مهاجرت از نخبگان به سطح اقشار متوسط رسید

گروه اجتماعی الف،   3970523024 ۲۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۵ تکراری یا غیرقابل انتشار

بر اساس آمار، بیش از نیمی از مهاجران ایرانی به کشورهای اروپایی، آمریکا و کانادا دارای تحصیلات دانشگاهی هستند. به باور بسیاری از افراد مهاجرت می‌تواند در رفع مشکلات موجود ثمربخش باشد، اما باید دانست که در این اقدام نیز مشکلات و نارسایی‌های متعدد وجود دارد.

مهاجرت از نخبگان به سطح اقشار متوسط رسید

بر اساس گزارش های مطرح شده در کمیسیون علمی و فناوری شورای انقلاب فرهنگی و پژوهش‌های انجام شده در سال 1394، حدود 1.8 میلیون نفر از ایرانیان به مهاجرت از کشور تمایل داشتند و از این تعداد نیز صرفا 400 هزار نفر اعلام کرده‌اند، برای مهاجرت برنامه دارند. این مقوله نیازمند سیاست تحصیلی و سیاست مهاجرتی است.

**شرایط برای مهاجرت دشوار شده است
یک مشاور مهاجرت که نخواست نامش فاش شود درباره کم و کیف مهاجرت از کشور به خبرنگار «آرمان» می‌گوید:‌ در کشور ما اشتغال به انواع مختلف وجود دارد. از سوی دیگر جوانان پویای فراوان نیز هستند که می‌توانند به فعالیت بپردازند. هرچند حمایت از سوی دستگاه‌های مربوطه انجام نمی‌شود. درضمن اغلب حمایت‌ها نیز شامل حال عده‌ معدودی می‌شود.

وی می‌افزاید:‌ از وقتی که قیمت ارز در کشور افزایش پیدا کرد و امنیت اقتصادی افراد از بین رفت بر میزان متقاضیان مهاجرت در کشور افزوده شده است. به گفته او مهاجرت انواع مختلف دارد که هر یک از افراد بر اساس بودجه نوعی از آن را انتخاب می‌کنند. برای مثال یکی از انواع مهاجرت‌ها که بدترین نوع آن نیز محسوب می‌شود، پناهندگی است. در دیگر اقدام نیز افراد به‌شکل قانونی از کشور خارج شده و پناهنده می‌شود. در این بین برخی از افراد نیز به شکل قاچاق از کشور خارج می‌شوند که این روش خطرات متعدد را به‌دنبال دارد، چون افراد خواستار این نوع مهاجرت شرایط سختی را به جان می‌خرند. به گفته او نوع دیگر مهاجرت شامل مهاجرت‌های تحصیلی می‌شود. در این اقدام بسیاری از افراد که به‌عنوان سرمایه این مرز و بوم محسوب می‌شوند، به‌سهولت از کشور خارج می‌شوند. در این میان بسیاری از افراد متقاضی به مهاجرت از کشور نخبگان هستند.

مهدی تاکید می‌کند: روش دیگر مهاجرت نیز از طریق ثبت شرکت و سرمایه‌گذاری است. برای مثال در روش ثبت شرکت، شرکت‌های دانش بنیانی مدنظر هستند. در این اقدام برخی از شرکت‌ها که از لحاظ مالی حمایت نمی‌شود، در خارج از کشور حمایت شده و از حقوق شهروندی آن کشور برخوردار می‌شوند. به گفته این مشاور در زمینه مهاجرت نوع دیگر مهاجرت نیز شامل سرمایه‌گذاری می‌شود.

مهدی درباره شرایط اخذ ویزا می‌گوید: برای مثال در ماه‌های اخیر کشوری همچون فرانسه با یک سفر به ترکیه و ثبت در پاسپورت برای متقاضی ویزا صادر می‌کرد، اما هم اکنون متقاضی باید ویزای شینگن داشته و با سفر به یکی از کشورهای اروپایی برای مهاجرت به کشور فرانسه و اخذ ویزا اقدام کند. همچنین در سال گذشته بسیاری از افراد بدون داشتن ویزای شینگن می‌توانستند به کانادا مهاجرت کنند، اما هم اکنون حداقل افراد مشتاق مهاجرت به این کشور باید سند ملکی به نامشان و از تمکن مالی مناسب برخودار باشند، شرایط دشوار شده است.

**بحران فرهنگی درمهاجرت مورد توجه قرار بگیرد
یک پژوهشگر مسائل اجتماعی درباره روند مهاجرت در ایران به خبرنگار «آرمان» می‌گوید:‌ به‌دلیل افزایش قیمت ارز در کشور مردم به سهولت نمی‌توانند مهاجرت کنند. انسان از دیرباز تاکنون هر وقت که شرایط زندگی محدود شده و علاجی برای حل آن مساله نیابد، به سراغ مهاجرت می‌رود. باید دانست که زندگی سراسر حل مساله است.

حسن عشایری می‌افزاید: اسم بنده عشایر است، عشایر ریشه در خاک دارند. این گروه از افراد همیشه در شرایط نامناسب برای زندگی ییلاق و قشلاق را انتخاب می‌کنند. در جایی که بشر نتواند مسائلش را حل کننده یا به عبارت دیگر به طبیعت حاکم شود، می‌تواند مکان دیگری را برای زندگی انتخاب کنند. به گفته او در مهاجرت مردم کوچ می‌کنند تا خود و خانواده‌شان را نجات دهند. در حالی که تاکنون مسئولان امر فقط افراد را بر سر مسائل مختلف از طریق شعار امیدوار کردند. برای مثال مدت‌ها است که برای حل مساله آب، محیط زیست و... شاهد حرف‌های امیدوار کننده هستیم. هرچند تاکنون مدیریت نتوانسته اقدامات مناسب در این باره انجام دهد. به باور بنده فهمیدن شرایط به معنای بخشیدن نیست، باید در سطوح مختلف مسئولان و افراد تمهیداتی را بیندیشند که بتوانند آینده افراد را تضمین کنند.

در این میان بسیاری از افراد برای حل مشکلات موجود پا به فرار گذاشته و مهاجرت به دیگر کشورها را انتخاب می‌کنند. این مقوله در ایران بیش از دیگر نقاط جهان مشاهده می‌شود. برای مثال در اوایل انقلاب ایرانیان فراوان از کشور مهاجرت کردند. باید دانست که جابه‌جایی سکنه چند مساله دارد و آسیب‌های آن بدون توجه به مسائل اقتصادی باید در زمینه فرهنگی مورد بررسی قرار گیرد. به گفته او افراد در صورت تمایل به مهاجرت باید سرپناه و کار داشته باشند. هر فردی به امکانات اولیه همچون سرپناه، بهداشت، خوراک، آموزش و... نیاز دارد.

این پژوهشگر مسائل اجتماعی می‌افزاید: در کشور ما مسائل قومیتی به شکل برجسته مطرح است، طبیعتا این افراد در جاهای دیگر با مشکلات فرهنگی مواجه می‌شوند. برای مثال فردی که از سیستان و بلوچستان به مازندان مهاجرت می‌کند، ‌بی‌شک با مشکلات فرهنگی متعدد مواجه می‌شود. در این شرایط دیگر مهاجرت به کشورهای دیگر با مشکلات فرهنگی پیش‌رو نیز جای خود دارد، چون فرد در روند مهاجرت نیازمند آشنایی با محیط و مسائلی فرهنگی آن خطه است. بنابراین یکی از مسائل مهم در کوچ کردن در کنار مسائل زندگی اولیه توجه به فرهنگ است. بنده به عنوان یک استاد دانشگاه و پژوهشگر مسائل اجتماعی مساله فرهنگ را برجسته‌ترین مشکل در مهاجرت می‌دانم، چون نیازهای افراد در زمینه‌های خوراک، پوشاک، مسکن و... تامین می‌شود، حتی انسان با شرایط آب و هوایی هر منطقه خود را مطابقت می‌دهد، اما مسائل فرهنگی را به سهولت نمی‌توان شناسایی و رعایت کرد. برای مثال وقتی یک فرد از سیستان و بلوچستان به مازندران کوچ کند هر گونه سازگاریش با محیط نیازمند صرف زمان است. با این تفاسیر باید گفت که سازگاری فرهنگی به دشواری انجام می‌شود. فرد در هر گونه مهاجرت به‌دیگر کشورها یا شهرهای کشور با مشکلات فرهنگی مواجه می‌شود.

عشایری تاکید می‌کند: در این وضعیت انتظار می‌رود که روانشناسان و جامعه‌شناسان درباره تاثیرات منفی این مساله وارد عمل شده و از طریق رسانه‌ها مردم را نسبت به تبعات این تصمیم آگاه کنند تا افراد علاقه‌مند به مهاجرت با آگاهی بتوانند از پس مشکلات موجود بربیایند. به گفته او هر گونه مهاجرت تفاوت‌ها و مشکلات فرهنگی را برای افراد به‌دنبال دارد. برای مثال آموزش بخشی از حقوق بشر است، وقتی یک ایرانی در دیگر کشورها خواستار تحصیل فرزندش است، طبیعتا فرزندانش در این جابه‌جایی با مشکلات متعدد همچون زبان، گویش و... مواجه می‌شوند. به گفته او برای آگاه‌سازی جامعه یک گروه روانشناس اجتماعی باید وارد کار شده و تبعات مهاجرت‌ها را برای افراد بازگو کنند.

**نسبت به مهاجرت ایرانیان به‌خارج بی‌تفاوت نباشیم
در شهریور 96، نماینده زرتشتیان در مجلس سرمایه‌های انسانی را بزرگ ترین و با ارزش‌ترین سرمایه‌های کشور دانست و با تاکید بر ضرورت پرهیز از بی‌تفاوتی نسبت به‌مهاجرت ایرانیان به خارج از کشور گفت: باید علاقه‌مندی و دلبستگی به‌کشور را در این افراد بیشتر کنیم. اسفندیار اختیاری افزود: مهاجرت نخبه‌ها جنبه‌های مختلفی دارد که مهاجرت علمی یک بخش آن است. ما همچنین با مهاجرت سیاسی و اجتماعی روبه‌رو هستیم که شاید آنها هم به‌نوعی نخبه سیاسی یا اجتماعی باشند. یکی از مهم ترین علت مهاجرت، مناسب نبودن امکانات در داخل کشور با نیازها است. برای مثال شخصی همچون پروفسور سمیعی در شرایطی از ایران خارج می‌شود که هیچ امکاناتی برای داشتن یک کلینیک بزرگ مغز و اعصاب نیست که در اختیار او قرار گیرد. در این صورت اگر او در ایران نگهداشته شود، حتی به بشریت ظلم می‌شود؛ زیرا او می‌تواند به‌خیلی از انسان‌ها کمک کند تا زنده بمانند،‌ اما کاری که باید انجام شود، این است که دلبستگی این فرد به‌کشور نباید قطع شود و دیگر اینکه او در زمان‌های مختلف دعوت شود که فکر و تخصصش را برای افراد علاقه‌مند در ایران ارائه کند، از او که در همه جای دنیا، نام ایران را مطرح کرده به عنوان قهرمان علمی یاد شود.

رئیس کمیته پژوهش و فناوری مجلس یادآور شد: مهاجرت لزوما چندان بد نیست، اما اگر اقدامی شود که از تخصص این افراد در داخل کشور استفاده شود تاثیر بسزایی روی پیشرفت کشور دارد. اگر امکاناتی وجود داشته باشد و این افراد در ایران زندگی نکنند، ظلم به‌کشور است، اما اگر امکاناتش نیست باید از سویی امکانات را فراهم کرد که این افراد امکان حرکت در کشور را داشته باشند؛ از سوی دیگر باید ارتباطات را با این نخبه‌ها به‌طور مستمر برقرار کرد.

به گزارش ایسنا، اختیاری با تاکید بر ضرورت پرهیز از بی‌تفاوتی درباره مهاجرت تصریح کرد: در صورت مهاجرت افراد علاوه‌بر سرمایه انسانی، سرمایه مالی کشور هم خارج می‌شود. وقتی فردی.Ph.D می‌گیرد، برایش هزینه زیادی شده و وقتی به‌کشور مقصد می‌رود، علاوه بر اینکه این سرمایه‌گذاری را با خود می‌برد زمان سپری شده را نیز به کشور مقصد منتقل می‌کند. با فرض 10 سال زمانی که صرف تحصیل یک دکترا شده است، این زمان به‌کشور مهاجرت پذیر انتقال پیدا کرده و آن کشور با جذب این‌ سرمایه‌های انسانی با سرعت بیشتری به‌جلو حرکت می‌کند.

منبع: روزنامه آرمان

دیدگاه کاربران

ناشناس۴۹۲۸۴۱۰۸:۲۳:۲۰ ۱۳۹۷/۵/۲۳
با کاهش ارزش ریال حتی افغان ها برمیگردن میرن.
ناشناس۴۹۲۹۸۱۰۹:۵۷:۰۶ ۱۳۹۷/۵/۲۳
خیلی وقته دارن بر می گردن
ناشناس۴۹۴۱۶۹۱۹:۱۲:۳۲ ۱۳۹۷/۵/۲۳
من ممتحن آیلتس هستم که آزمون زبان مهاجرت است الان به دبیرستانی ها و کارمندان و حتی کسبه خرد رسیده!!!!
ناشناس۴۹۴۳۵۸۲۱:۵۴:۴۳ ۱۳۹۷/۵/۲۳
الان مشکل کشور دیگه مهاجرت نخبگان نیست مشکل نرفتن عقب افتادگان از پستهای دولتی است
محمد۴۹۲۸۶۰۰۸:۳۷:۰۷ ۱۳۹۷/۵/۲۳
بسلامتی
ناشناس۴۹۲۹۰۵۰۹:۰۵:۲۲ ۱۳۹۷/۵/۲۳
سالهاست عده ای با صراحت به افرادی که موافق افکار و عقایدشان نیستند می گویند از ایران بروید ! من بارها این سخن را شنیده ام از طرفی سالهاست تمام امکانات مملکت برای خودی هاست غیر خودی ها و افرادی با تفکر متفاوت علیرغم توانمندی راهی به جایی ندارند
سعید۴۹۴۰۲۱۱۷:۳۹:۲۰ ۱۳۹۷/۵/۲۳
دقیقا امروز در تامین اجتماعی بهم گفتن از ایران برو. میگم من میتونم خیلی کارها در کشور انجام بدم چرا اینقدر بی حساب از پروژه ای که قرارداد بستم مطالبه میکنین. میگه برو خودت رو نجات بده ..
ناشناس۴۹۲۹۳۹۰۹:۳۱:۴۰ ۱۳۹۷/۵/۲۳
من با حدود ۵۵ سال سن کارگر زاده بودم اما با تحصیلات عالیه ( زمانیکه دیپلم هم شاهکار بود ) خودم و خانواده را کمی بالا کشیدم اما طی ۱۵ سال اخیر در ادوار مختلف از اقشار بالای متوسط حالا به حدود اقشار آسیب پذیر تنزل کردم دیگه خانه ندارم و هرسال مجبورم به محلهای ارزانتر کوچ کنم امنیت شغلی هم ندارم حقوق بگیر ساده شدم و دستکم طی ۶ سال اخیر حقوقم رشد نکرده قویا به این نتیجه رسیدم که آینده خوبی پیش پای خودم و همسرو فرزندانم نیست لذا هر روز نه تنها ۲ فرزندم را که زیر بیست سالند بلکه همه نوجوانان را تشویق به رفتن میکنم
ناشناس۴۹۲۹۵۸۰۹:۴۳:۱۱ ۱۳۹۷/۵/۲۳
منماگکر می تونستم می رفتم نخواستیم
ایرانی۴۹۳۰۵۹۱۰:۲۰:۰۹ ۱۳۹۷/۵/۲۳
وقتی در ایران نخبه روستایی چون پارتی ندارد پخمه هم حساب نمی شود حق دارد به آغوش بیگانه ای پناه ببرد که حداقل قدر خودش را نمی داند قدر مخش را بداند ما با اینهمه نخبه باید دنیا دنبال ایده های ایرانی باشد نه اینکه ایده ها ونخبه ها را تحویل کشورهای غربی میدهیم وبرای اختراعات آنها هم گردن کج میکنیم وبه بهانه تحریم از دستاورد نخبه های خودمان هم محروم می مانیم مجلس وبنیاد نخبگان باید به هر قیمتی میشود نخبگان را جذب کنند نه فراری دهند
ناشناس۴۹۳۱۵۴۱۰:۵۴:۲۳ ۱۳۹۷/۵/۲۳
ثروت ارزي كشور توسط مهاجران از مملكت خارج ميشود و پولهاي رانت و خلاف و زمين خواري و قاچاق به اسم مهاجرت به خارج ميرود
ناشناس۴۹۳۱۷۰۱۰:۵۸:۳۵ ۱۳۹۷/۵/۲۳
اصولا با توجه به آب و هوای ایران موضوع مهاجرت دیگر یک مسئله سیاسی نیست زیرا کشور ما تحمل این همه جمعیت را ندارد
مثبت نگر۴۹۳۲۳۸۱۱:۲۲:۴۱ ۱۳۹۷/۵/۲۳
دیگه جایی برای خیلیا نیست من که کاملا نا امیدم
محمد۴۹۳۲۵۹۱۱:۲۷:۴۸ ۱۳۹۷/۵/۲۳
تا زمانی که شرایط زندگی در کشور درست نشود مهاجرت وجود خواهد داشت. اگر توجه کنیم تنها افغان ها کشور ما را مناسب زندگی و کار می دانستند که آنها هم دارند می روند. کاش یک رو مسئولین بیایند و بپذیرند که درست کشور داری نکرده اند که باعث مهاجرت زیاد مردم از کشوری که بزرگترین منابع خدادادی را دارد شدند
دانشجو۴۹۳۳۵۲۱۲:۰۵:۵۶ ۱۳۹۷/۵/۲۳
کجایند شیرین‌عقل‌هایی که می‌گفتند اساتید دانشگاه‌ها نجومی‌بگیر هستند؟؟؟ اساتید دانشگاه‌های طراز اول ایران دارند مهاجرت می‌کنند. البته می‌دانم که جایگزینشان را در آستین دارید. آخر بورسیه‌ها هم شغل می‌خواهند!
علی۴۹۳۳۷۹۱۲:۲۰:۱۱ ۱۳۹۷/۵/۲۳
وقتی مملکت به دو دسته خودی و غیرخودی تقسیم بشه و پستهای مدیریتی هم فقط دست یه سری افراد خاص باشه و فقط طی سالیان متمادی جابجا بشه ، نتیجه بهترازاین نمیشه !
یک خارج رفته۴۹۳۳۸۴۱۲:۲۲:۳۵ ۱۳۹۷/۵/۲۳
واقعیت اینه که خیلی از اونایی که می رن نخبه نیستن فقط دنبال فرار از این وضعیت هستند و هر شرایطی در خارج را به زندگی در ایران ترجیح می دهند که البته انتخاب با خود فرد هست خیلی هاشون در مشاغل خدماتی در کشورهای بیگانه مشغولند و تعداد قابل توجهی از اونایی که برای تحصیل می رن واقعا بخاطر اینه که اخذ ویزای تحصیلی راحت تره بیخودی بزرگنمایی نکنیم که ما ایرانی ها همه اخر هوش و استعدادیم! نه ! یه نگاه به آخرین میانگین بهره هوشی ایرانیها بیاندازیم ( قابل سرچ در گوگل) کاری به اقلیت نخبه و سرمایه دار ندارم ..
رضا۴۹۳۴۳۱۱۲:۴۰:۲۰ ۱۳۹۷/۵/۲۳
امیدوارم سری هم به کانون زبانها مراجعه کرده باشید.در یک کلاس درس از گاودار با سطح سواد پایین تا مغازه دار و پزشک مشاهده می گردد همگی در حال یاد گرفتن زبان به صورت فشرده برای ترک ایران هستند. زن خانه دار.کارخانه دار تحصیل کرده........حتما باید عارضه یابی شود.این از دستگا های عریض طویل مجلس شورای اسلامی است که بررسی و راهکار مناسب داشته باشدکه با این فیلترینگ در انتخاب نخبگان جامعه برای مجلس شورای اسلامی چیزی بیرون نخواهد امد خدا بزرگ است.همین
حسن۴۹۳۵۴۰۱۳:۳۲:۲۷ ۱۳۹۷/۵/۲۳
واقعا درسته.الان هر کس که میتونه داره از کشور خارج میشه.
ناشناس۴۹۳۵۵۵۱۳:۳۷:۱۴ ۱۳۹۷/۵/۲۳
همیشه راه را اشتباه می روید ، به جای اینکه به فکر این باشید که افراد در ایران آسایش داشته باشند ، در فکر این هستید که چرا می روند ، شرایط زندگی در کشور مناسب نیست و هر سال هم بدتر می شود ، مهاجرت تنها راه برای فرار از وضع موجود است ، انسان برای ماندن و تلاش کردن باید انگیزه داشته باشد ،
ناشناس۴۹۳۶۳۵۱۴:۱۰:۳۴ ۱۳۹۷/۵/۲۳
شرایط امروز رو ببینید ، وقتی هر روز بحران سازی میکنن ، خب معلومه هرکی بتونه از اینجا فرار میکنه ....
ناشناس۴۹۳۷۹۶۱۵:۱۳:۳۵ ۱۳۹۷/۵/۲۳
در ایران فقط دلالان و بازاری های درشت باید زندگی خوب داشته باشن پزشک و مهندس و وکیل د استاد باید مفت کار کنن
ناشناس۴۹۴۰۱۳۱۷:۳۰:۴۰ ۱۳۹۷/۵/۲۳
این تلاشی که من تو این پنج سال از زندگیم کردم برای در امد و زندگی بهتر اگه تو هر کشور دیگه ای کرده بودم الان به نتیجه رسیده بود ولی افسوس که نشد و حالا دنبال اینم که یه جوری برم اروپا با همسر و فرزندم به بهانه تحصیل تا از اول هر دومون از صفر شروع کنیم.
ناشناس۴۹۴۱۰۸۱۸:۳۴:۱۹ ۱۳۹۷/۵/۲۳
وقتی طرف با داشتن نمره منفی در کنکور ولی به صرف داشتن سهمیه ، بر روی بهترین صندلی های دانشگاهی و بهترین رشته ها می نشینند، چه توقعی هست که نخبگاه بدون سهمیه و بدون امکانات به امید رسیدن به آینده ای بهتر از کشور نروند؟
ناشناس۴۹۴۱۴۲۱۸:۵۳:۳۱ ۱۳۹۷/۵/۲۳
دانشگاه های آزاد غیر انتفاعی پیام نور و..، بهتر است آموزش و آن هم فقط فوق دیپلم بدهند تا مدرک بفروشند چونکه تکنسین نیاز است
ناشناس۴۹۴۲۵۵۲۰:۲۴:۳۳ ۱۳۹۷/۵/۲۳
امیدوارم الف دیدگاه من کانادا نشین را منتشر کند. واقعا سیل مهاجران در شهر تورنتو دیدنی است. بخصوص برای من جذب ایرانیان در این جامعه مهم است. درها را برای تحصیل کرده ها و ثروتمندها ( چه افرادی که پول حلال دارند و چه افرادی مثل خاوری ها) باز کرده اند. اون تحصیل کرده هم در واقع با خودش علم و کار آورده و ثروت آفرینی میکند. در مورد تحصیل کرده ها شک ندارم اکثرشان در ایران از راه تحصیل هیچ نمیشدند چون دولت برنامه ای برای جذب بعد از تحصیل افراد در بازار کار و امنیت کار نداشته و ندارد و فقط شعار میداده و میدهد و خواهد داد. این واقعیت که من به عینه دیده ام حتما برای خیلی ها تلخ است. متاسفانه و به تلخی میگویم ... دولت کانادا هم پول ایرانی ها و هم تحصیلات آنها
yektanetتریبون

آخرین عناوین