نظر منتشر شده
۲۳
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 135912
نقدی در تبعات شتاب توسعه شهری
دکتر علی کرمی، 4 دي 90
در اخبار آمده بود که سرطان خون در کشور به شدت در حال افزایش است در بررسی علت و عوامل شیوع آن اشاره به افزایش مواد سمی بخصوص بنزن در هوا به دلیل الودگی های صنعتی اشاره شده است.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۴ دی ۱۳۹۰ ساعت ۰۸:۳۳
توسعه امری است طبیعی و مورد نیاز همه جوامع بدیهی است در جهان پرشتاب کنونی که همه کشورها در صدد توسعه امکانات برای رفاه عمومی و کاهش فاصله فقر و غنا هستند کشور ما بعنوان کشوری منادی عدالت و مهر ورزی باید نوجه جدی را به امر توسعه در همه امور اقتصادی فرهنگی علمی و فنی اجتماعی و دفاعی داشته باشد.

اما توسعه زمانی می تواند مثمر و کم خطر باشد که با اصول و قواعدی صورت گیرد و توسعه پر شتاب بدون برنامه و توجه و بررسی عواقب ان می تواند در عین حالیکه در کوتاه مدت و ظاهری سبب جلب توجه و رفاه گردد ولی در دراز مدت اثار مخربی می تواند داشته باشد.

برخی اخبار نگران کننده در رسانه ها نشان از اثار توسعه پر شتاب بدون توجه به اثار دراز مدت ان است .
در اخبار آمده بود که سرطان خون در کشور به شدت در حال افزایش است در بررسی علت و عوامل شیوع این بیماری های خطرناک اشاره به افزایش مواد سمی بخصوص بنزن و ازبستوز در هوا به دلیل الودگی های صنعتی و محیط زیست اشاره شده است.

در عین خال کاهش سن مبتلایان به بیماری های قلبی و عروقی و سکته های قلبی و معزی، افزایش فشارهای عصبی و روانی و افزایش سطح استرس و اضطراب در جامعه ایا حاصل این توسعه پر شتاب کنترل شده نیست؟

افزایش توان کشور در تولید خودرو و همچنین صنعتی شدن کشور و توسعه فعالیت های صنعتی لازمه توسعه کشور است ولی به چه قیمتی ؟ اگر همه تلاش های توسعه ای با هدف افزایش رفاه و سلامت جامعه است ایا این روند با توسعه بیماری های خطرناک را می توان منطقی دانست؟
با ورود حجم عظیم خودرو به شهرهای بزرگ بطور روزانه بر مشکلات این شهر ها افزوده می شود در حاب که زیر ساخت های لازم برای مطابقت با این حجم ورود خود روهای حدید به شهرها و تردد انها و و به تبع آن مشکلات تولید شده نیست پس ایا باز هم باید این توسعه پر شتاب صنایع خود رو سازی را برای سلامت جامعه مفید بدانیم یا مضر؟

جامعه سالم جامعه ایست که انسان های آن از نظر جسمی و روحی و روانی سالم باشند و همه ارکان توسعه باید با در نظر گرفتن این معیار صورت گیرد.

مرگ ۲۴ هزار انسان در سال در اثر حوادث رانندگی و تصادف اماری دردناک و مانند جنگی سراسری برای قتل و کشتار انسان هاست و به هیجوجه در خور شان کشور با فرهنگ و تمدنی چون ایران نیست.

در چند روز گذشته که آلودگی هوای تهران و برخی شهرهای کشور به مرحله هشدار رسیده است امار ها نشان می دهد که بیماری های ریوی و فلبی بشدت افزایش داشته است و قطعا مشکلات ناشی از ترافیک بر روحیه سلامت و شادابی جامعه را ملاحظه می کنیم حال ریشه این مشکلات در کجاست؟

مسولان صرفا بر افزایش امار و ارقام توسعه صنعتی تکیه می کنند ولی هیچ مطالعه حامعی از تبعات این توسعه بر سلامت جامعه ارائه نمی گردد. یکی از وظایف محققین و متخصصین دانشگاهی بررسی و ارائه امارهایی از تبعات این توسعه در سلامت جامعه در طی فرایندهای پر شتاب توسعه است که متاسفانه از این قسم گزارشات دراز مدت کم دیده می شود.
به هر حال به نظر می رسد توسعه پر شتاب صنعتی شدن و فاصله گرفتن از عادات و فرهنگ سنتی بدون رعایت اصول اساسی یعنی حفظ و ارتقا سلامت جسمی روحی و روانی مردم در دراز مدت ما را با مشکلات بسیار جدی مواجه خواهد ساخت.

بعنوان مثال رشد فست فود ها و گرایش شدید به مواد غذایی اماده و صنعتی به جای فرهنگ سنتی غذای خانگی علاوه بر اثار فرهنگی زیبای جمع های خانوادگی و تبعات مفید آن در سلامت روان که امروزه بشدت در حال کمرنگ شدن است و علت ان اشتغال و فعالیت اکثر اعضا خانواده و عدم حضور انان در منزل جهت دور هم بودن و صرف صبحانه ، ناهار و شام باهم سبب می شود که تغدیه نامناسب فست فود ها در دراز مدت ما را با بیماری های متعددی مواجه سازد که جامه غربی این مسبر را طی کرده و اثار زیانبار این مواد در سلامت جامعه را بطور علمی نشان داده اند مسیری که ما تازه در حال سیر آن هستیم و اگر اقدامات فرهنگی جهت کنترل این موضوعات صورت نگیرد قطعا در دراز مدت با مشکلات جدی در سلامت جسم و روح و روان جامعه حامعه روبرو خواهیم شد
رشد مصرف سیکار و دخانیات در بین جوانان از خطر های دیگری است که سلامت آینده جوانان و نیروی فکر و کار آینده جامعه را تهدید می کند.

همه این موارد و بسیاری موارد دیگر مانند مخاطرات اجتماعی و توسعه خشونت و بزهکاری نشان دهنده تبعات جدی توسعه پر شتاب صنعتی و فاصله گرفتن از ارزش های سنتی و فرهنگی جامعه است که در این بین فناوری های نوین ارتباطات مانند ماهواره اینترنت موبایل و رشانه ها نقش مهمی دارند.

بدیهی است مقابله با این تهدیدات که بطور خزنده در حال توسعه است نیازمند همتی ملی و بسیج همه سازمان های مسئول از مجلس و دولت و قوث قضاییه و بخصوص بخش های فرهنگی از کودکستانها تا دانشگاه ها مراکز علمیه حوزه های علمیه مساجد و مراکز تحقیقاتی و توسعه کشور و بخصوص و رسانه هاست.

متاسفانه فرهنگستان های علمی و فرهنگی ما برنامه ای مدون برای مقابله با این تهدیدات را ندارند و ما فعالیتی علمی در بررسی این تهدیدات در اینده سلامت کشور ا نمی بینیم. هرچمد در برنامه های کلان و جشم انداز ها و برنامه های جامع توسعه کشور به این موارد اشاره می گردد ولی عملا در سطح جامعه چنین روندی قابل احساس نیست.

مقابله با این تهدیدات نرم و خزنده که در صورت عدم کنترل و برنامه جامع توسعه پر شتاب با رعایت سلامت مردم می تواند سبب اثاری مخرب در دراز مدت گردد نیازمند لحاظ کردن این موئلفه در تمام برنامه های توسعه علمی صنعای فرهنگی اقتصادی و اجتماعی کشور است و دانشگاه ها حوزه های علمیه و تمام مراکز علم و فرهنگ جامعه باید در بررسی این امر نقشی مفید و موثر را ایفا نمایند و قوای سه گانه کشور و سایر نهاد ها و سازمان های مسئول باید این موضوعات را در تمام برنامه های توسعه خود بطور جدی مد نظر قرار دهند.


نویسنده : دکتر علی کرمی، دانشیار فناوری زیستی و بیولوژی مولکولی دانشگاه علوم پزشکی
کلمات کلیدی : زندگی شهری تهران
 
مرتضی
۱۳۹۰-۱۰-۰۴ ۰۹:۰۶:۵۳
مشکل کشورهای همیشه در حال توسعه مثل ما همینه که هر طرحی به مرحله اجرا میذاریم یا منافع حزبی و گروهی رو ارجحیت میدیم یا به دلیل شتابزدگی و فشارهای مختلف فقط بعد ایجابی اجرا در نظر گرفته می شود و جوانب موضوع در نظر نمی گیریم. بعد از سالها معلوم میشه که اقداماتی که با هزینه های هنگفت انجام شده ضررش بیشتر از نفعش بوده. (572452) (moderator19)
 
Germany
۱۳۹۰-۱۰-۰۴ ۱۲:۵۰:۱۸
آیا کسی به نظر متخصصان و محققان گوش می دهد؟ آیا کسی جرات دارد بگوید کشوری که زیر ساختهای حمل و نقل عمومی ندارد چرا باید سالی 1.5 میلیون خودروی آلود کننده تولید کند؟ آیا کسی گوش می کند که تهران ظرفیت اکولوژیکی برای آپارتمان سازی بیشتر ندارد و شهرداری باید دست از تراکم فروشی بردارد؟ شهردار تراکمش را می فروشد و کاری به دیگر مسائل ندارد، دولت با حمل و نقل عمومی قهر کرده است و خودرو سازی را تشویق می کند و وعده هر ایرانی یک اتوموبیل را می دهد. مردم هم که به مسئولین اعتماد ندارند فقط راه و بیراه خود را می روند. محیط زیست هم که وظیفه اش نظارت و کنترل این مشکلات است می خواهد از روسیه ببر بیاورد و با تزریق DNA پوست مرده ببر مازندارن را احیا کند. ... (572756) (moderator19)
 
ایمان
۱۳۹۰-۱۰-۰۴ ۱۰:۰۰:۱۶
هوائی که تنفس می کنیم الوده است غذائی که میخوریم هورمونی و مشکوک به الوده است ابی که مینوشیم هم دچار مناقشه سالم بودن یا نبودن... (572526) (moderator19)
 
محسن
۱۳۹۰-۱۰-۰۴ ۱۶:۱۰:۴۲
یه دفعه بگو کارمون تمومه. بابا وضعمون اونقدا هم بد نیست. (573049) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۰-۰۴ ۱۰:۰۶:۲۵
آلودگی های بصری را هم با لیستتان اضافه کنید. (572538) (moderator19)
 
فهيم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۰۴ ۱۰:۱۳:۲۶
همانطور كه در خيلي از مسائل و مشكلات هيچكس "مسئول و پاسخگو" نيست اين مورد هم مثل مابقي مسائل است. (572551) (moderator19)
 
حقگو
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۰۴ ۱۰:۱۵:۳۹
آلودگي هوا و فست فودها مصداق جنگ نرم است (572557) (moderator19)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۰۴ ۱۱:۰۲:۱۷
توطئه های همه جانبه دنیا بر علیه کشور و فرهنگ ما درست اما نباید همه کم کاری های خودمون رو به حساب توطئه دیگران بگذاریم (572608) (moderator19)
 
پيمان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۰۴ ۱۰:۱۶:۲۹
تهران به شدت آلوده است اون موقع ميان اصفهان و تبريزو تعطيل مي كنند ! (572558) (moderator19)
 
روستایی
۱۳۹۰-۱۰-۰۴ ۱۰:۵۵:۵۳
ایا توجه کرده اید روستاها بسرعت تبدیل به شهر می شوند ویژگی روستا و کارکرد ان چیست الان همه روستا ها از مظاهر شهری برخور دارند و دیگر کار کردن در مزرعه چوپانی و دامداری و..... ارزش نیستند و جز مشاغل دون شان به حساب می اید بنظر شما امروز جوان شهری چه کاری می کند و جوان روستایی چه کار ایا هر کس سر جای خودش است (572600) (moderator19)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۰۴ ۱۳:۲۸:۰۶
خب کشور ما با توجه به علاقه مردم به پیشرفت و همراه شدن با دنیای مدرن و جدید و تب 100 درجه ایی تجمل گرایی که خود من هم رو داره از پا در میاره باعث شده که از طبیعت سالم دور شده و متاسفانه تبعات آن را جدی نگیریم و از طرف دیگر جدال سیاسی در بین مدیران و مسئولین و عدم همکاری مناسب بین آنها نیز مقوله آلودگی و ترافیک را حل نشده باقی گذاشته است و عدم تامین اعتبار مترو توسط دولت نیز ظلم مضاعف بر مردم است (572804) (moderator19)
 
احمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۰۴ ۱۴:۳۳:۰۷
آلودگي هوا هيچ ربطي به نوسعه شهري ندارد اين معضل ناشي از بي برنامگي وسوئ مديريت است اغلب بدون اينكه اين همه آلودگي به بار آورده باشند شهرهاي بزرگ دنيا سريع تر ازما توسعه پيداكرده اند (572906) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۰-۰۴ ۱۴:۴۸:۵۹
1) وقتی قیمت یک کیلو پسته و گردو و... دورو ور 20 هزار تومان است باید پفک بخوریم.

2) وقتی برای درست کردن آبگوشت باید گوشت کیلو ... تومان و نخود و لوبیا کیلو... تومان بخریم و برای پخت 3-4 ساعته آن، متر مکعب ... تومان پول گاز بپردازیم ، کالباس باید بخوریم.

3) وقتی درصد زیادی از سرمایه های کشور در شهرهای بزرگ خرج می شود و در روستاها حمایت های کافی از کشاورزان به عمل نمی آید، باید به شهرها مهاجرت کنیم تا ضمن وسیعتر و پرتراکم کردن آنها، بر ترافیک، آلودگی هوا و....بی افزاییم.

4) وقتی ... (572928) (moderator19)
 
علی بوستانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۰۵ ۰۹:۰۲:۴۲
با سلام بسیار زیبا تونستید دلایل بوجود آمدن اینهمه وضعیت نامیمون در کشور را توضیح دهید از فست فود گرفته تا مهاجرت روستائیان به شهر . برادر گرامی من نمیدانم چرا آقای رئیس جمهور در سفرهای استانی در سیستان بلوچستان وضعیت مردم را نمیبیند چرا باید بودجه مملکت فقط در تهران و چند شهر بزرگ هزینه شود و مثلاً آبادشان کنیم و همه مظاهر تمدن را دران بوجود آوریم وروستا را به حال خود رها کنیم و از مهاجرتش به شهر گلایه کنیم. اگر دولت نصف پولی که در شهری مثل تهران هزینه میکند به روستاهای کل کشور تخصیص دهد چه اتفاق میمونی در کشور خواهد افتاد. روستائیان بسیار قانعند وبا کوچکترین اقدامی که دولت در جهت رفاه آنها انجام میدهد راضیند و ممنون میشوند پس چرا این پتانسیل با لقوه را با لفعل نمیکنید (573731) (moderator19)
 
United States
۱۳۹۰-۱۰-۰۴ ۱۵:۱۸:۱۴
اینها مطالب اجتماعی سنگینی که نباید راجبش حرف زد . ... (572972) (moderator19)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۰۴ ۱۷:۰۷:۴۹
ای کاش به جای اینهمه هیاهو پیرامون مسائل سیاسی اندکی هم بحث های اینچنینی که مستقیما با سلامت مردم ارتباط دارد مورد توجه قرار بگیرد . مسئله آلودگی محیط زیست که آلودگی هوا نیز بخشی از آن است به قدری در ایران حاد است که شاید لازم باشد به عنوان یکی از مطالبات اصلی مردم از دولتمردان مطرح شود ولی در ضمن باید این مسئله از کشمکش های سیاسی به دور باشد . (573103) (moderator19)
 
حسن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۰۴ ۱۸:۴۸:۵۴
از شهرداري تهران بابت نصب پله برقي در برخي مكانهاي پررفت و آمد به خصوص در ايستگاه متروي امام حسين ع تشكر مي كنم. كاش شهرداري شيراز نسبت به نصب پل مكانيزه در بلوار زند و بزرگراه شهيد چمران اقدام مي كرد كه عبور عابرين از عرض اين خيابان و بزرگراه بسيار خطرناك است و بارها موجب حوادث تلخي شده است. (573186) (moderator19)
 
مسعود
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۰۴ ۱۸:۵۱:۳۹
مديريت شهري در كلانشهرها نياز ضروري به "مديريت واحد" دارد. مثلا مي توانند امور مربوط به خدمات شهري مثل آب و فاضلاب و گاز در محدوده داخل شهرها را به شهرداري ها بسپارند تا از دوباره كاريها و چندباره كاريها و هدررفت منابع ملي و پول بيت المال جلوگيري كنند. نمي دانم چرا در طول ساليان متمادي ما به مديريت واحد شهري مخصوصا در كلانشهرها دست پيدا نكرده ايم؟ چرا عزم و اراده اي در اين زمينه وجود ندارد؟ لااقل يك هماهنگي مناسبي بين شركتهاي آب و فاضلاب و گاز و... با شهرداريها وجود ندارد؟ (573193) (moderator19)
 
مسعود
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۰۴ ۱۸:۵۵:۱۶
توسعه اقتصادي روستاها از طريق كمك دولت به بخش كشاورزي و مكانيزاسيون و تسهيلات كم بهره به كشاورزان و روستاييان. وامهاي كم بهره براي مسكن روستايي. مي تواند به روند مهاجرت روستاييان به شهرها روند معكوس دهد. همچنين امكانات زيربنايي مانند توسعه ICT روستايي.. معابر ايمن. درمانگاه. مدرسه... در روند جلوگيري از مهاجرت روستاييان به شهرها كاملا موثر است. (573198) (moderator19)
 
مسعود
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۰۴ ۱۸:۵۷:۳۴
رشد تحقيق و پژوهش و استفاده از فن آوريهاي نوين در توليد قير و آسفالت مي تواند در كاهش هزينه هاي شهرداريها بسيار موثر باشد. در جهان بيش از 30 نوع قير وجود دارد كه در ايران شايد از 5 نوع آن استفاده مي شود. بهبود كيفيت و فرآوري قير و آسفالت معابر و طولاني تر كردن عمر آسفالت معابر شهري با توجه به فصول مختلف و شرايط آب و هوايي هر استان مي تواند ساليانه ميلياردها تومان صرفه جويي تنها از اين محل نصيب مديريت شهري استانها كند كه اين اعتبار قابل توجه را مي توانند صرف امور ديگر خدمات شهري كنند. (573201) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۰-۰۴ ۲۰:۵۳:۲۴
شهرهایی هستند بسیار بزرگتر، توسعه یافته تر و پرجمعیت تر از تهران. ولی هوایشان اینقدر لوده نیست و ترافیک هم ندارند. مشکل جای دیگری است. (573333) (moderator19)
 
abbas
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۰۵ ۰۸:۱۹:۵۷
یه فکری برای افزایش جمعیت کشور بکنید دیگه منابع آبی داره تموم میشه مشکلات جدی خواهد شد در بعضی از مناطق حتی آب شور نیست (573699) (moderator19)
 
4864
۱۳۹۰-۱۰-۰۵ ۱۴:۴۲:۴۱
نویسنده : دکتر علی کرمی، دانشیار فناوری زیستی و بیولوژی مولکولی دانشگاه علوم پزشکی "بقیه الله عج" (574065) (moderator19)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.