نظر منتشر شده
۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 201250
بيانات رهبر انقلاب، چند اصل و چند نكته
بخش تعاملی الف - محسن مهاجر
اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۶ مهر ۱۳۹۲ ساعت ۱۲:۳۸
"ما از تحرک دیپلماسی دولت حمایت می‌کنیم و به تلاش دیپلماسی اهمیت می‌دهیم و از آنچه در سفر اخیر بود، حمایت می‌کنیم البته برخی از آنچه در سفر نیویورک پیش آمد به نظر ما بجا نبود..."

سرانجام پس از روزها بحث و گفتگو، و جدل موافقين و مخالفين و منتقدين، كه در پاره اي موارد به رفتارهاي افراطي از قبيل اردوكشي نيز انجاميد، رهبر معظم انقلاب در سخناني صريح به تبيين ديدگاه و مواضع خويش – كه همان تبيين سياست هاي كلي نظام اسلامي است – در خصوص سفر رئيس جمهور به نيويورك پرداختند.

بي ترديد، همه اطراف اين ماجرا در صدد بر خواهند آمد كه به مصداقِ "هر كسي از ظن خود شد يار من" به تحليل بپردازند و آن بخش از بيانات ايشان را كه منطبق بر جهت گيري كلي خود است برگزينند و برجسته سازند.

اما درست آن است كه بيانات رهبري را "گزينش" نكنيم و همه وجوه آنرا براي آنكه چراغ راه آينده باشد برجسته سازيم.

از اين منظر، مي توان چند اصل را از فرمايشات صريح رهبري استخراج كرد:

۱- اعتماد به دولت يازدهم و رئيس جمهور:
رهبر انقلاب در اين بيانات كوتاه، چند بار و با غلظتي خاص به اعتماد خود به دولت اشاره كردند كه مي تواند يكي از دلايل مهم تفويض اختيار تام به رئيس جمهور جهت حل پرونده هسته اي باشد: ما از تحرک دیپلماسی دولت حمایت می‌کنیم / به مسئولین خود اعتماد داریم و خوشبین هستیم / مسئولان گام ها را درست و محکم بردارند...

۲- حمايت از تحرك ديپلماتيك:
ايشان همچنين بر اعتقاد خود به تحرك ديپلماسي دولت يازدهم در اين سفر و نيز موارد ديگر تاكيد كردند: ما به دیپلماسی دولت عزیزمان خوشبین هستیم / ما از تحرک دیپلماسی دولت حمایت می‌کنیم و به تلاش دیپلماسی اهمیت می‌دهیم و از آنچه در سفر اخیر بود حمایت می‌کنیم...

۳- عدم اعتماد به آمريكائي ها:
فراز مهمي از سخنان ايشان بصورت صريح به عدم اعتماد به دولت آمريكا اختصاص داشت:
ما به آمریکایی‌ها بدبینیم و هیچ اعتمادی به آنان نداریم، دولت آمریکا غیرقابل اعتماد و خودبرتربین و غیرمنطقی و عهدشکن است و دولتی در تصرف شبکه صهیونیسم بین‌المللی است که بخاطر صهیونیست‌ها مجبور است با رژیم غاصب مماشات کنند و نرمش نشان دهند.

۴- انتقاد از برخي موارد در عين حمايت از كل ديپلماسي دولت در سفر اخير:
ايشان بطور كلي از آنچه در سفر نيويورك بود اعلام حمايت كردند كه اين امر مي تواند درستي بخش اعظم رفتار، عملكرد و تدابير دولت و تيم ايران را در اين سفر نشان دهد. در عين حال، رهبر انقلاب از برخي موارد سفر – بدون آنكه نامي از آن موارد ببرند – انتقاد كردند:

برخی از آنچه در سفر نیویورک پیش آمد به نظر ما بجا نبود

۵- توصيه هايي به دولت
رهبر انقلاب اسلامي در عين حمايت از تحركات ديپلماتيك دولت در سفر اخير، و در كنار نقد برخي مسائل پيش آمده، به دولت توصيه كردند هم مراقب باشد و هم محكم گام بردارد: از مسئولان می‌خواهیم با دقت و ملاحظه همه جوانب، گام‌ها را درست و محکم بردارند و منافع ملی را یک لحظه به فراموشی نسپارند. اتحاد ملی، آرمان‌های والای نظام و استحکام ملت ایران را حفظ کرده؛ امروز ملت ایران ملت عزیزی است و این عزت روز به روز روبه افزایش خواهد بود.

۶- هشدارهايي به دشمن:
رهبر انقلاب در بخش پاياني سخنان خود همچنين دشمنان و بدخواهان ملت را خطاب قرار داده و تصريح كردند: تهدیدهای مکرر و مشمئز کننده دشمنان ملت ایران را می‌شنویم، پاسخ به هرگونه شرارت پاسخ جدی و سخت خواهد بود. این را همه کسانی که عادت کرده‌اند ملت ایران را با زبان تهدید کنند باید بدانند...

و اما چند نكته:
۱- همه آنچه در سفر اخير رئيس جمهور رخ داد، در چارچوب تلاش روحاني براي ارائه تصويري متفاوت، و البته تازه از ايران بود. او تلاش كرد با تحركات ديپلماتيك فراوان و با در پيش گرفتن ادبياتي منعطف و متفاوت از رئيس دولت دهم، بهانه زدايي كرده و در عين حال به جهانيان القا نمايد كه آنچه عليه ايران اسلامي گفته و تبليغ شده است واقعيت ندارد و ايران در پي گسترش صلح در جهان است. روحاني و تيم او، قبل از اين سفر با طراحي برنامه اي تبليغاتي تلاش كردند توجه و نگاههاي محافل خبري سياسي دنيا را متوجه خود كنند و بسيار هم موفق بودند. و بخش زيادي از اين توفيق را مرهون تلاش براي القاي احتمال ديدار روساي جمهور ايران و آمريكا بعنوان يك شوك خبري بودند. پرواضح بود كه روحاني تمامي خط قرمزها را بخوبي مي شناسد و قصدي براي عبور از آنها ندارد. پس دليل آنكه او قبل از سفر از احتمال ديدار برنامه ريزي نشده خبر داد، بيشتر براي فضاسازي رسانه اي بود تا همه توجهات به تيم ايران جلب گردد. بيانات مقام معظم رهبري مبني بر نرمش قهرمانانه و تعابير متفاوتي كه از آن شد نيز به روحاني در ايجاد اين فضا كمك فراواني كرد. و مسلم است كه رهبري انقلاب نيز با آگاهي، نسبت به اعلام تاكتيك فوق در زمان خاص قبل از آن سفر مبادرت كردند.

بيانات اخير رهبر انقلاب، حاكي از آن است كه ايشان از اين جهت گيري و تحركات ديپلماتيك و تلاش براي مذاكره براي احقاق حقوق ملت بطور عمومي حمايت كرده و آنرا امري مثبت مي انگارند.

۲- نقد رهبري اگر چه متوجه برخي مسائل سفر بود كه ايشان آنرا نابجا دانستند اما در عين حال، ناقض اعتماد ايشان به دولت جديد نبود. اين امر نشان مي دهد بر خلاف برخي مخالفان تندمزاج، رهبر انقلاب به رئيس جمهور دولت يازدهم اعتماد داشته و برخي خطاها را نه از عمد و نه به دليل وادادگي و يا به قصد معامله بر سر منافع ملي بلكه نابجا و در غير زمان و شرايط مناسب خود ارزيابي كردند.

۳- رهبر انقلاب علت نابجا بودن برخي مسائل را عدم اعتماد به آمريكائي ها دانستند. "ما از تحرک دیپلماسی دولت از جمله سفر نیویورک حمایت می کنیم زیرا به دولت خدمتگزار اعتماد داریم و به آن خوشبین هستیم. اما برخی از آنچه که در سفر نیویورک پیش آمد بجا نبود، چون ما دولت آمریکا را غیرقابل اعتماد، خودبرتربین، غیرمنطقی و عهد شکن می دانیم." و شايد اين نكته، كليدي ترين نكته سخنراني اخير ايشان باشد. همانگونه كه در بيانات رهبري تشريح شد، دولت هاي آمريكا، در سالهاي قبل و بعد از انقلاب اسلامي دشمني هاي فراوان و دامنه داري را با منافع ملي ايرانيان و نيز نظام جمهوري اسلامي داشته اند كه همچنان ادامه دارد. اگر چه تغيير لحن محسوسي از سوي اوباما در سفر اخير مشاهده شد اما برخي رفتارهاي آمريكائي ها پس از تماس تلفني دو رئيس جمهور، مشخص كرد كه به اين زودي نمي توان به دولتمردان كاخ سفيد اعتماد كرد. اوج تناقض رفتاري حاكمان دولت آمريكا در دیدار نتانیاهو و اوباما رخ داد كه تیر خلاص به چهره تعامل جویانه جديد آمریکائي ها بود؛ رفتاري كه وزير خارجه ايران از آن به "پشتک و وارو زدن اعتمادسوز" ياد كرد.

مقایسه اظهارات مقامات جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا پس از مذاکره روسای جمهور طرفین، نشان می داد که طرف ایرانی با نگرشی متفاوت به این گفتگو نگاه می کند و آن را دریچه ای جدی برای حل مساله هسته ایران می داند اما طرف آمریکایی پس از چند روز از این مذاکره تلفنی، نگاه خود را از راه حل دیپلماتیک به سمت شیوه های گذشته و تاکید بر عدم حق غنی سازی و بازدید از برخی سایت های نظامی، بازگردانده است.

اين واقعيتي بود كه مورد اشاره رهبر انقلاب قرار گرفت و كليدواژه بي اعتمادي را مطرح ساخت. اين، پيامي روشن به دولتمردان آمريكا بود كه سرنوشت مذاکرات را با عهده شکنی و خودبرتربینی به شكست نكشانند. اين بيانات نيز مانند تاكتيك نرمش قهرمانانه مي تواند مستند دولت يازدهم و ديپلمات هايش براي مذاكره از موضع قدرت و عزت باشد.
 
کلمات کلیدی : محسن مهاجر
 
مهم نیست
۱۳۹۲-۰۷-۱۷ ۱۲:۵۰:۰۸
از اینکه چنین رهبر فرزانه ای دارم که میداند چه حرفی را در چه زمانی با بهترین واژه ها و بدون حتی یک کلمه اضافه بیان کند افتخار میکنم. (1706718) (alef-6)
 
خالد
۱۳۹۲-۰۷-۲۳ ۰۰:۱۹:۵۱
اين بيان حضرت آقا "برخی از آنچه در سفر نیویورک پیش آمد به نظر ما بجا نبود" بدليل عدم شفافيت براي مردم باعث ايجاد سردر گمي مردم و بهانه دست تندروها براي تاختن به دولت شده است اي كاش ايشان آن را شفاف مي كردند تا باعث دودستگي بين حتي مسئولان نمي شد (1718299) (alef-6)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.