سرمایه گذاری برای تولید؛ نقشه راه اقتصاد ایران

محمد شیخان،   4040108055 ۱۳ نظر، ۱۳ در صف انتشار و ۱۳ تکراری یا غیرقابل انتشار
سرمایه گذاری برای تولید؛ نقشه راه اقتصاد ایران

 

سال ۱۴۰۴ نیز  همچون دیگر سالهای دهه گذشته، مزین به شعار اقتصادی شد. رهبر معظم انقلاب، در پیام نوروزی‌شان بر اهمیت توجه به سرمایه‌گذاری به منظور جهش تولید و ایجاد رشد اقتصادی تأکید ورزیدند. «سرمایه‌گذاری برای تولید» گرچه شعار سال ۱۴۰۴ است، اما بی‌تردید باید آن را مکمل «جهش تولید با مشارکت مردم» دانست که شعار سال ۱۴۰۳ بوده است.


هدایت نقدینگی و سرمایه های مردم به سوی بخش‌های مولد، اصلی ترین  راهکار تحقق شعار راهبردی مقام معظم رهبری در این سال و سال گذشته است. سرمایه‌گذاری در تولید، نه‌تنها ارزش افزوده و اشتغال پایدار ایجاد می‌کند، بلکه با کاهش اتکا به واردات، اقتصاد ملی را در برابر تحریم‌ها و نوسانات جهانی، مقاوم و  مستحکم می سازد.

 
تحقق این مهم،  الزاماتی دارد که در این یادداشت به برخی از آنها اشاره می شود:

۱. تدوین و اصلاح قوانین سرمایه گذاری

اولین گام برای هدایت سرمایه به سمت تولید، تدوین و اصلاح قوانین این حوزه است.  از مجلس و دولت انتظار می رود در نخستین گام  با حذف مقررات زائد، صدور مجوزهای تولید را تسریع و امنیت حقوقی لازم برای سرمایه‌گذاران را تضمین کنند. تدوین «قانون جامع حمایت از سرمایه‌گذاری تولیدی» با محوریت کاهش هزینه‌های معاملاتی و تضمین حقوق  مالکیت می‌تواند اعتماد و رغبت بخش خصوصی را به سرمایه گذاری افزایش دهد .

۲. تحول در نظام بانکی

برای افزایش سرمایه گذاری در تولید، نظام بانکی کشور نیازمند بازسازی است. کاهش نرخ سود تسهیلات تولیدی ، اعطای وام‌های بلندمدت با دوره تنفس کافی و معرفی ابزارهای نوین مالی مانند «صکوک تولیدی» و «اوراق مشارکت پروژه‌ محور» می‌تواند نقدینگی را از بازارهای سوداگرانه به سمت کارخانه‌ها و صنایع هدایت کند. تجربه چین نشان می‌دهد که هدایت پس‌اندازهای داخلی با نرخ  بالا به سمت زیرساخت‌ها و صنایع مولد، می تواند موتور محرک رشد اقتصادی پایدار باشد.  

۳. افزایش مشوق‌های مالیاتی 

از نظام مالیاتی انتظار می رود برای تحقق شعار امسال به ابزاری برای تشویق تولید تبدیل شود. معافیت مالیاتی سه تا پنج ساله برای صنایع نوپا، کاهش ۵۰ درصدی مالیات بر درآمد واحدهای تولیدی دانش‌بنیان و وضع مالیات سنگین بر سوداگری در بازارهای غیرمولد از جمله سیاست‌هایی است که می‌تواند سرمایه‌های سرگردان را جذب و به سمت تولید هدایت کند. در مالزی، ترکیب معافیت‌های گمرکی با حمایت از مشارکت عمومی-خصوصی، به رشد ۷ درصدی اقتصاد این کشور در دهه ۱۹۹۰ انجامید.

۴. ارتقای امنیت سرمایه گذاری‌

سرمایه‌گذار هیچ گاه بدون تضمین امنیت سرمایه اش جذب و تشویق نمی‌شود. ایجاد «دادگاه‌های تخصصی یا اختصاصی اقتصادی» و استفاده از شیوه « دادرسی افتراقی» برای حل و فصل سریع اختلاف سرمایه گذار با دیگر ذینفعان،  منع تغییرات یکجانبه قراردادها از سوی بخش عمومی و بیمه ریسک‌های کلان پروژه ‌های تولیدی، سه شرط اساسی برای اطمینان بخشیدن به سرمایه‌گذاران است.

5.  گسترش زیرساخت‌های تولید

  
سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های انرژی، حمل‌ونقل ریلی و بنادر، هزینه‌های تولید را به نحو محسوسی کاهش و رقابت‌پذیری کالای ایرانی را افزایش می‌هد. توسعه «مناطق ویژه اقتصادی» در استان‌های مرزی تؤام با معافیت‌های گمرکی و مالیاتی، الگویی است که در چین به جذب ۶۰ درصد از سرمایه‌گذاران این کشور انجامید.  

6. تدوین نقشه راه سرمایه‌گذاری  

بسیاری از سرمایه‌گذاران متوسط و  خرد به‌دلیل ناآگاهی از فرصت‌های سرمایه گذاری مولد و پرسود  به سوداگری روی می‌آورند. راه‌اندازی «سامانه ملی فرصت‌های سرمایه‌گذاری» با اولویت دادن به بخش های سودآوری همچون صنایع غذایی، دارویی، فناوری و انرژی‌های تجدیدپذیر، همراه با برگزاری نمایشگاه‌های استانی، رویدادهای رسانه ای و  تبلیغاتی و آموزش‌های مجازی، می‌تواند مردم را شریک راهبردی تولید ملی سازد.

7. اصلاح فرهنگ اقتصادی  

رسانه ها به ویژه رسانه ملی  با تولید پیام هایی که موفقیت‌های کارآفرینان را الگوسازی کند، می‌توانند در فرایندی تدریجی، ذهنیت و ذائقه جامعه ایراتی را از « واسطه گری» به «تولیدمحوری» تغییر دهند. آموزش‌های مهارتی در مدارس و دانشگاه‌ها نیز نسل آینده را برای کارآفرینی مهیا می‌سازد.

تجربه کشورهایی همچون ژاپن، چین،  مالزی و سنگاپور ، درس‌های ارزشمندی از جمله نقش راهبردی دولت در هدایت سرمایه‌ها، تشویق پس‌انداز داخلی، اولویت‌بندی صنایع راهبردی و تاکید بر توسعه صادرات را به همراه دارد. تجربیات این کشورهای نشان می‌دهد که پیشرفت اقتصادی با تکیه بر سرمایه‌های داخلی و هدایت آنها به سمت تولید، امکان‌پذیر و حتی در مواردی مطلوب‌تر از اتکا به سرمایه‌های خارجی است.

کشورهایی که در این مسیر موفق بوده‌اند، توانسته‌اند با بسیج منابع داخلی، تقویت انگیزه برای سرمایه‌گذاری در تولید و حمایت هدفمند از تولیدکنندگان داخلی، اقتصاد خود را تحول بخشند.
پیمودن این مسیر بیش از هر چیز نیازمند ایجاد و تعمیق این« آگاهی ملی»است که تولید، تنها راه برون رفت از چالش های اقتصادی و دستیابی به به قله  های پیشرفت و رفاه جامعه است.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۸۳۵۴۵۰۱۶:۴۰:۲۴ ۱۴۰۴/۱/۸
با این دولت فعلی تحقق نمی یابد یا می یابد؟
ناشناس۳۸۳۵۵۳۸۱۹:۵۸:۵۴ ۱۴۰۴/۱/۸
تحقق شعار سال تنها با انحلال تعداد زیادی از بانک ها امکان پذیر است قانون مشروعیت سنجی اموال و دارایی ها باید برای تمامی مدیران بانکی و بستگان آنها و وراث‌آنها و افراد در سایه آنها اجرایی شود
ناشناس۳۸۳۵۵۵۷۲۰:۵۳:۱۷ ۱۴۰۴/۱/۸
اول از همه باید قانون از کجا آورده ای در کشور اجرایی شود
شیخ حسنعلی سبد سبد گل یاس۳۸۳۵۴۸۸۱۷:۵۶:۲۰ ۱۴۰۴/۱/۸
رابینز اقتصاد دان و فیلسوف معروف عنوان کرده است وقت آن رسیده است دولت ها جلوی ثروت های انبوه اشخاص را که عامل همه فساد ها می باشد را بگیرند این نسخه رابینز باید اول از همه در ایران اجرایی شود
ناشناس۳۸۳۵۴۹۲۱۸:۰۸:۲۳ ۱۴۰۴/۱/۸
برای افزایش سرمایه گذاری مردم نیاز با مبارزه با فساد و شفافیت است که منتها تاکنون بخوبی انجام نشده است ....یکی از موارد فرایند اجرای پروژه های دولتی است که هر فسادی منجر به اتلاف سرمایه در حین برآورد هزینه ،مناقصه و اجرا می‌شود .... #مناقصات و قراردادها و خرید های شرکت های دولتی در واگذاری مناقصات که همواره یکی از منابع فساد بوده است.لذا چند مورد جهت کنترل و ممانعت از فساد ارایه میگردد . #مورد اول: مسأله قیمت گذاری پروژه است که هم اکنون هیچ ملاک خاصی نداشته و فرد محور و شرکت و مدیریت محور انجام و منافع عمده ای به جیب عده دخیل در آن و اضرار عمده به منابع بیت المال وارد میشود لازم است تا نرم افزار وحدت رویه در قیمت گذاری پروژه ها تدوین با ایجاد نرم افزار قیمت گذاری و برآورد پروژه ها با پایگاه داده قوی ایجاد شود و پس از ارزیابی قیمت ،با سیستم امنیت بلاک چین امکان تغییر داده ها بعد از ارزیابی امکان تغییر اطلاعات و امتیازات شرکت کنندگان در مناقصه در پایگاه داده مقدور نباشد #مورد دوم : انتخاب پیمانکار ---بایستی مناقصات و امتیاز بندی کیفی شرکت کنندگان در مناقصات باید با نرم افزار و امتیاز دهی آنلاین با قابلیت همزمان نظارت واحد های نظارتی و امنیتی بر روند امتیاز دهی انجام شود تا فساد واگذاری به شرکتهای فاقد صلاحیت موجب ضرر به منافع و‌منابع اقتصادی کشور نشود #مورد سوم :که بر تمامی معاملات شرکت های دولتی حاکم است پیگیری کمیسیون خرید است که در فاکتورها ذکر نمیشود اما در عرف به ماموران و‌مسعولان تدارکات توسط شرکت های فروشنده یا بصورت نقدی ،سکه و یا به حسابهای عمدتا خارجی این افراد واریز می شود است که لازم است در جهت کنترل آن راهکاری اندیشیده شود و در راحترین حالت ارزیابی مستمر دارایی های منقول و غیر منقول مدیران و مسعولان دخیل در خرید و مدیریت پروژه و تدارکات شرکت های دولتی بطور مستمر و آنلاین است و در صورت هر نوع افزایش غیر عادی باید مورد بازخواست قرار گیرند . ..پیشگیری مقدم بر درمان
ناشناس۳۸۳۵۴۹۵۱۸:۱۶:۲۴ ۱۴۰۴/۱/۸
یک بدبختی مغاز ه ای میزند اول صبح یکی میاد بهداشت ، دیگری تعزیرات ، بعدی اتحادیه ،یکی دیگه مالیات بعدی شهرداری و الی آخر ،
ناشناس۳۸۳۵۵۰۵۱۸:۵۷:۴۳ ۱۴۰۴/۱/۸
با دلار ۵۰ تومن فولاد خریدم پول کارگر دادم ارزش افزوده ای که نگرفتم پرداخت کردم با دلار ۱۰۰ تومن هنوز نصف پولم مونده
ناشناس۳۸۳۵۵۲۲۱۹:۳۹:۴۹ ۱۴۰۴/۱/۸
سرمایه گذاری ؟
ناشناس۳۸۳۵۶۰۶۲۳:۰۸:۵۴ ۱۴۰۴/۱/۸
تا ثبات اقتصادی نباشد سرمایه گذاری چه داخلی و چه خارجی سخته بیاد ....‌
ناشناس۳۸۳۵۷۰۱۰۶:۲۳:۱۱ ۱۴۰۴/۱/۹
ثبات سیاسی
ناشناس۳۸۳۵۶۱۹۲۳:۴۸:۳۹ ۱۴۰۴/۱/۸
اگر بشود ،،،، چه شود !!!!
ناشناس۳۸۳۵۶۹۱۰۵:۵۴:۲۰ ۱۴۰۴/۱/۹
متاسفانه شعار سال در سالهای گذشته دستاویزی برای خودنمایی و عملکردهای نمایشی بوده.مثلا وقتی مقام رهبری بر اهمیت شرکتهای دانش بنیان تاکید کردند سازمانهای متولی برای بالا بردن تعداد شرکتهای دانش بنیان بدون سخت گیری و... به بسیاری از شرکتها گواهی دانش بنیان اعطا کردند.به جرأت میگویم بالای هفتاد درصد شرکت های دانش بنیان فعلی هیچ انطباقی با تعریف شرکتهای دانش بنیان ندارند و فقط از مزایای اقتصادی آن بهرمند هستند.
سینا۳۸۳۶۲۵۹۰۹:۴۱:۰۱ ۱۴۰۴/۱/۱۰
تحقق این امر نیاز به اصلاحات عمیق سیاسی و اقتصادی دارد که آن هم با این ساختار معیوب قابل دستیابی نیست !

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

آخرین عناوین