نظر منتشر شده
۲۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 103395
تحليل شينهوا از معجزه اقتصادي چين
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۰ ساعت ۱۱:۳۸
بخش خبری الف



طی سه دهه اخیر ظهور چین به عنوان یک کشور مهم اقتصادی در جهان سوالات بی‌شماری را در ذهن کارشناسان و بسیاری از اندیشکده‌ها ایجاد کرده است. به واقع راز موفقیت چند دهه اخیر چین در چه بوده است؟ آیا می توان گفت که فقط سیاست‌های مدرن و سازنده عامل پیشرفت‌ و حصول دستاوردهای گسترده این کشور بوده یا عوامل دیگری در تبدیل شدن چین به یکی از قدرتهای اقتصادی- سیاسی جهان نقش داشته‌اند؟



به گزارش الف به نقل از خبرگزاری شینهوا، در حال حاضر بسیاری از کارشناسان از چین به عنوان الگویی بسیار مفید برای کشورهایی که با بحران‌های اقتصادی مواجه هستند، یاد می‌کنند. تحلیل‌گران معتقدند در این بُرهه زمانی که اکثر کشورها با بحران‌های اقتصادی از جمله کسری بودجه و افزایش بدهی روبرو هستند، سیستم سیاسی- اقتصادی چین می تواند گره‌گشای چالش‌های بسیاری از کشورها باشد. کارشناسان بر این باورند که اگر کشورها از مسیر توسعه ای که چین در آن رو به جلو حرکت می کند، گام بردارند مطمئنا با رشد اقتصادی روبرو خواهند شد.



اخیر در موسسه تسینگوا نشستی در مورد بررسی موفقیت‌ها و دستاوردهای چین در چند دهه اخیر برگزار شد که کارشناسان و تحلیل‌گران در این نشست به بررسی دلایل موفقیت چین  پرداختند. "ژائو اویژنگ" یکی از مقامات ارشد حزب حاکم در چین گفت: موفقیتهای چین طی 30 سال اخیر نشان می دهد که یک سیستم سیاسی درست و بهتر این کشور را هدایت می کند. در این سیستم سیاسی اولویت اصلی ایجاد اقتصادی پویا، تقویت بازدهی و مسئولیت‌پذیری دولت است. زمانیکه چین قوی‌تر شد، مسئولیت‌های بیشتری را در جامعه جهانی بدست آورد و این عامل بهبود جایگاه چین در میان کشورهای جهان شد. این مقام چینی در ادامه افزود: طی 30 سال اخیر مقامات چین به رغم مواجهه با مشکلات و چالش‌های بسیار با سیاستهای درست و سازنده توانستند پله‌های پیشرفت را یک به یک بالا بروند و در این مسیر تلاش، کوشش، اراده قوی و پشتکار از جمله فاکتورهای تقویتی برای سیاستگزاران این کشور بود.



الگوی رشد اقتصادی چین از یک ساختار پویا برخوردار است که به نظر می رسد متفاوت از الگوی رشدی است که کشورهای جهان در چند سال اخیر از آن استفاده کرده‌اند. با توجه به اینکه حتی رشد اقتصادی چین در زمان مواجهه با بحران و رکود اقتصادی با رشد همراه بوده، این نشان می دهد که الگوی رشد اقتصادی چین بسیار باثبات و قوی است و با این الگوی رشد اقتصادی کشورها می توانند رشد اقتصادی باثبات در هر شرایطی را تجربه کنند.  چینی که زمانی فقر فراگیر را تجربه کرده بود، اکنون به دومین اقتصاد بزرگ جهان تبدیل شده است و با پیشرفت‌های گسترده تعجب بسیاری از کارشناسان و مقامات کشورها را برانگیخته است. برخی معتقند چین از یک معجزه اقتصادی در این کشور استفاده می کند. دولت چین در سالهای اخیر اقدامات گسترده‌ای را در اشتغال‌زایی، توزیع برابر درآمدها و دارایی ها، رعایت عدالت اجتماعی، مقابله با فقر و ریشه‌کنی فساد مالی انجام داده است. سیاست های این کشور بر پایه این بوده است که رشد و پیشرفت‌ها در تمامی سطوح شهری و روستانشینی به یکسان حاصل شود و فاصله طبقاتی زیاد در این کشور از بین برود. سیاستگزاران چین تلاش کردند تا نابرابری‌ها در درآمدها، دارایی‌ها، کاستی‌های آموزشی میان شهروندان این کشور را به حداقل برسانند.



بسیاری از تحلیل‌گران تاکید کرده‌اند که الگوی رشد اقتصادی چین در حال حاضر می‌تواند الگوی خوبی برای رشد اقتصادی در جهان باشد. لازم است کشورها مطالعه دقیقی در مورد سیاست‌های چند دهه اخیر چین انجام دهند و از الگوی رشد اقتصادی این کشور تبعیت کنند. حتی یکسری از محققان بر این باورند که سیستم سیاسی چین فراتر از دموکراسی است چون اکنون مشاهده می شود که کشورهای غربی با سیستم‌های دموکراسی با مشکلات اقتصادی و سیاسی بسیاری مواجه هستند. مردم چین با سیستمی که سیاستگزاران این کشور ایجاد کرده‌اند، عملا خودشان سرنوشت کشورشان را تعیین می کنند.



الگوی رشد کشور چین در حوزه‌ اقتصادی می تواند سرلوحه بسیاری از کشورهای در حال توسعه باشد. با این رشد اقتصادی کشور چین می تواند به آینده خوش‌بین باشد. ٱنچه در این مقطع زمانی نیمه  بحرانی در اقتصاد جهان مهم به شمار می‌رود، توجه سیاستگزاران کشورها به تبعیت از  یک الگوی رشد اقتصادی باثبات و مستحکم است که در زمان مواجه با بحران‌های مالی رشد اقتصادی را حفظ کند. البته باید تبعیت از چنین الگوی رشد اقتصادی زمینه‌های اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی را در جامعه فراهم کرد. فقط استفاده از یک الگوی رشد اقتصادی کافی نیست بلکه آنچه مکمل این الگو می باشد اتخاذ سیاست‌های موثر، آماده کرده فرهنگی مردم، آموزش به شهروندان و تشویق به پیشرفت در جامعه است.



 
 
محسن
۱۳۹۰-۰۲-۱۹ ۱۱:۵۵:۳۰
بله كاملا درست است. ما ايراني ها هميشه بيشتر به حاشيه اهميت مي دهيم تا اصل ماجرا. داستان اين است كه بيشتر به جالي آموختن از نكات مثبت كشورها فقط دنبال جنجال هستيم. با تشكر (441421)
 
محمد رضا باقری چالوپلی
۱۳۹۰-۰۲-۱۹ ۱۹:۳۲:۳۶
چین با عبور از اقتصاد دولتی پیشرفت کرد ما می خواهیم با اقتصاد عیاری - رابین هودی - توسعه پیدا کنیم که نمی شود . (441712)
 
ایمان
۱۳۹۰-۰۲-۲۱ ۰۲:۰۸:۵۱
لطفا یکی از اقای نویسنده مطلب درخواست کند در تحلیلهای ساده انگارانه راه افراط نپیمائید وضعیت فعلی چین جایگاهیست که در جهانی سازی برای این کشور تدارک دیده شده از منظر کشور کانونی یا مرکزی بعبارتی امپریالسم امریکا این مسیر مفیدترین حالتی است که چین میتواند در جهت افزایش رفاه مردم امریکا و تا مین خواسته های کلان سرمایه داری جهانی مفید واقع شود و قس علیهذا در این مسیر البته برای ممالک پیرامونی تر جایگاه نازلتری فرض شده و .... (442576)
 
۱۳۹۰-۰۲-۱۹ ۱۱:۵۶:۵۳
فكر مي كنم بايد از رشد اقتصادي چن الگوي خوبي گرفت البته آنها كو.منيست هستند ولي مي توان از چيني ها سياست هاي درستشان را ياد گرفت. ما در اين رساتا مشكل داريم دوستان (441422)
 
احمد
۱۳۹۰-۰۲-۱۹ ۱۱:۵۹:۱۸
چرا چين رشد كرده خوب جوابش ساده است: چون مقامات بيشتر از اين كه به فكر خودشون باشند به فكر مردمن. نمي زارن يك مقام از پول بيت المال استفاده كنه. فقط حرف نمي زنن عمل مي كنن. مسئولان ما بيشتر از اينكه عمل كنن حرف مي زنن (441424)
 
حسين اعظمي
۱۳۹۰-۰۲-۱۹ ۱۲:۰۷:۳۶
به موضوع جالبي اشاره كرديد. چرا مقامات و كارشناسان به درستي و با دقت در مورد اين سياست هاي موفق كشورها مطالعات دقيق انجام نمي دهند؟ باور كنيد در اين بررسي ها مي توان به نتايج خوبي دست پيدا كرد (441427)
 
۱۳۹۰-۰۲-۱۹ ۱۲:۲۳:۰۰
قابل توجه برخي از مقامات ايران كه مي گويند رشد اقتصادي سخت است و الها طول مي كشد (441439)
 
۱۳۹۰-۰۲-۱۹ ۱۲:۳۲:۲۷
آقايون الف چرا نمي گيد حذف يارانه ها يك معجزه اقتصادي از سوي دولت بود است؟ انصافا اين گونه بوده . اما شما انتقاد مي كند. در ايران هم معجزه اقتصادي رخ داده است بايد چشم ها را باز تر كرد (441446)
 
۱۳۹۰-۰۲-۱۹ ۱۲:۵۱:۵۳
دین مدیران و مسئولین چین چی هست که اینقدر اسلام را رعایت میکنند
مبارزه با مفسد اقتصادی و ریختن آبروی او و عدالت اجتماعی از مشخصات دین فراموش شده اسلام است
یک کتاب از استاد مطهری به دستم رسیدم بنام اقتصاد اسلامی و مثل اینکه چینی ها مرتب اون رو میخوانند (441457)
 
محمد رضا
۱۳۹۰-۰۲-۱۹ ۱۳:۱۶:۳۱
دوستان معجزه اقتصادي با سياست هاي كارآمد امكان دارد. بايد در ان مسير از سياست هاي شازنده كشورهايي همچون چين,روسيه هند و برزيل استفاده كرد. به خصوص سياستهاي اقتصاد برزيل كه با كمك لولا داسيلوا اقتصاد برزيل با دستاوردهاي بسياري روبرو شده است و فقر نيز در برزيل ريشه كن شده است (441471)
 
۱۳۹۰-۰۲-۱۹ ۱۳:۴۱:۱۱
اگه یک کلمه تحلیل تونستین تو این مقاله پیدا کنین! (441496)
 
۱۳۹۰-۰۲-۱۹ ۱۳:۵۱:۴۲
آيا نبايد زنگ ها براي مقامات به صدا در بيايد (441507)
 
۱۳۹۰-۰۲-۱۹ ۱۳:۵۲:۰۲
اين اقدامات چين بسيار تحسين برانگيز است و بايد از آنها الگو گرفت. با تشكر (441508)
 
محمد امين
۱۳۹۰-۰۲-۱۹ ۱۳:۵۳:۱۲
آخي چقدر اين جور تلنگرها به مقامات تاثير مي زاره خودتون رو خسته نكنيد گوش كسي به اين حرفا بده كار نيست (441509)
 
۱۳۹۰-۰۲-۱۹ ۱۵:۲۷:۲۱
خوب اونا نشون مي ده بيشتر به فكر مردئمشون هستند. رشد اقتصادي بايد بر پايه اصول درست انجام بشه (441581)
 
۱۳۹۰-۰۲-۱۹ ۱۷:۱۸:۴۵
قابل توجه برخي از مقامات (441631)
 
نسترن
۱۳۹۰-۰۲-۱۹ ۱۷:۲۶:۰۸
در كشور ايران هم از اين معجزات رخ خواهد داد؟ اما بايد اميدوار باشيم (441640)
 
رحيم زداده
۱۳۹۰-۰۲-۱۹ ۱۷:۳۰:۰۰
چين در دو دهه گذشته ، با بهره‌گيري مناسب از فضاي « جنگ سرد » و رقابت ابر قدرت‌هاي آن دوران، امكانات بين‌المللي را در اختيار اقتصاد فرسوده خود قرار داد و با استفاده از كاتاليزوري مناسب به نام
« چيني‌هاي ماوراء بحار »، استراتژي توسعه اقتصادي و ارتقاء موقعيت بين‌المللي خود را پي گرفت.
در اين راستا، حزب كمونيست با كنار گذاردن آرما نگرايي مبتني بر تفكرات حزبي و سوسياليستي در روابط بين‌المللي، تمركز بر تأمين منافع ملي و پرهيز از مواضع پرهزينه را برگزيد.
اتخاذ اين سياست‌ها حاصل ارزيابي واقعگرايانه از توان و قدرت پكن و اجتناب از سياست‌هاي شتابزده ، سريع الوصول و زود بازده بود.
بنابراين ، روشن است كه برگزيدن سياست‌هاي هدفمند وبرنامه‌ريزي شده در حوزه‌هاي علوم ، فناوري‌، تحقيقات و تجارت ، شرايط رو به رشد و پيشرفت چين را فراهم ساخته است و شايد بتوان گفت برگزاري المپيك 2008 پكن نقطة عطف ديگري در گذار چين از « دوران سنتي » به دوران مدرن و صنعتي نوين خواهد بود .
واقع‌گرايي حزب كمونيست چين ، خطر پذيري و بي‌باكي دنگ شياثونيگ و فشارهاي اقتصادي سه عامل اصلي براي گذار چين از قطعة ( 79-49 ) بود كه به « دوره اول چين » مشهور است و الگوي توسعه چين در آن دوران اتحاد جماهير شوروي بود .
ژانويه 1979 در تاريخ چين نقطه عطفي تاريخ ساز محسوب مي‌شود و سفر دنگ به ايالات متحده و انعقاد قراردادهاي همكاري علمي و فني دو جانبه ، پيوندهاي نويني براي انتقال تجارب علمي جهان به چين فراهم كرد . در اين مرحله صدها هزار چيني در قالب تيم‌هاي آموزشي و كاري و تحصيلي به خارج رفتند و سلسله‌اي از دانشمندان و مديران و مهندسان نو انديش چيني پديدار شد .
از نظر اجرايي ، در فاصله سالهاي 84 تا 95 ميلادي مناطق ويژه اقتصادي و پاركهاي فناوري دنبال گردید و طرح‌هاي ويژه‌اي به اجرا گذارده شد . این اقدامات در قالب مدل توسعه چین شکل گرفت. (441641)
 
۱۳۹۰-۰۲-۱۹ ۱۷:۳۰:۴۸
تازه ترین پیش بینی بانک جهانی که در «گزارش سه ماهۀ اقتصاد چین» در روز پنجشنبه 28 آوریل 8 اردیبهشت منتشر شده، حاکی است که نرخ رشد اقتصادی چین در سال 2011 به 9.3 درصد خواهد رسید. در این گزارش همچنین آمده است که چین همچنان با فشارهای تورم پول و ریسک ها در بازار خرید و فروش ساختمان مواجه است.
این پیش بینی همچنین حاکی است که روند رشد اقتصادی چین مطلوب است و پیش بینی می شود نرخ رشد اقتصادی چین در سال 2012 به 8.7 درصد برسد.

بانک جهانی در گزارش «سه ماهۀ اقتصاد چین» که در نوامبر سال 2010 میلادی منتشر کرد، پیش بینی نمود که نرخ رشد اقتصادی چین در سال 2012 میلادی به 8.7 خواهد رسید. (441642)
 
۱۳۹۰-۰۲-۱۹ ۱۷:۳۱:۴۴
یک اقتصاددان برجسته ژاپنی در گفت‌وگویی اختصاصی با خبرگزاری شینهوا اعلام کرد که اقتصاد سوسیالیستی بازار، روند رشد اقتصادی چین را تسریع کرده است.

«تاکاشی سکی یاما»، محقق در اندیشکده دولتی بنیاد توکیو دیدگاه‌های خود را درباره عملکرد اقتصادی چین از زمانی که جمهوری خلق چین تشکیل شده است تاکنون بیان کرد.

وی در این خصوص گفت «چین به علت نظام‌های اقتصادی مختلفی که برای خود در نظر گرفته است به توسعه‌های قابل‌توجهی رسیده است.»

تاکاشی سکی یاما افزود: رشد سریع اقتصادی این کشور در پی اتخاذ سیاست اصلاح و گشایش به سوی بازار خارجی در سال 1978 نشان می‌دهد که تغییر سیاست اقتصادی تا چه حد می‌تواند در توسعه اقتصادی یک کشور مؤثر باشد.

چین تا سال 1978 نظام اقتصادی برنامه‌ریزی شده‌ای را برای خود تعریف کرده بود اما از این سال به بعد سیاست اصلاح و گشایش اقتصادی به روی بازار خارجی را اتخاذ کرد. اتخاذ این سیاست باعث شد تا این کشور طی 30سال به طور متوسط رشد اقتصادی سالانه معادل 8/9‌درصد را تجربه کند و این در حالی است که آهنگ رشد اقتصادی در این مدت تنها سه درصد در مقیاس سالانه بوده است.

دولت چین در سال 1978 نبود توازن در ساختار صنعتی خود را تعدیل کرد و در همین چارچوب برای رونق بخشیدن به صنایعی که نیروی انسانی زیادی لازم دارند تلاش بیش از حدی انجام داد. اتفاقاً در همین صنایع هم بود که دولت تصمیم گرفت گشایش بیشتری به روی بازار خارجی داشته باشد. (441645)
 
۱۳۹۰-۰۲-۱۹ ۱۷:۵۲:۱۲
اين گونه تحليل ها زماني مفدي هستند كه از آنها چيزي بايد آموخت ريشه كني فساد مالي و فقر يكي از عوامل اصلي پيشرفت چين در يسالهاي اخير بوده است (441663)
 
۱۳۹۰-۰۲-۱۹ ۱۸:۳۶:۱۵
چرا از مشكلات اقتصادي كه مردم ايران دارن مطلب نمي زنيد. بابا مردم ما هم مشكلات زايادي دارن. البته اگه الگوي رشد كشورهاي ديگه در مسير بهبود شرايط مردم باشه خوبه (441686)
 
مرتضی
۱۳۹۰-۰۲-۲۰ ۰۱:۴۸:۱۱
مدل اقتصاد چین یک مدل برده داریست. مردم چین همانند ماشین ها کار می کنند و همیشه در هراسند. بی شک این اقتصاد نو ظهور قبل از رسیدن به اوج سقوط خواهد کرد. چین یک حباب اقتصادی است که با سرمایه آمریکا ساخته شده است. برای آمریکایی ها استفاده از کارگران چینی به صرفه تر از ربات هاست.
به زودی مردم چین در مقابل سیاست های حکومت قرار می گیرند و فروپاشی چین آغاز می شود. (441821)
 
fereydoon
۱۳۹۰-۰۲-۲۰ ۰۷:۲۷:۰۶
ترا به خدا یک کاری بکنید و دائم از این شاخ به ان شاخ نپرید چین مبنای کارش سوسیالیستی بود و اکنون نمیدانم ایا انها خصوصی سازی را شروع کرده اند یا با همان سوسیالیستی پیش میروند . ایا انجاهم سرمایه دار دارند .شوروی سابق و روسیه فعلی پس از تغییر و خصوصی سازی نمیدانم ایا قشر پائین دست ان به رشد درامدی رسید یا درامدها در همان قشر بالا دست ماند و الان مسکو بیشتر از نیویورک میلیاردر دارد.اگر برایتان امکان دارد بهتر است ببینید سیستم فعلی چین و نقش دولت را در انجا بررسی کنید ایا این رشد به طبقات پائین هم میرسد یا به زودی میلیلردرهای پکن از مسکو پیشی میگیرد ولی به قشر پائین دست مانند روسیه چیزی نمیرسد.و مانند قشر پائین دست روسیه میگویند صد رحمت به سیستم سوسیالیستی (441845)
 
حسن
۱۳۹۰-۰۲-۲۰ ۰۷:۵۵:۰۱
چرا كسي حرف دكتر توكلي رو در مورد تورم 40 درصدي گوش نمي ده. بابا نشانه هاس داره آشكار مي شه (441854)
 
۱۳۹۰-۰۲-۲۰ ۰۹:۰۳:۵۴
آقا اين رئيس الف در مورد تورم هشدار داده بعد شما انتظار داريد معجزه اقتصادي چين در ايران رخ بده. شما چين رو با ايران مقايسه مي كنيد (441883)
 
۱۳۹۰-۰۲-۲۰ ۱۰:۰۴:۱۴
از اين مطلب فهميدم كه در ايران اتفاقي در زمينه معجزه اقتصادي نخواهد افتاد چون اقداماتي كه چيني ها انجام ميدن تو ايران انجام نمي شه (441927)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.