سازناکوک لایحه جدید تجارت برای اقتصاد ایران 

  4031005151 ۰ نظر، ۱ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار
سازناکوک لایحه جدید تجارت برای اقتصاد ایران 

صادق امینی، حقوقدان گفت: متأسفانه در لایحۀ جدید تجارت، ما با یک پراکندگی و تکثر بی دیل  مواد قانونی مواجه هستیم که باعث بروز تفسیرهای مختلف و آراء متعارض ضد تجاری می‌گردد. به‌نظر می‌رسد لایحۀ قانون تجارت جدید نه تنها ایرادات و ابهاماتی دارد بلکه با نیازهای موجود در اقتصاد کشور هم سازگار نیست.


بازنگری قانون تجارت ایران حدود 20 سال زمان برد تا اینکه نهایتاً در اوایل سال 1403 توسط مجلس شورای اسلامی تصویب و برای بررسی به شورای نگهبان ارسال شد. لایحۀ جدید تجارت بر خلاف انتظارات، ایراداتی دارد که معایب حقوقی را حقوقدانان و آسیب‌های اقتصادی را اقتصاددانان مطرح کردند و هشدار دادند در صورت اجرا شدن این قانون چالش‌های جدی در حکمرانی اقتصادی به‌وجود خواهد آورد. صادق امینی، حقوقدان در گفت‌وگو با  الف به بخشی از ایرادات حقوقی این لایحه پرداخت.

تاریخچۀ قانون تجارت در ایران

صادق امینی، حقوقدان با اشاره به پیشینۀ قانون تجارت در ایران گفت: «قانون تجارت در ایران در ابتدا در سال 1303 در 378 ماده تصویب و در سال 1311 به موجب قانون تجارت مصوب 13/02/1311 با الگوپذیری از قانون فرانسه، منسوخ گردید. حدود 100 سال از آن می‌گذرد. مسلماً بسیاری از مواد آن، قدیمی و ناکارآمد بوده و نیاز به بازنگری و اصلاح داشته است. ابتدا در اوایل دهۀ 80 اقدامات جدی در این راستا انجام شد؛ لیکن بنا به دلایل نامشخص، به مدت چند سال مسکوت گذاشته شد.»

این حقوقدان جزئیات لایحۀ جدید تجارت را بیان کرد: «نهایتاً لایحۀ قانون تجارت شامل 5 کتاب و 1343 ماده در تاریخ 28/01/1343 به تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی رسید: کتاب اول) قراردادهای تجاری در 12 فصل مواد 1 تا 331. کتاب دوم) اسناد تجارتی در 3 فصل مواد 332 تا 443. کتاب سوم) تجارت و مقررات حاکم بر آن در 3 فصل مواد 457 تا 490. کتاب چهارم) اشخاص حقوقی در 5 باب مواد 491 تا 1064. کتاب پنجم) ورشکستگی مواد 1065 تا 1343.»

امینی پیامد لازم الاجرا شدن لایحۀ جدید تجارت را گفت: «در حال حاضر جهت تأیید نهایی به شورای نگهبان ارسال شده است. لازم به ذکر است در صورت نهایی شدن قانون مذکور، طبق مادۀ 1343 آن، (قانون راجع به ثبت شرکت‌ها مصوب 02/03/1310، قانون تجارت مصوب 13/02/1311، قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی مصوب 24/04/1318 و...) منسوخ خواهند شد.»

پراکندگی قوانین موجب تفسیر و آراء متعارض می‌شود

وی لایحۀ جدید تجارت را مخالف با اقتصاد کشور دانست: «نکتۀ اول و حائز اهمیت این است که متأسفانه در قوانین کشور، ما با یک پراکندگی و ازدیاد مواد قانونی مواجه هستیم که متعاقباً باعث بروز تفسیرهای مختلف و آراء متعارض می‌گردد. به‌نظر می‌رسد لایحۀ قانون تجارت ایرادات و ابهاماتی دارد که با نیازهای موجود در اقتصاد کشور سازگار نیست.»

امینی از اهمیت نقش حقوقدانان و فعالان بخش خصوصی گفت: «درخصوص قانون‌گذاری بهتر است از ظرفیت حقوقدانان و کانون‌های وکلای دادگستری و وکلای خبره و مجرب در زمینۀ مربوطه استفاده شود که به صورت مستمر با موضوع سروکار دارند. درخصوص قانون تجارت علاوه بر کانون‌های وکلا، اتاق بازرگانی، تجار، تولیدکنندگان و فعالان بخش خصوصی و کارشناسان متخصص نیز می‌توانند بیشترین کمک را در تدوین قانون ارائه دهند.»

نسخ قوانین، شوک بزرگی به تجار و دستگاه قضا وارد می‌کند

این حقوقدان تصویب یک‌باره را عامل سردرگمی تجار و دستگاه قضا دانست: «تصویب یک‌باره قانون تجارت و نسخ قوانین، نباید منجر به شوک غافلگیری و سردرگمی اعضای جامعه از جمله تجار و دستگاه قضایی گردد. نظر به اینکه امروزه، در دهکدۀ جهانی، اقتصاد و تجارت کاملاً با پیشرفت در عرصه‌های مختلف از جمله تکنولوژی ارتباط مستقیم دارد و با توجه به سرعت روز افزون پیشرفت در حوزه‌های مختلف، بهتر آن بود که قانون تجارت با صرف وقت بیشتر و به صورت تخصصی‌تر و جزء به جزء، کارشناسی و تدوین شود چراکه قانون تجارت در کشور ما که از سال 1311 جاری بوده است، قانونی نیست که بعداً به‌‌توان به‌عنوان مثال هر 10 سال یک‌بار در آن تغییرات بنیادین ایجاد کرد.»

امینی در پایان گفت: «در واقع بهتر است قانون تجارت به نحوی تنظیم و تدوین گردد که بتواند در شرایط مختلف کارا و پویا بوده باشد و خود را منطبق بر اوضاع و احوال سازد. لازم به ذکر است بسیاری از ایرادات در قوانین، پس از اجرایی شدن آن مشخص می‌گردد که حسب مورد منجر به صدور آراء وحدت رویه، بخش‌نامه‌های مکرر و تفاسیر مختلف می‌شود.»

دیدگاه کاربران


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. وقتی افسار قیمت ها از دست دولت در می رود!

  2. گزافه‌گویی وزیر خارجه جولانی علیه ایران

  3. افشاگری صمصامی از پشت پرده گرانی ارز/چطور۱۰۰همت عاید دولت شد

  4. زن؛ از مسیحیت تحریف شده تا اسلام انقلابی

  5. بازار مسکن؛ آرامش یا آتشِ زیر خاکستر؟!

  6. واکنش‌ها به گامِ اول در رفع فلیترینگ

  7. دردسر این حرکات موزون برای دانش آموزان بابلی !

  8. فرزندان معاون اول سابق قوه‌قضائیه به ۲۵ سال زندان محکوم شدند

  9. اسحاق جهانگیری: همه اطلاعات اداره کشور را دارم/ آقای خاتمی اصرار می کرد که کاندیدا شوم/ به پزشکیان گفتم خودت باش و به حرف های دیگران گوش نده

  10. زمان ۱۴ ماهه برای مذاکرات رفع فیلترینگ کامل

  11. رتبه کشورهای جهان براساس بیشترین فیلترینگ

  12. شلیک پدافند، عامل سقوط هواپیمای آذربایجانی بوده؟/ تصاویری که احتمال شلیک به هواپیما را تقویت می‌کند

  13. قطر: به روابط خود با جمهوری اسلامی ایران افتخار می‌کنیم

  14. رفع محدودیت دسترسی کاربران تلفن همراه به گوگل پلی و واتس اپ

  15. سیدحسن خمینی: دشمنان امید مردم را هدف قرار گرفته‌اند/در شرایط سخت، کار جمعی لازم است

  16. موبایل قاپ در این صحنه عجیب گرفتار مردم شد | کتک خوردن سارق از مردم را ببینید

  17. میزان افزایش حقوق کارگران در سال ۱۴۰۴ اعلام شد/ جزییات

پربحث‌های هفته

  1. وعده های الجولانی تو خالی بود؛ آتش‌ زدن نمادهای مذهبی در سوریه

  2. چرا مذاکره با آمریکا مشکلی را حل نمی کند؟!

  3. آقایان، وقت کردید به مشکلات مردم هم فکر کنید!

  4. چرا به مردم نمی گوئیم! 

  5. چه کسی ماجرای قطعی برق را درست روایت می‌کند؟!

  6. عصبانیت شدید علم الهدی از عدم ابلاغ قانون عفاف و حجاب/دولت برای راضی کردن مردم در بحث ناترازی ها، بی حجابی را آزاد کرد!

  7. کالبدشکافی شایعه استعفای پزشکیان/ ماموریت چینی برای لاریجانی؟

  8. دفاع همتی از گران‌شدن دلار/ چراغ سبز آقای وزیر به تورم؟

  9. توهین جنجالی حمید رسایی به پزشکیان بعد از بغض کردن برای همسر مرحومش

  10. مخاطبان‌مان را فراری ندهیم !

  11. خداحافظی مردم با گوشت؟!

  12. توضیح فرزند پزشکیان درباره نقش خود در عزل و نصب‌ها

  13. وقتی افسار قیمت ها از دست دولت در می رود!

  14. استقبال از موضع اخیر قالیباف/ سهم‌خواهی‌ها صدای پسر رئیس‌جمهور را درآورد

  15. نشاطی که نباید از دانشگاه دریغ شود

  16. نکنید آقایان، نکنید!

  17. مردم دو درجه کمتر، دولت ۱۰ درجه!

  18. نامه کمیسیون امنیت ملی به دیوان عدالت اداری درباره ابطال حکم انتصاب ظریف

  19. امان از این یاغی!..

  20. همسایه جدید اموی - صهیونی اردوغان!

  21. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: تیم اقتصادی آقای پزشکیان حتی الفبای اقتصاد را هم بلد نیست/ مسئله حجاب برجسته می‌‎شود تا مردم سراغ مطالبات مهم نروند

  22.  کاسبان تسلیم و شلیک به اصلِ مذاکره در رسانه‌های اصلاح‌طلب

  23. توجه به زبان بدن در فضای بین المللی/ سقوط آزاد مهدی نصیری/ جهانگیری: اژه‌ای پای کار رفع حصر است

  24. یک ادعا درباره نقش زنگنه در ناترازی انرژی/ برسد به دست خانم سخنگوی دولت/ مذاکره می‌ کنیم اما با عزت

  25. اولین دیدار رسمی مقامات آمریکا با الجولانی

آخرین عناوین