علی مطهری و فریب مردم
امروز مطلبی در کانال تلگرامی علی مطهری با عنوان «متن سانسورنشده مصاحبه علی مطهری با روزنامه جامجم» منتشر شد. در بخشی از این مطلب آمده است: «به نظر من آقای رئیسی در درجه اول نظرات کارشناسان قضایی و وکلای دادگستری و برخی نمایندگان حقوقدان مجلس را مورد توجه قرار دهند تا اصلاحات اساسی در قوه قضائیه تحقق پیدا کند.
مثلا همه میدانند که در سال ۹۴ تبصره ماده ۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری در کمیسیون قضایی مجلس تغییر کرد و بدون آنکه به صحن مجلس بیاید به عنوان قانون ابلاغ شد. بنابراین در واقع قانون نیست. این تبصره میگوید متهمان سیاسی فقط از وکلای مورد تأیید رئیس قوه قضائیه میتوانند استفاده کنند، که یک تبعیض ناروای آشکار است.
همین طور است عبارتی که در ماده ۲۹ آیین دادرسی کیفری اضافه شد که طبق آن سازمان اطلاعات سپاه به ضابطان دادگستری افزوده شد. و همین طور حذف ماده ۱۹۰ که میگفت تحقیقات اولیه از متهم بدون حضور وکیل اعتبار ندارد.
این هرسه مورد بدون اینکه به صحن مجلس بیاید به عنوان قانون ابلاغ شد در حالی که در واقع اینها قانون نیست و باید کأن لم یکن تلقی شود و آنچه اصالت دارد متن قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال ۱۳۹۲ است.»
پس از انتشار این مطلب برخی سایتهای خبری شروع به روضهخوانی بر وضعیت مملکت کردند و گفتند این مملکت چقدر بیدر و پیکر است که قانونی در آن بدون طی مراحل خود اجرایی میشود. اما ماجرا چیست؟
ماجرا بسیار ساده است. اصل ۸۵ قانون اساسی میگوید: «سمت نمایندگی قائم به شخص است و قابل واگذاری به دیگری نیست. مجلس نمیتواند اختیار قانونگذاری را به شخص یا هیأتی واگذار کند ولی در موارد ضروری می تواند اختیار وضع بعضی از قوانین را با رعایت اصل هفتاد و دوم به کمیسیون های داخلی خود تفویض کند، در این صورت این قوانین در مدتی که مجلس تعیین می نماید به صورت آزمایشی اجرا می شود و تصویب نهایی آنها با مجلس خواهد بود.»
قانون آیین دادرسی کیفری طبق رای نمایندگان، مشمول اصل ۸۵ قرار گرفت و در کمیسیون حقوقی و قضایی تصویب و اجرای آزمایشی آن در صحن مجلس تصویب شد. طبیعتا مطابق قانون اساسی، قانونی که طبق اصل ۸۵، اجرای آزمایشی آن در مجلس تصویب شده است قانون است و تفاوتی با بقیه قوانین ندارد.
پس مشخص شد فرمایش جناب مطهری بهوضوح غلط است. اما او چرا چنین اظهارنظری میکند؟ از دو حالت خارج نیست: یا علی مطهری صحت این قانون را میداند یا نمیداند. اگر نمیداند که جهل نسبت به قانون اساسی است و ندانستن قانون اساسی، نقص بزرگی برای یک نماینده مجلس محسوب میشود.
اما اگر علی مطهری میداند که این قانون چگونه تصویب شده و باز هم اینگونه اظهارنظر میکند در این صورت تلاش دارد مردم را فریب دهد.
گذشته از همه این حرفها، این اظهارنظر توهین رسمی به ساحت مجلس است و از علی لاریجانی انتظار میرود با مطهری برخورد کند.
***
آغاز فعالیت انتخاباتی قالیباف با شعار مجلس نو
محمدباقر قالیباف با انتشار پیامی، فعالیت انتخاباتی خود برای مجلس را آغاز کرد. قالیباف در این پیام، راه برونرفت از مشکلات کنونی را اعتماد به جوانان دانسته و با معرفی سامانهای از آنها خواسته است افراد دارای صلاحیت برای نمایندگی مجلس را معرفی کنند.
بیشتر بخوانید:
قالیباف در بخشی از پیام نوشته است: « قبلا گفته بودم که قرار نیست محور شما باشم اما میتوانم صدای شما شوم و پیگیر مطالباتتان اما اگر شما به میدان نیایید و خود را عرضه نکنید، این در، بر همان پاشنه خواهد چرخید و مجلس آینده تفاوت معناداری با گذشته نخواهد داشت.»
اما به نظر میرسد قالیباف با این فراخوان بناست تبدیل به محور جوانان اصولگرا شود؛ جوانانی که از پدرخواندههای اصولگرایی و ایدههای آنها سرخوردهاند. این سرخوردگی در بدنه جریان اصولگرا مشهود است و قالیباف تلاش میکند با ایده نواصولگرایی اولا ایدهای جدید برای ایشان مطرح کند و ثانیا آنها را از چهرههای تکراری و لیستهای عجیب خلاص کند.
این فراخوان را باید سرآغاز لیست اختصاصی قالیباف برای انتخابات مجلس دانست که البته مشخص نیست تا چه حد با همراهی بقیه گروههای اصولگرا همراه شود.
***
رئیسی سیاست جدیدی درباره فیلترینگ اتخاذ میکند؟
حجتالاسلام رئیسی، رئیس قوه قضاییه دیروز با انتشار فراخوانی مردم و صاحبنظران را به ثبت نظرات و ایدههایشان در صفحاتش در فضای مجازی دعوت کرد.
بیشتر بخوانید: فراخوان رئیس قوه قضاییه در رابطه با فضای مجازی
روزنامه اعتماد با استقبال از این فراخوان نوشت: «رياست رييسي بر قوه قضاييه هنوز يك ساله هم نشده و تا پيش از اين، رييسي جز رييسي بر دستگاه قضا رياست ميكرد.علاوه بر آن، واقعيت غيرقابلانكار ديگر، تحولاتي است كه به طور كلي و كلان در رويكردها و مشي و مرام قوه قضاييه در چند ماهي كه سكان هدايت آن به دست رييسي افتاده، احساس ميشود. تغيير رويكرد و رفتاري كه امروز در اين فراخوان مربوط به «فضاي مجازي» مورد توجه ناظران قرار گرفته و پيش از آن نيز در مقطعي در نحوه انتصابات دستگاه قضا نمودي نسبي يافت و پس از آن نيز در برخي اظهارنظرها و سياستگذاريهاي جديد رييسي و ديگر مديران ارشد حاكم بر دستگاه قضا قابل رديابي بود و هست.»
روزنامه اعتماد با طرح پرسشی درباره فیلترینگ در ادمه نوشته است: «در اين ميان اما همچنان آن پرسش نخستين پابرجاست كه چگونه ميتوان انتظار داشت، شهروندان با پرهيز از هر گونه استفاده سوء از اين فناوريهاي نو، يكسر به دنبال بهبود شرايط با اتكا به اين امكانات باشند در حالي كه براي استفاده از آن با سد مستحكم «فيلترينگ» مواجهند. حتي با نگاهي به مراتب دور از اين رويكرد ايدهآليستي نيز ميتوان گفت كه اين انتظار از شهروندان كه در كنار استفاده بعضا ناصحيح از امكانات موجود در فضاي مجازي گاهي با رويكردي منطقي، عقلايي و مثبتنگر به سمت بهرهگيري از اين فناوريهاي نو بروند نيز انتظاري نابجاست چراكه از اين منظر نيز باز همان معضل فيلترينگ شبكههاي اجتماعي پُرمخاطب همچون توييتر، تلگرام و فيسبوك كه اگر نگوييم جامعه آماري مناسبي هستند، لااقل ميتوانند با اغماض آنها را برش و اشلي كوچك و نسبتا قابل اتكا از جامعه و رنگارنگيهايش در نظر گرفت، دستوپاگير شهروندان خواهد بود.»
احمد شیرزاد، فعال سیاسی اصلاحطلب هم درباره عملکرد چندماهه رئیسی به اعتماد گفت: «حسرت به دل مانده بوديم كه رييس سابق قوه قضاييه حرف قضايي بزند... امروز آقاي رييسي با اينكه سابقه سياسي هم داشتند و در انتخابات رياستجمهوري هم شركت كردند و در آن زمان درباره همه چيز هم نظر داشتند اما بعد از آنكه به رياست قوه قضاييه منصوب شدند ديگر در قامت رياستجمهوري ظاهر نشدند و كاملا در رداي رييس قوه قضاييه اظهارنظر و ايفاي نقش كردند و اين موضوع بسيار مثبت است؛ اينكه او در حال حاضر دست ياري به سمت مسوولان و صاحبنظران دراز كرده باز يك امر مثبت است. بنابراين به شخصه صرف نظر از اينكه چه كسي چه پيشنهادي به ايشان بدهد، صرف اين كار را مثبت ميدانم و طبيعتا اگر از ۱۰۰ پيشنهاد تنها ۲ پيشنهاد اجرا شود، ميتواند اثربخش باشد.»
***
برگزاری جلسات اصلاحطلبان با شورای نگهبان
کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان در نشست دیروز خود درباره دیدار با پگاه آهنگرانی گفت: «ما با خیلی از افراد گفتوگو داریم که لازم نیست رسانهای شود. خیلی از دوستان تشریف میآورند و ما توضیحاتی را میدهیم و سؤالی و ابهامی هم که دارند پاسخ میدهیم. ملاقاتها هم در حال انجام است اما بحث ما رسانهای نیست.»
بیشتر بخوانید:
اظهارنظری که از آن بوی برگزاری جلسات با اصلاحطلبان به مشام میرسد. در همین زمینه محم عطریانفر به روزنامه ایران گفت: «من به صورت اجمالی مطلعم که برگزاری این جلسات را شورای نگهبان آغاز کرده است و به باورم گام مؤثر و مبارکی است. تا آنجا که میدانم این گفتوگوها با هدف ارتقا بخشیدن به مشارکت احزاب است و اینکه بشود نوعی اعتمادسازی میان نهادهای حقوقی و نهادهای عرفی سیاسی یعنی احزاب تقویت شود. این اقدام در مجموع موجب استقبال دوستان ما در جریان اصلاحطلب است و امیدواریم که این رابطههای اعتمادساز متقابل بتواند مشارکت را بویژه در گستره حضور انتخاب شوندگان تقویت کند... درباره این که چند جلسه برگزار شده اطلاع دقیقی ندارم اما برگزاری این جلسات یک سابقه ۶ ماهه دارد.»
***
شخصیت نجفی از نگاه عباس عبدی/ او ۳ اشتباه کرد
عباس عبدی در روزنامه اعتماد نوشت: حداقل در ۱۵ سال گذشته در بیشتر از ۵۰ جلسه حضور داشتهام که آقای نجفی یا عضو آن بودهاند یا حتی مدیر جلسه بودهاند. به جرات میتوانم بگویم که یکی از بهترین و خوشفکرترین افراد بوده است. او را میتوان یکی از نمادهای تکنوکراسی سالم و کارآمد پس از انقلاب معرفی کرد. کسی که میتوانستی با او حرف بزنی، سخنی غیرمعقول از او نمیشنیدی، حتی اگر با نظرش مخالف بودی...
لاریجانی بهدرد ریاستجمهوری می خورد
محمدرضا باهنر، گفت وگویی اختصاصی با روزنامه سازندگی داشته که در ادامه بخش هایی از آن آمده است:
*به نظر من شخص آقای لاریجانی به درد ریاست جمهوری می خورد. اگر قرار باشد سه یا چهار نفر در کشور پیدا کنیم که در حد ریاست جمهوری باشند قطعا یکی از آنها آقای لاریجانی است، اما اینکه آیا حواشی می گذارد ایشان رئیس جمهور شود یا خیر را نمی توان پیش بینی کرد.
*اصل ماجرا این است که من هر سال برای این افطاری همه احزاب اصولگرا و درعین حال نهادهای دولتی و حاکمیتی اعم از اعضای دولت، مجلس و مجمع تشخیص مصلحت نظام را دعوت می کنم و طبیعتا آقای احمدی نژاد به عنوان عضو مجمع دعوت شده بود. ۲۰ روز قبل از این افطاری شوهر همشیره من مرحوم شد و اتفاقا ایشان پدر ثمره هاشمی ها است. آقای احمدی نژاد هم برای مجلس ختم به کرمان آمد .ایشان در مجلس ختم تهران هم شرکت کرد. بعد از مجلس ختم به من گفت دعوت افطاری جدی بوده؟ و من گفتم بله من دعوت کردم شما هم تشریف بیاورید. او هم آمد و هیچ اتفاق جدیدی نیفتاد .موضوع دیگر حضور آقای ناطق بود. ایشان به من گفتند در سه، چهار سال اخیر به این افطاری نیامدم و امسال می آیم. البته همان موقع به من گفتند که آن شب جای دیگری دعوت دارند و زودتر می روند .نهایتا آن روز آمدن آقای احمدی نژاد با رفتن آقای ناطق هم زمان شد. البته من نمی دانم، شاید آقای ناطق خواسته در جلسه ای که آقای احمدی نژاد هست نباشد اما اینطور نبود که قرار بر حضور بیشتری داشته باشد و کنسل شود. ایشان از قبل گفته بود برای افطار نمی ماند و فقط برای استماع سخنرانی می آید. هرچند شاید اگر آقای احمدی نژاد نیامده بود، آقای ناطق یک ربع بیشتر می نشست، نمی دانم.
* جریان اصولگرایی دیگر وارد مذاکره با آقای احمدی نژاد نخواهد شد.