تسهیلات مسکن؛ همکاری در پاسکاری مردم!

سعیده اسکندری، گروه جهان الف،   4030922019 ۰ نظر، ۶ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار
 تسهیلات مسکن؛ همکاری در پاسکاری مردم!

بازار مسکن ایران طی سال های گذشته شرایط پرفراز و نشیبی را پشت سر گذاشته است. در این راستا، تشدید تحریم های خارجی علیه کشورمان (به ویژه پس از خروج یکجانبه دولت آمریکا از توافق برجام در سال 2018) و در عین حال وجود برخی نواقص ساختاری در حکمرانی اقتصادی ایران و سومدیریت ها در قالب آن، همه و همه سبب شده اند تا حوزه مسکن کشورمان وضعیت چندان مطلوبی را نداشته باشد و شاهد افزایش قابل توجه قیمت‌ها در این حوزه باشیم. 

در این راستا، برخی ارزیابی ها حاکی از این هستند که در شرایط فعلی میانگین قیمتی هر متر مربع مسکن در تهران چیزی در حدود 100 میلیون تومان است. این در حالی است که این عدد در سال های 1396 و 1397 کمتر از 10 میلیون تومان بود. در عین حال، برخی ارزیابی ها حاکی از این هستند که با توجه به حداقل دستمزدهای پرداختی، خانه دار شدن در کلانشهری نظیر تهران چیزی در حدود 152 سال طول می کشد. عددی که در دیگر مناطق کشورمان اگرچه کمتر است با این حال، این قبیل آمارها یک واقعیت را فریاد می زنند و آن هم این است که خانه دار شدن برای طیف های قابل توجهی از مردم کشورمان به یک رویا تبدیل شده است.

یکی از حوزه هایی که منطقا باید در نقش تسهیلگرِ خرید یا ساخت مسکن از سوی مردم کشورمان نگریسته شود، بحث استفاده از تسهیلات بانکی است. این در حالی است که این حوزه نیز به دو دلیل عمده با موانع عدیده ای جهت تخصیص تسهیلات بانکی به مردم کشورمان رو به رو است. 

اولا، یک واقعیت عینی و مهم نظام بانکی کشورمان وجود ناترازی های قابل توجه است. همین ناترازی سبب می شود بانک ها نتوانند افزایش سقف پرداختی تسهیلات مسکن و یا پرداخت منطقی و به موقعِ آن را در دستورکار داشته باشند. این همان موضوعی است که مسعود بیات‌منش، معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی کشورمان هم به تازگی در موضع گیری به آن اشاره داشته است. 

البته این مشکل در شرایطی خود را به نمایش می گذارد که بانک ها برخی رویه های غلط خود را نظیر خلق روزانه چیزی بین 5 تا 7 هزار میلیارد تومان پول غیرمولد و یا فعالیت های بنگاه داری را همچنان ادامه می دهند. موضوعی که از ضرورت اجرای هر چه سریعتر اصلاحات ساختاری در عملکرد بانک ها حکایت دارد. 

نکته دوم اینکه به نظر می رسد میان وزارت راه و شهرسازی و بانک ها نیز نوعی عدم هماهنگی وجود دارد. کما اینکه به تازگی شاهد بوده ایم که محمدرضا رضایی کوچی، رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در موضع گیری گفته است که "وزارت راه و شهرسازی و بانک ها پاسکاری می‌کنند. وزارت راه به مردم معرفی نامه نمی دهد و بانک ها هم وام نمی دهند". وی هشدار داده که این روند باید هر چه سریعتر اصلاح شود و اگر چنین نشود، هم برای وزارت راه و شهرسازی و هم بانک ها پرونده قضایی تشکیل خواهد شد و آن ها باید پاسخگوی ترک فعل خود باشند. 

از این منظر، چالش عدم هماهنگی ساختاری و بوروکراتیک میان بازیگران اصلی حوزه حکمرانی مسکن نیز سبب شده تا مشکلات دراین عرصه تعمیق و تشدید شود و پیامد عینی خود را در قالب عدم تزریق مداوم و منطقی تسهیلات بانکی به خریداران و یا متقاضیان ساخت مسکن نشان دهد. 

دیدگاه کاربران

صمصام۳۶۹۶۶۱۱۰۶:۲۸:۲۸ ۱۴۰۳/۹/۲۴
مسکن میره در کنار ممنوعیت های کشور ما قرار بگیره کالای حلالی که برای داشتن آن باید ۱۵۲ سال انتظار کشید .
ناشناس۳۶۹۶۶۲۲۰۷:۲۰:۲۷ ۱۴۰۳/۹/۲۴
غیر از این دو مشکل اساسی که به درستی اشاره شد،احتکار مسکن با انگیزه سود سرشار ویا اجاره بهای بسیار بالا و در کل تغییر کاربری مسکن از یک کالای اساسی مصرفی خانوار به یک کالای سرمایه ای توسط بخشی از مردم و بنگاه‌های اقتصادی دلیل عمده نابسامانی وحشتناک در این حوزه است،ودر این شرایط اولین وشاید تنها اقدام ممکن جهت ساماندهی، ممنوعیت مالکیت مسکن بیش از نیاز خانوار باشد.
ناشناس۳۶۹۶۶۳۵۰۷:۵۰:۴۰ ۱۴۰۳/۹/۲۴
در هیچ کشوری در دنیا جز ایران، بانکها به ویژه بانک های خصوصی، وادار به واگذار کردن تسهیلات به مردم نمی شوند. سیاست گذار دولتی، باید تنها بر روی ابزارهای دولتی همچون بانک مسکن حساب باز کند.
ناشناس۳۶۹۶۶۳۷۰۷:۵۴:۰۵ ۱۴۰۳/۹/۲۴
با نرخ تورم رسمی 40% و نرخ تورم واقعی بالای 100%، توزیع وام های طویل المدت آن هم با نرخ های سود 20 - 30 درصد، یعنی توزیع رانت و ناتراز شدن نقیدنگی بانک ها و در واقع ورشکسته شدن بانک ها. امری که مدت ها است که بانکها به آن دچار شده اند.
علي موسوي۳۶۹۶۶۳۸۰۷:۵۷:۱۹ ۱۴۰۳/۹/۲۴
با سلام به فرض اينكه يك بانك بخواهد وام ٥ میلياردي به يك متضاضي بدهد وقتي كه در كشور تورم بالاي ٣٥ درصدي داريم ، در بازگشت اصل پول خود هم ناتوان هست. قسط بالا هم خارج از توانايي اكثر مردم خصوصا كارمندها و حقوق بگيران ثابت هست. نتيجه . بانك از دادن وام امتناع ميكند چون ميداند نرخ ارز در آستانه جهش بوده و ريال بي ارزش تر ميشود.
ناشناس۳۶۹۶۶۴۰۰۷:۵۸:۵۴ ۱۴۰۳/۹/۲۴
تا سیاست خارجی ایران اصلاح نشود، تا جلوی رانت و فساد گرفته نشود و تا موقعی که 60 درصد اقتصاد کشور از محاسبه مالیاتی معاف هستند، وضعیت اقتصاد کشور روز به روز وخیم تر خواهد شد.

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های دیروز

      پربحث‌های هفته

      1. چرا اسد رفت؟!

      2. ذوق زدگان وطنی در فردای سوریه !

      3. چرا ارتش سوریه نمی جنگد؟!

      4. مطالبه به حق یا فشارِ ناحق؟!

      5. مزد خوش خدمتی جولانی به اسراییل

      6. نماینده مجلس : بی حجابی ، اعتراض به عملکرد ماست / مردم ناراضی هستند، ابتدا باید مشکلات اقتصادی آنها را حل کنیم

      7. کنایه‌های شمخانی به احمدی‌نژاد و جلیلی/ اظهارات عجیب فائزه هاشمی درباره حجاب/ زنگ خطر برای امنیت‌ ملی

      8. هیولای نئولیبرالیسم «اسد» را بلعید!

      9. آغاز «نمی‌گذارند»‌های پزشکیان/ کمی هم به اقتصاد بپردازید آقای همتی!/ توصیه زیدآبادی به افرادی که از سقوط بشار اسد شاد شده‌اند

      10. اجرای قانون حجاب به تاخیر افتاد/ جزئیات تصمیم شورای امنیت ملی کشور

      11. رهبر انقلاب: وقایع سوریه محصول نقشه آمریکایی و صهیونیستی است/ یک دولت همسایه هم ایفای نقش می‌کند/ بدون شک مناطق تصرف‌شده‌ آزاد خواهد شد

      12. دردسرهای اردوغان با سوریه جدید

      13. اتهام‌افکنی‌های عجیب علیه قالیباف/ انتقاد شرق از سخنان جواد لاریجانی/ یک ادعا درباره رویگردانی بشار اسد از ایران

      14. تحلیل "نیویورک تایمز" از سقوط بشار اسد

      15. عاقبت «با دشمنان مدارا»/ یک کنایه تند به شمخانی/ نگاه عبدی به ضعف شناختی‌ ایران پیرامون وقایع سوریه

      16. بزک کردن تروریست ها !

      17. بگومگوی رسانه‌ای پزشکیان با وزیر | پزشکیان: اتاق من از نمایشگاه شما سردتره/ وزیر: مثلا آمدیم نمایشگاه هی بهم چیز می‌گید!

      18. شغل جدید بشار اسد مشخص شد!

      19. اردوغان:‌ رهبر واقعی یکی منم، یکی پوتین !

      20. جریمه‌ها در قانون حجاب بر چه اساسی تعیین شد؟

      21. راه پرپیچ و خم بنزینی به کجا ختم می‌شود؟

      22. نامه مجتبی ذوالنوری به ظریف: بدون هرگونه تعلل از سمت غیرقانونی خود کناره گیری کنید

      23. نظر «مهاجرانی» درباره اوضاع سوريه

      24. از آخر اول شدیم!؛ رکورد شکنی تهران در هوای آلوده

      25. نظام اداری در ایران؛ بی قواره و گردن کلفت!

      آخرین عناوین