خطای عجیب یک اپراتور | دستور وزیر برای برخورد با مقصران

  4010917062 ۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲ تکراری یا غیرقابل انتشار

هشدار اشتباه همراه اول در مورد وقوع زلزله، روز گذشته باعث نگرانی مردم شد. تعداد قابل توجهی از کاربران سیستم عامل اندروید، تصویری به همراه یک صدای غیرمعمول و به قول بعضی از کاربران، اضطراب آور را روی گوشی‌های خود دریافت کردند.

خطای عجیب یک اپراتور | دستور وزیر برای برخورد با مقصران

به گزارش همشهری آنلاین، این تصویر به آنها هشدار می‌داد که آرامش خود را حفظ کنند و در جست‌وجوی یک پناهگاه باشند. این در حالی بود که مدتی بعد مرکز لرزه نگاری کشور ضمن تکذیب این پیام اعلام کرد که هیچ‌گونه وضعیت غیرعادی درخصوص وقوع زمین‌لرزه در هیچ نقطه کشور مشاهده نشده است. در ابتدای اعلام این هشدار، شبکه خبر احتمالا با هدف ایجاد آرامش، خبر نادرستی را زیرنویس کرد.

زیرنویس تلویزیون حاوی این پیام بود: «در پی هک شبکه تلفن همراه پیامی مبنی بر هشدار زلزله به شهروندان مخابره شده است: این پیام جعلی است، از منازل خود خارج نشوید.» بعضی از شبکه‌های رادیویی هم، پیامی با همین محتوا منتشر کردند و حتی ایرنا هم این پیام را تکرار کرد که دقایقی بعد، از سایت این خبرگزاری حذف شد. اما ساعتی بعد، مشخص شد که این اتفاق، فقط یک «خطا» بوده است. با این حال، نگرانی ایجاد شده برای شهروندان باعث شد که عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دستور پیگیری موضوع و برخورد با مقصران احتمالی را صادر کند و همراه اول هم با پذیرش اشتباه نیروهای خود اعلام کرد برای جبران این خطا یک روز مکالمه رایگان به کاربران هدیه می‌دهد!
 
ماجرا چه بود؟
به گزارش همشهری، اپراتور همراه اول لحظاتی پس از هشدار وقوع زلزله به بسیاری از کاربران، با یک پیامک از آنها عذرخواهی کرد که مشخص شد، خطای رخ‌داده مربوط به این شرکت است. همچنین رئیس رگولاتوری هم هرگونه هک در این زمینه را رد و آن را یک مسئله فنی در شبکه همراه اول دانست. معاون وزیر کشور هم اعلام کرد که ارسال این هشدار ناشی از یک خطای انسانی در شرکت همراه اول بوده است.
این در حالی بود که شبکه خبر وقوع این اتفاق را به هک شبکه تلفن همراه نسبت داد و اشاراتی به نصب بدافزار و فیلترشکن‌های رایگان و جعلی روی گوشی‌ها داشت. اما محمدامین آقامیری، رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی این فرضیه را مردود دانست و اعلام کرد: «سازمان تنظیم مقررات به‌صورت ۲۴ساعته روی اپراتورهای همراه و ثابت نظارت دارد. به‌محض انتشار این پیام، شبکه مورد بررسی قرار گرفت و اعلام می‌کنیم هیچ‌گونه هک یا درز اطلاعاتی صورت نگرفته است و ارسال این پیام ارتباطی به بدافزارها ندارد.»
آقامیری این اتفاق را یک موضوع فنی درون‌اپراتوری دانست که ارسال پیام هشدار برای مشترکان همراه اول را به همراه داشته است. به‌گفته او، اگر منشأ این پیام، نفوذ یا هک بود، رفتار آن در شبکه مشخص بود و مسئولان فنی از آن آگاه می‌شدند.
این در حالی است که کاربران لحظاتی بعد، یک پیام از گوگل دریافت کردند که از آنها می‌پرسید آیا مایل به فعال کردن سیستم هشدار زلزله روی گوشی خود هستید یا نه؟
 
منشأ خطای فنی
مجید میراحمدی، معاون وزیر کشور طی گفت‌وگویی با شبکه خبر اعلام کرد که ارسال این پیام هشدار ناشی از خطای انسانی در تیم واحد تحقیق و توسعه همراه اول بوده است.
ظاهرا واحد تحقیق و توسعه همراه اول در حال کار روی پروژه انتشار پیام هشدار به‌هنگام وقوع حوادث طبیعی همچون سیل و زلزله بوده‌اند که یک اشتباه موجب شده این پیام برای تعداد زیادی از مشترکان همراه اول ارسال شود.
 بعضی از شنیده‌ها حاکی است که قرار بوده این پیام برای تعداد مشخصی(در حدود ۲۰ نفر) به‌صورت آزمایشی ارسال شود، اما برای بخش قابل توجهی از کاربران ارسال شده است. به‌طوری که رسول رحیمی، معاون سازمان پدافند غیرعامل اعلام کرد که «واحد تحقیق و توسعه همراه اول در حال آزمایش سامانه ارسال هشدار در مواقع بحران بوده است که یک خطا شکل گرفت و به‌جای اینکه پیام برای ۲۰گوشی ارسال شود، برای کل شبکه ارسال شده است.»
او با اشاره به اینکه هیچ هک یا موضوع دیگری نبوده و شاهد یک خطای انسانی بوده‌ایم، عمدی یا سهوی بودن ارسال این پیام را نیازمند بررسی دانست.

سیستم هشدار گوگل برای گوشی‌های اندرویدی
گوگل با توسعه یک سیستم هشدار روی سیستم‌های عامل اندروید، این امکان را فراهم کرده که لحظاتی پیش از وقوع زلزله، کاربران مطلع شوند. این قابلیت روی گوشی‌های اندروید با عنوان هشدارهای فوری بیسیم(wireless emergency alerts) برای کاربران فراهم شده است. درحالی‌که بسیاری از امکانات گوگل برای کاربران ایرانی در دسترس نیست، همراه اول در واحد تحقیق و توسعه خود در حال تلاش برای راه‌اندازی این سیستم برای کاربران ایرانی بوده است.
این سیستم، به تعبیر برخی از کارشناسان، یکی از پروژه‌های بزرگ و جاه‌طلبانه گوگل به شمار می‌آید که با استفاده از گوشی‌های اندروید، سیستم تشخیص زلزله در سطح جهان را پیاده‌سازی کرده است. سیستم هشدار زلزله گوگل به‌گفته برخی منابع، قرار است امروز(۸دسامبر ۲۰۲۲) در آلمان فعال شود. همچنین از روز ۲۳فوریه ۲۰۲۳این سیستم قرار است روی سیستم‌های عامل اندروید۱۱و بالاتر در سراسر دنیا فعال شود.

دیدگاه کاربران

ناشناس۲۷۹۲۴۳۷۰۹:۳۳:۲۷ ۱۴۰۱/۹/۱۸
برای اتفاقی با این گستره،مسوولیت بعهده اپراتور است یا وزیر؟!
ناشناس۲۷۹۲۵۱۱۱۰:۲۷:۱۶ ۱۴۰۱/۹/۱۸
در خصوص منشا این خطا و اینکه قرار بود این پیام برای ۲۰ نفر ارسال بشه خودش جای شک و سواله و میتونه فکرهای دیگری را به انسان القا کنه.. به نظرم این موضوع جای تحقیق بیشتری داره از اینجور پیامها میشه در خیلی موارد و برای طیف بیشتری از مردم ارسال بشه.
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. وحیدی: مشکلات بانکی ما از FATF نیست

  2. راهبرد "مرد دیوانه" و یک سوتفاهم بزرگ!

  3. تشکیل تیم های ویژه برای دستگیری عاملان حمله به دانشجوی دانشگاه تهران

  4. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: برای ایستادگی مقابل آمریکا، مسئولان و مردم باید هزینه یکسان بدهند/ همتی رسماً ارز را گران کرد/ مذاکره، استراتژی فریب ترامپ است

  5. گروسی: زمان توافق درباره برنامه هسته‌ای ایران در حال اتمام است

  6. قتل یکی از دانشجویان دانشگاه تهران توسط سارقان زورگیر

  7. همتی: ۳۰ بهمن به سوالات نمایندگان پاسخ می‌دهم

  8. دانشجویان صبور باشند، قول می‌دهیم امنیت را تامین کنیم

  9. پرونده سرقت از دانشجوی دانشگاه تهران در شعبه ویژه رسیدگی می‌شود

  10. علم الهدی: ایران گرفتار تله مذاکره با آمریکا نخواهد شد

  11. لبنان: امشب برای بازگرداندن مسافران موجود در فرودگاه تهران یک پرواز از بیروت به تهران خواهیم داشت

  12. معاون ترامپ: پوتین صلح نکند، به روسیه حمله می‌کنیم

  13. پروازها به بیروت همچنان لغو است

  14. حمله هوایی رژیم صهیونیستی به لبنان

  15. کاهش قیمت‌ها با پیش فروش یک میلیون سکه

پربحث‌های هفته

  1. تودهنی بزرگ به ترامپیست‌ها...

  2. افسارگسیختگی دلار و سکوت آزاردهنده مسئولان/ تا دیر نشده به داد مردم برسید!

  3. حکم رئیس اسبق هلال‌احمر تایید شد/ محکومیت پیوندی به حبس، جزای نقدی و انفصال دائم از خدمات دولتی

  4. قالیباف: به دنبال یک تحول اقتصادی هستیم/ خیانت ممنوع!

  5. وحیدی: مشکلات بانکی ما از FATF نیست

  6. نقطه پایان هزینه از رهبری/ نشان طلایی وقاحت! / ترامپ به روایت آخوندی 

  7. نباید در تله ترامپ افتاد!

  8. قیمت دلار تخت‌گاز می‌تازد/ از وعده‌های دلاری همتی چه خبر؟/ وزیر اقتصاد یا سکوت می‌کند یا می‌گوید به من مربوط نیست

  9. تحقیر نخست‌وزیر هند توسط ماکرون/ رئیس‌جمهور فرانسه با «مودی» دست نداد

  10. گزافه‌گویی جدید ترامپ درباره ایران: توافق را به بمباران ترجیح می‌دهم/ هیچ‌کس نمی‌خواهد بمیرد

  11. رونمایی ایران از کابوس جدید اسرائیل

  12. واکنش حسابگرانه دبیر و آنچه دایی باید بیاموزد/ اعتراض داریم آقای پزشکیان! / حمله به حداد عادل

  13. نامه مهم اساتید دانشگاه به پزشکیان، قالیباف و اژه‌ای درباره مذاکره ایران و آمریکا

  14. پزشکیان: نقشه‌های آمریکا با کمک ملت نابود خواهد شد / ترامپ ادعای مذاکره دارد اما اهل مذاکره نیست

  15. راهبرد "مرد دیوانه" و یک سوتفاهم بزرگ!

  16. تشکیل تیم های ویژه برای دستگیری عاملان حمله به دانشجوی دانشگاه تهران

  17. دبیر: یک گردن کلفت باید این‌ها را جمع کند/ اظهار نظر دوباره درباره علی دایی

  18. پزشکیان: وعده‌هایم را فراموش نکرده‌ام  

  19. رهبر انقلاب: تهدیدهای آمریکا، هیچ تاثیری در ذهنیت ملت و مسئولین ما ندارد

  20. مردم و نگاه صاحب‌اختیارانه به انقلاب اسلامی

  21. ... در این جهان چون جنگل !

  22. سر دادن شعار علیه ظریف در نماز جمعه تهران

  23. مهاجرانی: تلگرام و یوتیوب تا قبل از عید رفع فیلتر می شود

  24. اتفاقی عجیب در کرمان/ خاک پاشیدن به صورت وزیر آموزش و پرورش در مراسم تشییع یکی از دانش‌آموزان

  25. محمدجواد ظریف با تیپ متفاوت در راهپیمایی ۲۲ بهمن

آخرین عناوین