نظر منتشر شده
۱۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 211492
آقای ازغدی، روحانی را کاسب نخوانیم عاقل بدانیم
بخش تعاملی الف - سهراب زند
اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.
تاریخ انتشار : شنبه ۲۱ دی ۱۳۹۲ ساعت ۱۳:۱۶
دکتر روحانی در جمع هنرمندان جمله ای را بیان نمودند که در نگاه اول بسیار عجیب است:
"تقسیم هنرمندان به هنرمندان ارزشی و غیر ارزشی بی معناست." (۱۸دی ۱۳۹۲) خوب برای هر انسان متعهد و مقیدی این حرف بسیارعجیب است چه برسد به یک انسان مذهبی. یعنی کسی که هنر نگارگری یا آواز یا نقاشی یا سینما و... در راه خلق آثار غیر اخلاقی و گمراه کننده صرف می نماید، کارش و خودش برای جامعۀ انسانی ارزشمند است و هنرمند ارزشی و خوب لقب می گیرد؟ مثلاً فیلمی برای سرپوش گذاردن بر جنایات اسراییل ساخته شود، یا مثلا در سریالی با تحریف تاریخ جای ظالم و مظلوم عوض شود، ساختۀ هنری کسی باعث ترویج خشونت و فساد اخلاقی در جامعه گردد، آن وقت اثر آن فرد با ارزش است چون هنری است؟ کسی که آثار هنری اش مروج اخلاق و انسانیت است موجب رشد و حرکت جامعه به سمت پیشرفت در همۀ زمینه های متعالی است یا وجدان خفتۀ جامعه را بیدار می کند با کسی که آثارش چیزهایی می آموزد که قاتل پرور، بی قیدپرور، تروریست پرور و طالبانیسم پرور است قابل تقسیم بندی به با ارزش و بی ارزش نیست؟ حتی اگر از ارزش های دینی بگذریم بعید می دانم در هیچ کجای دنیا به لحاظ ارزش های اخلاقی و انسانی هم تمام آثار هنرمندان را ارزشی بدانند. در همه جای دنیا شاهد ممیزی آثار هنری هستیم مثلاً فیلم های امریکایی در اروپا خشونتش تعدیل می شود و فیلم های اروپایی در امریکا صحنه های غیر اخلاقیش تا حدودی سانسور می گردد. همین امور باعث شده تا استاد حسن رحیم پور ازغدی که از علم و فضل ایشان بسیار بهره برده ام و ایشان را از گنجینه های علمی حوزه و دانشگاه می دانم، با عصبانیت و مقداری عجله به موضع گیری صریح بپردازند و غیر مستقیم دکتر روحانی را ریاست طلب دنیاخواه و کاسبی بی دغدغه در مقابل حق و باطل بخوانند:

"من معنی این جمله را نمی فهمم که هنر ارزشی و ضدارزشی وجود ندارد! یعنی سینمایی که مروج شرک و خرافه است با سینمایی که مروج توحید و عبادت مساوی است؟ بعضی ها اصلا به این چیزها فکر نمی کنند، به دنبال چیزی هستند که برایش کف بزنند، اینها دغدغه حقیقت ندارند، دغدغه ریاست دارند. اما انبیا دغدغه حق و باطل داشتند. می گویند هنر به ارزشی و ضدارزشی تقسیم نمی شود و هنرمند ارزشی و غیرارزشی هم نداریم. یا این حرف بی معنا است و یا شرک و توحید با هم مساوی هستند. یکی کردن اینها کاسبی است."(۱۹دی ۱۳۹۲)

در نگاه اول من هم با دکتر ازغدی موافقم اما در نگاه عمیق تر و با سوال هایی جدی تر متوجه نکات ظریفی در سخنان رییس جمهور شدم.

سؤال اول - رییس جمهوری روحانی و مجتهد که عضو قدیمی مجلس خبرگان رهبری است (حدود پانزده سال) و همه او را به احتیاط و زیرکی و تدین می شناسند چگونه مطلب به این واضحی را نمی داند؟

سؤال دوم - بعضی حرف های ایشان در همان سخنرانی ناقض ظاهر این سخنشان است. مثلا:"ممیزی باید در چارچوب قانون و هدفمند باشد" خوب اگر ایشان هنرهنرمندی را غیر ارزشی نمی دانند، چرا از ممیزی شفاف دفاع می کنند؟ در جای دیگر ایشان می گویند: "یکی از خدمات انقلاب آشتی مردم متدین با هنر بود"، باز سؤال که انقلاب چه کار کرد که متدینین آشتی کردند؟ یا گفته اند: "انقلاب شرایطی را فراهم کرد که هنرمندان بزرگی که قبل از انقلاب نیز شناخته شده بودند، در فضای امن و سالم بعد از انقلاب رشد کرده و بالیدند" فضای امن و سالم یعنی چه؟ مگر تمام این موارد جز خط کشی ارزشی و غیر ارزشی است؟

اما جواب سؤال ها و جواب آقای ازغدی که فرمودند من معنی این جمله را نمی فهمم!

اگر ایشان و دیگر منتقدان، کمی به صحبت های دکتر روحانی، این روحانی فرهیخته و عاقل توجه می کردند متوجه می شدند که ایشان با زیرکی بجای اینکه برای تعداد کثیری روشنفکر و بسیاری از آنها بدبین به حاکمیت، که امادۀ فرار کردن از جملات کلیشه ای و فرمایشی هستند، با ادبیاتی متفاوت و با زبان غیر مستقیم و غیر فرمایشی، به بیان رسالت واقعی آنان پرداخته اند و آنان را متوجه جایگاه رفیعی که شایستۀ آنان است متوجه ساخته اند، لطفا دقت کنید:

"ذات هنر با مفهوم خیر و نیکی یکی است... هنر گفت‌وگو، هنر معاشرت، هنر دیپلماسی، هنر زندگی مسالمت‌آمیز، هنر زندگی بدون کینه و «هر کار بی‌عیبی» هنر است...هنر، هر کار بدون عیب است و ما همه باید تلاش کنیم هنرمندانه حرف بزنیم ...هنر و ارزش، پیوندی ذاتی دارند... هنر یعنی عروج فکر از سطح عادی به سطح متعالی؛ همانکه در عرفان و فلسفه اسلامی به عالم اعلی تعبیر می‌شود...اگر بگوییم هنر مرده را زنده می‌کند، سخنی به گزاف نگفته‌ایم،« پس تقسیم هنرمندان به هنرمندان ارزشی و غیر ارزشی بی‌معناست». هنر یعنی ارزش و هنرمند [فرد] ارزشمندی است که با کار خلاقانه به تعالی می‌رسد و خلقت، بزرگترین مظهر قدرت خدای لایزال است، فقط در این زمینه است که فتبارک الله احسن الخالقین. هنرمند جهان را بازآفرینی می‌کند و کار او در مسیر ارزش‌های الهی است. هنرمند البته در مسیر هنر، باید با مردم، ذوق مردم و خواست مردم خود را نزدیک کند قبل از آنکه سانسور و ممیزی به دولت ها منتسب شود، خود جوامع بشری و اجتماع، اولین قدم قرار دادن چارچوب برای هنر است، عادات، رسوم، اخلاق جامعه، فهم‌ها و درک‌ها همه اینها مرزبندی‌هایی را برای هنر مشخص می‌کند."

فکر می کنم با دقت در این سخنان جواب سؤالات را گرفتیم. با تعاریف متعددی که ایشان از هنر گفته اند که به برخی از آنان اشاره شد، هنری که دکتر روحانی آن را غیر قابل تقسیم به با ارزش و بی ارزش می داند، تعریف دیگری دارد، یعنی هنری که منظور نظر استاد ازغدی بعنوان بی ارزش خطاب می گردد، از سوی دکتر روحانی اصلا هنر تلقی نمی گردد، وی فعلی را هنر می داند که که کاری بی عیب باشد با ارزش پیوند ذاتی داشته باشد، باعث عروج فکری از سطح عادی به متعالی گردد و انسان را به تعریف فلسفۀ اسلامی به عالم اعلی برساند، اموات را احیا کند، جهان خلقت خداوندی را بازآفرینی کند که احسن الخالقین است، کار وی در مسیر ارزش های الهی است، چارچوبش نه فرمایشی باشد و نه امنیتی، بلکه خود عادات، رسوم اخلاق جامعه و فهم ودرک را مشخص کند و به تعالی برساند. پس تقسیم این هنر به ارزشمندی و بی ارزشی بی معناست. وقتی هنر اینگونه شد، هنر خود ارزش است.

اما سخن آخر با اقایانی که نانشان در تخریب است!
بجای پرت کردن لنگه کفش و بهم زدن مجالس و بزرگان را به سیخ کشیدن، راه های بسیار زیباتر و منطقی تری برای دفاع از ارزش ها و انقلاب وجود دارد. میلیون ها چشم به خاطر رفتارهای شما و تبلیغات مسموم دشمنان، دیگر با بی اعتمادی به ما نگاه می کنند اما من با ادبیات امثال بهشتی، امام موسی صدرو در نهایت حسن روحانی اشنا هستم، این ها با هنرمندی و عقلانیت هزار هزار می آوردند و تهمت و ناروا می شنیدند چون انسان های خام بزرگان را درک نمی کنند، انسان های خام همیشه ساده ترین راه ها را برای حل مشکلاتشان انتخاب می کنند و انسان های بزرگ راه هایی که هنر بسیاری می خواهد که از عهدۀ همه بر نمی آید. چند سال گذشته بس است. لطفا با لنگه کفش و تخریب، بزرگان ما را دوباره از ما نگیرید و خام ها را بر سرنوشتمان مسلط نکنید...
۱۳۹۴/۰۷/۰۴ ۱۱:۲۴
 
۱۳۹۳/۱۱/۱۵ ۱۴:۴۷
 
۱۳۹۳/۱۱/۱۱ ۱۲:۰۷
 
۱۳۹۳/۱۰/۰۴ ۰۶:۲۷
 
۱۳۹۳/۱۰/۰۱ ۰۷:۰۷
 
۱۳۹۳/۰۹/۲۵ ۱۴:۵۱
 
۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۱:۵۹
 
۱۳۹۳/۰۹/۱۲ ۰۷:۳۱
 
۱۳۹۳/۰۹/۱۱ ۰۷:۵۹
 
۱۳۹۳/۰۹/۰۲ ۰۸:۰۲
 
 
کلمات کلیدی : سهراب زند
 
۱۳۹۲-۱۰-۲۱ ۱۷:۰۶:۵۱
احسنت تحلیل خوبی بود لذت بردم (1901483) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۰-۲۱ ۱۷:۲۹:۱۵
بسیار عالی...کاش همه مثل روحانی قبل از حرف زدن یکم فکر کنن... (1901577) (alef-10)
 
حميد
۱۳۹۲-۱۰-۲۱ ۱۷:۳۱:۳۲
احسنت و موافقم! (1901584) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۰-۲۱ ۱۸:۱۱:۱۱
به نظر من نویسنده مطلب با نقد زیبایی که از سخنان آقای ازغدی داشته اند جای هرگونه اما و اگر و بحث را از خوانندگان گرفته اند .بهتر است این متن برای اقای ازغدی میل گردد تا خودشان پاسخ دهند البته اگر مثل همیشه آسمان ریسمان نبافند.
موفق باشید. (1901699) (alef-10)
 
طه
۱۳۹۲-۱۰-۲۱ ۲۱:۵۶:۵۱
به نظر بنده تحلیل خیلی خوش بینانه ای از سخنان آقای رئیس جمهور بود.
البته قطعاً به لحن تند استاد رحیم پور باید انتقاد کرد ولی محتوای کلام ایشان خالی از حقیقت نیست.
واقعیت جامعه و بلکه دنیا این است که افرادی را در آن به عنوان هنرمند میشناسند و این افراد منشأ اثر زیادی هستند و این اثرات هم مثبت و هم منفی هستند.
این استراتژی آقای رئیس جمهور که تعریف جدیدی از هنر ارائه دهند و از رهگذر این تعریف، چنین محافظه کارانه با هنرمندان سخن بگویند و هنر و هنرمند را از هر گونه اتهامی تبرئه کنند جای بررسی بیشتری دارد. نباید بنا را بر بدبینی نسبت به رئیس جمهور گذاشت ولی به نظر بنده لحن ایشان بیش از حد محافظه کارانه است.
بگذریم از این که تعریف ارزش و ارزیابی تصدیق آن بر مصادیق گوناگون به جهان بینی و ایدئولوژی افراد بستگی دارد و باید موضع خود را نسبت به مبانی و چارچوبهای فکری افرادی که به نام هنرمند میشناسیم را مشخص کنیم. این هم بحثی جدا میطلبد.
ان شاء الله هنرمندان ما، ذوق و قریحه هنری خود را با فهم صحیح همراه کنند و در راه تحقق اهداف بلند انقلاب اسلامی هر چه اثرگذارتر بدرخشند (1902380) (alef-10)
 
سیامک
۱۳۹۲-۱۰-۲۱ ۲۲:۰۵:۵۹
متاسفانه در این وانفسای قحطی رجل علمی و سیاسی که دارای جرات هم باشند....هستند کسانی که صداوسیما برایشان جولانگاهی شده تا فکر کنند که همه فقط باید شنونده فرمایشاتشون باشن. (1902409) (alef-10)
 
یک خواننده
۱۳۹۲-۱۰-۲۱ ۲۲:۰۸:۲۳
اتفاقا من برعکس این نویسنده عزیز فکر می کنم
من گمان می کنم که ایشان عجله کرده اند ، در نقد سخنان آقای رحیم پور.
ببینید تعریف هنر، تعریف مشخصی است و مسلم این است که خوبی در ذات هنر نهفته نیست.
نمی خواهم بحث فلسفی کنم ولی فکر می کنم که برای همه افراد غیر فیلسوف هم بدیهی باشد که هنر، حسن ذاتی ندارد
پس اینکه که با تعاریف مفاهیم بازی کنیم کار درستی نیست
و اینکه می فرمایید که آقای روحانی با فرض اینکه هنر برابر است با خوبی و ارزش پس هنر به ارزشی و غیرارزشی تقسیم نمی شود، هر چند می تواند توجیهی بر حرف های آقای روحانی باشد، اما با فرض قبول این توجیه، ایراد جدی دیگری که بر این صحبت ها وارد است، ابهام و دوگانگی است آن هم برای اینکه همه راضی باشند... (1902416) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۰-۲۱ ۲۲:۳۵:۳۲
به نظر من که دوست نویسنده این متن ایندفعه به جای ازغدی آسمون و ریسمون بافته... کافیه یه بار دیگه متن رو بخونید و تعارضات واضح در اون رو دقت کنید. دوست عزیز نویسنده که انقدر با شور و علاقه از محبوبشان دفاع می کنند لطفا به این سوال بنده پاسخ بدید که این روحانی مذهبی و زیرک(رئیس جمهور) برای جشنواره عمار که همزمان با حضورش در مجلس مذکور برگزار میشد و مبتنی بر ارزش های والای انسانی و انقلابی بود چه عملیات خاصی انجام دادند، وزیر محترم چه کرد؟ این تناقض در رفتارها را چطور توجیه می کنید...؟؟!! یعنی اگر کسی به قول جنابعالی جذب شد الگویی هم معرفی کرد یا همان کار قبلی را ادامه بدهند ...؟!!
علاوه بر این شما فقط قسمتی از سخنرانی ازغدی را آوردید که بتوانید حرف خودتان را اثبات کنید به خوانندگان گرامی توصیه می کنم برای درک تناقضات موجو در متن به اصل سخنرانی ازغدی رجوع کنند. (1902485) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۰-۲۱ ۲۲:۳۶:۲۷
توجيه جالبي بود
خب آقاي روحاني مي تونستند خيلي راحت يك كلمه بگند هنر بي ارزش و غير اخلاقي اصلا هنر نيست (1902488) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۰-۲۱ ۲۲:۴۳:۰۹
چون غرض آمد هنر پوشیده شد/صد حجاب از دل به سوی دیده شد(مولانا)
واقعا هنر با غرض و مرض دیگر هنر نیست (1902503) (alef-10)
 
احمد
۱۳۹۲-۱۰-۲۱ ۲۳:۰۱:۲۶
نظرآقای روحانی به نظر ایده الیستها در مورد هنر نزدیک است که البته در فلسفه ی اسلامی هم اینگونه است . ارزش ها ثابت و ابدی اند عدالت و زیبایی و هنر در فلسفه ی اسلامی دارای ارزش مطلق و ابدی هستند و هنرمند هم در همین حیطه قرار می کرد . هنری که به سر منزل کمال و تعالی منجر می شود . به نظر من جناب روحانی یک بحث فلسفی از ارزش مطلق هنر و هنرمند را ارایه نمودند . نه ارزش گذاری های ما انسانها از هنر .
استاد ازغدی هم باید از دید فلسفی به نطق اقای روحانی توجه کنند که خود نیز استاد فلسفه هستند . استاد بفرمایند چرا در مدت هشت سال ریاست جمهوری قبلی هیچگونه ایرادی به خطابه های ایشان نمی گرفتند . فرصت کافی هم داشتند در بعد ظهر جمعه ها هر هفته . (1902554) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۰-۲۱ ۲۳:۲۵:۴۴
----

حالا شما از کجا میدونید که ایراد نمی گرفتند ؟ (1902615) (alef-10)
 
حسن شیخی
۱۳۹۲-۱۰-۲۱ ۲۳:۱۵:۳۹
عیب عمده ی صدا و سیما این است که برای برخی چنان میدان تک تازی را مهیا می کند که انسان متعجب می شود؛وبا خود می گوید خدا آخر وعاقبت آن شخص را ختم به خیر کند. واز طرفی عده ای فقط متکلم وحده می شوند و جای بحث چالشی در این میان خالی است. (1902591) (alef-10)
 
بهار
۱۳۹۲-۱۰-۲۱ ۲۳:۲۷:۴۳
با سلام اقای زند ممنونم چون من با خواندن سخنان اقای رحیم پور نسبت به اقای روحانی ذهنیت پیدا کردم ... اما با خواندن مطالب شما سوتفاهم پیش امده برطرف شد اجرتان با رسول الله (1902621) (alef-10)
 
عضقدی
۱۳۹۲-۱۰-۲۲ ۱۸:۰۴:۲۶
در سایت صدا و سیما 800 تا از سخنرانیهای رحیم پور گذاشتن واسه دانلود. .. (1904464) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۰-۲۲ ۱۹:۵۲:۲۴
صحبت های اقای رحیم پور بسیار سطحی و غیر منطقی بود!! (1904804) (alef-10)
 
یه انتقاد ساده
۱۳۹۲-۱۰-۲۲ ۲۱:۳۴:۳۹
نویسنده عزیز با یه ادبیات تند و بی ادبانه ای به منتقدین رئیس جمهور حمله میکنه سپس میخواد: "تخریب کنندگان لنگه کفش پرت نکنند!!"
عزیزم خودت داری لنگه کفش پرت می کنی!
در ثانی مگه رحیم پور تخریب کرد؟ رحیم پور گفت نه آقا هنرمند هم ارزشی داریم هم غیر ارزشی.
تازه با این مطالبتون همیشه سعی می کنید نذارید کسی نقدتون کنه وگرنه افراطی و تندورست!
واقعاً نامردیه (1905059) (alef-10)