نظر منتشر شده
۱۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 199715
تأملي بر استراتژی مقاومت در مكتب رهبری؛
از تكرار عاشورا تا نرمش قهرمانانه‎
بخش تعاملی الف - محسن مهاجر، 2 مهر 92
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲ مهر ۱۳۹۲ ساعت ۱۴:۲۲
«من به شما عرض كنم كه امروز دشمن قادر نيست حادثه‌اى مثل حادثه صلح امام حسن را تحميل كند. اين‌جا اگر دشمن زياد فشار بياورد، حادثه كربلا اتّفاق خواهد افتاد...»

اين جمله تاريخي را رهبر فرزانه انقلاب اسلامي روز اول ارديبهشت ۱۳۷۹ در ديدار با جوانان در مصلّاى بزرگ تهران بر زبان راندند. بيان اين جمله تبيين استراتژي نظام اسلامي در شرايط سخت آن سالها بود. در عرصه داخلي؛ ماجراهايي مانند قتل هاي زنجيره اي، حمله به كوي دانشگاه تهران، فتنه انگيزي مطبوعات زنجيره اي، و ... شرايط خاصي را در كشور ايجاد كرده بود و در عرصه خارجي نيز، فشارهاي روزافزون بر برنامه هسته اي، حمله طالبان به كنسولگري ايران در مزارشريف، تهديدات نظامي آمريكا و ... شرايط پيراموني كشور را ملتهب جلوه مي داد. در آن وضعيتِ فشار خارجي و فتنه هاي داخلي، و آنگاه كه نفاق داخلي فشار را بر كشتيبان انقلاب افزايش داده بود تا نظام جام زهر سر كشد، مقاومت تنها پاسخ منطقي بود؛ مقاومت در برابر خواست افراطيون تجديدنظرطلب و دشمنان خارجي.

دولت اصلاحات رفت و جاي خود را به دولت اصولگرا داد. ۸ سال دولت احمدي نژاد رفته رفته افراط را – بخصوص در عرصه سياست خارجي – از آن سو پيشه كرد تا حاصل آن چندين قطعنامه و فشار بر كشور و تضعيف قدرت بازي گري ايران در منطقه باشد.

***

اينك آن روزهاي افراط دو سويه گذشته است. كشور در شرايط پسافتنه پس از ۸۸ ، با انتخاباتي پرشكوه مواجه شد و از پس آن، رئيس جمهوري روحاني عنان دولت در دست گرفت؛ رئيس جمهوري كه مي خواهد در ميانه اين دو افراط بايستد و راه درست را در پيش گيرد؛ نه وادادگي و ترس، و نه ماجراجويي و دشمن تراشي.

انتخابات اخير نشان داد كه عرصه سياست خارجي و نحوه تعامل نظام با جهان به شدت مورد توجه مردم قرار دارد و از قضا، فردي مقبول افتاد كه برخي افراطيون داخلي او را سازشكار جلوه مي دادند. اما مردم اين تلقي را نپذيرفتند و به حسن روحاني و خردورزي سياسي اش آري گفتند؛

خردورزي سياسي و خودداري از افراط در تعامل با جهان كه بزرگان اصولگرا نيز بر آن صحه گذاردند. اينك كليد در دستان روحاني است و همانگونه كه خود او نيز صراحتاً گفته است " دولت وی اختیار کامل دارد تا بر سر برنامه صلح آمیز انرژی هسته ای به توافقی با غرب دست یابد". اين اختيار تام از اعتماد بالاي رهبر معظم انقلاب ناشي مي شود كه وي را فردي امين دانسته و با عنايت به خواست مردم و شرايط كشور، حل پرونده را بر عهده او گذارده اند.

اين واگذاري و اعتماد، به فراخي ميدان مانور سياست خارجي دولت يازدهم خواهد انجاميد و حسن روحاني خواهد توانست همانگونه كه در ديدار با فرماندهان سپاه گفتند: نه در كوچه تنگ كه در بیابان بزرگ و میدان باز مقاومت و تدبير كند.

***

«عرصه دیپلماسی، عرصه لبخند و درخواست مذاکره و مذاکره است اما همه این رفتارها باید در چارچوب چالش اصلی فهم و درک شود... با مساله‌ای که سال‌های پیش، نرمش قهرمانانه خواندم موافقم چرا که این حرکت در مواقعی بسیار خوب و لازم است اما با درک ماهیت طرف مقابل و فهم صحیح هدف‌گذاری او. یک کشتی‌گیر فنی نیز برخی مواقع به‌دلیل فنی نرمش نشان می‌دهد اما فراموش نمی‌کند که حریفش کیست و هدف اصلی او چیست؟...»

اين جملات مهم و تاريخ ساز را رهبر معظم انقلاب در ديدار با فرماندهان سپاه بيان كردند. اين مواضع كاملاً حساب شده و هدفمند اولاً در ديدار با فرماندهان نهاد انقلابي سپاه بيان شد تا سخني از موضع قدرت تلقي شود، و ثانياً در آستانه سفر رئيس جمهور به سازمان ملل بيان شد تا ميدان فراخ مورد نياز را براي مانور روحاني فراهم كند و او و ظریف با دست باز به گفتگوهای هسته ای در نیویورک بروند و در بخش بده و بستان و داد و ستد دیپلماتیک از قدرت کافی برخوردار باشند. و مسلماً همه اينها در چارچوب تلاش روحاني براي احقاق حقوق ملت و منافع ملي است.

كليدواژه سخنان رهبري كه مي تواند كليد روحاني براي گشودن قفل پرونده هسته اي و گام نهادن در راه رفع تحريم ها باشد، نرمش قهرمانانه بود. "نرمش قهرمانانه" اشاره ظريفي است به كتاب معروف شيخ راضي آل ياسين درباره ماجراي صلح امام حسن (ع) كه خود آیت الله خامنه ای در ۳۰ سالگی (سال ۱۳۴۸ خورشیدی) تحت عنوان "صلح امام حسن (ع)؛ پرشكوه ترين نرمش قهرمانانه تاريخ"ترجمه کرده اند.

شايد اين پرسش مطرح شود كه چرا يك دهه پيش، رهبر انقلاب فشار دشمن را نه باعث صلح امام حسن (ع) كه موجد عاشورايي ديگر دانستند اما اينك، نرمش قهرمانانه به شيوه امام مجتبي (ع) را عملي مي دانند؟

پاسخ به اين سئوال با درك ماهيت فقه حكومتي شيعه سهل تر خواهد بود. در ديدگاه فقهي حضرت امام خميني (ره) و مقام معظم رهبري، زمان و مكان دو عنصر مهم در اجتهاد و تصميم اند. يك دهه پيش، كشور از خارج براي تسليم تحت فشار فزاينده بود و افراطيون داخلي نيز نظام را براي سر كشيدن خودخواسته جام زهر تحت فشار قرار داده بودند. امروز اما، دولتي معتدل و مورد اعتماد بر سر كار است و نظام در نتيجه ناكامي هاي سلسله وار جبهه استكبار، و پيروزي هاي سلسله وار جبهه مقاومت اسلامي، در اوج قدرت و اقتدار است اگر چه به واسطه مشكلات اقتصادي چالش هايي وجود دارد كه تداوم آنها مي تواند مشكل آفرين باشد. در اين شرايط، گفتگو از موضع برابر و همراه با بده بستان متوازن مي تواند منافع ملي را تامين كند. لذا رهبر معظم انقلاب در زمان لازم بر مقاومت حسینی تأکید می کنند و در شرایطی دیگر ، «نرمش قهرمانانه» را در راستای منافع جامعه اسلامی می شمارند و هم مقاومت و هم نرمش، هر کدام در شرایط خاص خودشان، الگوهایی برای حفظ منافع ملی است.

از سوي ديگر، شايد بتوان يكي از حكمت هاي موضع منعطف اخير رهبري را در فرازهايي از مقدمه كتاب صلح امام حسن (ع) يافت. در اين مقدمه كه توسط عالم بزرگ سيد شرف الدين عاملى نوشته شده و آيت الله خامنه اي آن مقدمه را به «راستى و درستى و انصاف» متصف كرده است مي خوانيم: حوادث بعد از صلح تماما خط مشى امام حسن را تفسير كرد و روشن ساخت مهمترين هدف امام حسن - عليه السلام - آن بود كه نقاب از چهره ى اين طاغوتهاى زمان بردارد و از تعبير شدن خوابى كه براى رسالت جدش پيامبر ديده بودند ، جلوگيرى كند و اين منظور بطور كامل بر آورده شد ، ماسك از صورت دزدان افتاد و كوس رسوايی بنى اميه بر سر بازارها زده شد. از نظر خردمندان صاحبنظر، روز ساباط امام حسن به مفهوم فداكارى بسى آميخته تر است تا روز عاشوراى امام حسين زيرا امام حسن در آنروز در صحنه ى فداكارى، نقش يك قهرمان نستوه و پايدار را در چهره مظلومانه ى يك از پا نشسته ى مغلوب ، ايفا كرد...

***

از جنگ حنین تا صلح حدیبیه، و از صلح حسنی(ع) تا قیام حسینی(ع)، همه و همه پر از آموزه هایی است که دست رهبران جامعه اسلامی را برای انتخاب بهترین گزینه ها باز می گذارد تا منافع اسلام را به بهترین شکل ممکن تأمین کنند. اگر امام حسن (ع) برای حفظ جامعه اسلامی از جنگ، بازگرداندن آرامش به جامعه، نقاب افکندن از چهره نفاق و بسترسازی برای گسترش تشیع - که در زمان امام باقر(ع) و امام صادق(ع) ثمره داد - راه صلح را با شخصی مانند معاویه برگزیدند، امروز نيز با تشخيص رهبري، امكان نرمش قهرمانانه خواهد بود؛ نرمشي كه جبوه هايي از آن را در تاريخ معاصر به ياد داريم و مهم ترينش پذیرش قطعنامه ۵۹۸ از سوی حضرت امام خميني (ره) بوده است. و شايد بتوان پذیرش معاهده خلع سلاح های شیمیایی توسط نظام سوریه را در روزهاي اخير هم نمونه ای تاریخی از نرمش قهرمانانه در دیپلماسی توسط زنجيره مقاومت اسلامي دانست.
 
کلمات کلیدی : محسن مهاجر
 
۱۳۹۲-۰۷-۰۲ ۱۴:۴۵:۲۴
ریاست‌جمهوری و هر مسئول دیگری باید توجه داشته باشند که بیرون آمدن قهرمانانه از هر نرمشی خواسته رهبری و مردم است.
آقای روحانی نباید در تعامل با آمریکا، از حقوق مسلم خود یعنی استفاده از فناوریهای هسته‌ای و غنی‌سازی 20 درصد اورانیوم که جزو آن است کوتاه بیاید.. همچنین نباید از حق و حقوق ملت مظلوم فلسطین که چشمشان به سیاست‌های ایران اسلامی است صرف‌نظر کند. (1665961) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۰۲ ۱۶:۱۱:۵۵
برداشت اشتباهی که از بیان رهبری رخ داده این است که عده ای تصور کردند که زمانی ما نرمش قهرمانانه باید بکنیم که حتما به شرایطی مثل شرایط زمان امام مجتبی (ع) دچار شویم. در صورتیکه اصلا چنین نیست. درست است که امام حسن (ع) بزرگترین نرمش قهرمانانه تاریخ را کردند، لکن این بدان معنی نیست که هر گاه شرایط سخت و پیچیده بود باید نرمش قهرمانانه کرد و یا هر گاه نرمش قهرمانانه کردیم یعنی شرایط سخت و پیچیده است.
نکته دوم اینکه میزان نرمش هم مهم است. یک زمانی یکی مثل امام حسن (ع) مجبور است از خلافت صرف نظر کنند. لکن یک زمانی هم هست که نرمش تنها پشت میز گفتگو نشستن است.
ضمن اینکه امام حسن مجتبی (ع) در مفاد صلح نامه امتیازات کلیدی را از معاویه گرفتند که در نوع خودش یک پیروزی برای امام بود که البته معاویه زیر آن زد و برخلاف اینکه قرار بود جانشین نداشته باشد یزید را جانشین کرد. (1666269) (alef-13)
 
دایی سعید
۱۳۹۲-۰۷-۰۲ ۱۸:۵۰:۵۵
ایا زمان ان فرا نرسیده است که با جهان پیرامون خود به تعامل برسیم واینهمه ملتمان را از دنیا نترسانیم. (1666647) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۰۲ ۱۶:۱۵:۰۸
چقدر شماها عجول هستید، عرصه سیاست صبر میخواهد. بعد از صبر نوبت ظفر آید.
حالا امروز ما یک سیگنال به غرب دادیم، بگذارید آقای روحانی برگردد، کارشناسان و متخصصان نتایج صحبتهای این چند روز را پشت درهای بسته ارزیابی و تحلیل کنند. بعد تازه میتوان دید که باید استراتژی جدیدی داشت، یا اینکه همان روش قدیم از سر غربیها هم زیاد است. (1666274) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۰۲ ۱۶:۱۹:۳۷
سال 79 هنوز پرونده ی هسته ای شروع نشده بود... (1666283) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۰۲ ۱۴:۵۰:۳۳
باید مراقب سوء تعبیر نرمش قهرمانانه باشیم.

نرمش قهرمانانه حركتي در مقابل قدرت هوشمند دشمنان است و مراقب باشيم كه اين حركت به چرخش تبديل نشود. چون در آنصورت نرمش بزدلانه نامیده خواهد شد! (1665988) (alef-13)
 
بسيجي واقعي
۱۳۹۲-۰۷-۰۲ ۱۴:۵۵:۴۰
اگه ما حادثه كربلا رو داريم ؛ در كنارش ماجراي صلح امام حسن ( ع ) رو هم داريم . (1666011) (alef-13)
 
ب
۱۳۹۲-۰۷-۰۲ ۱۶:۱۸:۵۹
بله ولی به شرطی که موقعیت رو اشتباه نگیریم.
مثلا اگر دشمن ما یزید بود نباید صلح کنیم و اگر شرایط شبیه معاویه شد نباید بجنگیم. (1666282) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۰۲ ۱۴:۵۵:۵۳
بکار بردن اصطلاح «نرمش قهرمانانه» از سوی رهبری به هیچ وجه حکایت از تغییر استراتژی ایشان در مواجهه با جریان سلطه ندارد کما اینکه پیش از این و در سال 75 نیز ایشان با بکار بردن همین واژه، خط و مشی مردان دیپلماسی دولت سازندگی را تبیین کردند. آنجا که فرمودند: نمايندگان سياسى جمهورى اسلامى ايران در جهان بايد تيزتر از شمشير، نرم‌تر از حرير و سخت‌تر از سنگ و پولاد باشند، اما نرمشى كه در برابر دشمن تيز باشد. عرصه سياست خارجى، ميدان نرمش‌هاى قهرمانانه است. (1666013) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۰۲ ۱۵:۵۱:۲۷
شباهت اسمی که دلیل نمی شود هر چیزی را به چیز دیگر ربط داد. اشکال نویسنده این است که گول شباهت واژه ها را خورده است و فرض کرده است که هر گردی گردو است.
شرایط امروز ما با زمان امام حسن مجتبی و امام حسین (ع) اصلا قابل قیاس نیست. زمان امام حسن (ع) فرماندهان لشکرش به ایشان خیانت کردند و ایشان تنها و غریب ماندند. اما ما امروز در شرایط بدر و خیبر هستیم و خیلی قدرتمندتر از اوایل انقلاب هستیم. همینطور امام حسین (ع) ماندند با 72 نفر و یزیدی که شراب خوار بود و اصل اسلام در خطر بود. لکن الان رهبری میلیون ها نفر حامی در سراسر دنیا دارند و اصل اسلام در خطر نیست.
این قیاس قیاس مع الفارق بود. (1666213) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۰۲ ۱۵:۵۹:۳۳
نویسنده یک تحلیل کاملا اشتباه ارایه داده اند.
اولا رییس جمهور یک وظیفه ای دارند رهبری یک وظیفه ی دیگر. رییس جمهور مختار است سیاست خودش را اعمال کند و رهبری هم سیاست خودشان را و رهبری تا جایی که ضرورتی نباشد در کار رییس جمهور ورود پیدا نمی کنند مگر خیلی حیاتی باشد.
رییس جمهور و دیپلماتها یک وظیفه ای دارند لکن رهبری سال گذشته گفتند که من دیپلمات نیستم بلکه انقلابی هستم. این جمله رهبری که سال 79 فرمودند در مورد خودشان بود لکن نرمش قهرمانانه مربوط به دولت می شود. ضمن اینکه باز به دولت تاکید دارند که از خطوط قرمز و اصول عبور نکنند. (1666243) (alef-13)
 
صفار
۱۳۹۲-۰۷-۰۲ ۱۶:۲۷:۲۷
اصل بر مقاومت و تدبیر است.
البته با توجه به افراط هایی که در چند سال اخیر رخ داده و بی خودی تنش هایی را در سطح بین الملل برای ما بوجود آمده است، نرمش موقت تا رسیدن به حالت عادی یک تدبیر درست و البته شجاعانه است.
ضمنا نرمش به معنای تسلیم نیست بلکه به معنای کاهش سرسختی است.
در حال حاضر، غرب با ترسیم چهره ای خشن از ما در سطح جهان، ما را بی رحم و بی منطق معرفی کرده است. ما نیز باید با تدبیر و گرفتن زمان از دشمن، فرصت معرفی مناسب خود را به افکار عمومی بدست آوریم تا دروغ دشمنان فاش شود.
امام حسن (ع) با پذیرش خلافت معاویه در واقع چهره حقیقی او را برای همیشه تاریخ رسوا نمود.
ما البته قرار نیست سلطه غرب را بپذیریم چون امریکا معاویه نیست ولی یزید یزید هم نیست، لذا نه سلطه او را می پذیریم و نه با او می جنگیم بلکه با تدبیر باید مواظب او باشیم تا با قوی تر شدن در عرصه های اقتصادی و نظامی و رسانه ای، حقانیت خودمان را به همه ثابت کنیم. (1666299) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۰۷-۰۲ ۱۸:۰۷:۲۵
کاش میتوانستید حرف های ما را هم انتشار دهید (1666546) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۰۲ ۲۱:۱۷:۲۴
ما در فرهنگ دينيمان هم قيام حسين داريم و هم صلح امام حسن . بايد هردو را ببنيم . (1667010) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۷-۰۲ ۲۱:۴۵:۲۰
امام حسن (ع) که نرمش قهرمانانه انجام دادند، به خاطر همراه نبودن امت اسلامی با ایشان بود. (1667095) (alef-10)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.