توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 294081
جان کربي: از توافق محرمانه ميان آمريکا و ايران بي اطلاعم
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۹ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۰۲
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه گفت از وجود یک توافق محرمانه میان واشنگتن و تهران در ارتباط با توافق هسته ای ایران اطلاعی ندارد.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، جان کربی روز گذشته در یک کنفرانس مطبوعاتی به پرسش های خبرنگاران درباره مسائل مختلف منطقه و جهان ، از جمله نامه آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران برای رفع ابهامات در پاسخ های اولیه تهران به مسائل مرتبط با ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته ای تهران پاسخ داد.

در این مصاحبه مطبوعاتی خبرنگاری از وی پرسید آژانس بین المللی انرژی اتمی امروز اعلام کرد فهرستی از پرسش های خود را به ایران بازگردانده و از این کشور خواسته است به ابهامات در پاسخ های اولیه خود درباره مسئله ابعاد نظامی احتمالی (برنامه هسته ای) که از روی نقشه راه به دست آمده است پاسخ دهد. آیا این مسئله فقط به آژانس مربوط می شود و آیا آمریکا با این ارزیابی رئیس آژانس موافق است که در پاسخ های ایران به پرسش های مربوط به ابعاد نظامی احتمالی ابهاماتی وجود دارد؟

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ گفت :«این مسئله به آژانس بین المللی انرژی اتمی مربوط می شود، بنابراین ما از تسلیم کردن به موقع پرسش ها مربوط به ابعاد نظامی احتمالی به ایران ، بر اساس آنچه در نقشه راه ترسیم شده است و همه بخشی از روند مورد توافق ایران و آژانس است ، استقبال می کنیم. همانطور که قبلا گفته ایم، به سرانجام رساندن نقشه راه به عنوان بخشی از روند کار برای رسیدن به روز اجرای توافق هسته ای، ضروری است. بدون تکمیل این اقدامات ، ما به روز اجرای توافق نخواهیم رسید و تحریم ها لغو نخواهد شد.»

خبرنگار گفت :«این درست، اما سوال من این است: آیا شما هم مانند آژانس بین المللی انرژی اتمی معتقدید در پاسخ های اولیه ایران ابهاماتی وجود دارد؟»

کربی گفت :«ما در موضعی نیستیم که پرسش های آژانس بین المللی انرژی اتمی را به چالش بکش. ما از اینها استقبال می کنیم -- ما از پرسش هایی که آنها مطرح می کنند استقبال می کنیم. و مجددا بگویم، این ها همه بخشی از روند کار است. اما اینجا دو مسئله وجود دارد. اول اینکه این چیزی میان ایران و آژانس است چون به صورت معمول در روند اجرای نقشه راه ترسیم شده است. دوم اینکه ما در موضعی نیستیم که آژانس را در مورد پرسش هایش به چالش بکشیم.»

خبرنگار گفت یک سوال دیگر در مورد ایران دارم. اعضای یک کمیسیون ویژه مجلس ایران که مسئول بازبینی توافق هسته ای است امروز اعلام کرد دو سند محرمانه وجود دارد که آنها اجازه ندارند آنها را ببینند. یکی از آنها ، تا آنجا که من فهمیدم، به توافق میان آژانس و ایران در خصوص مسائل مرتبط با ابعات نظامی احتمالی -- یعنی حل و فصل این مسائل که ما اغلب در اینجا درباره آن بحث کرده ایم -- اشاره می کند و این یک سند میان ایران و آژانس است. اما ثانیا، آنها همچنین گفتند که یک سند محرمانه نیز میان آمریکا و ایران وجود دارد که اعضای کمیسیون مجلس ایران نیز اجازه نداشته اند آن را ببینند. تا آنجا که شما اطلاع دارید، آیا هیچ سند محرمانه ای میان آمریکا و ایران وجود دارد؟

کربی در پاسخ گفت :«من این گزارش ها را ندیده ام و اطلاعی از چنین سندی ندارم. مجددا باید بگویم که ترتیبات میان آژانس بین المللی انرژی اتمی و ایران ترتیباتی محرمانه است که ما درباره محتوای آن حرف نخواهیم زد. بنابراین من نمی توانم در این باره چیزی به شما بگویم.»

در بخش دیگری از این مصاحبه خبرنگاری پرسید واکنش شما به اینکه روس ها گفته اند تهران اجازه داده است هواپیماهای روسیه از حریم هوایی ایران برای پرواز به سوریه استفاده کنند، چیست؟

جان کربی در پاسخ گفت :«جان کری وزیر امور خارجه آمریکا امروز صبح با سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه گفتگو کرد. کری نگرانی ما را در مورد گزارش ها درباره فعالیت های نظامی روسیه -- یا تقویت نیروهای نظامی روسیه -- در سوریه به اطلاع وی رساند و این دیدگاه ما را تصریح کرد که اگر این گزارش ها صحت داشته باشد، این ممکن است به تشدید خشونت و حتی بی ثباتی بیشتر در سوریه بینجامد و به هیچ وجه به آنچه ما می خواهیم و آنچه در نهایت جامعه بین المللی می خواهد در داخل سوریه به دست آید ، کمکی نخواهد کرد.

در خصوص ایران، من نمی دانم آیا این مسئله که ایران حریم هوایی خود را در اختیار پروازهای روسیه قرار داده است ، در گفتگوهای کری و لاوروف مطرح شد یا خیر. جدا از این مسئله، اینکه ما می بینیم روس ها می گویند حق پرواز از حریم هوایی ایران را به دست آورده اند مسلما نومید کننده است اما در عین حال با توجه به سابقه پشتیبانی ایران از رژیم بشار اسد غافلگیر کننده نیست.»
خبرنگار گفت اما به سبب مسائل جغرافیایی ، اگر روس ها بخواهند از فراز ایران خود را به سوریه برسانند باید از فراز عراق هم عبور کنند. آیا قصد ندارید با عراقی ها درباره این مسئله گفتگو کنید؟

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ گفت :«من جزئیات گفتگوهای دیپلماتیک خود را درباره این مسئله اعلام نخواهم کرد. چیزی که می توانم بگویم این است که ما از شرکای خود در منطقه خواسته ایم پرسش های صریح خود را درباره مقاصد و نیات روس ها در این ماجرا از آنها بپرسند.»

خبرنگار گفت آیا شما در این چارچوب عراق را از شرکای آمریکا می دانید؟

جان کربی در پاسخ گفت :«قطعا.»

خبرنگار گفت : بسیار خب. آیا از همه همسایگان یا کشورهای نزدیک به سوریه و حتی کشورهای دورتر از آن مانند یونان و غیره، درخواست شده است که اجازه پرواز به هواپیماهای روسیه ندهند؟

کربی پاسخ داد:«مجددا باید بگویم که من درباره جزئیات گفتگوهای دیپلماتیک خودمان نمی توانم چیزی بگویم. اما ما از شرکا و دوستان خودمان خواسته ایم از روس ها پرسش های صریحی درباره این ماجرا بکنند.»

خبرنگار گفت : اما در گذشته در این ساختمان شما علنی درباره گفتگوهای خودتان با نوری المالکی نخست وزیر سابق عراق درباره اینکه به هواپیماهای ایرانی اجازه می دهد خود را به سوریه برسانند، صحبت می کردید و در گذشته علنی از این موضوع انتقاد می کردید. اکنون با توجه به مسائل جغرافیایی، به نظر می رسد که اگر این گزارش ها صحت داشته باشد ، این کار دارد اتفاق می افتد. پس چرا حالا موضوع فرق کرده است؟

کربی در پاسخ گفت :«من قصد ندارم درباره آنچه در گذشته انجام داده ایم یا گفته ایم حرف بزنم. من معمولا از صحبت کردن درباره جزئیات گفتگوهای دیپلماتیک خودمان در سرتاسر جهان درباره برخی مسائل پرهیز می کنم و قصد دارم امروز هم همین کار را بکنم. همانطور که گفتم ما از دوستان و شرکای خودمان در منطقه خواسته ایم خودشان از روس ها پرسش های صریح درباره اینکه چکار دارند می کنند و قصدشان چیست، بپرسند.»

خبرنگار گفت : آیا اشتباه است که چنین استنباط کنیم که عراق گفته است خیر؟

کربی پاسخ داد:«من قصد ندارم بیش از این درباره این مسئله چیزی بگویم.»

خبرنگار گفت : علت سوالم این است که در گذشته توضیح داده شده است که عراق قادر نیست جلوی پروازها را بگیرد و واقعا کنترلی بر حریم هوایی خود ندارد. با توجه به اینکه آمریکا به عراق هواپیماهای اف-۱۶ داده است و هواپیماهای ائتلاف (ضد داعش) اکنون در حریم هوایی عراق حضور دارند، آیا این ناتوانی عراق در کنترل حریم هوایی خود دیگر وجود ندارد؟

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا پاسخ داد:«بهتر است دولت عراق خودش درباره کنترل بر حریم هوایی این کشور حرف بزند. این حریم هوایی آنهاست. این حریم هوایی حاکمیتی آنهاست. این متعلق به دولت عراق است. اینکه آنها چطور از حریم هوایی خود محافظت می کنند چیزی است که باید از خود آنها سوال شود.»

خبرنگار گفت : آیا هیچ قانونی ، آیا هیچ قانون بین المللی مثلا در شورای امنیت سازمان ملل وجود دارد که پرواز به سوریه را منع کند؟
کربی پاسخ داد:«من کارشناس حقوق بین الملل در این خصوص نیستم.»

خبرنگار پرسید نظر شما درباره این حرف فیلیپ هاموند وزیر امور خارجه انگلیس چیست که گفته است برای بشار اسد رئیس جمهور سوریه عملا نقشی برای ایفا کردن در دوره انتقالی وجود دارد؟ واکنش شما به این حرف چیست؟ او همین امروز این حرف را زد.
کربی در پاسخ گفت :«من اظهارات هاموند را نشنیده ام و برای همین کمی باید درباره اظهار نظر درباره این مسئله مراقب باشم. من فقط می توانم بگویم که هیچ چیزی در موضع ما مبنی بر اینکه بشار اسد هیچ آینده ای در سوریه ندارد و نباید داشته باشد، تغییر نکرده است و ما به یک دوره گذار سیاسی و تشکیل یک دولت در سوریه نیاز داریم که پاسخگوی مردم سوریه باشد و اسد جایی در آن نداشته باشد.»

خبرنگار گفت : صحبت هاموند کاملا روشن بود. او درباره یک دوره انتقالی صحبت می کند. آیا شما با دادن نقشی به بشار اسد در یک دوره انتقالی مخالفت خواهید کرد؟

کربی در پاسخ گفت :«مجددا بگویم که موضع ما درباره آینده اسد در سوریه تغییری نکرده است.»

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در بخشی از این مصاحبه درباره اتهام استفاده دولت سوریه از بمب های بشکه ای اظهار نظر کرد و گفت :«این بمب ها قطعا برای کشتن، معلول کردن یا زخمی کردن جمعی مردم ساخته شده اند. این بمبی است که به طور خاص برای کشتن مردم ساخته شده است. من قصد ندارم وارد تعریف حقوقی این بشوم که آیا بمب های بشکه ای جزو سلاح های کشتار جمعی محسوب می شوند یا خیر. اما استفاده از این بمب ها باید متوقف بشود و جامعه بین المللی نیز علیه این سلاح موضع واحد دارد، به استثنای ایران و روسیه که همچنان از رژیم اسد حمایت می کنند.»

خبرنگار گفت : اما طبق توضیحات شما، این بمب ها فرق چندانی با بمب های خوشه ای که مثلا سعودی ها در یمن استفاده می کنند و آمریکا آن را به عربستان داده است، ندارند.

کربی در پاسخ گفت :«اینها تفاوت زیادی با هم دارند. استفاده از مهمات و بمب های خوشه ای در محیط های جنگی برای اهداف معین مجاز هستند. ما وقتی این بمب ها را به کسی می فروشیم شرطی برای استفاده از آن می گذاریم و قطعا ما ابزارهایی در اختیار داریم که اگر استفاده مناسب از این بمب ها نشود ، اقدام بکنیم. تفاوت زیادی میان استفاده تاکتیکی و معین از مهمات خوشه ای مطابق قوانین بین المللی و انداختن بمب های بشکه ای از هواپیما یا بالگرد به روی جمعیت مردم وجود دارد. اینها بسیار با هم فرق دارند.»

در بخش دیگری از این مصاحبه خبرنگاری درباره مسئله پناهجویان سوری سوال کرد و گفت گزارش هایی وجود دارد که حاکی است برخی گروهها در آمریکا مایل به پذیرش پناهجویان ، به ویژه پناهجویان کشورهای خاورمیانه ، نیستند زیرا از این نگرانند که شاید تروریست ها نیز همراه پناهجویان بیایند و در میان جوامع آنها زندگی کنند. آیا از این گزارش ها اطلاعی دارید و با آنها چه می کنید؟
کربی در پاسخ گفت :«من این گزارش ها را دیده ام. این تصمیماتی است که خانواده ها و گروهها و جوامع باید به صورت انفرادی اتخاذ کنند. وزارت امور خارجه نمی تواند درباره این مسئله قضاوت و اظهار نظر بکند. من فکر می کنم مهم است که به یاد داشته باشیم که آمریکایی ها به سابقه عملکرد خود در زمینه حقوق بشر در سرتاسر جهان ، بدون توجه به این مسئله، و به ویژه به عملکرد خود در زمینه مسئله جمعیت ، مهاجرت و پناهجویان می بالند. ما سابقه بسیار خوبی در زمینه کمک های مالی ، از منظر کمک های بشردوستانه و از منظر امداد در فجایع داریم... ما در عین حال می دانیم که می توانیم بیش از این کمک کنیم. قطعا اوضاع در اروپا ایجاب می کند ما تلاش بیشتری بکنیم و وزیر امور خارجه آمریکا هم خود را به این مسئله متعهد می داند و می خواهد گزینه های چگونگی عرضه کمک های بیشتر را بررسی کند. اما آمریکایی ها به صورت انفرادی خودشان باید تصمیم بگیرند و ما به تصمیم آنها احترام می گذاریم.»

در ادامه این مصاحبه مطبوعاتی خبرنگاری درباره تحولات ترکیه سوال کرد و گفت آیا شما از تصمیم دولت ترکیه برای اعلام مقررات منع رفت و آمد شبانه در مناطق کردنشین در جنوب و شرق ، و نیز تصمیم اخیر پارلمان ترکیه برای دادن مجوز ورود ارتش ترکیه به داخل خاک عراق برای مبارزه با پ ک ک نگران نیستید؟

کربی در پاسخ گفت :«من چیزی درباره مقررات منع رفت و آمد شبانه نشنیده ام، بنابراین نمی توانم درباره چیزی که از آن بی اطلاعم اظهار نظر کنم. شما درباره حمله علیه پ ک ک حرف زدید. ما به طور مستقیم از ترکیه شنیده ایم که این یک اقدام تاکتیکی کوتاه مدت برای تعقیب کردن تروریست های پ ک ک است که این اواخر حملاتی را به خاک ترکیه انجام داده اند. ما حق ترکیه را برای دفاع از خود در برابر تروریسم درک می کنیم. ما همچنین حساسیت هایی را که دولت عراق درباره این اقدام ترکیه بیان کرده است ، درک می کنیم . چیزی که ما همیشه گفته ایم این است که می خواهیم در خصوص این مسئله خاص و مسائل مشابه آن ، ترکیه و عراق به گفتگو ادامه دهند و با یکدیگر درباره نگرانی های خود شفاف باشند و درباره این چالش بسیار واقعی در مرزهای خود گفتگو داشته باشند.»

خبرنگاری نیز درباره حضور داعش در افغانستان سوال کرد و گفت من هفته گذشته درباره حضور داعش در افغانستان سوال کردم و شما گفتید چنین گزارش هایی وجود ندارد. چند روز بعد دبیر کل ناتو گفت داعش روز به روز نفوذ بیشتری در افغانستان به دست می آورد. نظر وزارت امور خارجه آمریکا چیست؟

کربی پاسخ داد:«من فکر نمی کنم که گفته باشم چیزی برای گفتن درباره حضور داعش در افغانستان ندارم. من به طور مرتب درباره این حرف می زنم که این گروه می خواهد خود را به مناطق دیگر ، از جمله به افغانستان نیز برساند و خود را گسترش بدهد. من می دانم که داعش در افغانستان حضور دارد و آنها می خواهند این حضور گسترش یابد. حرف زدن درباره جزئیات این مسئله دشوار است و من شما را به وزارت دفاع ارجاع می دهم، اما حرف زدن درباره تعداد دقیق و دامنه نفوذ و توانایی های داعش در افغانستان قطعا دشوار است. روشن است که آنها علاقه و تمایل خود را برای گسترش دامنه حضور خود به جاهایی مانند افغانستان نشان داده اند و روشن است که این نه فقط موجب نگرانی اشرف غنی ، رئیس جمهور افغانستان، بلکه موجب نگرانی کشورهای ائتلاف و سربازان مستقر در آنجا و همچنین نیروهای ارتش ملی افغانستان است و ما به این توجه داریم.»
 
کلمات کلیدی : جان کربی، هسته ای
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.