اگر برای خرید عسل به بازار بروید از کیلویی ۳۰ هزار تومان تا کیلویی ۳۰۰ هزار تومان عسل پیدا میشود. اما آیا واقعا عسل ۳۰ هزار تومانی عسل طبیعی و باکیفیتی است؟ بدون شک نه! اگر طرفدار عسلهای طبیعی و باکیفیت باشید حتما میدانید عسل طبیعی قیمت بالایی دارد. اما سوال اینجاست که عسل طبیعی را چطور میتوان تشخیص داد و قیمت آن باید چقدر باشد؟ در این مقاله به این دو سوال پاسخ روشنی خواهیم داد.
وقتی ما در تیم درکام متوجه این موضوع شدیم که یکی از دغدغههای اصلی خریداران عسل، فهمیدن راهی برای تشخیص کیفیت آن است تصمیم گرفتیم از یک کارشناس خبره سوال کنیم که چه راههایی برای تشخیص عسل طبیعی وجود دارد. از این گفتوگو فیلم زیر را تهیه کردیم تا با اطمینان به شما بگوییم تنها یک راه قطعی برای تشخیص عسل طبیعی از تقلبی و تغذیهای وجود دارد. در این فیلم خانم امیدپور کارشناس صنایع غذایی با تجربه ۱۳ سال کار در آزمایشگاه عسل آسا به شما تنها راه تشخیص عسل طبیعی را توضیح خواهند داد. همچنین با دیدن این فیلم اطلاعات جالب دیگری در مورد عسل خواهید فهمید که احتمالا تا کنون از آن بی خبر بودهاید.
تنها یک راه قطعی برای تشخیص عسل طبیعی وجود دارد و آن آزمایش عسل در آزمایشگاههای معتبر عسل است. اما باید بدانید که آزمایش عسل وظیفه فروشندگان عسل است و نه مشتری. پس این بار که برای خرید به بازار رفتید و یا تصمیم به خرید اینترنتی عسل گرفتید به دنبال برگه معتبر تایید آزمایشگاه عسل باشید. اگر قصد دارید به صورت اینترنتی و راحت، عسلی باکیفیت و اصل بخرید پیشنهاد میکنیم از طریق لینک "خرید عسل طبیعی درکام" قیمت و سایر جزئیات مربوط به عسلهای درکام را ببینید. عسلهای درکام دارای برگه معتبر آزمایشگاه و ساکارز زیر ۵ درصد هستند و شما میتوانید به راحتی عسلی که میخواهید را سفارش داده و درب خانه تحویل بگیرید.
سوال دومی که قرار بود در این مقاله به آن پاسخ دهیم قیمت عسل طبیعی بود. قبل از هر چیز باید بدانید عسل طبیعی چه تفاوتی با عسل تغذیهای دارد تا بگوییم چرا قیمت آن بسیار گرانتر است. در تولید عسل طبیعی زنبورها فقط از شهد گلها و گیاهان تغذیه میکنند اما در تولید عسل تغذیهای علاوه بر شهد گل، زنبوردار به زنبورها محلول آب و شکر نیز میدهد تا تولید عسل چند برابر شود. عسل تغذیهای چند برابر عسل طبیعی تولید میشود و در ظاهر تفاوتی با عسل طبیعی ندارد اما از لحاظ خواص و کیفیت متفاوت است. به همین دلیل قیمت عسل طبیعی چند برابر عسل تغذیهای است. برای مشاهده قیمت روز انواع عسل طبیعی میتوانید به صفحه " قیمت عسل طبیعی" مراجعه کنید.
اگر فرصت کافی برای دیدن فیلم بالا را نداشتهاید پیشنهاد میکنیم ادامه مقاله را مطالعه کنید.
چگونه عسل طبیعی را بشناسیم؟
مردم از قدیم تا به امروز از روشهای خانگی بسیاری برای تشخیص عسل طبیعی استفاده میکنند. آویزان کردن عسل از ارتفاع، ریختن عسل در آب، جوشاندن عسل، بررسی غلظت و یا رنگ عسل تنها چند مورد از روشهایی است که بین مردم جا افتاده است. اما آیا واقعا این روشها معتبر هستند و میتوانند کیفیت عسل را مشخص کنند؟ در ادامه به چند سوال مهم پاسخ میدهیم تا مطلب را روشن کنیم.
آیا میتوان از روی ویژگیهایی مثل عطر و طعم عسل کیفیت آن را تشخیص داد؟
به طور کلی خیر. عطر و طعم عسلها مربوط به گیاهانی است که زنبوران از شهد آنها تغذیه کردهاند. برای مثال عسل بهارنارنج یا عسل کنار عطر فوق العادهای دارند اما گاهی نیز پیش میآید که زنبورها از گیاهانی تغذیه میکنند که عطر خاصی ندارند، بنابراین عسل تولید شده با وجود اینکه طبیعی است ممکن است عطر و طعم ملایم و معمولی داشته باشد.
آیا از روی غلظت عسل میتوان کیفیت آن را تشخیص داد؟
خیر. بعضیها فکر میکنند عسل خوب باید حتما غلیظ باشد در حالی که این باور اشتباه است. عسلهای شمال کشور مانند عسل نمدار یا بهارنارنج عسلهای رقیقی هستند و عسلهای جنوب کشور معمولا غلظت بیشتری دارند. بنابراین نمیتوان از روی غلظت عسل به خوب بودن آن پی برد.
آیا از روی شکرک زدن یا شکل شکرک میتوان به طبیعی یا تقلبی بودن عسل پی برد؟
خیر. شکرک زدن عسل به خاطر گلوکز است که یکی از اصلیترین قندهای تشکیلدهنده عسل است. عسل چه طبیعی باشد، چه تغذیهای و چه تقلبی ممکن است شکرک بزند. ظاهر شکرک هم نمیتواند طبیعی یا تقلبی بودن عسل را مشخص کند. اینکه ظاهر شکرک درشت باشد یا ریز بستگی به عوامل مختلفی از جمله دمای محیط و گلی دارد که زنبور از آن تغذیه کرده است.
آیا رنگ عسل طبیعی با تقلبی متفاوت است؟
خیر. رنگ عسلها بستگی به پوشش گیاهی منطقهای دارد که کندو را در آن قرار میدهند. رنگ عسل میتواند از زرد روشن تا خرمایی تیره متغیر باشد. بنابراین روشن یا تیره بودن عسل دلیلی بر خوب یا بد بودن آن نیست.
آیا میتوان با روشهایی مثل حل کردن عسل در آب کیفیت آن را تشخیص داد؟
در جواب این سوال باید گفت هیچ کدام از روشهای خانگی معتبر و علمی نیستند. حل کردن عسل، آویزان کردن آن، جوشاندن و یا کارهای دیگر هیچ کدام مشخص کننده طبیعی یا تقلبی بودن عسل نیستند.
تنها روش معتبر تشخیص عسل اصل از تقلبی و تغذیهای
همانطور که در ابتدای مقاله توضیح دادیم تنها یک روش معتبر و علمی برای تشخیص عسل خوب از بد وجود دارد و آن آزمایش عسل است چرا که نمیتوان پرولین عسل و یا میزان ساکارز آن را با دیدن و یا چشیدن عسل متوجه شد. در آزمایش عسل فاکتورهایی مثل ساکارز، پرولین، دیاستاز و HMF عسل بررسی میشوند. با بررسی این فاکتورها و مقایسه آنها با مقادیر استاندارد عسل طبیعی، میتوان خوب یا بد بودن عسل را تشخیص داد.
چه تفاوتی بین عسل طبیعی با تقلبی و تغذیهای وجود دارد و استاندارد عسل طبیعی چیست؟
همانطور که در ابتدای مقاله توضیح دادیم در تولید عسل طبیعی زنبورها فقط از شهد گیاهان تغذیه میکنند اما در تولید عسل تغذیهای زنبورها علاوه بر شهد گلها از شربت آب و شکری که زنبوردار به آنها میدهد نیز تغذیه میکنند. نوع سوم عسل نیز عسل تقلبی است که اصلا توسط زنبور تولید نمیشود و با استفاده از گلوکز تجاری و یا ترکیب کردن آب و شکر با رنگ به دست میآید. این ۳ نوع عسل در ظاهر با یکدیگر تفاوتی ندارد اما از لحاظ مواد تشکیل دهنده متفاوتند، به همین دلیل فقط با آزمایش میتوان این ۳ نوع را از هم تشخیص داد. آزمایش ساکارز در کنار پرولین عسل میتواند تا حد زیادی طبیعی و خام بودن یک عسل را مشخص کند. در ادامه این دو فاکتور را توضیح میدهیم.
ساکارز:
میزان ساکارز عسل یکی از مهمترین فاکتورهایی است که در تشخیص طبیعی بودن عسل اندازه گیری میشود. ترکیب اولیه شهد گلها حاوی مقدار زیادی ساکارز است که زنبور با استفاده از آنزیم اینورتاز آن را به ۲ قند ساده فروکتوز و گلوکوز تبدیل میکند. زنبور نمیتواند تمامی ساکارز را به فروکتوز و گلوکوز تبدیل کند و عسل طبیعی همیشه حاوی مقادیری ساکارز نیز هست اما این مقدار بسیار ناچیز و به طور معمول زیر ۵٪ است. بنابراین اگر مقدار ساکارز عسل بالای ۵٪ باشد باید به طبیعی بودن آن شک کرد و ممکن است تغذیهای یا تقلبی باشد.
پرولین:
همانطور که در پاراگراف قبل توضیح دادیم به صورت معمول و استاندارد ساکارز عسل طبیعی باید زیر ۵٪ باشد اما گاهی نیز ممکن است یک عسل حاوی ساکارز بالای ۵٪ باشد (مثل عسل یونجه) و طبیعی باشد و یا ساکارز زیر ۵ درصد داشته باشد ولی تغذیه هم شده باشد و یا بدتر از آن حرارت دیده باشد. بهتر است بدانید خام بودن عسل و اینکه حرارت ندیده باشد مسئله بسیار مهمی است زیرا عسلی که حرارت ببیند خواص خودش را از دست میدهد و تفاوتی با آب و شکر نمیکند. بنابراین یکی دیگر از فاکتورهای مهم در تشخیص عسل طبیعی و خام که باید در آزمایش بررسی شود، مقدار پرولین است. عسل طبیعی علاوه بر ساکارز زیر ۵٪ باید دارای پرولین بیشتر از ۱۸۰ میلیگرم بر کیلوگرم باشد. پرولین مادهای است که با حرارت از بین میرود، بنابراین اگر عسل حرارت دیده باشد و خام نباشد پرولین آن کمتر از حد استاندارد میشود.
به عنوان نکته آخر، در هنگام خرید علاوه بر طبیعی بودن به خام بودن عسل نیز توجه کنید و همچنین بهتر است عسل را با آب یا چای داغ میل نکنید زیرا گرم کردن عسل باعث از بین رفتن خواص و آنزیمهای آن میشود.
اگر خواندن این مقاله برای شما مفید بوده است لطفا آن را با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
فروشگاه اینترنتی درکام