ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

گروه اقتصادی الف،   4030830039 ۱۵ نظر، ۹ در صف انتشار و ۹ تکراری یا غیرقابل انتشار
ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

رئوف پیشدار*- گروه تعاملی
در ایران دلایل چندی باعث کاهش ارزش پول ملی و تورم بالا و مستمر شده است. بر اساس نظریه پولی میان افزایش نقدینگی و تورم ارتباط وجود دارد، اما عامل افزایش نقدینگی، عملکرد دولت است، نه «مصرف زیاد مردم» که روحانی مشهور مشهد گفته است. ریشه اصلی رشد نقدینگی در ایران، ناترازی بودجه دولت و ناترازی بانک‌ها بر اثر استقراض غیرمستقیم دولت است.

دلیل کسری بودجه را نیز باید در بی‌انضباطی مالی دولت و اشتباه در برآورد درآمدها و هزینه‌ها در جریان تدوین و تصویب لوایح بودجه در دولت و مجلس جست‌وجو کرد. از شوک‌های ارزی و انتظارات تورمی نیز به عنوان عوامل موثر بر افزایش نرخ تورم یاد می‌شود.

  از دیگر دلایل بالا بودن تورم و کاهش ارزش پول ملی باید هزینه های دولت را دانست که البته اخیرا ادعا شده کم خرج ترین دولت در خاورمیانه است!

منبع این ادعای «نادرست» گزارش‌هایی است که در یک سال گذشته بارها در رسانه‌های رسمی، از جمله خبرگزاری‌های ایرنا، فارس، همشهری، تسنیم و بسیاری از پایگاه‌های خبری منتشر شده است.

مبنای این ادعا مقایسه نسبت هزینه‌های دولت در کشورهای خاورمیانه و آسیای مرکزی به تولید ناخالص داخلی است که در گزارش اکتبر ۲۰۲۳ صندوق بین‌المللی پول، برای ۲۹ کشور محاسبه شده است.

اول ، ایران کم‌خرج‌ترین دولت منطقه نیست. نسبت هزینه‌های دولت به تولید ناخالص داخلی در چهار کشور منطقه کمتر از ایران است. در دو کشور افغانستان و سوریه نیز این نسبت محاسبه و گزارش نشده است.

دوم، بر اساس توضیحات صندوق بین‌المللی پول، اعداد و ارقام مربوط به هزینه‌های دولتی از بودجه‌های سالانه دولت استخراج شده، در حالی که بخش بزرگی از مخارج و هزینه‌های دولت،‌فرابودجه‌ای است و در سقف بودجه‌ محاسبه نمی‌شود.

بزرگترین اقلام فرابودجه‌ای، منابع هدفمندی یارانه‌هاست که در بودجه سال آینده کسر بزرگی از منابع عمومی بودجه است، اما در سقف ارقام بودجه و در جداول کلان حساب نمی‌شود.از دیگر اقلام فرابودجه‌ای می‌توان به بودجه تقویت بنیه دفاعی، پرداختی‌های دولت به سازمان تامین اجتماعی و تسهیلات تکلیفی اشاره کرد که در جداول کلان و سقف بودجه منظور نمی‌شوند.

سوم، در ساختار اقتصاد ایران، به جز دولت و بخش خصوصی، یک بازیگر بزرگ دیگر هم وجود دارد که در این‌گونه محاسبات در نظر گرفته نمی‌شود. بخش بزرگی از گردش مالی اقتصاد ایران در اختیار بخش شبه‌دولتی یا خصولتی است که اگرچه دولتی نیست اما با ماهیت بخش خصوصی نیز تفاوت آشکاری دارد

*استاد دانشگاه و روزنامه نگار

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۶۶۷۶۴۳۱۱:۳۹:۴۶ ۱۴۰۳/۸/۳۰
همه دنیا کسری بودجه دارند اما تورم کم چون رشد نقدینگی کم دارند
ناشناس۳۶۶۷۷۰۰۱۲:۲۳:۱۳ ۱۴۰۳/۸/۳۰
همه دنیا کسری بودجه دارد ؟؟
ناشناس۳۶۶۷۷۱۲۱۲:۳۳:۲۵ ۱۴۰۳/۸/۳۰
همه دنیا دولت دارند که بودجه نویسی می کند و درنهایت در نوشته اش به کسری می خورد، اینجا دولت هست و دستگاه های عریض و طویل مستقل از دولت هم هست .
mostafa.kamali95@yahoo.com۳۶۶۷۷۲۸۱۲:۴۰:۱۶ ۱۴۰۳/۸/۳۰
رابینز اقتصاد دان و فیلسوف معروف: وقت آن رسیده که دولت جلوی ثروت وافر اشخاص را که منشا فساد های اجتماعی و اخلاقی می باشد را بگیرند و برای افراد محدویت ثروت ایجاد کنند این سخن رابینز تازه در مورد ثروت های پاک و سالم است که در دین مبین اسلام ثروت اندوزی و تکاثر حتی از راه مشروع نیز نکوهیده است .در گام دوم انقلاب تنها راه نجات کشور و انقلاب و اقتصاد اجرای قانونی جامع و فراگیر مبنی بر مشروعیت سنجی اموال و دارایی ها برای همه آحاد جامعه و بدون هیچ خط قرمزی می باشد تا تعادل و توازن اقتصادی به کشور باز گردد و تا حدودی به عدالت اجتماعی نزدیک شویم
بیگی29۳۶۶۷۸۰۲۱۳:۱۹:۵۷ ۱۴۰۳/۸/۳۰
شماآنچه از ارقام بودجه که منتشر شده را ببینید،سهم سازندگی چقدر است و سهم غیر سازنده ها چقدر؟
ناشناس۳۶۶۷۶۴۷۱۱:۴۱:۲۵ ۱۴۰۳/۸/۳۰
دیگر اقتصادی باقی نمانده است
ناشناس۳۶۶۷۶۴۸۱۱:۴۲:۲۷ ۱۴۰۳/۸/۳۰
اقتصاد یک علم است زیر بنای آن امنیت سرمایه گذاری، روابط خارجی خوب، برنامه ریزی کوتاه مدت و بلند مدت، آمار گیری دقیق و مدیریت علمی است.
ناشناس۳۶۶۷۷۳۵۱۲:۴۲:۲۱ ۱۴۰۳/۸/۳۰
وقتی دوستان و متحدان ایران تنها روسیه، چین و 5-6 کشور دیگر هستند که خودشان تحت فشار جهانی هستند، نباید انتظار بهبود روابط خارجی و اقتصاد کشور را داشت.
ناشناس۳۶۶۷۶۵۰۱۱:۴۳:۲۵ ۱۴۰۳/۸/۳۰
اقتصاد ایران به ته دیگ بر خورد کرده و بطور روزمره با استفاده از چرتکه محاسبه می شود.
ناشناس۳۶۶۷۶۵۳۱۱:۴۴:۲۹ ۱۴۰۳/۸/۳۰
اقتصاد ایران شتر، گاو، پلنگ است. به هر وجهش که نگاه می کنی می لنگد.
ناشناس۳۶۶۷۶۵۶۱۱:۴۵:۲۱ ۱۴۰۳/۸/۳۰
اقتصاد آلوده به فساد، رانت و دلالی راهی جز زوال نمی پیماید.
ناشناس۳۶۶۷۶۶۸۱۱:۵۴:۰۶ ۱۴۰۳/۸/۳۰
تا زمانی که ارزش نابود شده پول ملی تا سطحی که سه سال پیش رایج بود با یک برنامه عدالت محور و با کنار گذاشتن پیروی از اصول مکتب ضد بشری سود پرست غیر انسانی سرمایه داری غرب ، به قیمت حقیقی خود متناسب با ثروتهای گوناگون کلان موجود در گردش مثبت در کشور باز گردا نده نشود ؛ پیامدهای تخریبی فاجعه اقتصادی فقر و فساد آفرین ناشی ازاین نابودی تحمیلی بگونه ای فزاینده و غیر قابل کنترل علیه همگان و همه چیز بنفع دشمنان ادامه خواهند یافت . داشتن برنامه سازمان یافته منضبط قانونی عدالت محور برای رهایی از این فاجعه بزرگ ؛ مسئولیت اول غفلت ناپذیر دولت برای اثبات شایستگی باقی ماندن در قدرت است .
ناشناس۳۶۶۷۷۰۲۱۲:۲۵:۳۰ ۱۴۰۳/۸/۳۰
تا زمانی که کشور تحریم و صادرات نداریم و تکنولوژی روز برای تولید نداریم و... هر روز کشتیرانی کشور و هواپیماها تحریم میشن اوضاع اقتصادی هر روز بدتر خواهد شد چون ارز وارد کشور نمیشه اقتصاد بسته هم به جای نمی‌رسه
ناشناس۳۶۶۷۷۵۶۱۲:۵۵:۲۱ ۱۴۰۳/۸/۳۰
ایران فقط بین شش تا هشت میلیون مهاجر افغان داره که از جمعیت ۱۳۷ کشور بیشتره، الان باید مشکل اقتصادی حل بشه ؟
ناشناس۳۶۶۷۷۶۶۱۲:۵۹:۰۲ ۱۴۰۳/۸/۳۰
اقتصاد فشل هرگز ثبات پیدا نخواهد کرد

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

  2. باز هم در باغ سبز !

  3. جابجایی مرزهای وقاحت!

  4. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

  5. چرا مردم با کادردرمان درگیر می شوند؟!/ سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت توضیح می دهد

  6. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

  7. بازگشت لاریجانی‌ها/ توضیحاتی درباره کلینیک ترک بی‌حجابی/ نسخه شفابخش یا مرگبار برای اقتصاد ایران؟

  8. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

  9. معاون رئيس جمهور: قانون عفاف و حجاب جزو اولویت‌های دولت نیست

  10. ترس و ناامیدی در پیام اخیر نتانیاهو

  11. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

  12. با "مرد دیوانه" چگونه باید رفتار کرد؟!

  13. عیان‌شدن ماهیت انقلاب ژینا توسط نتانیاهو/ افشاگری قاضی پرونده عباس پالیزدار/ مگر میزی برای مذاکره با آمریکا وجود دارد؟

  14. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  15. چطور ترازش کنیم؟!

  16. درد بیمار و ناز طبیبان !

  17. فرزندان ظریف کجا هستند؟

  18. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: ظریف تازه متوجه قدرت قانون اقدام‌ راهبردی شده/ سلاح اتمی؛ راه پایان تحریم و تهدید

  19. دیگر چه اتفاقی باید بیفتد؟!

  20. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

  21. واکنش شریعتمداری به ملاقات مخفی سفیر ایران با مشاور ترامپ

  22.  نماز خواندن خلبان پرواز زنجان-مشهد سوژه فضای مجازی شد

  23. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  24. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

  25. واکنش تند روزنامه جمهوری اسلامی به کلینیک بی حجابی

آخرین عناوین