به گزارش الف؛ به تازگی موجی از خشونت و ناامنی، کشور اکوادور را فراگرفته است. بر اساس آنچه رسانه های رسمی اکوادور اعلام کرده اند، باندها و گروه های تبهکار در اکوادور، در اقصی نقاط این کشور موجب وقوع بیش از 20 حادثه امنیتی و خشونت آمیز شده اند و البته که چند شهر اکوادور نیز شاهد انفجار خودروهای بمبگذاریشده و درگیری نیروهای امنیتی اکوادور با اعضای باندهای تبهکاری و مافیایی بوده اند.
درگیری ها زمانی به اوج رسیدند که "خوزه آدولفو ماسیاس"، رئیس بزرگترین باند و گروه تبهکاری-مافیایی اکوادور موسوم به "لُس چونروس"، از زندان شهر ساحلی گوایاکیلِ اکوادور گریخت. بر اساس آنچه منابع رسمی اعلام کرده اند، تاکنون دست کم 10 شهروند اکوادوری در نتیجه اقدامات خشونت آمیز در این کشور جان خود را از دست داده اند. "دانیل نوبوآ" رئیس جمهور اکوادور هم در اقدامی، به دلیل شرایط وخیم امنیتی در اکوادور، 60 روز حالت فوق العاده امنیتی به همراه حکومت نظامی در شب ها در این کشور اعلام کرده است.
وی تاکید کرده که به باندهای تبهکار در اکوادور هیچ باجی نمی دهد و همگی آن ها را سرکوب می کند. سطح و گستره اقدامات اعضای باندهای تبهکار در اکوادور در در مدت اخیر تکاندهنده بوده است. به عنوان مثال، چند زندان کشور اکوادور دستخوش شورش شده اند و زندانیان توانسته اند چندین افسر نظامی اکوادوری را به گروگان بگیرند و البته که گزارش های مختلفی از وقوع قتل های فجیع توسط آن ها نیز منتشر شده است. در عین حال، در رویدادی قابل تامل، نیروهای عضو باندهای تبهکاری در اکوادور، با بمب های دستی و اسلحه، به مرکز رادیو و تلویزیونی این کشور در شهر ساحلی گوایاکیل حمله کرده و در حالی که دوربین های زنده در حال پخش برنامه بوده اند، در کار آن ها ایجاد اختلال کرده اند.
نیروهای ارتش اکوادور، به دلیل شرایط حاد امنیتی این کشور در خیابان های شهرهای مختلف اکوادور حضور فیزیکی دارند و به طور مرتب گشت زنی می کنند. البته که فرار کردن شماری از زندانیان خطرناک اکوادوری نیز موجی از وحشت و هراس را در میان مردم این کشور به راه انداخته است.
اکوادور از جمله کشورهایی در منطقه آمریکای لاتین است که در سال های گذشته با یک بحران و چالش اساسی دست به گریبان بوده است. آن بحران نیز چیزی جز اوج گیری قدرت باندهای مافیایی و تبهکار و به طور خاص گروه های فعال در حوزه ترانزیت مواد مخدر در این کشور نیست. در این راستا، نه فقط باندهای مواد مخدر در اکوادور به واسطه تجارت خود قدرتمند شده اند بلکه این باندها در همکاری با باندهای مشابه در کشورهایی نظیر پرو و مکزیک، به طور خاص شهر بندری گوایاکیلِ اکوادور را به منطقه ای جهت صادرات مواد مخدر به اروپا تبدیل کرده اند.
معادله ای که همراه با خود افزایش خشونت را نیز به همراه داشته و مثلا شاهد بوده ایم که آمارهای مرتبط با قتل و کشتار در اکوادور، تنها ظرف یک سال(سال های 2022 و 2023)، بیش از دو برابر افزایش یافته است. دانیل نوبوآ،رئیس جمهور اکوادور که مدت زمان زیادی از حضور وی در قدرت نمی گذرد، پیشتر با طرح این وعده که کلیه باندهای تبهکار در اکوادور را سرکوب خواهدکرد، توانست پیروز انتخابات ریاست جمهوری کشورش شود. بسیاری از ناظران و تحلیلگران معتقدند که اکوادور در شرایط سخت و پیچیده ای گرفتار شده است و اگر نتواند از آزمون کنونی خود که تقابل با گروه های مافیایی و خطرناک است با قدرت و موفقیت بیرون بیاید، آینده روشنی انتظار آن را نمی کشد.
تاکنون گزارش های مختلفی از استفاده باندهای تبهکار از پول های کثیف خود جهت تطمیع و همراه کردن مقامهای مسوول دولتی به ویژه در شهرهای بندری اکوادور منتشر شده است. حتی برخی به این گزاره اشاره داشته اند که کارتل ها و باندهای تبهکاری در اکوادور، پیوندهای گسترده تری را با باندهای تبهکار و خطرناک تر در مکزیک و پرو دارند و نوعی تقسیم کار میان آن ها جریان دارد. معادله ای که از پیچیده بودن شرایط امنیتی در اکوادور به عنوان یک کشور مهم منطقه آمریکای لاتین حکایت دارد.