نظر منتشر شده
۳۴
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 373369
دریافت های نجومی از نگاهی دیگر
بخش تعاملی الف - محمد مهدی درستکار، 31 تیر 95
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۳۱ تير ۱۳۹۵ ساعت ۱۵:۵۲


در یکی روزهای اخیر به دنبال افشا شدن فیش حقوقی چند مدیر ارشد، بحث پیرامون این موضوع نقل محافل شده و متاسفانه به جای آن که از این فرصت استفاده شده و برای درمان یک زخم کهنه و درد مزمن راهکاری اندیشیده شود، این موضوع دستاویزی برای حملات متقابل طرفداران گرایش های سیاسی به یکدیگر شده است و هر یک تلاش می کنند طرف مقابل را تنها مقصر این رویداد قلمداد کنند و اگرشد از از این نمد، کلاهی هم برای آینده ی سیاسی خود بدوزند.

بی عدالتی و بی قانونی در پرداخت های بخش دولتی، موضوع جدیدی نیست و منحصر به این دولت یا دولت قبل هم نمی شود، بلکه به لحاظ زمانی و مصداقی بسیار گسترده تر از مواردی است که این روزها در فضای مجازی منتشر می شود، اما به بهانه ی اتفاقات اخیر شاید مناسب باشد که از چند زاویه به بررسی این موضوع بپردازیم، به این امید که شاید برای پایان بخشیدن به این نابسامانی چاره ای اندیشیده شود:

۱- سال هاست که بخش قابل توجهی از کارمندان دولت به وجود تبعیض و نابرابری در حقوق دریافتی خود معترض بوده اند بطوری که حتی می توان گفت این موضوع شاید مهمترین دغدغه ی فکری برخی حقوق بگیران بوده است اما تاکنون شاهد هیچ گونه اقدام موثر و اصولی در جهت رفع این نگرانی نبوده ایم. البته در سال ۷۰ قانونی به عنوان نظام هماهنگ پرداخت حقوق به تصویب رسیده و اجرایی شد که تا حدودی ظرفیت سامان دهی به وضعیت پرداخت ها را دارا بود اما همان اوایل تعدادی از دستگاه ها با این قانون وداع نموده و راه خود را ادامه دادند و به تدریج با تغییرات بعدی امیدها به این قانون نیز به یاس تبدیل شد تا این که در سال ۸۶ قانون جدیدی به نام مدیریت خدمات کشوری پس از ۵سال بررسی به اصطلاح کارشناسانه و امید دادن های مکرر به تصویب مجلس رسید و با دوسال تاخیر در سال ۸۸ اجرایی شد، این قانون بر خلاف قانون قبلی از نقطه ی شروع به بیراهه رفت زیرا آنچه که تصویب شده بود با ایده ی اولیه آن چندان سازگاز نبود و مهمتر این که آیین نامه های اجرایی و نحوه ی شروع آن نیز ۱۸۰ درجه با روح قانون مصوب زاویه داشت و شوربختانه همان نیم بند باقیمانده نیز هیچ گاه بطور کامل به اجرا درنیامد و نمایندگان محترمی که تصویب این قانون را افتخاری برای خود می دانستند نیز نه نظارتی بر اجرای آن داشتند و نه هیچ گاه نتایج آن را ارزیابی نمودند.

۲- بدیهی است که وجود یک فاصله ی منطقی بین دریافتی کارکنان بر اساس تخصص، توانمندی، نوع شغل، سابقه و عوامل دیگر امری طبیعی و لازم می باشد و آنچه از آن به عنوان نابسامانی یاد می کنیم معنای دیگری دارد، به عنوان مثال دیده می شود که گاهی مجموع دریافتی ماهیانه ی یک کارمند با تحصیلات زیر دیپلم با یک شغل ساده در یکی از بخش های دولتی معادل دریافتی سه ماه یک کارمند با مدرک کارشناسی ارشد در یک شغل تخصصی در بخش دیگر می باشد و متاسفانه این موضوع در جامعه ی ما واقعیت دارد وبسیاری از افراد سال هاست این واقعیت تلخ و عواقب آن را از نزدیک لمس می نمایند.

نوع دیگری از تبعیض نیز وجود دارد که که می توان آن را درون بخشی نامید به این معنا که فاصله ی بین دریافتی کارکنان یک بخش فاقد توجیه ومنطق می باشد وحتی گاهی حداکثر حقوق به ۵۰ برابر حداقل حقوق نیز می رسد یا بر عکس در دستگاهی این فاصله آنقدر ناچیز است که گویا سابقه، تحصیلات و حتی سمت هیچ نقشی در میزان حقوق دریافتی ندارد.

۳- یکی از آفات جامعه ی ما این است که دستگاه های دولتی به دو دسته ی درآمدزا و مصرف کننده تقسیم شده اند و متاسفانه همین تقسیم بندی گاهی به عنوان معیاری برای حقوق پرداختی به کارکنان شده است. بعضی افراد باور نموده اند که اگر دستگاهی بر اساس وظیفه ی ذاتی خود اختیار یکی از سرمایه های طبیعی ملت را در اختیار دارد یا دارایی های مردم نزد آن ها به امانت گذاشته می شود یا به هر دلیلی گردش مالی قابل توجهی دارد، منطقی است که کارکنانش وضع معیشتی بهتری داشته باشند و کارمندانی که در دستگاه های دیگری مشغول شده اند از بداقبالی خودشان بوده است و حتی اگر خدمتی حیاتی را بر عهده گرفته اند و توانمندی بیشتری هم دارند نباید توقع داشته باشند که معیشتشان مانند دسته ی اول باشد.

۴- یکی دیگر از دلایل این نابسامانی وجود نگاه بخشی به جای نگاه ملی می باشد به عنوان مثال گاهی یک وزیر یا مسئول دیگر موفق می شود در یک زمان خاص دولت و مجلس را برای در اختیار گذاشتن بودجه ی لازم متقاعد نموده و برای پاسخگویی به درخواست کارکنان زیر مجموعه اش، حقوق آن ها را چندبرابر می نماید و کسی هم نگران توقعی که در دیگر بخش ها ایجاد می شود نیست و برای ایجاد تعادل نیز فکری نمی شود و درست در همان زمان در بخش دیگری درخواست افزایش چند درصدی نیز با پاسخ منفی روبرو می شود.

۵-در رابطه با آنچه این روزها به عنوان پرداخت های نجومی از آن یاد می شود حداقل می توان گفت از نظر ما نامتعارف و غیر منطقی می باشد، اگر چه ممکن است در آینده گفته شود قانونی بوده یا نبوده یا بعضی از آنها حتی تکذیب شود اما نکته ی مهم تر این است که متاسفانه در قوانین و دستور العمل های موجود حداقل در برخی بخش ها راهکارهای قانونی یا خلا های قانونی نیز برای چنین پرداخت های ناعادلانه ای وجود دارد و این واقعیت نیاز مبرم به اصلاح قوانین و جدی تر شدن بحث نظارت را بیش از پیش آشکار می سازد.

۶- متاسفانه هرگاه صحبت از تبعیض و نابرابری در حقوق می شود، بعضی افراد احکام حقوقی صادر شده توسط کارگزینی را باهم مقایسه می کنند که اگرچه در همین احکام نیز وجود تبعیض آشکار است اما تبعیض اساسی در پرداخت های خارج از حکم یا خارج از فیش و میزان استفاده از امکانات رفاهی و تسهیلات متنوع می باشد که کمتر مدنظر قرار می گیرد.

۷- شوربختانه هرگاه صحبت از تبعیض می شود و ما عدالت و شفافیت را توصیه می نماییم با واکنش های نامناسبی از طرف بعضی اقشار روبرو می شویم که به اندک تفاوتی که حقوقشان نسبت به سایر گروه ها دارد رضایت دارند و نگران تغییر این وضع می باشند، به این عزیزان خاطر نشان می کنیم که اولا از بی عدالتی و بی انضباطی مالی همه ی افراد جامعه زیان می بینند و ثانیا ما هیچ گاه به دنبال کاهش حقوق ایشان نخواهیم بود.

۸- اگر در مقدمه ی بحث عنوان شد که این موضوع منحصر به یک دولت و یک دوره نمی باشد به هیچ وجه ،تبرئه ی دولت مستقر یا توجیه کوتاهی های دولت های قبلی مقصود نبود بلکه غرض این بود که موضوع مهم تر از آن است که درهیاهوی مجادلات سیاسی فراموش شود و حل این معضل عزمی ملی می طلبد.

۹- در گذشته بارها در جامعه ی ما به دنبال یک اتفاق یا افشاگری یا اظهار نظر، بحث ها ی داغی پیرامون یک موضوع شکل گرفته واز مسئولان ارشد و صاجبنظران و سیاسیون تا عادی ترین اقشار جامعه پیرامون آن اظهار نظر نموده اند، افراد یا گروه هایی از آن استفاده ی لازم را برده اند ،خط و نشان های کشیده شده و قول هایی هم داده شده است ولی این بحث ها هیچ گاه به نتیجه ی شفافی نرسیده و هیچ تغییر قابل توجهی نیز به دنبال نداشته است که البته ما برای دور ماندن از شائبه ی سیاسی مصادیق فراوان آن رادر این نوشتار مطرح نمی نماییم. امیدواریم با درایت دلسوزان ونظارت مردم و رسانه ها ،این بار موضوع فیش های نجومی به سرنوشت موضوعات قبلی دچار نشود.

۱۰- به خاطر داریم که افراد بسیاری نیز در جامعه ی ما وجود دارند که به دلیل بیکاری و نیافتن شغل یا اشتغال در بعضی از بخش های خصوصی وضعیت بسیار نامساعدتری نسبت به حداقل بگیرهای دولتی دارند و این موضوع نیز از دغدغه های اساسی ماست اماهدف این نوشتار پرداختن بی عدالتی و بی انضباطی موجود در بخش دولتی بود و اعتقاد داریم که عدالت و شفافیت در این بخش در صورت تحقق می تواند در کنار سایر عوامل به بهبود شرایط اقتصادی و فرهنگی کشور و نیزارتقای معیشت مردم کمک نماید.

در پایان امیدوارم در جهت کمک به تبیین موضوع و بیان گوشه ای از دغدغه های مردم گام کوچکی برداشته باشم و برای ملت بزرگ کشورم، سعادت و بهروزی آرزو می نمایم. اللهم وفقنا لما تحب و ترضی
۱۳۹۵/۰۱/۰۵ ۱۰:۱۰
 
۱۳۹۴/۱۲/۰۹ ۰۷:۱۳
 
۱۳۹۳/۰۳/۲۵ ۰۶:۳۴
 
 
کلمات کلیدی : محمد مهدی درستکار
 
Romania
۱۳۹۵-۰۴-۲۸ ۱۳:۲۵:۴۹
احسنت،متن نسبتا جامعی بود . (3829910) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۱ ۰۶:۰۴:۲۷
تجربه ساختنی نیست، چشیدنی است.
آلبر کامو (3837702) (alef-11)
 
حمید
Germany
۱۳۹۵-۰۵-۰۱ ۰۷:۵۳:۵۵
البته یکی از مهمترین نکاتی که نادیده گرفته شده استخدامهای بی ظابطه و گاها بی دلیلی و بی فایده ای است که صرفا براساس توصیه مقامات انجام میشه و بار مالی زیادی و در نگاه کلان به دولت تحمیل میکنه (3837726) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۵-۰۱ ۱۲:۲۵:۳۸
نویسنده این متن حقوق های نجومی رو حق کارمندان دانسته. درحالیکه این حقوق ها از جیب تمام ملت ایران، چه کارمند و چه بیکار و چه کاسب و دیگر مشاغل، پرداخت شده است. (3838079) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۱ ۲۱:۱۰:۳۲
دقیقا این مطلب رو از کجای متن برداشت نمودین؟؟ (3839044) (alef-11)
 
ایرانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۸ ۱۴:۳۳:۵۴
نویسنده نکات درستی را مطرح نموده اند،متاسفانه تاکنون کمتر شاهد نگاه جامع به این موضوع بوده ایم و گویا کسی به فکر ریشه یابی دریافت های ناعادلانه نیست فقط به دنبال استفاده ی جناحی هستند .باید عدالت در همه ی زمینه ها مورد توجه قرار گیرد. (3830003) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۸ ۱۴:۴۴:۰۳
پیشنهاد می کنم این مطلب را در فضای مجازی انتشار دهیم ،شاید در پیگیری صحیح و فرهنگ سازی موثر واقع شود. (3830030) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۲۹ ۲۳:۳۱:۴۲
انقلاب از دل تبعيضات طاغوت برآمد پس رفتار طاغوتي را كنار بگذاريم (3833201) (alef-11)
 
Malaysia
۱۳۹۵-۰۴-۳۱ ۱۶:۳۲:۵۶
یکی از نقاط ضعفی که وجود دارد حق پست و مقام بعد از بازنشستگی است که باعث شیوع پارتی بازی و دستکاری در آخرین پست و مقام افراد بازنشسته شده و می شود. پیشنهاد می شود که بازنشستگان همچون گذشته صرفنظر از پستهای قبل از بازنشستگی و منحصرا بر اساس پایه تحصیلات و سنوات از حقوق یکنواخت بر خوردار باشند. (3837086) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۳۱ ۱۷:۰۸:۵۹
چه انتظارى از مديران ونمايندگانى داريد كه تخصصى در مسئوليتشان ندارند وفقط به واسطه باند بازى انتخاب شده اند (3837126) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۳۱ ۱۷:۳۱:۳۱
بند 4 منظورش وزارت بهداشت و کارانه های نجومیه؟ (3837148) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۳۱ ۱۸:۰۸:۳۷
بابا شماها همتون دزد هستید ملت در جریان اینقدر دزد دزد نکنید !! (3837199) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۱ ۰۰:۰۲:۲۸
مخاطب شما دقیقا کیه؟؟ (3837565) (alef-11)
 
کارمند مظلوم (و.بهداشت)
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۳۱ ۱۸:۴۵:۵۰
عدالت پرداختی , اجرا باید گردد ... (3837234) (alef-13)
 
جهان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۳۱ ۱۹:۰۰:۳۴
چرا انقلاب نمودیم . برای از بین رفتن و برچیدن تبعیض بی عدالتی و.............. ولی متاسفانه تبعیض بی عدالتی بیشتر از قبل شده با توجه به اینکه شهدای زیادی به پای این انقلاب تا حالا ریخته شده پس چرا ! بعضی وزرا به جای نگاه ملی بخشی نگر میشوند حتی در وزارتخانه خودش(بهداشت) نتیجه حقوق های نجومی ظلمش به مردم و ..........بیایم با عزمی ملی کشورمان را از این نابسامانی نجات دهیم. اصلاح آن فقط با شفافیت و خارج شدن از پشت پرده ها است. (3837258) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۳۱ ۲۰:۱۳:۴۷
آقای رئیس جمهور! وزیر بهداشت! وزیر صنعت! مدیران حقوق بگیر نجومی! لطفا این متن را بخوانید.
با این متن موافقم و این مسائل باعث شده جوی از یاس و ناامیدی در کارمندان پیش آید.
من به خاطر همین تبعیض های فراوان در محیط کار خودم را پیش از موعد بازنشسته کردم. (3837359) (alef-11)
 
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۳۱ ۲۰:۵۵:۴۶
به دادماحداقل حقوق بگیره برسید (3837391) (alef-11)
 
پیمان
Romania
۱۳۹۵-۰۴-۳۱ ۲۱:۵۱:۲۶
از جمله پایین ترین حقوق ها در ایران ،حقوق نیروهای مسلح(سپاه ،ارتش،ناجا) است که طی سالهای اخیر با مشکلات عدیده معیشتی روبرو شده اند. (3837443) (alef-11)
 
احمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۴-۳۱ ۲۲:۴۸:۵۷
باید با مجازات افراد که حقوق های نجومی ایجاد نمودهاند عدالت و اعتماد را برگردانیم (3837503) (alef-11)
 
United States
۱۳۹۵-۰۴-۳۱ ۲۳:۰۶:۴۶
خط اول این مقاله نشان از هدف آن دارد، وقتی میگوید دریافت نجومی "چند مدیر". در حالی که میدانیم چند مدیر نیست و بسیار گسترده هست. استثنا نیست و اتفاقا روالی هست که جا افتاده و سعی نکنید ماسمالی کنید. (3837522) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۲ ۰۱:۳۲:۳۱
خط اول نوشته حقوق چند مدیر افشا شده ، نگفته که فقط چند مدیر حقوق نجومی می گیرند!
به هموطنان همدردمان اینقدر بدبین نباشیم ،این متن را نه یک مسئول بلکه یک شهروند عادی نوشته است کمی دقت کنیم . (3839348) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۲ ۰۱:۳۹:۲۸
شما تمامی متن را نادیده گرفتی و از همین یک کلمه یک نتیجه ی بی ربط گرفتی؟؟!! (3839353) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۲ ۰۱:۴۱:۳۲
حداقل پاراگراف دوم را هم می خواندید بعد نتیجه می گرفتید.! (3839355) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۵-۰۴-۳۱ ۲۳:۱۵:۲۸
کاشکی آقایان دلواپس این سوال را هم میپرسیدن که این حقوق ها رو که خود فرد به خودش اصولا نداده است . حتما بر اساس یه اصولی پرداخت شده ومطمینا از دورهای گذشته هم بوده .پس خود فرد که یه پولی میگه که متهم نیست برابرقانونی گرفته (3837530) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۱ ۰۰:۰۹:۲۰
در بین پرداخت ها در سازمان های اختلاف وجود دارد. و متاسفانه کمترین پرداختی ها به قشر زحمتکش فرهنگی و دانشگاهی (البته کارکنان) وجود دارد. و در هیچ دولتی به این دو قشر توجه نشد و نمی شود. چون بدبختانه مدیران و دست اندرکاران مملکت کار این دو وزارت خانه را فقط مصرف بودجه و مصرفی می دادند. تا زمانی که در نزد سیاستمدارن و حاکمان به علم و دانش اندوزی توجه نشود. همه این ها بازی سیاسی است. والسلام (3837569) (alef-11)
 
Germany
۱۳۹۵-۰۵-۰۱ ۰۱:۰۶:۱۲
نميفهمم چرا فقط در مورد حقوق هاي نجومي و دريافتي هاي دولتي ها بحث ميشود؟ نهادها و ارگانها و قواي ديگر و انها كه از ماليات معافند و به هيچ كجا جوابگو نيستند چه ميشود؟ (3837628) (alef-11)
 
dayani
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۱ ۰۷:۳۷:۱۵
هرگاه حل معضلی به عزم ملی واگذار شود، نباید انتظار درست شدن اوضاع مربوطه را داشته باشیم. هردستگاهی مسئولیت خاص خود را دارد، وقتی می گوئیم عزم ملی منظور این است که همه باید درگیر شوند و این در عمل طی همه سالهای گذشته غیرممکن بوده است. اگر خطایی شده مدارک باید به قوه قضائیه داده شود و این قوه اقدام کند. مگر در بسیاری موارد تاکیدات رهبر انقلاب را ندیده و یا نشنیده اید، فرض بر این است که وقتی ایشان تاکید می کنند، عرم ملی حضور دارد، اما کماکان مشاهده می کنیم که این اداره کار را به گردن آن اداره می انداز و آن اداره به گردن دیگری . واقعیت این است که تا زمانی که برای یک مشکل متولیات متفاوت در نظر داریم ، نمیتوانیم هیچیک را مواخذه کنیم. باید برای هر کار یک سازمان یا یک تشکیلات قانونی داشته باشد. فساد موردی است که باید قوه قضائیه به آن رسیدگی کند و خوب و بد کارکردهایش را بپذیرد. (3837721) (alef-11)
 
مهدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۱ ۰۹:۴۷:۲۶
واکاوی بسیار دقیق و نسبتا جامعی بود و از نویسنده محترم متشکرم ولی من فکر میکنم متاسفانه کشور ما سالهای سال است در شرایطی به سر میبرد که هر دولتی که بر سر کار می آید بدنبال حل ریشه اینگونه آسیبها نیست بلکه بجای راه حل منطقی ودرمان ریشه ای بدنبال مسکن و راه حلهای مصلحتی میرود. (3837831) (alef-13)
 
بابک
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۱ ۱۰:۴۱:۱۳
آفرین ...تحلیل خوبیه (3837930) (alef-13)
 
الف
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۱ ۱۳:۱۹:۱۱
فقط حرف به خورد مردم میدهید و دیگر هیچ؟ ؟ (3838133) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۱ ۱۴:۳۶:۰۰
دوستان، پدیده ای دیگری که در فسادهای حقوق ، به آن اشاره نشد، وام هائی است که مدیران بانک ها به طور ضربدری از بانک های دیگر گرفته اند. هیت مدیره بانک ها علاوه بر وام هائی که از بانک تحت مسئولیت خود گرفته اند که حتی گاهی به بیش از یک میلیارد تومان هم می رسد، علاوه بر این از بانک های دیگر هم مبالغ متنابهی دریافت کرده اند. البته با تفاوت در نرخ (3838296) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۱ ۱۵:۱۰:۰۸
و طبق معمول در این نوع تحلیل ها هیچ اشاره ای به حقوق ناچیز قانون کار نشد و نگرانی فقط در مورد اختلاف درآمدها در بخشهای مختلف دولتیه... (3838335) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۱ ۲۰:۴۷:۳۲
دربند10اشاره شده بود (3838993) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۱ ۱۵:۵۳:۱۲
نویسنده محترم موشکافانه نقاط تاریک را تبیین کرده اند ،کاش مسئولان فکری به حال وضعیت موجود انجام دهند؛ فردا که هیچ حتی امروز هم سالها دیر شده است. (3838396) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.