سرنوشت برجام چه شد؟چرا مردم و مسئولین سرخورده شده‌اند؟

سید حسین موسویان،   3980424098 ۸ نظر، ۰ در صف انتشار و ۶ تکراری یا غیرقابل انتشار

به گزارش الف سید حسین موسویان دیپلمات سابق کشورمان در مقاله‌ای در مجله فارین افرز آمریکا به بررسی فرجام برجام پرداخته است

 سرنوشت برجام چه شد؟چرا مردم و مسئولین سرخورده شده‌اند؟

چند هفته ای است که بخاطر بیماری مادرم، در ایران بسر می‌برم و لذا درشرایطی‌که تنش در روابط ایران و آمریکا رو به افزایش استِ، فرصتی یافتم تا با نظرات مردم و مسئولین بیشتر آشنا شوم.

 اولین سئوال مردم کوچه بازار از من در مورد سرنوشت برجام است و اینکه چرا آمریکا پیمان شکنی کرد در حالیکه ایران به تعهداتش کامل عمل کرد؟ درحالیکه اوضاع اقتصادی بدلیل تحریم‌های آمریکا و ناکارآمدی‌های داخلی بدتر شده است اما مردم این بار دولت آمریکا را مقصر میدانند و نه دولت ایران را چون افکار عمومی ایران قانع شده که دولت روحانی به تعهداتش عمل کرد و این دولت ترامپ آمریکا بود که تعهداتش را نقض کرد.

عدم استمرار تعامل سازنده با غرب

خروج آمریکا از برجام موجب بی اعتمادی مردم به آمریکا شده و مسؤلین کشور را با بحران ناخواسته و دشوار مواجه کرده است.  برجام حاصل توافق ایران و آمریکا و سایر قدرتهای جهانی بود، مصوب شورای امنیت سازمان ملل و آژانس بین المللی انرژی اتمی بود، حاوی جامع‌ترین اقدامات تاریخ عدم اشاعه بود، ایران تعهدات حداکثری در زمینه شفافیت  هسته ای را پذیرفت در حدیکه در تاریخ عدم اشاعه سلاح های هسته ای بیسابقه بود و دوسال نیز طبق۱۵گزارش آژانس به تعهداتش کامل عمل کرد. 

اما آمریکا در مقابل چه کرد؟ آمریکا نه تنها به تعهدات برجامی خود در رفع تحریم‌ها و تسهیل تجارت با ایران عمل نکرد  بلکه از برجام خارج شد وپاداش حسن نیت های ایران را با اعمال گسترده ترین تحریم‌ها و فشارها و خصمانه ترین سیاستها در تاریخ روابط دوکشور داد و” سیاست انعطاف و همکاری حداکثری “ ایران را با ”تحریم و فشار حداکثری“ جواب داد بطوریکه تحریم‌های جدید آمریکا از تحریم‌ها علیه کره شمالی که از آن پی تی خارج شد و ‌بمب هسته ای ساخت، هم بیش‌تر است. 

نکته دیگری که باعث سرخوردگی مردم و مسئولین شده، ضعف و درماندگی اروپا و سایر کشورهای غربی در انجام تعهدات برجامی شان است. 

لذا واقعیت های  تلخ فوق الذکر باعث شده که:

اولا: آندسته از سیاستمدارانی که در ایران سالها برای تحقق برجام، بهبود روابط با غرب و تعهد به مقررات بین المللی تلاش کرده اند، تضعیف شوند.

ثانیا: خروج تدریجی از برجام دردستور کار مسئولین قرار گیرد که این امر حمایت مردمی هم دارد.

ثالثا : در سیاست تعامل و همکاری با غرب تجدید نظر شود و اتحاد استراتژیک درازمدت ، عمیق و آهنین با قدرتهای آسیایی و بلوک شرق همچون چین و روسیه در دستور کار قرار گیرد. گرایش توده مردمی ایران در یکصد سال گذشته بسمت غرب بوده است. اما تحولات اخیر ، زمینه های چرخش مردمی در ایران بسمت شرق را فراهم کرده و لذا برای اولین بار حاکمیت در ایران با رضایت مردمی در اعمال سیاست گرایش به شرق مواجه است.

رابعا: مسؤلین این پیش بینی رادارند که درصورت خروج ایران از برجام، آمریکا با استفاده ابزاری از معاهده آن پی تی و باهمراهی اروپا مجدد تلاش کند که ایران را به شورای امنیت سازمان ملل بکشاند.

لذا با وجودیکه ایران اولین کشور پیشنهاد دهنده معاهده آن پی تی بوده، اکنون خروج از آن پی تی، گزینه ای است که بخاطر سیاست های ترامپ، برای اولین بار بعد از انقلاب ۱۹۷۸، مورد توجه جدی مسئولین قرار گرفته است. زیرا ایران هرچه بیشتر به تعهدات خود در قالب معاهده آن پی تی عمل کرده است، بیشتر مورد تحریم و فشار قرار گرفته است.

اکنون مسؤلین و مردم ایران در مورد استاندار دوگانه غرب و تبعیض های آشکار علیه ایران در اجرای ان پی تی در چهل سال گذشته اتفاق نظر دارند. یک تنفر و خشم بیسابقه ایرانیها از این است که نتانیاهو سردمدار اتهامات هسته ای علیه ایران شده و نقش پلیس هسته ای خاورمیانه را ایفاء می‌کند در حالیکه ایران هم عضو معاهده هسته ای است و هم بمب هسته ای ندارد اما اسراییل معاهده هسته ای را نپذیرفته و صدها بمب هسته ای هم دارد. خشم دیگر آنها از اتحاد آمریکا، اسراییل و عربستان علیه ایران برای تقابل و تغییر حکومت در ایران است.

آمریکا سپاه پاسداران ایران رابعنوان یک سازمان تروریستی تعیین کرده است. درحالیکه سپاه و بسیج در جنگ عراق علیه ایران نقش تعیین کننده ایفاء کردند و صدها هزار خانواده ایرانی عضو شهید یا مجروح از سپاه و بسیج دارند که بخاطر دفاع از تمامیت ارضی ایران و تامین امنیت ملی کشور شهید یا مجروح شده اند. برادر من و دو پسر عمه ام از شهدای بسیج و سپاه در دوران تجاوز صدام به خاک ایران هستند. لذا سیاست ترامپ علیه سپاه، بطور واضح از سوی اکثریت ایرانی ها، اقدامی علیه مردم، حاکمیت و امنیت ملی ایران تلقی می‌شود. من خود به عینه شاهد شادی و احساس غرور مردم از ساقط کردن پهپاد آمریکایی درخلیج فارس بودم. 

راه حل منطقه ای

باتوجه به اینکه اکثر مسئولین و مردم ایران امیدی به نجات برجام ندارند و اسراییل هم حاضر به پذیرش خاورمیانه عاری از سلاح هسته ای نیست ، سیاست فشار حداکثری ترامپ ایران را به سمت ' اتخاذ سیاست  بازدارندگی هسته ای' سوق خواهد داد تا بالانس هسته ای ایران و اسراییل ایجاد شود. گزینه ای که برخی از نخبگان برجسته سیاسی آمریکا قبلا پیشنهاد کرده اند.برای مثال کنت والاتر تئوریسین برجسته آمریکایی در سال ۲۰۱۲درمقابل فارین افرز نوشت که ایران باید به سلاح هسته ای مجهز شود تا بالانس با اسراییل ایجاد گردد و ایجاد بالانس، موجب ثبات خواهد شد.

اما تحقق این گزینه یک مانع دارد و آنهم فتوی مذهبی رهبر عالی ایران، آیت الله خامنه ای در مورد منع تولید، انباشت و بکارگیری سلاحهای هسته است. عموم مراجع مذهبی شیعه نیز فتوای مشابه دارند. در عین حال روشن نیست که در صورت تجاوز نظامی آمریکا به ایران، آیا آیت الله خامنه ای فتوی منع سلاح هسته ای را حفظ خواهد کرد یا نه. 

با توجه به این واقعیت ها، حاکمیت ایران به این جمعبندی رسیده که  “مقاومت”  را بعنوان اولویت اول جهت مقابله با تهدیدات آمریکا و متحدین منطقه ای اش در دستور کار قرار دهد. سیاست های ترامپ، دولت و اکثریت توده مردم ایران را برای سیاست های مقاومتی حاکمیت، آماده کرده است. رهبر عالی ایران اعلام کرده که آمریکا و متحدینش، جنگ اقتصادی و سیاسی و امنیتی علیه ایران را آغاز کرده اند.

پمپو وزیر خارجه آمریکا اخیرا تصریح کرد که همه گزینه ها از جمله حمله نظامی به ایران روی میز است. لذا  نیروهای مسلح ایران خود را برای درگیری احتمالی نظامی آماده و هسته های جهادی مقاومت برای مقابله با آمریکا در سراسر منطقه و حتی فراتر را بسیج خواهند کرد. 

متاسفانه این وضعیتی است که ترامپ با خروج از برجام و اعمال سیاست فشار حداکثری ، آن را کلید زده است. اما هنوز شانس دیپلماسی وجود دارد. رهبران برجسته جهانی همچون نخست وزیر ژاپن و رییس جمهور فرانسه در تلاش هستند. حرف زیاد زده شده و قول توخالی هم زیاد داده شده است. لذا دیپلماسی در صورتی موفق خواهد شد که با حسن نیت، قدمهای کلیدی عینی و عملی برداشته شود.

اگر ترامپ خواهان حل بحران خود ساخته باشد، اول باید تیم افراط گرای سیاسی-امنیتی  فعلی خودش راتغییر دهد که بدون این تغییرموفق نخواهد شد.

قدم کلیدی دوم، برقراری «آتش بس» در جنگ اقتصادی، سیاسی، سایبری و امنیتی علیه ایران است. «برقراری آتش بس»  برای مهار وضعیت ضرورتی اجتناب ناپذیر است. 

سوم اینکه ترامپ چند بار تاکید کرده که خواهان توافق با ایران برای اطمینان از عدم دسترسی ایران به بمب هسته ای است. این خواسته ترامپ ازطریق توافقی کلان برمبنای فتوی مذهبی آیت الله خامنه ای مبنی بر 'حرمت و ممنوعیت دائمی ساخت، انباشت و بکارگیری سلاح های هسته ای' و کلیه سلاحهای کشتار جمعی در خاورمیانه،  قابل تحقق است.

اگر آمریکا در مورد عدم اشاعه سلاح های هسته ای جدی است، باید با ایران و قدرتهای منطقه ای و جهانی همکاری کند تا أصول برجام در کل منطقه خاورمیانه اجرا شود زیرا برجام در برگیرنده جامعترین استاندارد های جهانی شفافیت هسته ای و عدم ساخت بمب هسته ای است. 

عاریسازی خاورمیانه از سلاح های هسته ای یک میراث تاریخی ترامپ خواهد بود که تنها با تعهد آمریکا به أصول برجام قابل دسترسی خواهد بود.   

دیدگاه کاربران

امیر حسین۱۰۰۲۳۸۲۱۳:۳۴:۴۳ ۱۳۹۸/۴/۲۴
سلام اقای موسوی دیپلمات و یک کارشناس هستند؟ بعید می دونم چرا که در این مقاله خیلی ساده انگارانه به ماجرا نگاه کردند. آقای موسوی از کجا متوجه شدند که مردم از دولت گلایه ندارن اما گلایشون از آمریکا پس از خروج از برجام بیشتر شده؟ نه آقای موسوی این برجام و همه تبعاتی که داره سر کشور میاد به خاطر خوشبینی و ساده انگاری دولت آقای روحانی اس.
ناشناس۱۰۰۲۶۲۶۱۵:۱۹:۱۷ ۱۳۹۸/۴/۲۴
برگ برنده را مفت دادیم انتظار امتیاز داریم؟؟؟
ناشناس۱۰۰۲۴۸۷۱۴:۰۹:۰۷ ۱۳۹۸/۴/۲۴
توافقی که به نفع مردم نباشه توافق نیست
پرویز۱۰۰۲۹۷۵۱۸:۳۷:۴۲ ۱۳۹۸/۴/۲۴
وضعیت اکنون کشورهای دنیا در قبال ایران با قبل از برجام قابل مقایسه نیست .پیشنهاد جایگزین برجام هنوز از کسی ندیدم.به نظر میرسد نوع نگاه به برجام در کشور در جهت تامین منافع بلند مدت کشور نیست و بیشتر در جهت تامین منافع کوتاه مدت جریانها است.
حسن۱۰۰۲۹۷۷۱۸:۳۸:۵۰ ۱۳۹۸/۴/۲۴
اقای موسویان تسلط خوبی به زبان انگلیسی دارند لطف کنند برجام ویکصد صفحه ضمیمه انرا به فارسی سلیس ترجمه ودر اختیار مردم قرار دهند
ناشناس۱۰۰۳۰۴۰۱۹:۲۶:۱۶ ۱۳۹۸/۴/۲۴
مشگل کشور سوء مدیریت است برجام نیست
ناشناس۱۰۰۳۱۶۷۲۰:۵۴:۳۳ ۱۳۹۸/۴/۲۴
این دولت روحانی وظریف و وبعضی از نمایندگان وغیره چرا دست از سر این برجام بر نمی دارند اقا وضع بدتراز قبل شد ه چرا انقدر باج میدید چرا خودتونرو به خواب زدید به قول کارشناس فواد ایزدی دولت روحانی دلش نمیاید دست از برجام بردا رد اقای ظریف چرا از پخش سریال گاندو نارا حت شده چون مردم واقعیت رو فهمیدن که برای برجام چه کارها وباج هایی دادید اگر نه که ناراحتی نداره? میاین صدا وسیما رو تحریم میکنید که واقعیتها رو نشون نده مثل خودشما .
ناشناس۱۰۰۳۲۱۳۲۱:۲۱:۱۸ ۱۳۹۸/۴/۲۴
خيلي كوتاه امديم ولي اخرش انها نامردي كردند هم امريكا وهم اروپا
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. اظهارات قابل تامل مولوی عبدالحمید در معارفه استاندار سیستان و بلوچستان

  2. با کمک سپاه، محله «هرندی» ساماندهی می‌شود

  3. انتقاد تند و تیز کیهان از مرعشی/ سلبریتی‌هایی که برای برهنگی بسیج شدند/ وقتی آخوندی نگران سخنان سردار کوثری می‌شود

  4. موج سواری سیاسی یا سلامت روان دانشجویان؟

  5. لاریجانی یا هاشمی‌شاهرودی؛ روایت درست درباره جلیلی و موسوی چیست؟

  6. پیغام فوری آمریکا به ایران درباره حمله اسرائیل

  7. ضربه سوم!/ جزئیات پاسخ جدید ایران به رژیم صهیونیستی

  8. درخواست همسر خانمی که در علوم و تحقیقات حاشیه ساز شده بود

  9. ترامپ و هریس؛ هر دو بازنده !

  10. پوشش جلوه‌گرانه! / جنجال‌‌هایی که دامن مجریان و برخی مهمانان تلویزیونی را گرفته

  11. ادعای یک روزنامه عربی درباره «بزرگ‌ترین حمله» ایران علیه رژیم صهیونیستی

  12. پزشکیان: ایران تجاوز به حریم و امنیتش را بی‌پاسخ نمی‌گذارد          

  13. موساد دست و پا نزند! انتقام قطعی است

  14. وزیر نفت: دولت به دنبال راهی برای افزایش قیمت بنزین است

  15. ایران کی به اسرائیل حمله می‌کند؟

  16. نتایج آخرین نظرسنجی انتخابات آمریکا/ چه کسی رئیس جمهور آمریکا خواهد شد؟

  17. حضور مولوی عبدالحمید بعد از ۲ سال و نیم غیبت!

پربحث‌های هفته

  1. تهدید بورل به اقدام علیه ایران در پی اعدام سرکرده تروریست‌ها

  2. بستن تنگه هرمز؛ چگونه؟

  3. شروین حاجی‌پور و ذهنیت استعماری

  4. درز صحبت‌های محرمانه نتانیاهو: از پهپادها می‌ترسم

  5. واقعا عقب نشینی کردیم؟!

  6. نمایشی تازه از مدعیان شعار زن، زندگی، آزادی/ برهنگی یک دانشجو در دانشگاه!

  7. اظهارات قابل تامل مولوی عبدالحمید در معارفه استاندار سیستان و بلوچستان

  8. سردار رادان: طرد اتباع غیرمجاز بر کاهش جرم تأثیر دارد

  9. صهیونیست ها به دنبال آزادی عمل در آسمان ایران

  10. عملیات انتحاری ۱۸ تبعه تاجیک ـ افغان در قالب سوخت‌بر

  11. رامبد جوان: از تلویزیون دلخورم/ نهادهای امنیتی هم درباره خندوانه نظر می دادند!/ سال ۹۸به اجبار «خندوانه» را ســاختم/ می خواستم بدانم «شریعتمداری» چگونه شادی می کند؟

  12. صندلی خالی برخی رشته‌های تخصصی پزشکی/ حال درس خواندن نیست یا درس خواندن نمی صرفد؟!

  13. با کمک سپاه، محله «هرندی» ساماندهی می‌شود

  14. هويت جديد ايران

  15. انتقاد تند و تیز کیهان از مرعشی/ سلبریتی‌هایی که برای برهنگی بسیج شدند/ وقتی آخوندی نگران سخنان سردار کوثری می‌شود

  16. توضیح روابط عمومی دانشگاه آزاد در پی اقدام منافی عفت یک دانشجو

  17. در انتظار روشن‌شدن موتور تورم

  18. موج سواری سیاسی یا سلامت روان دانشجویان؟

  19. لاریجانی یا هاشمی‌شاهرودی؛ روایت درست درباره جلیلی و موسوی چیست؟

  20. درخواست رئیس جمهور از وزیر دادگستری برای دو مجرم امنیتی

  21. نظرات برگزیده مخاطبان الف: بستن تنگه هرمز مثل سابق مهم نیست/ با حمله پیش‌دستانه به اسرائیل بازدارندگی ایجاد کنیم/ بنزین ارزان اما حقوق‌ها بسیار پایین است

  22.  خرازی: احتمال تغییر دکترین‌ نظامی در بخش هسته‌ای وجود دارد

  23. ماموریت ایجاد تورم در پوشش حمایت از دولت/ روایت لاریجانی پیرامون رد صلاحیت خود در انتخابات

  24. مهم واردات آیفون بود که شکر خدا حل شد!

  25. سنجه ای که رئیس‌جمهور به آن نیازمند است

پربحث‌های هفته

  1. بستن تنگه هرمز؛ چگونه؟

  2. واقعا عقب نشینی کردیم؟!

  3. نمایشی تازه از مدعیان شعار زن، زندگی، آزادی/ برهنگی یک دانشجو در دانشگاه!

  4. عملیات انتحاری ۱۸ تبعه تاجیک ـ افغان در قالب سوخت‌بر

  5. هويت جديد ايران

  6. انتقاد تند و تیز کیهان از مرعشی/ سلبریتی‌هایی که برای برهنگی بسیج شدند/ وقتی آخوندی نگران سخنان سردار کوثری می‌شود

  7. لاریجانی یا هاشمی‌شاهرودی؛ روایت درست درباره جلیلی و موسوی چیست؟

  8. درخواست رئیس جمهور از وزیر دادگستری برای دو مجرم امنیتی

  9. نظرات برگزیده مخاطبان الف: بستن تنگه هرمز مثل سابق مهم نیست/ با حمله پیش‌دستانه به اسرائیل بازدارندگی ایجاد کنیم/ بنزین ارزان اما حقوق‌ها بسیار پایین است

  10.  خرازی: احتمال تغییر دکترین‌ نظامی در بخش هسته‌ای وجود دارد

  11. ماموریت ایجاد تورم در پوشش حمایت از دولت/ روایت لاریجانی پیرامون رد صلاحیت خود در انتخابات

  12. سنجه ای که رئیس‌جمهور به آن نیازمند است

  13. عزم دولت برای حفظ ظریف/ تلاش شهید رئیسی برای تأیید دیگر نامزدها در انتخابات ریاست‌جمهوری

  14. انتقاد سعیدی از سخنگوی دولت/ متأسفانه دولت از مسئولیت خود درباره حجاب سر باز می زند  

  15. افشاگری تحقیرگرانه درباره رضا پهلوی/ رفتار ترامپ در مقابل ایران چگونه خواهد بود؟

  16. شکایت رحیم‌پور ازغدی از چند رسانه اصلاح‌طلب/ ساختن جنگنده سوخو-۳۵ در ایران/ تبعات سنگین یک بیانیه موهوم 

  17. ضربه سوم!/ جزئیات پاسخ جدید ایران به رژیم صهیونیستی

  18. آلمان دستور تعطیلی کنسولگری‌های ایران را صادر کرد

  19. توافقنامه مشارکت راهبردی روسیه و ایران به زودی امضا می‌شود

  20. ایران امروز نه ایران قاجار است ، نه ایران پهلوی/ این را باید به آمریکا فهماند

  21. رهبر انقلاب: دشمنان ایران و جبهه مقاومت قطعاً پاسخ دندان‌شکن دریافت خواهند کرد

  22. فهرست طولانی از جنایت؛ وقت محکومیت صهیونیست ها کی فرا می رسد؟!

  23. ادعای جنجالی یک نماینده درباره امکان جاسازی بمب در لوازم خانگی قاچاق شده به ایران

  24. پزشکیان: باید واقعیت را به جامعه گفت/با جنگ تمام‌عیار اقتصادی مواجه‌ایم

  25. پالرمو و CFT تأیید نمی‌شود/ ‏نباید کشور را با دست خودمان قفل کنیم

آخرین عناوین