«اعتراف‌باز» ؛ شهلا زرلکی؛ نشر ققنوس اعترافاتی از جنس روایات روزمرۀ همگانی

زهره مسکنی،   4000402077

بدون تردید خاطرات شخصی افراد همیشه جزء متون جذاب و خواندنی بوده و دربرگیرندۀ نکاتی است که از جنبه‌های مختلف روان‌شناختی، جامعه‌شناختی و... مورد توجه همگان قرار دارد. زرلکی اینک در کتاب «اعتراف‌باز» با بهره‌گیری از شیوه‌ای متفاوت در حوزۀ ادبیات به انتشار هجده فصل از فصول زندگی خود پرداخته که خودش آن را ادبیات اعترافی نام نهاده است

«اعتراف‌باز»

نویسنده: شهلا زرلکی

ناشر:ققنوس ، چاپ اول 1400

184 صفحه، 35000  تومان

 

***

 

شهلا زرلکی نویسنده، منتقد ادبی و پژوهشگری است که سال 1385 به خاطر «آثار دارای ارزش کیفی و قدرت تأثیرگذاری بر جامعه» جایزه «نقد ادب و هنر» در حوزه نقد ادبی را از سوی بنیاد نویسندگان و هنرمندان دریافت کرده است. جادوگر سرزمین سامبا (بررسی آثار پائولو کوئلیو)، انسان‌گرای تمام‌عیار (بررسی آثار ژوزه ساراماگو)، زنان علیه زنان (جستاری روانشناختی در آثار آلبا دسس پدس)، خلسه خاطرات (بررسی آثار گلی ترقی)، چراغ‌ها را من روشن می‌کنم (بررسی آثار زویا پیرزاد)، مجموعه‌داستان «ما دایناسور بودیم» و کتاب «در خدمت و خیانت زنان» که توجه و نقد و بررسی‌های بسیاری را به خود اختصاص داد، از جمله آثار این نویسنده و فعال رسانه‌ای است.

بدون تردید خاطرات شخصی افراد همیشه جزء متون جذاب و خواندنی بوده و دربرگیرندۀ نکاتی است که از جنبه‌های مختلف روان‌شناختی، جامعه‌شناختی و... مورد توجه همگان قرار دارد. زرلکی اینک در کتاب «اعتراف‌باز» با بهره‌گیری از شیوه‌ای متفاوت در حوزۀ ادبیات به انتشار هجده فصل از فصول زندگی خود پرداخته که خودش آن را ادبیات اعترافی نام نهاده است. این مطالب به نوعی افشاگری‌ها و برون‌ریزی‌های نویسنده از رویدادهای مقاطع مختلف زندگی‌اش را در برمی‌گیرد که آمیخته با خاطره‌ها و احساسات ناشی از دروغ، ترس، وسواس، حسادت، حسرت و سایر حالات او در گذشته است. 

ادبیات اعترافی نیز به گونه‌ای از ادبیات گفته می‌شود که حاوی آثار بازگوکنندۀ زندگی خصوصی پدیدآورندگان آنهاست. اینگونه آثار، تجربه‌ها، احساس‌ها، باورها و حالت‌های روحی آفرینندۀ خود را منعکس و منتشر می‌کنند. اعترافات «سنت آگوستین قدّیس» قدیمی‌ترین نمونۀ به جا مانده از این نوع ادبیات است. پس از آن نخستین اثر برجسته‌ای که در زمینۀ ادبیات اعترافی پدید آمده، اعترافات «ژان ژاک روسو» است. اما نمونۀ بارز رمان اعترافی، داستان اتوبیوگرافیک یا شرح حال شخصی که از زاویۀ دید اول شخص نوشته شده و حالت افشاگری شخصی دارد، «سقوط» اثر «آلبر کامو» است که در آن یک قاضی توبه‌کار برای خواننده اعتراف می‌کند. نمونۀ چنین متون اعترافی در ادبیات معاصر ایرانی شاید «سنگی بر گوری» اثر «جلال آل احمد» باشد که نویسنده در آن به زندگی خصوصی خود می‌پردازد و اعترافاتی را دربارۀ  اندوه بی‌فرزندی خودش مطرح و عیان می‌کند. 

شیوۀ اعتراف‌گونۀ زرلکی برای ثبت خاطراتش در کتاب «اعتراف‌باز» بر میزان جذابیت و اثرگذاری این اثر افزوده است. وی در هر فصل روایتی را بر اساس حال و احساس خود در هنگام وقوع رخدادی خاص به رشتۀ تحریر درآورده و این متون را بدون هیچ فرمول ویژه‌ای به طور پراکنده در پی هم چیده است. روش اعترافی نویسنده در ثبت خاطراتش موجب به نظر آمدن جسارت، آزادی و گاهی اغراق بیشتر راوی در بازگویی شرح ماوقع شده است. زبان ساده و صمیمی و به عبارتی خودمانی این راوی جسور تنها عامل ایجاد پیوند بین فصل‌های مختلف کتاب و اعترافات گوناگون نویسنده است. زرلکی موضوعاتی چون چگونگی تولد، اشتباهات یا غلط‌های دیکته‌ای مأمور ثبت احوال هنگام صدور شناسنامه، هراس از موضوعات ریز و درشت عادی و غیرعادی درون یا بیرون کانون خانواده، پیامدهای حاشیه‌نشینی در پایتخت و خاطراتی خواندنی از کودکی‌های دهۀ پنجاه و نوجوانی‌های دهۀ شصت را در قالب روایت‌های مستندی که گاهی از داستان هم جذاب‌ترند، در این ناداستان‌ها بیان کرده است.

می‌‎توان گفت اعترافات نویسندگانی چون زرلکی از محیط زندگی، شرایط اجتماعی و میزان پذیرش و انعطاف‌پذیری جامعه در مقابل بازگویی کارهایی که شخص در زندگی انجام داده، نشأت می‌گیرد. نویسنده در این اثر تلاش کرده تا جایی که خطوط قرمز و محدودیت‌های عرفی و اخلاقی و قوانین نشر اجازه می‌دهد، به زوایای پنهان و البته جذاب زندگی خصوصی خود بپردازد. او خواننده را مخاطب قرار داده و با زبانی ساده و روان از زندگی شخصی، ویژگی‌های رفتاری و خصوصیات شخصیتی خود صحبت به میان می‌آورد و فرازهایی از زندگی فردی و خانوادگی‌اش را برای خواننده به تصویر می‌کشد. استفاده از شیوۀ اعتراف به زرلکی کمک کرده تا بتواند بی‌پرده و آشکار به بیان آن وجه از زوایای زندگی بپردازد که ممکن است جزئی از زندگی عادی و معمول همۀ مردم جامعه باشد، اما صحبت‌کردن دربارۀ آن به صراحت و جسارت بیشتری نیازمند است.

«دفاعیه اول»، «عروسک عقب‌افتاده‌ای که با باتری قلمی کار می‌کند»، «لُری که خون مغول در رگ‌هایش جاری است»، «تمساح پیری که در چاه فاضلاب ما زندگی می‌کند»، «شمران‌نویی‌ها»، «در باب ترس که مادر دروغ است و چیزهای بی‌پدرومادر دیگر»، «خواب زمستانیِ ماده خرس قطبی»، «باید روی دروغ‌هایمان بیشتر کار کنیم»، «همه دستگیره‌ها بوی دست‌های تو را می‌دهند»، «در باب لو رفتگی و نامه‌ای به شوهر عزیزم»، «خدایان مثل سوسک کافکا نمی‌میرند»، «روده درازی»، «لاشه کم‌چربی گوساله‌ای جوان در قصابی»، «در باب لذت لو دادن و موضوع بی‌اهمیت قتل قناری»، «آن‌ها به جهنم! من به بهشت می‌روم»، «اهمیت ژاله عرفانیان بودن و نکاتی در باب ضرورت ناخن‌خواری»، «دبیرستان دخترانه زهرا» و «دفاعیه آخر» عناوین فصول مختلف این کتاب‌اند.

در بخشی از «دفاعیه آخر» می‌خوانیم: «شما که دیگر غریبه نیستید. این عنکبوت آویزان را همه‌جوره دیده‌اید. توی حمام عمومی انقلاب. توی توالت بدون بوگیر. توی اتاق برزگۀ آفتابگیر پر از جن. توی نیمکت سوم در حال تقلب. دم در اتاق‌خواب شاه در حال فضولی. توی خیابان بهار جنوبی درمانده و گریان و بچه‌به‌بغل. حالا در این وضعیت بلاتکلیفی هم مرا خوب ورانداز کن. شاید درکش برایت کمی سخت باشد، اما آدمی که مرض اعتراف دارد باید بازی‌اش را با اعتراف به گناهی بزرگ تمام کند تا سر راحت روی بالش بگذارد.»

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. «هر چه زودتر کشورت را به ما بفروش» !

  2. ثابتی: نگذاشتیم رئيسی برجام را احیا کند !

  3.  از تحقیر و تمسخر زلنسکی تا اخراجش از کاخ سفید/زلنسکی: «آیا می‌توانم پاسخ بدهم؟»/ترامپ: «نه، تو خیلی حرف زدی!»

  4. عارف: بنزین برای دولت نیم دلار تمام می‌شود اما ۱۵۰۰ تومان می‌فروشیم

  5. معاون رئیس‌جمهور، تقصیرها را به گردن دولت قبل انداخت/ چرا ترکیه علیه ایران گستاخی می‌کند؟ /واکنش ابطحی به حواشی دیدار ترامپ و زلنسکی

  6. تنها سیاستمداری که اجازه توهین یانکی‌های آمریکا به ایران و ایرانیان را نداد

  7. دلقک اوکراینی هم عبرت شد؛ این هم تجربه‌ای دیگر

  8. افزایش امضاکنندگان طرح استیضاح وزیر اقتصاد/ اسامی نمایندگانی که خواهان برکناری «همتی» هستند

  9. درس های دیجیتال یک جزیره برای ایران

  10. سورپرایز بزرگ سپاه با تولید شناورهای آتش‌خوار/ رونمایی سردار تنگسیری از شناورهای خارق‌العاده ایران

  11. قاضی‌زاده: در سه سال دولت شهید رئیسی مشغول مذاکره محرمانه با آمریکایی‌ها بودیم

  12. واکنش اروپا به مشاجره ترامپ و زلنسکی

  13. مهندسی اجتماعی در ترور رسانه‌ای مهاجران افغانستانی/ دلایل افغان‌ستیزی گسترده در ایران چیست؟

  14. مناظره جنجالی دو کارشناس اقتصادی به بهانه استیضاح همتی

  15. شوک به تهرانی‌ها/ مردم منتظر جیره‌بندی باشند/ وضعیت فاجعه‌بار برای پایتخت

  16. عزیزی: مذاکره باید برای ایران انتفاع اقتصادی داشته باشد

  17. زلنسکی از ترامپ عذرخواهی نکرد؛ «کار بدی نکردم»

  18. اضطراب و نگرانی وزیر خارجه آمریکا در بگو مگوی ترامپ و زلینسکی

  19. واکنش قاطع ایران به گزافه‌گویی وزیر خارجه ترکیه

  20. واکنش‌های بین‌المللی به مشاجره ترامپ و زلنسکی

پربحث‌های هفته

  1. نامه مهم نمایندگان مجلس به پزشکیان/ این شرایط، بسترسازی برای آشوب است

  2. شوک بزرگ به افغان‌های ایران/ ممنوعیت به‌ کارگیری اتباع در این استان کشور که افغانستانی‌های زیادی دارد

  3. «هر چه زودتر کشورت را به ما بفروش» !

  4. تکاپوی دولتی ها برای دفاع از «ژنرال کابینه»

  5. ترامپ به در می گفت که دیوار بشنود!

  6. چاقوی غرب، دست داخلی‌ها و گلوی اقتصاد !

  7. دستور پزشکیان در رابطه با نامه پدر «امیرمحمد خالقی»، دانشجوی مقتول دانشگاه تهران

  8.  اگر پزشکیان رئیس‌جمهور نبود، مقابل قیمت دلار و تعطیلی‌ها سکوت می‌کرد؟/ سبقت رائفی‌پور از پایداری‌ها

  9. ثابتی: نگذاشتیم رئيسی برجام را احیا کند !

  10.  از تحقیر و تمسخر زلنسکی تا اخراجش از کاخ سفید/زلنسکی: «آیا می‌توانم پاسخ بدهم؟»/ترامپ: «نه، تو خیلی حرف زدی!»

  11. قالیباف، ادعای چند روز قبل پزشکیان را رد کرد

  12. نمایندگان به «همتی» اعتماد نکردند

  13. آمریکا و یک بحران عجیب!

  14. فرصتی بزرگ برای سیاست خارجی ایران

  15. زیدآبادی: محبوبیت پزشکیان رو به کاهش است/ آسیب ناتمام مکتب روحانی/ همتی چرا استیضاح می‌شود؟

  16. ارزیابی مشاور عالی رهبرانقلاب از بررسی FATF در مجمع تشخیص/ توصیه به اصلاح‌طلبان نزدیک به پزشکیان

  17. زمینه‌چینی برای مذاکره ایران با ترامپ؟/ خاتمی: وضعیت کشور تقصیر پزشکیان نیست/ پیام واضح فرمانده ارشد نظامی ایران به آمریکا و اسرائیل

  18. عارف: بنزین برای دولت نیم دلار تمام می‌شود اما ۱۵۰۰ تومان می‌فروشیم

  19. زور قانون به زورگیران نمی رسد؟

  20. استیضاح یعنی چه؟ همتی باید محاکمه شود!

  21. به امید آن روز!..

  22. فرزند شهید مقیسه در گفتگو با تابناک: وقتی حمید نوری از سوئد آزاد شد، مسلم دانستیم که منافقین انتقام می گیرند+تصاویر منتشر نشده از قاضی مقیسه

  23. پاسخ یک مقام بلندپایه سیاسی به رژیم صهیونیستی / عبدی همچنان با اعدام مخالفت می‌کند/ طلبکاری به سبک خانم بازیگر

  24. رئیس‌جمهور لبنان در دیدار مقامات ایرانی: از جنگ‌های دیگران خسته شده‌ایم/ لبنان بهای سنگینی برای آرمان فلسطین پرداخت

  25. معاون رئیس‌جمهور، تقصیرها را به گردن دولت قبل انداخت/ چرا ترکیه علیه ایران گستاخی می‌کند؟ /واکنش ابطحی به حواشی دیدار ترامپ و زلنسکی

آخرین عناوین