نظر منتشر شده
۱۳
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 375961
پرکاربرد شدن "یوآن" و ضرورت انعقاد پیمان پولی دوجانبه
سیدعلی موسوی*،‌ 6 مرداد 95
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۵۴
چنانچه ایران بتواند تعاملات پولی خود با شرکای اصلی تجاری نظیر چین، عراق، روسیه و هند را از طریق پیمان‌های پولی ساماندهی کند، بازرگانان ایرانی و خارجی می‌توانند به سادگی با استفاده از پول‌های محلی به تجارت بپردازند، وابستگی ایران به دلار، یورو و دیگر ارزها و همچنین زیرساخت‌های پولی جهانی به مراتب کاهش می‌یابد و همچنین سلطه‌ی اطلاعاتی بانک‌های مرکزی آمریکا و اروپا بر تعاملات پولی بین‌المللی ایران از بین خواهد رفت.

صندوق بین‌المللی پول در آخرین روزهای سال گذشته میلادی(۹ آذر) با پیوستن” یوآن” چین به سبد ارزی این صندوق موافقت کرد. در گزارش صندوق بین‌المللی پول آمده است که گستردگی و رواج یوآن چین باعث شده‌است مسئولان این صندوق تصمیم بگیرند این ارز را نیز به سبد ارزی خود اضافه کنند. نکته جالب توجه در این خصوص آن است که با وجود اینکه یوآن چین به تازگی به سبد ارزی اضافه شده است ولی در وزن‌دهی این صندوق با حدود ۱۱ درصد، جایگاه سوم را بعد از دلار(۴۲ درصد) و یورو(۳۱ درصد) به خود اختصاص داده است و از ین(۸.۳ درصد) و پوند(۸.۱ درصد) وزن بیشتری دارد. به این ترتیب این اقدام صندوق بین‌المللی پول نشان از تثبیت جایگاه سوم یوآن چین در بین ارزهای معتبر جهان دارد.

دولت چین از سال‌ها قبل با برقراری پیمان‌های پولی دوجانبه زمینه را برای حذف دلار و هر ارز واسط دیگری در روابط تجاری خود با دیگر کشورهای دنیا فراهم کرد و حتی در بسیاری از موارد یوآن به عنوان واحد پولی رایج در تجارت چین با دیگر کشورهای دنیا در نظر گرفته شد. تاکنون کشور چین با بیش از ۳۷ کشور دنیا پیمان پولی دوجانبه برقرار کرده است. یک پیمان پولی دوجانبه این امکان را برای دو کشور فراهم می‌کند که در تجارت دوجانبه از ارزهای محلی استفاده کنند. رواج پیمان‌های پولی دوجانبه و چندجانبه چین با دیگر کشورهای دنیا علاوه بر اینکه این امکان را برای چین فراهم می‌کند که بخش عمده‌ای از تسویه حساب‌های بین‌المللی خود را با یوآن خود انجام دهد، اعتبار پول این کشور را نیز در کشورهای طرف معامله بالا می‌برد و در نتیجه سهم استفاده از یوآن در تعاملات بین‌المللی افزایش می‌یابد.

بنابراین می‌توان گفت برقراری پیمان‌های دوجانبه پولی در کنار وام‌های یوآنی چین به برخی کشورها و همچنین سرمایه‌گذاری خارجی یوآنی چین در دیگر کشورهای جهان، موجب افزایش اعتبار یوآن و رواج آن در سطح بین‌الملل شده است. علاوه بر این دیگر مزیت پیمان‌های پولی در مقایسه با استفاده از دلار و یورو آن است که دیگر مبادلات دوجانبه چین با دیگر کشورها از نظارت بانک‌های مرکزی آمریکا و اروپا خارج می‌شود.

با این وجود ایران که به دلیل تحریم‌های پولی و زیرساختی کشورهای غربی در سال‌های اخیر، در استفاده از زیرساخت‌های پولی جهانی با مشکل مواجه بوده است، اقدام چندانی در گسترش پیمان‌های پولی دوجانبه در تعاملات بین‌المللی خود انجام نداده است. چنانچه ایران بتواند تعاملات پولی خود با شرکای اصلی تجاری نظیر چین، عراق، روسیه و هند را از طریق پیمان‌های پولی ساماندهی کند، بازرگانان ایرانی و خارجی می‌توانند به سادگی با استفاده از پول‌های محلی به تجارت بپردازند، وابستگی ایران به دلار، یورو و دیگر ارزها و همچنین زیرساخت‌های پولی جهانی به مراتب کاهش می‌یابد و همچنین سلطه‌ی اطلاعاتی بانک‌های مرکزی آمریکا و اروپا بر تعاملات پولی بین‌المللی ایران از بین خواهد رفت.

بنابراین ضرورت دارد ایران با شرکای اصلی تجاری خود، علی الخصوص چین که تلاش بسیاری در برقراری پیمان‌های پولی دوجانبه دارد، با انعقاد یک پیمان پولی دوجانبه، استفاده از پول‌های ملی را رواج دهد تا دست کم در بخش عمده‌ای روابط تجاری ایران، نیازی به استفاده از دلار و یورو نباشد.
*کارشناس ارشد اقتصاد
کلمات کلیدی : پیمان پولی دوجانبه
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۶ ۱۰:۴۱:۵۷
اگر در برابر صادرات یوان بگیریم مجبوریم حتمن از چین خرید کنیم کدام کشور دنیا با یوان به شما جنس میدهد؟ (3848580) (alef-11)
 
سعید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۶ ۱۱:۱۱:۴۶
اگر به اندازه ای که به چین صادر میکنیم به همان اندازه هم وارد کنیم خوبه/الان وضع خرابه (3848636) (alef-3)
 
بهلول
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۶ ۱۱:۴۱:۲۶
مگر الان مجبور نیستیم بخش عمده ای از واردات خودمان را از چین تهیه کنیم؟ پس انعقاد پیمان دو جانبه برای ما که در تحریم هستیم تفاوتی نخواهد داشت و برعکس شاید بدلیل کمک به تقویت یووان در برابر دلار موجبات نارضایتی آمریکا را نیز فراهم کنیم و آش نخورده و دهان سوخته بشیم. (3848699) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۶ ۱۵:۱۸:۴۴
اتفاقاً تقویت ارزش یوان خواسته آمریکا است تا با ارزانی جنس های چینی مقابله کند. چین مدت هاست که در برابر فشار آمریکا برای تقویت ارزش یوان مقاومت میکند. (3849213) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۶ ۱۱:۲۲:۱۴
یوان پول بی ارزشی است. (3848660) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۶ ۱۱:۲۵:۰۳
چرا کشورهایی که شریط اول تجاری اونها چین انقد از نظر اقتصادی ضعیف و فقیر هستن یکیش کره شمالی کومنیست ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ (3848664) (alef-11)
 
موسی
United States
۱۳۹۵-۰۵-۰۶ ۱۲:۲۶:۳۴
آی کیو وقتی یک کشور تحریم بشود...با افغانستان هم اگر بتواند داد و ستد کند...باید خرسند باشد....می بینی که به برجام هم عمل نمی کنند غربیها (3848788) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۶ ۱۸:۵۶:۵۸
دوست من،کشور چین بزرگترین شریک اقتصادی بیش از 120 کشوره که بسیاری از آنها اروپایی و یکی از آنها کشور آمریکاست (3849669) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۶ ۱۱:۳۵:۴۳
خو این وسط برجام برای چی امضا شد؟
اگه قرار بود با یوان مبادلات رو انجام بدیم وسه چی برجام امضا شد؟
اگه قرار بود پیمان دوجانبه برقرار کنیم وسه چی برجام امضا شد؟
خو قبل برجام هم که دقیقا همین جوری بود.
والله من از اونایی به کشور .... نمی گذرم.
تاریخ همون طور که هیچ وقت ناصرالدین شاه و وزراش رو به خاطر ترکنچای و گلستان فراموش نمی کنه اسم یه عده دیگه رو هم فراموش نمی کنه.

الف تورو خدا منتشر کن. دیگه ایه عده با ایران عزیزمون باید چه بکنن که ما خ...... بدونیمشون. (3848688) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۶ ۲۳:۲۸:۲۹
عزیز من داد و ستد با دلار قبل از مسئله هسته ای تحریم بوده و ربطی به برجام نداره. همانطوری که شاید مطلع هستی تیم هسته ای اجازه مذاکره در مباحثی خارج از برنامه هسته ای را نداشته. (3850022) (alef-11)
 
آریابان
Romania
۱۳۹۵-۰۵-۰۶ ۱۱:۴۸:۴۰
در چنین شرایطی میزان برابری ریال با یوآن به چه صورتی محاسبه میشه؟!؟!؟!؟ ؛
وقتیکه هر روز باید صبر کنیم تا بانک مرکزی و صرافی ها کشف قیمت آن روز ارز ها و سکه ها بر حسب ریال را از نهاد ها و صرافی های بزرگ جهان اسنخراج کنند تا دربازار داخل منعکس بشه ، در آنصورت آیا میشه انتظار داشت که دو پول ملی ایران و چین بتوانند مستقیما و منحصرا یک ارتباط فیمابین دوسویه را خارج از نهاد های بین المللی بین خودشون تعریف کنند که البته یک سویه و فقط در جهت منافع یوآن چینی نباشه ؟!؟!؟!؟!؟ (3848723) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۶ ۱۲:۰۵:۱۴
چرا ...؟؟؟؟
چین درگیر بحران مالی گسترده ای شده است که کابوس همه ارزهای خارجی شده است، چرا باید به چنین ارز بی ثباتی گره خورد. (3848749) (alef-11)
 
سید جواد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۵-۰۶ ۱۵:۳۵:۴۸
چین با حدود 80 کشور جهان پیمان پولی دوجانبه برقرار کرده است و این پیمان به معنی تنها استفاده از یوان در مبادلات نیست بلکه دوجانبه است یعنی هم یوان و هم ریال. در واقع دلیلی ندارد که ما در هنگام مبادله با چین دلار رد و بدل کنیم تا هنگامی که آمریکایی ها ما را تحریم کردند کاسه چه کنم به دست بگیریم. این پیمانها در میان کشورهای دنیا متداول است و واقعا برای من عجیب است که بانک مرکزی ما در این زمینه چرا اینقدر فشل و ناتوان است. (3849260) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.