نظر منتشر شده
۳۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 420347
نگاهی دیگر به دستاورد اوپک/ شکست یا پیروزی؟
رضا نجفی*ُ/بخش اقتصادی الف، ۱۴ آذر ۹۵
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۴ آذر ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۰۴
وزیر محترم نفت این روزها از پیروزی چشمگیر در جلسات اوپک در سخن گفته و حتی برخی دیگر از آن به "برجام نفتی" تعبیر می کنند. سوال این است که آیا واقعا ایران به خواسته های خود یا لااقل بخشی از خواسته های خود در اجلاس اخیر رسیده است که اینگونه ابراز خوشحالی می شود؟ یا اینکه طبق معمول قرار است در شکستها و عدم توفیق ها هم پیروزنمایی کنیم.
 
 واضح ترین پیروزنمایی در این دولت، جشن گرفتن برای شکست مقابل تیم فوتبال آرژانتین است که شکست را چنان با زر و زیور آراسته شد که گویی ایران قهرمان جام جهانی شده نه اینکه در این بازی شکست خورده و بین چهار تیم گروه خود، چهارم شده است یا به قول آن مربی منتقد که از خبرنگار پرسید اگر شما(خبرنگار) مربی تیم ملی بودید ایران در گروه خود پنجم می شد؟
 
وزیر محترم نفت در سیزدهم خرداد 1395 در مصاحبه با خبرگزاری بلومبرگ* گفت:" تهران مستحق سهمیه‌ای 14.5 درصدی از کل تولید اوپک است و این مبتنی بر سطح تولید تاریخی است. اوپک در حال حاضر روزانه 32.5 میلیون بشکه نفت تولید می‌کند که سهمیه‌ای 4.7  میلیون بشکه‌ای به تهران می‌دهد که بسیار بالاتر از تولید فعلی 3.8 میلیون بشکه‌ای فعلی( تولید آن روز) این کشور است."  حال سوال این جاست که چه اتفاقی افتاده است که ایران از سهم تاریخی خود در وین دست کشیده است و به سهم 3.797 میلیون بشکه ای رضایت داده است؟
وزیر نفت در مقابل این سوال قرار گرفته است لیکن به جای پاسخ و ارایه ی توضیح و اصلا بدون اینکه موضوع از دست دادن سهمیه ی بیش از  700 هزار بشکه ای را مطرح کند که ما از سهم تاریخی خود دست برداشته ایم در یک اقدام تعجب آور این کاهش میزان تولید را با پیروزی در خبرگزاریها و صدا و سیما مطرح نموده اند و بیان می نمایند که" ما توانستیم هم از فریز و هم از کاهش نفتی بگریزیم و قرار شد تولیدمان را به 3.975 میلیون بشکه افزایش دهیم. "
 
جناب اقای وزیر! شما با این کار نه تنها همان طرح  فریزی که همیشه گفته اید نخواهید پذیرفت را پذیرفته اید بلکه منطق محکم و تاریخی 4.7 میلیون بشکه ای ایران را هم در اوپک بی اعتبار کرده اید و با توجه به فرمولها و تعاملات قبلی اوپک، سهم ایران را حتی بیش از عربستان کاهش داده اید واقعیت این است که عربستان با نزدیک به سه برابر تولید ایران، فقط 486 هزار بشکه کاهش را پذیرفته (در حالی که هنوز سه میلیون بشکه بیش از سهمیه ی خود تولید می کند) و ایران بیش از  900 هزاربشکه تولید کمتر از سهمیه را پذیرفته است.
این یک واقعیت کارشناسی و غیر قابل انکار است که ایران طی سال آینده توان تولید 4.7 میلیون بشکه ای را ندارد و برای یک دوره ی کوتاه، پذیرش 3.975 میلیون بشکه ای شاید بلا اشکال به نظر برسد اما واقعیت تلخ قصه که با مرور متن توافق اوپک مشخص شد( جدول زیر) این است که:
 
 اولا برای ششماهه ی اول سال 2017، تولید ایران 3.797 میلیون بشکه (نه 3.975 میلیون شده) مشخص شده است یعنی ایران علاوه بر فریز، کاهش تولید را به میزان 187 هزار بشکه (یعنی 4.5 درصد کاهش به اندازه ی بقیه ی کشور ها ی اصلی تولید کننده ی اوپک) پذیرفته است مطابق جدول زیر تولید ایران از 3.975 به 3.797 میلیون بشکه در شش ماهه ی اول میلادی ( قابل تمدید به ششماهه ی دوم) کاهش خواهد یافت.

 
ثانیا بخشی از عواقب توافقنامه که برای عموم مردم و مسوولین بعدا مشخص خواهد شد، خدشه دار نمودن حق قبلی ایران مبتنی بر 14.5 درصد تولید اوپک (4.7 میلیونی) است .
 
آقای وزیر! شما بهتر می دانید که قرار است نظام سهمیه بندی جدیدی در اوپک تدوین شود و کشورهایی مثل عربستان و عراق (حتی با پذیرش کاهش محدود تولید خود) به ترتیب سه میلیون و 550 هزار بشکه بیشتر از سهمیه ی سنتی خود تولید دارند و کماکان از تولیدی بسیار بالاتر از سهمیه ی خود برخوردار هستند چرا باید در این اوضاع، ایران از حق و سهمیه ی سنتی و تاریخی خود به این میزان وحشتناک عدول کند؟
 اگرچه این تصمیم برای ششماهه ی اول سال 2017( قابل تمدید برای ششماهه ی دوم) است ولی نباید از نظر دور داشت که ایران برگ برنده ی مهم و بسیار پرکاربردی را برای مذاکرات و چانه زنی های آتی اوپک در وین از دست داده است.
 
دهشتناک تر از واقعیتهای فوق این است که چرا این پیغام بسیار غلط را به طرفهای مذاکره مان می دهیم که بسیار از این وضعیت خوشحال هم هستیم؟ چرا از یک طرف به دنبال افزایش ظرفیت تا 5 میلیون بشکه هستید و از یکطرف همین الان خشت کج کاهش سهمیه ی وحشتناک را در حالی که بقیه بیشتر از سهمیه تولید کرده اند را پذیرفته اید؟
 
البته جناب اقای زنگنه فراموش نکرده ایم که اوایل کار شما در دولت اصلاحات، تحت تاثیر این شعار که "انرژی جایگزین به زودی عرصه را بر نفت تنگ خواهد کرد" با همنوایی با برخی اعضای اوپک و افزایش ناگهانی تولید، زمینه ی کاهش قیمت نفت را به8 دلار فراهم کردید. لااقل آن روز با نفت 8 دلاری ژست پیروزی نگرفتید اما امروز چرا مثل برجام صلای پیروزی سر داده اید در حالی که این ژست فقط مصرف داخلی برای محافل غیر نفتی( و این روزها مصرف انتخاباتی) دارد. تا کی قرار است واقعیات را به گونه ای دیگر انعکاس داده و تصمیمات را بدون آینده نگری اتخاذ کنیم؟ راستی بازپرداختهای IPC هم قراراست با همین تولید فعلی و محدود بپردازید؟
جناب آقای زنگنه! شما سنگرهای بسیار مهمی را در وین از دست داده اید و درنگاه استراتژیک شکست خورده اید لطفا ژست پیروزی نگیرید.
 
*کارشناس نفت
 
 
* https://www.tasnimnews.com/fa/news/1395/03/13/1092281
 

  
 
کلمات کلیدی : اوپک+قیمت نفت+پیروزی ایران
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۱:۱۷:۴۰
سهمیه به کنار ، اینکه رئیس دوره ای اوپک عربستانیه و نایب رئیس هم اماراتی ، خیلی پیروزی بزرگیه برای ما که دومین ذخایر نفتی جهان رو داریم اما هیچ جا قدرت اجرایی نداریم ؟؟؟ (4049312) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۳:۳۹:۰۳
این که شد همان قضیه برجام که اول با سر و صدا و شانتاژ رسانه ای فتح الفتوح معرفی شد، بعد مشخص شد که «تقریبا هیچ» بوده! (4049642) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۳:۵۰:۰۷
برجام هسته ای چه بود لذابرجام نفتی از حالا و با این قیاس عاقبتش معلوم است (4049675) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۳:۴۱:۳۱
دست اقایان در عرصه کارشناسی کلا خالی است، فقط تبلیغ! (4049647) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۳:۴۳:۴۵
این اقایان فکر نمی کنند الان با این همه شبکه های ارتباطی، نمی شه به مردم دروغ گفت. (4049659) (alef-2)
 
رضا
Netherlands
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۴:۰۶:۰۹
از اینکه پای لیونل مسی رو هم کشیدید وسط معلومه چقدر استدلالتون منطقیه!
شما می خواهید بگید دولت روحانی و وزیر نفتش شکست خوردند خب قبول واقعا هم برگشت به تولید سال 1384 چیزی جز شکست نمیتونه باشه اما این وسط شما بفرمایید دقیقا پیروز کیه؟ نکنه کسانی که کشور رو به نحوی مدیریت کردند که آرزوی همه شده بازکشت یه شرایط 12 سال قبل پیروز هستند؟ (4049711) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۵:۳۳:۱۸
سیاست جناب زنگنه این است :
فقط بفروش انهم به هر قیمتی که شده بده بره (4049882) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۲۲:۲۲:۳۴
بخاطر مواضع كشور ما بهرحال قدرتها احازه نميدهند رياست اوپك با كشور ما باشد . (4050500) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۱۴:۴۱:۴۴
از دولت مهرورزی سوال کنید که کشور را با ظرفیت 4.5 میلیون بشکه در روز تحویل گرفت بعد از 8 سال با 700 هزار بشکه تحویل داد با 700 میلیارد دلار در امد نفتی!
یک بشکه در 8 سال به ظرفیت تولید افزوده نشده! (4051453) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۱:۲۶:۴۳
عزیز من شما ظاهرا صادرات 900 هزار بشکه که داشت با طرح سنا صفر میشد هم یادتون رفته بهتره مقاله یک طرفه ننویسید ایران بهترین موضع و بهترین نتیجه رو از اوپک گرفته صادرات هم به ماگزیمم خودش رسیده یه مقدار منصف باشیم (4049339) (alef-2)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۴:۱۳:۱۷
من فکر کنم حرف مقاله اینکه از شکست پیروزی در نیاریم
و منطقی هم باشه این حرف (4049727) (alef-2)
 
Germany
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۴:۱۹:۱۵
به گفته اقاتون ظریف این تحریمها جنبه اجرایی نداره!!! (4049739) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۵:۵۳:۲۰
به نظر من همه این بحثها بی معنیه وقتی نمیتونیم پول نفتی رو که قبلا فروختیم و یا الان میفروشیم از اونها بگیریم ! در این شرایط اگر اصلا نفت نفروشیم بیشتر به نفعمونه . لااقل اون رو ذخیره کنیم برای آیندگان ، بلکه عرضه داشته باشن پول نفتی رو که میفروشن از خریدار بگیرن ! چرا وقتی که پول نفتی رو که قبلا فروختیم به ما نمیدن ، پول همین نفتی رو هم که الان غارت میکنن بهمون نمیدن ، باز اصرار داریم که نفت مجانی صادر کنیم ! (4049929) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۱:۳۳:۱۱
الان یه عده می دون میان اینجا که درود بر وزیر نفت درود بر امیرکبیر زمان و .... (4049352) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۱:۴۳:۱۸

بهتر است كمي حافظه تاريخي خود را مرور بفرماييد و به ياد بياوريد همان رييس جمهوري كه تحريمها را ورق پاره ميخواند باعث شد سهميه توليد و فروش ما به يك چهارم برسد حالا كه با سختي بسيار اين موضوع جبران شده است شما نگران 700 هزار بشكه اي شده ايد كه امكان توليد ندارد؟!! چرا در آن گير و دار سكوت كرده بوديد؟؟! لطفا منتشر فرماييد. (4049385) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۶ ۱۷:۵۹:۳۳
آقای نویسنده و دلواپسان محترم آیا رساندن 700 هزار بشکه به 3 میلیون و 797 هزار بشکه پیروزی نیست؟ (4053792) (alef-11)
 
سید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۳:۲۵:۱۹
تا الان جور دیگری ماجرا را نشان داده بودند. خوب است وزارت نفت توضییح دهد (4049616) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۳:۵۶:۰۸
برای اولین بار بعد انقلاب ایران با تعامل توانست برگ برنده را در دست داشته باشد.

مچکریم زنگنه، مچکریم ظریف و روحانی (4049691) (alef-2)
 
بي نام
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۰۰:۴۰:۳۵
يكي از موافقان بگويد معني تعامل چيست و با كي تعامل كرديم؟ سهميه ما را 200 هزار بشكه در روز كم كردند. قبول كرديم. سهميه اندونزي را دادن بقيه و حتي يك بشكه در روز به ما ندادند قبول كرديم. عربستان بجاي يك ميليون بشكه كاهش توليد كه سه سال روي آن اصرار داشتيم فقط قبول كرد 400 هزار بشكه كاهش بدهد. فقط بگوئيد كدام شرط ما را كه سه سال روي آن مصر بوديم قبول كردند؟ ضمنا مگر ما عربستان را مجبور كرديم با كاهش توليد موافقت كند؟ همه مي دانند ورشكستگي مالي عربستان او را ناچار كرده دنبال افزايش قيمت نفت باشه. موضوع ربطي به دولت ايران و وزارت نفت نداره يعين اينقدر ضعيف هستيم كه از لين موارد به نفع يك جريان سياسي استفاده كنيم؟ (4050665) (alef-13)
 
Tajikistan
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۳:۵۸:۳۹
یکی از برادران موافق برام توضیح بده که الان با تولید 4میلیون بشکه در روز چه چطوری حساب کنیم که با قیمت بشکه ای 50دلار در سال و قیمت هر دلاری 3300تومان کل درآمدزا فروش نفت توی بودجه 96بشه110هزارمیلیارد تومان درآمد
راستی عربستان 10میلیون بشکه تولید میکند آنوقت ما 4میلیون خوشحال هم هستیم (4049697) (alef-2)
 
رسول
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۴:۴۹:۴۱
من براتون حساب می کنم.
اگر روزی سه میلیون و 900 هزار بشکه تولید کنیم آن را در 365 روز ضرب می کنیم می شود 1423500000 (یک میلیارد و چهار صد و بیست و سه میلیون و پانصد هزار) بشکه. اگر هر بشکه را 50 دلار بفروشیم می شود 71175000000 (هفتاد و یک میلیارد و صد و هفتاد و پنج میلیارد) دلار. هر دلار را 3300 تومان فرض کنیم آنوقت درآمد کل می شود: 234877500000000 یعنی در حدود 235 هزار میلیارد.
یعنی خیلی بیشتر از 110 هزار میلیارد تومان. البته هزینه های تولید و صادرات از این مبلغ کم می شود. اضافه ها به صندوق ذخیره ارزی واریز می شود. (4049795) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۷:۱۸:۲۹
شما فرض گرفتی تمام نفت خام فروشی می شود! در حالی که نصف این مقدار تبدیل به فراورده می شود. (4050068) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۵:۰۱:۵۶
از دولت مهرورزی سوال کنید که کشور را با ظرفیت 4.5 میلیون بشکه در روز تحویل گرفت بعد از 8 سال با 700 هزار بشکه تحویل داد با 700 میلیارد دلار در امد نفتی!
یک بشکه در 8 سال به ظرفیت تولید افزوده نشده! (4049817) (alef-13)
 
خذری
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۴:۰۰:۳۵
وقتی تمام توان تولید ما هنوز به سقف تعیین شده کنونی نمیرسد َ دیگر جر و بحث برای ۷۰۰ هزار بشکه بیشتر چه معنی میده.
زیر ساختهای فعلی ما برای این تولید جوابگوست و ادعایی که بعد باعث ابروریزی شود که هنر نیست . قبل از همه احتمالا نویسنده مقاله مقاله ای دیگر در خصوص ادعای واهی وزیر خواهد نوشت .
بصورت خلاصه همین تولید را بصورت مداوم و پیوسته داشته باشیم عالی است . (4049699) (alef-2)
 
puyan
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۴:۰۱:۰۰
اصلا بگو 10 میلیون بشکه سهمیه ایران. ما خیلی وقتا تولیدمون از 3.8 میلیون بشکه کمتره و به سقف سهمیه نمیرسه. (4049700) (alef-2)
 
بي نام
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۰۰:۴۲:۳۰
پس چرا سه سال اصرار كرديم كه بايد سهميه ما 4 ميليون باشه و دنبال توافق نبوديم؟ (4050669) (alef-13)
 
یوسف
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۴:۰۹:۳۲
هنوز یادم نرفته جناب رستم قاسمی وزیر نفت محترم سابق در اولین اضهار نظر رسمیش پس از تصدی وزارت نفت در مصاحبه با مجله آسمان گقتند اگر ایران رو تحریم کنند نفت به بشکه ۲۰۰ دلار خواهد رسید . (4049719) (alef-2)
 
محمد
United Kingdom
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۴:۱۳:۳۲
دوست عزیز شما به این نکته توجه نکردید که با افزایش قیمت نفت به بیش از 70 دلار منابع نفتی شیل آمریکاه و کانادا دوباره مقرون به صرفه خواهد شد و افزایش سرمایه گذاری روی انرژی های تجدید پذیرو در پی خواهد داشت. همونطوری که چند سال به این صورت بود. در اون صورت اگر وابستگی نفتی غرب به خاورمیانه از بین بره وضعبت منطقه چیزی شبیه آفریقا خواهد بود که کسی بهش اهمیت نمیده (4049729) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۴:۲۶:۵۰
کدام دستاورد.. (4049754) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۵:۵۰:۱۲
سایت الف در گذشته سعی میکرد که منصفانه مسائل را بیان کند ولی در این چند ماه اخیر کاملا یک طرفه و در خیلی از مواقع به صورت ناجوان مردانه سعی در تخریب دولت می کند و در انتشار نظرات هم بر خلاف گذشته کاملا سلیقه ای عمل می کند. من خودم در خیلی از موارد مانند مسائل بیکاری جوانان و رکود منتقد دولت هستم. همچنین منتقد بسیاری از وزیران این دولت مانند آخوندی و نعمت زاده هستم. ولی آیا به نظر شما رساندن سهمیه صادرات نفت از تقریبا صفر به چهار میلیون دستاورد و پیروزی برای ایران محسوب نمی شود؟!!!!! و در ضمن یادتان باشد که همان تفکر نزدیک به شما باعث شد که صادرات نفت تقریبا متوقف شود و این دولت مجبور باشد برای برگرداندن سهمیه تلاش کند. به خدا یک مقدار انصاف بد نیست. در پایان امیدوارم که مردم در سال آینده پای صندوق های رای بیایند و رای بدهند چون خیلی از تندروها دوست دارند مردم را از شرایط نا امید کنند و مشخصا همیشه در صورت کم بودن آرا این تندروها هستند که به نتیجه می رسند و کاندیدای آن ها پیروز می شود. (4049921) (alef-13)
 
علوی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۲۱:۵۷:۳۸
صادرات ایران دردولت قبل به یک میلیون کاهش پیدا کرد و در این دولت به دو برابر رسید آمارت درست نیست داداش (4050462) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۰۰:۰۷:۱۰
فکر نمی کنی این وزرای دولت یازدهم که دارن هر روز گند تازه می زنن
الف چی کنه؟
یه روز برجام نافرجام
یه روز قطار با بیمه
یه روز کرسنت (4050641) (alef-13)
 
بي نام
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۰۰:۴۶:۵۵
معلوم شد چقدر اطلاعات شما دقيق است. صادرات 4 ميليون بشكه در روز؟ عزيز كل توليد كشور هنوز 4 ميليون بشكه در روز نشده است. ضمنا هميشه تقريبا نصف توليد داخلي به سمت پالايشگاههاي داخلي مي رود و حداكثر صادرات بطور متوسط زير دو ميليون بشكه در روز است. ضمنا توان توليد كشور در دوره تحريم سر جاش بود اما بدليل كاهش صادرات توليد كشور اندكي كاهش داده شد. اينگونه كاهش به راحتي قابل برگشت است تقريبا مثل بازكردن و بستن يك شير آب. (4050674) (alef-13)
 
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۵:۵۴:۳۷
در تمام مذاکرات طرفی دست بالاتر را خواهد داشت که امکانات چانه زنی بیشتری داشته باشد مثلا در همین موضوع درگیری های کشور های منطقه هر کدام بر روی زمین شرایط بهتری داشته باشند دست بالا را در مذاکره خواهند داشت وقتی ماظرفیت تولید 4 میلیون بشکه در روز را هم نداریم چگونه میتوانیم طلب سهمیه 4.7 میلیون بشکه کنیم این نیست که طرفین در خلا و ایزوله بنشینند و بدون توجه به مسایل جاری فقط با حرف زدن و سرسختی نشان دادن مذاکره کنند و هرکه یکدنده تر باشد نتیجه بهتری از مذاکره بگیرد (4049935) (alef-13)
 
از سار کاشان
Germany
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۲۰:۴۵:۴۰
زنگنه یکی از بهترین مدیران کشور است لذا مخالفان او هم اقدامات بزرگش را ناچیز نشان می دهند. (4050351) (alef-13)
 
ربیعان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۹-۱۵ ۰۱:۰۰:۴۲
هر چه کمتر تولید کنیم و بفروشیم بهتر است زیرا درآمد حاصله را بابک زنجانی ها و ... نخواهند خورد و اختلاص گران هم کمتر درآمد خواهند داشت . مگر از پول نفت برای ملت هم چیزی میماند ؟ (4050687) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.