درسی که از سیاست غربی باید بیاموزیم

محمد فنایی اشکوری استاد فلسفه تطبیقی، گروه سیاسی الف،   4040118043 ۳۵ نظر، ۳ در صف انتشار و ۱۸ تکراری یا غیرقابل انتشار
درسی که از سیاست غربی باید بیاموزیم

تاریخ آیینه‌ای است برای عبرت‌آموزی و چراغی است برای راهیابی. با نگاه به تاریخ غرب از ظهور یهودیت و مسیحیت تا امروز، درس‌هایی ارزشمند می توان آموخت. 

ادیان الهی برای احیای توحید، شکوفایی معنویت، گسترش اخلاق و نجات انسان از تاریکی‌های جهل و بندگی هوای نفس ظهور کردند. انبیا و اولیای الهی و مؤمنان راستین برای حفظ و گسترش دین فداکاری ها و جان‌نثاری ها کردند، اما دریغا که به مرور زمان، دو آفت بزرگ این ادیان را تهدید کرد: تحریف متون و فهم نادرست از آموزه‌های دین از یک سو، و عدم التزام عملی بسیاری از پیروان ادیان به تعالیم دین و سوءاستفاده نهادهای دینی از جایگاه مقدسشان از سوی دیگر. ادیان آسمانی، که برای اصلاح و رشد بشر و رهایی از بندگی نفس و محو ستمگری آمده بودند، در چنگال کج اندیشان و هواپرستان اسیر شدند. 

تحریف عمدی یا فهم نادرست از متون مقدس، و مهم‌تر از آن، رفتارهای ناهمسو با اخلاق دینی توسط مدعیان رهبری دینی، چهرۀ دین را مخدوش کرد.

تاریخ اسلام نیز به راهی که پیام آور بزرگ این دین آسمانی طراحی کرده بود پیش نرفت. فهم بسیاری از مدعیان دین شناسی از دین و رفتار حاکمانی که قدرت را در جهان اسلام قبضه کردند، از خلفای بنی امیه و بنی عباس تا پادشاهان و مستبدان متأخر، در تعارض صریح با آموزه های اسلام و سنت پیامبر قرار گرفت.

این روند انحرافی، دین گریزی و دین‌ستیزی را دامن زد و سکولاریسم را به عنوان جایگزینی فریبنده مطرح کرد؛ اسطوره‌ای که عقل و علمِ بدون دین را منجی نهایی بشر خواند؛ اما آنچه در عمل رخ داد شکاکیت و لاادریگری در مقام نظر و دوری از اخلاق و معنویت در مقام عمل بود.

غرب مدرن، با طرد دین و تکیه بر عقل ابزاری، وعده داد که آزادی، برابری و حقوق بشر را به ارمغان می‌آورد، اما امروز به رغم پیشرفت هایی که در برخی ابعاد ظاهری زندگی بشر بدست آمده است، بحران های تهدید کنندۀ بی سابقه ای را شاهد هستیم، مانند بحران در امنیت، محیط زیست، اخلاق، خانواده و بحران بی عدالتی و بی معنایی.

در دوران استعمار قدرتهای سلطه گر با اشغال سرزمین ها و کشتار ملتهای دیگر دارایی‌ها و منابع آنها را به یغما بردند و فرهنگ خود را بر آنها تحمیل کردند. قدرت های سلطه گر امروز نیز به رغم شعارهای بشردوستانه همان قتل و غارت و تحمیل را به صورت های دیگر ادامه می دهند. دولت آمریکا به هرجا که بخواهد لشکرکشی می کند و هر کس را که اراده کند ترور می کند و رژیم صهیونیستی با حمایت مطلق آمریکا و اروپا وحشیانه ترین جنایات تاریخ را با اشغال سرزمین فلسطین و ترور و نسل کشی مرتکب می شود. بسیاری از کشورهای مدعی حقوق بشر نیز با حمایت از این جنایات و یا دستکم سکوت در برابر آن، همۀ ارزش ها را فدای منافع اقتصادی خود می‌کنند.

 این تناقض آشکار، اثبات می‌کند که عقلِ جدا از وحی، در نهایت به بردگی قدرت و ثروت تن می‌دهد و علمِ بریده از اخلاق و معنویت، به جای نجات بشر بحران می آفریند، و حقوق بشرِ بی‌خدا، به ابزاری برای توجیه ستمگری تبدیل می‌شود.

درسی که باید آموخت این است که مشکلات و بحران های بشریت نه از دین، که از تحریف دین در مقام باور و عدم پایبندی به دین در مقام عمل ناشی می‌شود.

ناتوانی در تفکیک بین آموزه های اصیل دین و آنچه در نظر و عمل بسیاری از مدعیان دینداری رخ داده است منجر به این نتیجه نادرست شده است که دین و دینداری را ناسازگار با خرد و تجربۀ بشری و عامل بحران ها و رهایی از آن را راه نجات بپندارند؛ در حالی که ادیان الهی، نه برای نفی خرد و تجربۀ بشری، که برای هدایت آن‌ها به سوی حقیقت آمده‌اند.

نجات بشر در گروِ بازخوانی متون مقدس اصیل و تحریف نشده، پالایش دین از خرافه و قدرت‌طلبی، و پیوند زدن وحی الهی با عقلانیت انتقادی و تجربۀ بشری، و پایبندی عملی به آن است. تنها در سایۀ همراهی عقل و ایمان، و علم و اخلاق می‌توان به جامعه‌ای انسانی و عادلانه و بهروزی راستین دست یافت.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۸۴۳۲۶۵۱۱:۰۲:۱۴ ۱۴۰۴/۱/۱۸
شعار و تکرار مطالب قدیمی و نخ نما شده!
ناشناس۳۸۴۳۴۹۵۱۳:۳۳:۲۷ ۱۴۰۴/۱/۱۸
آقا هر کسی دم از عبادت و خدا و پیامبر بزند اما در عملکردش بخصوص عملکرد مالی رعایت اصول اخلاقی را نکند نه تنها مسلمان نیست بلکه افت اسلام است اصلا دین برای رعایت حقوق انسانها آمده و خداوند حق الناس را اولی تر از حق خود میداند .
ناشناس۳۸۴۳۴۹۹۱۳:۳۴:۵۶ ۱۴۰۴/۱/۱۸
ادعای دینداری بدون رعایت حلال و حرام در اموال چیزی جز ریاکاری خبیثانه نیست .
ناشناس۳۸۴۳۵۶۱۱۴:۲۰:۱۹ ۱۴۰۴/۱/۱۸
یه جا گفته : بحران های تهدید کنندۀ بی سابقه ای را شاهد هستیم، مانند بحران در امنیت، محیط زیست، اخلاق، خانواده و بحران بی عدالتی و بی معنایی! جمله قبلش را نخوانده باشی فکر می کنی از ایران می گوید و فقط قسمت مربوط به بحران اقتصادی و انرژی و بهداشت و درمان و مسکن و ازدواج را از قلم انداخته!
ناشناس۳۸۴۳۵۶۵۱۴:۲۲:۴۳ ۱۴۰۴/۱/۱۸
این ها شعارهای درستی است که متاسفانه اعتقاد نداشتن بعضی و عمل نکردن بعضی باعث آسیب شده است
ناشناس۳۸۴۳۲۷۹۱۱:۰۸:۵۲ ۱۴۰۴/۱/۱۸
اینکه معیارهای غربی دچار مشکل است من هم موافقم و ایکاش معیارهای حضرت علی برای حکمرانی استفاده میکردیم که میتوانست جایگزین بسیار جذابی را به تمام دنیا نشان دهد علاوه بر آنکه مردم خودمان هم از زندگی و عدالت خوبی برخوردار بودند....
احمد۳۸۴۳۲۸۲۱۱:۱۱:۴۲ ۱۴۰۴/۱/۱۸
مقاله‌ای متین، مختصر و مفید. بخصوص این نتیجه‌گیری که: مشکلات و بحران های بشریت نه از دین، که از تحریف دین در مقام باور و عدم پایبندی به دین در مقام عمل ناشی می‌شود. به نظر بنده، بنیان دین، دو توصیه است: 1 - توصیه به علم آموزی 2 - توصیه به اخلاق ورزی ... لیزکیهم و یعلمهم الکتاب و الحکمه ...
ناشناس۳۸۴۳۳۰۸۱۱:۲۵:۵۸ ۱۴۰۴/۱/۱۸
نویسنده این نوشتار در چند سطر مرقوم فرمایند که ایران از رابطه با روسیه و چین چه خیری برده است. دست آوردهای پیمان‌های ۲۰ و ۲۵ ساله با روسیه و چین و نیز عضویت در شانگهای، بریکس و اوراسیا چه بوده اند؟
ناشناس۳۸۴۳۴۹۴۱۳:۳۳:۰۵ ۱۴۰۴/۱/۱۸
این همه مذاکره با غرب و آمریکا از زمان آقای هاشمی چه سودی داشته؟؟؟
ناشناس۳۸۴۳۸۸۴۱۸:۴۵:۱۵ ۱۴۰۴/۱/۱۸
چندین بار در مقابل غرب عقب نشستیم و سازش کردیم و مذاکره و چین را پس زدیم نکند غرب اخم کند می توانی چند کلمه از ثمراتش را برایمان ذکر کنی؟ از برجامی که امتیاز دادند و امضاکردند هیچ نصیبشان شد گیر دادند به توافقاتی که بخاطرش هیچ کاری نکردند
ناشناس۳۸۴۳۳۱۶۱۱:۲۹:۱۵ ۱۴۰۴/۱/۱۸
مراکز آموزشی در ایران پر شده از سبک آموزش غربی که دین گریزی را ترویج می کند
ناشناس۳۸۴۳۷۰۶۱۵:۵۳:۴۷ ۱۴۰۴/۱/۱۸
مگر شما در عرصه آموزش چیزی ارایه کرده اید؟
ناشناس۳۸۴۳۳۲۰۱۱:۳۰:۴۰ ۱۴۰۴/۱/۱۸
بر چه اساسی ادعا می کنیم که ما خوب هستیم؟ این همه مشکلات ریز و درشت در همه زمینه های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی... که داریم به خاطر خوب بودن ما است؟
ناشناس۳۸۴۳۵۰۴۱۳:۳۸:۰۰ ۱۴۰۴/۱/۱۸
کسی نگفت ما خوب هستیم ولی وضعیت اخلاقی غرب بدتر است
ناشناس۳۸۴۳۳۴۵۱۱:۴۷:۰۳ ۱۴۰۴/۱/۱۸
خب ما هم که همان بحرانها را كه نام بردي بهشون مبتلا هستيم .
ناشناس۳۸۴۳۴۰۹۱۲:۳۵:۰۴ ۱۴۰۴/۱/۱۸
غرب شر مطلق است حمایت مالی و تسلیحاتی دولتهای غربی از کشتار زنان و کودکان مظلوم و فلسطین و لبنان و یمن گواه این مدعاست.
ناشناس۳۸۴۳۶۴۵۱۵:۰۸:۴۷ ۱۴۰۴/۱/۱۸
یکطرفه به قاضی نرو دوست عزیز.
ناشناس۳۸۴۴۰۶۸۲۰:۵۲:۱۱ ۱۴۰۴/۱/۱۸
حقایق را نمیتوان کتمان کرد.
ناشناس۳۸۴۳۵۲۵۱۳:۵۴:۲۱ ۱۴۰۴/۱/۱۸
چرا عراق آسمانش را در اختیار اسرائیل گذاشت و حالا داره شیعیان را خلع سلاح میکنه و پول برق ما را نمیده و خسارت جنگ رو نداده و ...
ناشناس۳۸۴۳۵۹۷۱۴:۳۷:۴۹ ۱۴۰۴/۱/۱۸
اگر خواستید بدانید کسی دیندار هست یا ریاکار به اموال آن فرد بنگرید اگر اموال نامشروع و رانتی داشت آن فرد یک ریاکار خائن به کشور است میخواهد در هر لباسی باشد
ناشناس۳۸۴۳۶۲۶۱۴:۵۹:۳۵ ۱۴۰۴/۱/۱۸
دوست عزیز، دغدغه شما درباره تحریف دین و سوءاستفاده از آن کاملاً قابل درک است، اما نتیجه‌گیری شما در مورد ناکارآمدی عقل و سکولاریسم کمی شتاب‌زده است. سکولاریسم به معنای حذف اخلاق یا معنویت نیست؛ بلکه به معنای جدایی نهاد دین از نهاد حکومت است. مشکل نه در “عقل بدون دین”، بلکه در “قدرت بدون پاسخگویی” است—چه دینی باشد چه غیردینی. بنابراین، بهتر است به جای تقابل دین و سکولاریسم، به دنبال ترکیبی از عقل، اخلاق، آزادی و عدالت باشیم.
مریم۳۸۴۳۶۳۳۱۵:۰۴:۱۵ ۱۴۰۴/۱/۱۸
شما گفتی دین همیشه خوب بوده و فقط تحریف شده. ولی تاریخ نشون داده که خیلی از ظلم‌ها هم به اسم دین انجام شده.
ناشناس۳۸۴۳۸۴۸۱۸:۱۶:۲۲ ۱۴۰۴/۱/۱۸
خودت داری میگی به اسم دین انجام شده یعنی جزء دین نبوده
آرش۳۸۴۳۶۳۴۱۵:۰۴:۵۳ ۱۴۰۴/۱/۱۸
می‌گی غرب فقط استعمار و جنایته، ولی همین غرب قوانین حقوق بشر، آزادی بیان و آموزش رایگان رو هم آورده. هم بد داره، هم خوب، مثل بقیه دنیا
نازنین۳۸۴۳۶۳۵۱۵:۰۵:۵۹ ۱۴۰۴/۱/۱۸
تو سکولاریسم رو مساوی بی‌اخلاقی دونستی، در حالی که سکولاریسم یعنی جدایی دین از حکومت—نه حذف دین از جامعه.
لیلا۳۸۴۳۶۴۱۱۵:۰۷:۴۹ ۱۴۰۴/۱/۱۸
مشکلات امروز فقط به خاطر عقل‌گرایی نیست. خیلی از بحران‌ها به خاطر طمع، سیاست بد، و نظام اقتصادی ناعادلانه‌ست، نه فقط دوری از دین.
رامین۳۸۴۳۶۴۶۱۵:۰۹:۰۱ ۱۴۰۴/۱/۱۸
شما از عقل ابزاری انتقاد کردی ولی هیچ راه‌حل مشخصی ندادی. فقط گفتی “به دین برگردیم. بدون بحث منطقی، این فقط یک شعار می‌شه
الهام۳۸۴۳۶۴۸۱۵:۰۹:۴۷ ۱۴۰۴/۱/۱۸
متن شما پر از کلمات احساسی و کلیه: “هواپرستی”، “بی‌معنایی”، “بردگی قدرت”… اینا بیشتر احساسات رو تحریک می‌کنه تا اینکه واقعاً چیزی رو توضیح بده یا تحلیل کنه
ناشناس۳۸۴۳۸۵۳۱۸:۱۸:۲۹ ۱۴۰۴/۱/۱۸
کلمات حقوق بشر، آزادی و ... هم همین طور هستند و بیشتر احساسات را تحریک می کنند تا واقعیتی را توضیح دهند
ناشناس۳۸۴۳۶۴۹۱۵:۱۰:۳۳ ۱۴۰۴/۱/۱۸
الان در ایران بحران اخلاقی بیشتر نداریم؟ بحران محیط زیستی نداریم؟ بحران خانواده نداریم!!؟
ناشناس۳۸۴۳۸۵۵۱۸:۱۹:۵۲ ۱۴۰۴/۱/۱۸
خیر در ایران نسبت به غرب و شرق کمتر است و همین مقدار هم به خاطر دوری از دین است
ناشناس۳۸۴۳۷۱۸۱۶:۰۴:۳۸ ۱۴۰۴/۱/۱۸
کجا سکولاریسم عقل و علمِ بدون دین را منجی نهایی! بشر خواند؟! البته که مشکلات و بحران های بشریت از آموزه ای اخلاقی دین نیست. حتی علم در مقام تایید جایگاه و آموزه های دین برای ساماندهی و بهبود روابط بشری است. مراجعه کنید به یافته های روانشناسی اجتماعی و جامعه شناسی همان غرب که آنرا رد میکنید تا ببینید که آموزه های دینی در حوزه اخلاق فردی و اجتماعی هم عقلانی است و هم علمی است. آنچه در تعارض با دین و علم و عقل قرار میگیرد، عقل سیاسی بر مبنای نگاه به قدرت بلاشرط است که تحت عنوان حفظ امنیت توجیه شده است. به این معنی که بدون قدرت، امنیت نخواهد بود و بدون امنیت، کرامت انسانی قربانی لذت طلبی و خودخواهی و شهوت قدرت صاحبان قدرت میشود.
dayani۳۸۴۳۷۵۷۱۶:۴۱:۰۶ ۱۴۰۴/۱/۱۸
با همه اشکالات افرایش جمعیت در این دوران نشان از بهتر بودن شرایط زندگی در دوران معاصر است .
معلم‌تاریخ۳۸۴۳۷۵۸۱۶:۴۱:۰۷ ۱۴۰۴/۱/۱۸
تاریخ را نباید تحریف کرد.علل کاهش اعتقادات دینی مردم در کشور های مختلف مشخص است.
کاوه۳۸۴۳۸۵۴۱۸:۱۹:۲۸ ۱۴۰۴/۱/۱۸
دین و علم در یک سو هستند اما چیزی که دشمن هر دو است خرافه پرستی و بدون تحقیق و چشم بسته از مواردیکه دشمن انسان و جامعه است می باشد.

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

آخرین عناوین