مدافعان حذف ارز ترجیحی، پاسخگوی اوضاع امروز هستند؟!

سعید ونکی، گروه اقتصادی الف،   4010822001 ۱۸ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

شش ماه از حذف ارز ترجیحی توسط دولت می‌گذرد و به نظر می‌رسد برخلاف آن چیزی که دولت­مردان وعده کرده و در توجیه آن کوشیده بودند، نتایج آن مثبت نبوده است.

مدافعان حذف ارز ترجیحی، پاسخگوی اوضاع امروز هستند؟!

به گزارش الف، تورم افسارگسیخته در کالاهای اساسی که جزو مایحتاج روزانه مردم به شمار می‌روند و ایجاد مشکلات در بخش دارو که این روزها بحران‌ها و کمبودهایش را به وضوح شاهد هستیم، موید این نکته است. علی‌رغم هشدارهایی که برخی سیاست‌مداران و اقتصاددانان داده بودند، دولت در اقدامی که آن را جراحی اقتصادی خواند، دست به این کار زد و برخلاف وعده‌هایی که داده بود، نتوانست اثرات مخرب این طرح را کنترل کند.

کاهش مصرف اقلام غذایی، اولین دستاورد حذف ارز ترجیحی

اولین اثر حذف ارز ترجیحی، افزایش قیمت سرسام ­آور مواد غذایی و کالاهای اساسی بود و اگرچه قرار بود یارانه نقدی دولت، این افزایش قیمت­ها را جبران کند اما شرایط آن­گونه که دولت انتظار داشت، پیش نرفت و برخلاف وعده­ها نه تنها تعداد محدودی کالا بلکه قیمت اکثر موادغذایی افزایش یافت و تورم در این بخش، موجب کاهش مصرف مواد پروتئینی به خصوص مرغ و گوشت قرمز شد.


مسعود رسولی، دبیر انجمن صنعت بسته‌بندی گوشت و مواد پروتئینی کشور درباره آمار مصرف مرغ و گوشت می­گوید: «امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته مصرف گوشت ۵۰ درصد و مصرف مرغ ۳۰ درصد کاهش یافته است.این کاهش تقاضا باعث شده که شرکت‌های بسته‌بندی با مشکلاتی روبه‌رو شوند. زیرا شرکت‌های بسته‌بندی برای تولید مشخصی هزینه‌کرده‌اند، اما به دلیل کاهش تقاضا تولیدات آن‌ها نیز کم شده است. این شرکت‌ها اگر تعدیل نیرو کنند به راحتی نمی‌توانند نیرو جذب کنند و اگر نیرو‌های خود را نگه دارند دخل و خرجشان به هم نمی‌رسد.»

این در حالی است که علاوه بر کاهش مصرف این اقلام پروتئینی، آمار مصرف برنج هم به دلیل گرانی بی‌سابقه، کاهش معناداری را تجربه می‌کند و افزایش مصرف نان و جایگزینی آن با برنج، خود موید این نکته و تغییر اجباری در الگوی مصرف خانوارهای ایرانی است.

آمارها حکایت از این دارد که قیمت یک کیلو برنج ایرانی در ابتدای امسال حدود ۸۲ هزار تومان بوده که در مهرماه به ۱۱۵ هزار تومان رسید. این به معنای افزایش ۴۰ درصدی قیمت یک کیلو برنج ایرانی و همزمان به معنای از دسترس خارج شدن برنج ایرانی برای بسیاری از مصرف‌کنندگان است. حتی افزایش قیمت برنج داخلی، منجر به رشد قیمت برنج خارجی شده؛ به نحوی که قیمت یک کیلو برنج خارجی از ۳۳ هزار تومان در اردیبهشت ماه به ۴۰ هزار تومان در مهرماه رسید.

سرریز تورم به بخش مسکن

آن‌طور که آمارها حکایت می‌کنند، از زمان حذف ارز ترجیحی و آزادسازی قیمت ها در اردیبهشت‌ماه تاکنون، بخش مسکن که از اساسی‌ترین نیاز آحاد جامعه به شمار می‌رود، افزایش قیمت قابل‌توجهی را تجربه کرده و بر خلاف وعده‌ها مبنی بر تورم ناشی از این اقدام که محدود به چند کالا می‌شد، اکثر بازارها از جمله مسکن سیر صعودی به خود گرفته است. اگرچه افزایش نرخ ارز و روند کند ساخت‌وساز در این حوزه، دیگر عوامل دخیل در این تورم به شمار می‌روند اما سرعت افزایش قیمت‌ مسکن پس از این اقدام دولت و تورمی که دومینووار به دیگر بخش‌ها سرریز شد به خوبی اثرات مخرب حذف ارز ترجیحی را نشان می‌دهد. در فروردین ماه، میانگین قیمت مسکن در معاملات انجام شده تهران رقمی معادل 34 میلیون تومان بود. در حالی که بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی به ۴۴ میلیون تومان در فصل تابستان رسید.

نمایان شدن بُعد امنیتی در کف خیابان‌ها!

شاید در نگاه اول، اعتراضات اخیر جنبه ­های اقتصادی پنهان و وجه اجتماعی آشکارتری را داشته باشد اما سرایت آن به مناطق کم ­برخوردار و حاشیه ­ای و همراهی بخشی از اقشار این مناطق - هرچند در مقیاس کوچک - صورت­ بندی جدیدی از این وقایع را ارائه می ­دهد. به عبارتی اقشاری که از اوایل امسال با اثرات این جراحی دولت و شوک­های تورمی ناشی از آن مواجه شده بودند، با موج اعتراضات که پس زمینه اجتماعی داشت، همراه شدند و فشارهای اقتصادی، خود موجب تعمیق شدن بحران، امنیتی شدن آن و دوام اعتراضات در کف خیابان شد.

پرویز امینی، جامعه‌شناس سیاسی در این خصوص می‌گوید: «لایه موخر که منجر به این شورش‌های اجتماعی شد، ماجرای آزادسازی قیمت‌ها در اردیبهشت ۱۴۰۱ بود که ابتدا گفتند: «فقط ۴ کالا افزایش قیمت خواهند داشت» یا «تورمی که تولید می‌کند هفت درصد است و به دلیل عدم تغییر پایه پولی، هیچ تاثیری در تورم نخواهد داشت». محاسباتی داشتند و حرف‌هایی زدند که در عمل این اتفاقات نیفتاد و جامعه به‌تدریج در سه و چهار ماه اخیر ناتوانی خود در برابر فشار اقتصادی ناشی از آزاد‌سازی قیمت‌ها را محسوس و ملموس ادراک کرد. وقتی موسم اجاره و تغییر منازل رسید و دید قیمت اجاره‌ها چگونه افزایش یافته و موتور گرانی روشن شده و به همه کالاها سرایت کرده، فهمید توانایی تنظیم زندگی اقتصادی‌اش نسبت به گذشته کاهش پیدا کرده است. جامعه هنگامی که وضعیت را از شهریور ۱۴۰۰ و زمان روی کار آمدن دولت جدید را با شهریور ۱۴۰۱ مقایسه می‌کند، نه‌تنها احساس بهبودی و روند مثبت نمی‌کند بلکه می‌بیند توانایی‌اش در تنظیم زندگی اقتصادی و معیشتی خود کاهش یافته است. وزیر اقتصاد یا افراد دیگر گزارش‌های درباره تورم می‌دهند یا استدلال می‌کنند و می‌گویند که این بهترین تصمیم بود، تاثیری در عینیتی ندارد که جامعه لمس و احساس می‌کند. او می‌بیند زندگی‌اش نسبت به گذشته و تنظیم نیازهای پایه‌اش دچار مشکل شده است.»

مدافعان حذف ارز ترجیحی، پاسخگوی بحران‌های امروز هستند؟

حال که کشور در تقاطع بحران‌های اقتصادی و امنیتی قرار گرفته، نظریه‌پردازان اقتصادی دولت و مدافعان تعدیل ساختاری و آزادسازی قیمت‌ها که تنها راه نجات کشور را این جراحی پرعارضه و خون‌بار می‌دانستند، پاسخگوی شرایط فعلی هستند؟ آیا همچون برهه‌های گذشته این اقتصاددانان پس از بروز فاجعه پنهان می‌شوند یا پاسخگوی سرریز شدن بحران‌ها هستند؟ آیا این تئوریسین‌ها به پایان راه رسیده‌اند یا تصمیم دارند با جراحی‌های خون‌بار‌تری همچون آزادسازی قیمت حامل‌های انرژی، جامعه را به کُما ببرند؟

 

دیدگاه کاربران

حسن۲۷۶۸۳۷۲۰۹:۱۸:۲۲ ۱۴۰۱/۸/۲۳
ما به این امید دولت آقای رییسی رو انتخاب کردیم که فکر میکردیم ثبات اقتصادی و کاهش تورم و گشایش صورت میگیره.
ناشناس۲۷۶۸۴۶۴۱۰:۴۶:۲۴ ۱۴۰۱/۸/۲۳
نگران نباش تورم کم خواهد شد و سنگ بنای آن هم حذف ارز 4200 هست و دارد آدرس غلط به شما می دهدهمچون اول سال گفتیم وقتی حذف شود یک مقدار تورم بالا می رود ولی به سرعت تورم کم می شود و شد کمبود و.. هم در جای دیگر مشکل هست وگرنه همه می‌دانند یکی دو ماه اول مصرف کمتر می شود به خاطر حذف آن ولی بعدا به روال عادی بر می گردد
ناشناس۲۷۶۸۳۹۷۰۹:۵۰:۵۵ ۱۴۰۱/۸/۲۳
تو این مملکت کی پاسخ گوی تصمیمات اشتباهش بوده که این ها باشند؟
امیر۲۷۶۸۳۹۸۰۹:۵۲:۵۴ ۱۴۰۱/۸/۲۳
این تئوریستین های اقتصادی هیچ موقع تو راه نبودن که الان بخوان به پایان راه برسند . فقط با آزمون و خطا جلو رفتن ، که متاسفانه در بیشتر مواقع هزینه های هنگفتی به مردم و کشور وارد شده.
ناشناس۲۷۶۸۴۰۵۱۰:۰۳:۴۱ ۱۴۰۱/۸/۲۳
تو این مملکت یه روال هیچ وقت تغییر نمیکنه; سیاست آزمون و خطا.
ناشناس۲۷۶۸۴۲۵۱۰:۱۹:۲۵ ۱۴۰۱/۸/۲۳
علیرغم هشدار اقتصاددانان و دلسوزان برای عدم حذف ارز ترجیحی،رییس جمهور اقدام غیر کارشناسی و تخصصی را به مرحله عمل در آورد .
ناشناس۲۷۶۸۴۲۶۱۰:۲۲:۱۲ ۱۴۰۱/۸/۲۳
صرف نظر از گرانی.یکی از دلایل کاهش مصرف، کاهش قاچاق کالا به کشورهای همسایه است.
ناشناس۲۷۶۸۴۳۰۱۰:۲۵:۴۷ ۱۴۰۱/۸/۲۳
مشکل از بی ارزش شدن ریال توسط بانک مرکزی و چاپ پول بی پشتوانه است اونجا را باید درمان کرد.
ناشناس۲۷۶۸۴۹۳۱۱:۱۱:۵۳ ۱۴۰۱/۸/۲۳
مشکل از دیوار های بلند تحریم است که مملکت را در شعب ابیطالب قرار داده، تا عدهای هیاجانات قدرت طلبانه خود را ارضاء کنند و عده ای در پشت این دیوار ها ولع ثروت اندوزی خود را با چپاول جان و مال مردم تامین کنند. این دیوار ها فرو بریزد اقتصاد نفس خواهد کشید، البته 209 سال ویرانی که به بار آوردند سال ها زمان خواهد برد تا بهبود یابد ولی به هر حال نقطه آغاز آنجاست. نقطه آغاز برای همه چیز در آزادی است حتی برای اقتصاد.
ناشناس۲۷۶۸۵۰۱۱۱:۱۶:۰۸ ۱۴۰۱/۸/۲۳
وقتی کشور صادرات نداره و تحریم دولت فقط می‌تونه اسکناس بی ارزش چاپ کنه
ناشناس۲۷۶۸۶۷۶۱۴:۱۶:۴۰ ۱۴۰۱/۸/۲۳
ربطی به تحریم و صادرات و یا صادر نکردن ندارد مشکل اصلی کسری شدید تجارت خارجی است.
ناشناس۲۷۶۸۵۶۴۱۱:۵۸:۲۴ ۱۴۰۱/۸/۲۳
نوشته خوبی است. پرسشگری و پاسخ طلبی نیاز امروز جامعه است. اگر اشتباه بوده و جواب نداده، اصلاح دیر نیست. اقتصاد مثل ریاضی نیست که در همه جای دنیا جواب یکسان بدهد
ناشناس۲۷۶۸۵۸۸۱۲:۳۴:۴۲ ۱۴۰۱/۸/۲۳
مشکل تورم جای دیگه است موتور تورم خلق پول توسط بانک های عمدتا خصوصی ست اونجا ها رو باید کنترل کرد والا ارز ترجیحی از اول هم اشتباه بود.
ناشناس۲۷۶۸۵۹۷۱۲:۴۹:۵۹ ۱۴۰۱/۸/۲۳
مشکل سر اینه که نمیخواهیم مشکل پایه و اساسی رو حل کنیم اونم چزی نیست جز سپردن اقتصاد دست مردم نه دستوری دنبال کردن.
ناشناس۲۷۶۸۶۴۱۱۳:۳۳:۱۲ ۱۴۰۱/۸/۲۳
برای رفع هر مشکل اول تبیین و دلایل بروز مشکل بررسی و راهکارهای رفع آن انجام می شود. وقتی باشعار اقدامی انجام می شود یعنی پشتوانه فکری و علمی ندارد.
ناشناس۲۷۶۸۶۷۵۱۴:۱۶:۱۹ ۱۴۰۱/۸/۲۳
جای خالی کالا برگ برای کالاهای اساسی واقعا احساس میشه و خانواده ها ی پر جمعیت به ان نیاز دارند.
بیژن۲۷۶۸۷۱۵۱۵:۰۵:۲۳ ۱۴۰۱/۸/۲۳
کار رو باید داد دست کاردان. چطور برای تیم های ورزشی مربی خارجی میارید, اینجا هم از اقتصاددان های برجسته و مدیران خارجی چینی, ژاپنی, اروپایی و حتی آمریکایی استفاده کنید. البته بدون دخالت در کارشون.
ناشناس۲۷۶۸۷۱۷۱۵:۱۲:۵۶ ۱۴۰۱/۸/۲۳
ارز 4200 گرچه رانت عده ای انگشت شمار را به همراه داشت(که آنهم با تدبیر برطرف می شد) ولی عده کثیری از مردم بخصوص حقوق بگیران را نجات می داد.همانطور که دستگاه دیپلماسی از وزرای خارجه سابق کمک می گیرد که ستودنی است وزرارت اقتصاد هم از وزرای سابق اقتصادی مشورت بگیرد.
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. فردوسی‌پور و فرش قرمزی که پهن نشده!

  2. پیشنهاد خواننده کیهان درباره‌ ‌حجاب در مترو

  3. تاریخ ابلاغ قانون حجاب مشخص شد

  4. صحنه وحشتناک ۲ زورگیر که گوش یک مرد را می‌برند!

  5. از برق تا تخم‌مرغ؛ افزایش حداقل ۴۰ درصدی نرخ سبد معیشت

  6. درخواست عجیب کارشناس تلویزیون از مردم برای فرزندآوری

  7. راز تحرکات جدید صهیونیست‌ها در جبهه لبنان

  8. چرا اروپا دنبال آغاز مجدد گفت‌وگوها با ایران است؟

  9. جزئیات تازه از ترور دانشمندان هسته‌ای/ وزیر پیشین اطلاعات: نیم‌ساعت قبل از آنکه برسیم، تروریست‌ها فرار می کردند

  10. گرد و خاک عارف علیه منتقدین دولت/ سه ماه قبل کجا بودید؟

  11. رهبر انقلاب: حکم اعدام نتانیاهو باید صادر شود/ بسیجی ایرانی یقین دارد روزی رژیم‌صهیونیستی را از بین خواهد برد

  12. خداحافظی با چادرخوابی خانواده‌های شهرستانی در اطراف بیمارستان‌ها

  13. با پول دناپلاس توربو چه خودروهایی می‌توان خرید؟

  14. رضا رشیدپور برای مذاکره با ایلان ماسک افتخار داد!

  15. پایتخت جدیدایران؛ شهری غیر از شهرهای مهم !

  16. دست هایی که بر سفره دراز نمی‌شود‌!

  17. تابعیت دوگانه جرم است؟

  18. روایت هولناک فردی که گوشش بریده شد | با کاتر گوشم را بریدند ... یکی از آنها فیلم می گرفت

  19. کارگران ۱۰۰ دلاری/ دستمزدهایی که ناگهان پودر می شود!

  20. رقم وحشتناک ارزش دارایی‌های ملکی بانک‌های ایران

  21. از انقلاب لشکر گرسنگان بترسید!

  22. پست‌گرفتن دختر پرحاشیه «صفدر حسینی» و ادامه انتصابات مورد سوال در دولت پزشکیان

  23. مردم نخورند و نپوشند تا جیب دولت پر شود؟!

  24. تصاویری از سوختن هولناک هواپیمای مسافری روس در فرودگاه

  25. بازی با مرگ؛ قلیان کشیدن جوان موتورسوار در اتوبان !

پربحث‌های هفته

  1. تکرار بازی سیاسی با مذاکره؟!

  2. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

  3. فردوسی‌پور و فرش قرمزی که پهن نشده!

  4. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  5. بازگشت روحانی به سیاست با پرواز در خواب/ نسخه‌ جدید لاریجانی/ ادعای تازه درباره تابعیت فرزندان ظریف

  6. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

  7. فمینیسم ایرانی و عبور از سکولاریسم

  8. بدهکاران، طلبکار شدند!

  9. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

  10. نفوذی‌ها چه کسانی و در کجاها هستند؟

  11. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  12. آواز خواندن یک روحانی با تک نوازی ویولون

  13. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

  14. درد بیمار و ناز طبیبان !

  15. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

  16. تنها فرمولی که دولت های ما بلدند!

  17. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

  18. چند نکته درباره تعامل عبدالحمید با دولت/ آیا پزشکیان همه صداهای اطراف خود را می‌شنود؟/ اولین قطعنامه فصل مدارا

  19. یارانه‌ها واریز شد

  20. دختر صفدر حسینی در دولت پست گرفت / فاطمه حسینی کیست؟

  21. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: اول قدرت بازدارنده همتراز، سپس مذاکره با آمریکا/ اقدام اروپا، نشان‌دهنده فعال‌شدن مکانیسم ماشه است

  22. امام جمعه اردبیل: امارات هیچ سندی بر مالکیت ۲ جزیره «آریانا» و «زرکوه» ندارد

  23. روایت عجیب حسن روحانی از نامزدی اش در انتخابات/ خواب سیدمحمد خاتمی را دیدم!/ خاتمی را زیر بالم گرفتم و به آسمان بردم!

  24. کمالوندی: ظرفیت غنی‌سازی را افزایش دادیم  

  25. محمد مهاجری به عراقچی: قرار نیست مملکت را از این وضع نجات دهید؟ /حمله گازانبری علیه ما شروع شده است

پربحث‌های هفته

  1. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

  2. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

  3. تنها فرمولی که دولت های ما بلدند!

  4. یارانه‌ها واریز شد

  5. چرا خانه دار شدن، خیال محال نیست

  6. یارانه آبان واریز نشد/زمان واریز؛ نامعلوم!

  7. خودروسازی ایران؛ از دست ایلان ماسک هم کاری ساخته نیست !

  8. از برق تا تخم‌مرغ؛ افزایش حداقل ۴۰ درصدی نرخ سبد معیشت

  9. توضیحات اتابک درباره افزایش قیمت خودروهای ایران خودرو و سایپا  

  10. تصمیم اخیر دولت، قیمت خودروهای ایرانی را نجومی‌تر کرد + جدول قیمت

  11. جزئیات جدید از دلیل عدم واریز یارانه آبان ماه

  12. تداوم حیات خودروسازان با پول مردم

  13. مقایسه تورم ایران و کشورهای جنوب خلیج فارس

  14. افزایش نرخ عوارض ۵ آزاد راه کشور از اول آذر+ نرخ جدید 

  15. موافقت کمیسیون تلفیق با کاهش تعرفه واردات خودرو به ۶۰درصد

  16. وضعیت پرداخت مفسده‌انگیز حق مأموریت ارزی، به دوران قبل از شهید رئیسی برگشت!

  17. کارگران ۱۰۰ دلاری/ دستمزدهایی که ناگهان پودر می شود!

  18. رقم وحشتناک ارزش دارایی‌های ملکی بانک‌های ایران

  19. مهار گرانی یا گران کردن؛ دولت برای کدام برنامه دارد؟!

  20. نرخ تورم سالانه آبان ماه ۳۳.۱ درصد شد  

  21.  یارانه نقدی ۱۴۰۴ با افزایش ۳۵درصدی ارز ترجیحی زیاد می‌شود؟

  22. زمین مسکن ملی؟!؛ آب در کوزه و ما تشنه لبان می گردیم!

  23. مردم نخورند و نپوشند تا جیب دولت پر شود؟!

  24.  امکان تک نرخی کردن ارز با توجه به شرایط جامعه وجود ندارد

  25. حمایت وزیر اقتصاد از رفع فیلتر

آخرین عناوین