هنگامی که خیلی گرممان شده و زیر آفتاب بودهایم هیچ چیزی اندازه یک نوشیدنی خنک حال ما را جا نمیآورد. حتی آب خنک بهتنهایی دمای بدن را به مقدار خوبی پایین میآورد و حس تازگی و طراوت را برای ما به ارمغان میآورد.
در این مطلب از الف قصد داریم به معرفی نوشیدنیهای خنک تابستانی بپردازیم. این نوشیدنیهای خنک، تابستان را برای ما دلپذیرتر میکند. گاهی میتوان با مراجعه به سوپرمارکت بهراحتی نوشیدنیهای مختلفی را خریداری کنیم؛ اما این مطلب برای کسانی است که دوست دارند و قصد دارند در خانه خودشان هنر بهخرجداده و یک نوشیدنی خوشمزه تهیه کنند.
قدیمیترین نوشیدنی خنک تابستان؛ شربت خاکشیر
خاکشیر گیاهی یکساله است که در دشت و کوهستان میروید و از تیره شببویان است. شربت خاکشیر دارای خواص فراوانی است و از گرمازدگی و عطش جلوگیری می کند.
حتما باید قبل از درست کردن خاکشیر، خاکشیر را بشویید و اجازه دهید تا خیس بخورد. برای هر لیوان شربت خاکشیر میتوانید به مقدار دلخواه از خاکشیر استفاده کنید؛ ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری شاید کافی باشد.
به شربت خاکشیر علاوه بر شکر یا عسل که استفاده از آن ضروری است؛ میتوانید در صورت دلخواه زعفران، گلاب یا عرق بیدمشک نیز اضافه کنید.
از جمله خواص خاکشیر میتوان به رفع یبوست، سلامت پوست، کنترل فشارخون، دفع سنگ کلیه، کاهش آلرژی و ازبین برنده چربی کبد اشاره کرد.
شربت تخم شربتی
تخم شربتی گیاهی خودرو است. این گیاه در اوایل بهار در کوهستانها و بیابانها رشد میکند.
تخم شربتی از لحاظ ظاهری شباهت زیادی با دانه چیا و دانه ریحان دارد اما خواص آنها با هم متفاوت است.
ابتدا تخم شربتی را در یک صافی بریزید و زیر آب بگیرید و آن را بشویید. وقتی آن را به خوبی شستید آن را در یک لیوان بریزید و وقتی به آن آب اضافه کردید دانهها حجیم میشوند. برای شیرین شدن این شربت میتوانید شکر یا عسل اضافه کنید.
اضافهکردن کمی زعفران دمکرده و لیمو هم اختیاری است و بر اساس ذائقه خود میتوانید آنها را اضافه یا حذف کنید.
خواص تخم شربتی
- تخم شربتی غنی از مواد معدنی است. از این مواد معدنی میتوان به کلسیم، منیزیم و آهن اشاره کرد. آهن برای تولید گلبولهای قرمز ضروری است. کلسیم و منیزیم نیز برای سلامت استخوان و ماهیچهها ضروری هستند.
- اگر گوشت کمی مصرف میکنید، اگر محصولات لبنی را دوست ندارید و یا با شما سازگار نیست و یا اگر گیاهخوار هستید برای پیشگیری از کمبود کلسیم و آهن، مصرف تخم شربتی را فراموش نکنید.
- بخشی از نیاز روزانه شما به فیبر را تأمین میکند.
- مصرف فیبر به سلامت روده و دستگاه گوارش شما کمک میکند.
- مصرف فیبر موجود در تخم شربتی باعث میشود پس از مصرف آن شما زمان بیشتری احساس سیری داشته باشید
- فیبر موجود در تخم شربتی به کنترل قند خون کمک میکند.
- تخم شربتی میتواند منجر به کاهش کلسترول خون شود.
- تخم شربتی دارای خواص ضد التهابی و ضد سرطانی است.
- بر اساس تحقیقات کمی که صورت گرفته است، ممکن است مصرف تخم شربتی باعث مرگ سلولهای سرطانی شود.
- تخم شربتی منبع گیاهی امگا ۳ است.
شربت لیموناد یا همان شربت آبلیمو خودمان
آبلیمو در هر یخچالی در میان خانوادههای ایرانی پیدا میشود.
کمی آب و آب لیموترش و شکر یا عسل. همین کافی است. با هم مخلوط کنید و نوش جان کنید. اگر طعم ترشی را دوست دارید میتوانید آبلیمو بیشتری را استفاده کنید. میتوانید کمی نعناع تازه هم استفاده کنید.
لیموترش پر از خاصیت است که حاوی مقدار قابلتوجهی ویتامین سی است.
خواص لیموترش
- تمیزکننده کبد
- تنظیم آنزیمهای کبدی
- حفظ سلامت کلیه
- کاهشدهنده سطح کلسترول خون
- کاهشدهنده فشارخون
- خواص ضدسرطانی
- افزایش و بهبود کیفیت اسپرم در مردان
- تقویت سیستم ایمنی
- تنظیم هورمونهای زنان
- کاهش علائم قبل از قاعدگی
شربت گلاب
شربت گلاب بسیار گوارا و خوشمزه است و طرفداران زیادی دارد. این شربت آرامبخش است.
احتمالا طرز تهیه شربت گلاب را همه میدانند. شکر را در آب حل میکنیم و وقتی دانههای شکر ناپدید شدند به مقدار دلخواه گلاب اضافه میکنیم. اگر دوست داشته باشید میتوانید کمی زعفران دمکرده اضافه کنید.
گلاب از تقطیر گل محمدی بهدست میآید. فصل بهار بهترین زمان چیدن گل محمدی است. گلاب سرشار از ویتامین سی، ویتامین ای، تانن، پکتین، فنیل اتانول و ... است.
- گلاب یک آنتیبیوتیک طبیعی است.
- باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود.
- شاید باور نکنید اما میتوانید گلاب اصل را به عنوان قطره چشمی برای رفع خستگی چشم استفاده کنید.
- گلاب برای درمان رفلاکس مؤثر است.
- سبب کاهش فشارخون بالا میشود.
- گلاب ضد استرس و ضد افسردگی است.
شربت آلبالو
آلبالو یکی از میوههای تابستانی بسیار خوشمزه است. هم آلبالوی تازه و هم آلبالوی یخزده با نمک و گلپر و حتی بدون آن میتواند یه خوراکی سالم و خوشمزه و لذتبخش باشد.
طرزتهیه شربت آلبابو
برای تهیه شربت آلبالو به یک کیلوگرم آلبالو و ۱.۵ تا ۲ کیلوگرم شکر نیاز داریم.
- ابتدا آلبالوها را بشویید و هستههای آنها را با هستهگیر و یا نی دربیاورید.
- در یک قابلمه یک لایه آلبالو بریزید و روی آن یک لایه شکر بریزید.
- روی مواد یک لیوان آبجوش بریزید، درب قابلمه را بگذارید و قابلمه را ۱۲ تا ۲۴ ساعت در یخچال بگذارید.
- قابلمه را روی حرارت متوسط قرار دهید. حرارت نه خیلی کم باشد و نه خیلی زیاد باشد.
- آلبالو و آب و شکر کمکم از کنار قابلمه شروع به جوشیدن میکنند و شکر حل میشود.
- کف روی شربت را مدام جمع کنید و دور بریزید. این کار باعث میشود شربت شفاف و خوشرنگ بشود. پس از شروع به جوشیدن، آلبالوها نباید بیش از ۳۰ دقیقه روی حرارت باشد زیرا باعث میشود شربت تیره شود.
- وقتی ۲۰ دقیقه از روی حرارت بودن آلبالوها گذشت شروع کنید با یک کفگیر سوراخ دار آلبالوها را جمع کنید.
- در ۱۰ دقیقه پایانی شربت بهتنهایی میجوشد. وقتی یک قطره از شربت را بین انگشتان بریزید و حالت چسبندگی آن را حس کردید یعنی شربت آماده است و حرارت را خاموش کنید.
- اجازه دهید شربت خنک شود و بعد داخل ظرف شیشهای بریزید. حواستان باشد ظرف شیشهای کاملا تمیز و خشک خشک باشد تا شربت کپک نزند و سالم بماند.
فقط کافی است شربت را با مقداری آب مخلوط کنید تا شربت آلبالو آماده نوشیدن شود.
خواص آلبالو
- سرشار از آنتیاکسیدان است
- کاهش فشارخون و کاهش قند خون
- کاهش بروز برخی از سرطانها
- بهبود سلامت گوارش
- پیشگیری از سنگ کلیه
- حفظ کلسیم استخوانها
- کمک به خواب بیشتر و بهتر