مصباحی مقدم: دهه ۹۰، دهه انفعال در مقابل تحریم‌ها بود

  4021115116 ۱۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۲ تکراری یا غیرقابل انتشار

رهبرانقلاب اسلامی در دیدار اخیر تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی با تأکید بر اینکه دهه ۹۰ پیشرفت خوبی برای اقتصاد کشور نبود، تصریح کردند که بسیاری از رشدها و پیشرفت‌های اقتصادی ما در شرایط تحریم انجام گرفته است.

مصباحی مقدم: دهه ۹۰، دهه انفعال در مقابل تحریم‌ها بود

به گزارش فارس، رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیر تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی با تأکید بر اینکه دهه ۹۰ پیشرفت خوبی برای اقتصاد کشور نبود، تصریح کردند که بسیاری از رشدها و پیشرفت‌های اقتصادی ما در شرایط تحریم انجام گرفته است.
 
 برهمین اساس رسانه KHAMENEI.IR در گفت‌وگو با حجت‌الاسلام والمسلمین مصباحی‌مقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و استاد اقتصاد به بررسی دلایل ناکامی اقتصادی در دهه ۹۰ و نسبت آن با تحریم‌ها پرداخته است.

رهبر انقلاب در بیاناتشان به این موضوع اشاره داشتند که دهه ۹۰ از لحاظ اقتصادی، دهه خوبی نبود و مشکلاتی هم برای کشور در بر داشت. نامناسب بودن شرایط در آن دهه، چقدر در نتیجه تدبیرهای داخلی بود؟ این تدبیرها چقدر می‌توانست مؤثر باشد و چه حد از آن در نتیجه تحریم‌ها اتفاق افتاد؟

روشن است که اقتصاد ایران، سال‌هاست که دچار تحریم‌هاست و در دهه ۹۰ این مسئله تشدید هم شد؛ ولی مدیریت اجرایی کشور نباید در مقابل تحریم‌ها منفعل برخورد می‌کرد، بلکه باید مثل زمان حاضر می‌بود. از این نظر که دولت فعلی هم برای گشایش در درون کشور تدابیری می‌کند و هم برای گشایش روابط با سایر کشورها تحرک بسیار بالایی دارد. این همه سفر به کشورهای مختلف و رفت و آمدها، حاکی از تدبیر اقتصادی و سیاسی برای بالا بردن میزان تجارت و صادرات و واردات و تأمین مالی ماست.

همین شرایط می‌توانست در دهه ۹۰ هم اتفاق بیفتد. بله تحریم بسیار اثرگذار است ولی مهم، عاجز نبودن مدیریت کشور در این‌گونه تدابیر است که‌ باید انجام می‌شد و نشد و ما یک عقبگرد هم کردیم؛ یعنی حدود ۳۵ درصد از استهلاک سرمایه در کشورمان در این دهه جبران نشد. نه‌تنها رشد اقتصادی ما نزدیک به صفر بود بلکه وضعیت ما در استهلاک سرمایه، ۳۵ درصد هم منفی شد.

در دهه ۹۰ ما دچار یک تعطیلی نسبی در مسائل اقتصادی بودیم. این تعطیلی نسبی دقیقاً شامل کدام نقاط اقتصادی می‌شد؟

 طی دهه ۹۰ این امکان وجود داشت که از ظرفیت‌های درونی و مناسبات بین‌المللی استفاده شود و گشایش پدید آید اما ما شاهد یک تعطیلی نسبی شدیم. هم در درون کشور کارهایی که باید صورت می‌گرفت، انجام نشد، مثل راه‌اندازی بنگاه‌های تعطیل‌شده که طی این دو سال و اندی که از این دولت می‌گذرد بنا به گزارش سخنگوی دولت، بیش از شش‌هزار بنگاه مجدداً به کار افتاده و طرح‌های نیمه‌تمام در دستورکار قرار گرفته و بخش مهمی از آن‌ها پیگیری شده و به پایان رسیده است. هم می‌بینیم بیمارستان‌های نیمه‌کاره‌ای که بود تمام شد، هم بزرگراهی که بخش مهمی از آن در دستور پیشرفت متوقف شده بود بحمدالله به نتیجه و به سامان رسید و مورد بهره‌برداری قرار گرفت و هم طرح‌های آبرسانی و فاضلاب و امثال این‌ها.

این کارها می‌توانست در آن دهه هم انجام گیرد و نگرفت. همین‌طور مسئله توسعه روابط با کشورهایی که ما را تحت تأثیر آمریکا، تحت فشارهای مضاعف قرار نداده‌اند و حاضرند روابط مناسبی از نظر سیاسی، اقتصادی و تجاری با ما داشته باشند. باید از این ظرفیت‌ها استفاده می‌شد ولی چون هم اوضاع اقتصادی و سرمایه‌گذاری در داخل کشور به موضوع برجام گره خورد و حتی گفته شد که آب و هوای کشور هم تحت‌تأثیر برجام قرار می‌گیرد، متأسفانه آن کارهایی که امکان داشت انجام نشد. اقداماتی که باید، صورت نگرفت؛ مثلاً در حوزه مسکن، وزیر مسکن آن دوره معتقد نبود که دولت باید مسکن بسازد و آن را، کار بخش خصوصی می‌دانست. بله فرض می‌کنیم اینطور باشد، آیا دولت نباید هیچ اقدام اساسی برای حمایت از مسکن و تأمین مالی آن و قرار دادن زمین برای ساخت‌وساز مسکن در اختیار مردم قرار می‌داد؟ متأسفانه چنین اتفاقی نیفتاده بود و ما الان شاهدیم که این کم و کاستی‌ها دارد مورد توجه قرار می‌گیرد و برطرف می‌شود.

 با توجه به اینکه در سال‌های آخر دهه ۸۰ نفت با قیمت بالاتری توسط دولت به فروش می‌رسید، بحث کاهش قیمت آن چقدر در این موضوع مؤثر بوده و ارز حاصل از آن فروش، در دهه ۹۰ چه سرانجامی پیدا کرده است؟

هم کاهش قیمت نفت را داشتیم که حتماً اثرگذار بود و هم محدود شدن فروش آن را. ما روزانه در حدود دویست-سیصدهزار بشکه نفت را می‌توانستیم صادر کنیم و با توجه به تحریم‌های آمریکا بیش از این ممکن نبود. پس از روی کار آمدن دولت جدید، با وجود تحریم‌ها و پیگیری آن توسط آمریکا، بیش از یک میلیون و هشتصد هزار بشکه نفت و میعانات گازی صادر می‌شود که البته با دور زدن تحریم‌هاست و درآمد آن هم به دست می‌آید. مهم این است که چنین توانی در دولت وجود داشته باشد و دارد و در حال استفاده از آن است. همین امکان و همین ظرفیت در دولت قبل هم وجود داشت ولی ما عزم و اراده و تصمیم لازم را ندیدیم.

 یکی دیگر از مسائلی که رهبر انقلاب در بیانات قبلی‌شان مطرح کردند این بود که ما در دهه ۹۰ با جنگ اقتصادی از سوی اروپا و آمریکا طرف بودیم که تصمیم بر فروپاشی اقتصاد ایران داشتند. اگر ممکن است دراین‌باره توضیحی بفرمایید.

خانم کلینتون، وزیر خارجه دولت اوباما رسماً اعلام کرد که تحریم‌های وضع‌شده علیه ایران بالاترین تحریم‌ها در طول تاریخ است که هیچ کشوری دچار آن نشده و اقتصاد ایران را فلج خواهد کرد و انتظارشان توقف و فلج شدن اقتصاد بود. اما در ادامه با توجه به این‌که در همان دوره هم تلاش‌هایی توسط دولت، بنگاه‌ها، مردم و ... صورت گرفت که روال عادی زندگی ملت ایران زیاد تحت تأثیر و فشار تحریم‌ها قرار نگیرد، بنابراین تدبیر دولت آمریکا محقق نشد و همین مقدار هم جای تقدیر دارد. درعین‌حال سهم تحریم‌ها در وضعیت اقتصادی ما سهم خیلی بالایی نیست. اینطور که به یاد می‌آورم، اتاق بازرگانی ایران چند تحقیق درباره این موضوع انجام داده بود و میزان آن در مشکلات اقتصادی ایران حدود ۳۰ درصد بود و بقیه عوامل مربوط به تحریم‌ها نبود.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۳۷۹۲۰۴۰۰:۲۶:۰۵ ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
انفعال نه ، خیانت
ناشناس۳۳۷۹۴۸۳۱۰:۵۶:۱۰ ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
مقایسه کنید قیمت دلار را
ناشناس۳۳۷۹۶۰۰۱۲:۳۲:۳۰ ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
مصباحی‌مقدم و همکارانش چرا عدم کفایت حسن فریدون رو کلید نزدن؟ حالا که کار از کار گذشته و ویران کردن و خسارات جبران ناپذیر به مردم وارد کردن گفتنش چه فایده داره؟ از محاکمه و مجازاتشون هم که خبری نیست
ناشناس۳۳۷۹۲۰۶۰۰:۳۰:۲۱ ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
شیخ حسن فریدون با همراهی لاریجانی فاجعه خلق کردند
ناشناس۳۳۷۹۲۱۵۰۰:۵۷:۰۷ ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
آقای مصباحی مقدم متاسفانه طوری تحلیل می فرمایند که گویی تنها راه پیشرفت کشور لزوماً این است که تحریم بشویم! انگار دیگر کشورها که پیشرفت کرده اند حتماً تحریم بوده اند. ضمناً پیشینه و سواد و مدرک اقتصادی ایشان چیست که همواره درباره مسائل اقتصادی اظهار نظر می فرمایند؟؟؟
ناشناس۳۳۷۹۲۲۲۰۱:۵۲:۴۲ ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
دهه 90 به دلیل گدایی از دشمن و همزمان سرکوب های اقتصادی در دولت وقت چند دهه کشور در زمینه اقتصاد عقب رفت و بی سابقه بود در تخریب قدرت خرید
ناشناس۳۳۷۹۲۴۹۰۳:۳۵:۳۱ ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
یکی نیست به این آقا بگه الان که حدود سه ساله دولت در اختیار شماهاست، دو تا دست آورد از این وضعیت نام ببر.کدوم مشکل رو حل کردید ؟
ناشناس۳۳۷۹۵۴۲۱۱:۴۶:۴۳ ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
از بدتر شدن جلوگیری شده و کم کم باید درست شود
ناشناس۳۳۷۹۶۰۶۱۲:۳۷:۳۷ ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
با یه خیانتی بنام تدبیر و امید بشکل وحشتناکی ویران کردن بعد از آوار برداری چندین سال هم طول میکشه آباد بشه
ناشناس۳۳۷۹۲۶۳۰۶:۲۳:۳۶ ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
انموقع دهه نود شما کجا تشریف داشتید؟ایا فعالیت سیاسی شما از سال ۱۴۰۰شروع شده ؟
ناشناس۳۳۷۹۳۲۴۰۸:۲۰:۵۳ ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
میتوانید توضیح دهید که چرا با وجود توانمندی بالای دولت و صادرات 2 میلیون بشکه نفت و صادرات میعانات ارز کمتری برای تخصیص برای کالاهاس اساسی و دارو در سال 1403 نسبت به سال 1399 وجود دارد و بقیه منابع ارزی در چه جهتی مصرف میشود؟
ناشناس۳۳۷۹۴۴۶۱۰:۲۵:۲۸ ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
اتفاقا دهه نود بهترین دهه بعد از انقلاب بود. دلار هنوز رشد چند برابری نکرده بود. خودروسازی تحریم نبود و کیفیت خودروها خوب بود. قیمت مسکن سر به فلک نکشیده بود. شرکت های خارجی هنوز اینجا بودند و رونق اقتصادی داشتیم.
ناشناس۳۳۷۹۵۸۹۱۲:۲۴:۴۲ ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
4 سال آن سرکوب ارزی شد ولی در 6 سال به اندازه 20 سال افزایش قیمت داشت!
ناشناس۳۳۷۹۴۶۸۱۰:۴۴:۴۸ ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
الان نشان بدهند چه فعالیت های انجام دادند.قیمت ارز در همین یک سال دو برابر شده و باز هم بیشتر می شود.
ناشناس۳۳۷۹۵۹۸۱۲:۳۲:۱۷ ۱۴۰۲/۱۱/۱۶
آقای مصباحی مقدم شماکه مرتب ذهن مردم رامشغول این می کنید که دولتهای قبل کم کاری کردندچراشهامت نمی کنیدرئیس دولت ووزرای اقتصادی آن راباوزیرامورخارجه به یک گفتگوی رودررودرسیمای جمهوری اسلامی دعوت کنید؟
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های دیروز

  1. حالا زمان مذاکره است

  2. محل بالگرد رئیس جمهور پیدا شد/ شهادت رئیس جمهور به همراه همراهانشان

  3. تعطیل کردن شنبه از یک مجلس انقلابی بعید بود/ اکثر مردم ارتباط اقتصادی با خارج ندارند

  4. از کوه خواری تا سیل غافلگیرانه در مشهد

  5. واکنش رهبر معظم انقلاب به سانحه سقوط بالگرد رییس جمهور : همه برای سلامت این جمع خدمت‌گزار دعا کنند/ ملت ایران نگران و دلواپس نباشند

  6. توضیحات وزیر کشور درباره حادثه فرود سخت بالگرد حامل رییس جمهور

  7. سخنی با خانم‌ها و آقایان نماینده و برگزیده

  8. اسب‌ زین‌شده وزارت کار برای تضعیف حقوق قانونی کارگران!

  9. حکم امیر تتلو صادر شد

  10. واکنش آمریکا به بروز سانحه برای بالگرد حامل رئیس‌جمهور ایران

  11. ماجرای سوار نشدن رئیسی به خودروی بنز از زبان نماینده مجلس

  12. رئیس هلال احمر به محل حادثه بالگرد رئیس جمهور رفت/ اعزام ۴۰ تیم واکنش‌سریع

  13. چالش امتحانات نهایی و استرس مضاعف میلیون‌ها دانش‌آموز

  14. دیروز مشهدی ها با تشکیل زنجیره انسانی پاکبان گرفتار در سیلاب را نجات دادند

پربحث‌های هفته

  1. این نامه دلسوزانه است؟!

  2. دفاع از جمهوریت یا دفاع از الیگارشی؟

  3. مقاومت بی‌مبنای طلافروشان در مقابل شفافیت/ دولت عدول نکند، مردم هم حمایت می‌کنند

  4. حالا زمان مذاکره است

  5. نامه روحانی به مردم ایران درباره دلایل رد صلاحیتش/ این دفاعیه‌ شخصی نیست، دفاع از جمهوریت نظام است

  6. امضای مردم گیلان پای طومار حمایت از طرح نور

  7. محل بالگرد رئیس جمهور پیدا شد/ شهادت رئیس جمهور به همراه همراهانشان

  8. جریمه کشف حجاب ۴ و نیم میلیون تومان است

  9. نظرات برگزیده مخاطبان الف: نقش شورای نگهبان در کاهش مشارکت مردم چیست؟/ زندانی‌شدن زیباکلام به ضرر نظام تمام شد

  10. نوش‌دارو بعد از مرگ سهراب!

  11. حمله رسانه اصولگرا به رائفی‌پور/ انتقاد شریعتمداری از نمایندگان موافق تعطیلی شنبه‌ها

  12. فرش‌های سعدآباد کجاست؟

  13. محکومیت ساداتی‌نژاد به حبس/ روایت خاندوزی از کاهش تورم/ شانس قالیباف برای ریاست مجلس دوازدهم چقدر است؟

  14. ماجرای سفر عبدالحمید به ترکیه چیست؟

  15. حاج‌علی‌اکبری: گلایه‌ای از مجلس برای تصویب تعطیلی «شنبه‌ها» داریم

  16. شهادت رییس جمهور در حادثه بالگرد/ پیام‌های تسلیت شخصیت‌ها در پی شهادت رئیسی

  17. واکنش وزیر کشور به برخورد خشن برخی ماموران / نظر واعظی درباره نقاط ضعف و قوت دولت رئیسی

  18. واکنش روزنامه اصولگرا به زندانی‌شدن زیباکلام/ دستور اژه‌ای درباره پرونده چای دبش

  19. در آستانۀ سکولارشدنِ زیارت؟

  20. مأمور خاطی بازداشت شد

  21. تعطیل کردن شنبه از یک مجلس انقلابی بعید بود/ اکثر مردم ارتباط اقتصادی با خارج ندارند

  22. آیا واقعاً آزادسازی قیمت‌ها تنها راه است؟

  23. چراغ سبز دولت به ارز آزاد؟!

  24. پاسخ حماس به توهم صهیونیست ها

  25. اعتراض بانوان به پوشش‌های نامناسب

آخرین عناوین