نظر منتشر شده
۲۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 135625
درباره سالگرد هدفمندي يارانه ها
یادداشت مهمان: دكتر جواد صالحي اصفهاني، 1دی90
‫همزمانی سالگرد حذف يارانه ها و سقوط ارزش ريال تصادفي نبود. اکنون دولت باید درباره بازار شفاف سازی کند‬
تاریخ انتشار : جمعه ۲ دی ۱۳۹۰ ساعت ۱۶:۴۸
۲۰ دسامبر ۲۰۱۱ اولين سالگرد اصلاحات(هدفمندي) يارانه‌ها، اقتصاد ایران در شرايط عادي و خوب نبود. در روزي كه محمود احمدي نژاد رئيس جمهوري ايران در كنفرانسي در اولين سالگرد حذف يارانه ها در تهران سخن مي گفت، ارزش ريال سقوط كرد كه بدين ترتيب مرز ۱۵۰۰۰ ريال در ازاي يك دلار گذشت. به نظر نمي رسد كه اين دو مسئله اتفاقي و تصادفي روي داده است.

ارزش ريال به دليل تورم ايجاد شده ناشي از حذف يارانه‌ها كاهش يافته است. البته بايد گفت كه اين حذف يارانه‌ها امري قابل پيش‌بيني و توجيه‌پذير بوده است. در عين حال كاهش ارزش بسيار خطرناك ريال، شك و ترديدها را درباره بي ثباتي اقتصاد كلان كه مي‌تواند روند حذف يارانه‌ها را تضعيف كند، اضافه مي‌كند.

حُسن واقعي حذف يارانه‌ها، كاهش تقاضای انرژي بوده است. اين در حالي است كه اين كاهش تقاضا زماني رخ مي دهد كه خانواده ها و شركتها به تغيير رفتار و سرمايه گذاري در تجهيزات صرفه جويي امور انرژي تمايل داشته باشند. البته بايد گفت كه در اين راستا براي تغيير رفتار لازم است اين اطمينان حاصل شود كه بهاي امور انرژي پس از حذف يارانه‌ها در چرخه تورم و كاهش ارزش پول واحد افزايش پيدا نكند.

با توجه به اينكه ارزش ۱۵۰۰۰ ريال اكنون يك دلار بوده است، بنزين (۴۰۰۰ يا ۷۰۰۰ ريال در هر ليتر) ۵۰ درصد ارزان تر از بهايش در سال گذشته زماني كه بهاي جديد تعيين شد، بود.

به اين موضوع نيز بايد اشاره شود كه ايراني‌ها در يك دوران آرام به زندگي شان ادامه نمي‌دهند. تهديدها در مورد حمله عليه ايران وجود دارد، تحريم‌ها عليه ايران در حال افزايش است.در اين مسير رفتار بسيار عجيبي از سوي مقامات پولي براي مقابله با مشكلات ديده شده است. رئيس بانك مركزي ايران اخيرا گفته است كه وي دستور كاهش بهاي طلا و ارز خارجي را صادر كرده است.

بي ثباتي در بازار ارز خارجي ايران بخشي از نتيجه تورم گذشته‌اي است كه به طور تدريجي ريال را از قرار گرفتن در يك رديف با ديگر ارزها خارج كرد. سطح ارزش پول ايران طي دو سال گذشته حدود ۵۰ درصد افزايش داشته است اين در حالي است كه پيشتر پول ايران در رقم ۱۰۰۰۰ ريال در ازاي يك دلار بالا و پايين مي رفت.

بهاي بالاتر انرژي بايد توليد كنندگان را تشويق كند تا تكنولوژي هايي با مصرف کمتر انرژي استفاده کنند. بدين ترتيب است كه توليد تقويت مي شود. از تبعات مهم افزایش ضرر و زیان تولیدکنندگان ایرانی در پی بالا رفتن قیمت حامل‌های انرژی، کاهش ارزش ریال به عنوان پول ملی این کشور بوده که البته با توجه به تدریجی بودن این رخداد، کاهش ارزش پولی ملی به ثبات فضای اقتصادی ایران لطمه چندانی وارد نکرده است.

اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها در حالی یک ساله شده که به گفته کارشناسان آن طور که پیش‌بینی شده بود، بحران‌زا نبوده و منطبق بر نظرات مختلف منتقدان آن از آب درنیامده است. از تمامي برنامه هايي كه توسط دولت احمدي نژاد معرفي شده، طرح هدفمندي يارانه‌ها احتمالا پس از دولت وي نيز ادامه دارد و اينكه از دولت احمدي‌نژاد به عنوان دولتي كه هدفمندي يارانه ها را اجرا كرد، ياد خواهد شد.

نجات طرح هدفمندي يارانه ها از شرايط ناآرام فعلي بايد آسان‌تر باشد چون در اين مقطع زماني بهاي نفت بالاست.

دولتها براي مقابله با شایعات به پنهان كردن اطلاعات يا دادن اطلاعات غلط گرايش پيدا می كنند. اين تاكتيك ها در زماني كه سرمايه گذاران باتجربه هستند و اطلاعات به سرعت در جريان است، خوب عمل نمي‌كنند. حباب در بازار و قيمتها به دليل اطلاعات بد ايجاد مي‌شود. در اين راستا شايعات نيز به دليل اطلاعات غيرموثق درست مي شوند. به نظر من ارائه اطلاعات معتبر و موثق در مورد بازار و فعاليتهايش، اوضاع بازار را آرام مي كند چون با ارائه اين اطلاعات موثق شك و ترديدها در مورد اوضاع بازار كاهش مي يابد اما اگر اطلاعات موثق و معتبر نباشد، شرايط بازار بي ثبات‌تر خواهد شد. همچنين فروش دارايي‌ها با بهاي ارزان و كم و يا دستور كاهش بها باعث افزايش اعتماد به بازار نمي‌شود.

لازم است دولت در مورد اقتصاد شفاف سازي كند. بايد بگويد كه تحريم‌هاي خارجي چه تاثيري بر اقتصاد داشته و قصد دارد در مورد آنها چه كاري انجام دهد.
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۰۲ ۱۸:۴۵:۵۸
تنها عامل رواج پول بدون پشتوانه است (570595) (moderator19)
 
افشین حیدرپور
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۰۲ ۱۹:۱۳:۵۸
با سلام و ادب
سوالی از حضور استاد ارجمند جناب آقای دکتر صالحی اصفهانی داشتم.

در خصوص شوک های نقدینگی در بازار والبته تاثیر بخش عمومی در ایجاد التهاب در این مورد داشتم. به طور خاص شواهد نظری تاثیر مذکور را چگونه بر کارکردهای اقتصادی تبیین می کند و اینکه در مورد اقتصاد ایران جه تحلیلی می توان ارایه نمود. توصیه سیاستی ایشان علاوه بر شفافیت اقتصادی از حیث سیاستهای پولی چیست؟ نظام ارزی که در این شرایط بیش ترین کارایی دارد آیا همان نظام شناور است؟
با تشکر فراوان (570614) (moderator19)
 
جوان جنت شهری
۱۳۹۰-۱۰-۰۲ ۱۹:۴۴:۳۵
برادر یارانه ها حذف نشد بلکه هدفمند شد چرا مثل سبکه های خارج از کشور صحبت از حذف یارانه ها میکنید... (570628) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۰-۰۳ ۱۳:۴۸:۰۸
نخير برادر من دقيقا حذف شد اوني كه ميگيري فقط هزينه برق،آب،گاز و درصد خيلي كمي هزينه نون هستش ديگه كرايه، ميوه، لبنيات ، مواد غذايي و هزارو و يك قلم ديگه بماند (571375) (moderator19)
 
یوسف
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۰۳ ۱۹:۳۹:۵۵
من هزینه تمام قبض های آب ، برق ، گاز ، تلفن ، موبایل ، اشتراک اینترنت adsl رو از روی همین هزینه ای که به عنوان یارانه نقدی به مردم تعلق میگیره پرداخت میکنم ، آیا توقع دارید که همه هزینه های زندگی و ریخت و پاش های مردم را دولت بپردازد ؟ اگر درست مصرف کنیم کم نمی آید

به جرات می گویم یکی از معدود نقاط مثبت دولت بحث هدفمندی یارانه ها بود ، علت تورم هم همین تغییر در شیوه پرداخت بوده که در زمان دولت های قبلی از ترس همین تورم به قانون یارانه ها تن نمی دادند

امیدوارم که شاهد کاهش مقدار یارانه و در نهایت حذف اون باشیم و بعد واریز یارانه در امور زیرساختی مثل پژوهش و حمل و نقل عمومی و ساخت نیروگاه و کارخانه و علم و ...

کاهش یارانه موجب مصرف درست منابع محدود میشه ، ما الان چندین برابر میانگین جهانی مصرف داریم ، علتش همین پول مفته که براش زحمتی کشیده نشده (571913) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۰-۰۴ ۱۸:۲۶:۳۰
هزینه آب و برق و گاز و تلفن و موبایل و اینترنت adsl و افزایش گرانی نان و و تخم مرغ و لبنیات و رفت و آمد و کلا افزایش تورم 40 درصدی را همه با 45500 تومان پرداخت می کنی!


بابا تو باید بشو وزیر اقتصاد البته اگز در حال حاضر جز مسئولین نیستی که چنین پیامی با اسم مستعار گذاشتی! (573160) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۰-۰۸ ۰۸:۴۹:۲۳
اگه مردی اون پولی که دولت هر ماه میریزه به حسابتو نگیر و انصراف بده انوقت ادعا کن که دقیقا حذف شده (579346) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۰-۰۳ ۲۲:۰۳:۱۳
حذف شد چون یارانه ها کفاف گرانی خود گاز و آب و برق و نان و رفت و آمد و تورم افزایش یافته از بابت این طرح را نمیدهد دیدی که حذف شده و در واقع دولت دارد ازمردم یارانه هم می گیرد! (572083) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۰-۰۴ ۱۶:۳۵:۱۵
در تمام کشور های دنیا برای مصارف حامل های انرژی که امکان زیاده روی در مصرف ان وجود دارد و باعث زیان به اقتصاد ملی ان کشور میشود نه تنها یارانه نمی دهند بلکه مالیات هم میگیرند. (573067) (moderator19)
 
باصفا
۱۳۹۰-۱۰-۰۲ ۲۲:۱۳:۴۲
اقتصاد یک علم است .رابطه علت ومعلول دارد .دستوری نیست. (570747) (moderator19)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۰۳ ۰۹:۰۹:۱۸
کارشناس محترم شما با این تحلیلتون فقط دارید دامن می زنید بر افزایش قیمت بنزین. مگه تو ایران حقوق دلاری به افراد داده می شه که حساب می کنی بنزین 700 تومانی هم ارزانتر از بهایش در سال گذشته است.... (570968) (moderator19)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۰۳ ۱۱:۴۷:۲۲
توزيع اعتبارات عمراني در ايران ... ناعادلانه است نه بر اساس سرانه جمعيتي است و نه بر اساس محروميت و نابرابري اقتصادي استانها باعث ايجاد استانهاي محروم و مرفه خواهد شد (571179) (moderator19)
 
حمید گودرزی
۱۳۹۰-۱۰-۰۳ ۱۳:۳۷:۰۵
نرخ ارز بانکی از سال قبل تاکنون (شنبه مورخ سوم دی ماه) حدود 17 درصد افزایش یافته و ظاهرا تا پایان سال تا حدود 20 درصد هم افزایش خواهد یافت ... اگرچه نرخ ارز بازار آزاد در همین زمان تا حدود 55 درصد افزایش یافت که اکنون کاهش و تا حدود 40 درصد نسبت به سال قبل افزایش یافته است ! لذا با توجه به اینکه نرخ بهای انرژی در طرح هدفمندی یارانه ها می بایست به قیمت جهانی و فوب خلیج فارس محاسبه شود بنابراین طرح مزبور از این نظر یک طرح شکست خورده است ! اما با توجه به اینکه قیمت های حامل های انرژی افزایش یافت بنابراین مصرف انرژی در کشور کمتر شد اما شاهد بهره وری در مصرف انرژی نبودیم لذا تاکنون هدفمندی یارانه ها نتیجه ای جز گرانی و ایجاد تورم و مصرف کمتر از انرژی برای کشور نداشته است ! از این رو شاید غرض دولتمردان از هدفمندی یارانه ها صرفا گران کردن انرژی و بقول جمشید پژویان برداشتن از جیب ثروتمندان و گذاشتن در جیب فقرا بوده است ! اما با تورمی که از افرایش یا دستکاری نرخ ارز بر کشور تحمیل شد در بلندمدت مجددا پولی که در جیب فقرا رفته بود خالی شده و به جیب ثروتمندان (یا صاحبان سرمایه ) خواهد رفت - اگر تاکنون نرفته باشد. پس چه تضمینی وجود دارد که در فاز های بعدی اجرای طرح مزبور مجددا این سیکل تورمی کاذب و بستان و بده و بستان تکرار نشود ؟! (571354) (moderator19)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۰۳ ۱۴:۲۵:۴۶
با عرض معذرت بنده از علم اقتصاد چيزي بلد نيستم. ليكن زماني كه طرح هدفمندي مطرح بود ادعاي دولت و مجلس اين شد كه اجراي آن فقط مقدار كمي تورم را افزايش مي دهد. حال از علماي علم اقتصاد، دولتيان و مجلسيها ميخواهم كلاه خود را قاضي كنند و ميزان تورم را درست يكسال پس از اجراي طرح به طور دقيق محاسبه و اعلام كنند تا لااقل باعث افزايش فهم كسي مثل من نادان بشود و در ضمن معني تورم را هم به طور دقيق حالي شوم. (571455) (moderator19)
 
معلم
۱۳۹۰-۱۰-۰۳ ۱۸:۱۷:۲۸
بنگارید که دراین اوصاف کارمند بیچاره 8درصد اضافه حقوق داشت و وکیل الدوله ها هم به راحتی از این مسئله گذشتید وبه خودتان اجازه ندادید که دراین باره حتی پرسشی از رئیس جمهور داشته باشید. (571769) (moderator22)
 
حميد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۰۳ ۱۹:۱۷:۴۸
تورم اكنون بالاي 70 درصد است. كافي است قيمت كالاها و خدمات را در هر حوزه اي نه با سال گذشته در همين زمان بلكه با همين ابتداي سال مقايسه كنيد. اين تورم بالاي 70 درصد را مردم با گوشت و پوست خود حس مي كنند اما مسوولين دولتي در همايشي شركت مي كنند و از خود تجليل مي كنند و شيريني پخش مي كنند...!! (571872) (moderator22)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۰۶ ۱۱:۱۸:۲۸
باسلام خودتون تنهایی حساب کردین 70درصد شد؟؟؟؟ (575318) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۰-۰۶ ۱۱:۴۱:۴۳
البنه اکر واقعیت را بخوایم بیش از 70% است فقط تخم مرغ 300%
لبنیات و گوشت وحبوبات وغلات وخردوریز مصرفی خانوار اصلا افزایش بیش از 100% رو تجربه نکرده!!!.... (575417) (moderator19)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۰-۰۵ ۲۲:۴۷:۰۶
...من کار آزاد دارم و برای زندگیم و دخل و خرجم حساب و کتاب دارم و همه درآمدم و همه هزینه های زندگیم رو مینویسم و با توجه به مقایسه آن میبینم که درآمدم با توجه به رکود شدید بازار 30 درصد کاهش یافته و هزینه های زندگیم حدود 40 درصد افزایش داشته پس یک فشار 70 درصدی را دولت به من تحمیل کرده و حالا هم که به شدت در حال جمع آوری نقدینگی بازار و گسترش این رکود است .البته نکته مهم در تمامی سالهای گذشته این بوده که تمامی مسئولین و مدیران ما چون همگی حقوق از بیت المال میگیرن و هرگز بدنبال ایجاد شغل و سختی های کار تولید و کشاورزی نبوده اند فکر میکنند که توی کشور فقط کارمند زندگی میکنه که یک حقوق مشخص و ثابت دارد ولی قشر عظیمی از مردم کارهای تولیدی و کشاورزی و خدماتی و مغازه داری رو دارن که این شرایط داره اونها رو به مرحله ورشکستگی میرسونه و امیدوارم همه ما ها در بیان و گفتن حقیقت ها فقط خدا را مد نظر داشته باشیم (574686) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۰-۰۸ ۰۸:۵۸:۵۵
دوست گرامی میشه کمی توضیح بدی که وقتی رکود به وجود میاد یعنی وقتی مردم از شما چیزی نمیخرند اونوقت چه طوری تورم میره بالا؟!؟! (579358) (moderator19)
 
۱۳۹۰-۱۰-۰۸ ۱۰:۲۳:۲۳
جناب دكتر صالحي چرا اینقدر میخواهید القا کنید که یارانه ها حذف شده . بر فرض هم که اینطور باشد این با ان چیزی که شما و دوستانتان مثل اقای توکلی پیش بینی میکردید زمین تا اسمان فرق دارد ..به اطراف خود نگاه کنیم مملکت در حال ساخته شدن است پل ها, راه ها , سد ها, شهرک های صنعتی, خطوط راه اهن و مترو , پالایشگاه ها ,صنایع دفاعی , هوا فضا, فناوری های پزشکی و .... مگر ما در سالهای قبل از طرح هدفمندی و در دولت های قبلی تورم نداشتیم؟ تورم 50 درصدی مربوط به چه دوره ای است؟ شما صادقانه بگویید تورم الان این مملکت چند درصد است ؟ من یک تکنسین فنی هستم ور در یک واحد صنعتی بخش خصوصی در حال کارم و به جرات میتوانم ادعا کنم که هرگز راه پیشرفتم چه از جهت کاری و چه از جهت درامدی تا مادامی که سعی و تلاشم را در جهت ارتقاء سطح دانش فنی ام و پیشبرد کارهای محوله ام انجام داده ام بسته نشده است . امروزه دیگر دوران استفاده از انرژی مفت در تولید سپری شده است و واحد هایی که نتوانند خود را با این رویه تطبیق دهند از بین رفتنی هستندو این خود باعث پیشرفت است همانگونه که باغبان درختی را هرس مینماید و شاخه های بی خاصیت را از بدنه درخت جدا میسازد. به نظر من نیاز امروز ما همدلی در جهت پیشبرد طرح بزرگ تحول اقتصادی است طرحی که اینده روشنی را برای این مملکت در پی خواهد داشت. (579459) (moderator19)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.