نقش نظام بانکی و منافع کلان نظام/ آیا سرمایه‌های داخلی کفاف حل مشکلات کشور را نمی‌دهد؟

ابراهیم رزاقی،   3970509165 ۲۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۹ تکراری یا غیرقابل انتشار
نقش نظام بانکی و منافع کلان نظام/ آیا سرمایه‌های داخلی کفاف حل مشکلات کشور را نمی‌دهد؟

1- گسترش زیرساخت‌های تولید و تغییر جهت سیاست‌های کلان اقتصادی به سمت توسعه صنعت و کشاورزی یکی از وظایف بدیهی بانک‌هاست که درهم تنیدگی و ارتباط تنگاتنگی با سیاست‌های دستگاه‌های اجرایی کشور دارد و بر این مبنا نمی‌توان عملکرد نظام بانکی را در خلاء و بدون در نظر گرفتن تأثیر راهبردهای اقتصادی بر نظام بانکی مورد ارزیابی قرار داد.

این روزها حالا که بحث اصلاح نظام بانکی داغ است، باید توجه داشت که معیار و ملاک نقش‌آفرینی مثبت بانک‌ها در کشور آن است که در چارچوب منافع ملی و انقلابی گام بردارند؛ همان‌گونه که در کشورهای پیشرفته حائز چنین کارکردی هستند، درحالی‌که در کشور ما هنوز این امر محقق نشده و بانک‌ها نتوانسته‌اند در راستای منافع کلان نظام و انقلاب به ایفای نقش بپردازند.

در حال حاضر، بانک و بانکداری در موقعیتی قرارگرفته‌اند که از زمان خصوصی‌سازی، صرفاً به دنبال حداکثر سود خود بوده‌اند و اگر اقدامی برای بازآفرینی سود در بطن تولید صورت نگیرد، بانک‌ها به‌انحاءمختلف می‌توانند بر این موج‌ سوار شده و به فعالیت‌های غیرتولیدی دامن بزنند.

2- معاینه دقیق سیاست‌های بانکی نیز گویای این حقیقت است که این مؤسسات مالی اهتمام جدی به گرفتن دست تولیدکنندگان ندارند و هر طور که منافعشان اقتضا کند، عمل می‌کنند. در تمام اقتصادهای پیشرو شرایطی فراهم است که همگام با افزایش سپرده و نقدینگی، بانک‌ها حمایت از تولید را افزایش می‎دهند، چراکه تنها تولید است که ارزش‌افزوده خلق می‌کند. نتیجه چنین رویکردی این است که بانک‌ها، سپرده‌های مردم را جذب کرده و در فعالیت‌هایی همانند دلالی‌ و خریدوفروش ارز، طلا و مسکن صرف ‌کنند.

یا بعضی دیگر از مصوبه ابلاغی مبنی بر کاهش سود بانکی استنکاف ورزیده، بار دیگر افتتاح حساب با سود 21 درصد را به مشتریان خود پیشنهاد داده‌اند.

بهانه آن‌ها هم این است که جذب منابع از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و باوجود اینکه حرکت در چارچوب سود ۱۵ درصد و سایر ضوابط بخشنامه هشت بندی بانک مرکزی یک الزام است، اما در مواردی  ناچارند برای نگهداشت سپرده، سود غیرقانونی را در ویترین خود قرار دهند. 

ذکر این نکته ضروری است که کاهش سود بانکی بدون فراهم کردن لوازم آن، کلیت اقتصاد را تحت تأثیر قرار نمی‌دهد، چراکه هدف از این سیاست‌گذاری، باز کردن دست بانک‌ها برای پرداخت اعتبارات موردنیاز فعالان در بخش تولید است اما واقعاً آیا این‌گونه شد ؟ تا زمانی که سودهای مثبت 100 درصد در برخی فعالیت‌های غیرمولد ازجمله دلالی و واسطه‌گری وجود دارد، آیا بانک‌ها که از اساس به دنبال سود بالا هستند، وارد ساز و کار پیچیده تولید با سود 15 درصدی خواهند شد؟!

3- متأسفانه در این حقیقت که بانک‌ها به‌جای شرکت در تولید، سرمایه‌ها و سپرده‌های مردمی را به‌سوی فعالیت‌های غیرتولیدی سوق می‌دهند شکی نیست و بارزترین مصداق آن، دریافت سودهای غیرمتعارف و سنگین بانکی از واحدهای تولیدی است، به‌طوری‌که هیچ‌یک‌ از بخش‌های اقتصادی، بدون بازپرداخت سود بالا، اساساً نمی‌توانند وام دریافت کنند.

چنین سیاستی، فعالان اقتصادی را مجبور می‌کند که عطای تولید را به لقایش بخشیده و سرمایه‌های خود را به بخش‌هایی منتقل کنند که از گزند آفات تولید در امان بمانند و درنتیجه، این دور باطل همچنان ادامه پیدا می‌کند.

4- یکی از کارکردهای کلیدی نظام بانکی مهار نقدینگی است و سؤال بسیار مهم در این میان آن است که آیا مسئولین اقتصادی کشور ازجمله رؤسای بانک مرکزی نمی‌دانستند که سه برابر شدن نقدینگی چه بلایی بر سر کشور می‌آورد؟

تصور اینکه دست‌اندرکاران اقتصادی از تبعات افزایش سرمایه‌های سرگردان بی‌اطلاع باشند، دشوار است، چراکه تحلیل و طراحی برنامه برای این بحران جزو الفبای اقتصاد محسوب می‌شود! این بی‌تدبیری‌ها که به‌سختی می‌توان باور کرد در اثر عدم احاطه به اوضاع فعلی باشد، باعث شد تا فضای سوداگری با ارقام بالا امکان‌پذیر شود. گاهی سوداگری انفرادی است و آثار زیان‌بار آن‌هم محدود است، اما وقتی سوداگری با ارقام بالا امکان‌پذیر ‌شود، اوضاع نیز متفاوت شده و حرص و ولع برای سود بالا و بی‌زحمت با فرار مالیاتی مثل ویروس در جامعه شیوع پیدا می‌کند.

5. به نسبت شیوع چنین شرایطی، فعالیت‌های تخریبی در اقتصاد هم افزایش پیدا می‌کند و منجر به فساد خواهد شد و خود بانک‌ها تبدیل به یکی از عوامل اصلی فساد می‌شوند.

در این فضای مسموم است که برخی بانک‌ها و مؤسسات اعتباری به سود حاصله از فعالیت‌های غیرتولیدی بسنده نمی‌کنند و هر از گاهی خبرهایی شگفت از زد و بند و فساد در آن‌ها شنیده می‌شود. نمونه‌ای که در صندوق ذخیره فرهنگیان پیش آمد، به کرات در نظام بانکی تکرار شده و افراد معدودی با استفاده از فقدان نظارت در مبادی، ثروت‌های کلان به جیب زده و به فعالیت‌های مخرب خود ادامه داده‌اند! جالب اینجاست که در سایه بی‌توجهی یا انتفاع برخی در مفاسد بانکی، این نهادهای مالی حتی خود را ملزم به پاسخگویی شفاف نمی‌دانند و برای خود حق سروری و آقایی قائل‌اند !

6-یکی دیگر از مصائب و مشکلاتی که نظام بانکی پیش آورده و ای‌بسا زمینه چشمداشت برخی به سرمایه‌گذاران غربی برای حل مشکلات اقتصادی را فراهم کرده است، عدم تدوین نقشه راه برای استفاده از ظرفیت عظیم سپرده‌ها و سرمایه‌های مردمی در بخش تولید با رویکرد تحقق استقلال اقتصادی است. هنوز هم اظهاراتی نظیر اینکه «سرمایه‌های داخلی کفاف حل مشکلات کشور را نمی‌دهند» یا «نیاز داریم تا شرکت‌های غربی سرمایه بیاورند» شنیده می‌شود که طمع اروپا و آمریکا را در جریان گفتگوهای هسته‌ای و پس‌ازآن در پی داشت.

شاخصه‌ برجسته‌ای که مقام معظم رهبری در پازل اقتصاد مقاومتی برای بانک‌ها تعریف نموده‌اند، هدایت سپرده‌های ارزی و ریالی مردم از طریق ارائه مشوق‌‌ها به‌سوی تولید است تا از این طریق، منابع موردنیاز برای تحقق اقتصاد مقاومتی تأمین شود. خب، نتیجه این‌همه انتظار برای ورود سرمایه‌های غربی به کشور جز تحریم‌های بیشتر و شانه خالی کردن طرف‌های خارجی از تعهداتشان چه بود؟!

آیا این امکان وجود نداشت که مدعیان علم اقتصاد و کاهش نرخ تورم! بجای معطل کردن توان، استعداد و ظرفیت‌های کشور، چاره‌ای برای جذب سرمایه‌های مردمی به صنعت و کشاورزی از طریق نظام بانکی در عوض سرمایه‌های خارجی می‌اندیشیدند تا اوضاع به این مرحله نرسد؟! حتماً چنین راهکاری وجود داشته و دارد، همچنان که در بخش‌های فوق پیشرفته نظامی به‌افتخار خودکفایی و قطع وابستگی کامل به خارج از مرزها نائل‌آمده‌ایم.

بنابراین، اولین، بدیهی‌ترین، ضروری‌ترین و اصلی‌ترین گام برای اصلاح نظام بانکی که حتی از چینش دوباره مسئولین آن مهم‌تر به نظر می‌رسد، عبارت است از تغییر نگاه و رویکرد کلان اقتصادی با هدف شیب‌دار و هموار کردن زمینه‌ها برای حرکت همه سرمایه‌ها به‌سوی تولید . مادامی‌که این مهم محقق نشود، تغییرات شکلی و ظاهری چاره کار نخواهند بود.

منبع: حمایت

دیدگاه کاربران

ناشناس۴۶۴۲۰۹۱۳:۳۶:۲۸ ۱۳۹۷/۵/۹
تمام فسادهای اقتصادی از بانک ایجاد شدن
ناشناس۴۶۴۶۶۶۱۵:۴۳:۴۳ ۱۳۹۷/۵/۹
صدها برابر بودجه دولت دست مردم است اگر درست سیاستگذاری و تلاش شبانه روزی شود میشود مشکلات را حل کرد البته مردش را میخواهد که حداقل حسن و دوستان ثابت کردند نیستند.
براتعلی براتی۴۶۵۶۱۴۲۲:۱۵:۳۵ ۱۳۹۷/۵/۹
تا زمانی که مدیران بانکی در پی غارت خودشون از منابع بانکی هستند تولید و اشتغال کیلویی چند حقوق های نجومی پاداش های کلان منااسبتی های مختلف وام های رنگارنگ و ارزان نزدیک به یک و دو درصد وووووووووووووووک
ناشناس۴۶۴۲۱۰۱۳:۳۷:۰۹ ۱۳۹۷/۵/۹
فایده نداره
مهرداد۴۶۴۲۶۲۱۳:۵۶:۴۰ ۱۳۹۷/۵/۹
تغییر نگاه و رویکرد کلان اقتصادی با هدف شیب‌دار و هموار کردن زمینه‌ها برای حرکت همه سرمایه‌ها به‌سوی تولید صرفا سخنی کلی و تکراری است ضمن اینکه منظور نویسنده از شیبدار و هموارکردن مشخص نشده است و نیز موارد ابهامی زیادی در این کلی گویی وجود دارد. تنها یک آلترناتیو موثر و کارا جهت توسعه کشور توام با کاهش سریع فقر و عدالت اقتصادی وجود دارد که اگر سایت الف مایل باشد طی یک مقاله پیشنهاد خواهم داد.
ناشناس۴۶۴۲۶۹۱۳:۵۸:۲۰ ۱۳۹۷/۵/۹
چرا میگویید منافع کلان نظام، نمی گویید منافع کلان کشور؟
ناشناس۴۶۴۳۷۳۱۴:۲۷:۴۷ ۱۳۹۷/۵/۹
در حال حاضر اصلا سرمایه های داخلی کفاف حل مشکلات را نمی دهند و ازین پس هم نخواهند داد
بیگی29۴۶۵۲۶۸۱۹:۰۷:۴۹ ۱۳۹۷/۵/۹
میدهد اما کار دست مدیریت متخصص واقعی نیست.تا پسرخاله ها و دوستان قدیمی سر کار هستند امیدی نیست.
ناشناس۴۶۶۳۲۲۰۸:۰۹:۳۷ ۱۳۹۷/۵/۱۰
پس این همه طلا و دلار رو چه کسی خریده؟
ناشناس۴۶۴۴۵۶۱۴:۴۳:۲۶ ۱۳۹۷/۵/۹
شما از اقتصادی که مردمش بنا بر آمار رسمی، بیش از 300 تن طلا و صدها میلیارد دلار ارز رو در خونه ها نگهداری میکنند چه انتظاری داری؟! البته دلیل این وضعیت نگرانی مردم با توجه به تجربیاتشون ناشی از بنیادهای اقتصادی بیمار ه که کشور دچار شونه.
عارف شوریده حال۴۶۴۴۸۳۱۴:۴۷:۵۱ ۱۳۹۷/۵/۹
مدیران بانکی چو بگرفتند پاداش ز زیان خویش*بسی اتش زدند به دیده و دل سهامداران دلریش خویش
کارشناس ارشد نظام بانکی کشور۴۶۴۴۹۲۱۴:۴۹:۵۱ ۱۳۹۷/۵/۹
بسال اقتصاد مقاومتی و تولیدو اشتغال بی رمقو موج*بدادند مدیران بانکی وام صوری خودرو بخود فوج فوج
ناشناس۴۶۴۵۲۳۱۴:۵۷:۳۹ ۱۳۹۷/۵/۹
منابع داخلی از نظر حجمی کفاف کشور را دارند. ولی اتلاف منابع و اختلاس ها و بریز و بپاش های بی حساب و کتاب باعث شده که بهره وری منابع داخلی در حد صفر باشه.
ناشناس۴۶۴۹۹۷۱۷:۳۳:۵۵ ۱۳۹۷/۵/۹
کشور سیستم ندارد. کار بلدان را رد صلاحیت میکنند
ناشناس۴۶۵۴۶۴۲۰:۵۹:۰۵ ۱۳۹۷/۵/۹
همین رانتخواران هستند که نمیذارن سیاستهای اقتصادی درستی گرفته بشه چون اونوقت ممکنه نتونن مثل قبل بخور بخور کنن.
کارمند بانک۴۶۴۸۰۵۱۶:۲۸:۵۱ ۱۳۹۷/۵/۹
تنها راه حل مدون نمودن نظام جامع مالیاتی است ، تعجب می کنم یکسری نماینده مجلس بیسواد ، بی تجربه ، پر مدعا داریم ، بابا چیزی سرتان نمیشود بروید از اقتصادهای موفق دنیا قوانین را کپی برداری کنید ، باید دولت از جزئی ترین ثروت ملت مطلع باشد و مالیات اخذ کند که اقتصاد به این روز و حال نیافتد.
ناشناس۴۶۵۱۰۶۱۸:۱۰:۳۵ ۱۳۹۷/۵/۹
هر چیزی که باعث چاپ پول بدون پشتوانه توسط دولت میشه باید جمع بشه سود بانکی باید یک درصد یا دو درصد باشه یارانه قطع بشه حقوق کارمندای دولت کاهش پیدا بکنه مالیات بر پول و سرمایه باید وضه بشه تا 1- دولت مجبور نباشه برای مخارج خودش و کسری بانکها پول چاپ کنه 2-نقدینگی (با وضع مالیاتهای سنگین) به سمت تولید و اشتغال هدایت بشه
علی۴۶۵۳۰۰۱۹:۲۸:۰۴ ۱۳۹۷/۵/۹
این مقاله نه آموزنده بود و نه دقیق. نویسنده هیچگونه اطلاعات اقتصادی ندارد و فقط یک رزومه عقیدتی نوشته است. معلوم است که پول گران ایرانی بدرد تولید و توسعه نمیخورد. علاوه بر نوسانی بودن ، بهره بسیار بالا نیز دارد و فقط بدرد سفته بازی میخورد. بانکها نیز به دلیل معوقعات و زیانهای انباشته مجبور به رقابت برای دریافت سپرده هستند و یا باید ورشکسته بشوند و یا به سپرده گذارها با پولی که ندارند بهره بالا بدهند و به نقدینگی کشور اضافه کنند. الان اوراق قرضه دولتی بهر ه بالای 35 درصد دارند.
ناشناس۴۶۵۳۱۳۱۹:۳۳:۲۱ ۱۳۹۷/۵/۹
مسئولان ما همیشه عادت دارند نرخ تورم رو زورکی پایین نگه دارند و یارانه غیرمستقیم بدن بجای مستقیم مثل همین دلار ارزان که هم باعث فساد گسترده شده و هم به ضرر تولید و صادراته. در حالیکه دولت باید برای اقشار نیازمند تا جای ممکن کمکهای مستقیم بکنه چه مالی چه کالایی و غیره.
ناشناس۴۶۵۹۲۸۰۰:۰۱:۲۲ ۱۳۹۷/۵/۱۰
تقریبا همه مشکلات اقتصادی ما از بانکهاست هر کشوری که اقتصاد پویا و شفافی داره دولتش افسار بانکهارو در دست گرفته و هر وقت خواستن سرپیچی کنن اونرو می کشه
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. چند نکته در باره یک توافق راهبردی

  2. چرا ترامپ با اروپا در افتاده است؟!

  3. اطلاعیه قوه قضاییه درباره قاضی حسینعلی نیری

  4. عبدالعلی زاده: آماده مذاکره مستقیم با آمریکا هستیم/ شاید ۲ تا ۳ ماه بعد از شروع مذاکرات به توافق برسیم/آمریکا می تواند در ایران سرمایه گذاری کند

  5. روسیه جنگنده فرانسه را با «اس ۴۰۰» هدف گرفت

  6. انتقاد تند کیهان از برخی واکنش‌ها به خودکشی ابراهیم نبوی/ جرزنی بعد از قدرت

  7. ۲ قاضی در دیوان عالی کل کشور مورد سو قصد قرار گرفتند/ ضارب خودکشی کرد

  8. پنج اصل برای موفقیت مذاکرات آمریکا با ایران

  9. ظریف: شب قبل از ملاقات دولت با رهبر انقلاب، تماس گرفتند و گفتند بیا، گفتم من نمی‌آیم، تکلیف من را معلوم کنید!/ گفتند با استعفای تو مخالفت می‌شود

  10. ستادکل اظهارات اخیر پیرامون سقوط بالگرد شهید رئیسی را رد کرد

  11. نامه مهم ربیعی به رییس جمهور: ما به اصلاحات سخت اقتصادی نیاز داریم

  12. پزشکیان: باید باور کنیم که می‌توانیم

  13. مجری شبکه من‌وتو: تعطیلی این شبکه برای ایرانیان پشیزی ارزش نداشت | جواد خیابانی را به مزدک میرزایی ترجیح می‌دهم

  14. پزشکیان برای حداد عادل حکم زد

  15. واکنش احمد زیدآبادی به ترور «مقیسه» و «رازینی»

  16. رفیقدوست: خیلی از نفوذی ها دستگیر شدند/ اگر به سوریه نمی رفتیم باید در زعفرانیه با داعش می‌جنگیدیم

  17. محسنی‌اژه‌ای: شهیدان رازینی و مقیسه از خدمتگزاران حقیقی مردم بودند

پربحث‌های هفته

  1. تمرین کشت بادمجان !

  2. جاه‌طلبی هسته‌ای عربستانی‌ها: اورانیوم را غنی‌سازی می‌کنیم/ زنگ خطر برای ایران به صدا درآمد؟

  3. مسلمانی ما و نامسلمانی آنها!

  4. تاکید عبدی بر گران‌کردن قیمت سوخت/ دلایل مخالفت برخی با FATF چیست؟/ هشدار تند نبویان به پزشکیان

  5. سخنان کوچک‌زاده در مجلس

  6. چند نکته در باره یک توافق راهبردی

  7. اطلاعیه قوه قضاییه درباره قاضی حسینعلی نیری

  8. جلیلی: دولت شهید رئیسی بدون FATF نفت فروخت و واکسن خرید  

  9. تلاش برای ترمیم زخمی که دولت احمدی‌نژاد بر جای گذاشت

  10. چرا ترامپ با اروپا در افتاده است؟!

  11. لطفا جوگیر نشوید!

  12. هشدار «کسینجر» درباره کدخدا!

  13. وقتی حجاب از میان برود، سایر مرزهای اخلاقی فرو خواهد ریخت

  14. راه حل‌های طلایی برای ناترازی برق

  15. اف ای تی اف؛ بد فهمی یا بهانه؟! / انتقال پايتخت از تهران؛ غلط و غيرمعقول/ پایان دیپلماسی یکسویه با روسیه

  16. ظریف: داخل یک سکوی سانتریفیوژ خریداری شده در سازمان انرژی اتمی مواد منفجره بود

  17. فرمانِ امام علی(ع) برای تنبیه و تشهیرِ کارگزارِ خائن

  18. واکنش رئیس کمیسیون امنیت‌ملی مجلس به سخنان علم‌الهدی/ پیام مهم سپاه به دوستان و دشمنان/ سلبریتی‌نماهایی که بویی از فرهنگ نبرده‌اند

  19. عبدالعلی زاده: آماده مذاکره مستقیم با آمریکا هستیم/ شاید ۲ تا ۳ ماه بعد از شروع مذاکرات به توافق برسیم/آمریکا می تواند در ایران سرمایه گذاری کند

  20. بیانیه سپاه پاسداران در پی توافق آتش‌بس در غزه  

  21. مخالفت سردار کوثری با پیوستن ایران به FATF

  22. رئیس‌جمهور تاجیکستان به افتخار پزشکیان فرودگاه را گلباران کرد

  23. پاسخ قالیباف به فریاد و ناسزای یک نماینده؛ روی مواضع اصولی خود ایستاده‌ایم

  24. هم فرصت، هم تهدید!

  25. نامه ۱۲۰ نماینده مجلس به آملی‌لاریجانی: FATF هیچ فایده‌ای نداشته و راه‌های دورزدن تحریم را می‌بندد

آخرین عناوین