکس هاست. متن رو دوباره بخون امیر (3666712) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۶ ۱۱:۰۸:۱۴
نمی دانم با اینکه اعتیاد در بین زنها هم بسیار فراگیر شده، چرا هیچوقت مصرف شیشه باعث نمیشود یک زن معتاد، همسرش را بکشد. (3666575) (alef-13)
 
سهراب
United States
۱۳۹۵-۰۲-۰۶ ۱۲:۰۸:۱۱
کسی منکر بلای اعتیاد در این کشور نیست ولی مسئله ی خیلی مهم تر عادی بودن خشونت خانگی و بی پناهی زنان و کودکان ایرانی چه از سمت قانون و چه از سمت خانواده هاست. در واقع کسی که گرفتار خشونت خانگی می شود، هیچ گزینه ی مناسبی برای رهایی از این موقعیت ندارد. عکس ها و متن گزارش هم اشاره به این مسئله دارند که اعظم و فرزندانش با وجود زجر و شکنجه ی طولانی مدت و شدید چاره ای جز تحمل آن شرایط نداشته اند. (3666703) (alef-13)
 
شهرام
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۰۶ ۱۳:۱۵:۵۴
مخاطب این گونه اخبار همه مردم و (نه گروه خاصی) هستند پس بهتر است برای فهم و درک اسان محتوای خبر بدور از روشهای تخصصی و با ساده ترین و تاثیر گزارترین روش موجود خبر انتقال یابد و من گزارش تصویری ( 21 روز شنکجه ...... ) را اینگونه دیدم . (3666881) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۲-۱۲ ۱۱:۳۴:۰۱
حکم این پدر اعدام به دفعات زیاد (3677208) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.