چرا در ازدواج ایده آل گرا شدیم؟!

علی اسماعیلی، پژوهشگر حوزه خانواده و جمعیت،   4010409032 ۲۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۵ تکراری یا غیرقابل انتشار
چرا در ازدواج ایده آل گرا شدیم؟!

وقتی پای صحبت پدر ها و مادرهایمان می‌نشینیم از خوبی و سادگی ازدواج‌های قدیمی برای‌مان می‌گویند و همیشه تأکید می‌کنند که خودشان در زمان شروع زندگی چیزی نداشتند و گاه با زندگی در یک‌خانه کلنگی اجاره‌ای و پیکان مدل56 سرکرده‌اند اما چطور می‌شود همین آدم‌ها که با تمام سختی که در دوران جوانی کشیده‌اند برای فرزندان خود به کمتر از صدها سکه مهریه و چند صد میلیون جهیزیه راضی نمی‌شوند و اصل زندگی را بر مادیاتی مانند داشتن خانه و ماشین می‌بینند که خودشان شاید به‌تازگی آن را به دست آوردند و برای فرزندانشان یک زندگی ایده آل را متصورند؟!

بر طبق آمار و ارقام پیمایش زندگی خانوادگی در ایران که توسط جهاد دانشگاهی در سال 1397 منتشرشده است نظر دختران و پسران امروزی با نظراتی که معمولاً به آن‌ها منتسب می‌شود تفاوت‌های زیادی دارد؛ بر طبق این آمار سه معیار مهم  اعتماد، راست‌گویی و عشق «به ترتیب با حدود 98 درصد ، با 97 درصد و یا 94 درصد»  از پاسخ‌دهندگان آن را بسیار بااهمیت دانسته‌اند با اختلاف نسبتاً بالایی از معیارهای مالی مانند درآمد بالا با 63 درصد و ثروتمند بودن خانواده همسر با 29 درصد که این معیارها را مهم دانستنه اند جلوتر است، پس برخلاف نظر غالب که ثروت و مادیات را مهم‌تر از عشق و اخلاقیات می‌دانند معیارهای جامعه تفاوت چندانی با گذشته خود نداشته است.

پس چرا این انگاره ذهنی غلط باعث شده است تا عده‌ی بسیاری فکر کنند پول و مادیات ضامن خوشبختی زوجین جوان می‌شود؟ البته که هیچ عقل سلیمی قبول نمی‌کند که زوجین بدون هیچ اندوخته‌ای وارد زندگی مشترک شوند ولی این اندوخته اگر به حدی معقول باشد می‌تواند برای شروع یک زندگی کفایت کند. از طرفی وقتی به اعداد و ارقام این پیمایش که نگاه می‌کنیم موارد بیشتری را درمی‌یابیم؛ مثلاً در ذهن بسیاری از ما ایرانیان تحصیلات دانشگاهی برای انتخاب همسر خوب یک معیار ایده آل تلقی می‌شود و عده‌ای از جوانان سال‌ها پشت صف عریض و طویل کنکور سراسری، ارشد و حتی دکترا می‌مانند و اگر در مرتبه‌ی اول در هر سه آزمون قبول شوند در سن 28 سالگی به درجه دکتری خواهند رسید. پس‌ ازآن یا اقدام به ازدواج می‌نمایند یا دیگر به ازدواج فکر نمی کنند اما طبق پیمایش یاد شده فقط 12.3 درصد از مردم نقش تحصیلات عالیه را در ازدواج مهم می‌دانند. 

یکی از معیارهایی که در ذهن از دختران و پسران برای ازدواج مهم است، زیبایی و آراستگی همسر می‌باشد و بسیاری از آن‌ها در پشت مطب‌های پزشکان زیبایی می‌نشینند تا گونه و بینی خود را عمل نمایند و یا به‌طور غیراصولی و بدون ضابطه از مکمل‌های بدنسازی استفاده می‌کنند و رژیم‌های غلط از افراد بدون تخصص می‌گیرند تا به زیبایی‌اندام برسند؛ اما آیا تاکنون از خود پرسیده‌اید که نظر مردم نسبت به زیبایی و آراستگی به عنوان یکی از معیارهای مهم ازدواج در جوانان چیست؟ در پیمایش زندگی خانوادگی ایرانیان حدوداً 28.1 درصد از مردم برای این معیار اهمیت فوق‌العاده‌ای قائل بودند و برای 43.3 درصد از مردم این معیار یا اهمیت خاصی ندارد یا جزو اولویت‌های اصلی برای ازدواج نبوده است.

شاید حرف زدن از معیارهایی چون «معاشرتی بودن» و «مهربان بودن» در ازدواج به نظر خیلی‌ها کم‌اهمیت یا بی‌اهمیت باشد و مردم آن را خیلی مهم ندانند اما این انگاره نیز غلط است و اتفاقاً برای حدود 93 درصد از مردم معیار «مهربان بودن» و برای حدود 89 درصد معیار «معاشرتی و خون گرم بودن» از اهمیت زیاد یا خیلی زیاد برخوردار است.
نتایج این پیمایش به‌هیچ‌عنوان نقش مسائل مالی و شغلی را که از وظایف مهم دولت است زیر سوال نمی‌برد و باید دولت در این امر پیشگام شود تا موانع ذهنی و عینی ازدواج آسان برطرف گردد و ایده آل گرایی درزمینه های مالی ازدواج به حداقل برسد و از طرفی نقش خانواده‌ها نیز در زدودن انگاره‌های غلط ایده آل گرایانه از ذهن خود و جوانان‌شان در امر ازدواج بسیار مهم و ضروری است زیرا با وقوع هر ازدواج درصد کمتری از جوانان دچار مشکلات روانی و جسمی در اثر مجرد ماندن می شوند.

شاید زرق و برق عصر جدید خیلی ها را شیفته خودش کرده باشد. عده زیادی ازدواج را به عنوان «غول چراغ جادو آرزوهایشان» می شناسند؛ پدیده ای که تمام ایده آل های آنان را برآورده می سازد.  پس از دیدن این آمار و ارقام، و آمارهایی از این دست که از بطن جامعه، از دل آحاد مردم برخاسته اند، بیشتر درک کنیم که مردم هنوز صفا و صمیمیّت قدیم را بر تجملات و انگاره های ایده آل گرایانه ترجیح می دهند و هنوز عشق و اعتماد ارزش بیشتری از پول و اعتبار در ازدواج های امروزی دارد. سازه های فکری نسل جدید، هنوز هم برکت را می فهمد، علاقه را می شناسد و با تدبیر روابط خود به دنبال یافتن بهترین گزینه برای ازدواج است.

دیدگاه کاربران

ناشناس۲۵۶۵۸۵۶۱۰:۵۱:۴۱ ۱۴۰۱/۴/۹
ایده آل گرا نشدیم, عاقل شدیم, وقتی نمیشه حداقل های یک زندگی نرمال را فراهم کرد چرا با ازدواج رنج خودمون و دیگران را بیشتر کنیم؟
ناشناس۲۵۶۵۸۶۲۱۰:۵۷:۳۹ ۱۴۰۱/۴/۹
ازدواج دغدغه آخر مردم است. شکم سیر، سلامتی، سقف بالاسر، ...... در اولویت هستند.
ناشناس۲۵۶۵۸۶۶۱۱:۰۴:۰۵ ۱۴۰۱/۴/۹
هدف از ازدواج سه چیز است: داشتن همدم و یار، رفع غرایز و فرزندآوری. در جامعه ایران امروز، ازدواج مشکلات دیگری پیش پای انسان پدید می آورد که انسان را در انجام این امر مردد می سازد.
ناشناس۲۵۶۵۸۷۳۱۱:۱۰:۴۰ ۱۴۰۱/۴/۹
وقتی نه کار مناسب،نه درآمد کافی، نه توان تهیه خانه، نه وقت و توان تربیت فرزند و نه امکان برنامه ریزی برای آینده وجود دارد، ازدواج تنها یک تصمیم اشتباه می تواند باشد. آمار بالای طلاق گواهی بر این سخن است.
ناشناس۲۵۶۵۸۸۰۱۱:۱۴:۵۷ ۱۴۰۱/۴/۹
یعنی شما میگوید هر کسی دم دست بود نه نگویند ؟
ناشناس۲۵۶۶۰۰۰۱۲:۴۷:۲۵ ۱۴۰۱/۴/۹
چون هیچی نداریم، واقعا مشکلات داریم، نمیخواهیم اینم مشکل بشه،دیگه میترسیم
ناشناس۲۵۶۶۰۴۷۱۳:۲۷:۵۶ ۱۴۰۱/۴/۹
ممکن است پول خوشبختی نیاورد اما نبودش صددرصد همراه با شور بختی است
ناشناس۲۵۶۶۰۵۴۱۳:۲۹:۴۳ ۱۴۰۱/۴/۹
صدها سکه مهریه؟ فکر کنم دخترها این دور زمانه باید التماس مردهارو بکنن که مردی حاضر بشه باهاشون ازدواج کنه صدها سکه بماند پیش کش!
ناشناس۲۵۶۶۰۶۶۱۳:۳۸:۵۵ ۱۴۰۱/۴/۹
سه معیار مهم اعتماد، راست‌گویی و عشق. متاسفانه این سه معیار در افراد به شدت کمیابه. به نظر مشکل فرهنگی بر مشکل اقتصادی می‌چربه.
ناشناس۲۵۷۰۹۴۴۰۹:۵۷:۲۶ ۱۴۰۱/۴/۱۳
واقعا درست میگید
ناشناس۲۵۶۶۱۰۳۱۴:۲۰:۰۸ ۱۴۰۱/۴/۹
چون دنیا پرست شده اید
ناشناس۲۵۶۶۱۷۹۱۵:۳۱:۱۵ ۱۴۰۱/۴/۹
آقای پژوهشگر عزیز! الان دهه 70 یا 80 نیست! لطفاً از خواب بیدار شوید. وقعاً خنده دار است که ما هنوز هم چنین پژوهشگران در کشورمان داریم که کلاً از مرحله پرت هستند! ظاهراً این پژوهشگر عزیز اصلاً از تغییرات فرهنگی جامعه خبر ندارند!
باهر۲۵۶۶۲۱۲۱۶:۰۲:۳۸ ۱۴۰۱/۴/۹
متاسفانه ازدواج از معیارهای طبیعی زندگی خارج شده و معیارهای مصنوعی و ظاهری جایش را گرفته است بقول سعدی ،صورت زیبا ،جای سیرت زیبا را گرفته است.
ناشناس۲۵۶۶۲۸۷۱۷:۱۸:۵۵ ۱۴۰۱/۴/۹
عنوان و مقدمه و متن و نتیجه گیری مقاله ارتباطی باهم ندارند.
بهزاد۲۵۶۶۲۹۹۱۷:۳۰:۲۲ ۱۴۰۱/۴/۹
متاسفم که راه را غلط میرید الان که مردم حتی نمی توانند خانه اجاره کنند انتظار چه ازدواجی دارید برای زندگی نیاز به سرپناه بوده و هست و خواهد بود
عمران۲۵۶۶۳۴۷۱۸:۲۰:۱۳ ۱۴۰۱/۴/۹
کاش نتایج این پیمایش را کاملتر بیان میکردید، مثلا به تفکیک گروه سنی، شهری-روستایی، و مرد و زن.
احسان۲۵۶۶۴۱۹۱۹:۴۹:۵۲ ۱۴۰۱/۴/۹
هرچند بعضی موارد یاد شده در متن درست است ، ولی خانه داشتن ایده آل گرایی است؟! این مورد حداقلی را داشتن یا امید به داشتنش ایده آل گرایی نیست.
ناشناس۲۵۶۶۵۰۱۲۱:۵۱:۵۴ ۱۴۰۱/۴/۹
چون عاقل تر شده ایم
ناشناس۲۵۶۶۵۴۷۲۲:۵۴:۲۱ ۱۴۰۱/۴/۹
مال و پول متغیر ثابت و پنهان در این تحقیق فرض شده است
رامین۲۵۶۶۵۵۱۲۲:۵۹:۲۵ ۱۴۰۱/۴/۹
پول گرا و نه ایده آل گرا
ناشناس۲۵۶۶۷۶۵۰۹:۰۶:۰۱ ۱۴۰۱/۴/۱۰
احتمالا نویسنده از اصحاب کف نیست؟ بیکاری، تورم ، گرانی و هزینه اجاره یک آپارتمان ۵۰ متری، و موارد ی از این قبیل باعث شده سمت ازدواج نروند و شما از زرق و برق عروسی میگی؟
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

  2. باز هم در باغ سبز !

  3. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

  4. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  5. چرا مردم با کادردرمان درگیر می شوند؟!/ سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت توضیح می دهد

  6. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

  7. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

  8. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  9. بدهکاران، طلبکار شدند!

  10. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

  11. با "مرد دیوانه" چگونه باید رفتار کرد؟!

  12. درد بیمار و ناز طبیبان !

  13. فرزندان ظریف کجا هستند؟

  14. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

  15. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

  16. یارانه‌ها واریز شد

  17. تنها فرمولی که دولت های ما بلدند!

  18. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

  19. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

  20. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

  21. کمالوندی: ظرفیت غنی‌سازی را افزایش دادیم  

  22. نفوذی‌ها چه کسانی و در کجاها هستند؟

  23. محمد مهاجری به عراقچی: قرار نیست مملکت را از این وضع نجات دهید؟ /حمله گازانبری علیه ما شروع شده است

  24. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: اول قدرت بازدارنده همتراز، سپس مذاکره با آمریکا/ اقدام اروپا، نشان‌دهنده فعال‌شدن مکانیسم ماشه است

  25. تشکیل اسرائیل، ادامه ایده هیتلر !

آخرین عناوین