شوک نفتی ایران به ترامپ

بیژن ایرانی، گروه اقتصادی الف،   4040116089 ۳۸ نظر، ۱۲ در صف انتشار و ۱۰ تکراری یا غیرقابل انتشار
شوک نفتی ایران به ترامپ

دونالد ترامپ و متحدانش، از همان نخستین ساعات پس از حضور مجددشان در کاخ سفید، در مورد ایران بر یک گزاره تاکید داشته و دارند و آن هم این است که صادرات نفت ایران باید قطره‌چکانی شود و حتی به صفر برسد. در این راستا، ترامپ در همان آغاز کار خود، بخشنامه ای را در قالب قانون Ship Act به امضا رساند و هدف اصلی‌اش از این کار را ضربه زدن به شبکه صادرات نفت ایران و احیای کارزار فشارحداکثری علیه تهران عنوان کرد. 

در روزهای گذشته نیز در چندین نوبت شاهد بوده ایم که دولت آمریکا تحریم های تازه ای را علیه فعالان صادرات نفت ایران و همکاران کشورمان در این حوزه تحمیل کرده است. هم ترامپ و هم وزیر خزانه‌داری وی تهدیدات مختلفی را هم علیه آن دسته از کشورها و شرکت‌هایی مطرح کرده‌اند که به نوعی در فروش و یا خرید نفت ایران دخیل هستند. این قبیل رویکردهای ترامپ به قدری طیف مخالفان و معاندان کشورمان را خوشحال کرد که عده‌ای تاکید می کردند خیلی زود صادرات نفت ایران متوقف خواهد شد و ایران درگیر یک بحران اقتصادی جدی می شود. 

با این همه، به تازگی شاهد انتشار یک آمار معنادار از سوی یک موسسه مطرح انرژی جهان بوده ایم که بیراه نیست اگر آن را یک شوک بزرگ به جهان غرب و به طور خاص دولت آمریکا در رابطه با صادرات نفت کشورمان ارزیابی کنیم.

موسسه کپلر در گزارشی تاکید کرده که ایران در ماه مارس سال 2025 میلادی(ماه گذشته میلادی)، روزانه بیش 1.91 میلیون بشکه نفت به چین صادر کرده است. این آمار در نوع خود از یک رکوردزنی قابل توجه در حوزه صادرات نفت ایران حکایت دارد. 

جالب اینکه پیش از حضور ترامپ در قدرت، ایران در ماه آگوست سال 2024 با صادرات روزانه بیش از 1.7 میلیون بشکه نفت خام به چین، بالاترین میزان صادرات نفت به این کشور را در سال های گذشته به ثبت رسانده بود. حال اینکه شاهدیم در دولت ترامپ که مدعی اراده اش برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران بوده، کشورمان توانسته رکوردزنی قابل توجهی را در امر صادرات نفتش به چین به عنوانِ یکی از مهمترین خریداران بین‌المللی نفت ایران به ثبت برساند، حامل 2 پیام مهم است. 

اول اینکه در بحبوحه آغاز جنگ تجاری ترامپ و ترامپیست ها علیه جهان و به طور خاص چین، ایران فرصت های تازه و قابل توجهی را برای صادرات نفت خود پیدا کرده است. در این میان، نکته مهم این است که هزینه های هرگونه مراوده نفتی و تجاری با ایران نیز به شدت کاهش یافته است. از این رو، همانطور که پیشتر نیز برخی صاحب نظران در غرب پیش‌بینی می کردند، ترامپ بیش از آنکه برای طیف رقبا و مخالفان آمریکا خسارت باشد، می تواند برای آن ها نعمت باشد و فرصت های بدیعی را برایشان خلق کند. 

بیراه نیست اگر بگوییم ترامپ اکنون با سیاست های تجاری و جنگ تعرفه ای خود علیه جهان، آمریکا را منزوی کرده و قدم به قدم جهانیان را علیه زیاده خواهی های آمریکا متحدتر می کند. موضوعی که یکی از نمودهای خود را در مساله افزایش صادرات نفت ایران به چین به نمایش گذاشته است. از این رو، چندان هم نباید تهدیدات ترامپ علیه ایران را جدی گرفت. 

نکته دوم اینکه خرید نفت ایران به نحو فزاینده‌ای برای مشتریان شرقی و به طور خاص پالایشگاه های نفتی مستقل و کوچک در چین جذاب است. این پالایشگاه ها، به واسطه قیمت های مقرون به صرفه نفت ایران و ایجاد حاشیه سود مطمئن برای خود و البته کیفیت بالای نفت خام کشورمان، به این راحتی ها نمی توانند قید خرید نفت ایران را بزنند. موضوعی که البته به شیوه های آشکار و پنهان مورد حمایت دولت چین نیز است. 

برخی منابع این مساله را نیز مطرح می کنند که نهایی شدن قرارداد مشارکت راهبردی ایران و چین در طی ماه های گذشته نیز نقشی مهم در تقویت پیوندهای نفتی و انرژی ایران و چین بازی می کند. معادله ای که هم برای ایران و هم چین سودمند است و از چشم اندازی کلان، جلوه ای از اتحاد قدرت های شرقی در برابر زیاده خواهی های غربی و به طور خاص دولت آمریکا را به نمایش می گذارد. 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۸۴۰۹۵۱۰۰:۱۶:۱۴ ۱۴۰۴/۱/۱۷
تهدیدات ترامپ جدی نیست او خود بهتر میداند اگر حماقت بکند قیمت جهانی نفت 250 دلار می شود و بورس امریکا سقوط می کند و ایران بطرف ساخت سلاح اتمی حرکت میکند که کابوس یانکی ها و صهیونیست هاست.
ناشناس۳۸۴۱۲۵۶۰۹:۴۷:۰۴ ۱۴۰۴/۱/۱۷
سی‌ان‌بی‌سی به تعرفه ۱۰ درصدی دولت ترامپ بر تمام شرکای تجاری آمریکا اشاره کرد و نوشت: تعرفه ۱۰ درصد از شنبه اجرایی می شود و نرخ‌های اختصاصی برای ۶۰ کشور دیگر، طی یک هفته آینده اجرایی می‌شوند. این رسانه انگلیسی زبان افزود: تصمیم ترامپ، نرخ تعرفه مؤثر آمریکا را از ۲.۵ درصد به بیش از ۲۰ درصد افزایش می‌دهد که بالاترین سطح از سال ۱۹۱۰ و حتی بیشتر از تعرفه‌های اسموت-هاولی در سال ۱۹۳۰، که به تشدید رکود بزرگ کمک کرد، است.
ناشناس۳۸۴۱۸۰۰۱۳:۱۶:۲۲ ۱۴۰۴/۱/۱۷
زیاده خواهی های ترامپ در مورد گرینلند و پاناما و اروپا و مکزیک و اوکراین نشان داد که ترامپ اهل تعامل نیست و بدنبال باج گیری است.
ناشناس۳۸۴۰۹۵۵۰۰:۱۸:۱۶ ۱۴۰۴/۱/۱۷
فشار حداکثری ترامپ شکست خورده صادرات نفت ایران در ماه گذشته حدود 2 میلیون بشکه روزانه بوده است.
ناشناس۳۸۴۱۳۹۳۱۰:۵۳:۰۲ ۱۴۰۴/۱/۱۷
دولتی که از عمد در داخل دارد کارهایی می کند که مذاکره شود!!
ناشناس۳۸۴۱۵۱۴۱۱:۳۸:۴۰ ۱۴۰۴/۱/۱۷
پس چرا آثارش را در کاهش نرخ ارز ندیدیم بلکه برعکس افزایش شدید داشتیم
ناشناس۳۸۴۰۹۵۹۰۰:۲۱:۰۶ ۱۴۰۴/۱/۱۷
شوک بزرگتر برای ترامپ و ترامپیست ها قدرت هسته ای شدن ایران خواهد بود تهدیدات ترامپ ایران را به ساخت سلاح هسته ای سوق می دهد.
ناشناس۳۸۴۰۹۶۷۰۰:۳۰:۴۸ ۱۴۰۴/۱/۱۷
ممکن است بگویید پول این صادرات عظیم کجاست؟؟
ناشناس۳۸۴۰۹۷۰۰۰:۳۴:۵۸ ۱۴۰۴/۱/۱۷
همین فردا توافق خیانتی شود و به خواسته های دیگرشان از جمله دیگر منافع ملی مانند نظامی دست رد بزنید می زنند زیرش و دوباره به چند صد هزار در بشکه نزول می کند
ناشناس۳۸۴۰۹۷۶۰۰:۴۸:۱۸ ۱۴۰۴/۱/۱۷
نفت ایران به چه قیمت به چین فروخته می شود و بهای آن چگونه دریافت می شود؟؟
ناشناس۳۸۴۰۹۸۷۰۱:۰۱:۵۴ ۱۴۰۴/۱/۱۷
مگر در روزگار بدون تحریم و نفت بشکه ای ۱۱۴ دلار ، چه تغییر شگرفی در زندگی مان ایجاد شد ؟
ناشناس۳۸۴۱۵۰۵۱۱:۳۶:۱۱ ۱۴۰۴/۱/۱۷
احمدی نژاد همه رو تبدیل به مسکن مهر کرد !
ناشناس۳۸۴۱۸۳۵۱۳:۳۱:۲۰ ۱۴۰۴/۱/۱۷
میلیون ها هموطن در شهر ها و روستاها صاحب مسکن شدن
ناشناس۳۸۴۱۰۳۲۰۲:۱۷:۵۷ ۱۴۰۴/۱/۱۷
آره بابا، مگه ندیدی چه جور قیمتش ریزش کرد؟ به خاطر همین صادرات ایران بود دیگه.
ناشناس۳۸۴۱۰۷۴۰۴:۵۲:۲۵ ۱۴۰۴/۱/۱۷
صادرات نفت ایران نتیجه نداشته و نخواهد داشت علتش گرانی و تورم قیمت های دلاری بازار ایران است با سفر خالی ملت ایران و فقر و بیکاری فرزندان که فارغ‌التحصیل دانشگاه هستند نه شغلی دارند نه درآمدی نه ازدواج کردن نه جهیزیه دارند نه مسکن و نه آینده‌ای بخاطر مشکلات اقتصادی و معیشتی ناترازی های برق و گاز و آب و بی ارزشی پول ریالی در مقابل دلار
ناشناس۳۸۴۱۰۸۷۰۵:۲۰:۳۵ ۱۴۰۴/۱/۱۷
وقتی داریم به قیمت آب معدنی نفت میفروشیم و توانایی گرفتن پول آنرا نداریم فروش بیشتر به سود چین هست
ناشناس۳۸۴۱۲۱۷۰۹:۰۵:۴۱ ۱۴۰۴/۱/۱۷
عزیزم سودش بالا هست برای ایران
ناشناس۳۸۴۱۲۷۴۰۹:۵۸:۰۰ ۱۴۰۴/۱/۱۷
برای مردم با وجود این حجم از فروش نفت فقط گرانی دلارش مونده !
ناشناس۳۸۴۱۰۹۸۰۵:۴۲:۴۵ ۱۴۰۴/۱/۱۷
پس نیازی به مذاکره ندارید ...
ناشناس۳۸۴۱۱۳۲۰۷:۰۱:۵۷ ۱۴۰۴/۱/۱۷
پس پولش کجا میره؟
ناشناس۳۸۴۱۱۴۰۰۷:۱۳:۲۲ ۱۴۰۴/۱/۱۷
واقعا اینه تحلیل شما؟! همه نفت کشور به یک خریدار آن هم به ارزان ترین قیمت ممکن!!!!
ناشناس۳۸۴۱۱۷۷۰۸:۲۳:۱۶ ۱۴۰۴/۱/۱۷
شما که آمار به این دقیقی دارید الطفات بفرمایید چرا با این حجم از فروش نفت قیمت دلار رکورد زده ؟
ناشناس۳۸۴۱۴۳۸۱۱:۱۴:۱۲ ۱۴۰۴/۱/۱۷
به خاطر روی کار آمدن بعضی ها
صمصام۳۸۴۱۱۷۸۰۸:۲۳:۲۰ ۱۴۰۴/۱/۱۷
اینطور که معلوم است الان تنها خریدار نفت ما در دنیا کشور چین هست و این نگران کننده است دنیای سیاست پیچیده است و هیچ چیز ان معلوم نیست و هر کشوری تنها اولویتش منافع ملی اش است و چین هم از این قائده مستثنی نیست باید این واقعیت رو بپذیریم که چین قطعا به ما تعهد نداده که در هر شرایطی خریدار نفت ما باشه و اگر زمانی تحت فشار امریکا قرار بگیره بعید نیست که خدایی ناکرده از خرید نفت ما منصرف بشه و یا از وضعیت تحریمی ما سوء استفاده بکنه و با شرایط دلخواه خودش از ما نفت بخره
ناشناس۳۸۴۱۱۸۵۰۸:۳۱:۱۲ ۱۴۰۴/۱/۱۷
چین هر چقدر هم خریدار باشه چون پول به ایران نمیده یعنی هیچ فایده ای نداره .‌در مقابل نفت ،کالاهای بی کیفیت خودشون که تو جهان مشتری نداره رو به ایران میده .‌منفعت خرید نفت بیشتر برای چین هست تا ایران . اگر برای ایران‌منفعت داشت قیمت دلار این نبود و چه بسا به گفته مسئولان کشور سال سخت اقتصادی برای مردم ایران است
ناشناس۳۸۴۱۱۹۱۰۸:۳۹:۴۳ ۱۴۰۴/۱/۱۷
همون موسسه مطرح انرژی یاد اوری کرده انقدر نرخ نفت صادراتی ایران رقابتی! ( تخفیف) است که بازرگانان چینی نمی نوانند وسوسه نشوند!
ناشناس۳۸۴۱۱۹۶۰۸:۴۸:۰۶ ۱۴۰۴/۱/۱۷
آقای ایرانی دردولت سیزدهم ایران نفت را بانازلترین قیمت به چین می‌فروختند ولی پول نفت رااولا چین به دلیل تحریم واف ای تی اف پرداخت نمیکردد.؟چون تحریم هستیم نفت ماصادرمیشود بعدش بگیم تحریم رادور زدیم .
ناشناس۳۸۴۱۱۹۹۰۸:۵۴:۳۸ ۱۴۰۴/۱/۱۷
اصولا افزایش تبلیغ تحریم از سوی ترامپ یعنی هزینه بیشتر برای دور زدن تحریم و کاهش درامد ایران بدون اینکه کمبود نفتی در دنیا و غرب بوجود بیاید. از چین هم با تعرفه و فرار سرمایه سهم خودشون را می گیرند
ناشناس۳۸۴۱۲۰۰۰۸:۵۷:۱۳ ۱۴۰۴/۱/۱۷
این جور صادرات نفت نه تورم را کم میکنه نه مشکلات ناترازی و توسعه‌ای کشور را رفع میکنه
ناشناس۳۸۴۱۲۰۳۰۸:۵۹:۳۸ ۱۴۰۴/۱/۱۷
نیکلاس مولدر مورخ و تحلیلگر آمریکایی روز پنجشنبه در تحلیلی برای فارن افرز استدلال کرد که متحدان آمریکا مانند كانادا، مكزيك، کشورهای اروپایی و کشورهای آسیای غربی، بيشتر از کشورهایی مانند ایران، ‌ ونزوئلا، چین و روسیه از تهديدات و فشارهای اقتصادی ترامپ آسیب می‌بینند.
ناشناس۳۸۴۱۲۰۴۰۹:۰۰:۰۵ ۱۴۰۴/۱/۱۷
ترامپ را بزرگنمایی کردند ، با این سیاست های ترامپ نظیر بستن تعرفه به واردات کانادا ،مکزیک ،چین ،اروپا ،اظهارات استعمارگرانه تصرف جزایر اروپایی گرینلند و عصبانیت اروپا که در حال ارسال نیروی اروپایی برای دفاع از یکپارچگی اروپا هستند ،با سیاست مداخله در سیاست چین واحد ،با اعلام آنکه مطابق نظر کوشنر داماد یهودی ترامپ باید کل اهالی غزه از غزه بیرون رانده شده و اخراج شوند بزودی ترامپ منزوی شده و در معضل افزایش بهای کالاها در امریکا و نارضایتی مردم و انزوا قرار خواهد گرفت .
ناشناس۳۸۴۱۲۲۳۰۹:۱۰:۲۶ ۱۴۰۴/۱/۱۷
ترامپ یا در حال بلوف زدن برای ایران است یا بدنبال جنگ غافلگیرانه با کره شمالی است چون تهدید اتمی کره شمالی جدی است و جنگ با کره شمالی مشروعیت دارد و هم وسعت کره کوچک است و نکته مهم اینکه کره جنوبی و ژاپن پشتیبان هستند و شاید میخواهد در قضیه تایوان با چین معامله کند و همزمان به چین نزدیکتر باشد (اقتصاد است که سیاست را تعیین میکند و چین بزرگترین خطر اقتصادی آمریکاست ولی کره شمالی نیز یک خطر نظامی جدی است) نتانیاهو و فرانسه علاقه زیادی برای کشاندن آمریکا به جنگ با ایران دارند ولی آمریکاییها نمیخواهند بابت جنگ بدون منفعت کشته بدهند، مهمتر اینکه آمریکا همواره به کشورهای ضعیف یا جایی که بتواند سریع پیروز شود حمله کرده است (آمریکا همواره نگاه ریسک به ریوارد در لشکر کشی هایش داشته است) ------------------------------------- دو چیز قطعی است : 1- تلاش برای ترور ترامپ توسط کشورهای مختلف 2- احتمال حمله به کره شمالی ------------------------------------ اگر به فرض محال آمریکا بخواهد برای ایران خطرناک شود منتظر مکانیزم ماشه می ماند تا امتیاز بگیرد همین و بس
ناشناس۳۸۴۱۲۲۸۰۹:۱۳:۵۳ ۱۴۰۴/۱/۱۷
اتفاقا موسساتی مانند کپلر در حال شناسایی باگ هایی هستند که باعث فروش نفت ایران می شوند و اینگونه تیتر زدن به جز تنگ تر کردن حلقه تحریم و محاصره و تحریک به افزایش اقدامات نتیجه ای در بر ندارد! خروجی فروش نفت ایران باید در حفظ ارزش پول ملی دیده شود
ناشناس۳۸۴۱۲۴۹۰۹:۴۰:۰۹ ۱۴۰۴/۱/۱۷
ما باید بازی رو از باخت باخت به بردبرد بکشونیم! ایران میتونه نفت صادر کنه!اما مشتری هایش بازار های محدودی هستن که بعضا نرخ رو خودشون تعیین میکنند. ایران میتونه نفت بفروشه اما خیلی جاها در نقل و انتقال پول یا استفاده از امکانات ایمن بانکی نظیر ال سی مشکل داره! ایران میتونه نفت بفروشه اما فقط از بخشی از ظرفیتش میتونه استفاده کنه! ایران میتونه نفت بفروشه ولی مجبوره ریسک توقیف کشتی هایش را بپذیره، ایران میتونه نفت بفروشه ولی با معامله با دلال ها و پرداخت سود به آنها از سود خودش کم میکنه. ایران میتونه نفت بفروشه ولی با غیر شفاف کردن معامله جهت فرار از تحریم فشاد اقتصادی رو در کشور افزایش میده.
ناشناس۳۸۴۱۲۷۱۰۹:۵۷:۳۸ ۱۴۰۴/۱/۱۷
چه سودی به حال مردم داره؟
ناشناس۳۸۴۱۳۰۵۱۰:۱۳:۳۲ ۱۴۰۴/۱/۱۷
تهدید ترامپ را باید جدی گرفت. روانشناسی رفتاری ترامپ احترام برای قدرت است. تصمیمی گیری اش بر اساس خشم و طمع است. تحلیل استراتژیک قدرت ندارد. اگر در طرف مقابل احساس ضعف کند به او حمله میکند و حتی حمله اتمی! بعد از نمایش اولیه مذاکره برای معامله که به نتیجه نخواهد رسید اما زمان طلایی ایجاد میکند اولین قدم یعنی خروج از ان پی تی در برابر تحریم ترامپ و سپس اولین نمایش از سلاح هسته ای و همزمان نمایش دسترسی موشکی ایران به خاک آمریکاست. حمله اسرائیل یا آمریکا احتمالا اتمی خواهد بود. در صورت ورود مستقیم آمریکا باید مستقیما کاخ سفید مورد حمله قرار گیرد. در صورت حمله اسرائیل باید اسرائیل به طرز غیر قابل برگشت با خاک یکسان شود. فقط در این صورت ترامپ متوقف خواهد شد!
محمود۳۸۴۱۵۱۲۱۱:۳۸:۳۲ ۱۴۰۴/۱/۱۷
البته باید دید ما به ازای این صادرات چه چیزی گیر کشور می آید ! دور زدن تحریم همیشه نشانه ی موفقیت نیست !
امید۳۸۴۱۵۳۹۱۱:۴۶:۳۱ ۱۴۰۴/۱/۱۷
صادراتی که پولش در سفره مردم دیده نشود به درد نمی خورد

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

آخرین عناوین