۸۵۰ هزار میلیارد تومان سپرده بلندمدت در انتظار تصمیم بانک مرکزی/ احتمال افزایش سود بانکی قوت گرفت

گروه اقتصادی الف،   3970526055 ۲۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۴ تکراری یا غیرقابل انتشار

با توجه به انباشت نقدینگی خنثی نشده در بانک‌ها، افزایش نرخ تورم مصرف‌کننده و تولیدکننده و وضعیت ملتهب بازار ارز، بانک مرکزی در حال بررسی‌ روش‌های افزایش نرخ سود، برای جلوگیری از انتقال نقدینگی به بازار دارایی‌ است.

۸۵۰ هزار میلیارد تومان سپرده بلندمدت در انتظار تصمیم بانک مرکزی/ احتمال افزایش سود بانکی قوت گرفت

به گزارش فارس، به روزهای پایانی مرداد ۹۷ نزدیک می‌شویم و گذر از این روزها زمانی است که تحولات روزهای پایانی مرداد ماه و اوایل شهریور ماه سال گذشته را مرور کنیم.

بانک مرکزی 30 مرداد ماه 96 تصمیم به کاهش نرخ سود بانکی به سطح 15 درصد گرفت. تصمیمی که یک سال قبل از آن شورای پول و اعتبار اتخاذ کرده بود، اما سیستم بانکی به تدریج از آن عدول کرده بود. بانک مرکزی اعلام کرد، بانک‌ها از 11 مرداد، سپرده‌های جدید را باید با نرخ سود 15 درصد جذب کنند و همچنین نرخ سود سپرده کمتر از یک سال 10 درصد خواهد شد.

در واقع بانک مرکزی تلویحا به بانک‌ها اجازه داد، در فاصله 30 تیر تا 11 مرداد ماه سپرده‌های موجود خود را از کوتاه مدت و جاری در صورت درخواست سپرده‌گذار با نرخ بالا حدود 18 تا 23 درصد تمدید کنند. در این فاصله 11 روز بسیاری از بانک‌ها سپرده‌های کوتاه مدت را به بلند مدت یک ساله تبدیل و نرخ‌های سود را افزایش دادند.

همین کار باعث شد، حجم سپرده‌های بلند مدت از 514 هزار میلیارد تومان در مرداد ماه 96 به 656 هزار و 830 میلیارد تومان افزایش یافت. براساس آخرین آمارها در خرداد ماه 97 حجم سپرده‌های بلند مدت بانک‌ها به 835 هزار و 890 میلیارد تومان رسیده که نسبت به مرداد ماه سال گذشته 62.6 درصد افزایش داشته است.

اما حجم سپرده‌های کوتاه مدت از 604 هزار و 650 میلیارد تومان در مرداد ماه سال گذشته با 27.5 درصد کاهش به 437 هزار و 970 میلیارد تومان رسیده است. در واقع بخش غالب جذب سپرده در 10 ماه پس از اجرای سیاست‌های جدید نرخ سود، در بخش سپرده‌های بلند مدت بوده است.

یکی از سیاست‌هایی که همواره به سیاستگذار پولی توصیه می‌شود، ایجاد تناسب بین نرخ سود بانکی با تورم پیش‌نگر و تورم موجود است.

براساس آخرین آمار نرخ تورم سیر صعودی به خود گرفته، به‌طوری که تورم در تیر ماه امسال به 10.2 درصد افزایش یافت، اما تورم نقطه به نقطه با 4.6 درصد رشد به عدد 18 درصد رسید. از طرف دیگر تورم تولید کننده با 1.1 درصد افزایش 13.1 درصد و تورم نقطه به نقطه تولید کننده با جهش 10.9 درصدی به 27.8 درصد رسید.

در طول 4 سال گذشته همواره مدافع کاهش نرخ سود بانکی در سطحی متناسب با نرخ تورم بوده‌ام و در گزارش‌ها و گفت‌وگوهای مختلف با ارائه تحلیل‌های اقتصادی و همچنین انتشار وضعیت ترازنامه بانک‌ها و عدم تناسب در درآمد و سود سپرده پرداختی به سپرده‌گذاران که موجب ایجاد زیان‌های شدید در صورت‌های مالی اغلب بانک‌ها شده است، در این باره سعی در تبیین آثار مخرب نرخ سود بالا و تبعات آن شده است.

اما نرخ سود بانکی در زمان مناسب خود کاهش نیافت و موجب انباشت زیاد نقدینگی در بانک‌ها شد، به طوری که بخش عمده نقدینگی خلق شده از سوی بانک مرکزی منجر به ایجاد تقاضا نشد، بنابراین اقتصاد ایران با بمب نقدینگی خنثی نشده روبروست. بمبی که می‌تواند اثرات تخریبی آن از نوسان نرخ ارز هم شدیدتر باشد.

اگر نرخ سود در طول 4 سال گذشته در زمان درست خود تعدیل می‌شد، شاید امروز نیازی به نسخه افزایش نرخ سود نبود، اما با توجه به انباشت بخش عمده نقدنیگی جدید در ترازنامه بانک‌ها و خنثی نشدن اثرات تورمی آن و با توجه به مولفه‌های ذکر شده در جملات بالا و همچنین تحولات و نوسانات بازار دارایی‌ها از جمله مسکن و ارز در 9 ماه گذشته، به این جمع بندی می‌رسیم که امروز زمان مناسبی برای حفظ نرخ سود بانکی در سطح 15 درصد نیست، چرا که در صورت عدم افزایش نرخ، به یکباره نرخ سود بخش عمده سپرده‌های بلند مدت که با نرخ 18 تا 23 درصد جذب شده‌اند، باید به 15 درصد کاهش یابد.

درست است که بانک‌ها در شرایط فعلی، وضعیت مناسبی از لحاظ تعادل در درآمد و هزینه و سود و زیان ندارند و اغلب این بانک‌ها در سال‌های اخیر زیان کرده‌اند، اما به نظر می‌رسد افزایش نرخ سود بانکی در شرایط امروز، یک نیاز ضروری برای اقتصاد ایران باشد.

در واقع به نظر می‌رسد، سیاست‌گذار پولی برای جلوگیری از افزایش حجم زیان بانک‌ها و ایجاد تعادل در درآمد و هزینه، باید سیاست‌های جبرانی دیگری را تدوین و اجرایی کند.

در همین راستا، بانک مرکزی در حال بررسی سازوکار تجدیدنظر در نرخ سود بانکی است و شنیده‌ها از بانک مرکزی حاکی است با توجه به متغیرهای پولی و اقتصادی، این بانک به دنبال تدوین سیاست‌هایی در جهت افزایش نرخ سود بانکی است.

با توجه به نزدیک شدن به زمان اتمام دوره یکساله سپرده‌های بلند مدت در اوایل شهریور ماه، زمان زیادی برای تصمیم‌گیری بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار باقی نمانده و هر چه زودتر این بانک‌ در بررسی‌های خود باید به یک تصمیم نهایی برسد تا در این موقعیت حساس، نظام بانکی و اقتصاد کشور با چالش 850 هزار میلیارد تومان نقدینگی (حجم تقریبی سپرده‌های بلند مدت بانک‌ها تا پایان مرداد ماه) مواجه نشود.

دیدگاه کاربران

ناشناس۴۹۸۲۶۵۱۱:۳۱:۱۴ ۱۳۹۷/۵/۲۶
این دیگر کارایی ندارد چون عملا بانک ها ورشکسته هستند
ناشناس۴۹۸۳۹۶۱۳:۱۵:۵۸ ۱۳۹۷/۵/۲۶
از کاهش بدون پشتوانه نرخ سود سپرده تا اعلام دلار ۴۲۰۰ مخرب ترین تصمیمات تاریخ اقتصاد ایران بودند
ناشناس۴۹۹۰۱۱۰۰:۰۹:۲۶ ۱۳۹۷/۵/۲۷
ارزش پول ملت در بانکها 300 درصد کم شد برای 22 درصد 23 درصد در بانکها دارند منت می گذارند ! تورم 300 درصد هست سود بانکی هم باید بالای 300 درصد باشد
ناشناس۴۹۸۶۸۵۱۸:۰۹:۵۹ ۱۳۹۷/۵/۲۶
يكي از ابزاراي كنترل تورم ، و كنترل ارزش پول ملي ميزان نرخ سود پول در بانكها ميباشد ،اكنون زمان افزايش نرخ سود ميباشد و هدايت وجوه مردم به بانكها ميباشد ، باافزايش بيش از ٥ درصد نرخ سود بانكها حجم فراواني از ارز و طلا و حتي املاك احتكار شده به بازار عرضه شده و تا حدود زيادي موجب كاهش تورم و افزايش ارزش ريال و كاهش نرخ ارز و سكه طلا خواهد شد .
ناشناس۴۹۸۲۷۸۱۱:۴۲:۴۵ ۱۳۹۷/۵/۲۶
با توجه به کاهش ارزش پول ملی تو این یکی دو ماه اگه دولت تو همین دو سه روزه تصمیم قاطعی نگیره شک نکنید تمام این پولها از ترس کاهش بیش از حدش سرازیر به بازار طلا و ارز میشه که شاهد رکورد جدیدی در بازار طلا و ارز خواهیم شد.
ناشناس۴۹۸۴۲۱۱۳:۳۹:۱۴ ۱۳۹۷/۵/۲۶
وقتی اقتصاد در رکود شدید است و دولت نتوانسته زمینه جذب نقدینگی در تولید و کشاورزی و.. را ایجاد کند کاهش نرخ سود سپرده یعنی اجازه هرج و مرج و انفجار گرانی
ناشناس۴۹۸۳۱۱۱۲:۰۳:۲۳ ۱۳۹۷/۵/۲۶
در شرایطی که تولید نداریم بانکها هم این نقدینگی را در فعالیتهای سوداگزانه استفاده خواهند کرد به عبارت دیگر افزایش سود یعنی مردم خرده سرمایه های خود را به بانک بسپارند تا بانک آنرا به شکل کلان به افراد و شرکتهای وابسته سپرده تا آنها سفته بازی کنند و تورم شدید ایجاد کنند!
ناشناس۴۹۸۳۱۹۱۲:۱۰:۳۳ ۱۳۹۷/۵/۲۶
در شرایطی که تولید نداریم افزایش سود بانکی یعنی بانکها هم این نقدینگی را در فعالیتهای سوداگرانه استفاده خواهند کرد. به عبارت دیگر افزایش سود یعنی مردم خرده سرمایه های خود را به بانک بسپارند تا بانک آنرا به شکل کلان به افراد و شرکتهای وابسته سپرده تا آنها سفته بازی کنند و تورم شدید ایجاد کنند!
ناشناس۴۹۸۳۳۰۱۲:۱۶:۳۷ ۱۳۹۷/۵/۲۶
اگر بانکها بجای ورود به دلالی و سفته بازی تمرکز خود را بر پشتیبانی از تولید و بازار سرمایه گذاشته بودند نه اقتصاد کشور اینگونه فجیعانه به زانو در میامد، نه آمار بیکاری تا این حد بالا میرفت و نه تراز خودشان مسموم میشد. بانکها ماموریت اصلی خود را فراموش کرده اند چون در دست انسانهای متخصص نیستند.
ناشناس۴۹۸۴۱۹۱۳:۳۸:۴۷ ۱۳۹۷/۵/۲۶
ماباسپرده کذاری دربانک وافت ارزش ریال بدبخت شدیم رفت هرچقدرنرخ سودبانکی زیادبشه بازم قدرت ریال ۱۰۰درصدکم شده وباسود۲۰درصد۵سالطول میکشه تابیایم پله اول
ناشناس۴۹۸۶۰۲۱۶:۲۳:۲۴ ۱۳۹۷/۵/۲۶
دولت عملا" به اعتماد مردم مبنی بر سپرده گذاری و پس انداز خیانت کرد .
ناشناس۴۹۸۶۷۴۱۸:۰۲:۴۴ ۱۳۹۷/۵/۲۶
اگر از کارآفینان در عرصه تولید حمایت شود البته بایستی دولت در این زمینه سرمایه گذاری کند اقتصاد ایران خود به خود درست میشه نیازی نیست این دست و اون دست بشه .
علی۴۹۸۶۹۰۱۸:۱۸:۳۲ ۱۳۹۷/۵/۲۶
فرض کنید سود سپرده های بلندمدت 25 درصد شد و این 850 هزار میلیارد تومان از بانک ها خارج نشد. سال بعد باید بانک ها 210 هزار میلیارد تومان سود بدهند. این پول را باید از کجا تامین بکنند؟ در یک قلم 210 هزار میلیارد تومان به نقدینگی اضافه خواهد شد. وضعیت فعلی ناشی از همین اشتباه است. آقای طیب نیا با افزایش سود بانکی سعی کرد سرعت گردش پول را کاهش دهد و تورم را کنترل کند. غافل از این که هر سال حداقل 25 درصد نقدینگی را افزایش می داد. این روند نمی توانست ادامه پیدا کند چون بانک ها زیان آور شده بودند و نمی توانستند سود سپرده ها را پرداخت کنند. اقتصاد را باید سیستمی دید. اقتصاد ما مشکل سیاسی دارد. بانک های خصوصی اش بر اثر رانت شکل گرفته اند و بانک های دولتی اش بر اساس رفیق بازی و فامیل بازی اداره می شوند. مالیاتش لنگ می زند و اثری از مالیات بر عایدی سرمایه نیست. قانون مبارزه با پولشویی هم تعطیل است. در وضعیت فعلی سود سپرده را هر قدر تعیین بکنید سودش کمتر از عایدی سرمایه هایی مانند زمین، مسکن، طلا و ارز است. وقتی شما ابزاری به نام مالیات بر عایدی سرمایه نداری (مانند خمس) ابزار سود سپرده ات قادر به ایجاد تعادل نخواهد بود. اصلاً بر فرض این ابزار کار هم کرد. بلافاصله تورم 50 درصدی ظهور می کند و باز جریانی از سرمایه از جیب طبقات پایین جامعه خارج و به سمت جیب طبقات بالای جامعه روانه خواهد شد و بار دیگر بحران های دیگر و احتمالاً بسیار زیاد شورش های اجتماعی ظاهر خواهد شد. تنها راهی که مانده است استفاده جدی و قدرتمند از ابزارهای توزیع ثروت مانند مالیات، مبارزه با فساد، مبارزه با پولشویی، قطع یارانه 6 دهک بالا و افزایش یارانه 4 دهک پایین است.
ناشناس۴۹۸۷۳۵۱۹:۰۴:۳۸ ۱۳۹۷/۵/۲۶
به نظرم این کامنت تخصصی است. به نظرم دولت عمدا بازار را به هم ریخته تا آنچه کارگزاران و مرحوم هاشمی در دهه هفتاد مد نظر داشتند را اجرایی و عملی کند.
میثم۴۹۸۷۲۷۱۸:۵۱:۴۸ ۱۳۹۷/۵/۲۶
ملتو بدبخت کردید بخصوص اونهایی که سپرده داشتن ارزش پولشون یک سوم شد، بانکها هم با پول ملت رفتن دلار و سکه رو جارو کردن الان منت میزارید سر ملت که بیاید داریم سودو مثلا ۵ درصد میبریم بالا؟؟ من که هرچی داشتمو وسطا کشیدم بیرون ارز گرفتم به بقیه ملت هم توصیه میکنم تو دام دولتو بانک مرکزی دوباره نیافتید تا میتونید دلار سکه ملک و زمین بخرید بندازید. هر چی میگن برعکس انجام بدید،به خدا به پیغمبر به نفعتونه
ناشناس۴۹۸۹۴۲۲۲:۵۶:۱۴ ۱۳۹۷/۵/۲۶
همه همینجوری فکر کردند که بدبخت شدیم
ناشناس۴۹۸۷۴۲۱۹:۰۹:۰۷ ۱۳۹۷/۵/۲۶
بالا و پایین آوردن نرخ سود بانکی که باعث بر این شود که افزایش نقدینکی کنترل بشه نه تنها کنترل نمیشه پول مردم به سمت بانک هدایت بشه خود باز مشکل جدیدی بوجود میاره و کار شاخ و دمداری نیست پس بایستی فکر اساسی و کارشناسی شده که پول به سمت تولید بیاد
ناشناس۴۹۸۷۵۹۱۹:۴۱:۱۹ ۱۳۹۷/۵/۲۶
چهل سال اهمال در ایجاد و باز سازی زیرساخت ها از حمل و نقل تا انرژی و تولید پایدار با بازی با نرخ سود سپرده ها درمان عواقب این اهمال یعنی بیکاری گسترش فقر شکاف طبقاتی ومشکلات اجتماعی نیست
ناشناس۴۹۹۰۳۵۰۰:۳۷:۲۶ ۱۳۹۷/۵/۲۷
مدیریت بحران پولهای سرگردان در کشور هدایت به سمت بانک باافزایش سود بانکی و تضمین اصل و سود توسط دولت و بانک مرکزی فقط امکان پذیرست
اکسیر۴۹۹۰۵۳۰۰:۵۹:۲۴ ۱۳۹۷/۵/۲۷
گرچه افزایش نرخ سود در حالت عادی خبری مسرت بخش نیست اما با توجه به اوضاع فعلی بازار و تصمیمات عجیب و وحشتناک مدیریت سابق بانک مرکزی در نهایت بنظر میرسد بهترین تصمیم ممکن در وضع فعلی افزایش نرخ سود بانکی است وگرنه رها شدن حجم بیشتری از نقدینگی دربازار بجای جمع اوری و هدایت حساب شده ان در مجرای درست تشدید کننده بحران خواهد بود.و صد البته حتی با افزایش نرخ سود بانکی ضروریست با سیاستهای درست در راستای اصلاح فعالیت اقتصادی بانکها علاوه بر ممانعت از زیان بانکها از فعالیتهای ناسالم بانکها هم پیشگیری شود. نباید اجازه داد بانکها ب بهانه زیان از این بابت منابع جمع شده را بهر شکل و در هر نقش وارد کانالهای نادرستی کند ک در سالیان پیشین شاهد بودیم.تصمیمات پولی و ارزی در مدیریت سیف در نابجاترین زمان لطماتی زد ک جبران انها ضرورت دارد وگرنه جدا نه از نظر اقتصادی،ن اجتماعی جامعه تاب تحمل یک شوک دیگر را ندارد.همه مدیران کشور در همه قوا و در نهادهای نظارتی باید بصورت جدی احساس خطر کنند.نارضایتی عمومی از عملکرد اقتصادی در حدی است ک نمیتوان پیش بینی کرد در صورت شوک بعدی ب چ صورت بروز میکند. اقایان احساس خطر کنید از انفجار عوارض اجتماعی وحشتناک این اوضاع در اینده.
yektanetتریبون

آخرین عناوین